|
|
#1651 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Misja w Zambii - część III
Ulisia1 nikt nie będzie na Ciebie krzyczał, bo MAMA, ja, nawet w FAQ jest napisane, że wysyłanie paczek nie opłaca się, powtarzamy to jak zdarta płyta a i tak nikt nie słucha
Jak ktoś ma pieniądze i mu nie szkoda niech wysyła, jak woli wpłacić pieniądze niech wpłaca itp Byleby pomagaćSą Osoby, które piszą do mnie z zapytaniem czy można wysłać, paczkę, bo boją się, że pieniądze zostaną źle spożytkowane, lub mieszkają za granicą i nie mają jak wpłacić złotówki itp. i wolą wysłać paczkę czy kopertę bo mają pewność, że tymi rzeczami obdzieli się potrzebujące Dzieci i to jest piękne Ja też od czasu do czasu wysyłam kopertę bąbelkową, ale nie stać mnie poprostu na wielkie paki. Wpłacam i tak więcej od samego początku, chociaż mam małe Dziecko, to jak na najstarsze 150 dolarów i proszę Siostrę, aby nie zostawiać tego na następne lata, tylko kupować za to co potrzeba, olej, materace, moskitiery itp. to co moja Rodzinka potrzebuje Edit. Dzisiaj poleciało duuużo formularzy dla Rodziców z nuemrami 400. Sprawdzajcie meile ![]() Edit 2. SKLEPIK OTWARTY!!!! ZAPRASZAM WSZYSTKICH ZAKUPOMANIAKÓW NA ZAKUPY ![]() Przypominam: Wybrać produkty, policzyć, dodać, wpłacić taką kwotę, w tytule wpisać: imię i nazwisko swojego adoptowanego Dziecka, nr kartoteki i wymienić produkty: Np. Jaś Kowalski nr 13, ołówek, spodnie, mydło PROSZĘ SIĘ NIE KŁÓCIĆ !!! Jakbyśmy wprowadzili takie ograniczenia jak w innych adopcjach, że Dziecku nic nie można wysłać, to wtedy też byłoby źle, bo jak to, skoro oni nie mają to nie możemy się podzielić itp
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2008-09-07 o 12:33 Powód: dopisek |
|
|
|
#1652 |
|
Raczkowanie
|
Rewelacja sklepik, bardzo przejrzysty
|
|
|
|
#1653 |
|
Raczkowanie
|
Witam serdecznie po długim milczeniu i widzę, że od razu władowałem się w środek ognistej dyskusji....
zatem na początek - powiem - hola hola - pax między nami - spokojnie, Ulisia pragnie jedynie zwrócić uwagę, że wiele zdarza się sytuacji gdy praktycznie każde piśnięcie o brak czegoś tam spotyka się z reakcją w postaci wysyłki. Chodzi tu głównie o to by nie generować postaw stagnacyjno - roszczeniowych - przeprowadzono badania i obserwacje w ramach organizacji humanitarnych - zdarza się to często w obozach uchodźców (przykład ekstremalny - wiem) - gdzie udzielana pomoc powoduje wśród poszkodowanych postawy z gatunku - nie mam - dajcie - należy mi się to - i chodzi o to, że postępując tak stąpamy po cienkim lodzie i tak naprawdę może to prowadzić do kreowania i potęgowania takowych postaw - zresztą dodatkowo może to prowadzić do zasiewania zawiści i zazdrości - pamiętajmy - nie każdy jest w stanie przeznaczyć większych środków ponad kwotę adopcyjną i jedna rodzina dostaje więcej - druga mniej - lub co gorsza wcale, jak ktoś się zmyje - i to może zrobić więcej złego niż dobrego. Wiem, że zawsze można powiedzieć - robię z moimi pieniędzmi co uważam za stosowne - ok - ale róbmy to mądrze i używajmy wyobraźni tudzież myślenia perspektywicznego. Tam panuje inna sytuacja i inne systemy wartości - wiąże się to także z panującym ubóstwem, mentalnością i często drobiazg może doprowadzić do sytuacji niepożądanej. Jedną paczką kaszy czy ryżu sprawy nie załatwimy - ba - zrzutem kontenera na spadochronie byśmy nie załatwili. Pieniądze wydane na takie zrywy można przeznaczyć mądrzej - wiele rzeczy jest tam na miejscu i tam można je kupić - kwoty wysyłek nie są małe - tłumaczenie - mogę wysłać - stać mnie na to - to zbędne marnotrawstwo - forumowiczki organizują wysyłki odzieży i innych drobiazgów - wystarczy włączyć rachunek ekonomii i wyobraźnię, a naprawdę zobaczycie, że zostanie więcej środków na zakupy leków, odzieży, przyborów itp - wszystko to to kwestia zorganizowania się i przemyślenia priorytetów - zrzutka na zakupy różnych rzeczy, które tam są dostępne więcej pomoże i więcej potrzebujących skorzysta, wspólne wysyłki to rozwiązanie też bardziej przemyślane. W końcu wszystkie dzieci nasze są. OK - rozgadałem się - odezwał się logistyk we mnie... teraz sprawy, które sam zacząłem i póki co działam - ciągle Was podczytywałem - tylko weny brakowało by coś skrobnąć, a i wciąż coś zakłócało próby skupienia się - wróciłem z urlopu, odgruzowałem zaległości - zatem piszę - mam spokojniejszy łeb. Na początek - wyjazd - przeciąga się sprawa - i to z paru powodów - najbardziej prozaiczny - zęby - remoncik się zaczął - poszedłem do dentystki - miał być jeden na szybki strzał - pani doktor zajrzała w mą paszczę - spojrzała na mnie - znów w zęby - poleciało odczytanie wyroku - trzy 7mki do wymiany plomb, 3ka do leczenia, 8mka - egzekucja, 7mka - leczenie kanałowe - w środę zaliczyłem fedrowanie jej 4ech korzeni - dopiero wieczorem odpuściło znieczulenie i żuchwa wróciła na miejsce (dlaczego nie można było jej po prostu wyjąć?) - w Afryce wolałbym nie być dla sopocianki1 dobrym przykładem złego przykładu utrzymania uzębienia (choć szoruję codziennie - naprawdę) i służyć za przykład do szkolenia młodych zębodłubów, drugi powód - rozmowa z przedstawicielem ZPKMu zaowocowała serią wskazówek i motywacją do napisania projektu, którego celem jest zwrócenie uwagi Zakonu Maltańskiego na misję w Mpanshyi i udzielenie pomocy - zarówno finansowej, materiałowej jak i profesjonalnego zaplecza personalnego - szczególnie chodzi tu o Arkę i jej potencjał, czyli realizację programów ogólno i szeroko pojętej profilaktyki i dydaktyki, jak i pomocy - temat się mocno zarysował - poszczególne bloki trafią pod wgląd Siostry Józefy i konsultację w ZPKM - wtedy pchniemy to dalej - maszyna biurokracji musi się ruszyć, przemielić - i musi się to stać zanim postawię nogę na afrykańskim lądzie - stamtąd niewiele mógłbym w tej kwestii pomóc. W związku z tym OGROMNA prośba do Gosiakka - jeśli to możliwe - potrzebny będzie zarys rozlokowania skupisk ludności wokół misji, liczebność mieszkańców, przekrój wiekowy dzieci i ich liczebność, przyda się także wszelka wiedza o specyfice obyczajów, mentalności itp - to może pomóc przy zarysowaniu struktury tamtejszego społeczeństwa i tworzeniu programów dydaktycznych w przyszłości przez organizację. Cóż - druga magisterka mi się szykuje - misjologia stosowana - zmontowałem już sobie nawet pomoc pedagoga - ma doświadczenie z dziećmi z domu dziecka - zatem w temacie pomocy sierotom coś naprawdę wartościowego ma szansę powstać. W tematach przyjemniejszych - jeśli pamiętacie dwójkę kotów , którą kiedyś Wam przedstawiłem - tu dalszy ciąg foto sagi - tym razem pięć nowych pociech - koleżance kicia się rozmnożyła, a ciorny diabełek na końcu albumu, co wyrósł ze znajdy broi i jest zresztą gotowy do adopcji.... http://schreck.fotosik.pl/albumy/499254.html Uffff - rozpisałem się - jeśli czegoś zapomniałem lub coś pominąłem - dopiszę jak tylko zauważę Pozdrawiam
Edytowane przez Schreck Czas edycji: 2008-09-07 o 13:46 Powód: maluteńka popraweczka... |
|
|
|
#1654 |
|
Raczkowanie
|
Sklepik - rewelacja
|
|
|
|
#1655 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kura - 15zł mąka - 35zł moskitiera - 25zł Może powinnam się zamknąć, ale do takich nie należę. Dostało mi się za wysłanie na materac, śpiwora i kilku paczek budyniów, trudno. Wydawało mi się, że robię ile mogę, aby pomóc misji, nie działam tylko dla mojej rodziny, żeby ją wynieść na piedestał i załatwić za nich wszystko. Robię zbiórki środków higienicznych, szukam ludzi, którzy pokrywają koszta ich wysyłki, zbierałam zabawki, kserowałam alfabety. Wysyłałam leki. Umieszczam informacje o nas gdzie się da. Wysyłam pieniądze na fundusze, arkę, szpital, ale jak widać jestem burżujem bo wysłałam mojej rodzinie coś co się komuś nie spodobało. |
|
|
|
|
#1656 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kate, spokojnie, nie obrażaj się. Po pierwsze - nic nie było personalnie do Ciebie skierowane. Po drugie - wcale ci się nie "dostało" Po trzecie - wszyscy wiemy że robisz i robiłaś dużo dobrego dla ogółu. Tylko spokojnie. Sama napisałaś - w jedności siła. To były tylko moje przemyślenia - każdy ma prawo do własnego zdania. I własnych przemyśleń. Ściskam wszystkich mocno!
|
|
#1657 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Chodziło tylko o to, że wysyłanie paczek jest drogie i tyle. I o tym wiemy od samego początku, i zawsze powtarzamy, a i tak temat wraca jak bumerang co jakiś czas. Nikt się nie tym nie przejmuje i jak ktoś chce to wysyła a jak nie to nie!!! Nic tak nie cieszy Dziecka jak kolorowy prezent zza granicy i jakie to wyręczanie Rodziny, bez przesady Inna Rodzina żyje z tego co ma i też jest szczęśliwa, tak jak pisała Gosia, grają w piłkę, bawią się wspólnie, Dzieci śmieją się radośnie! Przecież od paru karimat, kocy, czajnika itp. nic się złego nie wydarzy ![]() W jedności siła - tego musimy się trzymać. |
||
|
|
|
#1658 |
|
Raczkowanie
|
Ale ja się nie denerwuje, tylko taka cholera ze mnie, że co na myśli to na języku, co na myśli to w działaniu... mój mąż się już z tym pogodził
![]() ps. zresztą obiecałam ograniczyć wysyłkę paczek, bo mam inny cel. teraz skupiam się na sklepiku, który działłłaaaa
|
|
|
|
#1659 | |
|
Przyczajenie
|
Może i ja się nie za często pojawiam. Ale czytam na bierząco.
I aż się zdziwiłam. Bo: Po co kogokolwiek krytykować że wysyła swojej rodzinie za dużo?? Czy w Zambii wogóle może być czegokolwiek za dużo? wydaje mi się że wszyscy forumowicze mają rodziny, swoje własne wydatki i nikt z nich nie jeździ samochodem takim jak Abramowicz więc o co chodzi?? Tych ludzi trzeba tylko chwalić za to że dają co mają. Tak od serca. A jak ktoś ma więcej to któraś rodzina w Zambii ma więcej radości. Tyle. Cytat:
Do wszystkich 400 coś wysyłałaś? Bo nie wiem czy dla 405 poprostu nie było czy to mój gmail ![]() Aha i mam pytanie bo wcześniej było wspomniane ileś nr i między innymi mój, że możemy się spodziewać listonosza. To mam rozumieć że mam szanse na list od mojego dziecka czy tam jest formularz
If I am not for myself, then who will be for me? And if I am only for myself, then what am I? And if not now, when? (Avot 1:14) |
|
|
|
|
#1660 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich serdecznie!!!
Ulisia -wolno ci mieć Swoje zdanie,odnośnie paczek. Ale Ja mam inne zdanie na ten temat. Nie wypieram się, że wysyłam dużo paczek i kopert,bo Siostra podaje od kogo doszły paczki i koperty. Piotr ma 2 dziewczynki na które płaci oraz na Arkę i Eliasa. ![]() Każda z dziewczynek ma rodzeństwo+ rodziców .Helenka ma 2 braci i 2 siostry a Christina ma 2 braci i 1 siostrę , razem jest to 13 osób. Nie miała bym sumienia, zrobić paczki tylko dla dziewczynek,w każdej paczce są prezenty dla każdego. ![]() ![]() ![]() Materac, śpiwór czy koc, to żaden luksus,to konieczność bo dziecko śpi na macie z patyków i choruje,aż serce ściska. ć Całym sercem jestem z KateMwale,i popieram Ją i to że wysyła paczki i chce wybudować domek,oby Jej się to udało. ,
ceny listów i paczek Edytowane przez mamapity Czas edycji: 2008-09-07 o 15:26 Powód: dopisek |
|
|
|
#1661 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To chyba list
|
|
|
|
|
#1662 |
|
Rozeznanie
|
Sklepik otwarty, a ja nie mogę wejść na stronę, dlaczego akurat ja?
![]() Może jakaś dobra duszyczka napisze mi mniej więcej co jest w sklepiku, będę bardzo, ale to bardzo wdzięczna ?
|
|
|
|
#1663 |
|
Rozeznanie
|
sukienka - 8zł
szczoteczka do zębów 0,6gr pasta 1,2 ciasteczka 0,5gr mydło - nie pamiętam proszek - chyba 6,5 itp...
|
#1664 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Własnie wpisałam wszystko do Excela ![]() http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/files/14334533...znik_walut.xls Tutaj ceny są w Kwachach a potem zgodnie z przelicznikiem jaki podała Gosia (3600za dolara) a potem dolar po 2,7zł. Zawsze można łatwo zmienić jak się przelicznik zmieni ![]() Ah i proszę nie patrzeć na oznacznik walut - w Excelu nie ma waluty Kwacha i użyłam innego tak dla odróżnienia :P EDIT: Właśnie zobaczyłam że dolar spadł już poniżej 2,4 zł. Uaktualniam linka w takim razie. Mam nadzieję że komuś się przyda
Edytowane przez Pyziulka Czas edycji: 2008-09-07 o 15:01 Powód: uaktualnienie |
|
|
|
|
#1665 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za pomoc
|
|
|
|
#1666 |
|
Raczkowanie
|
Kocyk – 31zł
Buciki dziecięce – 9,25zł Wełna – 2zł/szt Buty szkolne chłopięce – 27zł Sukienka dziecięca – 8zł Spodnie szkolne chłopięce – 8zł Koszula szkolna chłopięca – 12,30zł Skarpetki – 2,30zł Spódniczka długa – 11,60zł Spódniczka krótka– 11,60zł Mydło duże do prania – 2,30zł Mydełko – 1,20zł Pasta do zębów – 1,20zł Szczoteczka do zębów – 0,60zł Długopis – 0,40zł Zeszyt duży – 1,20zł Zeszyt mały – 0,40zł Ciasteczka – 0,50zł Sól – 0,40zł Olej – 4,60zł Cukier – 3,50zł Majteczki ceratowe – 1,20zł Majteczki bawełniane – 1,20zł Sukienka dziecięca – 8zł Pasta do prania – 1,30zł Wazelina niemowlęca – 5zł Butelka niemowlęca – 5,40zł Mleko w proszku – 14,60zł |
|
|
|
#1667 |
|
Raczkowanie
|
Jestem zakręcona i to już mocno. Ja chyba dostanę kwestionariusz za ok. miesiąc - tak wczoraj zrozumiałam. Wybaczcie koleżanki, ale jak dałybyście mi odpowiedź to byłabym bardzo, bardzo wdzięczna. Chodzi mi o Nr 483
|
|
|
|
#1668 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo formularz przyszedł, dane prawie się zgadzają, tylko imię jest Angela a nie Agnes I w liście od Joli (taki prawdziwy list) też jest od AngeliWięc chyba zaszła pomyłka i Twoja córeczka ma na imię Angela Ale wysłałam jeszcze raz formularz do Siostry żeby sprawdziła i jak sprawdzi to Ci wyślę. Chyba, ze chcesz ten z Angelą?![]() Formularze dostałam do numeru 480. Formularze: 378, 401-406, 411, 413, 417, 420, 422, 423, 428, 429, 431, 432, 443-445, 451, 453-456, 459-460, 463, 465, 466-470, 472, 475-480. Cytat:
![]() Wpisz normalnie w oknie www.adopcjaserca.pl a nie przez żadne google itp. Tylko u samej góry w pasku, może tak Ci się uda? ![]() Cytat:
Cytat:
A ile nie ma zdjęć Rodzice jeszcze od kwietnia czekają
|
||||
|
|
|
#1669 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Od razu też w Excelu wpisuje ilość produktów i mi samo podlicza ile mam zapłacić - dla mnie to wygoda a może i komuś jeszcze sie przyda
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1670 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No tak Seonka, zamiast się cieszyć z otwarcia sklepiku to ja wymyślam nowe problemy Cytat:
Nie było to żadne wyręczanie moich rodziców i nie nabrali oni do ciotki postawy stagnacyjno - roszczeniowej ![]() ![]() ![]() A zatem sklepik otwarty, więc na zakupy
|
||
|
|
|
#1671 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiem że ten cytat siebie dziwnie wygląda ale chciałam żeby Gosiakk miała wszystko razem w jednym poście pozdrawiam wszystkich cieplutko ps. sklepik super a te sukieneczki to oni tam prześliczne mają |
|
|
|
|
#1672 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma co na forum są chyba najbardziej zaangażowani rodzice. Taka rozmowa była bardzo bardzo ważna i potrzebna. Każdy z nas wyciągnął wnioski na przyszłość.
Przejrzałam forum większość z nas wysyła kredki, słodycze, maskotki, lalki. Większe zakupy to zazwyczaj rower, materac, moskitiera, ale musimy pamiętać, że są to prezenty "raz na długi czas". Wszyscy wspólnie reagujemy na potrzeby misji tj. kasza, leki, podpaski, nasiona, które kierowane są do szpitala, Arki i pomagają ogółowi. Paczki zazwyczaj wysyłane są grupowo, aż bije z tego forum współpraca i siła. Dzięki sklepikowi ograniczy się wysyłanie paczek, bo mamy tu tyle produktów. Wpis od osób, która się na tym bardziej znają tzn. reakcjach na nasze przesyłki, realnych potrzeb pomogą nam na przyszłość w sposób odpowiedni komponować przesyłki i wysyłać to, co rzeczywiście jest niedostępne na miejscu. Zgadzam się z tym, że nie możemy zdejmować z prawnych opiekunów starań o zapewnienie dzieciom najlepszej opieki i warunków życia. Mamy dawać ludziom wędkę, a nie rybę. Wiem jednak również to, że takie podejście przychodzi z czasem. Bo kiedy widzi się oczy dziecka, to tak bardzo chce mu się przychylić nieba. Ja teraz wysyłam rzeczy bardziej racjonalnie niż na początku. I chociaż strasznie nadpobudliwa ze mnie osóbka, to potrafię przyznać, ze wszystko musi mieć ręce i nogi. Ale uważam również, że paczka kakao, czy ryżu nie spowoduje całkowitego rozleniwienia. Teraz chcę zbierać na dom z cegieł bo to koszt 10 paczek Czekam jedynie na informację, czy moja rodzina naprawdę tego potrzebuje, aby nie pakować się z nawet najlepszymi chęciami w naturalne życie mojej rodziny. |
|
|
|
#1673 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło, wcześniej normalnie wchodziłam na stronkę i nic się nie działo, no nic będę próbować dalej albo na innym komputerze
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1674 |
|
Rozeznanie
|
A jaką masz przeglądarkę, czasem to ich wina. Mnie niektóre strony nie działają we wszystkich przeglądarkach. Używam Firefoxa i bez problemu strona działa i sklepik też
|
|
|
|
#1675 |
|
Raczkowanie
|
cyt "Długo próbowałam zalogować się na Forum. Myślę, że znalazłam rozwiązanie - to wiadomość dla tych, którzy mają problemy z tym również. Otóż do tej pory logowałam się z WP do google i dalej. Dzisiaj wypróbowałam innej przeglądarki tj. Firefox i z niej na google i dalej. Udało się i proponuję wszystkim tym, którzy nie mogą się zalogować" - spróbuj jeszcze raz.
|
|
|
|
#1676 | |
|
Przyczajenie
|
![]() Regularnie podczytuje forum, ale z powodu chronicznego braku czasu i tysiaca obowiazkow, rzadko udaje mi sie cos napisac... Cytat:
Choc mam watpliwosci, gdyz w dzisiejszym poscie SEONA pisze: Formularze dostałam do numeru 480. Formularze: 378, 401-406, 411, 413, 417, 420, 422, 423, 428, 429, 431, 432, 443-445, 451, 453-456, 459-460, 463, 465, 466-470, 472, 475-480. No i tu nie ma mojego Johna z nr 464 , mam nadzieje, ze to przeoczenie...Co do wysyłki paczek, to chyba wszyscy sie cieszymy, ze sa osoby, ktore w ten tez sposob wspomagaja dzieciaczki Pozdrowienia dla wszystkich rodzicow
|
|
|
|
|
#1677 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1679 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Hmmm...dopiero teraz zauważyłam 4.09.08 zmieniono mi nr kartoteki na 545 ( 3 dni temu), a wcześniej mialam 543 . MAMA ma natomiast formularz 545 to już się mnie tyczy, czy to dotyczy jeszcze osoby, która miała ten nr wcześniej?
|
|
|
|
|
#1680 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
Dzis dostałam formularz mojej Ani. Dowiedziałam sie w koncu o niej kilku rzeczy. Powiedzcie mi czy data urodzenia 07-03-1999 oznacza ze Ania urodzila sie w lipcu czy w marcu? W Polce oznaczałaby marzec, ale w Stanach lipiec ![]() Bardzo sie ciesze, ze ruszyl sklepik. Dalam zadanie mojej siostrze (Gosiakk), zeby dowiedziala sie czego Ani najbardziej brakuje. Będę miała informację z pierwszej ręki Grunt to miec wtykę![]() A poza tym... W pewnym momencie miałam wrażenie, że dyskusja dotycząca wysyłania paczek zejdzie na zły tor, ale to chyba nie jest możliwe na tym formum. Popieram ograniczenie szczegółowych informacji dotyczących zawartości wysyłanych przez nas paczek. Niemniej chciałabym usłyszec zdanie Siostry na ten temat. Pozdrawiam wszystkich cieplutko i zycze spokojnej nocy. Magda |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.

Teraz możecie na mnie nakrzyczeć.

napisze mi mniej więcej co jest w sklepiku, będę bardzo, ale to bardzo wdzięczna ?
I w liście od Joli (taki prawdziwy list) też jest od Angeli
. MAMA ma natomiast formularz 545 to już się mnie tyczy, czy to dotyczy jeszcze osoby, która miała ten nr wcześniej?