|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89169652]Ciekawe rzeczy mówisz.
Jednak fakty chyba są inne. Według danych Ministerstwa Rozwoju, w latach 2004-2015 Podkarpacie było drugim po woj. warmińsko-mazurskim regionem, do którego trafiło najwięcej unijnych pieniędzy w przeliczeniu na mieszkańca (2,16 tys. euro). Szczególnie wart zauważenia jest wyraźny wzrost nakładów inwestycyjnych w gospodarce narodowej - w okresie 2004-2013 miał miejsce ponad dwukrotny ich wzrost w makroregionie Polski wschodniej. Na jego tle wyróżnia się właśnie województwo podkarpackie, które zajmuje 7. miejsce w kraju, a na przestrzeni lat 2009-2013 odnotowało wzrost nakładów o prawie 23 proc. Zwiększyła się również wysokość nakładów na działalność badawczo-rozwojową. W 2013 r. woj. podkarpackie odnotowało tu wzrost o 320 proc., co dało mu 1. miejsce w kraju. W latach 2009-2014 woj. podkarpackie znalazło się także w pierwszej czwórce województw o największym wzroście liczby podmiotów wpisanych do REGON-u (wzrost o 12,11 proc.). To dane z 2016 r. https://nowiny24.pl/polska-b-czy-pod.../ar/c3-9408875[/QUOTE]Myślę, że dla przeciętnego emeryta z Przemyśla czy Sanoka to faktycznie było bardzo ważne, że wzrosły nakłady inwestycyjne i na działalności badawczo-rozwojowe, a nie emerytury... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2012 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie jestem starszą osobą, ale nędzę transformacji pamiętam doskonale. Nie mieszkałam też na wschodzie, na północy też była bida z nędzą. Teraz pełno mądralińskich krytykujących Balcerowicza i mitycznych 'liberałów', co to mieli nieszczęście urodzić się za późno i świat nie poznał na czas ich geniuszu. Oni by to zrobili lepiej, wiadomo. A teraz właśnie marnotrawi się wysiłek całego społeczeństwa po transformacji, rozwalając publiczne finanse na bezmyślny socjal w roli wyborczej kiełbachy, bo po nas choćby potop. Zobaczymy jak miłośnicy obecnych zbawców będą śpiewać za dekadę. Ale ważne w grzaniu prawilnej propagandy. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-03-31 o 19:24 |
|
|
|
|
|
#2013 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie w jednej wiosce pod miastem była taka sama historia z zamurowaniem przed ruskimi żołnierzami. Tylko nie jestem pewna, czy ta u mnie to była w schowku akurat. I nie wiem, jak tam to wyglądało z jedzeniem. |
|
|
|
|
|
#2014 | |
|
Zadomowienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89169669]W latach 90tych wszystkim było ciężko, w całym kraju.
Nie jestem starszą osobą, ale nędzę transformacji pamiętam doskonale. Nie mieszkałam też na wschodzie, na północy też była bida z nędzą. Teraz pełno mądralińskich krytykujących Balcerowicza i mitycznych 'liberałów', co to mieli nieszczęście urodzić się za późno i świat nie poznał na czas ich geniuszu. Oni by to zrobili lepiej, wiadomo. A teraz właśnie marnotrawi się wysiłek całego społeczeństwa po transformacji, rozwalając publiczne finanse na bezmyślny socjal w roli wyborczej kiełbachy, bo po nas choćby potop. Zobaczymy jak miłośnicy obecnych zbawców będą śpiewać za dekadę. Ale ważne w grzaniu prawilnej propagandy.[/QUOTE] Tylko inna sytuacja była w dużych miastach, gdzie sprowadzały się międzynarodowe firmy, a inna w mniejszych miejscowościach, gdzie zakłady zamykano i nic nowego się nie otwierało. W dużym mieście była jakaś możliwość kariery w małym mieście możliwości były już wymienione albo wypierdalaj, albo zdychaj, albo egzystuj za minimalną krajową lub okolice. Za to niektórzy Balcerowicza traktują jak jakiegoś boga co to go już skrytykować nie można i błędów nie można wytknąć. Jakby był najzdolniejszym i najgenialniejszym człowiekiem w tamtym czasie i nie istnieli równie zdolni albo nawet zdolniejsi, co jest mało prawdopodobne. Bardziej prawdopodobne jest, że w tamtym czasie byli też inni równie zdolni lub zdolniejsi, którzy zrobiliby transformację lepiej/inaczej i nie byłoby takich problemów. Raczej mało prawdopodobne, że Balcerowicz był takim niezastępowalnym geniuszem. Wyborcą PiS nie jestem, więc nie wiem, to chyba nie do mnie. Piszę Ci, dlaczego PiS a nie PO tam wygrywa. PiS coś robi, choćby te koleje modernizuje i to widać. PO nie robiło nic i nie było zainteresowane. No ale zamiast dociekać o co chodzi i zacząć coś robić, PO może dalej zaklinać rzeczywistość i marzyć, że PiS się po prostu wyborcom znudzi/przeje/coś tam. Cytat:
Edytowane przez Alekto123 Czas edycji: 2022-03-31 o 20:13 |
|
|
|
|
|
#2015 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak kończyłam studia w 2002 roku, bezrobocie w moim mieście (200 tys mieszkańców) osiągało jakieś 18 % Moja pierwsza pensja wynosiła bodajże 800 zł (brutto, oczywiście). A co innego można było zrobić w kraju będącym w totalnej dupie, gdzie nie było nic, a zapóźnienie do cywilizowanego świata jakieś 80 lat Trzeba było się szybko nauczyć ekonomii, strategii przetrwania. Ktoś był słabszy, mniej zaradny, bardziej przez komunę rozleniwiony, ten miał przerąbane. Jak można było pomóc ? NIE BYŁO KASY NA NIC ! Byli tacy co robili transformację inaczej. Przecież nie tylko Polska wychodziła z komuny. Ale jakoś tak się złożyło, że po kuracji Balcerowicza, to właśnie Polska rozwijała się najdynamiczniej w regionie. A teraz wszystko idzie w niwecz, jak krew w piach. Szlag mnie trafia jak na to patrzę. Cytat:
Tak więc to nieprawda, że "PO nie robiło nic i nie było zainteresowane". Tylko tyle. Ja wyborcą PO też nigdy nie byłam, ale nie lubię ściemy. ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Cytat:
Jak już micha pełniejsza i ciepła woda w kranie to za mało, wymyśla się bzdury o zamachu, zdrajcach, wyszukuje wrogów w postaci uchodźców, LGBT, 'dżenderu', winy Tuska i inne tego typu bzdety. W bardziej religijnych regionach to bardziej rezonuje, bo jak ksiądz dobrodziej mają poważanie u parafian, a do kościoła chodzi większość ludzi we wsi czy w mieście, to nie ma lepszego miejsca na propagandę niż ambona. Oczywiście, że nie robi się tego bezinteresownie. Każdy wygrywa. Poza parafianami, rzecz jasna. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-03-31 o 21:08 |
|||
|
|
|
|
#2016 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli 11 lat po reformach bezrobocie dobijało do 20% to chyba ta transformacja tak najlepiej wcale nie poszła. Najlepiej modernizowały się Czechy a nie Polska.Można to było zrobić lepiej,ale górę wzięła polityczna bylejakość ekipy Balcerowicza.Mieli ustawę o przedsiębiorczości Wilczka z 1988r.,która w zasadzie miała tylko 2 punkty: każdy może prowadzić działalność gospodarczą oraz wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone. To w następnych latach Balcerowicz i następcy z każdej strony dołożyli kilkadziesiąt dodatkowych punktów i obwarowań,także już nikt się w tym bagnie przepisów nie mógł połapać.
