![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z....
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z.
...
Ja mam 20 lat (rocznikowo 21) i dla mnie ani 30-latek ani 40-latek nie jest stary. W sumie 50-latek też niezbyt. Ale nie wiem, ja nawet jako dziecko nie postrzegałam ludzi w wieku moich rodziców jako starych - a to u dzieci częste.
Ja w swoim pokoleniu doceniam przede wszystkim to, że temat zaburzeń psychicznych i przyjmowanie leków od psychiatry przestał być tabu. Sama borykam się z problemami tej natury i naprawdę łatwiej mi jest, gdy wiem, że moi rówieśnicy nie popatrzą wtedy na mnie jak na wariatkę. Oczywiście są 20-latkowie, którzy dalej mają taki tok myślenia i odrzucają/wyśmiewają osoby z zaburzeniami, lecz mam wrażenie, że występują oni znacznie rzadziej niż wśród innych pokoleń.
![]() |
#93 |
BAN stały
|
Bo to zazwyczaj są dzieci...
Ba, moja kuzynka będzie mieć w tym roku 29 lat i dla mnie ona i tak jest w jakimś sensie taką wieczną nastolatka, mimo tego że od wielu lat opłaca rachunki, pracuje, itd. Jak ją jeszcze zobaczę z tym jej plecakiem zjezdzajacym aż do pośladków, cebulą na głowie i trądzikiem, to już w ogóle... Pamiętam jak mnie kiedyś pytala jak się ubrać na rozmowę kwalifikacyjną - nie w takim sensie, że w ogóle nie wiedziała co założyc, ale nie miała pewności czy wypada, czy dana rzecz mieści się w kanonie, itd. I ten problem w ogóle mnie nie zdziwił. Ludzie dzisiaj dłużej wyglądają młodo i to oczywiście widać w wyglądzie i stylu ubierania - bardziej luźnym, młodzieżowym bez utrwalonego obrazka 30 - latki jako "nobliwej pani". Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
astro-loszka
|
Cytat:
Moim rodzice mieli telefon stacjonarny w połowie lat 90, ale nie by to to normą, bo inne rodziny miały wcześniej, od lat 80 czy jeszcze dawniej. Pamiętam natomiast telefon na korbkę na wsi u dziadków, gdzie jedna rodzina we wsi miała aparat i cała wieś przychodziła do nich skorzystać z tego cuda techniki. Nie wybierało się numeru z tarczy, lecz zamawiało się rozmowę przez centralę, po uprzednim pokręceniu korbką. Pamiętam też budki telefoniczne najpierw na żetony (były A, B i C), potem na karty magnetyczne z impulsami. A wcześniej chyba na zwykłe monety.
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
26-33 - starsze rodzeństwo, znajomi, nie widzę dużych różnic, często żyjemy dość podobnie i mamy sporo wspólnych doświadczeń 34-44 - tu już rozjeżdżają się priorytety, co czasem sprawia, że jest ciekawie i fajna relacja jest możliwa, a czasem pojawiają się zaczątki matronowatości (,,o, kreatywny pomysł? Też mi się chciało w twoim wieku'' ,,wyszłaś z domu? też mogłam w twoim wieku, niedługo się to skończy'' ,,o, idziesz po wodę? Też mi się często chciało pić w twoim wieku''). U starszych ludzi czegoś podobnego nie obserwuję, może przechodzi wraz z kryzysem wieku średniego. ![]() 45-59 - szeroki przedział, bo nie widzę dużych różnic mentalnych między np. moim szefem a rodzicami mimo dekady różnicy. Są tu i konserwatywne dziady, i fajni ludzie chcący nadążyć za światem, ciekawi innych perspektyw. 60-69, a powyżej już starość. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
Rocznik 94. Lata 90 pamiętam jak przez mgłę. Pamiętam, że był szał na Spice Girls, film Titanic, na zbieranie karteczek. Sam ich nie zbierałem, bo byłem za mały, ale zbierała moja siostra- karteczki z psami, z kotami z zespołami muzycznymi np. Spice Girls czy Backstreet Boys.
Koniec lat 90 kojarzy mi się z Britney Spears. Moja kuzynka i siostra były w niej zakochane, gdy tylko na kanale muzycznym (był chyba wtedy tylko jeden o ile pamiętam) leciała Britney podgłaśniały na full. Przez co ja również stałem się wielkim fanem Britney w wieku 5 lat ![]() ![]() Pamiętam atak na WTC. Ledwo rozpocząłem wtedy podstawówkę, gdy to się zdarzyło. Kojarzę, że przyszedłem do domu włączam tv a tam dwa płonące wieżowce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Pusheen, a odpowiesz na pytanie, jakie to konkretne cechy/zachowania sprawiają, że całe pokolenie ludzi urodzonych w latach 70 spisujesz na straty?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
zielony stworek
|
Boomersi robią też inaczej zakupy.
Do tej pory nie udało mi się przekonać nikogo z tej generacji do zakupów online nie tylko elementów garderoby, ale nawet sprzętu agd, choć można w ten sposób sporo zaoszczedzić. Wszystko muszą dotknąć osobiście. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja jestem millenialsem, rocznik 91. Może dlatego, że technologia do mnie później dotarła, to komputer jest dla mnie podstawowym urządzeniem, nie wyobrażam sobie robić wszystkiego na smartfonie/tablecie, czy wręcz w ogóle nie posiadać laptopa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moi Boomersi (67i 71 lat) kupują wszystko online, łącznie z butami. Paczkomaty wielbią i nawet większe spożywcze zakupy robią przez internet. Mnie boli mniejsza wiedza ogólna u młodszych pokoleń. Niby można wszystko wyklikać, ale jednak dobrze jest jak ktoś bez klikania rozumie kontekst czy nawiązania. No i wciąż uważam, że słabo wyedukowanym społeczeństwem łatwiej się steruje. Czasami się zastanawiam czy to nie z tego powodu np. historia w szkołach jest tak po macoszemu traktowana.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dużym zdziwieniem było dla mnie to, że znane mi osoby w wieku 18-25 lat na zajęciach najczęściej robią odręczne notatki (mając stojącego przed sobą laptopa). Czytałam jakiś czas temu artykuł, że obecnie dzieci w wieku szkolnym prawie nie potrafią odczytywać pisma ręcznego. Nie wiem, na ile to prawda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
whatever
|
Cytat:
![]() Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
...
Jestem millenialsem (rocznik '88). Nie pamiętam kartek, kolejek i pustych półek w sklepach. W moim domu nigdy nie było bogactwa, ale niczego mi nie brakowało. Telefon stacjonarny mieliśmy od 97', komputer od 2000, a internet od 2001. Pierwszą komórkę dostałam dopiero w 3-ej klasie gimnazjum. Z dzieciństwa pamiętam czerwonego walkmena, kilka lalek Barbie, ale tylko jedna była oryginalna, pluszaki wypełnione jakąś słomą (?), mnóstwo puzzli, zbieranie karteczek i czas spędzany na dworze. Do tego szał na Spice Girls i Britney Spears. Nie pamiętam saturatorów, czy oranżady w woreczku (za to te w proszku już tak). Za czasów nastoletnich namiętnie kupowałam Bravo, Bravo Girl, 13, Twist i Dziewczynę.
Mój brat urodził się w 2000 roku i faktycznie ma inne podejście do życia, ale np. z jego dziewczyną (rocznik 2002) świetnie się dogaduję, więc chyba nie ma reguły. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
Ale nie pamiętam za to, kiedy ostatni raz widziałam komputer z Windowsem. W ogóle nie wiem, jakiego Windowsa ludzie teraz używają (z tych, co używają, bo chyba osobiście nawet takiej osoby nie znam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nigdy nie spisuje na straty całego pokolenia - zresztą nie jestem żadnym medrcem ![]() Mam swoje powody, żeby nie cierpieć tego pokolenia. Mam prawie wyłącznie źle doświadczenia z ludźmi z tych roczników. Ale może próba badawcza była zbyt mała? Jestem poza domem i staram się czytać wszystko, co piszecie, ale nie jestem w stanie zebrać się, żeby udzielić teraz takiej odpowiedzi jakbym chciała. Dajcie mi czas na trafienie do domu i jak będę miała trochę więcej spokoju, to napiszę dlaczego. Nie jestem w stanie odpisywać na frapujace mnie kwestie, siedząc w jakiejś kawiarni ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89118938]ja z kolei rzadko widzę ludzi w otoczeniu z jabłuszkiem, jednak większość Win i android.[/QUOTE]
Uzywam w pracy komputera stacjonarnego z Windowsem, prywatnie ifona, iPada. Wcześniej miałam urządzenia z Androidem. Systemy jak systemy. W ogóle nie widzę powodu do dziwienia się któremukolwiek.
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
...
To z kolei w moim otoczeniu może ze 2 osoby mają Iphona czy cokolwiek innego z Apple. Tak to wszyscy mają telefony z Androidem i Windowsa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak z ciekawości, jaki Windows jest obecnie w użyciu? Ostatnie, jakich używałam, to chyba XP i Vista. Później chyba był jakiś wyglądający jak kafelki, ale nigdy go nie używałam. Androida nigdy nie używałam. Edytowane przez Natalie_Alex Czas edycji: 2022-02-15 o 20:22 Powód: nie chcę dublować postów |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Wtajemniczenie
|
Mnie dziwi dziwnie się że ktoś może używać jakiegos systemu, przecież każdy ma swoje ograniczenia, używanie czegoś czy nieużywanie to nie kwestia wieku użytkownika czy mody.
Ja używam windows bo programy na których pracuje są niekompatybilne z np. mac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
...
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#116 |
Konto usunięte
|
...
W moim otoczeniu produkty Appla zaczynają być popularne, ale póki co to raczej wśród osób, które zwyczajnie lubią szpanować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Ogarniam tylko marki używane przez domowników.
Nie mam pojęcia , bo nie zanotowałam , czego używają znajomi. No czytniki jakie maja to ogarniam bo ciagle o to popytam i porównuję. Ja uzywam ostatecznie apla bo jest⌠łopatologiczny w użyciu. W pracy Windows się sprawdza to jest, ja na tym tylko pracuje nie z nim walczę. Jest wygodny i przejrzysty jeśli chodzi o tworzenie prostych drzew archiwizacji i dostępu do plików. Ale jak zmieniałam iPada to rozważałam powrót do systemu Asus Transformers a ten chodzi na Androidzie. Ale jednak stwierdziłam ze bez sensu zmieniać 1 urządzenie jak potrzebuje mieć wszystko spięte wiec pozostałam przy jednolitym, łopatologiczny systemie apla. Jakby android był tak łopatologiczny to bym siedziała nadal na androidzie, moda czy szpan mi wiszą.
![]() |
#118 |
BAN stały
|
[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89118938]ja z kolei rzadko widzę ludzi w otoczeniu z jabłuszkiem, jednak większość Win i android.[/QUOTE]
Na kompach mam tylko Linuxy. Telefony w większości z androidem i takiego używam na co dzień, pozostałe dwa z iOS, które się głównie kurzą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||
Zakorzenienie
|
...
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Śnięta Mucha
|
Również uważam, że społeczną zmianą są ludzie 20-30-letni. Ci do 35rż jeszcze jeszcze, ci po - w większości nie, a 40+ zazwyczaj nie ma co zbierać. Im wcześniejszy rocznik, tym mizoginia ta zwykła, czy zinternalizowana u kobiet, Modlitwa Polaka z Dnia Świra, czy denializm klimatyczny, rasizm, ksenofobia i homofobia silniejsze, empatia wobec zwierząt mniejsza, a inteligencja emocjonalna słabsza. Oczywiście to nie tak, że oto nagle urodziło się pokolenie geniuszy, jednak gdy patrzę na wypowiedzi seniorek na temat kobiet na przykład pod artykułami na FB... młodym dziewczynom nie przeszłaby taka nienawiść przez usta, przynajmniej nie widzę jej, a jeśli widzę, są to jednostki. Po prostu zmiana społeczna następuje wolno. Przeciez i wśród młodych mamy przemocowców jak Kamerzysta, ale w jego pokoleniu nie ma na to raczej przyzwolenia (poza młodzieżą ze skrajnej prawicy). W moim wiele polskich kobiet powiedziałoby "sama się prosiła", a mężczyzn, że "chciała wypłynąć".
Zresztą wystarczy popatrzeć na średni wiek aktywistów, który oscyluje w granicy 23-26 lat, a przecież to oni są głosem, który walczy o to byśmy byli dla siebie bardziej... ludzcy. Moje pokolenie w Polsce (pierwsza połowa lat 80-tych), to często słabość do disco polo, za ciasne, pretendujące do eleganckich ubrania, wóda, klejone w domu szpony z kryształkami i fascynacja plotami z Pudelka oraz ilością kochanków Joli z działu księgowości. Plus ślepota na tematy trudne, przemoc domową, jeśli jej sprawcą jest kolega, alkoholizm itp. Symetryzm i neoliberalizm kontra "pińcetplusy". Ja mam produkty Apple bo są łopatologiczne, supertrwałe i nie wymagają wiecznego serwisowania, aczkolwiek nie we wszystkie gry zagram. Nie "mulą", nie wywalają błędów, co oszczędza masy frustracji. Powiedziałabym, że to one, jak te dobre buty na lata, są dla ludzi biednych - szczególnie, że można je z powodzeniem kupować z drugiej ręki, nawet kilkuletnie i wciąż są często o klasę wyżej od rynkowych nowości. Tańsze gadżety, które padają po dwóch latach od zakupu to nie jest oszczędność ani inwestycja. To ten płaszcz z poliestru do pierwszego prania. Kiedyś ich posiadanie faktycznie odbierałam jako szpan, a później spotykałam się z miłośnikiem marki i gdy porównałam pracę jego idealnego, 9-letniego laptopa z moim rocznym rzęchem Asus Rog... wiedziałm, że Jobs mnie zwerbował na klientkę.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:23.