|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
zielony stworek
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny część II
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88675040]A w jakim to kraju?
U nas raczej taniej w marketach, a u ciebie całkiem odwrotnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Norwegia. Tak wygląda rynek jak jeden koncern dostarcza owoce i warzywa do marketów. Te małe mają lokalną dostawę z naszego województwa, a markety z zagranicy ( kupują tanio, sprzedają z gigantyczną przebitką ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny część II
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88675037] Malinowych pomidorów teraz nie kupuje, bo moim zdaniem są obecnie niesmaczne w związku z czym niewarte swojej wygórowanej ceny.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] trzymasz po zakupie w lodówce? bo ja jak tak robiłam, to faktycznie były niesmaczne. teraz zostawiam w koszyku na blacie i one sobie powolutku dochodzą, robią się miękkie i soczyste. i kupuję w Biedrze, jeśli ma to jakieś znaczenie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 |
Konto usunięte
|
Na rynku też są już dobre malinowe.
![]() Nigdy nie powinno się trzymać pomidorów w lodówce! Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Konto usunięte
|
Prawie zawsze trzymam pomidory w lodówce i nic im od tego nie jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Konto usunięte
|
Nie, nie trzymam w lodowce - w koszyczku na wyspie sobie stoją. Ale może faktycznie się już poprawiły, bo ostatnio kupiłam te zwykle na gałązce (promo w netto - 3,99 za kg) i były całkiem smaczne, a zazwyczaj te zwykle są przecież najgorsze w smaku (poza sezonem).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88678169]Prawie zawsze trzymam pomidory w lodówce i nic im od tego nie jest.[/QUOTE]
Ja też.Przynajmniej nie miękną tak szybko i nie pleśnieją. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja zwykle nie kupuję dużych ilości, poza tym mam wrażenie, że te marketowe są tak naszprycowane, że szybko nie gniją. Te malinowe z Biedry, które zazwyczaj kupuję są takie ciut niedojrzałe, twarde. W koszyku sobie dochodzą w dwa dni i są już bardziej miękkie i soczyste. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#548 |
Przyczajenie
|
Obecnie wydajemy około 300-350 zł na tydzień (rodzina 3 osobowa i kot). W tym jest też chemia, kosmetyki itp. Nie dokupujemy nic w tygodniu. Widzę jak ceny poszły do góry, za praktycznie identyczny koszyk zakupów płaciliśmy jeszcze kilka miesięcy temu jakieś 270-300 zł. Także myślę, że naprawdę robi się nieciekawie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Konto usunięte
|
My we dwójkę płacimy ok. 1200 zł na miesiąc, zazwyczaj mieścimy się w 250 zł tygodniowo. Jedzenie na dowóz zamawiamy średnio raz w tygodniu.
Rozpisujemy obiady na cały tydzień i robimy listę zakupów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
zielony stworek
|
Jak teraz przy nowych cenach ?
Chleb już prawie 5zł ![]() Czy jest coś co nie zdrożało ? U mnie makaron x3, kawa x2, ryby ponad 20%, chleb o 50% ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
BAN stały
|
Ja kupuję najtańsze produkty bo nie chcę napędzać spirali cenowej. Dlatego wydaję miesięcznie nie więcej niż 1000-1200 zł.
Ale ja nie kupuję kosmetyków wcale ani nowych ubrań |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Boję się to zliczyć. :/ Zaczynam myśleć, żeby piec własny chleb, zwłaszcza jak przez nieuwagę z przyzwyczajenia, kupiłam bochenek ulubionego (orkiszowy ze słonecznikiem, bochenek 0,5 kg) za... 21 zł. ![]()
![]() |
![]() |
#553 |
BAN stały
|
To jeszcze nic. U mnie w sklepie 0.5kg dobrego zdrowego chleba, bez żadnych polepszaczy kosztuje 24 zl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Ja się zabieram za chleb z kaszy gryczanej. Jak mojej mamie wychodzi, tzn nie da się go zepsuć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie pare dni temu uderzyła mnie cena brzuszków z łososia. To taki jakby "odpad" z ryby, kupowałam często żeby robić twaróg lososiowy i zawsze kosztowały ok 20-29zł za kg (zalezy jakiej były jakości, jak miesiste) a teraz 59 zł/kg. Zwykły losoś 89 zł/kg, szprotki 29zł/kg, makrela wędzona 24zł/kg - wiem ze to nie sa podstawowe produkty jak chleb, mleko, jaja i mozna się bez nich obejść ale no kosmos. no chyba że cos sie wydarzylo na świecie w sprawie łososia o czym nie wiem, typu zagrożenie gatunku bo drapiezniki wyjadły łososie w hodowlach czy nie wiem co.
Edytowane przez Fenenna Czas edycji: 2022-02-08 o 10:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() To niby jest teraz sezon i ta tańsza wersja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
zielony stworek
|
Za to mięso jest dużo droższe, ryba to tania alternatywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
Zakorzenienie
|
Ceny są kosmiczne, teraz za bochenek (normalnej wielkości)żytniego chleba i kilka bułek (max 4) w piekarni płacę około 16 zł. Jak kupię chleb z mąki gryczanej to jeszcze więcej. Parę miesiecy temu za taki zestaw płaciłam połowę tej kwoty.
Z drugiej strony piec własny chleb to też energia elektryczna, która bardzo podrożała, mąka też podrożała więc nie wiem, czy to się opłaca. Robiłam kilka razy chleb żytni z przepisu aniagotuje parę razy mi wyszedł, a potem nagle przestał. Nie wiem dlaczego, bo wszystko robię tak samo, ile bym nie trzymała w piekarniku wychodzi nieupieczony. Z ciastami nie mam problemu, więc to chyba nie wina piekarnika. No i się zniechęciłam, bo jednak zakwasy chlebowe gotowe plus suszone drożdże też swoje kosztują, a kiedyś to były grosze. O innych produktach to już nawet nie wspominam ![]() Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2022-02-08 o 11:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Konto usunięte
|
Dorsz chyba już powyżej 50 zł na kg, a jeszcze nie dawno kupowałam w rybnym za 35 zł. Krewetki w biedrze kupowałam za 13,99, ostatnio patrzę, a tam 18,99
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Ifinick Czas edycji: 2022-02-08 o 11:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#564 |
zielony stworek
|
Tanią alternatywą są też fasola i groch. Bardzo się ostatnio polubiliśmy z taką dietą w domu
![]() Mięso to raz w tygodniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy ja wiem. Kilo fasoli kosztuje teraz w najlepszym razie tyle, co kilo mięsa. ![]() Mięso na promocji ciągle da się kupić po około 10-14 zł, fasola tyle samo najtańsza kosztuje za 1 kg. W sumie jajka w przeliczeniu za kg wychodzą podobnie, ale bliżej 12-14 zł/1 kg. Kurze mięsa typu udka, wychodzą jeszcze taniej, nawet po odjęciu wagi kości, a na kościach można jeszcze bulion zrobić. A jednak przełożenie jest korzystniejsze dla mięsa/jajek- ta sama ilość bardziej syci, ma zdecydowanie więcej białka.
![]() |
![]() |
#566 |
Rozeznanie
|
Ostatnio zapłaciłam w Lidlu 23 złote za 3 cukinie. Zdębiałam jak zobaczyłam rachunek.
![]() |
![]() |
#567 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kupuję chleby u nas na wsi ze zwykłej piekarni, nie żadna masowka. Za dwa małe bochenki płaciłam dziś 9,50. Zazwyczaj było to w granicy 7 , 8 zł. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Od września prowadzę budżet jedzeniowy. Zapisuję każdy jeden wydatek. Wychodzi mi średnio 1100 zł na trzyosobowa rodzinę. Ale co się na kombinuję to moje. Mięso kupuję lepsze, nie te biedronkowe ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89109221]1100 zł na 3 osoby? Też mam 3 osoby i myślę, że ponad 2000, pewnie koło 2500 idzie spokojnie. 1100 to płaciłam za 2 osoby kilka ładnych lat temu.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No to my wydajemy ok. do 800-900 zł na dwie osoby Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.