Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 64. - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-02-17, 14:31   #2131
Finlora
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 64.

Wikipedia mówi tak
https://pl.wikipedia.org/wiki/Frotka

Edit. Coraz bardziej wkurza mnie ta wizażowa aplikacja - albo nie chce się uruchomić albo mieli mieli i nie dodaje posta.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 15:14   #2132
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Mam tak samo jak Ty i ostatnio przy krzywej pani która pobierała krew strasznie się męczyła. Koniec końców kłuła mnie kilka razy, a za ostatnim się okazało że mogła mi założyć wenflon dla niemowlaków i by łatwo poszło - ale znalazła ten wenflon dopiero na ostatnim wkłuciu. Jak powiesz od razu jak wygląda u Ciebie pobieranie krwi to mogą się zgodzić. Wcześniej miałam najtańszego Clatronica ale po kilku latach padła, teraz mam droższą z marki Ariete (urządzenia parowe robi dla nich Delonghi). Wiem że czasem są w Lidlu albo Netto tanie myjki, to jest chyba najlepsza opcja żeby sprawdzić jak Ci się z niej korzysta i najwyżej po kilku latach jak padnie wymienić na jakąś droższą. Choć szczerze mówiąc poza trochę większym zbiornikiem na wodę nie widziałam różnicy w działaniu między myjką za 80 zł i taką za 250 zł.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Dziękuję za opinie, właśnie myślałam żeby kupić marketową i sprawdzić czy będę korzystać.

Stary 2022-02-17, 15:32   #2133
Fenenna
Wtajemniczenie

Czym różni się efekt na brwiach po hennie pudrowej a tej zwykłej w kremie? Czy henna pudrowa utrzymuje się dłużej i bardziej wypełnia ubytki między włosami?
Fenenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 15:51   #2134
stotek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fenenna Pokaż wiadomość
Czym różni się efekt na brwiach po hennie pudrowej a tej zwykłej w kremie? Czy henna pudrowa utrzymuje się dłużej i bardziej wypełnia ubytki między włosami?
U mnie efekt nie różnił się niczym i wypłukiwała się tak samo szybko.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Stary 2022-02-17, 16:01   #2135
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nette Pokaż wiadomość
Tak lekko w temacie: jeśli lubisz szarpane mięsa, ewentualnie mięsa długo pieczone (na przykład policzki wołowe w sosie z czerwonego wina - petarda), a także wszelkie gulasze, bolognese etc., to bardzo polecam inwestycję w wolnowar. Taki zwykły, z Lidla czy Russell Hobbs, z ceramiczną misą 3,5l (spokojnie wystarczy na zrobienie >1-1,5kg mięsa na raz, to dużo), bez bajerów, koszt w okolicach 100 PLN. Zużycie prądu minimalne, gotuje się z tym wygodnie. A dania wychodzą pyszne.
Dzięki. Rozważam wolnowar od dawna

lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 16:08   #2136
polna_rozyczka
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
U mnie tak samo. To chyba zależy od Twojej skóry.
polna_rozyczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 16:23   #2137
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
fore0 na allegro znalazłam coś takiego https://allegro.pl/oferta/poszewka-j...ra-11765736538. Jedwab jest tylko z jednej strony, no ale w sumie po co mi z dwóch? Te całe jedwabne kosztują od 220 zł w zwyż.
Do odwrócenia poduszki na drugą stronę

