Mamy Sierpniowe 2021 cz 2! - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2022-04-11, 23:41   #4891
motyczkam
Raczkowanie

Dot.: Mamy Sierpniowe 2021 cz 2!

Cytat:
Napisane przez wynn Pokaż wiadomość
Kalinka mi na momenty mamozy pomaga nosidło, byłam sceptycznie do tego nastawiona ale mamy takie że pozycja jest ok i raz dwa się go zapina. Raz próbowałam z chustą to był totalny niewypa.
Mój zaczyna próby raczkowania ale często się przewraca bo chyba jeszcze nie ogarnął ze to trzeba na przemian. Czy waszym dzieciom też zdarza się uderzać w głowę przy utracie równowagi? Zdarza mi się nie upilnować momentu i mam straszne wyrzuty sumienia jak on się tak bujnie i uderzy.
A co do ospy to zaszczepię małego jak będzie już czas, wolę jej uniknąć.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Oj tak... Nawet kant szafki zaliczony 🙈

Moje dziecko idzie jak burza. Ledwo się siadać nauczyła i już raczkuje. Jak tak dalej będzie to w przyszłym tygodniu stanie na nogi 😂
motyczkam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-04-12, 08:46   #4892
Shiz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez motyczkam Pokaż wiadomość
Oj tak... Nawet kant szafki zaliczony

Moje dziecko idzie jak burza. Ledwo się siadać nauczyła i już raczkuje. Jak tak dalej będzie to w przyszłym tygodniu stanie na nogi
A to akurat bardzo możliwe, bo dzieci siadają i stają prawie jednocześnie fizjo nam przy pierwszym dziecku mówił, żebyśmy się nie zdziwili.

Stary 2022-04-12, 23:14   #4893
ana909
Erudycja

Cytat:
Dzięki dziewczyny za te komentarze o waleniu głową w podłogę, jakoś nie zdawałam sobie wcześniej sprawy że tak wygląda nauka poruszania i jednak byłam bardzo styrana. Postaram się wrzucić na luz 🤪My z mężem postanowiliśmy że po skończonym 8 miesiącu spróbujemy przenieść małego do jego pokoju. Naczytałam się, że to właśnie sprzyja przesypianym nockom, bo nawet sobie nie zdajemy sprawy że jakieś nasze odgłosy wybudzają dziecko. Ale nic na siłę, jak się nie uda to wróci do nas. Ufam mojej intuicji co do jego gotowości na pewne rzeczy, narazie mnie nie zawiodła Super, że u Was się to sprawdza, macie kamerkę/nianie w pokoju? Bo u nas pokoje nie łącza się ścianami i dodatkowo musimy zamykać drzwi żeby koty nie wchodziły mu do łóżeczka, więc nie będziemy słyszeć jak się wybudza i będziemy musieli używać kamerki z czujnikiem ruchu (dotychczas używaliśmy tylko na wyjazdach do teściów).

Kamerkę mam od urodzenia. Przy nauce i generalnie samodzielnym zasypianiu to podstawa, żeby mieć pewność że jest wszystko ok, mały zawsze śpi w zamkniętym pokoju. Jak bylismy u tescia to spał na piętrze, a my na dole w salonie byliśmy z resztą gości i ja kamerę z dźwiękiem miałam włączona cały czas. Zresztą teraz też śpię z włączonym dźwiękiem na telefonie bo czasami zaczyna jęczeć i szybciej go usłyszę tak, niż przez drzwi.

Co do wstawania to u córki tak było -na wyjeździe jednocześnie zaczęła spać na brzuchu, wstawać na nogi i raczkować, siadać zaczęła chwilę wcześniej.

Stary 2022-04-13, 09:49   #4894
maybelline
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
Kamerkę mam od urodzenia. Przy nauce i generalnie samodzielnym zasypianiu to podstawa, żeby mieć pewność że jest wszystko ok, mały zawsze śpi w zamkniętym pokoju. Jak bylismy u tescia to spał na piętrze, a my na dole w salonie byliśmy z resztą gości i ja kamerę z dźwiękiem miałam włączona cały czas. Zresztą teraz też śpię z włączonym dźwiękiem na telefonie bo czasami zaczyna jęczeć i szybciej go usłyszę tak, niż przez drzwi.

Co do wstawania to u córki tak było -na wyjeździe jednocześnie zaczęła spać na brzuchu, wstawać na nogi i raczkować, siadać zaczęła chwilę wcześniej.

To spanie na brzuchu mnie przeraża

Stary 2022-04-13, 14:14   #4895
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez maybelline Pokaż wiadomość

Przez kilka pierwszych dni też mnie to trochę przerażało, bo jest młodszy niż była córka, zwłaszcza że jeszcze nie opanował wtedy sztuki przekręcania się na plecy. Na szczęście tylko kilka razy musiałam go przerzucić bo z dnia na dzień opanował przekręty Od tamtej pory nie ruszam, kładę go na plecach A jak się ułoży to już jego sprawa i generalnie śpi albo na boku albo na brzuchu w różnych pozycjach....

Stary 2022-04-13, 19:32   #4896
Shiz
Zadomowienie

Cytat:

Mój już od dawna śpi na brzuchu. Kręcił się i budził co 5 min na plecach i od przewrócenia do na plecy zacząła normalnie spać. Chociaż teraz to już się turla po łóżku.
Raczkuje! No to komplet umiejętności na razie zaliczony może już nam fizjo odpuści cotygodniowe wizyty.

9m2t

Stary 2022-04-13, 21:22   #4897
_kalinka_91
Raczkowanie

Mój śpi na wznak lub na boku ale zauważyłam, że często tuż przed przebudzeniem obraca się na brzuszek i robi śpiąco pozycje do raczkowania, zaczyna się bujać i się budzi zdziwiony co jest słodziak wtedy jest bardzo
Aaa odkryłam super zajęcie dla małego-daje mu na macie miseczkę z ekspondowanym orkiszem i mam dla siebie 20 minut (wysypuje ziarenka, podnosi je, ugniata w łapce, odwraca miseczkę, pstryka orkiszem no zabawa na całego
_kalinka_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-04-14, 07:31   #4898
Nemmireth_
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny za te komentarze o waleniu głową w podłogę, jakoś nie zdawałam sobie wcześniej sprawy że tak wygląda nauka poruszania i jednak byłam bardzo styrana. Postaram się wrzucić na luz My z mężem postanowiliśmy że po skończonym 8 miesiącu spróbujemy przenieść małego do jego pokoju. Naczytałam się, że to właśnie sprzyja przesypianym nockom, bo nawet sobie nie zdajemy sprawy że jakieś nasze odgłosy wybudzają dziecko. Ale nic na siłę, jak się nie uda to wróci do nas. Ufam mojej intuicji co do jego gotowości na pewne rzeczy, narazie mnie nie zawiodła Super, że u Was się to sprawdza, macie kamerkę/nianie w pokoju? Bo u nas pokoje nie łącza się ścianami i dodatkowo musimy zamykać drzwi żeby koty nie wchodziły mu do łóżeczka, więc nie będziemy słyszeć jak się wybudza i będziemy musieli używać kamerki z czujnikiem ruchu (dotychczas używaliśmy tylko na wyjazdach do teściów).

My mamy nianie ale bez kamery. Głównie służy nam żeby słyszeć starszą córkę no i używamy dla małego na drzemki.
Cytat:
Oj tak... Nawet kant szafki zaliczony

Moje dziecko idzie jak burza. Ledwo się siadać nauczyła i już raczkuje. Jak tak dalej będzie to w przyszłym tygodniu stanie na nogi
Brawo! Dla wszystkich dzieciaków za nowe umiejętności
Cytat:

Mój od początku śpi na brzuchu

Wysłane z mojego 21061119DG przy użyciu Tapatalka

1 + 1 = 3
Nasza Księżniczka

Starania od listopada 2019
Tyle zmienił mały człowiek, niemal lżejszy od powietrza.
11tc[*] 11.04.2017
6tc[*] 5.12.2017
Nemmireth_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-04-14, 18:57   #4899
motyczkam
Raczkowanie

Cytat:

Moja też odkąd nauczyła się swobodnie przewracać w obie strony to śpi na brzuchu. Głównie w dzień. W nocy na boku.

Mamy problem z karmieniem w ciągu dnia. No nie chce. Chlupnie ze dwa- trzy łyki z każdej strony i koniec. W nocy je normalnie.

8m
Stary 2022-04-14, 19:48   #4900
wynn
Zadomowienie

Cytat:
Moja też odkąd nauczyła się swobodnie przewracać w obie strony to śpi na brzuchu. Głównie w dzień. W nocy na boku.

Mamy problem z karmieniem w ciągu dnia. No nie chce. Chlupnie ze dwa- trzy łyki z każdej strony i koniec. W nocy je normalnie.

8m
A jak z innymi posiłkami? Może po prostu nie jest głodna? W ogóle pytanie do wszystkich:w jakich odstępach czasowych dajecie dziecku jeść (mleko lub inny posiłek) i ile z tego to mleko a ile posiłki stałe? Ja bym chciała stopniowo zmniejszać ilość mleka na rzecz posiłków stałych bo ładnie je, myślę, że najada się i zależy mi żeby go odstawić jak będzie miał rok-przed pójściem do żłobka. Z drugiej strony ciągle mam w głowie że do roku podstawą jest mleko ale w sumie nie wiem ile wynosi ta podstawa. Karmienie na żądanie u nas nie działa bo on nie ma parcia na pierś, dostanie cokolwiek i jest zadowolony

wynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-04-14, 20:22   #4901
motyczkam
Raczkowanie

Inne posiłki je ze smakiem. Tzn rano godzinę po cycu dostaje kaszkę z owocem, potem daję popić mlekiem (no tu normalne że się nie opije dużo). Potem co jakiś czas proponuję cyca. Zwykle coś pojadła a teraz musi minąć przynajmniej ze 4h żeby te kilka minut (ale mniej niż chociażby tydzień temu) pojadła. Potem koło 15, godzinę lub 30min po cycu obiad. Znowu daję popić ze dwa łyki. Do wieczora znowu próbuję wcisnąć cyca ale tylko chlupnie kilka łyków. Przed snem coś popije więcej i koniec. No i w nocy zje dość sporo ale z drugiej strony długie przerwy wtedy ma więc głodna. No jeszcze tydzień temu jadła więcej. Mam nadzieję że nie chce się odstawić bo ja nie jestem na to gotowa 🙆
Stary 2022-04-14, 20:45   #4902
ana909
Erudycja

Cytat:

8m
Cytat:
A jak z innymi posiłkami? Może po prostu nie jest głodna? W ogóle pytanie do wszystkich:w jakich odstępach czasowych dajecie dziecku jeść (mleko lub inny posiłek) i ile z tego to mleko a ile posiłki stałe? Ja bym chciała stopniowo zmniejszać ilość mleka na rzecz posiłków stałych bo ładnie je, myślę, że najada się i zależy mi żeby go odstawić jak będzie miał rok-przed pójściem do żłobka. Z drugiej strony ciągle mam w głowie że do roku podstawą jest mleko ale w sumie nie wiem ile wynosi ta podstawa. Karmienie na żądanie u nas nie działa bo on nie ma parcia na pierś, dostanie cokolwiek i jest zadowolony

Mój też je mniej ale raczej dlatego że nie ma czasu.

Mój je koło 7.30-8.30 w zależności czy i o której było kp w nocy. Potem koło 10 proponuje cyca, z reguły je normalnie. Później 12.30-13 cyc chyba że chce wcześniej, o 15 obiad, około 18 cyc i przed sn 19.20-19.30 kasza na mm. No i w nocy je albo nie. Więc wychodzi 6-7 posiłków.
Za tydzień kończy 8mcy

Stary 2022-04-14, 20:55   #4903
motyczkam
Raczkowanie

Cytat:
Mój też je mniej ale raczej dlatego że nie ma czasu.

A może to jest przyczyna... Bo faktycznie zbiegło się to z nowymi umiejętnościami

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

A skoro jesteśmy przy temacie posiłków to zapytam, co poddajecie na obiad dzieciom? Chodzi mi o zupki.
Stary 2022-04-14, 21:23   #4904
_kalinka_91
Raczkowanie

My na razie mamy kp i dwa posiłki w ciągu dnia. Na obiad często robię zupkę gdzie baza to wywar z królika i warzyw korzeniowych i w zależności od dnia albo dorzucę dynię albo pomidorowy sos domowej roboty lub passatę albo cukinię itp. bzimbziam i wychodzi zupa czasem podaje samą bazę ale jednak taka z warzywami jest chyba ciekawsza w smaku ostatnio robiłam krem z białych warzyw bez mięsa i był przepyszny.

Edytowane przez _kalinka_91
Czas edycji: 2022-04-14 o 21:49
Stary 2022-04-14, 22:27   #4905
ana909
Erudycja

Cytat:
A może to jest przyczyna... Bo faktycznie zbiegło się to z nowymi umiejętnościami

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

A skoro jesteśmy przy temacie posiłków to zapytam, co poddajecie na obiad dzieciom? Chodzi mi o zupki.
Obiadek to baza z warzyw pietruszka, seler, por (marchewkę narazie odstawiłam bo miał plamy) plus cielęcina lub dorsz. No i do tego coś dodatkowego - ziemniaki, brokuł, kalafior, pomidor, buraki, czasami daje ryż lub makaron np do pomidorow. Na kolację dostaje kasze bez owoców, w ciągu dnia czasami między posiłkami owoc. Od czasu do czasu zamiast obiadu daje jajecznicę. I w sumie tyle

Stary 2022-04-15, 09:37   #4906
Shiz
Zadomowienie

Ja zupy daję te co my jemy (odkładam trochę zanim posolę). Pomidorówka, jarzynowa, oststnio barszcz ukraiński czy inne. Blenduje lekko z warzywami i mięsem z zupy, czasem dodaję kaszę mannę (do pomidorówki czy rosołu). Mrożę po porcji, zeby było na dni kiedy nie mam specjalnej wersji dla dziecka. Albo bez wyrzutów czasem daję słoiczek po prostu

Stary 2022-04-15, 10:57   #4907
Nemmireth_
Zakorzenienie

Cytat:

U nas są to 2 posiłki, rzadko kiedy 3. Zresztą ostatnio nie ma czasu na jedzenie i siedzenie bo on musi iść teraz natychmiast i zje jedną łyżkę a potem krzyk żeby go wyjąć.
Cytat:

Ja daję to co my jemy. Po prostu odkładam trochę zanim posole. Nie blenduje.

Wysłane z mojego 21061119DG przy użyciu Tapatalka

1 + 1 = 3
Nasza Księżniczka

Starania od listopada 2019
Tyle zmienił mały człowiek, niemal lżejszy od powietrza.
11tc[*] 11.04.2017
6tc[*] 5.12.2017
Nemmireth_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-04-15, 15:47   #4908
ana909
Erudycja

Cóż mój też zaczyna mniej jeść, dziś nie chciał cycka po drzemce więc dostał dopiero pół godziny przed obiadem i wcale dużo nie zjadł.

Dziewczyny wszystkiego najlepszego, spokojnych świąt i mało sprzątania

Ja dzisiaj ogarniam wszystko, tzn sprzątanie i większe porządki, bo na niedzielę i poniedziałek robię po torcie, dla koleżanki na chrzciny syna i niespodziankowy dla mojej babci na 75. Urodziny. Więc jutro chcę się skupić tylko na dekoracji żeby się niestresowac. Pierwszy raz robię dla kogoś na taką ważniejszą uroczystość niż urodziny, więc nie mogę myśleć o sprzątaniu jeszcze

Stary 2022-04-15, 16:50   #4909
wynn
Zadomowienie

Cytat:
Cóż mój też zaczyna mniej jeść, dziś nie chciał cycka po drzemce więc dostał dopiero pół godziny przed obiadem i wcale dużo nie zjadł.

Dziewczyny wszystkiego najlepszego, spokojnych świąt i mało sprzątania

Ja dzisiaj ogarniam wszystko, tzn sprzątanie i większe porządki, bo na niedzielę i poniedziałek robię po torcie, dla koleżanki na chrzciny syna i niespodziankowy dla mojej babci na 75. Urodziny. Więc jutro chcę się skupić tylko na dekoracji żeby się niestresowac. Pierwszy raz robię dla kogoś na taką ważniejszą uroczystość niż urodziny, więc nie mogę myśleć o sprzątaniu jeszcze

To super, pokaz nam foty tortów my w tym roku zostawiliśmy nieposprzątane mieszkanie i święta spędzamy u teściów. Będziemy pomagać w przygotowaniach jedzeniowych ale generalne sprzątanie narazie nas ominie

Stary 2022-04-16, 17:57   #4910
ana909
Erudycja

Cytat:
To super, pokaz nam foty tortów my w tym roku zostawiliśmy nieposprzątane mieszkanie i święta spędzamy u teściów. Będziemy pomagać w przygotowaniach jedzeniowych ale generalne sprzątanie narazie nas ominie

Ten dla babci jeszcze trochę podrasowałam złotem ale już nie robiłam zdjęcia po, bo mi się już nie chciało. Screenshot_2022-04-16-17-56-24-886_com.miui.gallery.jpgScreenshot_2022-04-16-17-56-17-364_com.miui.gallery.jpg

Stary 2022-04-16, 19:00   #4911
wynn
Zadomowienie

Cytat:
Ten dla babci jeszcze trochę podrasowałam złotem ale już nie robiłam zdjęcia po, bo mi się już nie chciało. Załącznik 7770657Załącznik 7770658

O jaaa, przepiękne! Robisz to w domu czy masz jakąś pracownię? Chodziłaś na jakieś kursy czy masz po prostu talent?

Stary 2022-04-16, 20:02   #4912
ana909
Erudycja

Robię tylko w domu, to moja pasja. Uczę się z grup tortowych i internetu. Tortami tak bardziej "profesjonalnie" zaczęłam się interesować dwa lata temu. Teraz niestety piekę dużo mniej... Kiedyś miałam ogromną kuchnie, teraz skromną. No i mam insulinooporność więc nie mogę piec dla siebie
Cytat:
O jaaa, przepiękne! Robisz to w domu czy masz jakąś pracownię? Chodziłaś na jakieś kursy czy masz po prostu talent?

Robię tylko w domu, to moja pasja. Uczę się z grup tortowych i internetu. Tortami tak bardziej "profesjonalnie" zaczęłam się interesować dwa lata temu. Teraz niestety piekę dużo mniej niż kiedyś... Kiedyś miałam ogromną kuchnie, teraz skromną. No i mam insulinooporność więc nie mogę piec dla siebie chciałabym przy tym pracować, może kiedyś? Narazie robię rodzinie i jak ktoś ze znajomych poprosi.

Kuźwa małemu wyszły krostki. Na 99% będzie to ospa. Także no, równe 14 dni odkąd córce wyszły. Cudne święta, jutro spędzę dzień sama z małym bo mąż pójdzie z córką do teściowej i później do teścia.

Stary 2022-04-19, 19:02   #4913
Shiz
Zadomowienie

Oho... mamoza sie zaczyna obcy są be (to akurat dobrze ), a dziadki dopiero po chwili są akceptowani. No i człapie za mną po mieszkaniu, jak już doczłapie, to wyciąga rączki, żeby go nosić a nie daj borze zniknę z oczu. To drze się jak by go zarzynali

Stary 2022-04-19, 19:59   #4914
wynn
Zadomowienie

Mój to mam wrażenie że mogłabym go sprzedać i by nie zatęsknił, uwielbia ludzi i nowe twarze, a jeszcze jak ktoś się powygłupia to w ogóle ma plusa u dziecka, trochę chciałabym tej typowej mamozy, ale z drugiej strony wiem, że jak będzie tylko mamamama to zatęsknię za tym czasem
U nas w święta dzieć się po raz pierwszy podciągnął do stania, jeszcze porządnie nie czworakuje a już będzie wstawał, ja się wykończę przecież teraz to już w ogóle na chwilę nie można go spuścić z oczu 🤪

Stary 2022-04-19, 21:45   #4915
maybelline
Zakorzenienie

Mój zaczął pełzać dopiero. Ale byłam u fizjo i wszystko ok.
Dziś 9 miesiecy.

Dziewczyny, kupiłam pastę Jordan, mogę tym mu myć zęby?

Stary 2022-04-19, 22:09   #4916
motyczkam
Raczkowanie

Cytat:
Mój zaczął pełzać dopiero. Ale byłam u fizjo i wszystko ok.
Dziś 9 miesiecy.

Dziewczyny, kupiłam pastę Jordan, mogę tym mu myć zęby?

https://www.srokao.pl/2012/08/analiz...zieci.html?m=1

Tu sprawdź. Ja mam taką malutką elmex co "gratisem" przy szczoteczce była
Stary 2022-04-20, 11:06   #4917
_kalinka_91
Raczkowanie

U nad tez jest tylko mama i mama. Najlepiej na rękach. Od babci sie odwracał i płakał za mną. Jechaliśmy na święta samochodem 200 km i podróż była ciężka- płakał nam ponad godzinę bez przerwy więc podróż była non-stop z przerwami co zjazd...

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

Aa i wstal na święta sam
Stary 2022-04-20, 12:54   #4918
ana909
Erudycja

Mój też ma lekką mamoze jak jest ze mną ale jak są inni to nie gardzi innych uwagą. Generalnie nadal jest dość samodzielny i umie się dużo Sam sobą zajmować ale już nie tyle co był młodszy.
Dziś skończył 8mcy ️ ale tylko pełza, do raczkowania czasem się podniesie na całych rękach ale tylko na chwilę i dość rzadko. Jeszcze mu się nie spieszy.

Stary 2022-04-20, 16:45   #4919
motyczkam
Raczkowanie

Dziewczyny, jakie ryby kupujecie dzieciom? Ja dawałam dorsza ale teraz czytam że mało wartościowy jest i lepszy łosoś...
Stary 2022-04-20, 17:22   #4920
dora_019
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, jakie ryby kupujecie dzieciom? Ja dawałam dorsza ale teraz czytam że mało wartościowy jest i lepszy łosoś...
Ja daję taką jaką akurat my jemy. Najczęściej łosoś, mintaj albo morszczuk.

dora_019 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości