|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#751 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73.
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2022-02-06 o 12:27 |
|
|
|
|
|
#752 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
u mnie pojawiła się alergia w wieku 28 lat (niezwiązana ze zwierzętami akurat), a całe życie nie byłam uczulona na nic. a tu nagle pojawiła się i to z dość ostrymi objawami. |
|
|
|
|
|
#753 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem że kiedyś było inaczej, ale serio czasy się zmieniły.
|
|
|
|
|
|
#755 |
|
Zakorzenienie
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89105922]Dla mnie jęczenie o zwierzę partnerowi, który ma alergię albo zwierząt zwyczajnie nie lubi, jest słabe. A jak się futrzak i partner nie dogadają to co, rozstanie? Ja sama kocham sierściuchy maści wszelakiej, ale zmuszanie do ich posiadania to przegięcie pały.[/QUOTE]U nas tż nie chciał za bardzo kota, ja chciałam bardzo. Na psa nie mamy czasu, ja ani czasu ani chęci bo pies dla mnie ma zapach nie do przejscia, przestalam w ogóle lubić jakoś mocno psy. Mamy kompromis - kotopsa
naprawdę nasz mainecoon to czasem nie wiadomo czy to pies czy kot a tż zakochany Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#756 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdyby mi facet wyskoczył z tekstem, że on chce kota/psa/cokolwiek, bo taki ukochany zwierzak to jest jedyny na świecie, a dziewczyn to on ma na pęczki - że tak powiem, nie musiałby wcale wybierać, tylko kierować się prosto do drzwi mimo że zwierzęta kocham. Ale ja jestem psiarą, kota w domu bym nie chciała i byłabym mega wkurzona, gdyby partner tak po prostu przyniósł jakiegoś do domu bez uzgadniania ze mną (a pamiętam, że była taka sytuacja opisywana na wizazu)
|
|
|
|
|
|
#757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jeszcze w kontekście dyskusji na innym wątku o braku możliwości adopcji zwierząt do domu w którym są dzieci. Nie tylko dzieci krzywdzą. Jak widać nie tylko domy z dziećmi są zagrożeniem dla zwierząt. Czyli po prostu jak ktoś szanuje zwierzęta to nie pozwoli żeby jego dziecko go dręczyło. A jak nie szanuje to nie potrzeba dziecka żeby działa sie zwierzakowi krzywda. |
|
|
|
|
|
#758 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja próba odczulania skończyła się pobytem w szpitalu I astma. Pół roku zajęło mi wyjście na prostą ze zdrowiem. Kochanego kota musiałam oddać rodzicom ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#759 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89105982]No właśnie to jest bardzo ciekawe - za życia ukochany bliski, a z chwilą śmierci większość czuje strach, czasem obrzydzenie. Myślę, że to jest żniwo naszych czasów - tak mocno wypieramy śmierć, że mamy wobec niej tak silnie wdrukowane reakcje - nie widzimy już wtedy tylko naszego bliskiego, a martwe ciało będące uosobieniem naszych leków.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ale czasem nie chodzi o leki a o to aby zapamiętać te osobę taką jaka była za życia a nie z plamami opadowymi, lejaca, zimną, no martwą. Jak babcia zmarła to miałam jakieś 14 lat i pierwszy obraz jaki widze jak o niej myślę to jak leży w trumnie i wygląda jakby ja prąd kopnął (zapommieli jej włosów ułożyć, uczesać, cokolwiek z nimi zrobić ). Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#760 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#761 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to o przymuszaniu nie ma tu mowy. Mnie po prostu wkurza takie podejście, że każdy musi kochać zwierzęta i jak to kotka/pieska w domu nie chcesz - przyniosę Ci, to się przekonasz. Chociaż ja by baardzo chętnie jakiegos przygaręła, ale czasu brak, niestety. Wychowywałam się w domu ze zwierzętami i dla mnie on jest bez nich jakiś "niepełny", więc potencjalny TŻ też musi zwierzęta przynajmniej akceptować. |
|
|
|
|
|
#762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co mnie dziwi bo jak jak można ładnie wyglądać w trumnie Jednak fakt jest taki ze dla mnie nie wyglądała jakoś strasznie i rzeczywiście wyglądała jakby spała, miała nawet taki lekki uśmiech. Jedyna różnica jaką zobaczyłam było to ze jakby schudła. Może ją po prostu firma dobrze przygotowała. Jednak faktycznie wiele osób mówiło że wyglądała dobrze, więc może faktycznie ludzie wyglądają gorzej.
|
|
|
|
|
|
#763 |
|
Konto usunięte
|
A ja podobnie jak chyba skara pisała, mam zwierzęta od zawsze dosłownie i jak te mi wymrą to robię przerwę, bo już mam trochę dość tego sprzątania i latania za każdym. Kleszcze, szczepienia, karmy, kłaki, pazury, podrapane szyby, mycie ścian, czesanie, sprzątanie, załatwianie opieki na wyjazd i tak na okrągło.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce Czas edycji: 2022-02-06 o 13:30 |
|
|
|
|
#764 |
|
BAN stały
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89106401]Ale skoro się dogadaliście, poszliście na kompromis w postaci kotopsa
to o przymuszaniu nie ma tu mowy. Mnie po prostu wkurza takie podejście, że każdy musi kochać zwierzęta i jak to kotka/pieska w domu nie chcesz - przyniosę Ci, to się przekonasz. Chociaż ja by baardzo chętnie jakiegos przygaręła, ale czasu brak, niestety. Wychowywałam się w domu ze zwierzętami i dla mnie on jest bez nich jakiś "niepełny", więc potencjalny TŻ też musi zwierzęta przynajmniej akceptować.[/QUOTE] mnie też, bardzo. nie jestem nastawiona na zdecydowane "nie" jeśli chodzi o zwierzęta w domu, ale aż mi się ciśnienie podnosi jak ktoś mi próbuje mówić, że powinnam mieć zwierzątko domowe i torpedują wszystkie moje argumenty, czemu wolę się z tym wstrzymać - nie mam czasu - oj tam pracuję tyle co Ty i jakoś mam czas dla psa - nie mam miejsca - oj tam ludzie w mniejszych mieszkaniach mają zwierzęta - na razie mnie na to nie stać - oj tam, zwierzę aż tyle nie kosztuje i zawsze kończy się tym samym: jakbyś wzięła i po prostu przyniosła kota/psa, to po dwóch dniach już byś się takimi głupotami nie przejmowała ![]() a w ogóle chyba kupimy sobie żółwia, a nie pieska czy kotka żółwie to świetne zwierzęta domowe
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2022-02-06 o 13:31 |
|
|
|
|
#765 |
|
Wtajemniczenie
|
Ej, a zauważyliście coś takiego, że w dzisiejszych czasach coraz mniej zaczyna się liczyć jakaś zewnętrzna otoczka, autorytety, a bardziej dobroć i empatia, czyli wnętrze?
|
|
#766 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W temacie znęcania się nad zwierzętami, to dziwi mnie, że prawie na całym świecie dozwolone jest traktowanie małych kogucików jako odpad w przemyśle jajecznym i mielenie ich żywcem... więc o czym my tutaj mówimy. |
|
|
|
|
|
#767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem też że każde zwierze ma swój charakter i nie zawsze sie da ułożyć go tak idealnie jakbyśmy chcieli.
|
|
|
|
|
|
#768 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zadaniem ludzi przygotowujących zmarłych do pochówku jest właśnie takie przygotowanie nieboszczyka, żeby wyglądał jak najbardziej korzystnie, więc gdybym kiedyś w trumnie zobaczyła upiora, do którego strach podejść, to bym uznała, że ktoś się mocno nie wywiązał ze swojego obowiązku Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#769 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#770 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
i w zasadzie na żywo też mam u niektórych taki dysonans - z jednej strony ostra krytyka, że ludzie biorą zwierzęta, a potem oddają, a z drugiej jak ktoś nie jest zdecydowany i przedstawia argumenty przeciw to jest też nagonka, że to tylko wymówki i się za dużo rozkminia, zamiast po prostu zaadoptować tego kota. jak czasem tego słucham (a słucham często, bo mam w rodzinie takich co sobie nie wyobrażają, że ktoś może nie chcieć mieć psa) to się nie dziwię, że ludzie biorą te zwierzęta a potem oddają. jak się nasłuchali od takich ludzi, że jak wezmą zwierzę, to wszystkie dylematy znikną... to się pewnie nieźle zdziwili potem Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2022-02-06 o 13:46 |
|
|
|
|
|
#771 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#772 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-02-06 o 13:50 |
|
|
|
|
#773 |
|
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89106412]A ja podobnie jak chyba skara pisała, mam zwierzęta od zawsze dosłownie i jak te mi wymrą to robię przerwę, bo już mam trochę dość tego sprzątania i latania za każdym. Kleszcze, szczepienia, karmy, kłaki, pazury, podrapane szyby, mycie ścian, czesanie, sprzątanie, załatwianie opieki na wyjazd i tak na okrągło.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja tak samo. Kocham swoje kulki futra i boli, gdy myślę, że prawdopodobnie za rok już ich ze mną nie będzie (chociaż rok temu tak samo myślałam ), ale jak już ich nie będzie to składam klatkę i kolejne zwierzaki rozważę dopiero gdy dzieci wpadną na taki pomysł. Sprzątanie, karmienie, problemy przy wyjazdach. Teraz gdy mają już swoje lata zaczęli chorować, więc doszedł weterynarz, zmartwienia. Martwienie się o nich na co dzień i podczas wyjazdów jest na swój sposób obciążające. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#774 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89106439]Upadek autorytetów trwa od lat.
Co do pozostałych kwestii, to nie mam takich obserwacji.[/QUOTE]Ja też nie, oczywiście każdy w mediach o tym mowi, ale w czynach tego w ogóle nie widzę, chyba że dla reklamy, zysku itp. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#775 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zabawne jest takie przekonywanie kogoś do czegoś na siłę, gdy ten ktoś po prostu nie chce. Nie chce zwierzaka, nie chce dziecka, nie chce trenować, nie chce podróżować... "Jakbyś chciała, to byś to miała/robiła". Noooo to prawda. Tylko cały szkopuł w tym, że nie chcę nooooo ... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#776 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Wiem, że w Szwajcarii zamiast mielenia jest zagazowywanie... ale przeraża mnie traktowanie czujących istot jak rzeczy. Jeszcze w przypadku zwierząt mięsnych utrzymuje się jakieś pozory humanitaryzmu, a tutaj nawet pozory nikogo nie obchodzą. |
|
|
|
|
|
#777 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89106449]Ja tak samo. Kocham swoje kulki futra i boli, gdy myślę, że prawdopodobnie za rok już ich ze mną nie będzie (chociaż rok temu tak samo myślałam
), ale jak już ich nie będzie to składam klatkę i kolejne zwierzaki rozważę dopiero gdy dzieci wpadną na taki pomysł. Sprzątanie, karmienie, problemy przy wyjazdach. Teraz gdy mają już swoje lata zaczęli chorować, więc doszedł weterynarz, zmartwienia. Martwienie się o nich na co dzień i podczas wyjazdów jest na swój sposób obciążające. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]A co masz, króliczki? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#778 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#779 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
no nie wiem...
Francuzi chyba nadal przodują w produkcji foie gras.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#780 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.

Tu już nie chodzi o alergie, ale o branie odpowiedzialności za zwierzęce życie tak lekkomyślnie, jakby to była roślina czy przedmiot. Co chwila są informacje o znajdach w lesie czy na autostradzie.

aż cary przechodzą jakby to sobie wyobrazić.
naprawdę nasz mainecoon to czasem nie wiadomo czy to pies czy kot
a tż zakochany 

Jednak fakt jest taki ze dla mnie nie wyglądała jakoś strasznie i rzeczywiście wyglądała jakby spała, miała nawet taki lekki uśmiech. Jedyna różnica jaką zobaczyłam było to ze jakby schudła. Może ją po prostu firma dobrze przygotowała. Jednak faktycznie wiele osób mówiło że wyglądała dobrze, więc może faktycznie ludzie wyglądają gorzej.
), ale jak już ich nie będzie to składam klatkę i kolejne zwierzaki rozważę dopiero gdy dzieci wpadną na taki pomysł. Sprzątanie, karmienie, problemy przy wyjazdach. Teraz gdy mają już swoje lata zaczęli chorować, więc doszedł weterynarz, zmartwienia. Martwienie się o nich na co dzień i podczas wyjazdów jest na swój sposób obciążające.