Magisterka architektura krajobrazu SGGW - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-09, 18:50   #1
magga22
Przyczajenie

Magisterka architektura krajobrazu SGGW

Hej
Jestem obecnie na 3 roku architektury krajobrazu. Chciałabym dostać się na studia magisterskie na SGGW. Z tego co słyszałam/czytałam jest tam bardzo wysoki poziom. Tylko tu pojawia się problem a mianowicie średnia moich ocen z pięciu semestrów wynosi 3.75.....
Czy ktoś może studiuje tam i mógłby mi napisać ile mniej więcej jest osób chętnych i jak przebiega tam dokładnie rekrutacja.
Z góry dziękuję !
magga22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 11:44   #2
jasza
Raczkowanie

Dot.: Magisterka architektura krajobrazu SGGW

W tym roku na dziennej magisterce było 75 miejsc, a tylko 53 (chyba już dokładnie nie pamiętam) chętnych. Wzięli wszystkich jak leciało, bez egzaminu.
Jeżeli w przyszłym roku byłby więcej chętnych niż miejsc, to zapewne przeprowadzili by egzamin. Polega on na wykonaniu jakiegoś zadania projektowego. Jeżeli braliby pod uwagę średnią, to w drugiej kolejności.
Jeszcze kilka lat temu było sporo chętnych, ale teraz ak dołuje. Nie ma zbyt wielu chętnych, co mnie nie dziwi specjalnie.

Gdzie teraz studiujesz? Nie chcę być upierdliwa, ale masz jakiś konkretny pomysł na przyszłość, albo jakieś doświadczenia za sobą?
jasza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-14, 08:19   #3
magga22
Przyczajenie

Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, nie chce iść na Politechnikę Krakowską za bardzo, ponieważ z tego co wiem pomiatają tam strasznie ludźmi z ak, bo są gorsi od tych z urbanistyki i u mnie większość osób na roku będzie chciała tam składać plus do tego jeszcze ludzie z innych uczelni na południu typu Uniwersytet Rzeszowski.
Z Rolniczego jestem bardzo niezadowolona.Plan studiów jest beznadziejnie skonstruowany. Mamy za mało projektowania na pierwszym i drugim roku, a potem na trzecim są 3-4 przedmioty projektowe, ale za to kadra od przedmiotów przyrodniczych(dendrologi a, roślinny zielne) jest bardzo dobra.
Myślałam o zakładaniu zielonych ścian lub o pójściu na studia podyplomowe z konserwacji założeń historycznych.
Co do doświadczenia to ciężko... Robiłam praktyki w szkółce w tamtym roku. W tym dostałam się do firmy zakładającej ogrody. Zobaczymy. Wiem jak jest sytuacja na rynku pracy . Dlatego też myślałam o kolejnych studiach.

Edytowane przez magga22
Czas edycji: 2015-05-14 o 08:21
magga22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-14, 12:50   #4
jasza
Raczkowanie

Widzę, że masz zdrowe podejście Gdybyś miała idealistyczne to zderzyła byś się ze ściną w tym zawodzie. Jestem od Ciebie trochę starsza i mam już jakieś doświadczenie, w związku z tym nie polecam tych studiów. Nie oznacza to, że masz rezygnować jeżeli jesteś przekonana, że to Twoja droga, po prostu nie nastawiaj się na jakieś cuda - będzie ciężko.

Możesz spróbować z SGGW, ale u nas z projektowaniem też jest słabo. Praktycznie nie ma czegoś takiego jak nauka projektowania. Kadra od części przyrodniczej jest bardzo dobra, tych od projektów pominę milczeniem. Czyli dostajesz bazę przyrodniczą i trochę programów, a projektujesz tak jak potrafisz. Nie wiesz nawet za co jesteś oceniana.

Do wyboru są trzy specjalizacje: sztuka, projektowanie oraz budowa. Są pomiędzy nimi spore różnice. Sztuka to, wiadomo, artyści. Całkiem fajne zajęcia są tam na magisterce. Co prawda nic merytorycznie nie wnoszą, ale rozwijają horyzonty. Na budowie jest więcej technicznych konkretów (w tym zielone ściany), projektowanie ma najgorszą kadrę (piszę z doświadczenia).

Jakbyś nie wybrała, życzę powodzenia. Jak masz jakieś pytania to pisz.
jasza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-07, 08:45   #5
Julka565
Przyczajenie

Ja architekturę krajobrazu robiłam na WSKZ-ecie i byłam bardzo zadowolona. Jak ktoś już ma wyższe to wydaje mi się, że taka podyplomówka będzie dużo lepszym rozwiązaniem niż kolejne studia od zera
Julka565 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości