Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4. - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-04-07, 11:24   #2311
stotek
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.

Myślę, że te osoby które mają dom na instalację gazową po prostu postawią zbiornik, a jak uruchomią przyłącza to wtedy skalkuluja czy się opłaca przechodzić, czy lepiej zostać na zbiorniku.
Ewentualnie może pompa albo jakieś inne pochodne ogrzewania elektrycznego.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

I tak się zastanawiam, na ile w obecnych czasach tańszym opałem jest węgiel? Jego też sprowadzaliśmy ze wschodu i dlatego ta cena była jaka była.

Edytowane przez stotek
Czas edycji: 2022-04-07 o 11:22
stotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 11:51   #2312
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-20 o 00:16
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 12:24   #2313
Sally1642
Rozeznanie

Ten poradnik powinien zostać stworzony już dawno temu (pisałam o tym kiedyś w tym wątku). No cóż, lepiej późno niż wcale. Gorzej, że już widziałam komentarze panikujących osób w stylu "o nie, polski rząd wydał poradnik na czas wojny, czyli to już przesądzone"
Niektórym nie dogodzisz - brak poradnika - źle, poradnik stworzony - o nie, wojna idzie.
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 13:15   #2314
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
Moim zdaniem to, że wstrzymali nowe przyłącza nie ma nic wspólnego z wojna i gazem z rosji, ale no kazdy ma prawo do swojej interpretacji.
Polskie spółki gazownicze, elektryczne i wszystkie inne to jest taka komuna, że oni po prostu nie ogarnęli zawczasu tego boomu na budowanie się i podłączanie gazu. Nie wiem na co liczyli, że czym ludzie będą grzali domy? Czy nawet bloki, gdzie nie ma podłączenia do ogrzewania miejskiego. Ale w państwowych spółkach nie sposób znaleźć jakąkolwiek logikę i ciągi przyczynowości-skutkowe.

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Bo reszta infrastruktury też ma jakąś przepustowość, a jej zwiększanie to nie takie hop siup na zasadzie "odkrece mocniej kurek".

to nawet nie chodzi o sam boom na budowanie nowych domów , tylko dochodzą nowe regiony gdzie wprowadzaja zakaz uzywania starych pieców, u mnie np do konca tego roku. Tylko kompletnie nie jest to zorganizowane - ja czekałam ponad 8 miesiecy , zapłaciłam prawie 3 tys od skrzynki do głównej rury miałam niecałe 2 metry a zajeło im to całe 3 godziny.

i ogolnie wam napisze ze teraz to wszystko siadzie jak tralala-skoro z gazem jest jak jest, wegiel ponad 2200 (a nie wiadomo jak bedzie na jesien) inflacja to (obym sie myliła!) obstawiam ze ludzie zaczna palic czym badz -szmatami, meblami itd i w nosie beda miec kary i ekologie
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 13:20   #2315
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Czas edycji: 2023-12-20 o 00:16
Stary 2022-04-07, 13:37   #2316
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że te osoby które mają dom na instalację gazową po prostu postawią zbiornik, a jak uruchomią przyłącza to wtedy skalkuluja czy się opłaca przechodzić, czy lepiej zostać na zbiorniku.

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

I tak się zastanawiam, na ile w obecnych czasach tańszym opałem jest węgiel? Jego też sprowadzaliśmy ze wschodu i dlatego ta cena była jaka była.

Nie jest. W tym roku ogrzewanie domu gazem w sezonie zimowym wyszło nas 5tyś, za węgiel wyszłoby nas 5600 minimum

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2022-04-07, 13:52   #2317
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Czas edycji: 2023-12-20 o 00:15
Stary 2022-04-07, 13:58   #2318
niemanicka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Nie są popularne. Choć teraz wiele moich znajomych poszło po stałe. Ja tu widzę wał tak jak z frankiem. Najpierw były niskie stopy. Więc tylko frajer brał że stałymi Nie opłacało się że stałymi. Zupełnie jak z frankiem na początku.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

My dostalismy stale oprocentowanie jakos pod koniec 2021. A to nie jest tak ze jak sie weźmie kredyt w 1 banku to juz na 30 lat trzeba w nim siedziec na określonych warunkach. Polecam rozejrzeć sie za przeniesiem kredytu do innego banku - warunki lepsze i możliwa stała rata…. W 2021 i w ogole w pandemii mówiło sie o inflacji i ryzyku podniesienia stop procentowych - dla mnie dziwnym jest ze ktos o tym nie słyszał, nie czytał, albo nie chciał wiedziec…
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 14:14   #2319
Sally1642
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja już nie mogę czytać tych kościelnych bredni. Broń jest wysyłana od samego początku wojny i jakoś nic nie wyeskalowało. Tak naprawdę to głównie dzięki wsparciu militarnemu Ukraina się wciąż broni. Gdyby nie ta pomoc, to całkiem możliwe że Rosjanie zdobyli by Kijów i byłoby już pozamiatane Ja nie rozumiem, czy obowiązkiem katolika nie jest pomoc drugiemu człowiekowi? Według słów tego kardynała najlepiej byłoby zostawić Ukrainę samą sobie, niech się broni (bo oj, "ma do tego prawo" - patrzcie na łaskawego pana ). To jest postawa chrześcijańska?
Mam wrażenie że ten koleś to rusek w przebraniu
Stary 2022-04-07, 14:39   #2320
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Stary 2022-04-07, 14:43   #2321
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
i ogolnie wam napisze ze teraz to wszystko siadzie jak tralala-skoro z gazem jest jak jest, wegiel ponad 2200 (a nie wiadomo jak bedzie na jesien) inflacja to (obym sie myliła!) obstawiam ze ludzie zaczna palic czym badz -szmatami, meblami itd i w nosie beda miec kary i ekologie
Tak, też tak podejrzewam. Już teraz niektórym się pokończył węgiel, czy czym tam palili i się musieli ocieplać jakimiś śmieciami. Widać to było po zanieczyszczeniu powietrza.

Cóż, rak płuc w tej sytuacji zapewne pozostanie najczęściej występującym rakiem w Polsce.
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 14:51   #2322
KathyLeonia
Kathy Leonia

Cytat:

moi rodzice mają instalację gazową...
tyle hajsu na to idzie, że głowa mała...

teściowe z kolei zainstalowali sobie piec na pelet.
to wychodzi całkiem spoko cenowo byleby tylko pelet nie podrożał szaleńczo

http://kathyleonia88.blogspot.com
KathyLeonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 15:29   #2323
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Stary 2022-04-07, 16:18   #2324
Alassska
Raczkowanie

Cytat:
Treść usunięta
Przesłuchałam tego przemówienia: nie wiadomo jak wysokie będą stopy, sky is a limit, my nie przewidzialiśmy, bo się nie dało przewidzieć, ale ten Kowalski, co brał kredyt i nie przwidział, to debil. Oraz gdyby nie PiS to inflacja byłaby dużo wyższa i naszą rząd jest dobry, a Unia be.
Alassska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 18:58   #2325
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Alassska Pokaż wiadomość
Przesłuchałam tego przemówienia: nie wiadomo jak wysokie będą stopy, sky is a limit, my nie przewidzialiśmy, bo się nie dało przewidzieć, ale ten Kowalski, co brał kredyt i nie przwidział, to debil.
Ten mem dobrze podsumowuje sytuację:

Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 22:48   #2326
robcia
Zakorzenienie

My mamy naprawde powazną rozkmine , musimy wymienic piec do konca roku . Mamy piec zainstalowany 12 lat temu tymczasowo ( ha) po powodzi ,na węgiel. Byłam przeszczęśliwa ,ze wreszcie bedziemy ogrzewać gazem . Tymczasem ceny poszybowaly w kosmos i cholera wie ile bedzie kosztowalo ogrzanie tej hawiery gazem . A i węgiel podrozal. Boje sie ,ze zalozymy piec gazowy ,gazu nie bedzie a i pieca na węgiel tez nie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 22:53   #2327
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
My mamy naprawde powazną rozkmine , musimy wymienic piec do konca roku . Mamy piec zainstalowany 12 lat temu tymczasowo ( ha) po powodzi ,na węgiel. Byłam przeszczęśliwa ,ze wreszcie bedziemy ogrzewać gazem . Tymczasem ceny poszybowaly w kosmos i cholera wie ile bedzie kosztowalo ogrzanie tej hawiery gazem . A i węgiel podrozal. Boje sie ,ze zalozymy piec gazowy ,gazu nie bedzie a i pieca na węgiel tez nie.

A wchodzi w grę instalacja gazowa i węglowa? Mam znajomych którzy mają w swoich domach i opcje na węgiel i na gaz. Tyle że jak moja kumpela robiła gazowe i brała dofinansowanie to musiała zlikwidować węglowy

Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-07, 23:00   #2328
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
A wchodzi w grę instalacja gazowa i węglowa? Mam znajomych którzy mają w swoich domach i opcje na węgiel i na gaz. Tyle że jak moja kumpela robiła gazowe i brała dofinansowanie to musiała zlikwidować węglowy

Nie wchodzi. Zdaje sie ,ze chodzi o komin. Nie można dwoch podpięc do jednego ponoć. O dofinansowanie sie nie ubiegalismy więc tutaj nie byloby problemu. Jest za to koszt dwóch nowych piecow: węglowego i gazowego.

robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 07:06   #2329
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

W Luhansku nie ma juz zadnego dzialajacego szpitala. Wszystkie szpitale w regionie zostaly ostrzelane.

4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 08:09   #2330
cava
Zakorzenienie

Wywalono Rosję z Rady ONZ.
Przy akompaniamencie skandalu, bo rosyjski uczestnik po wywaleniu Rosji z Rady, wstał i odczytał oficjalną rezygnacje. Że niby sami wychodzą z rady a nie ze ich wywalili.
Na to ukraiński przedstawiciel mu powiedział publicznie, ze nie można wyjść z własnej woli z czegoś, z czego się właśnie zostało wyrzuconym.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 08:36   #2331
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Wywalono Rosję z Rady ONZ.
Przy akompaniamencie skandalu, bo rosyjski uczestnik po wywaleniu Rosji z Rady, wstał i odczytał oficjalną rezygnacje. Że niby sami wychodzą z rady a nie ze ich wywalili.
Na to ukraiński przedstawiciel mu powiedział publicznie, ze nie można wyjść z własnej woli z czegoś, z czego się właśnie zostało wyrzuconym.
Mowisz o radzie praw czlowieka ONZ? Bo o tym wczoraj czytalam. Co ciekawe, w tej radzie jest taka np. Korea Polnocna, ktora o prawach czlowieka chyba nawet nie slyszala.
Indie byly przeciw. W sumie to nawet ich rozumiem, ktos musi wykarmic te 1,4 miliarda ludzi.
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 08:38   #2332
KokinoNero
Raczkowanie

Jeśli chodzi o gaz i odmowy, to nawet nie chodzi o jakąś teorię spiskową, tylko, że było wiadomo, że będą problemy z gazem. Że wojna wybuchnie też było wiadomo, tylko nie wiadomo było kiedy. Więc te odmowy nie wzięły się bez powodu. I to nie są odmowy wydania warunków, tylko odmowy podpisania już umowy końcowej. To, że jest boom budowlany wiadomo było od dłuższego czasu. To się nie stało nagle. Ja składałam wniosek o nowe przyłącze pod koniec czerwca ubiegłego roku i w lipcu warunki dostałam.W lipcu był bum budowlany jak ta lala i nie wiedzieli, że będą mieć problem z przesyłem? Wątpię w to. W grudniu natomiast na grupach budowlanych zaczęły pojawiać się posty spanikowanych ludzi, że pomimo tego, iż mieli wydane warunki, podpisane umowy, nagle zaczęli dostawać odmowy. Także, to nie jest tak, że nikt nic nie wiedział. Wiedzieli, ale nie wiedzieli jak to będzie wyglądało, więc woleli się wstrzymać. Dobrze, że wtedy już zrezygnowaliśmy z podpisania tych warunków i zdecydowaliśmy się na PC, ale ludziom, którzy mieli już wszystko przygotowane pod ogrzewanie gazowe współczuję nerwów.
KokinoNero jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 08:50   #2333
Konto usunięte

Zdjecia Buczy oblegly swiat. Wszyscy mowia o Buczy. Tymczasem obraz, ktory ukazuje sie z innych przedmiesc Kijowa, jest jeszcze gorszy. Naprawde, to, co sie dzieje, przekracza wszystkie wyobrazenia. Mowa jest np. o (trigger warning - kto o slabych nerwach, niech nie czyta) 13 kobietach, ktore byly gwalcone przez 70 rosyjskich zolnierzy, wiekszosc z nich nie przezyla. A takze o dzieciach w wieku 12-14 lat, ktorym zostaly powyrywane zeby. Od poczatku wojny, Rosja przeprowadzila 103!!! ataki na szpitale i placowki medyczne. Niemiecki wywiad przechwycil nagrania rozmow miedzy Rosjanami, w ktorym przyznaja, ze Bucza to ich robota (o czym wszyscy wiemy, ale mamy coraz wiecej dowodow).
Wczoraj w Unii Europejskiej trwala zazarta dyskusja, jedno zdanie zapadlo mi w pamiec: Od poczatku wojny zaplacilismy Rosji 30 miliardow dolarow za gaz i rope, podczas gdy wartosc calej broni, ktora Unia wyslala Ukrainie to miliard dolarow (czy euro, tego nie pamietam). To tyle w kontekscie tego ''jak duzo robimy''.

---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ----------

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość

Szczerze? Ja nie wiem, co sie teraz bardziej oplaca. Gaz jest drogi i bedzie drozszy, wegiel jest bardzo drogi i bedzie jeszcze drozszy, pelety poki co sie oplacaja, ale instalacja tez jest droga i duzo ludzi sie na to przerzuca (w Niemczech firmy instalujace nie maja juz wolnych miejsc do konca 2022 a nawet 2023 roku), a przeciez tez nie mamy tych surowcow bez konca, wiec wczesniej czy pozniej i tak ceny beda wyzsze.
Stary 2022-04-08, 08:57   #2334
cava
Zakorzenienie

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89177276]Mowisz o radzie praw czlowieka ONZ? Bo o tym wczoraj czytalam. Co ciekawe, w tej radzie jest taka np. Korea Polnocna, ktora o prawach czlowieka chyba nawet nie slyszala.
Indie byly przeciw. W sumie to nawet ich rozumiem, ktos musi wykarmic te 1,4 miliarda ludzi.[/QUOTE]

Tak, o Radzie Praw Człowieka ONZ.

Liz Williams
Stary 2022-04-08, 09:08   #2335
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Stary 2022-04-08, 10:08   #2336
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Może to wyrzucenie z Rady ONZ 'pomoze' osądzić zbrodniarzy wojennych ? (ale tak gdybam, nie wiem jakie to ma realne konsekwencje). Udaremni blokowanie decyzji pomocowych dla UA przez Rosje?

Czytałam u Wolskiego na to, że wojska rosyjskie szybciej niż się spodziewano przegrupowują się i szykują do ofensywy na wschodzie.

A tymczasem podobno Niemiecki kanclerz blokuje przekazanie 100 czołgów dla Ukrainy "ku frustracji swoich partnerów koalicyjnych" (Zielonych).
Prawda li to? (bo to z portalu dosyć antyniemieckiego)

W Borodziance większa masakra niż w Buczy, zbombardowano wiekszość bloków i rosjanie nie pozwalali ratowac ludzi spod gruzów (strzelali do ratowników).
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 10:19   #2337
Konto usunięte

Z tego co wiem to te czolgi ''Marder'' sa uzywane do innych zadan NATO i Niemcy nie moga same podjac decyzji o wydaniu ich, tylko musieliby otrzymac zgode NATO.
Ale slyszalam to juz kilka dni temu i nie wiem czy nikt sie nie stara o te zgode od NATO czy o co chodzi.
Stary 2022-04-08, 10:26   #2338
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta

Takie "gesty" _realnie_ ograniczają wpływy Rosji na politykę światową.

Z im większej ilości organizacji, grup, itp. rosja zostanie oficjalnie wykluczona i nie będzie miała tam głosu i swoich ludzi do knucia i szczerzenia dezinformacji, tym ciężej im będzie manipulować.

Liz Williams
Stary 2022-04-08, 10:30   #2339
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89177403]
A tymczasem podobno Niemiecki kanclerz blokuje przekazanie 100 czołgów dla Ukrainy "ku frustracji swoich partnerów koalicyjnych" (Zielonych).
Prawda li to? (bo to z portalu dosyć antyniemieckiego)[/QUOTE]

Prawda ale ciężko mi uwierzyć, żeby do tego doszło. Przecież niemieckie czołgi to zupełnie inna bajka niż radzieckie, których używa Ukraina. Trzeba by przede wszystkim przeszkolić załogi, a wiadomo, że nie da się tego zrobić na miejscu, więc szkolenie musiałoby się odbywać w Niemczech, co automatycznie zwiększa udział Niemiec w konflikcie. Dodatkowo zupełnie inny park maszynowy, części zamienne, obsługa. To jest przeogromne przedsięwzięcie logistyczne.
Z drugiej strony niezły poligon doświadczalny bo Leopardy nigdy nie brały udziału w walce.

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 12:56   #2340
Sally1642
Rozeznanie

Cytat:
Treść usunięta
Pragnę tylko zauważyć, że niektórzy piszą o wyrzuceniu z "Rady ONZ" a czegoś takiego (dosłownie) nie ma. Rosja została wyrzucona z Rady Praw Człowieka ONZ. Jest to o tyle znaczące że nigdy wcześniej w historii nie wyrzucono żadnego członka ale nie ma to jakiegoś wpływu na przebieg wojny.
A, i zaznaczam, Rada Praw Człowieka ONZ <> Rada Bezpieczeństwa ONZ.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości