Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4. - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-04-08, 13:19   #2341
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usunięte

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.

Słuchajcie, ja właśnie odważyłam się poszukać zdjęcia z Buczy i jestem w takim szoku ze ciężko mi zebrać myśli. Wiadomo, była 2WS ale to zawsze była jaka pewność, że to kiedyś, za naszego życia nie wróci, świat sie zmienił wojny będą prowadzone inaczej.

A tu się okazało, że dzicz ze wschodu nadal żyje marzeniami o tamtej epoce. Zaraz za naszą granicą. Jestem w kompletnym szoku, chce mi się tylko płakać. To była dobra decyzja, że nie będę miała dzieci, ten świat nie jest dobrym miejscem do życia. Jest dużo dobra, ale zła jest więcej.

Zna się ktoś na tym, jakie będą realne konsekwencje ruskich w związku z tymi ludobójstwami? Ktoś zostanie pociągnięty do odpowiedzialności? Powinny się odbyć nowe procesy norymberskie na wielką skalę. Nikt nie powinien z nimi prowadzić rozmów, podpisywać traktatów i umów.

Cisna mi się tak niecenzuralne słów na usta, że na trzy bany by starczyło.

Wiecie, ja chyba nie miałabym żadnego problemu, żeby pociągnąć za spust albo w inny sposób doprowadzić do śmierci takich zbrodniarzy, oczywiście po procesie, kiedy nie będzie wątpliwości, że dokonali ludobójstwa. Nie miałabym wyrzutów sumienia, spałabym jak dziecko. Co za potwory. Napluć w twarz to za mało.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 13:28   #2342
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Nie wchodzi. Zdaje sie ,ze chodzi o komin. Nie można dwoch podpięc do jednego ponoć. O dofinansowanie sie nie ubiegalismy więc tutaj nie byloby problemu. Jest za to koszt dwóch nowych piecow: węglowego i gazowego.

ja bym na waszym miejscu stary weglowy zostawiła i pokombinowała z tym kominem tzn dobrze sie upewniła czy sie nie da. Bo widze ze moi sasiedzi tak zrobili (a kominy stare) ja tez tak bede robic z tym ze ja mam dom stary ale kominy wymieniałam i te rurke od gazu puszcze wentylacją ( zmiesci sie a i wentylacja zostanie) . I tez czekałam z utesknieniem na gaz , na koniec tego dokładania do pieca, zwozenia opału i najwazniejsze da sie zimą wyjechac i wrocic do ciepłego domu. Ze nie wspomne o tym syfie co leci na dom z piwnicy

a jesli chodzi o jakies dofinansowanie to ładnie to wyglada w teorii. Ludzie maja tyle problemów z tym, ze ładnie to wyglada ale na papierze. Do jutra mogłabym wam tu pisac historie jak ludzie (mimo odpowiednich wyliczen i wczesniejszego załatwiania) zostawali w zimie BEZ ZADNEGO ogrzewania bo stary piec został zlikwidowany a z nowym były opoznienia. Kupwali takie piecyki na butle, ratowali sie takimi grzejnikami na prad :-(((
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 13:32   #2343
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6
Konto usunięte

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89177676]Słuchajcie, ja właśnie odważyłam się poszukać zdjęcia z Buczy i jestem w takim szoku ze ciężko mi zebrać myśli. Wiadomo, była 2WS ale to zawsze była jaka pewność, że to kiedyś, za naszego życia nie wróci, świat sie zmienił wojny będą prowadzone inaczej.

A tu się okazało, że dzicz ze wschodu nadal żyje marzeniami o tamtej epoce. Zaraz za naszą granicą. Jestem w kompletnym szoku, chce mi się tylko płakać. To była dobra decyzja, że nie będę miała dzieci, ten świat nie jest dobrym miejscem do życia. Jest dużo dobra, ale zła jest więcej.

Zna się ktoś na tym, jakie będą realne konsekwencje ruskich w związku z tymi ludobójstwami? Ktoś zostanie pociągnięty do odpowiedzialności? Powinny się odbyć nowe procesy norymberskie na wielką skalę. Nikt nie powinien z nimi prowadzić rozmów, podpisywać traktatów i umów.

Wiecie, ja chyba nie miałabym żadnego problemu, żeby pociągnąć za spust albo w inny sposób doprowadzić do śmierci takich zbrodniarzy, oczywiście po procesie, kiedy nie będzie wątpliwości, że dokonali ludobójstwa. Nie miałabym wyrzutów sumienia, spałabym jak dziecko. Co za potwory. Napluć w twarz to za mało.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
wojna w ukrainie tylko mnie utwierdziła mocniej w moim antynatalizmie.
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 13:44   #2344
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Ale jest tez druga strona medalu - wlasnie Polska np pokazala jak potrafi sie zjednoczyc i pomoc, mimo roznic i problemow z przeszlosci. Chyba jednak swiat nie jest tylko zly.

4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 13:47   #2345
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89177676]
Zna się ktoś na tym, jakie będą realne konsekwencje ruskich w związku z tymi ludobójstwami? Ktoś zostanie pociągnięty do odpowiedzialności?
[/QUOTE]

Zostaną tak samo pociągnięci do odpowiedzialności jak Belgia za Kongo, Japonia za Mandżurię, Turcja za Ormian, czy wreszcie oni sami za np. Katyń.
Skończy się wojna, Rosja da światu dobrą promocję na gaz czy ropę i szybko ludzie zapomną

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89177676]
Nikt nie powinien z nimi prowadzić rozmów, podpisywać traktatów i umów.
[/QUOTE]

Fajnie by było, a rzeczywistość jest taka, że w 6 lat po II WŚ Niemcy wspólnie z zachodnią Europą założyły wspólnotę węgla i stali, czyli de facto podwaliny UE, a w USA powstały pierwsze salony Mercedesa. Rządzi pieniądz.

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 13:50   #2346
Sally1642
Rozeznanie

Ja unikam takich zdjęć na tyle ile mogę Na mnie działają bardzo trigerująco, próbuję dbać o swoje zdrowie psychiczne - dlatego unikam. Nie dlatego że neguję tragedie które się tam dzieją (czasami słyszę takie głosy, że jak ktoś uważnie nie śledzi tego co się dzieje za wschodnią granicą to jest egoistą i brak mu współczucia ).

Po prostu... ta wojna jeszcze bardziej uświadomiła mi (nie żebym wcześniej nie miała tej świadomości) że życie jest bardzo kruche. Mi łatwo się za bardzo zapędzić i popaść w doomscrolling a wiem że oglądanie tych drastycznych zdjęć by do tego doprowadziło. Nie chcę spędzać czasu na płaczu, dołowaniu się, panikowaniu. Na wiele rzeczy nie mamy wpływu.
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 13:51   #2347
Konto usunięte

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89177706]Ale jest tez druga strona medalu - wlasnie Polska np pokazala jak potrafi sie zjednoczyc i pomoc, mimo roznic i problemow z przeszlosci. Chyba jednak swiat nie jest tylko zly.

mnie to nie przekonuje.
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 14:54   #2348
KathyLeonia
Kathy Leonia

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89177706]Ale jest tez druga strona medalu - wlasnie Polska np pokazala jak potrafi sie zjednoczyc i pomoc, mimo roznic i problemow z przeszlosci. Chyba jednak swiat nie jest tylko zly.

właśnie dzięki takiego zjednoczeniu serce rośnie
że nie wszędzie panuje znieczulica, że potrafimy i chcemy pomagać

http://kathyleonia88.blogspot.com
KathyLeonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 14:56   #2349
andra
Wtajemniczenie

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89177676]Słuchajcie, ja właśnie odważyłam się poszukać zdjęcia z Buczy i jestem w takim szoku ze ciężko mi zebrać myśli. Wiadomo, była 2WS ale to zawsze była jaka pewność, że to kiedyś, za naszego życia nie wróci, świat sie zmienił wojny będą prowadzone inaczej.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie ja
Ale w poniedziałkowym punkcie widzenia (Polsat, jest na YouTube) było 2 sędziów i mecenas. I w skrócie, no, nie, nie ma bezpośredniego prawnego przełożenia. Podsumowując prawo karne wymaga dowodu wobec konkretnej osoby i czegoś czego nie umiem nawet powtórzyć
Jedyne wyjście z tego patu to polityczne naciski na wymierzenie sprawiedliwości, i powołanie nowej Norymbergii.
Jednak patrząc na ostatnie rozluźnienie (czy przyzwyczajenie ?) w Europie, możemy domyślić się już tego ostatniego rozdziału.
Patrząc teraz, na najnowsze doniesienia w tygodniu, nie mam już słów aby opisać co czuję. Chyba tylko już ząb za ząb dałby im ukojenie - każdy z tych pseudo wojaków razem z całą rodziną powinien oddać życie...
Podobno Putin szuka ochotników w nadniestrzu i osetii za tys dolarów/mc (średnia rosyjska 2 tys zł) i nie może znaleźć. Dobre i to

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 15:28   #2350
Lumimi
Zakorzenienie

Świat wszedł w XXI wiek tylko ludzie w XX zostali
Ja zdjęcia z Buczy przeżyłam bardzo. Znaczy najpierw jak o tym się dowiedziałam to sobie pomyślałam "kurdę nic się ci Ruskie nie zmienili". Dopiero potem dotarło do mnie skala tej tragedii i że to jest realne. Ja w ogóle jak byłam nastolatką to bardzo interesowałam się tematem IIWS. Teraz coraz gorzej mi się ogląda. W ogóle smutne jest to że jak na świecie zostało już mało ludzi co pamiętają IIWS to zło powraca. Tak jakby ci ludzie co przeżyli wojne trzymali ten pokój w ryzach.

Z tą odpowiedzialnością to mam marne przeczucia. Podejrzewam że gnidy zwieją do swojego kraju i nic im się wiele nie zrobi. Znaczy podejrzewam że będą procesy, wyroki wydawane bez ich schwytania, a czasem sie usłyszy że jakiś z Rosji "popełnił samobójstwo".

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Żeby Polska się zjednoczyła to musi być źle. Albo jakaś tragedia albo musimy mieć jakiegoś wroga zewnątrz. Jak nie mamy to szukamy sobie między sobą.
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 15:36   #2351
niemanicka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
Zostaną tak samo pociągnięci do odpowiedzialności jak Belgia za Kongo, Japonia za Mandżurię, Turcja za Ormian, czy wreszcie oni sami za np. Katyń.
Skończy się wojna, Rosja da światu dobrą promocję na gaz czy ropę i szybko ludzie zapomną

Fajnie by było, a rzeczywistość jest taka, że w 6 lat po II WŚ Niemcy wspólnie z zachodnią Europą założyły wspólnotę węgla i stali, czyli de facto podwaliny UE, a w USA powstały pierwsze salony Mercedesa. Rządzi pieniądz.

Jestem przerażona masakrą jakiej dokonują Rosjanie na Ukrainie, jednocześnie zdaję sobie sprawę, że nie da się żyć na jednej planecie, kompletnie izolując jedno z największych Państw na świecie. Moim zdaniem minie kilka lat, wspomniane 5-6 lat i trzeba będzie nauczyć się żyć na nowo. Pamietam jak w szkole uczulali nas na to, ze nie możemy winić obecnych Niemców za masakry II WŚ. Dążono do życia w unii i zgodzie, było otwarcie granic, miłość i jedność. Moim zdaniem to nierealne, aby Rosja była na stałe wykluczona z polityki światowej.
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 15:58   #2352
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niemanicka Pokaż wiadomość
Jestem przerażona masakrą jakiej dokonują Rosjanie na Ukrainie, jednocześnie zdaję sobie sprawę, że nie da się żyć na jednej planecie, kompletnie izolując jedno z największych Państw na świecie. Moim zdaniem minie kilka lat, wspomniane 5-6 lat i trzeba będzie nauczyć się żyć na nowo. Pamietam jak w szkole uczulali nas na to, ze nie możemy winić obecnych Niemców za masakry II WŚ. Dążono do życia w unii i zgodzie, było otwarcie granic, miłość i jedność. Moim zdaniem to nierealne, aby Rosja była na stałe wykluczona z polityki światowej.
Pytanie jak to na nowo będzie Na początku wojny wydawało się ze wiesz to Putin zły, nie każdy Rosjanin jest za wojną, ze Putin odejdzie i będzie pięknie. A ostatnie kilkanaście dni to się okazało że to nie tylko Putin jest zły, ze żołnierze rosyjscy to też straszni bandyci. Okazał się że dużo Rosjan jest za wojną i to nawet ci co mieszkają np w Europie i nie są skazani tylko na propagandę. Okazał się ze nawet jeśli Putin odejdzie to na jego miejsce pojawi się ktoś inny z jego poglądami. A jeżeli świat zapomni to oni się "odbiją" i zrobią taką armie że wyrżną wszystkich. Dlatego ważne jest żeby do Rosji nie pchać pieniędzy.

Mi się wydaje że jednak wielu Niemców szczerze zrozumiało że II wojna to był dramat. Oni się wstydzą swojego udziału w IIWS, a Rosjanie są z tego dumni.
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 16:08   #2353
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez KathyLeonia Pokaż wiadomość
właśnie dzięki takiego zjednoczeniu serce rośnie
że nie wszędzie panuje znieczulica, że potrafimy i chcemy pomagać
Hmm,a mamy jakiś inny wybór niż pomagać?

Brzmi cynicznie, ale taka prawda.

W zasadzie (i na szczęście) nie możemy odmówić pomocy.

Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 17:00   #2354
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Mi się wydaje że jednak wielu Niemców szczerze zrozumiało że II wojna to był dramat. Oni się wstydzą swojego udziału w IIWS, a Rosjanie są z tego dumni.
Niemcy nie mieli wyjścia. Zostali całkowicie pokonani. Z jednej strony weszli alianci, a z drugiej Ruscy, którzy zresztą robili tam wtedy dokładnie to samo, co robią teraz na Ukrainie.

Rosjanie natomiast swojej mrocznej przeszłości nie chcą pamiętać. Jakiś parę lat temu czytałam książki tego autora Siergiej Lebiediew, to przy okzji dowiedziałam, że mówienie o gułagach i innych mniej przyjemnych kawałkach historii Rosji, nie jest tam mile widziane. Zwłaszcza od kiedy Putin doszedł do władzy.

Edytowane przez Alekto123
Czas edycji: 2022-04-08 o 17:03
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 18:48   #2355
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
ja bym na waszym miejscu stary weglowy zostawiła i pokombinowała z tym kominem tzn dobrze sie upewniła czy sie nie da. Bo widze ze moi sasiedzi tak zrobili (a kominy stare) ja tez tak bede robic z tym ze ja mam dom stary ale kominy wymieniałam i te rurke od gazu puszcze wentylacją ( zmiesci sie a i wentylacja zostanie) . I tez czekałam z utesknieniem na gaz , na koniec tego dokładania do pieca, zwozenia opału i najwazniejsze da sie zimą wyjechac i wrocic do ciepłego domu. Ze nie wspomne o tym syfie co leci na dom z piwnicy

a jesli chodzi o jakies dofinansowanie to ładnie to wyglada w teorii. Ludzie maja tyle problemów z tym, ze ładnie to wyglada ale na papierze. Do jutra mogłabym wam tu pisac historie jak ludzie (mimo odpowiednich wyliczen i wczesniejszego załatwiania) zostawali w zimie BEZ ZADNEGO ogrzewania bo stary piec został zlikwidowany a z nowym były opoznienia. Kupwali takie piecyki na butle, ratowali sie takimi grzejnikami na prad :-(((
My o dofinansowaniu nawet nie myslimy. Po pierwsze dom nie jest ociepliny , nie ma okien z odpowiednia przenikalnością ,nie spelniamy warunkow . I nie bede wymieniac wszystkiego kiedy 10 lat temu robilam totalna rozpier..ę . Dom jest budowany metodą z przerwa miedzy sciankami ale nie... Pewnie kupimy dwa nowe piece i bedziemy kombinowac ale jak ja nienawidze tego paprania sie z węglem . I chcialam miec taka kotlownie picuś glancuś

robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 19:11   #2356
milka_70
Wtajemniczenie

Cytat:
My o dofinansowaniu nawet nie myslimy. Po pierwsze dom nie jest ociepliny , nie ma okien z odpowiednia przenikalnością ,nie spelniamy warunkow . I nie bede wymieniac wszystkiego kiedy 10 lat temu robilam totalna rozpier..ę . Dom jest budowany metodą z przerwa miedzy sciankami ale nie... Pewnie kupimy dwa nowe piece i bedziemy kombinowac ale jak ja nienawidze tego paprania sie z węglem . I chcialam miec taka kotlownie picuś glancuś

Jak macie taki dom to ogrzewanie gazem was rozłoży na łopatki. Najpierw lepiej wymienić okna i ocieplić budynek

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
milka_70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 19:32   #2357
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milka_70 Pokaż wiadomość
Jak macie taki dom to ogrzewanie gazem was rozłoży na łopatki. Najpierw lepiej wymienić okna i ocieplić budynek

Okna sa dwuszybowe ,6 komorowe ale nie pasywne . Zuzywamy 3 ,0 - 3,5 tony węgla a wdomu jest okolo 23 stopnie. Wydaje mi sie ,że nie jest źle jeśli chodzi o ciepłote

Stary 2022-04-08, 20:01   #2358
milka_70
Wtajemniczenie

Cytat:
Okna sa dwuszybowe ,6 komorowe ale nie pasywne . Zuzywamy 3 ,0 - 3,5 tony węgla a wdomu jest okolo 23 stopnie. Wydaje mi sie ,że nie jest źle jeśli chodzi o ciepłote

To nieźle okna. Myślałam, że jakież stare, skrzynkowe. 23st to bardzo dużo. Obniżenie o 2st pozwoli zaoszczędzić dużo na gazie

milka_70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 20:38   #2359
Konto usunięte

Cytat:

A nie myslalas zeby nie inwestowac w wymiane ogrzewania w domu tylko ocieplic budynek?

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

W ogole chcialam wam powiedziec, ze w Niemczech nadal w tym tygodniu debatowano nad obowiazkiem szczepien. Cos o czym cala Europa juz nie mysli. Probowali opchnac obowiazek szczepien dla ludzi 60+. Na szczescie obok lewicy i afd przeciwko opowiedziala sie tez partia CDU i czesc FDP, dzieki temu to nie przeszlo. Dzisiaj z kolei ukazaly sie wyniki badan z ktorych wynika ze maseczki szkodza dzieciom. Takze tego.

4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 21:55   #2360
robcia
Zakorzenienie

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89178350]A nie myslalas zeby nie inwestowac w wymiane ogrzewania w domu tylko ocieplic budynek?

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

W ogole chcialam wam powiedziec, ze w Niemczech nadal w tym tygodniu debatowano nad obowiazkiem szczepien. Cos o czym cala Europa juz nie mysli. Probowali opchnac obowiazek szczepien dla ludzi 60+. Na szczescie obok lewicy i afd przeciwko opowiedziala sie tez partia CDU i czesc FDP, dzieki temu to nie przeszlo. Dzisiaj z kolei ukazaly sie wyniki badan z ktorych wynika ze maseczki szkodza dzieciom. Takze tego.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ja bym ten piec zostawila ale musze go wymienic tak czy siak do konca roku.
Myśle ,ze sporo ludzi ma teraz niezłą zagwozdke

Stary 2022-04-08, 21:59   #2361
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez milka_70 Pokaż wiadomość
To nieźle okna. Myślałam, że jakież stare, skrzynkowe. 23st to bardzo dużo. Obniżenie o 2st pozwoli zaoszczędzić dużo na gazie

23 stopnie to wręcz upał. Ja wiem, ze mozna lubic cieplo, ale takie temp to nie tylko nieekonomiczne, ale i nieekologiczne
Stary 2022-04-08, 22:17   #2362
kasiunia788742
Zakorzenienie

[1=1f523025fec1a137a503b95 38176c8d184ddfe4a_6265d68 40ddc6;89178473]23 stopnie to wręcz upał. Ja wiem, ze mozna lubic cieplo, ale takie temp to nie tylko nieekonomiczne, ale i nieekologiczne[/QUOTE]Nie powiedziałabym, ze to upał.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 22:19   #2363
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89177427]Z tego co wiem to te czolgi ''Marder'' sa uzywane do innych zadan NATO i Niemcy nie moga same podjac decyzji o wydaniu ich, tylko musieliby otrzymac zgode NATO.
Ale slyszalam to juz kilka dni temu i nie wiem czy nikt sie nie stara o te zgode od NATO czy o co chodzi.[/QUOTE]
Ale jakie teraz NATO ma inne zadania?

"Niemcy rozważają wysłanie lekkich czołgów Marder, wyposażonych w pociski przeciwpancerne. Niemiecka spółka zbrojeniowa Rheinmetall zasygnalizowała, że może dostarczyć 100 takich czołgów, które obecnie stoją na terenie firmy. Politycy dyskutują również o możliwości przekazanie Ukraińcom światowej klasy ciężkich czołgów Leopard."

Jakoś Czechy potrafiły czołgów Ukrainie wysłać.

Ukrainie będzie ciężko odeprzeć Rosyjska zmasowana ofensywę bez ciężkiego sprzętu.
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-08, 22:50   #2364
Konto usunięte

Goczek a to mnie nie pytaj jakie to magiczne inne zadania NATO, bo nie wiem.
Sama sie wkurzam bo pomoc powinna plynac szybciej i sprawniej a tutaj maja czas sie spotykac, plotkowac, ale nikt nie podejmuje zadnych decyzji. Dzisiaj np. Johnson i Scholz sie spotkali. Za duzo nie wymyslili.

Stary 2022-04-08, 22:53   #2365
KokinoNero
Raczkowanie

Cytat:
A nie myśleliście o pompie ciepła?
Cytat:
Napisane przez Sally1642 Pokaż wiadomość
Pragnę tylko zauważyć, że niektórzy piszą o wyrzuceniu z "Rady ONZ" a czegoś takiego (dosłownie) nie ma. Rosja została wyrzucona z Rady Praw Człowieka ONZ. Jest to o tyle znaczące że nigdy wcześniej w historii nie wyrzucono żadnego członka ale nie ma to jakiegoś wpływu na przebieg wojny.
A, i zaznaczam, Rada Praw Człowieka ONZ <> Rada Bezpieczeństwa ONZ.
Wyrzucona? Raczej zawieszona. Niby mała różnica, a jednak sporo zmienia. Chociaż po tym jak Dimitrij Polanski strzelił focha i powiedział, że w takim razie to oni rezygnują z bycia jej członkiem, to tak jakby się sami z niej usunęli.
KokinoNero jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-09, 10:13   #2366
747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c
Konto usunięte

Cytat:
Też tak myślę. Czy nam się to podoba, czy nie, światem rządzi pieniądz - a za 5 lat poza Ukraińcami mało kto będzie o masakrze w Buczy i podobnych pamiętał. Ludziom już wojna powszednieje. My jako Polacy inaczej do tego podchodzimy, bo a) jesteśmy tuż obok i b) trzęsiemy gaciami, że będziemy następni - a nie mamy za bardzo możliwości się obronić.
747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-09, 10:40   #2367
niemanicka
Wtajemniczenie

A czy wiadomo jak wyglada obecne podejscie do pandemii covid w innych krajach? Czy pandemia skonczyla sie, tak jak w Polsce? Czy robi sie jeszcze powszechne testy na covid, czy sa oddziały szpitalne typowo covidowe?
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-09, 10:43   #2368
Konto usunięte

No tak, ale zarowno Niemcy po II w.sw. jak i Japonia zostaly spacyfikowane.
Wlasnie dlatego np. do dzisiaj niemiecki minister obrony to od wielu lat kobieta bez wyksztalcenia wojskowego. Wspominalam tutaj jakis czas temu ze jak niemiecki minister zdaje sie spraw zagranicznych lata temu chcial wyslac wojska na balkany (chyba do Albanii), to zostal obrzucony farba. Dlatego wlasnie to wojsko jest takie zaniedbane i niedofinansowane. Japonia ma tylko sily samoobrony (ktore co prawda sa jedna z wiekszych sil - nie ze wzgledu na liczebnosc, ale na wyposazenie), teoretycznie tylko defensywne. Oczywiscie wiele lat minelo i to sie nieco rozluznilo. Ale i Japonia miala mocna pacyfikacje w Hiroszimie i Nagasaki.

Wiec jednak konsekwencje byly. W sumie to jedynym krajem, ktory konsekwencji nie poniosl, byl Zwiazek Radziecki, ktory poprzez wywozki na Syberie i inne zbrodnie wojenne za czasow Stalina mial na swoim koncie porownywalna liczbe ofiar co Hitler. No i teraz mamy dalsza czesc.

Edytowane przez 4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Czas edycji: 2022-04-09 o 10:44
Stary 2022-04-09, 10:48   #2369
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89178818]No tak, ale zarowno Niemcy po II w.sw. jak i Japonia zostaly spacyfikowane.
Wlasnie dlatego np. do dzisiaj niemiecki minister obrony to od wielu lat kobieta bez wyksztalcenia wojskowego. Wspominalam tutaj jakis czas temu ze jak niemiecki minister zdaje sie spraw zagranicznych lata temu chcial wyslac wojska na balkany (chyba do Albanii), to zostal obrzucony farba. Dlatego wlasnie to wojsko jest takie zaniedbane i niedofinansowane. Japonia ma tylko sily samoobrony (ktore co prawda sa jedna z wiekszych sil - nie ze wzgledu na liczebnosc, ale na wyposazenie), teoretycznie tylko defensywne. Oczywiscie wiele lat minelo i to sie nieco rozluznilo. Ale i Japonia miala mocna pacyfikacje w Hiroszimie i Nagasaki.

Wiec jednak konsekwencje byly. W sumie to jedynym krajem, ktory konsekwencji nie poniosl, byl Zwiazek Radziecki, ktory poprzez wywozki na Syberie i inne zbrodnie wojenne za czasow Stalina mial na swoim koncie porownywalna liczbe ofiar co Hitler. No i teraz mamy dalsza czesc.[/QUOTE]Belgia i Turcja też nigdy nie odpowiedziały za swoje zbrodnie, a spokojnie można je przyrównać do holokaustu.

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-09, 10:50   #2370
HellcatRedeye
Challenge(r) me!

Cytat:
A czy wiadomo jak wyglada obecne podejscie do pandemii covid w innych krajach? Czy pandemia skonczyla sie, tak jak w Polsce? Czy robi sie jeszcze powszechne testy na covid, czy sa oddziały szpitalne typowo covidowe?
W Niemczech zniesiono właśnie obowiązek noszenia maseczek w sklepach. Co do testów to też nie każdy może iść na test pcr, tylko ludzie z objawami oraz pracujący w zawodach typu lekarz czy opiekun osób starszych. No chyba że znów zdążyło się coś zmienić, bo mam wrażenie że nie nadążam za zmianami.

HellcatRedeye jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości