Projekt "Czerwona szminka" - pomoc dla Ukrainek - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-03-10, 04:57   #31
d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75
Konto usunięte

Dot.: Projekt "Czerwona szminka" - pomoc dla Ukrainek

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Pierwszy raz chyba by się zdarzyło, żeby z pieniędzy ze zbiórek ktoś finansował tusz do rzęs lub inną kolorówkę I niewielu ludzi by się na takie rzeczy złożyło (tak przypuszczam).
Przecież są zbiórki ogólne, których organizatorzy biorą na siebie odpowiedzialność za kupienie tego, co jest potrzebne. Wpłacających nie interesuje czy to konkretnie będzie jedzenie, pieluchy czy pościel, po prostu to, czego akurat potrzeba. Jeśli uznają, że tego potrzeba, to kupią. Ja przynajmniej na taką wpłaciłam, nie interesuje mnie czy za te pieniądze kupią pieluchy czy makaron, wychodzę z założenia, że to, co będzie akurat potrzebne i tyle mi wystarczy. Jeśli akurat potrzebna byłaby szminka - super, nie wiem czemu miałabym protestować. Pisałam zresztą, że nie widzę problemu, żeby osobno organizować zbiórkę tych szminek przykładowo, tylko może niekoniecznie używanych.

Cytat:
Co do używanych szminek to nie dalej, jak wczoraj spotkałam się z kuzynką (aktualnie jestem w PL na trochę) i dałam jej mazniętą chyba dwa lub trzy razy szminkę. Wiadomo, gdyby w zamierzeniu miał to być prezent to dałabym zupełnie nową, ale jej się ta szminka po prostu bardzo spodobała (nudziak od CT) i na niej wyglądała stanowczo lepiej, więc po prostu zadziałałam na zasadzie: 'to ją sobie weź, jak chcesz".
No i w jaki sposób to dowodzi, że takie postępowanie jest bezpieczne czy rozsądne? Bo Ty tak robisz, tak?

Poza tym też trochę co innego postępować tak w gronie bliskich osób (chociaż dla mnie dalej nierozsądne), a nakładać szminkę, która nie wiadomo kiedy została otwarta i kto wcześniej jej używał. Dla mnie oblecha

Cytat:
Te oddane kosmetyki też przecież nie do końca są prezentami. Jeśli ktoś podejmie się je przejrzeć, zweryfikować (czyli odrzucić ewentualne śmieci z "czyszczenia półek" lub te ze śladami mocnego zużycia), zdezynfekować itd. to też raczej jest na zasadzie: "jak ci się przyda/ podoba to bierz". Bo chyba lepiej, jesli taką mazniętą kilka razy szminkę ktoś będzie używać, niż gdyby leżała u nas w kosmetyczce i w efekcie za rok i tak by sie ją wyrzuciło z poczuciem, że wywaliło się niepotrzebnie kasę (niedawno odnalazłam w łazience u mamy szminkę Chanel Mademoiselle sprzed reformulacji i mogłam jedynie wrzucić ją do kosza). A tak to jest szansa, że ktoś szminki "poduchowe pogaduchy" jednak będzie używać. Przynajmniej ja jestem zadowolona, że mój nie do końca przemyślany zakup komuś posłuży a kuzynka też jest zadowolona, bo sama by sobie nie kupiła. Ale już pomijając- naprawdę lepiej oddać, niż nie używać a w efekcie za jakiś czas wywalić do kosza.
Chyba lepiej nie zarazić się jakimś paskudztwem, niż zarazić, ale hej, przynajmniej szminka się nie zmarnowała

Pewnie, że lepiej oddać niż wyrzucić, ale nie wszystko co się używało nadaje się do pożyczenia komuś - czy to szminka, czy wibrator czy nie wiem co. Nawet jakbyś to zdezynfekowała, to i tak istnieje ryzyko, że się zarazisz jakimś paskudztwem, ja podziękuję, tym bardziej w czasach, gdzie mamy tylu antyszczepionkowców i sceptyków nauki czy ustaleń sanitarnych. Gra niewarta świeczki
d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-10, 05:41   #32
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89146119]Przecież są zbiórki ogólne, których organizatorzy biorą na siebie odpowiedzialność za kupienie tego, co jest potrzebne. Wpłacających nie interesuje czy to konkretnie będzie jedzenie, pieluchy czy pościel, po prostu to, czego akurat potrzeba. Jeśli uznają, że tego potrzeba, to kupią. Ja przynajmniej na taką wpłaciłam, nie interesuje mnie czy za te pieniądze kupią pieluchy czy makaron, wychodzę z założenia, że to, co będzie akurat potrzebne i tyle mi wystarczy. Jeśli akurat potrzebna byłaby szminka - super, nie wiem czemu miałabym protestować. Pisałam zresztą, że nie widzę problemu, żeby osobno organizować zbiórkę tych szminek przykładowo, tylko może niekoniecznie używanych.

No i w jaki sposób to dowodzi, że takie postępowanie jest bezpieczne czy rozsądne? Bo Ty tak robisz, tak?

Poza tym też trochę co innego postępować tak w gronie bliskich osób (chociaż dla mnie dalej nierozsądne), a nakładać szminkę, która nie wiadomo kiedy została otwarta i kto wcześniej jej używał. Dla mnie oblecha

Chyba lepiej nie zarazić się jakimś paskudztwem, niż zarazić, ale hej, przynajmniej szminka się nie zmarnowała

Pewnie, że lepiej oddać niż wyrzucić, ale nie wszystko co się używało nadaje się do pożyczenia komuś - czy to szminka, czy wibrator czy nie wiem co. Nawet jakbyś to zdezynfekowała, to i tak istnieje ryzyko, że się zarazisz jakimś paskudztwem, ja podziękuję, tym bardziej w czasach, gdzie mamy tylu antyszczepionkowców i sceptyków nauki czy ustaleń sanitarnych. Gra niewarta świeczki[/QUOTE]

No widzisz, Ciebie nie interesuje, ale komuś może się nie sposobać, że za ofiarowane pieniądze są kupowane szminki i mascary. Ludzie są różni. Można sobie wyobrazić komentarze: "Nie po to się składałem, żeby za moje pieniądze kupować komuś szminki". Czy mnie to oburza? Nie. Ludzie mają prawo wiedzieć, na co są przeznaczane ofiarowane na jakiś cel pieniądze i ma prawo się im nie podobać kupowanie kosmetyków kolorowych z ofiarowanych na pomoc środków.

Tak, ja tak robię, co nie znaczy, że wszyscy ludzie postępują rozsądnie. Dlatego pisałam o konieczności weryfikacji takich kosmetykowych darów. Co do zarażenia się: równie dobrze można się zarazić w perfumerii korzystając ze zdezynfekowanych testerów. Powiedzmy, że ja nie korzystam, ale widuję babeczki, które jednak korzystają (czy raczej widywałam przed pandemią, choć i niedawno zdarzyło mi się widzieć).

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-10, 06:30   #33
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Tego typu akcja to raczej tylko na skalę "znam kogoś, potrzebuje, mogę z nim porozmawiać bezpośrednio lub przez kogoś". Osobista. Mała skala. Nie robiłabym z tego czegoś więcej, niż jest. Co najwyżej zwróciła uwagę ogólnie na potrzebę rozmawiania z uchodźcami i pytania o ich potrzeby, w tym kobiece.
W pełni się pod tym podpisuję. Coś używanego można dać siostrze, kuzynce, koleżance - komuś, kogo się zna, a ta osoba sama zadeklaruje chęć przyjęcia tej używanej rzeczy.
Natomiast obcym ludziom? Tutaj przychodzi na myśl powiedzenie mojego taty: masz niebożę, co mi w d... wejść nie może.

Ludzie sprzedają używane kosmetyki, więc można byłoby pomyśleć właśnie o akcji sprzedażowej i przeznaczeniu środków na zakup kosmetyków dla kobiet z Ukrainy. Ale na zasadzie- każdy wystawią sam, opisuje kiedy otwierany, ile tego jest itd.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-10, 07:20   #34
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89146002]
Tylko zauważ, że nadal brakuje podstawowych artykułów. U mnie w mieście nadal są zbierane kołdry, spodnie itp. Ważniejszych niż kosmetyki do makijażu.
Jestem przeciwna dania coś używanego, bo w żaden sposób nie idzie zweryfikować terminu ważności i jak produkt został używany. Używane koronkowe majtki ? Też nie. Muszą być nowe.[/QUOTE]To prawda. Ale jedna pomoc nie wyklucza drugiej. Warto zwrócić uwagę, że potrzeby uchodźców będą się coraz bardziej różnicować. Jak ktoś przyszedł prosto z granicy, koczuje na dworcu, to wiadomo że potrzebuje śpiwora i jedzenia. Ale ktoś kto tu rozgląda się za pracą, a dziecko będzie chciał tu posłać do szkoły, będzie miał już inne potrzeby.
Ale ogólnie to bardzo podoba mi się pomysł z bonami. Jest realna pomoc, a każdy sobie kupi to co sam uważa za słuszne, bez oceniania przez inne osoby czy to potrzebne czy nie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-10, 14:12   #35
DaisyMerollin
Rozeznanie

Again - nie widzę tego. Uciekający z Ukrainy potrzebują bielizny, skarpet, podstawowych ubrań, pieluch dla dzieci. No własnie - podstawowych a nie koronkowych majtek "żeby lepiej sie poczuć". Może to moje błędne wyobrażenie, ale wygląda mi na takie trochę uszczęśliwianie ludzi na siłę i rzucanie w nich luksusowymi towarami w momencie kiedy śpią na materacu dworca czy innego ośrodka tymczasowego, mają na sobie takie ubrania jakie udało im sie zabrać i nie są pewni gdzie ich los zaniesie za kilka dni.
DaisyMerollin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-10, 14:27   #36
ollxxxxa
Raczkowanie

koronki ja mam tylko po to, żeby przejść z łazienki do sypialni

nie miałabym okazji by zakładać koronkowe majtki mając męża na froncie

Edytowane przez ollxxxxa
Czas edycji: 2022-03-10 o 14:30
ollxxxxa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-10, 15:22   #37
Alekto123
Zadomowienie

Myślę, że na miejscu tych Ukrainek lepiej bym się poczuła jakbym znalazła pracę i miała, gdzie mieszkać. I w mojej prywatnej hierarchii tego od czego czułabym się lepiej to praca + miejsce do zamieszkania > jedzenie i potrzebne ubrania > używane koronkowe majtki, szminka.

No i zresztą jak zrobić coś takiego na dużą skalę? Wymagać badań lekarskich od darczyńców?
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-03-10, 15:49   #38
abiblabla
Zakorzenienie

Dla mnie to tak jakby dywagowac czy sie powinno dzieciom uchodzczym kupowac slodycze. Czy jest to niezbedne? Nie, ani nawet zdrowe. Czy kupilabym im slodycze? W rozsadnych ilosciach tak, nawet jesli to tylko dla chwili przyjemnosci. Oczywiscie zgadzam sie, ze najwazniejsze jest pokrycie pierwszych potrzeb, ale nie widze powodu by ujmowac towarom drugiej potrzeby. One sprawiaja, ze czujemy sie zadbani, "ludzcy", normalni, traktowani na rowni.

Z tymi uzywanymi kosmetykami zgadzam sie z wiekszoscia - tylko ze sprawdzonych zrodel, albo bardzo dobrze przejrzane, bo "gest" w postaci starych pobrudzonych kosmetykach ma w sobie cos przykrego i upokarzajacego (pokazaly to juz zbiorki ubran, w ktorych od groma bylo brudnych nie zdatnych ubran, w tym nawet brudne majtki).
Stary 2022-03-10, 16:29   #39
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
Dla mnie to tak jakby dywagowac czy sie powinno dzieciom uchodzczym kupowac slodycze. Czy jest to niezbedne? Nie, ani nawet zdrowe. Czy kupilabym im slodycze? W rozsadnych ilosciach tak, nawet jesli to tylko dla chwili przyjemnosci.
Dla mnie to w ogóle inna kategoria. Słodycze może i są niezdrowe, ale łatwe w transporcie i wytrzymałe w porównaniu do warzyw czy owoców. To spora zaleta, której szminka czy koronkowe majtki nie mają nad zwykłymi majtkami czy pomadkami ochronnymi do ust.

Edytowane przez Alekto123
Czas edycji: 2022-03-10 o 16:31
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-10, 17:50   #40
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ollxxxxa Pokaż wiadomość
koronki ja mam tylko po to, żeby przejść z łazienki do sypialni

nie miałabym okazji by zakładać koronkowe majtki mając męża na froncie
A ja nosze na co dzień

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
Dla mnie to tak jakby dywagowac czy sie powinno dzieciom uchodzczym kupowac slodycze. Czy jest to niezbedne? Nie, ani nawet zdrowe. Czy kupilabym im slodycze? W rozsadnych ilosciach tak, nawet jesli to tylko dla chwili przyjemnosci. Oczywiscie zgadzam sie, ze najwazniejsze jest pokrycie pierwszych potrzeb, ale nie widze powodu by ujmowac towarom drugiej potrzeby. One sprawiaja, ze czujemy sie zadbani, "ludzcy", normalni, traktowani na rowni.

Z tymi uzywanymi kosmetykami zgadzam sie z wiekszoscia - tylko ze sprawdzonych zrodel, albo bardzo dobrze przejrzane, bo "gest" w postaci starych pobrudzonych kosmetykach ma w sobie cos przykrego i upokarzajacego (pokazaly to juz zbiorki ubran, w ktorych od groma bylo brudnych nie zdatnych ubran, w tym nawet brudne majtki).
Ehem

kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-10, 19:03   #41
Konto usunięte

Cytat:
No widzisz, Ciebie nie interesuje, ale komuś może się nie sposobać, że za ofiarowane pieniądze są kupowane szminki i mascary. Ludzie są różni. Można sobie wyobrazić komentarze: "Nie po to się składałem, żeby za moje pieniądze kupować komuś szminki". Czy mnie to oburza? Nie. Ludzie mają prawo wiedzieć, na co są przeznaczane ofiarowane na jakiś cel pieniądze i ma prawo się im nie podobać kupowanie kosmetyków kolorowych z ofiarowanych na pomoc środków.

Tak, ja tak robię, co nie znaczy, że wszyscy ludzie postępują rozsądnie. Dlatego pisałam o konieczności weryfikacji takich kosmetykowych darów. Co do zarażenia się: równie dobrze można się zarazić w perfumerii korzystając ze zdezynfekowanych testerów. Powiedzmy, że ja nie korzystam, ale widuję babeczki, które jednak korzystają (czy raczej widywałam przed pandemią, choć i niedawno zdarzyło mi się widzieć).
Większość zbiórek wyszczególnia na co zostaną przeznaczone pieniądze. To raz. A dwa, że w obecnej sytuacji raczej nikt tych pieniędzy nikt przeznacza na szminki, zresztą stąd pomysł autorki tego posta.

No, ok, ale co Ty robisz to Twoja sprawa i odpowiedzialność, ale czym innym jest organizowanie tego typu zbiórek z używanymi szminkami i rozsyłanie ich Ukrainkom.

Co do testerów w drogerii - nie widziałam nigdy szminki, raczej tylko perfumy w dozowniku, ewentualnie jakieś kremy, podkłady w pompce. Jeśli jakaś drogeria coś takiego oferuje, to jak dla mnie antyreklama. I nie oznacza to, ze jest to dobre.

I pewnie, że zakazić można się prawie wszędzie, tylko pytanie w jaki sposób to usprawiedliwia proszenie się o problem.

Co do dat - większość osób nie ma pojęcia kiedy coś otworzyła, a nawet jak ją poda to nigdy nie wiadomo czy nie skłamie, żeby się tylko tego pozbyć, ale nie wyrzucać. Albo ciężko im uwierzyć, że od tę szminkę kupili 8 lat temu i jakoś nie było okazji zużyć.

Używana bielizna to też nie jest dla mnie opcja.

Ale zaznaczam, że sam pomysł na zbiórkę - całkiem ciekawy, choć znowu, dobrze byłoby zapytać samych zainteresowanych, bo nie wiadomo jak miałoby to wyglądać - mamy koronkowe gacie, czarne, rozmiar XS, kto chce. Jakby - no, nie. Może sprawdziłby się jakiś agregator ogłoszeń z tego typu produktami, ale na Boga, nie używanymi, jeśli przeczy to jakimś podstawom higieny
d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-10, 19:57   #42
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6
Konto usunięte

Bony i karty podarunkowe to chyba najlepsze wyjście. Majtki, kttóre ja bym chciala dostać, pewnie większosc kobiet by na tylek nie założyla, podobnie jak ja ich potencjalnie ulubione koronki. Rozmiar, krój,materiał - to ma znaczenie i wszystkich gustów się nie ogarnie
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-10, 23:05   #43
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Konto usunięte

dzieki za odpowiedzi
chciałabym tylko zauważyć - bo widzę ostre opinie nt używanych kosmetyków - jak idziecie na okolicznościowy makijaż, to każda wizażystka ma dla was osobny zestaw nowych kosmetyków/jednorazowe pędzle? spotkałam się jednorazowymi szczoteczkami do rzęs i pacynkami do cieni, ale sorry, pędzel do pudru czy różu masz ten sam co klientka przed Tobą - niby zdezynfekowany, ale jeśli dotknie nim Twojej twarzy i powtórnie nabierze produkt, to już naskórek zostaje...to jest czy nie jest fuj?
Mam 10 własnych staników do oddania i kilkanaście pomadek, raz czy dwa maźniętych. Oddam swoje w ośrodku, sprawdzę jaka będzie reakcja i wtedy postanowię co dalej.
Ci do kupowania bonów czy zbiórek finansowych - mój pomysł był taki, żeby podzielić się tym co nam zbędne, a innej kobiecie sprawi radość. Mydło i papier toaletowy to jednak inna kategoria i na zakup takich podstawowych produktów jest społeczna zgoda. Już widzę ten bulwers, że kupiono tusz do rzęs czy błyszczyk z publicznej zbiórki...

2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-11, 02:54   #44
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;89147060]dzieki za odpowiedzi
chciałabym tylko zauważyć - bo widzę ostre opinie nt używanych kosmetyków - jak idziecie na okolicznościowy makijaż, to każda wizażystka ma dla was osobny zestaw nowych kosmetyków/jednorazowe pędzle? spotkałam się jednorazowymi szczoteczkami do rzęs i pacynkami do cieni, ale sorry, pędzel do pudru czy różu masz ten sam co klientka przed Tobą - niby zdezynfekowany, ale jeśli dotknie nim Twojej twarzy i powtórnie nabierze produkt, to już naskórek zostaje...to jest czy nie jest fuj?
Mam 10 własnych staników do oddania i kilkanaście pomadek, raz czy dwa maźniętych. Oddam swoje w ośrodku, sprawdzę jaka będzie reakcja i wtedy postanowię co dalej.
Ci do kupowania bonów czy zbiórek finansowych - mój pomysł był taki, żeby podzielić się tym co nam zbędne, a innej kobiecie sprawi radość. Mydło i papier toaletowy to jednak inna kategoria i na zakup takich podstawowych produktów jest społeczna zgoda. Już widzę ten bulwers, że kupiono tusz do rzęs czy błyszczyk z publicznej zbiórki...

[/QUOTE]

Cały post w punkt.
Ostatnie zdanie: wysoce prawdopodobne.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-11, 05:49   #45
Konto usunięte

[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;89147060]dzieki za odpowiedzi

[/QUOTE]

W wielu miejscach zasady higieny nie są przestrzegane - tak, to jest obrzydliwe. Wiem, że np. jak się maluje modelki na pokazy, to się używa tych samych pędzli jednocześnie, tzn. nie myje się ich, tylko z jednej dziewczyny na drugą i tak wszystkie modelki. Obleśne.

Nie byłam nigdy u wizażystki, więc nie wiem. Ale gdybym widziała, że próbuje maznąć mnie szminką, która była już używana, to ostro bym zaprotestowała.

Tyle, nie chcę już offtopować bez sensu i psuć wątku. Możesz zbierać używane rzeczy, ale jednak moim zdaniem masz ograniczone pole, bo niestety większość kosmetyków nie powinna być pożywana/oddawana

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-03-11, 06:19   #46
milka_70
Wtajemniczenie

[/QUOTE]Nie wiem, nie chodzę na żadne okolicznościowe makijaże i nad podtrzymuję zdanie, ze oddawanie używanych kosmetyków i majtek jest obrzydliwe. I jeżeli czyjś mąż walczy na froncie a ja z dziećmi tułam się u obcych ludzi kątem zbierając rzeczy z darów to kolorowe szminki i koronkowe majtki brzmią absurdalne, to ostatnia rzecz jakiej potrzebuję.

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
milka_70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-11, 06:44   #47
kasiunia788742
Zakorzenienie

[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89147139]W wielu miejscach zasady higieny nie są przestrzegane - tak, to jest obrzydliwe. Wiem, że np. jak się maluje modelki na pokazy, to się używa tych samych pędzli jednocześnie, tzn. nie myje się ich, tylko z jednej dziewczyny na drugą i tak wszystkie modelki. Obleśne.

Nie byłam nigdy u wizażystki, więc nie wiem. Ale gdybym widziała, że próbuje maznąć mnie szminką, która była już używana, to ostro bym zaprotestowała.

Tyle, nie chcę już offtopować bez sensu i psuć wątku. Możesz zbierać używane rzeczy, ale jednak moim zdaniem masz ograniczone pole, bo niestety większość kosmetyków nie powinna być pożywana/oddawana[/QUOTE]Ale te szminki są dezynfekowane u wizażystki.
Jak inaczej sobie wyobrażasz taki makijaz? Nowa szminka, róż, puder do każdej klientki?

---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:42 ----------

Cytat:
Napisane przez milka_70 Pokaż wiadomość
Nie wiem, nie chodzę na żadne okolicznościowe makijaże i nad podtrzymuję zdanie, ze oddawanie używanych kosmetyków i majtek jest obrzydliwe. I jeżeli czyjś mąż walczy na froncie a ja z dziećmi tułam się u obcych ludzi kątem zbierając rzeczy z darów to kolorowe szminki i koronkowe majtki brzmią absurdalne, to ostatnia rzecz jakiej potrzebuję.

Ogólnie to nie wiesz jakiej rzeczy Ci będzie brakować i co by sprawiło że poczulabys się choć trochę lepiej, ładniej, jako bardziej zadbana w Twojej opinii. Nie wiesz bo nie doświadczyłaś.

Stary 2022-03-11, 06:57   #48
milka_70
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Ale te szminki są dezynfekowane u wizażystki.
Jak inaczej sobie wyobrażasz taki makijaz? Nowa szminka, róż, puder do każdej klientki?

---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:42 ----------

Ogólnie to nie wiesz jakiej rzeczy Ci będzie brakować i co by sprawiło że poczulabys się choć trochę lepiej, ładniej, jako bardziej zadbana w Twojej opinii. Nie wiesz bo nie doświadczyłaś.

I obym nie doświadczyła. Natomiast od czasu pandemii szminki nie używam w ogóle a koronkowe majtki zakładam do łóżka z mężem więc jakby nie miałabym okazji. Zwłaszcza martwiąc się o przeżycie mojej rodziny.

Edytowane przez milka_70
Czas edycji: 2022-03-11 o 07:01
milka_70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-11, 07:16   #49
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milka_70 Pokaż wiadomość
I obym nie doświadczyła. Natomiast od czasu pandemii szminki nie używam w ogóle a koronkowe majtki zakładam do łóżka z mężem więc jakby nie miałabym okazji. Zwłaszcza martwiąc się o przeżycie mojej rodziny.

Tylko że nie jesteśmy z jednej masy. Ja sama nie wiem co bym potrzebowała. Plus te osoby u nas zostaną (wiadomo, nie wszyscy) i będą szukać pracy (oby) i w końcu zaczną w miarę normalnie żyć i będą się chciały ładniej ubrać czy umalować. Taka pomoc nie jest dla osób przekraczajacych dopiero granice bo tak, wiadomo, najważniejsze aby zapewnić ciepło i jedzenie. Ale niektórzy są już w Polsce 2 tygodnie, są gdzieś ulokowani i będą się przedstawiać na inne życie.

Dla mnie ogólnie do przemyslenia, dopięcia, ale fajna inicjatywa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-03-11, 08:03   #50
ollxxxxa
Raczkowanie

myślę jeszcze, że fajną rzeczą były koszule nocne

nie każdy lubi, nie każdy używa,

ale prawie każdy kupuje do szpitala i do karmienia

ja akurat bardzo lubię, ale z forów i dyskusji wynika, że był to zbędny zakup i leży w szafie

żeby nie było: aktualnie śpię we flanelowej koszuli mojej teściowej
Stary 2022-03-11, 08:17   #51
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:

ja akurat bardzo lubię, ale z forów i dyskusji wynika, że był to zbędny zakup i leży w szafie

Też lubię koszule nocne i tylko w nich śpię.

Stary 2022-03-11, 08:36   #52
MiamiGlow
Zakorzenienie

[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89146900]

Co do testerów w drogerii - nie widziałam nigdy szminki, raczej tylko perfumy w dozowniku, ewentualnie jakieś kremy, podkłady w pompce. Jeśli jakaś drogeria coś takiego oferuje, to jak dla mnie antyreklama. I nie oznacza to, ze jest to dobre.

[/QUOTE]
A w Rossmanie nie ma? Dla mnie ich kolorówka to jeden wielki bałagan, wszystko zawsze ociapane i nie zdziwiłabym się gdyby szminki, które nie są testerami, były używane jako testery.

MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-11, 09:10   #53
Konto usunięte

Cytat:

Moja mama na kardiologii leżała w spodniach i bluzce rozpinanej, ale to z wiadomych powodów. Sama koszula tez nie zawsze musi być rozpinana, może być normalnie wkładana przez głowę. Ideę koszuli rozumiem na oddziałach ginekologiczno-położniczych. Ja gdy byłam w szpitalu, to w spodniach i koszulce chodziłam.
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-03-11, 09:26   #54
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alekto123 Pokaż wiadomość
Dla mnie to w ogóle inna kategoria. Słodycze może i są niezdrowe, ale łatwe w transporcie i wytrzymałe w porównaniu do warzyw czy owoców. To spora zaleta, której szminka czy koronkowe majtki nie mają nad zwykłymi majtkami czy pomadkami ochronnymi do ust.
A dla mnie to nie jest inna kategoria, zamiast slodyczy moznaby dawac wiecej konserw czy produktow suchych, ktore tez sa trwale i bardziej pozywne niz lizaki i czekolady. A mimo to zbiera sie slodycze (co uwazam za ok), ktore aboslutnie nie sa niezbedne dla uchodzcow.

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Ehem
nie wiem jak mam to zinterpretowac
Stary 2022-03-11, 09:31   #55
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:

Że zgodzilam sie z Twoim postem

Stary 2022-03-11, 09:37   #56
MiamiGlow
Zakorzenienie

Cytat:
A dla mnie to nie jest inna kategoria, zamiast slodyczy moznaby dawac wiecej konserw czy produktow suchych, ktore tez sa trwale i bardziej pozywne niz lizaki i czekolady. A mimo to zbiera sie slodycze (co uwazam za ok), ktore aboslutnie nie sa niezbedne dla uchodzcow.

Ale słodycze to wciąż pożywienie i może zaspokajać te najbardziej podstawowe potrzeby. Jeśli nie ma żadnego jedzenia i ktoś jest głodny to na pewno lepiej zjeść czekoladę niż nic.

MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-11, 10:41   #57
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MiamiGlow Pokaż wiadomość
Ale słodycze to wciąż pożywienie i może zaspokajać te najbardziej podstawowe potrzeby. Jeśli nie ma żadnego jedzenia i ktoś jest głodny to na pewno lepiej zjeść czekoladę niż nic.

To prawda, ale z jakiegos powodu mowi sie o zbieraniu slodyczy dla dzieci/rozdawaniu slodyczy dzieciom na peronach itd. Tak jakby to mialo zaspokajac jakis inne ich potrzeby niz sam glod, bo glodne sa nie tylko dzieci, dorosli rowniez. Slodyczy nie zbiera sie z mysla "bo dzieci gloduja".

I do tego tylko pije, dorosli tez maja "inne potrzeby". Tymi innymi potrzebami moze byc wlasnie na przyklad kosmetyk inny niz mydlo. A moze byc nim tez ksiazka (zeby zajac czyms umysl) lub zajecia/warsztaty, a moze i szkicownik dla kogos kto na codzien rysuje i to go uspokaja. To wszystko zaspokaja potrzeby psychiczne, a nie fizyczne. I widze same pozytywy w tym, ze ktos o tym pomysli i zorganizuje.
Stary 2022-03-11, 10:43   #58
ollxxxxa
Raczkowanie

[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89147310]Moja mama na kardiologii leżała w spodniach i bluzce rozpinanej, ale to z wiadomych powodów. Sama koszula tez nie zawsze musi być rozpinana, może być normalnie wkładana przez głowę. Ideę koszuli rozumiem na oddziałach ginekologiczno-położniczych. Ja gdy byłam w szpitalu, to w spodniach i koszulce chodziłam.[/QUOTE]
najogólniej:

w blokach i małych mieszkaniach jest na ogół ciepło i ciepłe piżamy są po prostu zbędne, a leżą zakupione

w dużych domach, a sporo osób przyjmuje uchodźców do domu, jest chłodniej, to się bardziej przydają
Stary 2022-03-11, 12:04   #59
Konto usunięte

Cytat:
najogólniej:

w blokach i małych mieszkaniach jest na ogół ciepło i ciepłe piżamy są po prostu zbędne, a leżą zakupione

w dużych domach, a sporo osób przyjmuje uchodźców do domu, jest chłodniej, to się bardziej przydają
ja się odnosiłam do stereotypu, ze szpital=koszula.
Stary 2022-03-11, 13:27   #60
ollxxxxa
Raczkowanie

[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89147487]ja się odnosiłam do stereotypu, ze szpital=koszula.[/QUOTE]
no tak, ale dzięki tym stereotypom mamy w szafach niepotrzebne, prawie nieużywane flanele i szlafroki,

- tylko przypominam

teściowa też kupiła koszulę do sanatorium,

a nawet jej, ciepłolubnej było za gorąco

Edytowane przez ollxxxxa
Czas edycji: 2022-03-11 o 13:29
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości