|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73.
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89106471]A co masz, króliczki?
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Koszatniczki. Fajne zwierzaczki. Moje mają już 6,5 roku, więc już dość sporo. Przeciętnie koszatniczki żyją do 8 lat, zdarza się że dłużej, ale moje już podupadają na zdrowiu, więc rekordzistami raczej nie zostaną. Jeden miał usunięty guz, który odrósł, drugiemu nawróciło zapalenie ucha, eh... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#782 |
|
Konto usunięte
|
Wszyscy się tak emocjonują tym foie gras a w czym to jest gorsze od wieku innych praktyk np. Chów klatkowy, fermy dla zwierząt futerkowych, ubój rytualny i tak można wymieniać i wymienić.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#783 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#784 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Są zwierzaki, które potrzebują dużo czasu ze strony właściciela. Taki kot przesypia znaczną część dnia, nie trzeba z nim wychodzić na spacery a jednak koty zajmują większość naszego czasu po pracy, bo potrzebują zabawy, głaskania, pielęgnacji. No i taki malamut w bloku. No szczęśliwy pies musi być, nie ma co. Co do kosztów- są one znaczne. Dobra karma, coroczne szczepienia, coroczne badanie stanu zdrowia (u nas pomnóż przez 9), a jak kot ze specyficznymi potrzebami żywieniowymi to dodatkowo specjalistyczna karma. Zabawki, drapaki, leki. Koszty są znaczne. ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Niemniej, są w ciągłej sprzedaży a większość made in France.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#785 |
|
Konto usunięte
|
Szczerze wątpię, często ta empatia i dobroć jest na pokaz. Kiedyś "wypadało" być dobrym chrześcijaninem, teraz "wypada" ujmować się za wszelkimi mniejszościami, które kiedyś były prześladowane. Nas nie zalała fala empatii, tylko poprawności politycznej. Hipokryzja w ludziach trzyma się dobrze, gdyby było inaczej, sześciolatki w krajach globalnego południa nie pracowałyby za grosze w fabrykach wielkich marek odzieżowych (i nie tylko).
|
|
|
|
|
#786 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89106492]Szczerze wątpię, często ta empatia i dobroć jest na pokaz. Kiedyś "wypadało" być dobrym chrześcijaninem, teraz "wypada" ujmować się za wszelkimi mniejszościami, które kiedyś były prześladowane. Nas nie zalała fala empatii, tylko poprawności politycznej. Hipokryzja w ludziach trzyma się dobrze, gdyby było inaczej, sześciolatki w krajach globalnego południa nie pracowałyby za grosze w fabrykach wielkich marek odzieżowych (i nie tylko).[/QUOTE]
W punkt.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#787 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-02-06 o 14:30 |
|
|
|
|
#788 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie trochę tak jest, bo jak nam na czymś zależy to zazwyczaj da się do pewnego stopnia swoje życie dopasować tak żeby się udało. Jak się nie chce to nic się zmienia i to też jest ok. Nie każdy musi mieć zwierzaka, dziecko czy [tu wstaw cokolwiek innego], a ludzie nie powinni się nikomu pchać z buciorami w życie i udzielać rad jak powinno się żyć.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu to wszystko kosztuje, stąd jak ktoś chce to zrobić jak najtaniej, lub nie ma takiej potrzeby, to nie maluje i nie ubiera ciała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#791 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89106492]Szczerze wątpię, często ta empatia i dobroć jest na pokaz. Kiedyś "wypadało" być dobrym chrześcijaninem, teraz "wypada" ujmować się za wszelkimi mniejszościami, które kiedyś były prześladowane. Nas nie zalała fala empatii, tylko poprawności politycznej. Hipokryzja w ludziach trzyma się dobrze, gdyby było inaczej, sześciolatki w krajach globalnego południa nie pracowałyby za grosze w fabrykach wielkich marek odzieżowych (i nie tylko).[/QUOTE]
Ok, ale mam na myśli nie jakieś większe zmiany, ale np. już samą kulturę oburzenia. Możemy nie dostrzegać zmian, bo sami mamy więcej oczekiwań niż kiedyś. Czy ludzie np. w latach 90 - tych przejmowali się w ogóle takimi rzeczami jak fajerwerki na sylwestra, hipokryzja wśród księży? (Nie mówię o ludziach robiących dzisiaj coś na pokaz, bo zawsze znajdą ci, którzy naśladują (czy podchwytują trend dla mody), ale mam tu na myśli raczej ludzie naprawdę wkurzonych. Ci pierwsi jednak mogą być bardziej widoczni, krzykliwi. I to, że np. jakaś osoba w starszym wieku pisze na Facebooku - co to za czasy teraz nastały, że ludzie odwracają się od kościoła? Ja bym chętnie napisała jej, że to, że ludzie mniej chętnie chodzą do kościoła to raczej może akurat dobrze o nich świadczy. To nie tylko moda. I jeszcze np. komentarze pod pudelkiem, ludzie są naprawdę wkurzeni, np. oderwanymi od rzeczywistości celebrytami. Ale może rzeczywiście jest to jakaś ślepa uliczka, coś wydumanego i nic się nie zmieni.
