Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z. ... - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-02-21, 14:38   #241
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6
Konto usunięte

Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z....

to ogromny przywilej móc nie pracować przez jakiś czas w oczekiwaniu na lepszą ofertę. Ludzie potrzebują pieniedzy na bieżące opłaty, więc biorą co jest, byleby móc co nieco opłacić. Zresztą nie róbmy z zakładów pracy takich bezmyślnych tworów, zarząd jednak umie dobrze pensje kalkulować, żeby wyjść na swoje.
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-21, 14:44   #242
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Poza tym (nie wiem jak jest teraz, bo kojarzę, że miało się do zmienić) PIP musiał zawiadomić o zamiarze przeprowadzenia kontroli, więc coś tam zawsze można było ukryć.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Inaczej to się raczej nie da.
Wiele firm, w szczególności tych mniejszych obsługiwane jest przez biura rachunkowe. Gdyby wpadła kontrola bez zapowiedzi, to i tak nie mieliby dokumentów do przejrzenia.
Poza tym nie wiem, jak przypadku PIPu, ale przy kontroli z urzędu skarbowego muszą być obecne osoby uprawnione do reprezentacji, bo urząd skarbowy nie da pisma o kontroli pierwszej lepszej sekretarce. A takie osoby niekoniecznie są zawsze na miejscu w godzinach pracy firmy.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-21, 15:08   #243
Pusheen_
BAN stały

[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89126957]to ogromny przywilej móc nie pracować przez jakiś czas w oczekiwaniu na lepszą ofertę. Ludzie potrzebują pieniedzy na bieżące opłaty, więc biorą co jest, byleby móc co nieco opłacić. Zresztą nie róbmy z zakładów pracy takich bezmyślnych tworów, zarząd jednak umie dobrze pensje kalkulować, żeby wyjść na swoje.[/QUOTE]Doookładnie.

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Cytat:
Poza tym (nie wiem jak jest teraz, bo kojarzę, że miało się do zmienić) PIP musiał zawiadomić o zamiarze przeprowadzenia kontroli, więc coś tam zawsze można było ukryć.

Taaak, niestety znany temat

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89126492]No i pracownik też był karany, teraz niby wprowadzono zmiany, ale wiadomo jak to jest z polskim ładem.[/QUOTE]Karany? Nie rozumiem...

Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-21, 18:37   #244
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pusheen_ Pokaż wiadomość
Doookładnie.

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Taaak, niestety znany temat

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Karany? Nie rozumiem...

No pracownik pracujący na czarno również był pociągany do odpowiedzialności. W końcu zyskiwał nieopodatkowany dochód. Nie wiem dokładnie, co takiemu człowiekowi groziło, w najlżejszym przypadku chyba musiał zapłacić zaległe podatki + odsetki.

Teraz to się podobno zmieniło.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-22, 07:27   #245
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
zawsze się zastanawiam czy obiektywnie wygadają młodziej, czy to nasze wrażenie w tym momencie i podobne mieli ludzie np. w latach 60 - że wyglądają młodziej niż wcześniejsze pokolenia
może to po prostu kwestia aktualnej mody
To jest kwestia mody i opatrzenia się z nią na bieżąco.
Obecnie młode kobiety bardzo się postarzają ciężkim, często wręcz przerysowanym makijażem.
Choć jakby trochę słabł ten trend, oby szybciej, ale było w pewnym momencie już naprawdę kiepsko.
Blogerki ledwo 20 to letnie, wyglądały na mocno zakonserwowane 30+ .

Obecnie ludzie są tez w swojej masie po prostu sporo grubsi, zwłaszcza młodzi, a to tez niestety dodaje lat wizualnie.
Owszem jest moda na bycie fit, ale tak realnie to praktykuje ja nikły % ludzi, głównie z dużych miast.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-22, 09:03   #246
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
zawsze się zastanawiam czy obiektywnie wygadają młodziej, czy to nasze wrażenie w tym momencie i podobne mieli ludzie np. w latach 60 - że wyglądają młodziej niż wcześniejsze pokolenia
może to po prostu kwestia aktualnej mody

Teraz jest inna moda, dostęp do różnego rodzaju zabiegów, kosmetyków. Ludzie inaczej żyją, większą wagę przywiązują do dbania o siebie, mają większe możliwości. No i mentalność jest inna. Kiedyś po 30 ludzie żyli inaczej, praca, dom, dzieci. Teraz myślę, że ta granica została przesunięta. Ludzie mają więcej luzu w sobie, są młodsi duchem, nie uważają, że czegoś im nie wypada. Myślę, że to też wpływa na postrzeganie.

Cytat:
Myślę, że raczej nie znasz realiów takich miejsc, czyli głównie małych miast, więc nie rozumiesz motywacji innych ludzi.
To nie jest takie proste.

Finlora dobrze pisze - ludzie po prostu potrzebują pieniędzy "tu i teraz", zeby jak każdy opłacić bieżące rachunki, a resztę wydać na podstawowe zakupy i takie osoby muszą mieć dopływ tej gotówki co miesiąc, bo w innym przypadku zdechna z głodu - bo raczej się nie zapozycza (z czego potem oddadzą?), więc Provident odpada, a pożyczać po znajomych głupio.
No i mają swoją godność (to określenie, którego używają) i po prostu chcą pracować tak, żeby co miesiąc te pieniądze na koncie były - to zwykle skromne osoby, którym nie udało się w życiu zdobyć jakiegoś sensownego wykształcenia i mają taką perspektywę jaką mają - że praca musi być i pensja na koncie co miesiąc. A perspektywa wynika głównie z ograniczonych możliwości. I te osoby z minimalną w większości przypadków nie będą mieć rezerw na koncie, żeby móc z nich żyć np. przez 3 miesiące poszukiwania nowej pracy, a ona często nie znajduje się z dnia na dzień, bo takie które można mieć "od zaraz" to czasem największa tragedia pod Słońcem i biora tam każdego jak leci, co słabo świadczy o ich jakości. A czasem jest tak, że masz do wyboru tylko kilku pracodawców w danym miejscu i tyle.

Znam realia. Wiem, że jak ktoś ma nóż na gardle to nie będzie wybrzydzał, ale to nie zmienia faktu, że to jest błędne koło. Jak do Janusza przyjdzie ktoś pracować na czarno za najniższą stawkę to Janusz będzie tak robił. Jak nie znajdzie żadnego pracownika będzie musiał to zmienić.

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89126970]Inaczej to się raczej nie da.
Wiele firm, w szczególności tych mniejszych obsługiwane jest przez biura rachunkowe. Gdyby wpadła kontrola bez zapowiedzi, to i tak nie mieliby dokumentów do przejrzenia.
Poza tym nie wiem, jak przypadku PIPu, ale przy kontroli z urzędu skarbowego muszą być obecne osoby uprawnione do reprezentacji, bo urząd skarbowy nie da pisma o kontroli pierwszej lepszej sekretarce. A takie osoby niekoniecznie są zawsze na miejscu w godzinach pracy firmy.[/QUOTE]

Dokładnie tak to działa. Dlatego te wszystkie kontrole to ściema, bo wszystkie dokumenty można niestety na szybko przygotować i jest cacy.
Stary 2022-02-22, 09:14   #247
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Pracodawca rozdaje karty, bo potencjalny pracownik mu na to pozwala i to nie ma znaczenia czy miasto jest małe czy duże.
Widać, że totalnie nie znasz reali małych miast, zwłaszcza tych położonych dalej od dużych aglomeracji. Jak Ci ludzie nie wezmą słabo płatnej pracy, to za co będą żyć? Dumą się przecież nie najedzą.

Gdzie oni w tych małych miastach znajdą dobrą pracę? W korporacjach, których tam nie ma? W małym mieście pracuje się u Januszy albo w budżetówce.

Edytowane przez Alekto123
Czas edycji: 2022-02-22 o 09:18
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-02-22, 09:20   #248
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-22, 09:29   #249
Finlora
Zakorzenienie

Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z. ...

Tak jest np u mnie - albo banki albo budżetówka albo janusze.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-22, 09:36   #250
KathyLeonia
Kathy Leonia

[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89126957]to ogromny przywilej móc nie pracować przez jakiś czas w oczekiwaniu na lepszą ofertę. Ludzie potrzebują pieniedzy na bieżące opłaty, więc biorą co jest, byleby móc co nieco opłacić. Zresztą nie róbmy z zakładów pracy takich bezmyślnych tworów, zarząd jednak umie dobrze pensje kalkulować, żeby wyjść na swoje.[/QUOTE]

ja jak sobie teraz przypominam to zawsze jak już dostałam ofertę pracy to się zatrudniałam.
Nie czekałam dłużej ;p
wolałam mieć coś pewnego

http://kathyleonia88.blogspot.com
KathyLeonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-22, 09:59   #251
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alekto123 Pokaż wiadomość
Widać, że totalnie nie znasz reali małych miast, zwłaszcza tych położonych dalej od dużych aglomeracji. Jak Ci ludzie nie wezmą słabo płatnej pracy, to za co będą żyć? Dumą się przecież nie najedzą.

Gdzie oni w tych małych miastach znajdą dobrą pracę? W korporacjach, których tam nie ma? W małym mieście pracuje się u Januszy albo w budżetówce.

Czy Wy potraficie czytam ze zrozumieniem, bo mam wrażenie, że nie Przecież ja wiem z jakiego powodu biorą ujową pracę za uowe pieniądze. Wiem jak to wygląda w małych miastach, nie jestem odklejona od rzeczywistości, ale to wciąż nie zmienia faktu, że skoro ludzie są w takiej sytuacji i nie mają innej opcji to na takie coś się godzą, a Januszex jest panem i władcą.
Stary 2022-02-22, 10:27   #252
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Czy Wy potraficie czytam ze zrozumieniem, bo mam wrażenie, że nie Przecież ja wiem z jakiego powodu biorą ujową pracę za uowe pieniądze. Wiem jak to wygląda w małych miastach, nie jestem odklejona od rzeczywistości, ale to wciąż nie zmienia faktu, że skoro ludzie są w takiej sytuacji i nie mają innej opcji to na takie coś się godzą, a Januszex jest panem i władcą.
Czytam, piszesz, że pracodawca rozdaje karty, bo pracownik mu na to pozwala. No więc w małym mieście, pracownik nie tyle pozwala, co nie ma innego wyjścia, ponieważ stoi pod ścianą, a dobrej pracy w okolicy nie ma. Nie mają takiego komfortu, żeby nie brać kijowych warunków i nie wystarczy im powiedzieć nie bierzcie pracy na kijowych warunkach, to pracodawca będzie musiał podnieść pensje.

Musisz dać im realną opcję zatrudnienia na niekjiowych warunkach i podejrzewam, że w tej kwestii pandemia zrobiła dla tych ludzi więcej niż jakikolwiek rząd w Polsce. Jak się nauczą czegoś przydatnego, to przynajmniej teraz mają szanse na niekijową pracę zdalną.
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-22, 10:40   #253
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
To jest kwestia mody i opatrzenia się z nią na bieżąco.
Obecnie młode kobiety bardzo się postarzają ciężkim, często wręcz przerysowanym makijażem.
Choć jakby trochę słabł ten trend, oby szybciej, ale było w pewnym momencie już naprawdę kiepsko.
Blogerki ledwo 20 to letnie, wyglądały na mocno zakonserwowane 30+ .

Obecnie ludzie są tez w swojej masie po prostu sporo grubsi, zwłaszcza młodzi, a to tez niestety dodaje lat wizualnie.
Owszem jest moda na bycie fit, ale tak realnie to praktykuje ja nikły % ludzi, głównie z dużych miast.
Plus lansowana od paru sezonów moda na bardzo zgaszone kolory makijażu i ciuchów, które nie każdemu pasują, a jak są to zgaszone i ciemne kolory, to w wielu przypadkach mocno postarzają.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-22, 11:30   #254
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alekto123 Pokaż wiadomość
Czytam, piszesz, że pracodawca rozdaje karty, bo pracownik mu na to pozwala. No więc w małym mieście, pracownik nie tyle pozwala, co nie ma innego wyjścia, ponieważ stoi pod ścianą, a dobrej pracy w okolicy nie ma. Nie mają takiego komfortu, żeby nie brać kijowych warunków i nie wystarczy im powiedzieć nie bierzcie pracy na kijowych warunkach, to pracodawca będzie musiał podnieść pensje.

Musisz dać im realną opcję zatrudnienia na niekjiowych warunkach i podejrzewam, że w tej kwestii pandemia zrobiła dla tych ludzi więcej niż jakikolwiek rząd w Polsce. Jak się nauczą czegoś przydatnego, to przynajmniej teraz mają szanse na niekijową pracę zdalną.

No wiadomo, że nie tak się tak zrobić, że nikt takiej pracy nie weźmie, ale no jak nikt jej nie weźmie, bo mu warunki nie będą odpowiadać, to pracodawca będzie musiał je zmienić. Oczywiście tak teoretycznie, bo w praktyce, że nikt się na takie warunki nie zgodzi jest mało realne.

Nie wiem co się tak tych małych miast czepiacie. W dużych wcale nie jest lepiej, bo jest więcej chętnych ludzi do pracy i zawsze się ktoś znajdzie na dane stanowisko.
Stary 2022-02-22, 12:09   #255
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Tak jest np u mnie - albo banki albo budżetówka albo janusze.
U mnie "jeszcze" lepiej- handel/usługi, a jak ten handel wygląda teraz w dobie pandemii, to nie chcę wiedzieć...

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Jeśli jesteś kobietą i chcesz dobrze zarabiać w takich mniejszych miastach, to najlepiej jak masz bogatego męża albo rodziców, którzy Ci zapewnią/stworzą miejsce pracy.
Tak to możesz pracować za minimalną lub niewiele więcej jako ekspedientka, itd.

Jakiekolwiek szanse na lepsze zarobki, to tylko dla lekarek, ewentualnie - księgowych.

Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-23, 08:28   #256
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie "jeszcze" lepiej- handel/usługi, a jak ten handel wygląda teraz w dobie pandemii, to nie chcę wiedzieć...

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Jeśli jesteś kobietą i chcesz dobrze zarabiać w takich mniejszych miastach, to najlepiej jak masz bogatego męża albo rodziców, którzy Ci zapewnią/stworzą miejsce pracy.
Tak to możesz pracować za minimalną lub niewiele więcej jako ekspedientka, itd.

Jakiekolwiek szanse na lepsze zarobki, to tylko dla lekarek, ewentualnie - księgowych.

No w małych jest problem z lepszą pracą, bo ilość takich miejsc jest ograniczona. Najlepiej jest mieć coś swojego chyba. Ale w większych miastach też nie jest tak, że każdy kokosy zarabia, ale jest zdecydowanie łatwiej.
Stary 2022-03-01, 11:26   #257
DaisyMerollin
Rozeznanie

Cytat:

Nie wiem co się tak tych małych miast czepiacie. W dużych wcale nie jest lepiej, bo jest więcej chętnych ludzi do pracy i zawsze się ktoś znajdzie na dane stanowisko.
Nie powiedziałabym. Znalezienie pracy w duzym mieście to jest zwykle kwestia kilku dni bo tak są potrzebne ręce do pracy. W przypadku małych miasteczek nie majac znajomości sytuacja jest o wiele trudniejsza i bardziej ograniczona. No chyba, że z góry aplikujesz na kasę w pobliskiej biedrze, o ile maja wolne etaty.
DaisyMerollin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 11:48   #258
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-02, 12:38   #259
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
No mogłoby już powiać dla odmiany nudą. Trudno, jakoś przeżyję rutynę i szarą codzienność. Atrakcji już wystarczy.

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości