|
|
#631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Wielu rzeczy na wizażu się dowiedziałam. Ale, żeby wiedźmy ciągle istniały, to jestem w szoku. Szczerze zainteresował mnie też osobnik od klątw. Hattivatti powiesz o nim coś więcej? Ma moc?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#632 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#633 |
|
Konto usunięte
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89122336]Polecenie wypowiedzi księdza jako autorytetu na temat inkwizycji to jak proszenie gwałciciela o poprowadzenie wykładu o szacunku do kobiet.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Od osoby, która wierzy w czary wymagasz krytycznego umysłu i umiejętności szukania obiektywnych źródeł? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#634 |
|
Raczkowanie
|
Lisbeth, jest tym, co napisałam - już to wyjaśniłam parę postów wcześniej i nie będę się powtarzać (nie ze złośliwości, ale serio ciężko za Wami nadążyć).
Podałam też link do "mojej wersji", wystarczy posłuchać. Wiara w istnienie bytów nadprzyrodzonych nie oznacza natomiast żadnego wchodzenia z nimi w interakcję. Wiara w zabonony to natomiast wiara w przesądy i stosowanie amuletów, co jest brakiem zaufania względem Boga. spielmitmir, a obejrzałaś ten wywiad, czy postanowiłaś bezpiecznie dla siebie założyć, że jak ksiądz, to automatycznie gada bzdury i przynajmniej nie będziesz musiała się do tego odnosić? Możesz sobie przecież spisać to, co ten ksiądz mówi, i sprawdzić potem w źródłach historycznych. |
|
|
|
|
#635 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
"Nie przechodz pod drabina bo będziesz mieć pecha" Od "Powiedz kapłanowi że się masturbowałas, bo opeta Cie demon" Dlaczego możesz wierzyć w istnienie demona a nie pecha? A czym są medaliki i krzyże jeśli nie talizmanami? Sent from my BV9800Pro using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#636 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak poza tym to okres tych pierwszych lat szkolnych to zwykle wiekszość dzieci chce się czuć przynalezna do grupy, dzieciaki chcą takie same ciuchy, mają podobnych idoli, brac udzial np. w tych slynnych jasełkach itp. itd. wiec to zdanie o 'pokornej owieczce' jakieś takie nieadekwatne mi się w tym kontekście wydaje. Bunty, indywidualne wybory, takie sensowniejsze refleksje swiatopoglądowe to juz raczej nastolatki... póki co córka zaczyna się zastanawiac, czy świety Mikołaj jest prawdziwy (ma elfy, fabryke zabawek, nieodrywalna brodę itp. czy to jakas ściema |
|
|
|
|
|
#637 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#638 |
|
Zakorzeniona
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89122441]no ok, ale żeby mogła podazyc swoją wybraną droga (nawet i inną) w kwestiach religinych to najpierw musi poznac te rózne opcje religijne i ateistyczne, a ja jej tak konkretniej w domu nie przedstawię o religii katolickiej aż tyle co na religii w szkole. Nie zamierzam jej nakłaniac do chodzenia i sakramentów.
Tak poza tym to okres tych pierwszych lat szkolnych to zwykle wiekszość dzieci chce się czuć przynalezna do grupy, dzieciaki chcą takie same ciuchy, mają podobnych idoli, brac udzial np. w tych slynnych jasełkach itp. itd. wiec to zdanie o 'pokornej owieczce' jakieś takie nieadekwatne mi się w tym kontekście wydaje. Bunty, indywidualne wybory, takie sensowniejsze refleksje swiatopoglądowe to juz raczej nastolatki... póki co córka zaczyna się zastanawiac, czy świety Mikołaj jest prawdziwy (ma elfy, fabryke zabawek, nieodrywalna brodę itp. czy to jakas ściema Tak, dzieci chcą się czuć przynależne do grupy, ale chyba nie sugerujesz, że dzieci to jednolita masa? Mogą nosić te same ciuchy i plecaki, ale różnić się pod względem statusu materialnego, pochodzenia, sytuacji rodzinnej, religii, choroby i tak dalej i im więcej jest rodziców, którzy od małego wpajają swoim dzieciom, że różnorodność jest ok, że jesteśmy inni, tym bardziej otwarte są dzieci od najmłodszych lat. I tak, dziecko może być częścią grupy jako pokorna owieczka i chcieć za wszelką cenę się dopasować choćby nie wiem co, a może być częścią grupy i jednocześnie nie bać się tego, że pod jakimś względem jest inne, a przy okazji nie wyśmiewać inności innych. Co do jasełek, to w moim mieście na religię nie chodzi już połowa uczniów, więc myślę, że czasy, kiedy 100% klasy brały udział w jasełkach, odchodzą powoli w zapomnienie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#639 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89122234]Czym w takim razie jest wiara w pechową moc kota, jeśli nie wiarą w byty nadprzyrodzone i stojącą za nimi moc? Gdzie jest różnica między tym kotem, a wiedźmą widzącą aury i klątwy czy co to tam było?[/QUOTE] zwierzęta nie mają ponoć duszy, a to chyba na tym 'bycie duchowym' sa oparte wierzenia w moce nadprzyrodzone, zycie po śmierci, wzięciu duszy do nieba,czyścca itd.
Ale w takim razie wierzenie w 'zly wzrok' sąsiadki (i rzucanie klatw) jest uprawnione. Bardzo katolicka wieś polska lat 50-80tych była przesiąknieta zabobonami, ja slyszalam ich mnóstwo! Mama mi opowiadala, ze jak w mlodości szla do fabryki z tłumem ludzi a czarny kot przebiegł droge to niemal wszyscy stawali i czekali na śmiałka A to pokrzykiwanie na mnie, zebym torebki na podlodze nie stawiala' bo mi pieniądze uciekną" to mój ulubiony
|
|
|
|
|
#640 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Wierząc w pechową moc kota nie trzeba wchodzić z nim w interakcje, więc nadal nie wyjaśniłaś czym się różni wiara w to od wiary w aury widziane przez wiedźmy. Teraz jeszcze dodajesz do puli amulety, a kilka postów wcześniej zasugerowałaś, że wierzysz w moc krzyżyków i medalików które to jakiś znachor kazał zdjąć przed zabiegiem. To w końcu wiara w amulety jest spoko, czy nie? Jeśli nosisz medalik dla ochrony, to znaczy, że nie ufasz bogu? |
||
|
|
|
|
#641 | |
|
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Małżeństwo jako takie powinno być otwarte na nowe życie. Jeśli zachowujesz wstrzemięźliwość dlatego, że istnieje ryzyko stworzenia nowego życia, to twoje intencje są jasne—nie chcesz stworzyć nowego życia. Jesteś na nie zamknięta. Myślisz, że Bóg twoich intencji nie widzi? Że dopóki "na papierze" wszystko wygląda ok, to grzechu nie ma? |
|
|
|
|
|
#642 | |
|
Kathy Leonia
|
Cytat:
no ja też jak o tym czytam to jestem w szoku... ale są rzeczy na ziemi co się mogę nie śnić niektórym ludziom także kto wie co tam istnieje
|
|
|
#643 | |
|
(=^‥^=)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#644 |
|
Raczkowanie
|
Skczat, nie za bardzo rozumiem pierwsze pytanie, bo wspomniałam już, że opętanie nie działa w ten sposób.
Co do różnicy między medalikami/krzyżykami i amuletami, to krzyżyk/medalik nie jest amuletem, a zewnętrznym znakiem przynależności do Chrystusa i jeśli ktoś wierzy, że jego noszenie samo w sobie uchroni go przed nieszczęściem, to uprawia tzw. myślenie magiczne, które jest grzechem. W przypadku amuletu natomiast pokładasz nadzieję w magicznym przedmiocie. Leany, obejrzyj ten film. Serio. Caudofemoralis, niczemu nie zaprzeczyłam. Tak, ślub czystości polega na powstrzymaniu się od seksu, natomiast nie jest on ślubem dziewictwa/celibatu. I tak, przy kontrolowaniu płodności przy użyciu NPR rzecz rozbija się o intencje. Wspominałam już o tym wcześniej. Można używać NPR i grzeszyć. Edytowane przez hattivatti Czas edycji: 2022-02-18 o 18:00 |
|
|
|
|
#645 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#646 |
|
whatever
|
To w końcu magia wg kościoła istnieje czy nie istnieje?
Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
|
|
|
#647 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#648 | |
|
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
A da się używać NPR i nie grzeszyć? Jakie intencje muszą za tym stać, żeby nie było grzechu? |
|
|
|
|
|
#649 |
|
Raczkowanie
|
Elliott_2020, jasne!
Grzeszne używanie NPR: "O, jak fajnie, że KK dopuszcza taką metodę antykoncepcji! W sumie to nie chcemy w ogóle mieć dzieci, więc to idealne rozwiązanie dla nas!". Używanie NPR zgodne z KK: "Mąż stracił pracę i mamy trudną sytuację materialną, więc postanowiliśmy na określony czas odłożyć starania o dziecko. Z radością jednak je przyjmiemy, jeśli się pojawi". Generalnie w KK małżeństwo posiada określoną cechę i jego celem powinno być założenie rodziny i wychowanie kolejnego pokolenia. Nie jest to raczej droga dla osób, które nie chcą mieć dzieci. this_witch, oczywiście, że istnieje. Caudofemoralis, ślub czystości nie polega na celibacie. Ślub czystości (czyli przyrzeczenie, że nie będziesz uprawiać seksu do dnia ślubu) może złożyć każdy, natomiast życie w celibacie (czyli przyrzeczenie, że nie wejdziesz w romantyczną relację i nie założysz rodziny z nikim) jest zarezerwowane dla osób konsekrowanych. Przy czym w żadnym z tych przypadków dana osoba nie musi być dziewicą. |
|
|
|
|
#650 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#651 |
|
Raczkowanie
|
invisible_01, tak jak wspomniałam, celem małżeństwa wg KK jest stworzenie rodziny. Jeśli ktoś w ogóle nie chce mieć dzieci (nawet adoptowanych), to pod tę definicję nie podpada. Jeżeli istnieją poważne przesłanki stojące za nieposiadaniem własnych dzieci (np. stan zdrowia, choroba partnera, wiek), to rozeznaje się je indywidualnie.
Generalnie w KK istnieją trzy drogi powołania: - małżeństwo, - życie konsekrowane, - życie w samotności. Mogą się one do pewnego stopnia przeplatać między sobą, np. są księża, którzy są wdowcami. |
|
|
|
|
#652 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#653 |
|
Raczkowanie
|
Elliott_2020, tu wiele zależy od tego, co jest przyczyną niechęci do posiadania kolejnego dziecka. Jeśli jest to jedynie wygoda czy skąpstwo (a więc egoizm), to jest to grzechem, jeżeli natomiast stoją z tym poważne przesłanki (choroba, trauma kobiety po porodzie, jakiekolwiek inne przeszkody, które pojawiły się nie z naszej woli), to idzie to do indywidualnego rozeznania (generalnie tam, gdzie brak dobrowolności, ciężko mówić o grzechu).
|
|
|
|
|
#654 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Spoko, rozumiem, a istnieje jakaś liczba dzieci, po osiągnięciu której niedecydowanie się na kolejne nie jest uznawane za wygodę i skąpstwo czyli nie jest uznawane za grzech? Bo wiesz, teoretycznie to para, która dobrze zarabia, mogłaby mieć i 12 dzieci. Więc trochę się to wszystko kupy nie trzyma. Edytowane przez Elliott_2020 Czas edycji: 2022-02-18 o 20:21 |
|
|
|
|
|
#655 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma, bo możesz niedecydować się na kolejne nawet po pierwszym dziecku. Tak jak wspomniałam, wszystko zależy od intencji. Nikt nie operuje tutaj liczbami.
|
|
|
|
|
#656 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak małżeństwo zarabia na tyle mało, że nie stać ich nawet na 1 dziecko, to będzie to grzechem, jeżeli zostaną bezdzietni, czy nie? Czy jednak powinni się zdecydować na dziecko w myśl zasady "Bóg dał dziecko, Bóg da na dziecko"? |
|
|
|
|
|
#657 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#658 |
|
(=^‥^=)
|
Bez kitu, mi mózg wybucha od tego wątku. Powiem tylko tyle - współczuję tym zaciemnionym katolikom, którzy marnują swoje życie i zatracają siebie w imię czegoś, co pewnie nawet nie istnieje.
|
|
|
|
|
#659 |
|
Raczkowanie
|
o kurde jak dobrze ze zostałem niewierzący zanim seks zaczął mnie na poważnie interesować, ten temat to jakaś abstrakcja
|
|
#660 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.

czy to jakas ściema
(...)W 80–90 proc. przypadków posądzenia o czary dotyczyło kobiet, które uważano za „naczynia pełne demonów”. Znachorki, zielarki, mądre i doświadczone wiejskie baby, do których przez wieki chodzono po poradę w chwilach rozterki, bardzo łatwo było obwinić o wszelkie nieszczęścia i klęski, które dotykały ludzi.