![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 74.
Cytat:
Ja się tylko zastanawiam, ilu z tych oświeconych i krytykujących, grzeje dupę w mieszkanku sponsorowanym przez rodziców bądź odziedziczonym. Jak to zresztą ktoś już ujął na innym wątku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Znam te obliczenia z tv , ale hmm, mnie obliczenia ostatnie 2 lata vs teraz nie do końca przekonują, bo chyba nikt nie liczył na to, że cały czas będzie taka sytuacja.
Inna sprawa, że jak ma się kredyt wiele lat, to moze człowiek mniej się przeaża wahaniami wysokości raty, bo nie pierwszy raz tego doświadcza. Mnie bardziej kłuje inflacja i związane z nią ceny w sklepach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, czy odnosisz się do linka, który wstawiłam, czy do czegoś innego - ale oni tam porównują wrzesień 2021 do kwietnia 2022, więc no to są zmiany na przestrzeni 8 miesięcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89210915]2 dolary za godzinę?!!
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Tak. Ostatnio @losangelespl na Insta poruszala temat stawek dla kelnerów, wliczając w to oczywiście kwestię napiwków. Cytat:
Cytat:
No jasne...Zwłaszcza przy takiej inflacji, kiedy łatwo wydajesz każde 100 zł, nie mając za wiele w koszyku, a 50 zł doslownie rozpływa się w rękach na byle co. I to jest przecież widoczne wszędzie, więc w Biedronce ludzie też muszą liczyć pieniądze i robić zakupy bardziej rozsądnie niż dotychczas, nierzadko pewnie dokonując wyboru "Jak wezmę rzecz x, to nie wezmę y", a nie w takim sensie, że łatwo mogą wybrać coś tańszego. Skoro tańszego w zasadzie nie ma, bo zdrozala większość produktów... Myślę, że trzeba się będzie glowic nad zawartością koszyka. Dla mnie to jest niesamowicie frustrujące... Dodajmy do tego wyższe rachunki, podatki czy nawet ceny w klinikach/gabinetach dentystycznych, które już od czasów pandemii nieźle poszły do góry, to naprawdę... Ta pani jest geniuszem ekonomii. Nie wiem jak w ogóle można coś takiego powiedzieć. Cytuję: "Płaca minimalna w 2022 jest i tak za wysoka". Ktoś się z tym zgadza? Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-05-08 o 06:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89211085]Dobra, chodziło mi o tą całą patole co nigdy dnia nie przepracowała i ciągnie kasę na dzieci. Teraz 12 tys na dziecko i inne bzdury. Ludzie którzy dnia nie przepracowali wyciągają łapy po nie swoje. Jak dla mnie jak nie pracujesz, bo jesteś leniem, to sobie zdychaj pod mostem z głodu. Twój wybór. Nikt się w ten wybór nie powinien wtrącać.
A klasa średnia to wszystko sponsoruje, bo płaci największe podatki. Apelował do ogarnięcia się przez banki. Haha. Dobry żart. Ten cały żałosny rząd stworzył ten bajzel, a teraz apeluje. Serio, jak PiS znowu wygra wybory, to naprawdę Polacy to najwieksi kretyni, którzy widocznie zasługują na życie w biedzie. Jak ludzie chcą tak żyć, to w sumie co im przeszkadzać. Przynajmniej jakaś grupa się nachapie i będzie szczęśliwa. Głównie to mówię o tej całej masie ludzi która nie chodza na wybory, bo nie. Co do kredytobiorców to tak nie do końca, bo wartość mieszkania cały czas rośnie, więc nawet płacąc większe raty nie jest tak, że cały czas biedniejesz. Mając tylko oszczędności jestes za to coraz biedniejsza. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Jest taki burdel i kasy brak, że może nie być prawdziwego chętnego do wygrania tych wyborów niestety A jeszcze przypomnę, że pod koniec maja miały być szczególy i wejście w życie programu, gdzie rząd zabezpiecza wkład własny na mieszkanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nadal myślimy nad tym, co kupujemy ![]() Piękno rodzi się w bólach niestety ![]() 290cc anatomy 29.04.2017 piękna data ![]() ![]() ![]() Edytowane przez nikisa Czas edycji: 2022-05-08 o 07:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89211085]Dobra, chodziło mi o tą całą patole co nigdy dnia nie przepracowała i ciągnie kasę na dzieci. Teraz 12 tys na dziecko i inne bzdury. Ludzie którzy dnia nie przepracowali wyciągają łapy po nie swoje. Jak dla mnie jak nie pracujesz, bo jesteś leniem, to sobie zdychaj pod mostem z głodu. Twój wybór. Nikt się w ten wybór nie powinien wtrącać.
A klasa średnia to wszystko sponsoruje, bo płaci największe podatki. Apelował do ogarnięcia się przez banki. Haha. Dobry żart. Ten cały żałosny rząd stworzył ten bajzel, a teraz apeluje. Serio, jak PiS znowu wygra wybory, to naprawdę Polacy to najwieksi kretyni, którzy widocznie zasługują na życie w biedzie. Jak ludzie chcą tak żyć, to w sumie co im przeszkadzać. Przynajmniej jakaś grupa się nachapie i będzie szczęśliwa. Głównie to mówię o tej całej masie ludzi która nie chodza na wybory, bo nie. Co do kredytobiorców to tak nie do końca, bo wartość mieszkania cały czas rośnie, więc nawet płacąc większe raty nie jest tak, że cały czas biedniejesz. Mając tylko oszczędności jestes za to coraz biedniejsza. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Premier sobie stroi żarty. Polskie państwo jest właścicielem 3 dużych banków (PKO BP, PKO SA i Alior), każdy z tych banków mógłby podnieść oprocentowanie depozytów i wtedy inne musiałyby pójść ich śladem bo inaczej mnóstwo klientów uciekłoby tam gdzie jest lepsze oprocentowanie. Ale po co, lepiej apelować i wykonywać działania pozorowane. Bo nie ma się co oszukiwać, te wszystkie propozycje pomocy kredytobiorcom póki co nie mają w sobie nawet zalążka pomocy ludziom tylko mają zadbać o to żeby banki nie straciły. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Mój pradziadek ze strony Taty zginął w obozie koncentracyjnym Stutthof. Jak Ty masz czelność nazywać mnie "aufseherin"? Czyli ja jestem faszystką i nazistką, tak? Ty weź pomysl, zanim następnym razem coś takiego napiszesz, bo jeśli istnieją jakiekolwiek granice to właśnie je przekroczyłeś.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2022-05-08 o 08:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ---------- Cytat:
Ja bym nie przeżyła za minimalną krajową. Nawet nie ma opcji. Mniej więcej jej równowartość wydaję na życie i przyjemności, a gdzie tu jeszcze mieszkanie i jakiekolwiek zaskórniaki na czarną godzinę. Edytowane przez 747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c Czas edycji: 2022-05-08 o 08:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Specjaliści edukatorzy od oszczędzania, które za minimalną nigdy nie pracowali, mówią, że z latwością mozna z minimalnej pensji zaoszczędzić na emeryturę, mieszkanke i inne nieprzewidziane wydatki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
Wątpię, by ktoś kto sam się utrzymuje, powiedział coś takiego. Chyba że mieszka z rodzicami i płaci 300zł miesięcznie za jedzenie i rachunki, to wtedy jest królem życia, tyle że na czyjś koszt.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=1e480a74c83b298335abeb1 9bb62a32399143eb5_629d357 241768;89211363]Specjaliści edukatorzy od oszczędzania, które za minimalną nigdy nie pracowali, mówią, że z latwością mozna z minimalnej pensji zaoszczędzić na emeryturę, mieszkanke i inne nieprzewidziane wydatki.[/QUOTE]
Nie byłabym w stanie się wyżywić za minimalną krajową w Polsce. A gdzie w tym wszystkim jeszcze czynsze/rachunki/ ubrania itd?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2022-05-08 o 08:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89211382]Chyba każdy rozsądny człowiek wie, za minimalna jest głodowa. Ale podnoszenie jej, szczególnie w czasie kryzysu to zadne rozwiązanie. Widziałam, że planują dwa razy w roku ja podnosić. Ja już serio nie mam siły na to patrzeć. A w innych publicznych zawodach pensje stoją. Fajny ten świat, gdy nauczyciel czy ratownik medyczny, którzy musieli skończyć studia, kursy, mieć konkretne umiejętności będą zaraz zarabiać tyle co osoba po podstawówce. Ależ to motywuje do tego, aby się uczyć i być lepszym pod kątem zawodowym.
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] W tym szaleństwie jest metoda (parafrazując Szekspira). Im więcej ludzi poumiera, tym mniej emerytur do wypłacenia. Im społeczenstwo głupsze, tym łatwiej nim sterować. Po co więc finansowo motywować ratownikow i nauczycieli? Poza tym nauczyciele i ratownicy medyczni z reguły nie głosują "jak trzeba'.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wydaje mi się, że takie mundorści to głoszą właśnie osoby, które nigdy nie musiały wynajmować mieszkania, użerać się z właścicielami albo innymi lokatorami jak się nie mieszkało samemu. Jak dość długo wynajmowałam z kimś, bo odkładałam na swoje i szkoda mi było wywalać hajs na kawalerkę i o ile w czasie studiów to było spoko to potem było coraz gorzej. Człowiek potrzebuje własnego kąta. Nie żałuję ani przez chwilę wzięcia kredytu, bo własne mieszkanie jest dla mnie ogromnym komfortem wartym każdej ceny.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Podnoszenie pensji minimalnej ma jeszcze jeden aspekt, podnosi średnią od której liczona jest składka ZUS dla przedsiębiorców. Większe koszty prowadzenia biznesu = wyższe ceny czyli inflacja.
Nie wiem czy w rządzie nikt sobie nie zdaje sprawy z tego jak to działa, bo wszystko co robią prowadzi do napędzania inflacji i powoduje że ta głodowa minimalna pensja jest warta jeszcze mniej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzeniona
|
Nie mam wśród znajomych nikogo, kto miałby co roku waloryzację wypłaty tak jak to ma miejsce przy minimalnej. Wręcz w bardzo wielu branżach w trakcie pandemii pensje obniżali, więc co tu mówić o podwyżkach. Nie rozumiem, dlaczego osoba zarabiająca minimalną ma co roku gwarantowaną podwyżkę niezależnie od efektów swojej pracy, a cała reszta musi się o nią postarać, a z reguły i tak nie dostanie takiej, jaka przysługuje tym na minimalnej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Rynek pracy jest teraz tak nienormalny że masz większe szanse na to że dostaniesz podwyżkę zmieniając pracę niż pracować lojalnie w tej samej firmie, ale o to już powinno się mieć pretensje do szefa niż do tych co pracują za minimalną. Chciałabyś pracować za minimalna? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą już teraz tak jest w dużych miastach i wielu zawodach. Jak jest w mniejszym to nie wiem, więc się nie będę wypowiadać. Spróbuj zaproponować pracownikowi budowlanemu minimalna. Wyśmieje Cię i powie, że powodzenia w szukaniu frajera. ![]() No przykro mi, ale to nie te czasy gdy pracowało się w jednej pracy do emerytury. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A i tak fajnie, że dali cokolwiek, bo u męża w pracy nie ma wcale. Jedynie podwyżki jak wymęczysz kogoś przez rok i rzucą jakieś kilka stówek raz na X lat. Ciężko o pracodawcę z regularnymi podwyżkami, bo niestety koszta prowadzenia działalności strasznie rosną. Edytowane przez Lottie69 Czas edycji: 2022-05-08 o 11:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89211589]A wiesz ze jak sytuacja na rynku jest dobra i stabilna, to żadna ustalona kwota minimalnej nie jest potrzebna? Bo po prostu nikt do słabo płatnej pracy nie pójdzie, więc każdy janusz musi mieć odpowiednią stawkę. Zresztą już teraz tak jest w dużych miastach i wielu zawodach. Jak jest w mniejszym to nie wiem, więc się nie będę wypowiadać. Spróbuj zaproponować pracownikowi budowlanemu minimalna. Wyśmieje Cię i powie, że powodzenia w szukaniu frajera. ![]() No przykro mi, ale to nie te czasy gdy pracowało się w jednej pracy do emerytury. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Właśnie jak jest stabilna sytuacja, a nie wszędzie jest. Owszem w dużych miastach i wielu branżach jest tak, ale nie wszędzie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu dla mnie to trochę śmiesznie brzmi bo to brzmi jakby ludzie co pracują za minimalną "mają dobrze" bo im najniższą podnieśli. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.