|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.
Cytat:
Niestety. Nie ma możliwości, aby wojna u sąsiadów się na nas nie odbiła. |
|
|
|
|
|
#2102 |
|
Konto usunięte
|
[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89172694]zastanawiam się czy te okrucieństwa to przykaz z góry czy inicjatywa oddolna.[/QUOTE]
Podobno różnie. Tam sporo jest ludzi z bardzo biednych rejonów Kaukazu i republik, gdzie od lat toczą się wojenki ( Czeczeni, Abchazji itd.) Tacy 'twardziele' którzy doświadczył fali w wojsku. Ale i rozkazy niektórych dowodców. Plus desperacja i frustracja, pewnie chęć odwetu za swoich poleglych. Dramat. |
|
|
|
|
#2103 |
|
BAN stały
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89172857]Podobno różnie.
Tam sporo jest ludzi z bardzo biednych rejonów Kaukazu i republik, gdzie od lat toczą się wojenki ( Czeczeni, Abchazji itd.) Tacy 'twardziele' którzy doświadczył fali w wojsku. Ale i rozkazy niektórych dowodców. Plus desperacja i frustracja, pewnie chęć odwetu za swoich poleglych. Dramat.[/QUOTE]Rosja slynie takze z bycia okrutnym dla swoich. A fala w ich wojsku należy podobno do jednych z najgorszych. Wysłane z mojego M2006C3LVG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2104 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89172642]
A obecnie jest poniekąd podobnie w przypadku niektórych krajów - 'nie dawajmy Ukrainie broni ofensywnej' bo strach ![]() Coż- poczekajmy na jeszcze większe lodbójstwo[/QUOTE] Jak się u nas zacznie to wstąpisz do wojska? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2106 |
|
Zakorzenienie
|
a nie sądzicie, że gdyby wojna się rozłała, gdyby Nato wzięło w tym udział, to może terytorialnie wojna odbywałaby się na szerszym terenie, ale łącznie zginęłoby dużo mniej cywilów, niż obecnie w samej Ukrainie? Moim zdaniem nie dochodziłoby do takiego ludobójstwa. Przecież jak patrzę na te wszystkie filmy z Buczy to nie dowierzam. Kobiety przejechane czołgami, mężczyźni z odciętymi głowami itp.
Cały świat patrzy na to jak zabija się ludzi i nikt nic nie robi. Mam wrażenie, że dla Europy ta wojna na Ukrainie to jedynie niewygodny problem. Woleliby przymknąć na to oko i dalej w najlepsze prowadzić sobie interesy z Rosją.
Edytowane przez britnay Czas edycji: 2022-04-04 o 08:27 |
|
|
|
|
#2107 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-20 o 00:17 |
|
|
|
|
#2108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
|
#2109 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2110 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2112 |
|
Konto usunięte
|
"W marcu 1999 roku doszło do interwencji zbrojnej NATO, która miała na celu przerwanie konfliktu w prowincji Nowej Jugosławii - Kosowie. Po zakończeniu działań wojennych w czerwcu tego samego roku ONZ włączyła się w odbudowę zniszczonej prowincji i przywrócenie ładu i bezpieczeństwa w kraju."
Tak z historii- czy wtedy - w końcu po latach walk i ludobójstwa- jak się NATO (czyli wiele panstw, nie tylko Polska) zdecydowało na interwencje zbrojną to się konflikt rozlał na najbliższe sąsiednie panstwa Serbii? Mozecie mi wyjaśnic, czemu mocno zaatakowane wojska rosyjskie mialyby się przenosić z atakami na państwa sąsiednie? Bo jakiś random na wizażu się pyta, czemu tak czekają z interwencją? Bo polscy politycy apelują o pomoc Ukrainie? (zresztą podobnie jak w wielu innych krajach). NATO raczej na pewno jeszcze przez wiele miesiecy, moze i lat nie będzie interweniować, wiec nie macie sie co martwić. Pewnie póki co USA bedzie posylać swój sprzęt UA- oby jak najlepszy i jak najszybciej... a Macron bedzie coachingowal putlera. Z Donbasu ruscy zrobią kolejne Kosowo. Czytałam ze Ukraina apeluje do ludości cywilnej z tamtych rejonów, żeby sie ewakuowali- jesli mogą, bo wkrótce sie będą tam nap..ć wojska jeszcze bardziej. |
|
|
|
|
#2113 |
|
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89173091]"W marcu 1999 roku doszło do interwencji zbrojnej NATO, która miała na celu przerwanie konfliktu w prowincji Nowej Jugosławii - Kosowie. Po zakończeniu działań wojennych w czerwcu tego samego roku ONZ włączyła się w odbudowę zniszczonej prowincji i przywrócenie ładu i bezpieczeństwa w kraju."
Tak z historii- czy wtedy - w końcu po latach walk i ludobójstwa- jak się NATO (czyli wiele panstw, nie tylko Polska) zdecydowało na interwencje zbrojną to się konflikt rozlał na najbliższe sąsiednie panstwa Serbii? Mozecie mi wyjaśnic, czemu mocno zaatakowane wojska rosyjskie mialyby się przenosić z atakami na państwa sąsiednie? Bo jakiś random na wizażu się pyta, czemu tak czekają z interwencją? Bo polscy politycy apelują o pomoc Ukrainie? (zresztą podobnie jak w wielu innych krajach). NATO raczej na pewno jeszcze przez wiele miesiecy, moze i lat nie będzie interweniować, wiec nie macie sie co martwić. Pewnie póki co USA bedzie posylać swój sprzęt UA- oby jak najlepszy i jak najszybciej... a Macron bedzie coachingowal putlera. Z Donbasu ruscy zrobią kolejne Kosowo. Czytałam ze Ukraina apeluje do ludości cywilnej z tamtych rejonów, żeby sie ewakuowali- jesli mogą, bo wkrótce sie będą tam nap..ć wojska jeszcze bardziej.[/QUOTE]Nie mam wiedzy na temat tamtej wojny, ale czy to nie była wojna domowa? Nie widzisz różnicy między wojną domową, a wojną z szaloną rosja? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2114 |
|
Zadomowienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89173091]"W marcu 1999 roku doszło do interwencji zbrojnej NATO, która miała na celu przerwanie konfliktu w prowincji Nowej Jugosławii - Kosowie. Po zakończeniu działań wojennych w czerwcu tego samego roku ONZ włączyła się w odbudowę zniszczonej prowincji i przywrócenie ładu i bezpieczeństwa w kraju."
Tak z historii- czy wtedy - w końcu po latach walk i ludobójstwa- jak się NATO (czyli wiele panstw, nie tylko Polska) zdecydowało na interwencje zbrojną to się konflikt rozlał na najbliższe sąsiednie panstwa Serbii? [/QUOTE] Jest pewna różnica w potencjale pomiędzy małym Europejskim kraikiem Serbią, a dużo większą Rosją. Nie wspominając o ryzyku wojny nuklearnej. |
|
|
|
|
#2115 | |
|
Zakorzenienie
|
Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.
Cytat:
Jestem niepełnosprawną kobietą w średnim wieku i nigdy nie strzelałam z broni. Naprawdę uważasz że jako najemnik mogłabym skutecznie wesprzeć ukraińską armię? Naprawdę myślę że wojska Nato mogą więcej zaoferować niż ja. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalkt
Edytowane przez britnay Czas edycji: 2022-04-04 o 10:26 |
|
|
|
|
|
#2116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę że to co wydarzyło się pod Kijowem ma dwie przyczyny. Po pierwsze to że Rosjanie to dzicz i robili "bo mogli". Druga bylo to że w akcie wkurzenia że im się nie udało to mścili się na cywilach. Poza tym ten "szerszy teren" to tereny tak naprawdę które pomagają Ukraińca najbardziej i są pierwszym miejscem gdzie trafiają. Myślisz że skoro już jest na zachodzie problem z przyjmowaniem uchodźców z Ukrainy to jakby do tego doszli z Pl, Romuni czy Słowacji że byłoby lepiej? Plus zniszczone kraje. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2117 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pewnie zostanę przez niektórych zjechana, ale zauważyłam ciekawą rzecz: często do krzyczenia "niech to NATO w końcu coś zrobi i wyśle żołnierzy" to takie osoby (tj. nie-mężczyźni, nie w wieku poborowym) są pierwsze Najlepiej jest mówić "niech KTOŚ COŚ zrobi" ale samemu siedzieć w bezpiecznym miejscu.Nie piję teraz do ciebie, ale normalnie trzęsie mnie gdy słyszę takie głosy. Najczęściej od kobiet (ciekawe dlaczego ) w dojrzałym wieku. Jak wygodnie! Bo przecież w razie czego to nie one byłyby wysłane na front. One by uciekały z dziećmi za granicę.Tak dla otrzeźwienia, proponuję tym osobom zadać pytanie - czy chciałabyś aby twój ojciec/mąż/partner/syn został wysłany JUTRO na front? Może wtedy te osoby przestałyby machać szabelką (której nie mają, bo oj, "są kobietami, przecież do wojska to tylko mężczyźni"). Ja musiałam tłumaczyć swojej mamie dlaczego NATO nie może sobie wysłać żołnierzy ot tak i z jakimi skutkami by się to wiązało (bardzo prawdopodobna eskalacja konfliktu). Jak czytałam kiedyś komentarze na fejsie że niby Europa i NATO nic nie robią to po prostu ręce opadają. Kurcze, NATO już od wielu miesięcy (lat?) przed wojną wysyłało Ukrainie sprzęt warty grube miliony, nie wspominając o szkoleniu ukraińskiego wojska. Ale tak, skoro NATO nie wysyła swoich wojsk = nic nie robią
|
|
|
|
|
|
#2118 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To wyślij tam rodzinę. Ojca, brata, syna, matkę, siostrę, córkę. Ktoś na pewno się znajdzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Swoją drogą dziwię się cały czas, że w ogóle ktoś chce z ruskimi gadać. Przecież już pokazali ile jest warte ich słowo. Warto w ogóle strzępić język? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2119 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
Lepiej jest trzymać konflikt w ryzach, niż pozwolić by się rozlał. Jedynie Ukraina może mieć w tym cel. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#2120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Było zdjęcie z Ukrainy jak niepełnosprawni robili je żeby wesprzeć partyzantów. Jakby Rosjanie weszli na twój teren to co byś zrobiła? Jeśli byś miała możliwość to byś uciekła czy grzecznie czekała aż cię okradną, zgwałcą, pobiją czy zabiją? Fajnie jest walczyć czyimiś rękami i poświecac czyjeś życie dla ideii. Chciałabyś żeby bliski ci facet umarł w wyniku tych starć albo żeby bliskim ci kobietę Rosjanie masowo zgwałcili a potem zabili? Mamy 44 milionowy naród z trauma wojny. Nie trzeba więcej. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2121 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I tak btw to co to są te wojska NATO? Kosmici, roboty? Bo z tego co kojarzę to są normalni ludzie z krwi i kości, z których część na tej Ukrainie umrze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ukraina nie ma w tym żadnego celu, jeśli konflikt stałby sie konfliktem NATO- rosja, to Ukraina jako kraj nienatowski straciłaby kompletnie znaczenie. wtedy by juz pies z kulawa noga o niej nie pamietał. Teraz ma znaczenie, bo jest krajem buforowym i jest to wojna o strefę wpływów natowskich.
|
|
|
#2123 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2124 | |
|
Kathy Leonia
|
Cytat:
mnie normalnie aż przytkało jak te materiały zobaczyłam... horror po prostu w biały dzień... jak tak można...
|
|
|
#2125 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W Mariupolu jest jeszcze gorzej, tylko stamtad nie ma zdjec, BO JUZ NIE MA KOMU IM ROBIC. Miasto jest odciete. Nie ma jak znalezc powerbanka, niczego. Za jakis czas dowiemy sie, jaka masakra miala miejsce w Mariupolu i tez powiemy, ze nas przytkalo. Ja jestem za absolutnym embargo dla produktow z Rosji, gaz, ropa, wegiel. Tylko sankcjami wszystkimi naraz mozemy przez ''efekt szoku'' cos osiagnac. Za kilka miesiecy czy za rok to Putin sam sie juz dogada z Chinami i Indiami, zbuduja pipelines i w ogole nie bedzie potrzebowal rynku zbytu w Europie. A jak szybko Chinczycy potrafia budowac to pokazali juz budujac szpitale w Wuhan. I nie, to nie jest tak, ze szpitale w Europie zostana bez ogrzewania. Zwlaszcza w Polsce, gdzie na szczescie zajeto sie za wczasu dywersyfikacja i mamy duzo roznych zrodel, nie tylko z Rosji. W Niemczech bedzie gorzej, ale szczerze? To jest cena za zalosna pro-rosyjska dlugoletnia polityke i nierozbudowanie infrastruktury na miejscu. Te cene widocznie niemieckie spoleczenstwo musi zaplacic i mieszkajac tutaj jestem na to gotowa. |
|
|
|
|
|
#2126 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ostatnio usłyszałam takie zdanie: od realizacji wartości jest polityka wewnętrzna, polityka zagraniczna jest od realizowania interesów. I niestety jest to prawda. |
|
|
|
|
|
#2127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak, mam w rodzinie żołnierza. I uważam, że tak jak lekarz powinien leczyć, tak żołnierz walczyć. Nie rozumiem, jak ktoś dobrowolnie chce zostać żołnierzem, ale broń boże nigdy w życiu nie chciałby na wojnę jechać.
Edytowane przez britnay Czas edycji: 2022-04-04 o 12:10 |
|
|
|
|
|
#2128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- * czy żołnierzy, czy nie. Każdy jeden. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2129 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.

Najlepiej jest mówić "niech KTOŚ COŚ zrobi" ale samemu siedzieć w bezpiecznym miejscu.
) w dojrzałym wieku. Jak wygodnie! Bo przecież w razie czego to nie one byłyby wysłane na front. One by uciekały z dziećmi za granicę.