"Gdy byłam małym chłopcem, myślałam, że poznam cię po kawałku chałwy." Edytowane przez Dobranka Czas edycji: 2022-02-06 o 15:06 |
|
|
|
|
#792 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ja bym wolała takiemu zwierzęciu zapewnić jakieś odpowiednie warunki i odpowiednią ilość swojej uwagi, a nie brać już teraz natychmiast, bo muszę mieć psa jak ktoś jest gotowy, żeby zwierzę było centrum jego życia, to wszystko da się dostosować. gorzej jak chce się też mieć jakieś życie poza tym. |
|
|
|
|
|
#793 |
|
Zadomowienie
|
Dopóki będzie panował kapitalizm i neoliberalizm, zysk zawsze będzie na pierwszym miejscu. Bardzo bogaci ludzie zawsze uprawiali filantropię na pokaz. |
|
|
|
|
#794 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#795 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#796 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89106571]Nie wiem, myślę, że ludzie w latach 90. jako ogół przejmowali się tym, co akurat wtedy było na tapecie i czym wypadało się przejmować. To, co zmienia się na korzyść, to podejście do zwierząt domowych. Kiedyś nie do pomyślenia było ciągnąć zwierzę do weterynarza, teraz w mojej rodzinnej wiosce jest to standard, kiedy ze zwierzęciem coś się dzieje. Oburzanie się było zawsze, tylko wczesniej nie było platformy, aby dać temu wyraz tak dobitnie, jak robi się to w internecie. Na pewno w społeczeństwie zachodzą zmiany, ale jako ludzie jesteśmy po prostu dziećmi swoich czasów.[/QUOTE]
"Gdy byłam małym chłopcem, myślałam, że poznam cię po kawałku chałwy." Edytowane przez Dobranka Czas edycji: 2022-02-06 o 16:57 |
|
|
|
|
#797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#798 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam temat przedyskutowany i moja mama chce podobnie w razie w - zero oglądania jej zwłok, mogę ją co najwyżej w celach ogarniania tematu i tyle. Jak sama mówi "zawińcie mnie w prześcieradło i papa. I zero oglądania". Dla mnie to ważne, uważam, że ustalenie sobie pewnych rzeczy pomaga w momencie, gdy ten temat nagle się pojawia i nie ma już za bardzo czasu na zastanawianie się. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#800 |
|
Zakorzeniona
|
W temacie zwierząt, to bardzo mnie dziwi takie ogólne przekonanie, że kot to taki bezproblemowy zwierzak dla całej rodziny. Znam wiele osób przekonanych, że kot to całe dnie siedzi na kolanach człowiekowi i śpi, nie trzeba z nim wychodzić, niczego nie chce od człowieka, nie choruje, może zostać sam na czas wyjazdu, no ideał. Nie wiem, skąd to się bierze, bo koty to naprawdę zwierzęta ultrawrażliwe, które miewają sporo problemów ze zdrowiem, wymagają wysiłku fizycznego i umysłowego, a jednocześnie mogą się stać osobnikiem skrajnie indywidualnym, który nawet się nie będzie chciał dawać głaskać i będzie wolał siedzieć sam na najwyższej półce. Może się też trafić osobnik tak przywiązany, że każdy wyjazd właściciela to będzie gwarantowane zapalenie pęcherza i niesamowity stres. I potem jest bardzo często zonk, który obserwuję na grupach o zwierzętach, że ktoś bierze kociaka, bo fajne dla dziecka, a kot wariuje, ma braki behawioralne i nie chce się dawać przytulać, a przecież rodzina by chciała przytulaka.
|
|
|
|
#801 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
nie wiem czy to normalne, ale mi osobiście wydaje takie nieludzkie. serio kot nie potrzebuje człowieka aż tak bardzo, że przez 2 tyg. wystarczy mu jedzenie i czysta kuweta? |
|
|
|
|
|
#802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#803 | |
|
Kathy Leonia
|
Cytat:
otóż to! Moja koleżanka wzięła sobie kociaczka przygarnęła. Bo będzie mruczuś jej mruczał i na kolankach siedział całe dnie. Po pierwszym tygodniu kotek tak dał jej w kość, że miała nerwy skołatane, nie mogła spać po nocach, wszędzie wszystko podrapane, bo koteczek pół mieszkania obrócił w tornado także tego
|
|
|
#804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój kot też dostaje czesto żarcie bo jest kociakiem i duzo wcina, je mokrą karme. Uwielbia człowieka i domaga się glaskania. Jak zdarzy się dzień, że mnie i tż lacznie nie ma z 8h to kot na nas krzyczy a później nie opuszcza na krok przez jakiś czas. W ogole on chodzi za nami krok w krok, śpi gdzie jesteśmy itp. Kot potrzebuje codziennej uwagi, zabaw, nie wiem jak można zostawić go na kilka dni samego, nie mogę sobie tego wyobrazić. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#805 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Stanowczo to nieprawda. Kot domowy potrzebuje kontaktu z człowiekiem na co dzień. Dziwi mnie w ogóle takie podejście. Jak się wyjeżdża to się zabiera kota. Albo nie wyjeżdża. Albo ogarnia kogoś, kogo kot zna i komu ufa by zamieszkał na czas naszego wyjazdu.
|
|
|
|
|
#806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daj znać koleżance, że warto teraz szybko nadrobić wiedzę, żeby sobie nie zrobić krzywdy - Jackson Galaxy, Kitten Lady to takie fajne kanały na yt z dość przystępną wiedzą startową po angielsku, po polsku grupa na fb "o kotach merytorycznie". Bardzo dużo wiemy już o kotach, ale jeszcze ta wiedza nie przenikła do społeczeństwa. Trzeba się specjalnie trochę douczyć, żeby sobie ułatwić później życie. Ja nie ukrywam, odkąd moja Miśka skończyła dwa lata jest DUŻO łatwiej. Przestała nam też gryźć stopy w nocy, zrobiła się bardziej milasta, już sobie jakoś ułożyliśmy schemat życiowy. Nie wiem, czy bym kolejny raz zdecydowała się na kociaka, nakład pracy jest jak przy dziecku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#807 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój kot akceptuję tylko domowników. Do innych nie chce podchodzić, nikomu nie da się głaskać. Najgorzej znosi nieobecność córki. Jak jej za długo nie ma to siedzi pod drzwiami i miauczy. Trafiła nam się taka przytulanka, na rękach trzeba nosić.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#809 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W temacie zwierząt jest tyle opcji: 1. Ktoś bardzo chce mieć zwierzę i ma do tego warunki - bierze zwierzę. 2. Ktoś bardzo chce mieć zwierzę, ale nie ma warunków, jednak dąży do tego, żeby warunki spełnić i gdy jest już gotowy bierze zwierzę. 3. Bardzo chce zwierzę, ale nie ma warunków ani perspektyw na to, że kiedykolwiek to się zmieni - nie ma zwierza. 4. Nie chce zwierza albo trochę chce, ale nie jest do końca pewny - niezależnie od warunków nie bierza zwierza. Nagabywanie kogoś, żeby miał psa/kota/królika/konia to ten sam poziom co wciskanie komuś dziecka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#810 |
|
Zakorzenienie
|
To już w temacie kociakow - co sądzicie o czipach? Zbędne, niezbędne?
Wysłane z iPhone
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:39.

żółwie to świetne zwierzęta domowe

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
także tego
a później nie opuszcza na krok przez jakiś czas. W ogole on chodzi za nami krok w krok, śpi gdzie jesteśmy itp.