|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.
Cytat:
Od małego uczymy się w tym kraju jak omijać przepisy... A standaryzacja ma zmniejszać właśnie szansę na wystąpienie błędu. W przypadku tupolewa nałożyło się dużo nieprzestrzegania procedur i olewania wniosków z poprzednich doświadczeń (w branży nazywane ładnie jako lessons learned). Ile wcześniej był wypadek CASY? Gdzie też widoczność była do luftu, a jednym samolotem leciało dużo ważnych osób? Mało było dwa lata na wyciągnięcie wniosków? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2492 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2493 |
|
Konto usunięte
|
U nas w kraju dużo jest ekspertów od wszystkiego. Byli już eksperci od lotnictwa, którzy po jakims czasie ewoulowali w wirologów i epidemiologów, obecnie przekształcili się w ekspertów od geopolityki i wojskowości.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2494 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mignął mi przed chwilą artykuł, że w pierwszej turze Macron otrzymał o 4% więcej głosów, niż Le Pen. I tak właśnie próbuję sobie przypomnieć, czy zdarzyło się kiedyś, żeby w drugiej turze wygrał ktoś, kto w pierwszej uzyskał gorszy wynik. I się dogrzebałam, że było, u nas - w 2005 przecież w pierwszej turze więcej miał Tusk. Ale nie znam się właściwie na francuskiej scenie polityczniej i obecnych nastrojach tam. |
|
|
|
|
|
#2495 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89180721]Jakich poglądów ? Mów o faktach, bo chodzi o fakty. Nie zamierzam dyskutować z mrzonkami i wymysłami sianymi przez oszołomów zbijających polityczny kapitał na tych bredniach.
Szokuje mnie, i potwornie irytuje, że młodzi ludzie kupują ten szajs. Straszne.[/QUOTE] Ale ja nie zamierzam cię przekonywać że to był zamach. Wiesz dlaczego? Bo nie wiem Jednak jest trochę "wątpliwości" choć one nie przekonują mnie w żadną stronę Mówię o tym że ten kraj jest skończony, bo ludzie nie umieją ze sobą rozmawiać. Lewak będzie nienawidzić prawaka, prawak lewaka. Pisior będzie obrażał PO, a ich zwolennicy wyzywali ich od ciemnogrodu. My się sami pozabijamy. Bo każda partia polityczna zbija kapitał na szczuciu na przeciwników politycznych. Oni wszyscy są tacy sami, a potem chodzą na te same imprezy Nie potrafimy jako naród rozmawiać ze sobą kulturalnie, wysłuchiwać argumentów, przytaczać swoich. W zamian za to sie obrażamy. Jak mamy się dogadać skoro nie jesteśmy otwarci na drugą strunę? Nie mówie tu o smoleńsku, ale ogólnie o sytuacji politycznej w Polsce. I ten kraj jest dlatego stracony, a nie dlatego ze ktoś wierzy w zamach czy nie.
|
|
|
|
|
#2496 | |
|
Konto usunięte
|
Ja w zamach w Smoleńsku nie wierzę, ale ręki sobie uciąć nie dam. Z Rosją nic nie jest pewne, to delikatnie rzecz ujmując popaprany kraj o popapranej mentalności. Więc jestem na 99% przekonana że to wypadek, a ten 1% niepewności pozostaje - i mogę zostać uznana za oszołoma. Natomiast co do katastrof lotniczych, to mogą je spowodować choćby ptaki. Nie wiem, o co chodzi z tą brzozą - tam by mogło być szczere pole, ale jak coś leci z prędkością kilkuset km, no to za wiele z tego po zderzeniu z ziemią nie zostanie.
---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
w młodym pokoleniu tej zapalczywości raczej nie ma, a przynajmniej ja jej nie widzę. Poza tym, w innych krajach wcale nie lepiej. Czytałam dzisiaj, że Boris Johnson zebrał cięgi za opinię, że trans kobiety nie powinni rywalizować w zawodach sportowych z biologicznymi kobietami. Skończyło się odejściem jakiegoś doradcy ds LGBT i apelami, by "odtoksycznić" debatę trans. Gdzie odtoksycznienie miałoby polegać na tym, że każdy przeciwny jakiemuś pomysłowi osób trans chowa mordę w kubeł. To jest dopiero swoboda wyrażania opinii
Edytowane przez 747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c Czas edycji: 2022-04-10 o 22:41 |
|
|
|
|
|
#2497 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Serio, ja nie wiem czego jeszcze trzeba żeby zrozumieć, że dwanaście lat grzania tego tematu przez pis w celach wyłącznie politycznych, na co dowodem jest cała ta żałosna 'komisja' Macierewicza, która nie była w stanie urodzić żadnego ostatecznego raportu udowadniającego zamach, to jedna wielka ściema i łykanie tego jest po prostu żałosne. Albo choćby uderzanie w nutę wątpliwości kiedy znaczących wątpliwości brak. Dochodzimy powoli do absurdu, że pisie aparatyczyki zaczną żądać żeby udowodnić że zamachu nie było, a nie że był (bo na to jakoś dowodów nie mają) ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- [1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89180747]U nas w kraju dużo jest ekspertów od wszystkiego. Byli już eksperci od lotnictwa, którzy po jakims czasie ewoulowali w wirologów i epidemiologów, obecnie przekształcili się w ekspertów od geopolityki i wojskowości. [/QUOTE] Najlepszy był niejaki Berczyński, przewodniczący (!) podkomisji Maciererwicza, który - jak pamiętamy - namieszał, wziął kasę i spieprzył do USA. Pisowska szajka cyników zrobiła z tego tragifarsę, a chodzi przecież o śmierć prawie setki osób, w tym Prezydenta RP z żoną. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-11 o 00:38 |
|
|
|
|
|
#2498 |
|
Rozeznanie
|
Jakby ktoś szukał rzetelnych informacji o Smoleńsku to http://faktysmolensk.niezniknelo.com...-smolensk.html
|
|
|
|
|
#2499 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89180698]Najważniejszy dowód na zamach, to Błasik odliczający metry w dół przed katastrofą.
Myślałam, że w te brednie o zamachu wierzą jakieś stare dziadki z dziur zabitych dechami, a tu młodzi ludzie. Szok. Ten kraj jest skończony.[/QUOTE] Bardzo smutne, ale chyba masz rację.
|
|
#2500 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Owszem, dlatego, że wierzy. Po tylu latach, po tych wszystkich kompromitacjach Macierewicza i jego żałosnej komisji, po ZEROWYCH wynikach jej prac przy ogromnych kosztach ponoszonych przez nas wszystkich, dawanie wiary 'wątpliwościom' albo śmiałym tezom branym prosto z chorej głowy Macierewicza, każe sądzić, że można ludziom w tym nieszęsnym kraju wcisnąć WSZYSTKO. I rypać na tym polityczny kapitał ile wlezie. Mnie to przygnębia, stąd wniosek o marnej przyszłości nas wszystkich. |
|
|
|
|
|
#2501 |
|
Wtajemniczenie
|
Uwierz, "stare dziadki" to mit. Im człowiek starszy, tym jest, nie wiem jak to napisać, mądrzejszy... Tylko że (zauważyłam), że starszym ludziom, podobnie jak 20 latkom (im w kwestii zdrowia, możliwości) uderza trochę wodą sodowa i myślą, że już nikt już niczego nie może nauczyć, no i (paradoksalnie) głupieją na starość. Niemniej z wiekiem chyba nabieramy jakiejś intuicji, widzimy więcej. Myślę, że nie warto (niczym dziennik telewizyjny publicznej telewizji, czy inne bajki) tak skreślać kogoś czarno biało, np. starszych "dziadków" jako złych wilków z lasu.
"Gdy byłam małym chłopcem, myślałam, że poznam cię po kawałku chałwy." Edytowane przez Dobranka Czas edycji: 2022-04-10 o 23:03 |
|
|
|
|
#2502 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie szczytem wszystkiego były przymusowe ekshumacje (w 2018 r.) przy sprzeciwie najbliższych, bo Macierewicz uroił sobie, że trzeba na szczątkach szukać śladów prochu. Prochu brak, ale zrobił co chciał w majestacie państwa.
---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Podobno młodość wszystko wie, dojrzałość we wszystko wątpi, a starość we wszystko wierzy ![]() Do starych dziadków nic nie mam, ogółem. Miałam na myśli pewien typ, niezbyt lotny i niewykształcony, którym łatwo kręcić i wmówić co się chce. No ale fakt, młodych nielotnych też nie brakuje. |
|
|
|
|
#2503 |
|
Konto usunięte
|
Mnie ostatnio bardzo zastanawia, na jak wiele pozwalają sobie pisie i jak znikome konsekwencje ich spotykają. Było już tyle afer i kompromitacji (miska ryżu, jest pani idiotką, jaszczomp, sasiny, cnoty niewieście i podobne) i czy ktoś poniósł jakie konsekwencje? Nadal są u koryta i mają się dobrze.
Nie wiem, może niezbyt dobrze pamiętam, ale czy kiedyś też tak było? Mam wrażenie, że po kompromitacji polityk musiał się raczej udać najpierw na polityczne wygnanie i wrócić ewentualnie po jakimś czasie, od nowa budować karierę. Na zachodzie mam wrażenie, że też bardziej politycy muszą uważać na słowa i jak wpadną w jaka aferę, to raczej się od nich odcina. Nie macie też takiego wrażenia? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2504 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89180817]Jakie to są wątpliwości i kto je wysuwa ?
Serio, ja nie wiem czego jeszcze trzeba żeby zrozumieć, że dwanaście lat grzania tego tematu przez pis w celach wyłącznie politycznych, na co dowodem jest cała ta żałosna 'komisja' Macierewicza, która nie była w stanie urodzić żadnego ostatecznego raportu udowadniającego zamach, to jedna wielka ściema i łykanie tego jest po prostu żałosne. Albo choćby uderzanie w nutę wątpliwości kiedy wątpliwości brak. Dochodzimy powoli do absurdu, że pisie aparatyczyki zaczną żądać żeby udowodnić że zamachu nie było, a nie że był (bo na to jakoś dowodów nie mają) ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Najlepszy był niejaki Berczyński, przewodniczący (!) podkomisji Maciererwicza, który - jak pamiętamy - namieszał, wziął kasę i spieprzył do USA. Ta pisowska banda cyników zrobiła z tego tragifarsę, a chodzi przecież o śmierć prawie setki osób, w tym Prezydenta RP z żoną.[/QUOTE] Napisze ci najprościej jak się da żebyś zrozumiał Gdyby ktoś się mnie zapytał czy był zamach czy nie to za żadną opcją nie dałabym sobie ręki uciąć Nic nie łykam, ale za to ty chyba za dużo połykałeś. Nie sugeruj też że jestem pisią aparyczką, bo ostatnią rzeczą jaką można o mnie powiedzieć to że jestem za pisem Za to ty wychodzisz widzę z założenia że albo z nami albo przeciw nam
|
|
|
|
|
#2505 |
|
Zakorzenienie
|
quantum zauważyłam, że chyba zbyt emocjonalnie podchodzisz do polityki. wyluzuj trochę, nie ma sensu się spinać
|
|
|
#2506 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89180860]Dla mnie szczytem wszystkiego były przymusowe ekshumacje (w 2018 r.) przy sprzeciwie najbliższych, bo Macierewicz uroił sobie, że trzeba na szczątkach szukać śladów prochu. Prochu brak, ale zrobił co chciał w majestacie państwa.
---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Podobno młodość wszystko wie, dojrzałość we wszystko wątpi, a starość we wszystko wierzy ![]() Do starych dziadków nic nie mam, ogółem. Miałam na myśli pewien typ, niezbyt lotny i niewykształcony, którym łatwo kręcić i wmówić co się chce. No ale fakt, młodych nielotnych też nie brakuje.[/QUOTE] To aluzja do mnie? Ja mam myślenie bardzo abstrakcyjne, jakby z lotu ptaka. Nie interesuję się Smoleńskiem w ogóle. A ja to po prostu to widzę. Z lotu ptaka widać tak wyraźnie, że... jest to aż smutne. Wybacz taki emocjonalny wpis, ale to odpowiedź na twój.
"Gdy byłam małym chłopcem, myślałam, że poznam cię po kawałku chałwy." Edytowane przez Dobranka Czas edycji: 2022-04-10 o 23:17 |
|
|
|
|
#2507 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89180876]Mnie ostatnio bardzo zastanawia, na jak wiele pozwalają sobie pisie i jak znikome konsekwencje ich spotykają. Było już tyle afer i kompromitacji (miska ryżu, jest pani idiotką, jaszczomp, sasiny, cnoty niewieście i podobne) i czy ktoś poniósł jakie konsekwencje? Nadal są u koryta i mają się dobrze.
Nie wiem, może niezbyt dobrze pamiętam, ale czy kiedyś też tak było? Mam wrażenie, że po kompromitacji polityk musiał się raczej udać najpierw na polityczne wygnanie i wrócić ewentualnie po jakimś czasie, od nowa budować karierę. Na zachodzie mam wrażenie, że też bardziej politycy muszą uważać na słowa i jak wpadną w jaka aferę, to raczej się od nich odcina. Nie macie też takiego wrażenia? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ja mam wrażenie że Polacy już się tak przyzwyczaili do kiepskich polityków że zamiast tych możliwie najlepszych wybierają tych którzy są w ich mniemaniu źli, ale są jeszcze gorsi Polacy po prostu nie głosują za kimś tylko przeciw komuś.
|
|
|
|
|
#2508 | |
|
Konto usunięte
|
Szkoda, że nie napisałaś 'najprościej jak się da' jakie to wątpliwości i kto je wysuwa.
Domyślam się, że te kiepskie personalne przytyki są z braku lepszych argumentów, trudno. O mnie to nic nie mówi. I nie jestem facetem. Co to jest i gdzie to niby tobie sugeruję ? ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Nie. Do nikogo konkretnego. ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
Z tym nie będę dyskutować, takie sprawy to nie moja specjalność. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-11 o 00:27 |
|
|
|
|
|
#2509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musiałyby się rozpaść ówczesne partie , żeby ludzie w końcu głosowali za kimś.
|
|
|
|
#2510 |
|
Wtajemniczenie
|
serio dziwicie sie ze czesc ludzi wierzy w zamach? No przeraszam ale jak juz rosja na etapie sledztwa zachowywała sie jak sie zachowywała to nic dziwnego ze ludzie zrobili sie podejrzliwi..
ja osobiscie nie mam zadnej "teorii" ale moge wam napisac co mnie wbiło w fotel w tamtym czasie- otoz wbiły mnie w fotel zdjecia ofiar -kawałki ciał koło wraku, na stołach sekcyjnych i w workach. tego sie nie da odzobaczyc. |
|
|
|
|
#2511 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Rosja zachowywała się jak Rosja. Jeszcze rozumiem wątpliwości w pierwszych latach po wypadku, ale nie teraz. Po tych wszystkich latach hucpy Macierewicza i cynicznej politycznej grze Kaczyńskiego na katastrofie - że on gra to widać choćby po tym, że raz ten temat i Macierewicza chowa, a raz go wyciąga (jak np. teraz). No i nie po publikacji raportu Millera. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-11 o 09:22 |
|
|
|
|
|
#2512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i może ewentualnie jeszcze, żeby zrobić na złość Polsce.
|
|
|
|
|
|
#2513 |
|
Konto usunięte
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89180876]Mnie ostatnio bardzo zastanawia, na jak wiele pozwalają sobie pisie i jak znikome konsekwencje ich spotykają. Było już tyle afer i kompromitacji (miska ryżu, jest pani idiotką, jaszczomp, sasiny, cnoty niewieście i podobne) i czy ktoś poniósł jakie konsekwencje? Nadal są u koryta i mają się dobrze.
Nie wiem, może niezbyt dobrze pamiętam, ale czy kiedyś też tak było? Mam wrażenie, że po kompromitacji polityk musiał się raczej udać najpierw na polityczne wygnanie i wrócić ewentualnie po jakimś czasie, od nowa budować karierę. Na zachodzie mam wrażenie, że też bardziej politycy muszą uważać na słowa i jak wpadną w jaka aferę, to raczej się od nich odcina. Nie macie też takiego wrażenia? [/QUOTE] Mam takie wrażenie. Ale to jest skutek rozwalenia i osłabienia państwa i jego instytucji, autorytetów. Po prostu nie obowiązują już jakieś cywilizowane standardy, wszystkie chwyty dozwolone (wystarczy się przyjrzeć chociażby temu, co odwala się w telewizji publicznej, włos na głowie się jeży jaki tam jest poziom, a ktoś - czyli obecna władza - na to pozwala i daje na to pieniądze, czyli wzmacnia to i popiera). Dozwolone jest kłamstwo prosto w oczy, cynizm i opluwanie oponentów politycznych epitetami w stylu zdrajca czy morderca. Robi się powoli jak u Putina, czyli dziki wschód, a dla władzy wszystko. Od polityków wymaga się tylko tego żeby leciały wszelkie 'plusy', a co oni tam wyprawiają z państwem, między sobą i za granicą - pies to trącał. Myślenie o przyszłości ? Kogo to obchodzi, jakoś to będzie. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-11 o 00:26 |
|
|
|
|
#2514 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie trochę to zgrzyta, że Pis (ale to pewnie przez tę sytuację z samolotem) tak nie lubi Rosji i Putina, przecież tak mniej więcej to im ideologicznie chodzi o to samo.
|
|
#2515 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomnieliscie ,ze chwilę wcześniej przed Lechem rozbiła sie cała wierchuszka wojskowa . W tym kontekście puszczanie w jednym samolocie ,praktycznie władzy PL to jest ryzykanctwo i nieprofesjonalizm. Pan K zagłusza wyrzuty sumienia.
Z drugiej strony jak często giną naczelni wojskowi i politycy jednego kraju w tak krotkim odstępie czasu? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2516 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Protasiuk (kapitan Tupolewa, który się rozbił pod Smoleńskiem) był drugim pilotem w tamtym locie, zobaczył czym pachnie sprzeciwienie się politykowi czy przełożonemu. A Gosiewski zresztą przecież zginął w Smoleńsku. Szkoda gadać po prostu. Polakom najtrudniej jest zrozumieć, że gubi ich własna głupota, nikt w tym nie musi pomagać. Żadne Putiny nie są nam potrzebne. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-04-11 o 00:34 |
|
|
|
|
|
#2517 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem otwarta na uwierzenie, że katastrofa smoleńska to był zamach.
Tylko jeszcze nie widziałam na ten temat cienia dowodu. Nie wiem, jak było naprawdę, ale jednak dopóki nie zostanie udowodnione inaczej, to będę uznawać, że to po prostu katastrofa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2518 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma nawet pół dowodu na zamach. Tutaj wyszła bylejakość bardzo wielu procedur i ludzi. Zaczęło się od niedopełnienia procedur przy ustalaniu listy pasażerów (za dużo dowódców w 1 samolocie),za które do spółki odpowiedzialni byli Stasiak i Arabski. Do tego Kaczyński spóźnił się z dobrą godzinę i już była nerwówka czy zdążą,nikt nie ustalił lotniska zapasowego,kapitan samolotu jako jedyny mówił po rosyjsku więc zarówno rozmawiał z kontrolerami jak i pilotował co jest pogwałceniem elementarnej zasady w lotnictwie,załoga wiedziała,że samolot przed nimi dał radę wylądować więc się włączyło typowo nasze "co ja nie dam rady?",a wisienką na torcie była nieznajomość trasy przez pilotów i niewiedza,że pod koniec lotu wlecieli w obniżenie terenu i są niżej niż myślą,że są. Zawinił czynnik ludzki i po 12 latach czas chyba się z tym pogodzić.
|
|
|
|
#2519 |
|
Zakorzenienie
|
Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 4.
Dowodów na zamach nie ma, bo Putin nie oddał tupolewa. To po pierwsze. A po drugie uwierzenie Putinowi w wersje wyników rosyjskiego śledztwa, które sami przeprowadzali na terenie własnego kraju, też nie wydaje się wiarygodne. W ogóle chyba widać jak wygląda „rosyjska prawda”.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Edytowane przez britnay Czas edycji: 2022-04-11 o 06:01 |
|
|
|
|
#2520 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.

..... w razie jakiegoś zagrożenia dla Polski.... które oczywiście fajnie, jakby nie nastąpiło, ale jakoś tak nie może przestać krążyć mi w głowie.
Jednak jest trochę "wątpliwości" choć one nie przekonują mnie w żadną stronę