Ani kręcone ani proste :/ jakie kosmetyki? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-06, 15:17   #61
Dori1981
Raczkowanie

Dot.: Ani kręcone ani proste :/ jakie kosmetyki?

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Tak, dokladnie ta Do mnie dzis przyfrunelo nowe opakowanie. Bardzo ja sobie chwale.
Dziekuje za komplement Przyznam szczerze, ze wysylaja do mnie zdjecia rozne dziewczyny kreconowlose i patrzac na ich wlosy i wyobrazajac sobie jak beda wygladac po zastosowaniu dobrej pielegnacji - sama wpadam w kompleksy. W sumie sprawdza sie jedna zasada: kazde wlosy zadbane to wlosy piekne. Ja do tego dorzucam jeszcze "dlugie", bo bardzo podobaja mi sie wszelkie dlugosci za ramiona i dluzsze.
Dzięki za odpowiedź, jeszcze sie na 100% nie przekonałam do tej dożywki,a może trudniej mi uwieżyć że to co mam na głowie to są fale
Poeksperymętuje w ich układanie może trochę ,żelu na mokro i niech schną ,zobaczymy co wyjdzie.

Ostatnio zaczytałam sie w wątek Loczki ,loki i fale i trochę napaliłam się na tego matrixa ( tonik ) ale już sama nie wiem. Ty osobiście polecałaś te kosmetyki nawilżające matrixa ,ale te silikony tak jakoś mnie odstraszają Jeśli możesz to proszę poradź mi coś do nawilżania ( lekkiego ) w "psikaczu"
Dori1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 15:43   #62
Candy Supcio
Zadomowienie

Ja jestem posiadaczka tonik w sprayu Matrixa,ale nie wiem wlasciwie czy o ten chodzi.Moj jest wygladzajacy,poniewaz fale maja niestety to do siebie,ze pusza sie przeokropnie.W zasadzie to takie lekkie mleczko.Ja spryskuje nim suche wlosy i to co napewno zauwazylam-zmiekcza moje sianowate i suche wlosy.Jest jakby lepiej,ale nie do konca jestem przekonana do tego tupu odzywek.Wole cos tresciszego.Buziaki
Candy Supcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 15:44   #63
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dori1981 Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź, jeszcze sie na 100% nie przekonałam do tej dożywki,a może trudniej mi uwieżyć że to co mam na głowie to są fale
Poeksperymętuje w ich układanie może trochę ,żelu na mokro i niech schną ,zobaczymy co wyjdzie.

Ostatnio zaczytałam sie w wątek Loczki ,loki i fale i trochę napaliłam się na tego matrixa ( tonik ) ale już sama nie wiem. Ty osobiście polecałaś te kosmetyki nawilżające matrixa ,ale te silikony tak jakoś mnie odstraszają Jeśli możesz to proszę poradź mi coś do nawilżania ( lekkiego ) w "psikaczu"
Coś lekkiego w psikaczu...?
Hmmm...Zaopatrzyc sie w atomizer, w sok aloesowy z apteki. Zmieszac odrobine soku z chlodna woda, wlac do atomizera i włala. Aloes jest genialnym nawilzaczem, znakomicie poprawia skret - choc sa osoby, ktore z aloesem sie nie lubia. Poki nie przetestujesz nie sprawdzisz, a jesli sie nie sprawdzi zawsze mozesz ten sok skonsumowac, jest bardzo zdrowy.
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 16:25   #64
Dori1981
Raczkowanie

Cytat:
Coś lekkiego w psikaczu...?
Hmmm...Zaopatrzyc sie w atomizer, w sok aloesowy z apteki. Zmieszac odrobine soku z chlodna woda, wlac do atomizera i włala. Aloes jest genialnym nawilzaczem, znakomicie poprawia skret - choc sa osoby, ktore z aloesem sie nie lubia. Poki nie przetestujesz nie sprawdzisz, a jesli sie nie sprawdzi zawsze mozesz ten sok skonsumowac, jest bardzo zdrowy.
A to takie cudeńko to mam.Używam od kwietnia i jestem zadowolona
Czyli stawiamy na naturalne kosmetyki
Stary 2008-09-06, 16:37   #65
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
A to takie cudeńko to mam.Używam od kwietnia i jestem zadowolona
Czyli stawiamy na naturalne kosmetyki
Chyba ciezko stawiac tylko na naturalne, ale w tej kwestii sadze, ze ten psikacz spisze sie lepiej niz jakikolwiek sklepowy. Nie przychodzi mi do glowy zaden sensowny nawilzacz w sprayu - gdybym wiedziala, ze istnieje na pewno bym go kupila. Tonik Matrixa ma silikony, spray Dove tez. Spraye Jantara i L'oreala alcohol denat. Nie przychodzi mi nic sensownego do glowy
Skoro jestes zadowolona - to super
Stary 2008-09-06, 17:13   #66
Candy Supcio
Zadomowienie

Jest jeszcze Johnson&Johnson lekka odzywka w sprayu.Nie gorsza od Matrixa,nie wiem czy dostepna w Polsce.
Stary 2008-09-06, 17:31   #67
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Candy Supcio Pokaż wiadomość
Jest jeszcze Johnson&Johnson lekka odzywka w sprayu.Nie gorsza od Matrixa,nie wiem czy dostepna w Polsce.
Niedostepna Bezsilikonowa?

Edytowane przez tulipanna.
Czas edycji: 2008-09-06 o 19:41 Powód: blad
Stary 2008-09-06, 19:31   #68
Candy Supcio
Zadomowienie

Nie mam pojecia czy zawiera silikony czy tez nie.
Stary 2008-09-06, 22:06   #69
zazazyza
Raczkowanie

Cytat:
Ale egzamin w ramach czego? Skretu Ci szampon nie poprawi, wlosow nie nawilzy. W dodatku ma SLES - od bidy moze byc, ale to wysuszacz Ja sobie nim zalatwilam wlosy nad morzem.
Nad morzem to Ci może woda morska wysuszyła włosy. Ja umyłam włosy pierwszy raz tym szamponem i jestem zadowolona, zobaczę jak po dłuzszym użytkowaniu.
Nie wiem co zawiera ani jak działa, dla mnie ważne jest, ze włosy są miękkie, gładkie i ładnie sie po nim układają. Nie puszą, ładnie podkręcają... Mi nie zależy żeby zwiększać skręt, tylko zeby podtrzymać naturalny, ładny skret moich włosów.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie na włosach od razu widać różnicę w jakości szamponu; nie każdy im pasuje i już.
A jak na razie Nivea na plus
zazazyza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 22:13   #70
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zazazyza Pokaż wiadomość
Nad morzem to Ci może woda morska wysuszyła włosy. Ja umyłam włosy pierwszy raz tym szamponem i jestem zadowolona, zobaczę jak po dłuzszym użytkowaniu.
Z pewnoscia, sama obecnosc morza zle wplynela na wlosy - bo nie kapalam sie ani razu

Cytat:
Nie wiem co zawiera ani jak działa(...)
To nienajlepiej. Warto zwracac na to uwage.

Cytat:
Mi nie zależy żeby zwiększać skręt, tylko zeby podtrzymać naturalny, ładny skret moich włosów.
Akurat w pielegnacji wlosow nie chodzi o to, zeby je zmieniac, tylko wydobywac z nich maksimum. Dziadostwo made by Nivea nie jest w stanie dac zadnych, spektakularnych efektow Szampon ma oczyszczac skalp i taka jest jego rola. Tam, gdzie swiadomosc pielegnacji kreciolow nie jest tak zasciankowa jak w Polsce wiekszosc kreconowlosych w ogole nie uzywa szamponu.

Cytat:
nie każdy im pasuje i już.
To normalne. Kazde wlosy traktuje sie indywidualnie.

Moze pokaz jakas fotke?
Stary 2008-09-06, 22:37   #71
zazazyza
Raczkowanie

Cytat:
Z pewnoscia, sama obecnosc morza zle wplynela na wlosy - bo nie kapalam sie ani razu
A Ty myślisz, że w powietrzu to się nic z morskiej wody nie unosi? Poza tym sama zmiana klimatu i wiele wiele innych czynników...

Cytat:
Tam, gdzie swiadomosc pielegnacji kreciolow nie jest tak zasciankowa jak w Polsce wiekszosc kreconowlosych w ogole nie uzywa szamponu.
Taak, uzywanie szamponów to oznaka zaściankowości i zacofania :P
Moze w ogóle przestańmy używać wszelkich środków czystości?
Przecież mydło też wysusza skórę a nie sposób się bez niego obejść.

Cytat:
To normalne. Kazde wlosy traktuje sie indywidualnie.
Wiec nie generalizuj. Tobie szampon nie pasował, trudno... Ja prosiłam tylko o wyrażenie opinii: dobry albo zły...

Cytat:
Moze pokaz jakas fotke?
Fotki nie wkleję bo z zasady nie wstawiam w internecie swoich zdjęć, tak jak i nie podaję publicznie swoich danych. Poza tym nawet nie mam fotki po zastosowaniu tego szamponu ani fotki wcześniejszej, odpowiedniej zeby mozna było porównać.

Ja tu nie chcę sie kłócić o jakiś głupi szampon, nie chcesz to nie stosuj i tyle.
Dziekuję
Stary 2008-09-06, 23:01   #72
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
A Ty myślisz, że w powietrzu to się nic z morskiej wody nie unosi? Poza tym sama zmiana klimatu i wiele wiele innych czynników...

Taak, uzywanie szamponów to oznaka zaściankowości i zacofania :P
Moze w ogóle przestańmy używać wszelkich środków czystości?
Przecież mydło też wysusza skórę a nie sposób się bez niego obejść.

Wiec nie generalizuj. Tobie szampon nie pasował, trudno... Ja prosiłam tylko o wyrażenie opinii: dobry albo zły...

Fotki nie wkleję bo z zasady nie wstawiam w internecie swoich zdjęć, tak jak i nie podaję publicznie swoich danych. Poza tym nawet nie mam fotki po zastosowaniu tego szamponu ani fotki wcześniejszej, odpowiedniej zeby mozna było porównać.

Ja tu nie chcę sie kłócić o jakiś głupi szampon, nie chcesz to nie stosuj i tyle.
Dziekuję

Zmiana klimatu mowisz...? To to ma wplyw na organizm? Na wlosy tez moze miec? Ale naprawde...?

Spusc troche z tonu kiedy wypowiadasz sie na temat, o ktorym masz kiepskie pojecie. Po co pytasz - skoro sama lepiej wiesz i polemizujesz z oczekiwanymi odpowiedziami? Nie zrozum mnie zle - krytyka i dystans do wszelkich informacji sa rozsadne - za przeproszeniem w granicach rozsadku

Wyobraz sobie, ze uzywanie szamponu to oznaka zasciankowosci i zacofania - a ogolniej rzecz biorac nieswiadomosci, ktora z wczesniej wymienionymi sie wiaze. W przypadku kreconych wlosow oczywiscie. Poczytaj troche Lorraine Massey, pobuszuj w googlach - sama sie przekonasz. Na wizazu masz tego duzy skrotowiec pt. "mycie wlosow odzywka"...Jest tez watek o lokach i falach, w ktorym troche sie naprodukowalam, co pomoglo paru dziewczynom w dobraniu pielegnacji

Co do mydla - poczytaj troche Biochemie Urody. Truskawkowa wiele razy powtarzala juz, ze mydlo jest przezytkiem kosmetycznym i wyrzadza spore szkody. Kto swiadomy tego uzywa tradycyjnego mydla...?

SLS i SLES, a czesto tez cocamidopropyl betaine(ostatni na poczatku skladu) sa unikane w produkcji wszelkich, lagodnych szamponow dla dziewczyn stosujacych rytualy myjace modified CG.

Ten szampon nie jest lagodny, wysusza, jest duzo znacznie lepszych produktow w podobnej cenie na naszym rynku.

Skoro jestes przekonana o jego znakomitosci, obserwujesz u siebie niebywale efekty i srodek czyszczacy wspaniale pomogl Twoim i tak juz pieknym wlosom - moje gratulacje.

Stary 2008-09-06, 23:34   #73
zazazyza
Raczkowanie

Phi... Ale pojazd po mnie... Ale poczytaj może dokładnie, najpierw pytałam czy ktoś ma taki szampon i jakie efekty daje bo go jeszcze nie stosowałam a potem, po użyciu go stwierdziłam, że po pierwszym użyciu efekt jest niezły.

Jeżeli uważasz, że pobyt nad morzem nie mógł wpłynąć na stan Twoich włosów to być moze masz rację, nie mówię, nie mówiłam że nie. Tylko wiem z doswiadczenia, ze nawet zmiana wilgotności powietrza wpływa na niektóre włosy.

Ja tylko chciałam wziąć udział w dyskusji, popytać, poradzić się, uzyskać jakąś wiedzę, której jak twierdzisz nie mam, a nie toczyć boje, po co tak najeżdżać na siebie nawzajem?

Skąd sie bierze taka agresja w ludziach?
Daj już spokój albo chociaż zmień ton bo najeżdżanie na innych jest zupełnie niepotrzebne.
Stary 2008-09-06, 23:55   #74
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Phi... Ale pojazd po mnie... Ale poczytaj może dokładnie, najpierw pytałam czy ktoś ma taki szampon i jakie efekty daje bo go jeszcze nie stosowałam a potem, po użyciu go stwierdziłam, że po pierwszym użyciu efekt jest niezły.

Jeżeli uważasz, że pobyt nad morzem nie mógł wpłynąć na stan Twoich włosów to być moze masz rację, nie mówię, nie mówiłam że nie. Tylko wiem z doswiadczenia, ze nawet zmiana wilgotności powietrza wpływa na niektóre włosy.

Ja tylko chciałam wziąć udział w dyskusji, popytać, poradzić się, uzyskać jakąś wiedzę, której jak twierdzisz nie mam, a nie toczyć boje, po co tak najeżdżać na siebie nawzajem?

Skąd sie bierze taka agresja w ludziach?
Daj już spokój albo chociaż zmień ton bo najeżdżanie na innych jest zupełnie niepotrzebne.
Agresja...?

Doskonale pamiętam co napisalas, moja odpowiedz byla bardzo spokojna i rzeczowa:
Cytat:
Ale egzamin w ramach czego? Skretu Ci szampon nie poprawi, wlosow nie nawilzy. W dodatku ma SLES - od bidy moze byc, ale to wysuszacz Ja sobie nim zalatwilam wlosy nad morzem.
Jasne, ze zmiana klimatu ma wplyw na wlosy, jak i na caly organizm. To bardzo oczywista oczywistosc Wiatr i slonce na pewno przyczyniaja sie do wysuszania, kwestia wilgotnosci jest wzgledna. Dla mnie wilgotnosc to raj, przy wysokiej mam najladniejsze wlosy.

Ja tu polowania na czarownice nie urzadzam, ton Twoich postow jest napastliwy. Jesli masz jakies watpliwosci - scrollnij sobie w gore I zapraszam do watku "loki, loczki, fale - watek zbiorczy" oraz "walka o zdrowe i piekne wlosy". Sadze, ze wiele informacji mozesz uznac za pozyteczne (jesli oczywiscie z gory nie zalozysz, ze to klimat dziala silniej od rasowego wysuszacza...).

Polemizuj, miej watpliwosci, pytaj - ale na poziomie. I po przeczytaniu paru postow wczesniej.
Stary 2008-09-06, 23:58   #75
Candy Supcio
Zadomowienie

Tulipanna-czytajac Twoje posty odnosze wrazenie,ze jestes wrecz "nieomylna" w kwestii pielegnacji wlosow.Tobie Nivea nie sluzy,a komus sluzy...i jaki z tego wniosek???Wedlug Ciebie-Nivea jest beeeee,bo Tobie nie odpowiada????:c onfused:
Co mnie obchodzi sklad szamponu skoro swietnie sluzy skorze moiej glowy jak i samym wlosom...
Mycie wlosow odzywka...jesli komus odpowiada to prosze bardzo,ale bez przesady-teksty,ze tradycyjny szampon rowna sie ciemnota i zacofanie rozbawil mnie niesamowicie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-07, 00:07   #76
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Tulipanna-czytajac Twoje posty odnosze wrazenie,ze jestes wrecz "nieomylna" w kwestii pielegnacji wlosow.Tobie Nivea nie sluzy,a komus sluzy...i jaki z tego wniosek???Wedlug Ciebie-Nivea jest beeeee,bo Tobie nie odpowiada????:c onfused:
Co mnie obchodzi sklad szamponu skoro swietnie sluzy skorze moiej glowy jak i samym wlosom...
Mycie wlosow odzywka...jesli komus odpowiada to prosze bardzo,ale bez przesady-teksty,ze tradycyjny szampon rowna sie ciemnota i zacofanie rozbawil mnie niesamowicie
W takim razie zdziwie Cie - nie jestem i uwazam swoja wiedze za bardzo ograniczona. Dlatego ja poszerzam.

Nie chodzi o to, ze MNIE Nivea nie sluzy, choc rzeczywiscie nie sluzy. Tlumacze, dlaczego nie jest to najlepszy wybor, dla kogos kto:
a) chce jak najmniej wysuszyc wlosy
b) chce zdefiniowac skret(bo nawilzenie idzie z tym niestety w parze).

Co do pogrubionego zdania - masz PRAWIE absolutna racje. Nie mozna zadnego kosmetyku oceniac tylko i wylacznie na podstawie skladu. Jednak sam sklad jest pewna wskazowka. Jesli ktos unika silikonow sprawdza, czy na liscie sa sillikony. Szuka protein - sprawdza, czy sa proteiny. Przy pielegnacji wlosow kreconych/falowanch stosuje sie jak najdelikatniejsze srodki myjace (na calym cywilizowanym swiecie, poza Polska). Ciezko wiec tego nie opiniowac.

Ubolewam nad tym, ze jestesmy w d. za murzynami w pewnych kwestiach.

I nie chodzi tu o samo uzywanie szamponu - trzeba miec naprawde duzo zlej woli, zeby tak zinterpretowac jakakolwiek moja wypowiedz.

Ide o zaklad, ze delikatny szampon przysluzylby sie bardziej i Twoim wlosom i przede wszystkim skalpowi.

Jesli ktos jest zadowolony - niech uzywa, prosze bardzo. Nikt tu nikomu niczego nie narzuca, nie zabrania. To tylko luzne informacje, ktore kazdy rozsadny czlowiek sam wykorzysta lub nie...Jednak ktorych swiadomosc warto miec, chocby po to, zeby uniknac bledow przy dobieraniu swojej pielegnacji, co wcale proste nie jest.
Stary 2008-09-07, 00:16   #77
Candy Supcio
Zadomowienie

Tulipanna...zwracam honor

Pytanko w takim razie...jakie polecasz lagodne srodki do mycia wlosow,rowniez te zagraniczne?
I co z pielegnacja?
Stary 2008-09-07, 01:08   #78
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Tulipanna...zwracam honor

Pytanko w takim razie...jakie polecasz lagodne srodki do mycia wlosow,rowniez te zagraniczne?
I co z pielegnacja?
Ciesze sie, ze doszlysmy do porozumienia

Z polskiej polki, za symboliczne 3zl jest szampon z Rossmana Babydream. Ma najwyzej cocamidopropyl betaine, ktory moze podrazniac. W naprawde lagodnych szamponach ten skladnik jest nieco dalej na liscie, ale Babydream moze sie nadawac Jedna rzecz - niestety przez kilka pierwszych myc wlosy po splukaniu moga byc twarde, wydawac sie splatane, nie do rozczesania. Po potrzepaniu glowa na wszystkie strony wroci ich miekkosc, bedzie tez wracac wraz ze schnieciem wlosow. Podsumowujac: niska cena, ale sredni komfort mycia, z czym na pewno klocilaby sie Lanessa, bo podsmiewala sie z moich niepowodzen (u niej szampon super sie pienil, splukiwal etc.)

Nastepny szampon z The Body Shopu - nawilzajacy z miodem. Bardzo delikatny, troche jak na moj gust kiepsko sie rozprowadza, a zal scisnac mocniej butelke Jednak byl genialny, czasami po myciu nim mialam problemy z odzywka - wlosy byly tak nawilzone, ze przeciazala je. Bardzo dobrze go wspominam, gdyby nie silikony w skladzie - uzywalabym go dalej. Dobry kosmetyk, choc gdybym miala szarpnac sie na szampon wolalabym zamowic cos zza granicy, zwlaszcza ze i tak taniej wyjdzie (duza butelka tego szamponu kosztuje kolo 5 dych, a wcale duza nie jest).

Wiele dziewczyn zadowolone jest z pielegnacji wlosow indyjskimi sposobami, tu rozne ciekawe specyfiki (szampony, odzywki), ktorych jeszcze nie mialam okazji wyprobowac: http://www.helfy.pl/pielegnacja-wlosow

Znakomitym zrodlem zaopatrzenia dla kreconowlosych jest Curlmart: www.curlmart.com

Marzy mi sie ten szampon, sklad ma b-o-s-k-i, cena tez niewygorowana.
http://www.curlmart.com/Kinky-Curly-...poo-p-844.html

Posiadam ten. Jestem z niego zadowolona, aczkolwiek z racji mycia wlosow odzywka rzadko po niego siegam. Jest super lagodny, najlagodniejszy ze wszystkich szamponow, jakie mialam w rekach, ale jednak ten, ktory wkleilam wyzej powinien byc jeszcze lepszy
http://www.curlmart.com/Jessicurl-Ge...poo-p-363.html

Kosmetyki Jessicurl maja tyle samo zwolennikow co przeciwnikow. Szampon jest dobry, odzywka jest dobra, maska gleboko nawilzajaca jest cudowna. Jednak same srodki do stylizacji: zel w spreju, czy krem ktory ma byc jednoczesnie odzywka i zelem zawieraja skladnik magnesium sulfate. Czesc osob ma z nim problem, niestety naleze do nich i ja - o czym przekonalam sie po zamowieniu pelnowymiarowych butelek, ktore teraz u mnie leżą Ale nie da sie dobrac takich rzeczy inaczej niz metoda prob i bledow.
Na czym polega problem z magnesium sulfate? Wlosy po uzyciu srodka stylizujacego niby mocniej sie kreca, ale sa coraz mocniej wysuszone. Wygladaja, jakby poskapiono im nawilzenia przez dluuuzszy czas.

Tutaj inny, apteczny szampon, ktory polecala Truskawkowa jako super lagodny:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...d-shampoo.html

Ja go nie stosowalam, ale wiem, ze istnieje

Niestety przy zamowieniach zza granicy najwieksze ryzyko to ze wyda sie duzo pieniedzy na cos co kompletnie sie nie sprawdzi, a w Polsce nikt tego nie odkupi, bo bedzie to dla niego obca firma. Przejrzyj ten Curlmart, mozna zglupiec od ilosci produktow tylko dla fal i lokow. Przy kazdym jest zakladka ingredients, mozna sie upewnic przed zakupem, czy dany produkt nie zawiera czegos, czego chcemy uniknac.

A co do samej pielegnacji - co Cie konkretnie interesuje?
Dobranoc!
Stary 2008-09-07, 01:28   #79
Candy Supcio
Zadomowienie

Dzieki za informacje i przydatne linki.Wlasciwie interesuja mnie kosmetyki dostepne w USA.
Od jakiegos czasu stosuje mycie odzywka,wlasciwie niezupelnie mycie.Otoz podczas prysznica myje wlosy szmponem(z ktorym niebawem sie rozstane,ze wzgledu na sklad),a nastepnie klade odzywke na mokre wlosy,masuje,klade czepek i po 5 minutach splukuje.Fakt faktem..nie jest to do konca mycie,ale...zauwazylam,ze nastepnego dnia skret moich wlosow jest bardziej widoczny.Niestety fale sa calkiem fajne z przodu...tyl to istny suchy koltun.Wyczytalam,ze przy tego typu problemie zalecane jest spanie na satynowej poduszcze?Czy faktycznie ma to jakis wplyw?
Nurtuje mnie jeszcze jeden problem...Czasami mam wrazenie,ze moje fale sa troche wymuszone...To znaczy czesc wlosow ladnie sie skreca,czesc pozostaje prosta i sucha...Nie mam pojecia jak wydobyc ich naturalne piekno,poniewaz nie moge pozstawic ich bez grzebienia..wygladam wtedy jak prawdziwy jaskiniowiec
Stary 2008-09-07, 08:58   #80
Dori1981
Raczkowanie

Cytat:
Ciesze sie, ze doszlysmy do porozumienia

Z polskiej polki, za symboliczne 3zl jest szampon z Rossmana Babydream. Ma najwyzej cocamidopropyl betaine, ktory moze podrazniac. W naprawde lagodnych szamponach ten skladnik jest nieco dalej na liscie, ale Babydream moze sie nadawac Jedna rzecz - niestety przez kilka pierwszych myc wlosy po splukaniu moga byc twarde, wydawac sie splatane, nie do rozczesania. Po potrzepaniu glowa na wszystkie strony wroci ich miekkosc, bedzie tez wracac wraz ze schnieciem wlosow. Podsumowujac: niska cena, ale sredni komfort mycia, z czym na pewno klocilaby sie Lanessa, bo podsmiewala sie z moich niepowodzen (u niej szampon super sie pienil, splukiwal etc.)
Mi osobiście i mojemu synkowi ( ktory ma fajowo kręcone kłaczki ) ten szampon nie podszedł .Natomiast Bebi Barwy jest super.
Stary 2008-09-07, 08:59   #81
zazazyza
Raczkowanie

Pierwsza odpowiedź była spokojna i rzeczowa, następne już nie. A ja Ciebie nie atakowałam, stwierdziłam jedynie że morska woda mogła spowodować wysuszenie włosów.

Dzięki za linki i podpowiedzi co do wyboru szamponu, o to właśnie mi chodziło. Poczytam, poszperam i może cos mi sie z tego przyda.

Zajrzę do tego wątku za jakiś czas i zobaczę co jeszcze zaproponujecie w temacie pielęgnacji takich włosów.

Pozdrówka, dziewczynki!
Stary 2008-09-07, 10:21   #82
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki za informacje i przydatne linki.Wlasciwie interesuja mnie kosmetyki dostepne w USA.
Od jakiegos czasu stosuje mycie odzywka,wlasciwie niezupelnie mycie.Otoz podczas prysznica myje wlosy szmponem(z ktorym niebawem sie rozstane,ze wzgledu na sklad),a nastepnie klade odzywke na mokre wlosy,masuje,klade czepek i po 5 minutach splukuje.Fakt faktem..nie jest to do konca mycie,ale...zauwazylam,ze nastepnego dnia skret moich wlosow jest bardziej widoczny.Niestety fale sa calkiem fajne z przodu...tyl to istny suchy koltun.Wyczytalam,ze przy tego typu problemie zalecane jest spanie na satynowej poduszcze?Czy faktycznie ma to jakis wplyw?
Nurtuje mnie jeszcze jeden problem...Czasami mam wrazenie,ze moje fale sa troche wymuszone...To znaczy czesc wlosow ladnie sie skreca,czesc pozostaje prosta i sucha...Nie mam pojecia jak wydobyc ich naturalne piekno,poniewaz nie moge pozstawic ich bez grzebienia..wygladam wtedy jak prawdziwy jaskiniowiec
Skoro masz dostep do kosmetykow ze Stanow to olej w ogole te linki z polskimi szamponami Nie chodzi o zachlysniecie dalekim zachodem, bo jestem od tego daleka, ale naprawde kosmetyki do kreconych wlosow sa nieporownywalne. I nie da sie ukryc, ze duzo tansze pomimo lepszej jakosci.

Skoro z tylu wlosy sa suche to trzeba je mocno nawilzac. Przydalaby Ci sie jakas super nawilzajaca odzywka - nie do mycia, bo te do mycia zazwyczaj sa za lekkie, ale wlasnie cos bogatszego, co nawilzy wlosy na dlugosci. Przydalaby Ci sie tez super nawilzajaca maska - taka do nakladania na wlosy 1-2x w tygodniu. Po nalozeniu owinac glowe recznikiem, zeby pod wplywem ciepla wlosy lepiej przyjmowaly kosmetyk.

Mozesz sprobowac spac na satynowej poduszce, mozesz tez pomyslec o zwiazywaniu wlosow na noc w luzny warkocz. Nie beda sie wtedy platac. Co do grzebienia - rozczesujesz wlosy w trakcie mycia?

Cytat:
Mi osobiście i mojemu synkowi ( ktory ma fajowo kręcone kłaczki ) ten szampon nie podszedł .Natomiast Bebi Barwy jest super.
Bebi Barwy jest lagodniejszy w porownaniu, prawda? Przymierzalam sie swojego czasu do tego szamponu.
Stary 2008-09-07, 10:23   #83
Baranek1996
Przyczajenie

GG do Baranek1996

Ja jako fryzjerka radze ci używać lakieru do włosów concertino styling
On jest naprawde super mam go w swoim zakładzie
i jest bardzo tani kosztuje od 4 do 6 zł
Stary 2008-09-07, 11:05   #84
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baranek1996 Pokaż wiadomość
Lakier? Do loków i fal? A jak ma się im przysłużyć...?
Stary 2008-09-07, 22:05   #85
Candy Supcio
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Baranek1996 Pokaż wiadomość

Nieeee tylko nie lakier!Staram sie unikac srodkow uszytwniajnacych,bo jak wiadomo maja to do siebie,ze wysuszaja wlosy na wior.Po za tym...do fal...nie widze zastosowania.

Tulipanna...moglabys polecic jakas konkretna maske???Oczywiscie z tych dostpenych w USA.Faktycznie od dawien dawna nie uzywalam zadnej tresciwszej odzywki.
Po za tym sianko na glowie to rowniez efekt kilkakrotnego uzywania brzytwy przez fryzjerki,co doprowadzilo moje wlosy do ruiny.Nie pozostaje mi nic innego jak nawilzanie i natluszczanie moich wysuszonych kosmykow.
Stary 2008-09-07, 23:48   #86
Preston Avenue
Przyczajenie

Tez mam ten sam problem ani proste ani krecone. Najgorsze dla mnie jest to, ze wlosy zaczely mi sie krecic od okolo 6-8lat. Wczesniej byly lekko falowane, a teraz z kazdym rokiem zdaje mi sie, ze coraz bardziej sie kreca Poniewaz od dziecinstwa mialam proste wlosy nie moge sie do tych niby kreconych przyzwyczaic. Z tego powodu traktuje je prostownica. Wiem, ze nie powinnam ale... ehhh. Kupuje przerozne specyfiki ochronne plus wygladzajace. Dzialaja z roznym skutkiem
Stary 2008-09-08, 01:27   #87
Candy Supcio
Zadomowienie

Ja juz nie moge z tymi kudlami.Umylam je dzisiaj odzywka,kiedy troche podeschly i zaczely sie puszyc uzylam odrobiny serum i zawinelam w slimaczki.Kiedy podeschly rozpuscilam wlosy i ......siano....faluja jak im sie podoba,bez zadnego ladu i skladu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-08, 11:43   #88
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Bebi Barwy jest lagodniejszy w porownaniu, prawda? Przymierzalam sie swojego czasu do tego szamponu.
Ale widziałam w sklepie Bebi Barwy i czytałam skład bo bardzo na niego polowałam i nie kupiłam, bo przeczytałam ze zawiera Sodium Laureth Sulfate-2 w składzie. To jak to jest z ta łagodnością?
Bo ja już się gubię.

Ja uzywam Babydream, ale powiedzcie mi czy równocześnie mogę uzywać odżywki wzmacniajacej Garniera Fructis Odbudowa i Blask, która ma w swoim składzie amodimethicone ( któraś z dziewczyn pisała, że jest to silikon ale z tych łatwo zmywalnych. Czy Babydrem mi go zmyje czy nie bardzo?

A ten sok aloesowy z apteki jakoś się nazywa, czy poprostu sok aloesowy? Ile to kosztuje?
Rozumiem, że używa się bez spłukiwania?
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 12:57   #89
Godlesia999
Raczkowanie

A ten sok aloesowy z apteki jakoś się nazywa, czy poprostu sok aloesowy? Ile to kosztuje?
Rozumiem, że używa się bez spłukiwania?[/QUOTE]

Właśnie, właśnie! Mnie też zainteresował ten sok aloesowy. W jakich proporcjach się go rozcieńcza i z jaką wodą? Kranówka czy jakaś inna? I jeszcze czy on nie klei włosów i czy ładnie się po nim rozczesują?
Godlesia999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 15:49   #90
feelin_soo_me
Zadomowienie

Cytat:

Skoro z tylu wlosy sa suche to trzeba je mocno nawilzac. Przydalaby Ci sie jakas super nawilzajaca odzywka - nie do mycia, bo te do mycia zazwyczaj sa za lekkie, ale wlasnie cos bogatszego, co nawilzy wlosy na dlugosci. Przydalaby Ci sie tez super nawilzajaca maska - taka do nakladania na wlosy 1-2x w tygodniu. Po nalozeniu owinac glowe recznikiem, zeby pod wplywem ciepla wlosy lepiej przyjmowaly kosmetyk.
Tulipanna, masz niesamowita wiedze na temat pelegnacji wlosw

Ja niestety mam takie same wlosy od spodu, i z boku jeszcze w miare wygladaja, jednak z tylu siano!!
Jaka polecilysbys maseczke, jednak z tych dostepnych w polsce, bo z usa nie mam dostepu
feelin_soo_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości