|
|
#481 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Panny Młode 2022- plotki, ploteczki
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#482 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziś przy odbiorze zaświadczenia w USC dowiedziałam się, że paszport jest ważny 60 dni od daty ślubu, a dowód 4 miesiące. Kiedy ustalacie menu/ idziecie na degustację? |
|
|
|
|
|
#483 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Długo mnie tu nie było. My mamy ślub 17.09 Mamy już fotografa, DJa, ostatnio podpisaliśmy umowę z Panią która będzie nam organizowała kwiaty oraz stroiła kościół i sale. Udało się znaleźć w rozsądnej cenie, tym bardziej że nie chcemy wielkich bukietów. Obrączki już mamy. W piątek i sobotę mamy nauki przedmałżeńskie - online ponieważ przez covid nie organizują na miejscu. Z tego co widziałam prowadzi je małżeństwo, wydają się dość ciekawe, chociaż mój narzeczony jest nastawiony sceptycznie do tych nauk Muszę się pochwalić. Kupiłam również sukienkę. Będą w niej tylko małe poprawki. Jest to tzw sukienka z wieszaka, która służyła jedynie do pokazywania i przymierzania przez inne panie Rozmiarowo jak na mnie szyta, góra taką jaką chciałam, jak tylko ją przymierzyłam to wiedziałam że to jest ta. Wszystkie, które tak bardzo mi się podobały na wieszaku były na wypożyczenie ale w żadnej nie wyglądałam dobrze Udało mi się kupić w całkiem rozsądnej cenie jak na obecne czasy. Teraz muszę w najbliższym czasie kupić buty, pani z salonu mówiła że lepiej szybciej przymierzyć tą suknie już z butami aby odpowiednio ja przyciąć - w sierpniu może być trochę za późno. Planuje kupić buty firmy Kotyl. Podobno są bardzo wygodne. Chyba że polecicie jakąś inną firmę? Chciałabym obcas maksymalnie 7 cm. Aktualnie też zastanawiam kiedy zacząć ogarniać dokumenty - z urzędu oraz narzeczony ze swojej parafii. Ksiądz mówił że w wakacje nic nie załatwimy w parafii a dokumenty są ważne 3 miesiące. No i w poniedziałek przyjdą zaproszenia więc zaczniemy rozsyłać Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#484 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
My menu ustalamy na dwa tygodnie przed ślubem. Dostaliśmy już zamówione obrączki, jednak TŻ musi swoja odesłać bo stwierdził że jednak za mała Na szczęście zmiana rozmiaru jest darmowa![]() ---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Cytat:
My mamy 8.07 a jeszcze zaproszeń nie zamówiliśmy |
||
|
|
|
|
#485 |
|
Zadomowienie
|
Na obrączki długo się czeka? Widzę że zamawiacie z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.
|
|
|
|
#486 | |
|
Raczkowanie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;89157162]My menu ustalamy na dwa tygodnie przed ślubem.
Dostaliśmy już zamówione obrączki, jednak TŻ musi swoja odesłać bo stwierdził że jednak za mała Na szczęście zmiana rozmiaru jest darmowa![]() ---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- My mamy 8.07 a jeszcze zaproszeń nie zamówiliśmy u nas do końca lipca muszą potwierdzić więc będą mieli 3-4 miesiące do namysłu Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 02:28 ---------- Poprzedni post napisano o 02:27 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
My już też mamy obrączki do odbioru, a zamawialiśmy 01.03, po 2 tyg już były. Niestety ceny złota idą do góry i dlatego już teraz kupiliśmy
. My będziemy od świąt rozdawać zaproszenia . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#488 |
|
Zadomowienie
|
Dobrze, że mnie uswiadomilyscie. Zabieramy się zatem powoli za zaproszenia i zakup obrączek.
|
|
|
|
#489 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie wiem tylko czy jednak delikatnie nie zmniejszyć swojej, do tego jeszcze nie wybraliśmy graweru. Macie już jakieś pomysły na swój?Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#490 | |
|
Rozeznanie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;89157162]My menu ustalamy na dwa tygodnie przed ślubem.
Cytat:
My będziemy kontaktować się z salą w maju, żeby podać ostateczną liczbę gości i wtedy chcemy dopytać o ustalenie menu. Wydaje mi się, że 2 tygodnie wcześniej to najlepsza opcja, chociaż nam najbardziej pasuje z 10-9 dni wcześniej, bo weźmiemy urlop okolicznościowy i zostaniemy później już na miejscu dopinać w ostatnim tygodniu wszystko na ostatni guzik. W ten weekend ogarnialiśmy formalności z księdzem i wręczyliśmy zaproszenia rodzinie narzeczonego. Niektórzy od razu nam potwierdzili . Mamy trochę zamieszania z miejscem zapowiedzi, bo ślub bierzemy w rodzinnej parafii narzeczonego, a mieszkamy 200 km dalej i tutaj też muszą być wygłoszone zapowiedzi, mimo, że nikt nas nie zna |
|
|
|
|
|
#491 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
myślę że to nie może być nic długiego bo nie zmieści się na mojej obrączce. Myślałam może coś w łacinie napisać. Albo po prostu sama data Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#492 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy imię i datę na obrączkach.
Rozmawiałam dziś z właścicielką sali odnośnie ich współpracy z cukierniami to właścicielka powiedziała, żeby w maju się z nimi skontaktować odnośnie tortu Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#493 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Wam!
W tym roku zdecydowaliśmy się na ślub cywilny, za to za 2 lata robimy kościelny ![]() Mamy już obrączki, wszystko załatwione w urzędzie, zarezerwowany termin na makijaż+fryzurę, wynajęty samochód, zapłacony zadatek dla fotografa i kamerzysty. Zostało jeszcze kupić sukienkę, buty, garnitur. A później załatwić kwiaciarnię i jakiś tort 😊 |
|
|
|
|
#494 |
|
Raczkowanie
|
Ja się jeszcze zastanawiam jak zorganizować błogosławieństwo
Wiem, że nie jest ono obowiązkowe. Dzień szybciej nie ma możliwości ze względu na to, że rodzice narzeczonego przyjadą dopiero w dniu ślubu.Marzyło mi się aby narzeczony zobaczył mnie dopiero w kościele Więc chyba najlepiej będzie zorganizować błogosławieństwo normalnie w domu. Ewentualnie założę welon dopiero pod Kościołem, bo mój welon dodaje całego uroku Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#495 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja z kolei myślę, czy nie zaproponować błogosławieństwa dzień wcześniej, bo wolałabym, żeby to była prywatna chwila, a nie, że zjeżdżają się ciotki, wujki i kto tam jeszcze i wszyscy stłoczeni w pokoju patrzą, co się dzieje Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#496 | |||||
|
Raczkowanie
|
Hej, witaj.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, które dołączyły, jeśli chcecie żeby dopisać Was do Naszego Kalendarza Ślubnego(w pierwszym poście), to zacytujcie ten post i napiszcie swoją wybraną datę ślubu
|
|
|
#497 |
|
Zakorzenienie
|
Tak z ciekawości Was zapytam. Ile czasu jesteście ze swoim TŻ i po jakim czasie zaręczyny i ślub?
Zastanawiam się czy tylko ja i TŻ tak szaleni jesteśmy, że nam dzień po ślubie minie dopiero 2 lata bycia razem . My ogólnie poznaliśmy się w listopadzie 2019 roku jak TŻ przyszedł do mnie do pracy ale wtedy miał dziewczynę więc ja nawet nie myślałam o nim jakkolwiek inaczej jak o koledze. Dokładnie 2 lata temu jak wrócił ze szkolenia dostałam z nim do zrobienia pewien projekt w pracy, a z braku czasu w pracy na początku rozmawialiśmy po pracy na tematy służbowe, a z czasem i na prywatne ![]() . Mamy umowną datę 24.07.2020, że od tego dnia jesteśmy razem (wtedy TŻ powiedział mi, że się zakochał), a już w październiku mieliśmy już salę zarezerwowaną ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#498 |
|
Zadomowienie
|
U nas 9 lat i 2 dzieci na pokładzie.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#499 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przeglądaliśmy różne propozycje z internetu i to nam najbardziej przypadło do gustu ogólnie zdecydowaliśmy się na grawer właśnie ze względu na ewentualne zgubienieCytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#500 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Bardzo mnie cieszy, że już nie będzie obowiązku maseczek w pomieszczeniach! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#501 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#502 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
TŻ z tych nieśpieszących się
|
|
|
|
|
|
#503 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
|
#504 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
U nas nie wiadomo,którą datę liczyć ![]() My po 3 miesiącach zdecydowaliśmy się pobrać. Byliśmy ze sobą prawie 2 i rozwiedliśmy się. Czas płynął i po prawie 2 latach wróciliśmy do siebie. Aktualnie od pierwszego spotkania minęło nam 13 lat i mamy 4 dzieci ślub już dawno ponownie planowaliśmy,aż przeprowadzka do innego miasta nas zmobilizowała ![]() ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Cytat:
Ja osobiście planuję takie: http://kozdra.wroc.pl/produkt/damski...tyna-cielista/ Dużo znajomych szukało ślubno-tanecznych albo kupowało w wielu sieciówkach. |
||
|
|
|
|
#505 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#506 |
|
Przyczajenie
|
nakładki na fleki by się bardziej chronić i są ciut szersze, buty ślubno-taneczne są wykonane z mieszanki gumy co można by śmigać i na co dzień i na parkiet
|
|
|
|
|
#507 |
|
Rozeznanie
|
Dziś odebrałam buty ślubne, są przepiękne i bardzo wygodne
Też myślę o jakichś nakładkach, bo są jednak dosyć śliskie niestety.... |
|
|
|
|
#508 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#509 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
my czekaliśmy ok miesiąca, zamówiliśmy właśnie ze względu na rosnące ceny, ale tez żeby sobie wydatki w czasie rozłożyć ![]() Cytat:
Rozumiem, u nas sytuacja wyglądała tak ze mamy mała imprezę i wszystkim których zapraszamy mówiliśmy już o dacie po zaklepaniu sali, wiec zaproszenia to właściwie formalność ![]() Przymierzyłam dziś jeszcze raz sukienkę już z jakimiś butami na obcasie żeby wiedzieć czego szukać. Nie chciałam mieć wysokich obcasów ale wychodzi na to ze albo ja skrócę albo muszę szukać wygodnych butów na 8cm ![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Cytat:
Ślub dokładnie w 5 rocznicę pierwszej randki. TŻ oświadczył się w zeszłym roku w grudniu. |
|||
|
|
|
|
#510 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:08.

co się dzieje w przypadku, gdy ślub oraz zmiana nazwiska następuje przykładowo 10.09, a 12.09 ktoś ma zaplanowany wyjazd poza Polskę, co w przypadku np. paszportu ze starym nazwiskiem? Czy przez jakiś określony czas można się posługiwać dokumentami z panieńskim nazwiskiem?
Na szczęście zmiana rozmiaru jest darmowa
u nas do końca lipca muszą potwierdzić więc będą mieli 3-4 miesiące do namysłu 
.
06.12.2020
23.07.2022

. My ogólnie poznaliśmy się w listopadzie 2019 roku jak TŻ przyszedł do mnie do pracy ale wtedy miał dziewczynę więc ja nawet nie myślałam o nim jakkolwiek inaczej jak o koledze. Dokładnie 2 lata temu jak wrócił ze szkolenia dostałam z nim do zrobienia pewien projekt w pracy, a z braku czasu w pracy na początku rozmawialiśmy po pracy na tematy służbowe, a z czasem i na prywatne