|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
"Twój TŻ psuje naszą relację"
Cześć Dziewczyny
![]() Normalnie rozkręcił mi się pięterkowy wątek bez pięterka. Od kilku ostatnich miesięcy robię za linię przekazową w kontakcie moja mama -> TŻ i jest to najazd jednostronny. Mianowicie moja rodzicielka obrała sobie taktykę dzwonienia do mnie i pomstowania na mojego faceta w sprawach zawodowych. Kilkukrotnie prosiliśmy ją, żeby kierowała wszystkie uwagi do niego. Jak coś mi się nie podoba w jego pracy to mu mówię, jak jemu w mojej to mi mówi i wszystko gra i buczy. Ona z kolei z nim rozmawia normalnie, jest miło, oficjalnie nic złego się nie dzieje. A średnio raz w tygodniu dzwoni do mnie i w oceniający sposób zapędza mnie do narożnika pytaniami typu: - czemu nie zrobił? - czemu to tyla trwa? - a co on zamierza? - a dlaczego nie tak i tak? Ona nie ma pojęcia o jego obszarze pracy w tej firmie (IT) i ogólnie nie rozumie pracy przy komputerze. Dla przykładu - chce nową stronę www, mówi o tym w poniedziałek i w środę jest niezadowolona, że niegotowe. Początkowo udawało jej się wywierać na mnie wpływ i koszmarnie się z TŻ kłóciliśmy. Potem w końcu przejrzałam na oczy, co ja właściwie robię. Teraz stosuję metodę zdartej płyty i mówię jej - dzwoń do niego. To owszem dzwoni i świergocze, żarciki itp. No i ja tego nie rozumiem - to mi można prać głowę, a z nim rozmawia całkowicie inaczej? Jego też już zmęczyło to ciągłe pośrednie wytykanie i chociaż do tej pory próbował się z nią dogadywać, tak teraz stwierdza, że "oficjalnie wszystko jest przecież ok, do mnie bezpośrednio nic nie dotarło" i ma to gdzieś. To skutkuje tym, że ja słucham jeszcze więcej. A w zasadzie słuchałabym, gdybym nie blokowała jej za każdym razem jak zaczyna temat, niemniej emocjonalnie mnie to zawsze szarpnie. Poza tym, ostatnio zaczęłam słuchać też uwag o naszym życiu osobistym i związku: - nie traktuje Cię jak kobietę - oj trudne będziesz miała życie... ![]() - Ty się lepiej zastanów nad tym ślubem - dorośli ludzie tak nie spędzają czasu - graliśmy z jego rodzicami w grę planszową, wpadła bez zapowiedzi i ujrzała te bezeceństwa. I inne tego typu. A mnie cholera bierze, wiecie? Bo od ostatnich 5 lat matka robi ze mnie prywatną terapeutkę w sprawie hucznych rozwodów moich sióstr. Bo jej "pękło serce" jak jedna i druga zakończyły nieudane małżeństwa. Taki był dramat, ale mój związek można rozp***ić chwilę przed ślubem. I teraz tak, czy uwagi mojej mamy co do pracy TŻ są zasadne - w 90% przypadków nie, bo problemem jest to, że ona zrobiłaby inaczej/ szybciej/ lepiej (chociaż nie ma pojęcia o temacie). Ja słucham tego samego. Mama jest z tego typu osób, że zrobisz tak jak ona chce, albo źle, nie ma nic pomiędzy ![]() TŻ szybko to zauważył i po prostu nie daje sobie wejść na głowę, jest niereaktywny, zresztą bezpośrednio go to nie dotyka, swoje robi. Ja za to już tak spokojnie nie potrafię. Rozmawiałam z nią dwukrotnie, bardzo poważnie, że te uwagi i komentarze źle wpływają na naszą relację z TŻ, że sobie ich nie życzę, że jak tak źle jej się pracuje, to możemy to przeramować, ale trzeba rozmawiać. W czasie ostatniej z takich rozmów padło tytułowe stwierdzenie - że to TŻ psuje moją i jej relację. Wiecie czemu? Bo jestem lojalna wobec niego i przez to się jej stawiam ![]() Dodam, że moja mama nie jest dla mnie żadnym autorytetem w temacie związków. Całe życie miałam wzorzec toksycznej relacji w domu, w której matka robi, a ojciec zrzeka się wszystkiego. Od 30 lat gada, że jest z nim nieszczęśliwa, kłócą się i jeździ po nim w towarzystwie, ale nie chce jej się rozwodzić. I taka osoba wbija mi, mającej udany 11-letni związek, takie szpilki. Po prostu mnie to denerwuje. Drugą według mnie istotną kwestią jest to, że z poprzednimi zięciami miała patologicznie bliskie relacje - wypłakiwanie się na żonę itp. Z moim TŻ to jest niemożliwe, specyficzny typ, zamknięty, no nie dąży do kontaktu, raczej na stopie miło, ale nie za blisko. Jeśli chodzi o "nastawianie mnie" przeciw niej, jedyne co TŻ zrobił i za co jestem mu wdzięczna, pokazał, że próbuję pazurami wyszarpać trochę uwagi i zasłużyć na miłość, rezygnując z siebie i robiąc pod dyktando mamy. Przestałam. Wspiera mnie w tej sytuacji i powtarza, że muszę się od niej uniezależnić emocjonalnie, bo mnie to wykańcza. Tydzień temu po kolejnej sytuacji gadania jaki jest beznadziejny, ucięłam z nią kontakt. Cisza, nie odzywamy się. Dla mnie to jest trudne, ale nie wiem co mam zrobić, bo spokój, jaki odczuwam, nie będąc na każdym kroku punktowaną, ocenianą i ostrzeganą, jest wspaniały. Czy Wy na moim miejscu próbowałybyście to prostować? Zaraz wesele, mam zaproszenia, a nie wyobrażam sobie teraz do niej jechać we dwoje i wręczyć. Masakra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: "Twój TŻ psuje naszą relację"
Cytat:
Ale czemu na boga pracujecie w jakiejś rodzinnej firmie skoro są takie kwasy? ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Poza tym na twoim miejscy rozważyłabym terapię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A co ona na to? Co sądzi o swoim zachowaniu?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
W ogóle nie rozumiem dlaczego współpracujecie zawodowo. Uciąć to raz na zawsze i przynajmniej na tym polu będzie spokój.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie możecie zmienić pracy? Wszyscy pracujecie w jednej firmie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja w ogóle nie rozumiem, bo TŻ nie ma jakiegoś pospolitego zawodu, raczej taki, z którym wszędzie znajdzie pracę. Czemu jej po prostu nie zmieni?
Ja sama pracuję z rodzicami, ale w życiu nie wyobrażałbym sobie jeszcze TŻ do tego zestawu, mimo, że on ma też podobną branżę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Poznałam wielu facetów z branży IT i żaden nie pracował w jakiejś małej rodzinnej firemce matki swojej dziewczyny
Mi by się zapaliła czerwona lampka, bo jeśli jest tak źle to czemu nie zatrudni się w normalnej firmie? Wszędzie piszą, że szukają nawet bez doświadczenia |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Takie zachowanie mamy jest niediopuszczalne. W ogolene ten watek nie powinien powstac. Uciac biznesy z rodzina i dac do zrozumienia ze z chamstwem sie nie wspolpracuje.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Autorko, możesz przybliżyć nam bliżej powody twojego TŻ dlaczego chciał koniecznie pracować dla twojej matki? Z góry raczej było wiadomo, że to na pewno nie będzie wpływało korzystanie na relacje wszystkich między sobą w tym łancuszku rodzinno-zawodowym
Twój TŻ już dawno powinien uciąć ta współpracę widząc jak negatywnie to na ciebie wpływa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Twoja matka wygląda na osobę, której nie wyszło w życiu tak jak tego chciała i rekompensuje sobie to patologicznym podejściem do relacji własnych dzieci. Bawi mnie podejście, w którym zięć wypłakuje jej się w ramię a ona mu na to pozwala i ingeruje pośrednio w związek własnej córki. Ingeruje, bo podejrzewam, że na wysłuchaniu się nie kończyło i dodawała coś od siebie. Jak Twoje siostry się na to zapatrują, miałyście okazję to przegadać?
Poszukiwanie tak bliskiego, emocjonalnego kontaktu z zięciami nie zapewni jej brakującej relacji z własnym mężem, którego nawet nie szanuje i podejrzewam, że po tylu latach nie zacznie. Wspominałaś o planach ślubnych, czy rodzice/matka są zaangażowani finansowo organizację? Mam wrażenie, że tylko solidne i twarde granice zdadzą egzamin. Pewnie bez płaczu i lamentu się nie obejdzie ale toksycznych ludzi lepiej trzymać na dystans. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=25b2a07661c38f1fbeb6ed1 b51a706f49250c239_6721770 231591;89224269]Jak Twoje siostry się na to zapatrują, miałyście okazję to przegadać? [/QUOTE] Mam w nich duże wsparcie, radzą mimo wszystko zamykać i uciekać. Ja i TŻ mamy poza tą firmą osobiste działalności, które aktualnie godzimy z tym projektem. Nie widzi problemu, kiedy rozmawiamy wykorzystuje te same techniki - przerzucanie odpowiedzialności, wchodzenie w rolę ofiary itp. [1=25b2a07661c38f1fbeb6ed1 b51a706f49250c239_6721770 231591;89224269]Wspominałaś o planach ślubnych, czy rodzice/matka są zaangażowani finansowo organizację? Mam wrażenie, że tylko solidne i twarde granice zdadzą egzamin. Pewnie bez płaczu i lamentu się nie obejdzie ale toksycznych ludzi lepiej trzymać na dystans.[/QUOTE] W naszej rodzinie mamy taką tradycję, że tata wyprawia wesela córek. W związku z tym on finansuje imprezę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
To wybacz, ale moim zdaniem jesteś za bardzo zależna od rodziców finansowo i emocjonalnie, a oni tę przewagę zwyczajnie wykorzystują. Póki się nie odetniesz to będzie to negatywnie rzutować na twoje dorosłe życie i związek. To już twoja decyzja czy wolisz rodzinne biznesy czy święty spokój
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brakuje tu oddechu i autonomii dla Ciebie, dla Was jako związku. Rozumiem, że te zależności nie mogą być zerwane od razu i bez przemyślenia, ale warto się nad tym pochylić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
[1=d5f2b1fe262415f84dead74 6c1bee8c0d6ac2850_6340b04 00d0a7;89224324]To wybacz, ale moim zdaniem jesteś za bardzo zależna od rodziców finansowo i emocjonalnie, a oni tę przewagę zwyczajnie wykorzystują. Póki się nie odetniesz to będzie to negatywnie rzutować na twoje dorosłe życie i związek. To już twoja decyzja czy wolisz rodzinne biznesy czy święty spokój
![]() Cytat:
Natomiast jeśli chodzi o ojca, z nim sytuacja jest poprawna. Nigdy nie wtrącił się w nic, teraz mimo finansowania wesela również nie powiedział ani słowa na żaden temat. Mieszkanie mamy swoje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Happy endu w tym układzie nie będzie i z tym się musisz pogodzić. Teraz trzeba moim zdaniem wybrać taką opcję, żeby Twoja relacja z mamą wróciła na poprawne (więc w przypadku takich osób po prostu uprzejme) tory. Masz nauczkę żeby nie pozwalać jej za bardzo angażować się w swoje życie i tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Najważniejsze jest to jak macie skonstruowaną umowę. Jeżeli dobrze i korzystnie dla wszystkich stron, to żadnej wojny być nie powinno. Skupcie się na tym.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Złota zasada - żadnych interesów z rodziną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
.
|
Zaproponuj sprzedaż firmy albo spłaćcie jej część wkładu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Oj to się wpakowaliscie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam Dziewczyny za wsparcie.
Zdecydowaliśmy, że zamkniemy wszystkie sprawy finansowe, spłacimy jej wkład, a ona wtedy wyjdzie ze spółki. To na ten moment najlepsze rozwiązanie. Dalej twardo stoi granica, że nie gadamy o pracy, mam nadzieję, że do końca spłaty się utrzyma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
A jak ona na to zareagowała?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Mam podobna matkę i przestałam utrzymywać z nią jakikolwiek kontakt
Chce rozwalić ci związek bo sama nie jest szczęśliwa - wiem ze wydaje ci się to trudne do uwierzenia ale ludzka psychika jest skomplikowana Tobie tez polecam takie rozwiązanie czyli zerwanie kontaktu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.