|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Magisterka architektura krajobrazu SGGW
Hej
![]() Jestem obecnie na 3 roku architektury krajobrazu. Chciałabym dostać się na studia magisterskie na SGGW. Z tego co słyszałam/czytałam jest tam bardzo wysoki poziom. Tylko tu pojawia się problem a mianowicie średnia moich ocen z pięciu semestrów wynosi 3.75..... ![]() Czy ktoś może studiuje tam i mógłby mi napisać ile mniej więcej jest osób chętnych i jak przebiega tam dokładnie rekrutacja. Z góry dziękuję ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Magisterka architektura krajobrazu SGGW
W tym roku na dziennej magisterce było 75 miejsc, a tylko 53 (chyba już dokładnie nie pamiętam) chętnych. Wzięli wszystkich jak leciało, bez egzaminu.
Jeżeli w przyszłym roku byłby więcej chętnych niż miejsc, to zapewne przeprowadzili by egzamin. Polega on na wykonaniu jakiegoś zadania projektowego. Jeżeli braliby pod uwagę średnią, to w drugiej kolejności. Jeszcze kilka lat temu było sporo chętnych, ale teraz ak dołuje. Nie ma zbyt wielu chętnych, co mnie nie dziwi specjalnie. Gdzie teraz studiujesz? Nie chcę być upierdliwa, ale masz jakiś konkretny pomysł na przyszłość, albo jakieś doświadczenia za sobą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, nie chce iść na Politechnikę Krakowską za bardzo, ponieważ z tego co wiem pomiatają tam strasznie ludźmi z ak, bo są gorsi od tych z urbanistyki i u mnie większość osób na roku będzie chciała tam składać plus do tego jeszcze ludzie z innych uczelni na południu typu Uniwersytet Rzeszowski.
Z Rolniczego jestem bardzo niezadowolona.Plan studiów jest beznadziejnie skonstruowany. Mamy za mało projektowania na pierwszym i drugim roku, a potem na trzecim są 3-4 przedmioty projektowe, ale za to kadra od przedmiotów przyrodniczych(dendrologi a, roślinny zielne) jest bardzo dobra. Myślałam o zakładaniu zielonych ścian lub o pójściu na studia podyplomowe z konserwacji założeń historycznych. Co do doświadczenia to ciężko... Robiłam praktyki w szkółce w tamtym roku. W tym dostałam się do firmy zakładającej ogrody. Zobaczymy. Wiem jak jest sytuacja na rynku pracy ![]() Edytowane przez magga22 Czas edycji: 2015-05-14 o 08:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Widzę, że masz zdrowe podejście
![]() Możesz spróbować z SGGW, ale u nas z projektowaniem też jest słabo. Praktycznie nie ma czegoś takiego jak nauka projektowania. Kadra od części przyrodniczej jest bardzo dobra, tych od projektów pominę milczeniem. Czyli dostajesz bazę przyrodniczą i trochę programów, a projektujesz tak jak potrafisz. Nie wiesz nawet za co jesteś oceniana. Do wyboru są trzy specjalizacje: sztuka, projektowanie oraz budowa. Są pomiędzy nimi spore różnice. Sztuka to, wiadomo, artyści. Całkiem fajne zajęcia są tam na magisterce. Co prawda nic merytorycznie nie wnoszą, ale rozwijają horyzonty. Na budowie jest więcej technicznych konkretów (w tym zielone ściany), projektowanie ma najgorszą kadrę (piszę z doświadczenia). Jakbyś nie wybrała, życzę powodzenia. Jak masz jakieś pytania to pisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ja architekturę krajobrazu robiłam na WSKZ-ecie i byłam bardzo zadowolona. Jak ktoś już ma wyższe to wydaje mi się, że taka podyplomówka będzie dużo lepszym rozwiązaniem niż kolejne studia od zera
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:38.