Kto im kazał likwidować wszystko jak leci,wszystkie zakłady - ciekawe co by zrobił taki Szczecin jakby mu zamknęli wszystkie stocznie,wszystkie fabryki,a z całego przemysłu na całe miasto zostawili ze 2 zakłady.Wszyscy w ciągu kilku miesięcy,tysiące ludzi idzie nagle na zieloną trawkę i niech sobie radzą - tak wyglądała modernizacja a'la liberałowie Balcerowicza. PO nic nie zrobiła dla Polski powiatowej nawet jak mogła małym nakładem sił.Podam tylko 2 przykłady z czasu premiera Tuska. Był taki poseł Mariusz Grad,miał dostęp do "dworu" Tuska i jego rodzinny Tomaszów Lub. uznał,że może się w końcu uda dostać pozwolenie na obwodnicę miasta rozjeżdżonego przez tiry. Co załatwił? G***o. Obwodnicę wybudowano dopiero za PiS. W 2009r. na zamojszczyznę przestały dojeżdżać pociągi.Nic - zero ruchu. Powstała grupa lobbująca za przywróceniem ruchu kolejowego - ilu przeszli posłów PO to tylko oni wiedzą - nikt nie pomógł.Zainteresował się dopiero wtedy jeszcze nawet w regionie słabo znany poseł PiS - S. Zawiślak.Dwa lata to mu zajęło,ale w 2011r, pociągi wróciły.Nawiasem mówiąc chłop do tej pory na tym ratunku dla kolei jedzie i do następnych sejmów się łapie. To malutkie,regionalne szczególiki,ale przy całej masie sobie podobnych inicjatyw chyba trochę rozjaśniają dlaczego w regionie wschodnim PO jeszcze długo nic nie wygra.
|
|
|
#2017 |
|
Zadomowienie
|
Były inne pomysły pójścia w model skandynawski zamiast rzucenia społeczeństwa w odmęty dzikiego kapitalizmu. Teraz to można się spierać, czy rację miał Balcerowicz czy Tadeusz Kowalik. Tylko co to teraz da? Chciałam tylko zauważyć, że mówiąc językiem tamtych czasów było pewnie w tamtych czasach ze 100 osób na miejsce Balcerowicza, które mógłby zrobić to inaczej/lepiej.
Prawdopodobieństwo, że Balcerowicz było bogiem i nikt nie mógł go zastąpić i zrobić lepiej jest bardzo, ale to bardzo małe. Co znaczy Polska rozwijała się najdynamiczniej w regionie? Miała najwyższe PKB? To przeciętnego Kowalskiego nie obchodzi, już prędzej PKB per capita czy stopa bezrobocia, a tu było kiepsko. Te wydatki na podkarpaciu to tak procentowo czasem nie strzeliły w górę, bo wcześniej były takie mizerne? Bo wiadomo, że jak wcześniej komuś dawałam 100 zł i nagle zaczęłam dawać 300 zł to procentowo daje o wiele więcej, niż komuś komu wcześniej dawałam 280zł, a potem zaczęłam dawać 350zł. No i gdzie te inwestycje szły, czy czasem nie głownie do wspominanego tutaj Rzeszowa? Jak już tak było super w tej wschodniej Polsce i była nawet ciepła woda w kranie, to czemu osoby z zachodniej Polski nie zaczęły masowo przyjeżdżać i osiedlać się na wschodzie? Czyżby wysoko stopa bezrobocia i brak perspektyw ich powstrzymywał przed osiedleniem się w takim raju z ciepłą wodą? Edytowane przez Alekto123 Czas edycji: 2022-03-31 o 22:31 |
|
|
|
|
#2018 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Zwyczajnie. Najszybciej i najsprawniej wygrzebywała się z postsocjalistycznego łajna. A siedziała w nim mocniej niż np. Czechy. Cytat:
Cytat:
Coś się tego Rzeszowa tak uczepiła Cytat:
Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-01 o 00:45 |
|||||
|
|
|
|
#2019 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89169652]Ciekawe rzeczy mówisz.
Jednak fakty chyba są inne. Według danych Ministerstwa Rozwoju, w latach 2004-2015 Podkarpacie było drugim po woj. warmińsko-mazurskim regionem, do którego trafiło najwięcej unijnych pieniędzy w przeliczeniu na mieszkańca (2,16 tys. euro). Szczególnie wart zauważenia jest wyraźny wzrost nakładów inwestycyjnych w gospodarce narodowej - w okresie 2004-2013 miał miejsce ponad dwukrotny ich wzrost w makroregionie Polski wschodniej. Na jego tle wyróżnia się właśnie województwo podkarpackie, które zajmuje 7. miejsce w kraju, a na przestrzeni lat 2009-2013 odnotowało wzrost nakładów o prawie 23 proc. Zwiększyła się również wysokość nakładów na działalność badawczo-rozwojową. W 2013 r. woj. podkarpackie odnotowało tu wzrost o 320 proc., co dało mu 1. miejsce w kraju. W latach 2009-2014 woj. podkarpackie znalazło się także w pierwszej czwórce województw o największym wzroście liczby podmiotów wpisanych do REGON-u (wzrost o 12,11 proc.). To dane z 2016 r. https://nowiny24.pl/polska-b-czy-pod.../ar/c3-9408875[/QUOTE] Poprzez widać że pieniądze są miałam na myśli to że przeciętny mieszkaniec o podkarpacia "widzi różnicę". Zwolennikiem PIS jak pisałam nie jestem, ale różnicę jako mieszkanka widzę i widać to że poprzednie rządy miały wschód gdzieś i to nie jest tylko moje zdanie Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2020 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może oglądasz gminy, które obecna władza bardzo kocha i wspiera kaską za poparcie w wyborach, o czym była mowa wcześniej. Nie wiem. A może ten raj wynika też z tego prostego faktu, że ten okropny Tusk i jego partia wynegocjowali na rzecz Polski fundusze unijne w kwocie 349 miliardów zlotych na lata 2014 - 2020. Nic dziwnego, że się poprawiło. Nie tylko na wschodzie. Było z czego i za co poprawiać. Pytanie: jak tam kaska z funduszu odbudowy ? Jakoś słabo pisie o nią zabiegają. Coś ich - zdaje się - powstrzymuje. A tak by się przydała, nieprawdaż ? Pandemia, wojna a Ziobro trzyma nas wszystkich za twarz. https://www.funduszeeuropejskie.gov....rdy-na-rozwoj/ Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-03-31 o 23:24 |
|
|
|
|
|
#2021 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89169861]Nic na to nie poradzę co Ty widzisz. Ja tylko przytoczyłam dane. Czyjeś zdanie nie ma tu nic do rzeczy.
Może oglądasz gminy, które obecna władza bardzo kocha i wspiera kaską za poparcie w wyborach, o czym była mowa wcześniej. Nie wiem.[/QUOTE] A może poparcie w wyborach bierze się z tego że PIS znalazł sobie w lukę w wyborcach i o nich zadbał albo przynajmniej dał im takie poczucie? Czyjeś zdanie ma coś do rzeczy, bo potem kierujący się tym zdaniem idą na wybory i głosują tak a nie inaczej. Wiesz statystyka to jedno, bo statystycznie to jeden Polak ma poł psa (taki żarcik nie wyskakuj zaraz ze statystykami). Drugie to jest to jak realnie sie ludziom żyje. Może oglądam gminy, które przez lata były niedoinwestowane, a nagle sobie ktoś o nich przypomniał A prawda jest taka ze każda władza ma swoją grupę docelową i chce sie jej przypodobać.
|
|
|
|
|
#2022 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89169731]Inflacja w 1991 r. osiągała ponad 1300 %
Jak kończyłam studia w 2002 roku, bezrobocie w moim mieście (200 tys mieszkańców) osiągało jakieś 18 % Moja pierwsza pensja wynosiła bodajże 800 zł (brutto, oczywiście). A co innego można było zrobić w kraju będącym w totalnej dupie, gdzie nie było nic, a zapóźnienie do cywilizowanego świata jakieś 80 lat Trzeba było się szybko nauczyć ekonomii, strategii przetrwania. Ktoś był słabszy, mniej zaradny, bardziej przez komunę rozleniwiony, ten miał przerąbane. Jak można było pomóc ? NIE BYŁO KASY NA NIC ! Byli tacy co robili transformację inaczej. Przecież nie tylko Polska wychodziła z komuny. Ale jakoś tak się złożyło, że po kuracji Balcerowicza, to właśnie Polska rozwijała się najdynamiczniej w regionie. A teraz wszystko idzie w niwecz, jak krew w piach. Szlag mnie trafia jak na to patrzę. A ja piszę jakie faktycznie były inwestycje finansowe czynione w tamtym regionie w latach 2004-2015. Przecież spod ogona tego nie wytrzasnęłam. Tak więc to nieprawda, że "PO nie robiło nic i nie było zainteresowane". Tylko tyle. Ja wyborcą PO też nigdy nie byłam, ale nie lubię ściemy. ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Zawsze będzie co grzać. Taka rola propagandy. Kwestia dogadania się ołtarza z tronem. Obecna władza kościelna i świecka tkwią w miłosnym uścisku jak nikt nigdy przed nimi. Jak już micha pełniejsza i ciepła woda w kranie to za mało, wymyśla się bzdury o zamachu, zdrajcach, wyszukuje wrogów w postaci uchodźców, LGBT, 'dżenderu', winy Tuska i inne tego typu bzdety. W bardziej religijnych regionach to bardziej rezonuje, bo jak ksiądz dobrodziej mają poważanie u parafian, a do kościoła chodzi większość ludzi we wsi czy w mieście, to nie ma lepszego miejsca na propagandę niż ambona. Oczywiście, że nie robi się tego bezinteresownie. Każdy wygrywa. Poza parafianami, rzecz jasna.[/QUOTE]Ja miałam podobnie. Studia 2004, pierwsza wypłata 750zl Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2023 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może się to komuś podobać, czemu nie. Mnie to oburza. Pisałam to w kontekście nie podejmowania dyskusji z faktami. Nic nie poradzę na Twoje subiektywne poczucie, że poprzednia władza miała wschód kraju w poważaniu, kiedy fakty mówią co innego. To, że ktoś ma jakieś poczucie biorące sie nie wiadomo z czego, to jego sprawa. Przytaczam dane, a Ty mi o poczuciu. |
|
|
|
|
|
#2024 |
|
Zadomowienie
|
Co do bezrobocia tutaj porównanie z Czechami, które 10 lat po przemianach nie miały takiego wybitego w kosmos bezrobocia jak Polska i większy PKB per capita.
![]() https://forsal.pl/galeria/834526,pol...o-sasiada.html Jak jadę w rodzinę strony, to też zauważyłam, że w ostatnich latach była modernizacja kolei. Również to, że wcześniej jechałam pociągami dobrze pamiętającymi PRL, a w ostatnich latach jeżdżę nowiutkim pociągiem. Mam na myśli połączenie regionalne, a nie intercity. quantum_of_solace dostałaś info, że nie popieramy PiS. Tłumaczymy Ci jakie błędy popełniło PO i skąd bierze się poparcie dla PiS, a ty dalej swoje. Jakby PO i Balcerowicz byli jakimiś nieomylnymi bogami, którzy wszystko robią najlepiej. Można z błędów wyciągnąć wnioski, a można udawać, że niczego źle się nie zrobiło i się nic nie nauczyć. PO jakby wyciągnęło jakiekolwiek wnioski i zaczęło słuchać ludzi, to przyszłoby na wschód z sensownym planem jak zmniejszyć bezrobocie i polepszyć perspektywy, zachęcić firmy do otwierania się we wschodnim regionie, etc. Fakt, że tego nie robią, moim zdaniem o czymś świadczy. Bo chociaż PiS ładnie sobie zrobił reklamę budową dróg i modernizacją kolei, to nie jest to całkowite rozwiązaniem problemów trapiących wschód i ciągle jest pole do popisu. Tylko trzeba coś robić, a nie siedzieć i czekać, a nuż PiS sam się skompromituje, wrócimy do władzy i będziemy mogli sobie dalej siedzieć i nic nie robić, nie przedstawiać żadnych pomysłów ani planów. Edytowane przez Alekto123 Czas edycji: 2022-03-31 o 23:53 |
|
|
|
|
#2025 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89169887]Jeżeli za poparcie w wyborach się płaci, a innych za niepopieranie się finansowo dyskryminuje, to faktycznie - bardzo to uczciwe i sprawiedliwe.
Może się to komuś podobać, czemu nie. Mnie to oburza. Pisałam to w kontekście nie podejmowania dyskusji z faktami. Nic nie poradzę na Twoje subiektywne poczucie, że poprzednia władza miała wschód kraju w poważaniu, kiedy fakty mówią co innego. To, że ktoś ma jakieś poczucie biorące sie nie wiadomo z czego, to jego sprawa. Przytaczam dane, a Ty mi o poczuciu.[/QUOTE] Bo sprawiedliwośc to ma być po naszej stronie nie? Widzisz dla ciebie to może być dyskryminacja dla innych dawanie tym co przez lata byli pomijani. Sorry tak działa polityka. PO przez lata szła w duże miasta to i duże miasta na nich glosowali. Podaj mi więcej tych faktów bo jakoś nie przypominam sobie tego cudu za PO. Fajnie mówić że się dało na coś pieniądze. Gorzej jak tego nie widać. Pokaż mi konkretne inwestycje. Bo ja widzę te rzeczy co powstały bądź nie, a ty walisz statystykami. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2026 | |||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlatego mówiąc o tym, że najsprawniej się wygrzebywała z postsocjalicznej zapaści miałam na myśli dno z jakiego startowała i tempo w jakim to nadrabiała. Szło nam dobrze do pewnego czasu, ale niestety kolejne rządy po 2000 r. obniżały tempo reform, w tym fiskalnych i prywatyzacji. Teraz Czechy niedługo będą w strefie Euro i jako jedyne z regionu zostały uznane - tzn. ich gospodarka - za opartą na innowacyjności. Polska jest w stadium przejściowym. A będzie cholera wie gdzie przy obecnej fiskalnej i gospodarczej bandyterce. Oby nie w punkcie wyjścia, czyli jak w 1990 r. ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Cytat:
"Najwyższa dotacja w grupie "top 100" Andrzeja Dudy trafiła do Starej Błotnicy w województwie mazowieckim (5,5 tys. mieszkańców), która wedle dochodów na mieszkańca jest w czwartej setce w kraju. Pieniędzy zabrakło natomiast dla liczącej sobie niespełna 2 tys. mieszkańców gminy Czyże na Podlasiu (z grupy "top 100" Rafała Trzaskowskiego), która należy do 200 najbiedniejszych gmin w Polsce. Środków nie brakowało za to dla wyraźnie zamożniejszej i trzy razy większej podlaskiej gminy Sokoły, gdzie trafiły 4 mln zł. To gmina, w której na Andrzeja Dudę zagłosowało blisko 86 proc. mieszkańców". https://businessinsider.com.pl/finan...stycje/fz6fz0t Cytat:
---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- To nie ma nic do rzeczy w tej rozmowie. Przynajmniej dla mnie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tyle że znowu zapytam: gdzie kasa z Funduszu Odbudowy, czyli fundusze na lata 2021-2027 ? Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-01 o 00:37 |
|||||||
|
|
|
|
#2027 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89169913]
PO wynegocjowało potężne pieniądze z Unii na lata 2014-2020, a rok później straciło władzę. Obecna miała co wydawać i teraz bredzi, że tak dba o ludzi "a peło nic nie robiło tylko wszystko rozkradło". Tyle że znowu zapytam: gdzie kasa z Funduszu Odbudowy, czyli fundusze na lata 2021-2027 ?[/QUOTE] Kasę to teraz musimy wpłacić w formie kar. Nie słyszałam, by ktos te kary nam darował i w tej chwili jest to naprawdę gigantyczna kwota, którą trzeba będzie zapłacić. Pytanie tylko, z czego bo w kasie pusto.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#2028 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
PO wynegocjowało dużą kasę i zaraz straciło władzę PiS to rozdaje od początku na potęgę, żeby kupić sobie głosy wyborcze, za to sam zamiast walczyć o kolejne dofinansowania, doprowadza do narzucania nam coraz większych kar. Już na ten mityczny chłopski rozum to powinno być jasne. Nie, nie jestem z PO i nigdy na nich nie glosowałam. Ale jakbym miała teraz wybierać, wolałabym głosować na nich niż na pisie. Ale ja i tak uważam, że 99% polityków, przynajmniej w Polsce, to krętacze i cwaniaczki i dopóki się to nie zmieni, lepiej nie będzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89169423]Rosja oglosila tez zakaz eksportu zdaje sie slonecznika, co moze poglebic katastrofe humanitarna w krajachAfryki czy Indii, ktore bardzo na tym polegaja.[/QUOTE]
Ja w ogóle zaczynam się zastanawiać, w co tak naprawdę gra Putin, bo coraz mniej mi się wydaje ze… w Ukrainę. Pytanie czy celowo czy rykoszetem, ale największe skutki tej jednak dość lokalnej wojenki, to będą chyba gigantyczne migracje ludzi. Ukraina produkowała żywność dla 400 000 000 ( czterystu MILIONÓW) ludzi. To jest dramat humanitarny, już jest, a zaraz zaczną się skutki. Ci ludzie się zbuntują, Afryka zaraz będzie miała hordę głodnych ludzi w stanie masowych protestów. Jak jeszcze Rosja zatrzyma eksport żywności to problem jeszcze narośnie. Do tego susza. I zaraz nam na Europę najdzie mrowie głodnych, skrajnie zdesperowanych ludzi. Swoją droga to jest jakiś dramat światowy, ze europejski kraj liczący ledwo 44 miliony mieszkańców, produkuje żywność dla 440 milionów ludzi, bo jak nie to albo umrą z głodu, albo tu przyjdą, zadepczą wszystko i zjedzą resztki i wszyscy umrzemy z głodu i się pomordujemy o ostatnia garść zboża ci co nie umrą prędzej.
|
|
#2030 |
|
Konto usunięte
|
Ja juz sama nie wiem do czego to wszystko doprowadzi. Ukraina juz jest pod tym wzgledem ''stracona'' przynajmniej na ten rok, bo nawet jesli nastalby pokoj (wedlug jakiegokolwiek kompromisu), to Rosjanie celowo uderzali w punkty z infrastruktura rolnicza i wlasciwie zrownali ja z ziemia.
Do tego Rosja, ktora chce wprowadzic zakaz eksportu. (Swoja droga, oni sie powoli zachowuja jak kamikadze, gaz ma od dzisiaj juz nie byc wysylany jesli nie zaplaca w rublach, slonecznika wysylac nie beda, to z czego oni beda chcieli sie utrzymac?) Juz widzialam reportaze, ten glod, susze, to juz sie dzieje, a bedzie jeszcze gorzej. I to faktycznie jest przerazajace o czym mowisz. W ogole jak sie tego slucha to czlowiek zaczyna sie zastanawiac czy teorie spiskowe to az takie szurostwo. |
|
|
|
|
#2031 |
|
Konto usunięte
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89170063]Ja juz sama nie wiem do czego to wszystko doprowadzi. Ukraina juz jest pod tym wzgledem ''stracona'' przynajmniej na ten rok, bo nawet jesli nastalby pokoj (wedlug jakiegokolwiek kompromisu), to Rosjanie celowo uderzali w punkty z infrastruktura rolnicza i wlasciwie zrownali ja z ziemia.
Do tego Rosja, ktora chce wprowadzic zakaz eksportu. (Swoja droga, oni sie powoli zachowuja jak kamikadze, gaz ma od dzisiaj juz nie byc wysylany jesli nie zaplaca w rublach, slonecznika wysylac nie beda, to z czego oni beda chcieli sie utrzymac?) Juz widzialam reportaze, ten glod, susze, to juz sie dzieje, a bedzie jeszcze gorzej. I to faktycznie jest przerazajace o czym mowisz. W ogole jak sie tego slucha to czlowiek zaczyna sie zastanawiac czy teorie spiskowe to az takie szurostwo.[/QUOTE] Teorie spiskowe nie mają tu nic do rzeczy. Po prostu dożywamy konsekwencji dekad zaniedbań w temacie ochrony środowiska, bezmyślności polityków, żarłoczności rozwiniętej części świata i tyle. Jak sytuacja robi się napięta, to szurostwo wyskakuje ze spiskami, bo trzeba jakoś objąć rozumkiem te trudne tematy. Żal mi tych, którzy dopiero teraz przychodzą na świat. Przed nimi ciężkie życie. |
|
|
|
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89170063]
Do tego Rosja, ktora chce wprowadzic zakaz eksportu. (Swoja droga, oni sie powoli zachowuja jak kamikadze, gaz ma od dzisiaj juz nie byc wysylany jesli nie zaplaca w rublach, slonecznika wysylac nie beda, to z czego oni beda chcieli sie utrzymac?) [/QUOTE] Sprzedadzą komu innemu. Chinom, Indiom, pewnie za nimi dalsza kolejka chętnych. A braki będą ciągnięte z Europy, co nam mocno podwyższy koszty żywności lokalnie i ograniczy dostępność jej. Słyszałam ze już są masowo ubijane zwierzęta hodowlane europejskie, bo hodowcy się boja ze nie będą mieli ich czym karmić, wiec wola ubić a mięso zamrozić. Tylko ze jak nie będzie paszy, to nie odnowią pogłowia wiec będą za jakiś czas braki.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2022-04-01 o 10:12 |
|
|
|
|
#2033 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No przecież on ma podobno urojony cały duży plan opanowania wschodzniej i środkowej Europy, a niektórzy mówią, że nawet całej. Opanowania różnymi metodami - destabilizacją gospodarczą w tych krajach, też. Nieszczęście nasze polega na tym, że znowu (tak jak przed drugą wojną) mamy najgłupszą i najbardziej niezaradną władzę jaką tylko można mieć w trudnych czasach. Historia kołem się toczy. ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
A Chiny właśnie tworzą antyzachodni obóz, do którego próbują wciągać kraje z Afryki i Azji. Ichnia dyplomacja aż zadyszki dostaje od rozmów z przedstawicielami Zambii, Algierii, Tanzanii, Somalii, Egiptu, Gambii, Pakistanu, Indii, Afganistanu, Nepalu czy Arabii Saudyjskiej. Xi Jinping kilka dni temu gadał z prezydentem RPA. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-01 o 10:15 |
||
|
|
|
|
#2034 |
|
Zadomowienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89169913]
Co ja 'swoje' ? Pokazałam, że w poprzednich latach region wschodni był bardzo mocno dofinansowywany (sama się zdziwiłam jak to przeczytałam). Wbrew temu co mówisz. I tyle. [/QUOTE] No PO takie za☠☠☠iste z Twoich postów, tyle zrobiło dla wschodu tylko jakoś efektów nie było widać i ludzie na nich głosować nie chcą. Mój ojciec kwituje taką postawę tak: "Operacja się udała, tylko pacjent umarł." Dla mnie informacja i dociekanie, dlaczego PO przegrywa i co mogłaby zrobić, żeby wygrywać ma bardzo wiele do rzeczy jak opozycja chce znowu wygrywać wybory, a tak spekuluję, że chce, a nie czekać na gwiazdkę z nieba. No ale można też nie rozmawiać z ludźmi na wschodzie, nie przedstawiać żadnych pomysłów i polegać na własnej "za☠☠☠istości", tylko żeby ta "za☠☠☠istość" znowu się nie okazała niedostrzeżona, bo pewnie mają worki z pomysłami tylko nikt tam o tym nie wie. |
|
|
|
|
#2035 |
|
Konto usunięte
|
Jak dla mnie koniec rozmowy, bo widzę, że do niczego nie dojdziemy. Nie będę w kółko klepać tego samego, bo masz problem z przyjęciem tego co mówię. Trudno.
Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-01 o 10:19 |
|
|
|
|
#2036 |
|
Konto usunięte
|
Ale Rosja chce zakazac bezwzglednie eksportu slonecznika. I wlasnie najbardziej to uderzy w Indie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2037 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-20 o 00:17 |
|
|
|
|
#2038 |
|
Konto usunięte
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89170091]Teorie spiskowe nie mają tu nic do rzeczy. Po prostu dożywamy konsekwencji dekad zaniedbań w temacie ochrony środowiska, bezmyślności polityków, żarłoczności rozwiniętej części świata i tyle. Jak sytuacja robi się napięta, to szurostwo wyskakuje ze spiskami, bo trzeba jakoś objąć rozumkiem te trudne tematy.
Żal mi tych, którzy dopiero teraz przychodzą na świat. Przed nimi ciężkie życie.[/QUOTE] Nie wiem, czasem teorie spiskowe okazują się prawdą - i celowo nazywa się coś szurostwem, żeby ludzie się nie zagłębiali w temat z obawy przed wyśmianiem i byciem traktowanym jak czubek. Ale zasadniczo to się zgadzam - na własnej skórze odczuwamy teraz efekty lat zaniedbań w kwestii zmian klimatycznych, przeludnienia i polityki wobec Rosji (tutaj szczególnie należy pochwalić Niemcy). No i tyle. ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. Mam nadzieję, że nie czeka nas scenariusz turecki. Edytowane przez 747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c Czas edycji: 2022-04-01 o 11:45 |
|
|
|
|
#2039 |
|
Konto usunięte
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89170207]
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. Mam nadzieję, że nie czeka nas scenariusz turecki.[/QUOTE] Prędzej nas czeka wenezuelski. Zwłaszcza jak pisie dalej będą przy korycie, a Glapiński u sterów NBP. Ratuj się kto może. |
|
|
|
|
#2040 |
|
Konto usunięte
|
Stowarzyszenie blogerow rosyjskich rzada od facebooka miliardu dolarow za to, ze zmniejszyly im sie zarobki.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:45.

(taki żarcik nie wyskakuj zaraz ze statystykami). Drugie to jest to jak realnie sie ludziom żyje. Może oglądam gminy, które przez lata były niedoinwestowane, a nagle sobie ktoś o nich przypomniał