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 17:04   #2138
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KathyLeonia Pokaż wiadomość
mmmm sama się zastanawiam nad tym wolnowarem kurcze....
idę przeglądać allegro lol
Mega polecam, ja kupiłam przypadkiem (koleżanka dostała w prezencie i usiłowała się pozbyć, bo u niej się to nie sprawdziło, więc odkupiłam). Mega prosty model, a jak chcesz rozszerzyć o super opcje włączników czasowych / opóźnienia startu, to to można załatwić.. Smart gniazdkiem. I masz sterowanie on/off z aplikacji. Bez wydawania paru stów więcej na super smart wolnowar.
Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Brzmi bosko. Masz jakis sprawdzony przepis na te policzki? Gdzie to sie w ogole kupuje? Chyba nigdy nie jadlam, ani nie wiedzialam w sklepach.
Już odpisywałam i chyba nie kliknęłam "wyślij" albo oślepłam. Mam super przepis, napisz mi PM, a wygrzebię z zeszytu i Ci potem wyślę. Policzki wołowe są bardzo wdzięcznym mięsem, tanie (~36pln/kg), a robią się mega kruche, naprawdę popisowy obiad z tego wychodzi. Kupić można w Carrefourach lub Auchan, są w chłodniach przy tych paczkowanych stekach. Tylko nie zawsze jest - w tym tyg., gdy byłam na zakupach, to niestety zostały tylko steki. Na samym dziale mięsnym nie widziałam. Obstawiam, że Selgros i Marko też mają, ale pewnie będzie paczkowane w dużych porcjach - u mnie, na 2 os., robię z 600 - 800g i mam po dwie porcje na dwa obiady (dobrze się przechowuje i odgrzewa), więc nie kupuję dużych paczek. Policzki zwykle serwuję klasycznie, z puree i kandyzowaną marchewką.

Edytowane przez Nette
Czas edycji: 2022-02-17 o 17:06
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 17:07   #2139
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6
Konto usunięte

W co się ubieracie w taką pogodę, kiedy pada i musicie chodzić po miescie typu do i z pracy? Ja kolejny raz wrócilam mokra do domu. Mokre spodnie, przemoczona kurtka, przemiękla do swetra i skórzane kozaki w środku wilgotne...
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 18:15   #2140
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Mega polecam, ja kupiłam przypadkiem (koleżanka dostała w prezencie i usiłowała się pozbyć, bo u niej się to nie sprawdziło, więc odkupiłam). Mega prosty model, a jak chcesz rozszerzyć o super opcje włączników czasowych / opóźnienia startu, to to można załatwić.. Smart gniazdkiem. I masz sterowanie on/off z aplikacji. Bez wydawania paru stów więcej na super smart wolnowar. Już odpisywałam i chyba nie kliknęłam "wyślij" albo oślepłam. Mam super przepis, napisz mi PM, a wygrzebię z zeszytu i Ci potem wyślę. Policzki wołowe są bardzo wdzięcznym mięsem, tanie (~36pln/kg), a robią się mega kruche, naprawdę popisowy obiad z tego wychodzi. Kupić można w Carrefourach lub Auchan, są w chłodniach przy tych paczkowanych stekach. Tylko nie zawsze jest - w tym tyg., gdy byłam na zakupach, to niestety zostały tylko steki. Na samym dziale mięsnym nie widziałam. Obstawiam, że Selgros i Marko też mają, ale pewnie będzie paczkowane w dużych porcjach - u mnie, na 2 os., robię z 600 - 800g i mam po dwie porcje na dwa obiady (dobrze się przechowuje i odgrzewa), więc nie kupuję dużych paczek. Policzki zwykle serwuję klasycznie, z puree i kandyzowaną marchewką.
A czy jeszcze do czegoś używasz wolnowaru?
Zastanawiam się ze sobą, czy sens, bo ja to bardziej potrzebuje obiad na już, niż planować z kilkugodzinnym wyprzedzeniem i mieć tylko 2-3 potrawy na to.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 18:35   #2141
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
A czy jeszcze do czegoś używasz wolnowaru?
Zastanawiam się ze sobą, czy sens, bo ja to bardziej potrzebuje obiad na już, niż planować z kilkugodzinnym wyprzedzeniem i mieć tylko 2-3 potrawy na to.

Jeśli nie planujesz z wyprzedzeniem, to wolnowar się u Ciebie nie sprawdzi. Nie robię w nim niczego krócej niż 4h (niektóre zupy).
Ogólnie wszystko, co jest "jednogarnkowe", robię w wolnowarze - tj. zdecydowaną większość zup, też rosół, wszelkie "gulaszowate" potrawy, jak boeuf stroganow, boeuf bourguignon, wszelkie sosy na mięsie (jak bolognese), klopsiki, pulpety, mięsa szarpane i duszone - i czerwone i drób, także "pieczone" pałki czy udka (mięso wychodzi super, skórka nie jest chrupiąca, ale to akurat bez różnicy, bo nie jemy skóry), do takich mięs dorzucam niektóre warzywa czasem. Żeberka, wolno duszona kaczka. Leczo, fasolka po bretońsku. Ponoć sprawdza się przy bigosie, ale nie robiłam, bo nie gotuję niczego z kapustą. Czasami robię sobie po prostu miks warzyw (z ziołami).
Także owsiankę czy pudding z tapioki, czasem jogurt, choć rzadko mi się chce.
Czego nie robię w wolnowarze: makaronu (mam w planach zapiekankę makaronową, ale rzadko takie rzeczy robię i się jakoś nie złożyło). Ryżu i kasz (wolę zrobić w parowarze). Steków i ryb - te robię na grillu. No i wiadomo, potraw z woka się nie przeniesie na wolnowar.
Dlaczego wolnowar - bo od >dwóch lat siedzę na HO, nastawiam jedzenie w wolnowarze tuż przed snem (większe kawałki mięsa, fasola) lub rano przed logowaniem do pracy, a o 12h czy 13h po prostu wstaję od kompa na gotowy obiad (jeśli trzeba dogotować ryż czy kaszę, to niemal bezobsługowo to robię w parowarze - ustawienie całości zajmuje ze dwie minuty).
Przy tego typu trybie życia - mega polecam.

Edytowane przez Nette
Czas edycji: 2022-02-17 o 18:37
Stary 2022-02-17, 19:21   #2142
Fenenna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Napisane przez polna_rozyczka Pokaż wiadomość
U mnie tak samo. To chyba zależy od Twojej skóry.
Dzięki, tak podejrzewałam że to może nie do końca być tak jak było napisane na kilu stronach które przejrzałam że efekt niby utrzymuje sie co najmniej 2 tygodnie. Mnie henna w kremie zadowala na max 4 dni.

Dżinsy
Po czym poznać że dżinsy sa na nas dobre rozmiarowo?
Pytanie z pozoru głupie bo wystarczy przymierzyć, ale co gdy dwa rozmiary w miare pasują?
Kupiłam dzis w Mohito świetne dżinsy skinny, wziełam rozmiar 40 bo czuję się w nim swobodnie, przymierzałam też 38 i bez problemu w nie weszłam ale wydawały mi się zbyt opięte w udach i łydkach (mam bardzo męski kształt nóg), ale dało się w nich usiąść z tym że wtedy też troche piły mnie w brzuch.
W domu ponosiłam troche te spodnie mierząc stylizacje z innymi ciuchami i prawde mówiac ta 40 wydaje mi sie trochę luźna - tzn w udach i łydkch jest w sam raz ale lekki luz mam u dołu pleców i po paru przysiadach gdy spodnie się swobodnie ułożą na ciele na dole brzucha jest jakby "luźne" wybrzuszenie, z kolei bardzo wygodnie mi sie w nich siedzi.
Co robić - zamienić na mniejsze z nadzieja że rozbiją się w udach i łydkach czy zostawic 40 bo lepiej ze spodnie są wygodne a nie obcisłe?

(skład: 65% bawełna, 33% poliester, 2% elastan)
Stary 2022-02-17, 19:37   #2143
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Alergiczne kontaktowe testy skórne

Czy macie jakies doświadczenie z takimi testami?
Chcę sprawdzić, czy coś w moim otoczeniu mnie nie uczula i zastanawiam się, czy takie testy są dobre? Z tego co czytałam, to testy płytkowe - naklejenie alergenów na plecach i kontrola po 2 i po 5 dniach.

Miałam robione - polecam.
Wyjaśniły moje problemy z kosmetykami - wyszło uczulenie na składnik będący często konserwantem w kosmetykach.
Po naklejeniu swędzi (jak jest uczulenie) - trzeba przecierpieć bez brania leków antyalergicznych.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Cytat:
Dzięki, tak podejrzewałam że to może nie do końca być tak jak było napisane na kilu stronach które przejrzałam że efekt niby utrzymuje sie co najmniej 2 tygodnie. Mnie henna w kremie zadowala na max 4 dni.

Dżinsy
Po czym poznać że dżinsy sa na nas dobre rozmiarowo?
Pytanie z pozoru głupie bo wystarczy przymierzyć, ale co gdy dwa rozmiary w miare pasują?
Kupiłam dzis w Mohito świetne dżinsy skinny, wziełam rozmiar 40 bo czuję się w nim swobodnie, przymierzałam też 38 i bez problemu w nie weszłam ale wydawały mi się zbyt opięte w udach i łydkach (mam bardzo męski kształt nóg), ale dało się w nich usiąść z tym że wtedy też troche piły mnie w brzuch.
W domu ponosiłam troche te spodnie mierząc stylizacje z innymi ciuchami i prawde mówiac ta 40 wydaje mi sie trochę luźna - tzn w udach i łydkch jest w sam raz ale lekki luz mam u dołu pleców i po paru przysiadach gdy spodnie się swobodnie ułożą na ciele na dole brzucha jest jakby "luźne" wybrzuszenie, z kolei bardzo wygodnie mi sie w nich siedzi.
Co robić - zamienić na mniejsze z nadzieja że rozbiją się w udach i łydkach czy zostawic 40 bo lepiej ze spodnie są wygodne a nie obcisłe?

(skład: 65% bawełna, 33% poliester, 2% elastan)
Dżinsy staram się kupować mocno dopasowane (ale nie za ciasne ).
Zawsze się rozbijają po 1 założeniu i są ok.
Jak są zbyt duże, to szybko będą sprawiały wrażenie workowatych.
Po praniu znów będą ciaśniejsze, ale tylko w 1 dniu po założeniu.
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 20:35   #2144
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli nie planujesz z wyprzedzeniem, to wolnowar się u Ciebie nie sprawdzi. Nie robię w nim niczego krócej niż 4h (niektóre zupy).
Ogólnie wszystko, co jest "jednogarnkowe", robię w wolnowarze - tj. zdecydowaną większość zup, też rosół, wszelkie "gulaszowate" potrawy, jak boeuf stroganow, boeuf bourguignon, wszelkie sosy na mięsie (jak bolognese), klopsiki, pulpety, mięsa szarpane i duszone - i czerwone i drób, także "pieczone" pałki czy udka (mięso wychodzi super, skórka nie jest chrupiąca, ale to akurat bez różnicy, bo nie jemy skóry), do takich mięs dorzucam niektóre warzywa czasem. Żeberka, wolno duszona kaczka. Leczo, fasolka po bretońsku. Ponoć sprawdza się przy bigosie, ale nie robiłam, bo nie gotuję niczego z kapustą. Czasami robię sobie po prostu miks warzyw (z ziołami).
Czego nie robię w wolnowarze: makaronu (mam w planach zapiekankę makaronową, ale rzadko takie rzeczy robię i się jakoś nie złożyło). Ryżu i kasz (wolę zrobić w parowarze). Steków i ryb - te robię na grillu. No i wiadomo, potraw z woka się nie przeniesie na wolnowar.
Dlaczego wolnowar - bo od >dwóch lat siedzę na HO, nastawiam jedzenie w wolnowarze tuż przed snem (większe kawałki mięsa, fasola) lub rano przed logowaniem do pracy, a o 12h czy 13h po prostu wstaję od kompa na gotowy obiad (jeśli trzeba dogotować ryż czy kaszę, to niemal bezobsługowo to robię w parowarze - ustawienie całości zajmuje ze dwie minuty).
Kurcze, brzmi fajnie na organizację obiadów czy robiąc te potrawy musisz podchodzić i mieszać, aby się nie przypaliło? Często, tak jak w przypadku gotowania w garnku?
I druga kwestia, nje psuje się to jedzenie, jeśli nastawiasz je w nocy, by mieć dopiero na obiad?

Tylko znowu często i tak przepisy, te jednogarnokwe, robi się na raty - podsmaż cebulę, dodaj paprykę i podsmaż, dodaj Mięso i podsmaż itd. Więc nie wiem, czy wolnowar coś mi ułatwi, poza tym, że może mniej będę musiała pilnować garnka.. Przemawia jeszcze do mnie kwestia tego, że Mięso jest smaczniejsze.

Ja się gubię, bo myślałam bardziej o szybkowarze, aby zaoszczędzić czas. I teraz sama nie wiem. Też siedzę w domu,woec może by się sprawdziło.

Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2022-02-17, 20:41   #2145
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Ja tez polecam wolnowar- wstawiam rano przed wyjściem, wieczorem gotuje (lub nie, zaleznie od przepisu) w parowarze dodatki- ryz/ makaron, brokuly, kalafor itp. super obiad gotowy w 15 min.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 20:48   #2146
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze, brzmi fajnie na organizację obiadów czy robiąc te potrawy musisz podchodzić i mieszać, aby się nie przypaliło? Często, tak jak w przypadku gotowania w garnku?
I druga kwestia, nje psuje się to jedzenie, jeśli nastawiasz je w nocy, by mieć dopiero na obiad?

Tylko znowu często i tak przepisy, te jednogarnokwe, robi się na raty - podsmaż cebulę, dodaj paprykę i podsmaż, dodaj Mięso i podsmaż itd. Więc nie wiem, czy wolnowar coś mi ułatwi, poza tym, że może mniej będę musiała pilnować garnka.. Przemawia jeszcze do mnie kwestia tego, że Mięso jest smaczniejsze.

Ja się gubię, bo myślałam bardziej o szybkowarze, aby zaoszczędzić czas. I teraz sama nie wiem. Też siedzę w domu,woec może by się sprawdziło.

Potraw w wolnowarze się nie miesza, tak naprawdę nawet nie powinno się podnosić pokrywki bo każde jej otwarcie obniża temperaturę i trzeba przedłużać czas gotowania. Temperatura jest niska, więc nic się nie przypala.
Jeśli masz możliwość wydać większą kwotę to najlepiej wziąć multicooker-szybkowar który wśród programów będzie miał też wolne gotowanie. Takie urządzenie jest najbardziej uniwersalne, ale niestety trochę kosztuje. Ja mam teraz multicooker z programem wolnego gotowania i wszystkie potrawy jednogarnkowe bardzo fajnie się w nim przygotowuje. Najpierw podsmażam sobie wszystkie składniki, potem przełączam na program duszenia albo wolnego gotowania (w zależności od dania) i wszystko się fajnie gotuje bez potrzeby pilnowania i mieszania jak w zwykłym garnku.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 20:50   #2147
kaledonia
zielony stworek

[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89121853]W co się ubieracie w taką pogodę, kiedy pada i musicie chodzić po miescie typu do i z pracy? Ja kolejny raz wrócilam mokra do domu. Mokre spodnie, przemoczona kurtka, przemiękla do swetra i skórzane kozaki w środku wilgotne...[/QUOTE]
Pokrowiec przeciwdeszczowy, taki foliowy na kurtkę.
Spodnie wodoodporne.
Nogawka z gumką nakładana na buty, inaczej woda się będzie wlewać.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg spodnie-turystyczne-wierzchnie-nh500-wtp-meskie.jpg (76,2 KB, 110 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg płaszcz-przeciwdeszczowy-hkm-transparentny.jpg (28,6 KB, 115 załadowań)

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 20:59   #2148
beatiska
Zakorzenienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89122107]Ja tez polecam wolnowar- wstawiam rano przed wyjściem, wieczorem gotuje (lub nie, zaleznie od przepisu) w parowarze dodatki- ryz/ makaron, brokuly, kalafor itp. super obiad gotowy w 15 min.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]
Cytat:
Potraw w wolnowarze się nie miesza, tak naprawdę nawet nie powinno się podnosić pokrywki bo każde jej otwarcie obniża temperaturę i trzeba przedłużać czas gotowania. Temperatura jest niska, więc nic się nie przypala.
Jeśli masz możliwość wydać większą kwotę to najlepiej wziąć multicooker-szybkowar który wśród programów będzie miał też wolne gotowanie. Takie urządzenie jest najbardziej uniwersalne, ale niestety trochę kosztuje. Ja mam teraz multicooker z programem wolnego gotowania i wszystkie potrawy jednogarnkowe bardzo fajnie się w nim przygotowuje. Najpierw podsmażam sobie wszystkie składniki, potem przełączam na program duszenia albo wolnego gotowania (w zależności od dania) i wszystko się fajnie gotuje bez potrzeby pilnowania i mieszania jak w zwykłym garnku.

Dzięki. No to mam temat jeszcze do przemyślenia

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2022-02-17, 20:59   #2149
ceccylia_paladin
Wtajemniczenie

Podrzucicię jakieś przepisy do wolnowaru? Mam, nie używam. Kiedyś szukałam i necie i mało ich było, a tak na oko to nie wiem ile to gotować

ceccylia_paladin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 21:02   #2150
Fenenna
Wtajemniczenie

[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89122005]
Dżinsy staram się kupować mocno dopasowane (ale nie za ciasne ).
Zawsze się rozbijają po 1 założeniu i są ok.
Jak są zbyt duże, to szybko będą sprawiały wrażenie workowatych.
Po praniu znów będą ciaśniejsze, ale tylko w 1 dniu po założeniu.[/QUOTE]

To pójdę jeszcze jutro zmierzyć 38 i w nich kucnąć ehhhh.
Ale jakby co to dobrze leżące spodnie powinny być na nogach takie gładkie jak na tej modelce? Bez zrolowan na udach tylko całkowicie napięte?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Screenshot_2022-02-17-21-05-56-769_com.android.chrome.jpg (46,5 KB, 129 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Screenshot_2022-02-17-21-05-44-717_com.android.chrome.jpg (49,4 KB, 125 załadowań)

Edytowane przez Fenenna
Czas edycji: 2022-02-17 o 21:08
Stary 2022-02-17, 21:26   #2151
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:

Nie, wszystko wrzucam na raz. Nawet przy przepisach z podsmażaniem - podsmażam od razu, przerzucam do wolnowaru, jak już wszystko siedzi to włączam. Nic się nie przypala, nie ma tu takiej temperatury (serio nie ma, testowałam z termometrem). Gotuję przede wszystkim na trybie low, bo mi się nie spieszy, czasem nawet potrzebuję opóźnienia - niektóre rzeczy gotuję przez noc, tj. przed spaniem obsmażam i wrzucam wszystko do wolnowaru, albo uruchamiam od razu na low, a rano na przerzucam na podtrzymywanie temperatury, albo ustawiam gniazdko, żeby się uruchomiło z 3h opóźnienia. Zero mieszania - ustawiasz wolnowar i zapominasz na te kilka godzin. Nic się nie psuje, temperatura 80°C jest sporo powyżej temperatury ścinania białka, nie ma ryzyka, że będą się rozwijać bakterie.

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89122107]Ja tez polecam wolnowar- wstawiam rano przed wyjściem, wieczorem gotuje (lub nie, zaleznie od przepisu) w parowarze dodatki- ryz/ makaron, brokuly, kalafor itp. super obiad gotowy w 15 min.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]Dokładnie tak samo robię, dodatki w parowarze, bo to też wygodne i bezobsługowe.

Cytat:

Ja akurat jestem team wolnowar, bo mi zależało na ceramicznej misie. No i nie mam czasu na gotowanie w ciągu dnia, potrzebuję tego opóźnienia wolnowaru. Zanim się zainteresowałam wolnowarem, myślałam o garnku rzymskim do piekarnika i niskich temperaturach. Ale jednak wolnowar bardziej praktyczny.

Cytat:
Napisane przez ceccylia_paladin Pokaż wiadomość
Podrzucicię jakieś przepisy do wolnowaru? Mam, nie używam. Kiedyś szukałam i necie i mało ich było, a tak na oko to nie wiem ile to gotować

Są grupy wolnowarowe na fejsie, tam można przepisy fajne wyczaić. Angielskojęzyczny internet to kopalnia przepisów, bo w krajach anglosaskich slowcookery są popularne. No i wszystko, co byś w jednym garnku robiła, da się zrobić w wolnowarze. Nawet rolady śląskie tak duszę (ale nie jestem Ślązaczką, to się nie czuję zobowiązana do przestrzegania tradycji).

Edytowane przez Nette
Czas edycji: 2022-02-17 o 21:20
Stary 2022-02-17, 21:53   #2152
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad
Konto usunięte

Cytat:
To pójdę jeszcze jutro zmierzyć 38 i w nich kucnąć ehhhh.
Ale jakby co to dobrze leżące spodnie powinny być na nogach takie gładkie jak na tej modelce? Bez zrolowan na udach tylko całkowicie napięte?
Moim zdaniem tak
Model skinny zdecydowanie dopasowany.
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 22:24   #2153
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, wszystko wrzucam na raz. Nawet przy przepisach z podsmażaniem - podsmażam od razu, przerzucam do wolnowaru, jak już wszystko siedzi to włączam. Nic się nie przypala, nie ma tu takiej temperatury (serio nie ma, testowałam z termometrem). Gotuję przede wszystkim na trybie low, bo mi się nie spieszy, czasem nawet potrzebuję opóźnienia - niektóre rzeczy gotuję przez noc, tj. przed spaniem obsmażam i wrzucam wszystko do wolnowaru, albo uruchamiam od razu na low, a rano na przerzucam na podtrzymywanie temperatury, albo ustawiam gniazdko, żeby się uruchomiło z 3h opóźnienia. Zero mieszania - ustawiasz wolnowar i zapominasz na te kilka godzin. Nic się nie psuje, temperatura 80°C jest sporo powyżej temperatury ścinania białka, nie ma ryzyka, że będą się rozwijać bakterie.

Dokładnie tak samo robię, dodatki w parowarze, bo to też wygodne i bezobsługowe.

Ja akurat jestem team wolnowar, bo mi zależało na ceramicznej misie. No i nie mam czasu na gotowanie w ciągu dnia, potrzebuję tego opóźnienia wolnowaru. Zanim się zainteresowałam wolnowarem, myślałam o garnku rzymskim do piekarnika i niskich temperaturach. Ale jednak wolnowar bardziej praktyczny.

Są grupy wolnowarowe na fejsie, tam można przepisy fajne wyczaić. Angielskojęzyczny internet to kopalnia przepisów, bo w krajach anglosaskich slowcookery są popularne. No i wszystko, co byś w jednym garnku robiła, da się zrobić w wolnowarze. Nawet rolady śląskie tak duszę (ale nie jestem Ślązaczką, to się nie czuję zobowiązana do przestrzegania tradycji).
Powiedz proszę jeszcze jaki masz wolnowar i na jaka pojemność (chyba, że mówiłaś wcześniej, to przepraszam, bo nie zauważyłam)

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2022-02-17, 22:36   #2154
Konto usunięte

Cytat:
Powiedz proszę jeszcze jaki masz wolnowar i na jaka pojemność (chyba, że mówiłaś wcześniej, to przepraszam, bo nie zauważyłam)

Mam crock pot jakieś 5L mniejsze IMO nie ma sensu, bo misa może być zapełniona do max 3/4 wysokości (np. bigos potrzebuje miejsca)
Tez polecam anielskojezyczne strony internetowe- przepisów jest bardzo dużo Ja robię różne gulasze, mięso szarpane, uda i piersi indycze, znajoma gotuje całego kurczaka, zawsze robię "duzo" tzn 2 obiady, resztę mrożę. Potrawki/ gulasze warzywne są bardzo smaczne
Edit- trzeba się liczyc z tym, że w mieszkaniu będzie pachniało gotującym się jedzeniem, nie wszyscy to lubią.

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2022-02-17 o 22:46
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 22:49   #2155
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Co to za gównoburza na wątku zdziwieniowym?
Nie zaglądałm parę dni, a tam jakieś usunięte posty, kartki i zamknięty wątek
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 22:57   #2156
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:

3,5l, ceramiczny Russell Hobbs. Taki bardzo prosty, pokrętło z czterema pozycjami - 0, low, high, podtrzymywanie temperatury. Opóźnienie startu i zdalne sterowanie z apki ogarniam smart gniazdkiem. Pojemność jest mocno uzależniona od stylu życia.
U mnie większy niż 3,5l nie ma sensu, gotuję dla *aż* dwóch osób, taka pojemność to przynajmniej 4 porcje. Te ~3 litry zupy jemy 3 dni. A też nie lubię jeść przez wiele dni pod rząd tego samego. Niektóre nadwyżkowe rzeczy zamrażam na dni bez wolnego czasu (np. gulasze, bolognese - wtedy prosto z zamrażarki wędrują na odgrzewanie w parowarze), ale zasadniczo lubię gotować na świeżo.
Pewnie przy bigosie to mogłoby być mało tej pojemności (kapusta chyba mocno siada przy gotowaniu, prawda?), ale nie gotuję niczego na świeżej kapuście, nie moje warzywo. ;-)

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89122250]Co to za gównoburza na wątku zdziwieniowym?

Nie zaglądałm parę dni, a tam jakieś usunięte posty, kartki i zamknięty wątek [/QUOTE]W PPŚ jest wyjaśnienie.

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89122240]
Edit- trzeba się liczyc z tym, że w mieszkaniu będzie pachniało gotującym się jedzeniem, nie wszyscy to lubią.

Prawda, mój TŻ "narzeka", że wystarczy rano wyjść z sypialni, żeby mieć od razu ochotę na obiad.
Nie gotuję w wolnowarze przy migrenach, ale wtedy ogólnie nie gotuję i raczej jem zimne rzeczy (słabszy zapach), bo mnie wtedy większość zapachów bardzo drażni. A te wolnowarowe to pół dnia zapachu smakowitego obiadu.
Stary 2022-02-17, 23:14   #2157
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

A nie boicie się, że jak nastawiacie wolnowar i wychodzicie, to że coś się stanie z urządzeniem albo napięciem w sieci i będzie pożar?

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 23:21   #2158
Konto usunięte

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89122276]A nie boicie się, że jak nastawiacie wolnowar i wychodzicie, to że coś się stanie z urządzeniem albo napięciem w sieci i będzie pożar?

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Nie, po to są "korki" one siadają, jesli jest spięcie. Nie wyłączam lodówki ani zamrazarki wychodząc z domu, pralka robi pranie pod moją nieobecność.

Stary 2022-02-17, 23:27   #2159
Finlora
Zakorzenienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89122287]Nie, po to są "korki" one siadają, jesli jest spięcie. Nie wyłączam lodówki ani zamrazarki wychodząc z domu, pralka robi pranie pod moją nieobecność.

Ja z kolei nigdy nie zostawiam włączonej pralki, bo mam schizę, że coś się stanie i będę miała zalane mieszkanie. I sąsiadka pode mną.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-17, 23:46   #2160
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89122250]Co to za gównoburza na wątku zdziwieniowym?
Nie zaglądałm parę dni, a tam jakieś usunięte posty, kartki i zamknięty wątek [/QUOTE]Idź na wątek o problemach pierwszego świata od #2698, tam jest trochę info, chociaż przeplatane innymi tematami.

W skrócie - znowu się zaczęła kłótnia o świętej pamięci edana, moderacja stwierdziła, że było za dużo "prześmiewczych" postów, usunęła je i wysłała cały wątek na karnego jeżyka w celu ochłonięcia.

Mnie tam nie było, więc nie potwierdzę, ale tyle mi się udało zebrać do kupy.

PS. Ja już nawet nie będę komentować, że edan strollował całe forum tak mocno, że wciąż straszy nas zza grobu pół roku później (czy tam ile), ale ok.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości