Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4. - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-04-10, 14:35   #2461
Alekto123
Zadomowienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.

[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89180247]Nie wiem, czy jest rozsądne to obśmiewać. Jeśli to prawda, to ze strony Ukrainy jest to potwarz i zwykła bezczelność.[/QUOTE]
Ogólnie z tego co wiem sprawa jest bardziej skomplikowana. I tak muszimy się jakoś dogadać na ten temat, ale można to zostawić na inne, spokojniejsze czasy. Zwłaszcza, że bardzo wielu świadków tamtych zdarzeń już nie ma i nie ma za bardzo kogo triggerować. No chyba, że _Bumblebee_ jest 80 paro letnią bacią/dziadkiem, tylko się nie przyznaje, ale jakoś wątpię.

Poza tym no tak, _Bumblebee_ podał artykuł z 2021, czyli sprzed wojny. Czyli nie jest tak, że Ukraińcy sobie ogłosili w podziękowaniu za otrzymaną teraz pomoc.

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Może jak się skończy wojna to bedą mieć nowych "bohaterów" to o starych zapomną.
Dobra uwaga.

Edytowane przez Alekto123
Czas edycji: 2022-04-10 o 14:42
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 14:44   #2462
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-20 o 00:15
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 14:47   #2463
747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Alekto123 Pokaż wiadomość
Ogólnie z tego co wiem sprawa jest bardziej skomplikowana. I tak muszimy się jakoś dogadać na ten temat, ale można to zostawić na inne, spokojniejsze czasy. Zwłaszcza, że bardzo wielu świadków tamtych zdarzeń już nie ma i nie ma za bardzo kogo triggerować. No chyba, że _Bumblebee_ jest 80 paro letnią bacią/dziadkiem, tylko się nie przyznaje, ale jakoś wątpię.

Poza tym no tak, _Bumblebee_ podał artykuł z 2021, czyli sprzed wojny. Czyli nie jest tak, że Ukraińcy sobie ogłosili w podziękowaniu za otrzymaną teraz pomoc.

Dobra uwaga.
No to powinni to "odgłosić". Właśnie w podziękowaniu za udzieloną pomoc. Serio, nie możemy ciągle dać sobie pluć w twarz i udawać, że to deszcz pada, inaczej nigdy nie będziemy traktowani poważnie.

Natomiast zgadzam się co do tego, że dyskusję na temat Wołynia można przełożyc na "lepsze czasy". Miałam wątpliwości co do autentyczności tego newsa, nie zauważyłam, że jest z 2021 - gdyby Ukraincy zdecydowali się na taki krok teraz, to z sympatią i pomocą ze strony Polaków mogliby się prawdopodobnie pożegnać.
747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 14:55   #2464
milka_70
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
To znaczy? Na jakie inne "okazje" włącza się syreny alarmowe?

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
milka_70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 15:18   #2465
michal100
Zadomowienie

Cytat:
No tak, bo zdarzenia sprzed 79 lat, które pamięta może parę najstarszych babć, a świeże wspomnienia z trwającej wojny, to totalnie to samo.

Weź, człowieku pomyśl chwilę zanim coś napiszesz, bo się ośmieszasz.
Ukraiński parlament w dniu, gdy przemawiał tam Bronisław Komorowski, przyjął ustawę w której uznał za „bojowników o wolność i niezależność Ukrainy” między innymi członków Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów i Ukraińskiej Powstańczej Armii, odpowiedzialnej za mordy na Polakach.
To było w 2015r. Wojna w Donbasie trwała w najlepsze.
Także tego...
Stary 2022-04-10, 15:21   #2466
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Decyzja została podjęta w październiku 2021 i też nie wiadomo jaki był jej kontekst. Na ile Rosja maczała w tym palce, na ile było to pod wpływem "mądrości" z różnych stron o tym że Polska powinna odebrać Lwów. Ukraińcy wciąż walczą o niepodległość. Chcieli też zmienić nazwę stadionu na imienia S.Bandery ale rząd się chyba nie zgodził. Mądrzy inaczej są wszędzie, czy przez to trzeba karać wszystkich? Sami mamy PiS i konfederację (i kontrowersje w historii kraju) więc wiemy jak to jest .

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka

Też mi się tak wydaje.
Kontekst jest taki że wiele Ukraińców popiera Bandere i nie musi w tym brać udziału Rosja Inaczej się też go ocenia na wschodzie, a inaczej na zachodzie. A co powiesz na "mądrości" że Przemyśl powinien być Ukraiński? Albo przyśpiewki że jeszcze Polska nie zginęła, ale zginąć musi? Fakt jest taki ze UA dość mocno szczypała Polskę jeśli chodzi o historię. Nawet fakt że Ukraina odmawia ekshumacji ofiar Wołynia dużo mówi. Przydałby sie rachunek sumienia z obu stron, ale UA nie bardzo chce. Dla nich każdy co walczył o wolną Ukrainę to bohater.
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 15:21   #2467
britnay
Zakorzenienie

[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89180113]Serio, nigdy nie słyszałam syren alarmowych w żadną rocznicę. Nawet nie wiedziałam, że wyją na PW (ale tutaj rozumiem, jednak skala wydarzenia nieporównywalna ze Smoleńskiem). No cóż, zupełnie bez ironii - wizaż uczy

Niemniej uważam, że w tych okolicznościach powinniśmy w ogóle zrezygnować z syren alarmowych poza sytuacjami zagrożenia. W razie alarmu powinnam zebrac wszystkie podstawowe dokumenty i biec do metra a nie zastanawiać się, co znowu Kaczor wymyslil i czy moze syreny wyją teraz, bo mamy rocznicę urodzin jego brata lub matki.[COLOR=Silver][/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Nic z tych rzeczy. Nie słyszałam nigdy, żeby wyły w rocznicę wybuchu II WŚ (a przynajmniej w Lublinie, bo na Westerplatte może wyją, nigdy nie byłam). Nie wyją w rocznice wprowadzenia stanu wojennego, pacyfikacji kopalni "Wujek", 15 sierpnia, katastrofy pod Szczekocinami czy też zawalenia się dachu tej hali, gdzie była wystawa gołębi (a te dwa ostatnie wydarzenia można śmiało nazwać katastrofami, które zapadły Polakom w pamięć). Żałoby narodowe to raczej opuszczone do połowy masztu flagi czy flagi przepasane czarnym kirem. I tyle.
Gdyby nie dyskusja tutaj, to nawet nie wiedziałabym, że wyją z okazji rocznicy wybuchu powstania w getcie, bo do tej pory wiązałam tylko i wyłącznie z warszawskim.

Inna sprawa, że my w Polsce nie wiemy jak brzmi dany sygnał alarmowy. Tzn. raz na jakiś czas są te testy syren, ale wyją sygnałem ciągłym. Dopiero ostatnio dowiedziałam się, że wycie ostrzegawcze jest modulowane, a nie ciągłe. Z prastarych czasów przysposobienia obronnego coś sobie przypominam (ale nie dam sobie ręki uciąć), że inny jest sygnał dot. nalotu, a inny przy zagrożeniach chemicznych czy atomowych. Ale może ściemniam.

I tak, też pamiętam 10 kwietnia 2010. Byłam wtedy na nauce tańca i gdy wyszłam zobaczyłam czarne flagi na Politechnice Lubelskiej. Pierwsza myśl- chyba jakiś rektor umarł. Dopiero jak wsiadłam do samochodu, to się dowiedziałam co się stało. Podniosła i pełna powagi atmosfera skończyła się z chwilą, jak ktoś wpadł na pomysł pochowania Lecha na Wawelu.

Ale podobny tytuł (Ziemniaczany Książę) nosi Łukaszenka.

Dokładnie- po śmierci papieża nie było żadnych syren, tylko dzwony w kościołach.
Niektóre parafie informowały wiernych, że jak będzie informacja o śmierci, to zadzwonią dzwony, i "za dwie pełne godziny" będzie specjalna msza (czyli jak zmarł o 21.37, to msza miała być o 23.00; ale nie wiem jak to by wyglądało, gdyby informacja o śmierci była w środku nocy).
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89179187]

To zaliczyłam zdziwko teraz. Mieszkałam w różnych miastach i nie przypominam sobie żadnych takich obchodów czegokolwiek.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Chyba żyjemy w innym kraju
Z tego co pomiętam to jakieś 35 lat temu wyły w okolicach 1 Maja. Teraz bywa że 1 sierpnia, ale nie w całym kraju.
Po śmierci papieża biły dzwony to pamiętam.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
"Syreny alarmowe w Polsce wyją z kilku powodów. Nie ma to jednak nic wspólnego z zagrożeniem bombardowaniem lub innym atakiem. Syreny alarmowe wykorzystywane są przez strażaków ochotników z OSP, którzy działają w zwłaszcza w małych miejscowościach.

Za włączenie sygnałów alarmowych odpowiada system DSP, który uruchamiany jest w razie pożarów, czy innych zdarzeń wymagających działań strażaków - ochotników. Syrena ma za zadanie wezwać funkcjonariuszy do remizy na wyjazd. Ten dźwięk najczęściej wykorzystywany jest w małych miejscowościach
Syreny alarmowe w Polsce wykorzystywane są również podczas ćwiczeń oraz w celu upamiętnienia ważnych w kraju wydarzeń. Dźwięk alarmowy od kilku lat co roku słychać m.in. 10 kwietnia, w rocznicę katastrofy smoleńskiej, w której w 2010 r. zginął prezydent Polski, Lech Kaczyński wraz z żoną i 94 innymi członkami polskiej delegacji.

Podobnie jest 1 sierpnia, kiedy za pomocą syren alarmowych w całej Polsce upamiętniana jest rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego, które miało miejsce 1944 r."

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wojn...polsce/1wc7q1k

Edytowane przez britnay
Czas edycji: 2022-04-10 o 15:24
britnay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 15:39   #2468
Sadako_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez milka_70 Pokaż wiadomość
To znaczy? Na jakie inne "okazje" włącza się syreny alarmowe?

U mnie takie syreny jak dzisiaj włączyli, to bardzo często słychać. Mieszkam pod Łodzią, w której miało nie być tego wycia. Ale widocznie któraś wiocha okoliczna się wyrwała. No i tak jak wspomniałam, co jakiś wypadek albo wyjazd straży pożarnej to syreny słychać. Mnie to wkurzało jeszcze przed wojną, bo w nocy wycie wybudza, a nic z tego nie wynika.

Sadako_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 15:48   #2469
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-20 o 00:15
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 16:06   #2470
marianna144
Wtajemniczenie

U mnie syreny wyją 1.08 zawsze.

I w zwykły dzien tez wyją często. Zwłaszcza ostatnio jak debile trawy podpalają. Ale racja u mnie jest OSP i nawet sie kiedys interesowałam na zasadzie jak to jest? słysza syreny i juz lecą? a co jak sa w domu ale np wierca w scianie i nie słyszą? No i dowiedziałam sie ze oni dostaja powiadomienie /telefon najpierw zanim np syrene zdalnie sie właczy. takze nawet tych syren by nie musieli uruchamiac...
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 16:50   #2471
Finlora
Zakorzenienie

[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89180113]Serio, nigdy nie słyszałam syren alarmowych w żadną rocznicę. [/QUOTE]U mnie syreny wyły kiedyś (tzn przez kilka lat) w rocznicę śmierci JPII. Chociaż w tym roku nie wyły, a w ciagu ostatnich lat nie pamiętam.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 19:16   #2472
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
No tak, bo zdarzenia sprzed 79 lat, które pamięta może parę najstarszych babć, a świeże wspomnienia z trwającej wojny, to totalnie to samo.

Weź, człowieku pomyśl chwilę zanim coś napiszesz, bo się ośmieszasz.
Empatii chyba nie da się nauczyć "pomysleniem"
Bumblebee jak się uprze ( czyli zawsze? ) to żadne argumenty nie trafią.
Podziwiam wasze Panna Ana i Alekto opanowanie, serio.

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, ze pimkaniem na wizażu to się nic nie wskóra już wyobrażam sobie kaczynskiego czytającego wątek na wizażu , żeby poznać opinie społeczeństwa

Wysłane z iPhone
Ludzie też pimkają na fb czy twitterze kont rzadowych i innych wpływowych (w tym również ja pimkam). Co jest często źródłem doniesien medialnych i czasem bywa tzw. Naciskiem spolecznym. Chociaż niestety w przypadku twardoglowych pisiotow coraz rzadziej.
No ale mam nadzieje, ze trochę ludzi nie zapomni wielu takich wydarzeń i braku reakcji rządzących przy kolejnych wyborach.

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

Z artykułu o rezygnacji z włączania syren, żeby oddać hołd zamordowanej psycholozce.

"Punktualnie o godzinie 14 w dniu pogrzebu, na 3 minuty miały zostać uruchomione sygnały alarmowe, świetlne i dźwiękowe w samochodach służbowych, zaparkowanych przed zakładami karnymi i aresztami śledczymi. Wiemy, że nie będzie żadnych syren. - Nie będą w użyciu żadne syreny alarmowe. W czasie wojny na Ukrainie sygnały alarmowe muszą służyć jednemu celowi, nie mogą dezorientować społeczeństwa - napisał na Twitterze wiceminister sprawiedliwości Michał Woś".

Szkoda ze swojemu koledze z rządu Woś tego nie przetłumaczył.
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 19:29   #2473
emiliais
Rozeznanie

To ja chyba nie jestem aż tak znerwicowana, bo nie wiedziałam, że ma coś wyć i że dziś rocznica, słyszałam syreny i nawet przez sekundę się tym nie zainteresowałam. Skapnęłam się dopiero później, jak kolega pracujący w straży pożarnej napisał mi, że sciągnęli go z urlopu do zabezpieczania obchodów rocznicy
emiliais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 20:09   #2474
britnay
Zakorzenienie

Ludzie dziwią się, że, jak to, Rosjanie tak ślepo wierzą w Putinowską propagandę. A tak naprawdę to pół Polski uwierzyło, że prezydencki tupolew rozbił się z powodu brzozy. To znaczy, ze Putin ma ogromną moc. Jego propaganda jest tak silna, że sięga dalej niż granice jego kraju.

Edytowane przez britnay
Czas edycji: 2022-04-10 o 20:10
britnay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 20:38   #2475
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
Ludzie dziwią się, że, jak to, Rosjanie tak ślepo wierzą w Putinowską propagandę. A tak naprawdę to pół Polski uwierzyło, że prezydencki tupolew rozbił się z powodu brzozy. To znaczy, ze Putin ma ogromną moc. Jego propaganda jest tak silna, że sięga dalej niż granice jego kraju.
A co najlepsze, nadal w to wierzą.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2022-04-10, 20:39   #2476
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla mnie też to dziwne. Tym bardziej, że takie czarne, złośliwe "poczucie humoru" (Smoleńsk, Katyń) jest w stylu Putina, który w dzień swoich urodzin zlikwidował swoją opozycjonistkę i inne przykłady.
Stary 2022-04-10, 20:55   #2477
emiliais
Rozeznanie

Przecież Rosja właśnie chce, żeby Polacy wierzyli, że to był zamach, mimo że dowody wskazują na inne przyczyny katastrofy.
emiliais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 21:32   #2478
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usunięte

Jak będę miała DOWODY, że to był zamach, to uznam, że był zamach. Dowodów na razie nie ma, więc wierzenie w coś, na co dowodów nie ma to, no właśnie, wiara. Lepiej by było na świecie, gdyby ludzie nieco bardziej wierzyli faktom, a nie teoriom opartym na "wydaje mi się"

e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 21:44   #2479
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emiliais Pokaż wiadomość
Przecież Rosja właśnie chce, żeby Polacy wierzyli, że to był zamach, mimo że dowody wskazują na inne przyczyny katastrofy.
Jakie dowody?

Ja akurat nie wiem cz to był zamach czy nie. Jednak całe zamieszanie jakie było przed wyjazdem, to że L.Kaczyński "podpadł" Putinowi. Brzozy też jakoś nie wydają mi się jakimiś mocnymi drzewami.
Stary 2022-04-10, 21:50   #2480
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Cytat:
Jakie dowody?

Ja akurat nie wiem cz to był zamach czy nie. Jednak całe zamieszanie jakie było przed wyjazdem, to że L.Kaczyński "podpadł" Putinowi. Brzozy też jakoś nie wydają mi się jakimiś mocnymi drzewami.
Najważniejszy dowód na zamach, to nawigator odliczający metry w dół przed przywaleniem samolotu najpierw w drzewa, a potem w glebę.

Myślałam, że w te brednie o zamachu wierzą jakieś stare dziadki z dziur zabitych dechami, a tu młodzi ludzie. Szok. Ten kraj jest skończony.

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2022-04-10 o 23:08
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 21:51   #2481
Konto usunięte

Cytat:
Jakie dowody?

Najwyraźniej nie masz najmniejszego pojęcia o samolotach i przyczynach katastrof, i nie mówię tego złośliwie. Serio, czasami nawet kilka niedokręconych śrubek robi różnicę, a co dopiero drzewo. Jakiś czas temu wciągnęłam się w temat katastrof lotniczych i to, czego się dowiedziałam sprawiło, że już zawsze będę czuła lekki niepokój w samolocie. Serio, poczytajcie zamiast krzyczeć "brzoza to malutkie drzewko, nie mogło doprowadzić do katastrofy". Śmieszne to jest, serio.

e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 21:57   #2482
Konto usunięte

Cytat:
uwierzyło, że prezydencki tupolew rozbił się z powodu brzozy.

Nie, rozbił się z powodu lądowania w gęstej mgle przy zerowej widoczności i przy błędnym odczycie wysokości. Na lotnisku w ogóle nieprzystosowanym do lądowania tego typu samolotów, bez żadnych zabezpieczeń i przepalonymi lampami naprowadzającymi.
Oraz z powodu nacisków, jakie wywierał Błasik siedząc w kokpicie, w którym powinni być tylko piloci.
A także z powodu braku profesjonalizmu załogi i jej kiepskiego przeszkolenia.
Innymi słowy: tupolew rozbił się z powodu polskiej bylejakości i słabego przywiązania do procedur. I ułańskiej fantazji.

Czas edycji: 2022-04-10 o 23:05
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 22:02   #2483
Lumimi
Zakorzenienie

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89180698]Najważniejszy dowód na zamach, to Błasik odliczający metry w dół przed katastrofą.

Myślałam, że w te brednie o zamachu wierzą jakieś stare dziadki z dziur zabitych dechami, a tu młodzi ludzie. Szok. Ten kraj jest skończony.[/QUOTE]

Ten kraj jest skończony, bo ludzie są tak zafiksowani na punkcie swoich poglądów że nie umieją że sobą normalnie rozmawiać. Tylko jedni uważają drugich za debili.

Nigdzie nie napisałam że wierzę w zamach

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Stary 2022-04-10, 22:05   #2484
Konto usunięte

Cytat:
Ten kraj jest skończony, bo ludzie są tak zafiksowani na punkcie swoich poglądów że nie umieją że sobą normalnie rozmawiać. Tylko jedni uważają drugich za debili.

Jakich poglądów ? Mów o faktach, bo chodzi o fakty. Nie zamierzam dyskutować z mrzonkami i wymysłami sianymi przez oszołomów zbijających polityczny kapitał na tych bredniach.
Irytuje mnie, że młodzi ludzie kupują ten szajs.

Czas edycji: 2022-04-11 o 00:36
Stary 2022-04-10, 22:09   #2485
Lumimi
Zakorzenienie

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89180699]Najwyraźniej nie masz najmniejszego pojęcia o samolotach i przyczynach katastrof, i nie mówię tego złośliwie. Serio, czasami nawet kilka niedokręconych śrubek robi różnicę, a co dopiero drzewo. Jakiś czas temu wciągnęłam się w temat katastrof lotniczych i to, czego się dowiedziałam sprawiło, że już zawsze będę czuła lekki niepokój w samolocie. Serio, poczytajcie zamiast krzyczeć "brzoza to malutkie drzewko, nie mogło doprowadzić do katastrofy". Śmieszne to jest, serio.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Tak nie mam pojęcia, ale też nie lecę i nie krzyczę że to był zamach Choć u nas w kraju to dużo ekspertów od lotnictwa Po prostu nie biorę wszystkiego za pewnik. Ani jednej ani drugiej wersji.

Stary 2022-04-10, 22:09   #2486
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Jakie dowody?

Ja nie wiem, czy brzozy są w stanie rozwalić samolot, czy nie.
Ani czy Kaczyński podpadł Putinowi, czy nie.

Ale jak się zaczęła ta wojna to miałam taką rozkminę, że ta teoria z zamachem nagle przestała być taka głupia.
Chciałabym, żeby te dokumenty czy dowody/"dowody" były w przyszłości jakoś szerzej dostępne, albo żeby sprawą zajął się jakiś niezależny zespół, albo żeby chociaż ktoś niezależny się na ten temat wypowiedział.
Jeśli teoria z zamachem kiedyś się potwierdzi, to pewnie pojawi się pytanie "dlaczego". Ten temat to się będzie pewnie jeszcze ciągnąć latami, bez względu na to, co się tam stało.
Ogólnie w całym tym smoleńskowym bajzlu umknęło mi, kto w końcu zadecydował o tym, że polecieli wszyscy jednym samolotem. I dlaczego. Czy to w ogóle zostało w końcu wyjaśnione? Bo o brzozach i zamachu to można sobie gdybać, ale posadzenie wszystkich do jednego samolotu to bezsprzecznie była niewłaściwa decyzja. I dziwna.

Przyznaję, omijałam te wiadomości szerokim łukiem, więc nie wiem, na czym w tej kwestii stanęło.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 22:10   #2487
Konto usunięte

Cytat:

Skoro dla ciebie "brzozy nie wydają się zbyt mocnymi drzewami" to o czym tu rozmawiać. Dziwisz się, że ludzie się wkurzają, skoro rzucasz takie teksty zamiast zrobić choćby podstawowy research? Jak tu z kimkolwiek dyskutować, skoro tylu osobom nie chce się sprawdzić faktów (albo dobiera fakty pasujące do własnego poglądu i ignoruje te jemu przeczące), tu nie ma nawet pola do dyskusji.

Stary 2022-04-10, 22:11   #2488
MeredithGrey
Zadomowienie

A jeśli mogę trochę zboczyć z tematu, to myślicie, ze Le Pin ma szanse w drugiej turze we Francji?

Wiecie, ze trochę mnie wystraszyli w tv jak powiedzieli, ze ona taka proputinowska itd, bo jeśli wygra to jakby nie patrzeć w sytuacji Ukrainy, mamy jednego natowskiego MOCNEGO i POmocnego pewniaka MNIEJ ..... w razie jakiegoś zagrożenia dla Polski.... które oczywiście fajnie, jakby nie nastąpiło, ale jakoś tak nie może przestać krążyć mi w głowie.

Osobiscie mysle, ze trzeci w kolejności kandydat raczej poprze Macrona, i wierze, ze wygra raczej on, ale szczególnie nie znam się na Fracuzach.
MeredithGrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 22:11   #2489
milka_70
Wtajemniczenie

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89180699]Najwyraźniej nie masz najmniejszego pojęcia o samolotach i przyczynach katastrof, i nie mówię tego złośliwie. Serio, czasami nawet kilka niedokręconych śrubek robi różnicę, a co dopiero drzewo. Jakiś czas temu wciągnęłam się w temat katastrof lotniczych i to, czego się dowiedziałam sprawiło, że już zawsze będę czuła lekki niepokój w samolocie. Serio, poczytajcie zamiast krzyczeć "brzoza to malutkie drzewko, nie mogło doprowadzić do katastrofy". Śmieszne to jest, serio.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Przeciez nawet ptaki mogą doprowadzić do katastrofy samolotu.

milka_70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-04-10, 22:14   #2490
Konto usunięte

[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89180699]Serio, poczytajcie zamiast krzyczeć "brzoza to malutkie drzewko, nie mogło doprowadzić do katastrofy". Śmieszne to jest, serio.
[/QUOTE]

Tym bardziej, że samolot w momencie zderzenia z drzewami miał prędkość jakieś bagatelne 270 km/h. Ale tam, fizyka i jej prawa. Kto by sobie tym zawracał głowę.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości