Nowa kuchnia - zamówić na wymiar, skompletować samemu - doświadczone doradźcie! - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-05-13, 23:35   #1711
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Dot.: Nowa kuchnia - zamówić na wymiar, skompletować samemu - doświadczone doradźcie!

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Nie, w ogole. Tak samo sprzety, wszystko spoza ikei. Przyjechala do nas tona paczek (doslownie), zmontowali w 8h. Dla mnie kosmos. Ogolnie montazysci byli bardzo fajni i smigali w tym jak szaleni.

---------- Dopisano o 00:31 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ----------

Tzn blat montowal stolarz po montazu ikeowym, ale oni chyba tez by mogli zamontowac tylko po oplacie, bo tak samo dziala montaz sprzetow spoza ikea. Montują wszystko po oplacie.
Acha. Pewnie im tylko musiałaś powiedzieć jaką masz głębokość blatu i to dostosowali przy montażu?

Czym masz wykończony blat przy ścianach? Obecnie mam jakieś tanie plastikowe listwy, ale w kolejnej kuchni chciałabym mieć coś bardziej solidnego i ładnego.
Chodzi mi oczywiście o to: https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/10...-504981323.jpg
Stary 2022-05-14, 05:23   #1712
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Dot.: Nowa kuchnia - zamówić na wymiar, skompletować samemu - doświadczone doradźcie!

Mam tylko cienko polozony silikon. Nie mam listew. A blat sobie wymierzylam juz po montazu szafek ale mam wyspe i tu 63.5 cm blatu byloby tak czy siak za malo, a chyba takie sa maksymalnie dostepne w ikei.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-14, 08:07   #1713
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Mam tylko cienko polozony silikon. Nie mam listew. A blat sobie wymierzylam juz po montazu szafek ale mam wyspe i tu 63.5 cm blatu byloby tak czy siak za malo, a chyba takie sa maksymalnie dostepne w ikei.
Tylko chodzi mi o to, czy z powodu chęci dania głębszego blatu musieli nieco odsunąć szafki od ściany? Sorry za może głupie pytania. Stolarz zaproponował Ci blat jakiejś konkretnej marki? Bo wiadomo - są różni producenci, u których stolarze się zaopatrują. Drewnianego ikeowego również bym nie chciała.
Stary 2022-05-14, 12:00   #1714
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Blat wybieralam sama w sklepie na wystawie, stolarz tylko zamawial to co mu powiedzialam. Mam blat egger. Szafki postawili tak, zeby nie nacinac szafek od tylu pod rure od klimatyzacji, bo nie jest w calosci schowana w sciane, bo nie bylo takiej mozliwosci. A dopiero potem mierzylam sobie blat.
Stary 2022-05-14, 13:00   #1715
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Blat wybieralam sama w sklepie na wystawie, stolarz tylko zamawial to co mu powiedzialam. Mam blat egger. Szafki postawili tak, zeby nie nacinac szafek od tylu pod rure od klimatyzacji, bo nie jest w calosci schowana w sciane, bo nie bylo takiej mozliwosci. A dopiero potem mierzylam sobie blat.
Teraz mam pełnię obrazu.

Co z takiego metalowego wyposażenia środków warto brać? Karuzela w szafce narożnej? Wysuwana zawartość spiżarki?
Stary 2022-05-14, 13:12   #1716
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Nie mam szafki naroznej to nie powiem co sie najlepiej sprawdza, ale wszedzie gdzie sie dalo mam szuflady i to jest life changing. Mam tez szuflady wewnetrzne za wiekszym frontem tak ala spizarka wlasnie i polecam. A juz po montazu polecam dokupic przegrody jak juz bedziesz wiedziala gdzie ci sie przedadza. Teraz sa w jakiejs nowszej odswiezonej wersji, ale zasada ta sama, ład bez uzycia pojemnikow i pojemniczkow. Mam tak podzieloną np szuflade z lekami, z woreczkami/spinaczami itd roznego rodzaju, z przyprawami. I uwielbiam wąskie cargo na octy, oleje itd. Latwy dostep, a nic nie stoi na wierzchu.

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

A i kosz wysuwany. Wylozylam sobie bawelnianą sciereczką, zeby ograniczyc brudzenie i trzymam tam cebule, ziemniaki. Mam na najnizszym poziomie za frontem.
Stary 2022-05-14, 13:35   #1717
I am Rock
lokalna gwiazda

Ja też planuję szuflady, mam dość padania na kolana przed szafką. A niedawno odkryłam puszkę brzoskwiń na skraju eksplozji, bo jakoś sama zawędrowała na tyły.

A co ze spływającymi blatami? U mnie meble stoją bokiem do wejścia i nie wiem, czy dać blat na ten bok, czy to już passe?
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-14, 15:00   #1718
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Uwielbiam szuflady. W mojej obecnej mini kuchni mam tylko dwie płytkie na sztućce. Tak, dużo szuflad i podziałki.

I marzy mi się również ładna, płytka, wisząca witryna, gdzie będą kieliszki, jakieś ładniejsze szkło. Coś takiego:
https://m.olx.pl/d/oferta/lakier-kuc...reviewActive=1

Ps. Bardzo mi się podobają meble tego producenta, ale oni są gdzieś pod Poznaniem. Boję się zamawiać na taką odległość. Musielibyśmy sobie zrobić wycieczkę i obejrzeć na żywo i zamówić. Tylko co w razie jakichś niedoróbek itd. Bujanie się z telefonami, aby ktoś taki kawał jechał? Blech. A szkoda.

Lodówka side by side LG z kostkarką. Tyle już wiem. Piekarnik - no idea. Raczej nie Samsung, bo od początku mojego po prostu nie lubię. Bywa, że robi problemy i ciężko go doczyścić.

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
(...)
A co ze spływającymi blatami? U mnie meble stoją bokiem do wejścia i nie wiem, czy dać blat na ten bok, czy to już passe?
Nie razi mnie takie rozwiązanie. Całkiem ciekawe o ile rozumiem o co chodzi. Poza tym Twoja kuchnia ma się podobać przede wszystkim Tobie.
Stary 2022-05-14, 15:31   #1719
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też planuję szuflady, mam dość padania na kolana przed szafką. A niedawno odkryłam puszkę brzoskwiń na skraju eksplozji, bo jakoś sama zawędrowała na tyły.

Szczerze mowiac nie mam pojecia, kierowalabym sie tylko tym czy mi sie to podoba czy nie, bo to ty bedziesz z tej kuchni korzystac moda dzis taka, jutro inna
Stary 2022-05-14, 15:49   #1720
I am Rock
lokalna gwiazda

Mam katalogi od Bodzio i BRW i teraz widzę, że niektóre zestawy mają korpusy w kolorze frontów, a niektóre w kolorze drewna. Czemu wcześniej na to uwagi nie zwróciłam?
Stary 2022-05-15, 00:43   #1721
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Mam katalogi od Bodzio i BRW i teraz widzę, że niektóre zestawy mają korpusy w kolorze frontów, a niektóre w kolorze drewna. Czemu wcześniej na to uwagi nie zwróciłam?
Obejrzałam nieco mebli BRW do kuchni, tych bardziej "premium" i muszę przyznać, że mają kilka naprawdę ciekawych rozwiązań.

Przy okazji: projektant, który patrzy na urządzanie, wyposażanie domu / mieszkania od strony PRAKTYCZNEJ. Ma kilka odcinków w tej serii. Oglądamy z TŻ jak natchnieni:
https://www.youtube.com/watch?v=Ptng9qTG7j0
https://www.youtube.com/watch?v=BnihcrorDvs
https://www.youtube.com/watch?v=bbmufGpRvRo

Oczywiście podkreśla, że wszystko można, ale warto wiedzieć jakie rozwiązanie z czym się wiąże.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-05-15, 07:00   #1722
_hiver_
Kobieta zimowa

Cytat:

Spływające blaty- efekt zależy od użytych materiałów, jeśli z kamienia czy konglomeratu kwarcowego, to wygląda elegancko i bardzo często widuję tak wykończone wyspy w programach o urządzaniu wnętrz. Laminat nie wygląda dobrze.

Też się zastanawiałam nad nową kuchnią, bo mieliśmy zamiar kupić dom do remontu (teraz to raczej nieaktualne) i planowałam kupić meble gotowe w sieciówce, którą mam w mieście i zamówić tylko kwarcowe blaty.
Teraz w mieszkaniu mam 4- letnią kuchnię z ikea, ale nie chciałoby mi się już organizować transportu i montażu na taką odległość, bo zawsze są jakieś pomyłki i problemy.
Najbardziej jestem zadowolona z wysokiej zabudowy na całej ścianie, w której mam szuflady i półki na górze (fronty to seria z dębowym fornirem). Wiszące górne szafki są białe, niskie i bezuchwytowe, blaty też białe i jasny duży gres nad nim, dolne to ponownie dębowy fornir- kolorystyka dopasowana do podłogi i gresu nad blatem, bo nie chciało mi się tego zrywać. Poza tym to mieszkanie w kamienicy i kuchnia też miała być niezbyt nowoczesna, bardziej zależało mi na optyczym powiększeniu, bo jest oddzielna i ma 8 m2, i żeby pasowała do reszty mieszkania, np. dębowego parkietu w korytarzu, ponieważ nie ma drzwi między nimi (zdjęcia od razu po montażu).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg Resized_20171026_175606_92085359340475.jpeg (202,3 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg Resized_20171026_175751_92152455949543.jpeg (293,8 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1652599422953774999406854542414_92540250439804.jpg (12,5 KB, 12 załadowań)

Edytowane przez _hiver_
Czas edycji: 2022-05-15 o 09:24
_hiver_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-15, 07:54   #1723
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Obejrzałam nieco mebli BRW do kuchni, tych bardziej "premium" i muszę przyznać, że mają kilka naprawdę ciekawych rozwiązań.

Przy okazji: projektant, który patrzy na urządzanie, wyposażanie domu / mieszkania od strony PRAKTYCZNEJ. Ma kilka odcinków w tej serii. Oglądamy z TŻ jak natchnieni:

Oczywiście podkreśla, że wszystko można, ale warto wiedzieć jakie rozwiązanie z czym się wiąże.
Ogladam tego pana, ale nie ze wszystkim sie zgadzam
Stary 2022-05-15, 15:35   #1724
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Ogladam tego pana, ale nie ze wszystkim sie zgadzam
Wiadomo, że nie trzeba ze wszystkim. Ale z wieloma rzeczami się zgadzam i sama niektóre błędy popełniłam.

Tego się na pewno będę trzymała: https://www.youtube.com/watch?v=z-4W5aUxGRo

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2022-05-15 o 22:21
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-16, 08:37   #1725
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Trochę może dzielę skórę na niedźwiedziu, bo zakup mieszkania dopiero zaczyna nabierać realnych kształtów i jeszcze niczego nie podpisaliśmy, ale możliwe, że za kilka miesięcy będę miała kuchnię do urządzania.

Byłam pewna, że kuchnia na zamówienie to oczywisty wybór, natomiast w ciągu ostatnich kilku lat mam mocno takie sobie doświadczenia z prywatnymi zakładami robiącymi meble. Nie wiem, czy mam pecha, ale zawsze się muszę nadzwonić, aby przypilnować realizacji, terminów. Zresztą, jakich terminów? Najczęściej co najmniej kilkutygodniowe poślizgi. A nie wybieram tanich zakładów, że cena taka iż by nawet nie wypadało narzekać.

Trochę jestem tym po prostu zmęczona i zniechęcona. Zaczęłam się zastanawiać nad kupieniem czegoś bardziej gotowego. Ikea, Agata Meble, BRW itd. Wiem, że tam również mogą być jakieś poślizgi, ale przynajmniej miałabym gdzie składać reklamację a nie setny telefon do Pana Zdzisia, który się tłumaczy, że szef coś tam...

Czy ktoś z Was ma po prostu gotowe (w sensie z katalogu, gotowej oferty danego producenta / sprzedawcy) meble i jest zadowolony? Nie pytam o tanie, bo nawet nie o cenę tu chodzi. Ale gotowe i solidne - jest to możliwe?
Ja jestem w nowym mieszkaniu/ nowowybudowanym/ takim docelowym za kuchnią na wymiar.

Mnie się nie podoba w tych gotowych zestawach prawie wszystko, choć wiem można tam dokupić to czy tamto. Do tego te firmy często mają meble obecnie modne, a kuchnia to wg mnie jest zakup na lata. Moda szybko przemija.
W Ikea nie podoba mi się, że u nich wszystko jest ekstra płatne i dużo biegania jest przy robieniu kuchni. Finalnie cena podobna do kuchni na wymiar.

Trzeba najlepiej popytać znajomych ze swojej okolicy gdzie oni robili kuchnie na wymiar i czy ich polecają.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-05-16, 09:50   #1726
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Co to znaczy duzo biegania? Bo zalatwilam wszystko sama i nigdzie nie biegalam. Z kwestią ceny sie nie zgodze, chyba ze masz zaprzyjaźnionego stolarza i da ci cene po znajomosci. Jak montowali mi blat to stolarz pytal ile zaplacilam za meble, u stolarza nawet nie zblizylabym sie do tej kwoty, byloby duzo wiecej natomiast samo preferowanie mebli na wymiar rozumiem
Stary 2022-05-16, 16:32   #1727
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość

Trzeba najlepiej popytać znajomych ze swojej okolicy gdzie oni robili kuchnie na wymiar i czy ich polecają.
Z polecaniem to jest tak:
Znajomym robił stolarz meble na zamówienie - do nowiutkiego mieszkania, gdzie nie ma na wierzchu rur i innych tego typu atrakcji.
Zrobił szybko, dużo nie wziął, ogólnie byli zadowoleni.
Już byłam zdecydowana, gdy stolarz w międzyczasie obrósł w piórka, bo ci znajomi polecili do innym znajomym i tym samym cena jego usług wzrosła. O 100%. Znajomi stwierdzili, że za tę cenę, to oni już go nie polecają, bo te meble z jakich ekstra materiałów nie są.
Nie macałam mebli, widziałam tylko na zdjęciach, wyglądały naprawdę ładnie, ale ta podwyżka mnie zniechęciła, tym bardziej, że trzeba pokombinować, a nie wiem, czy w trudniejszym terenie facet by sobie poradził.

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:

Ja mam dobre doświadczenia z BRW, jeśli chodzi o meble jak i ekipę, która z nimi przyjeżdża.

A ten kanał też oglądam, przydatnych rzeczy można się dowiedzieć.
Stary 2022-05-16, 17:42   #1728
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Z
(...)
A ten kanał też oglądam, przydatnych rzeczy można się dowiedzieć.
Odcinek o planowaniu remontu będę traktowała, jak Biblię. Właśnie tak zrobimy, punkt po punkcie. Wszystko ustalę z fachmanem, żeby nie było potem zdziwienia. Plan funkcyjny, szczególnie gniazdka i oświetlenie.

Kochani, żeby było jasne: nie mam żadnych złych skojarzeń z meblami robionymi na zamówienie jako takimi. Ba, dobrze wiem, że w większości przypadków są zapewne lepsze, niż gotowce. Natomiast mam niezbyt dobre doświadczenia ze słownością i terminowością prywaciarzy.

Mam plan, aby zrobić na podstawie własnego projektu plus dać się nieco wykazać doradcom, rozeznanie we wszystkich najpopularniejszych sieciówkach (Ikea, Agata Meble, BRW) oraz w przynajmniej jednej firmie w Katowicach, która robi na wymiar (mam jedną upatrzoną, nie że ktoś mi polecał, ale mają bardzo dobre opinie). I zobaczymy. Zapytam również koleżankę, której robili kuchnię na zamówienie (ale ona kompletnie nie musiała się liczyć z kosztami, podejrzewam, że tam pękło 50 tysięcy jak nic) co to dokładnie za firma i czy nadal ją poleca.

Ale słyszałam też o przypadkach, że ktoś wydał niezłą kasę na kuchnię na wymiar, a dostał coś, co stało poziomem na równi z sieciówkami i to bynajmniej nie Ikeą, tylko niżej, znacznie niżej. I procesuj się tu później z jakimś panem Januszem.

W piątek, przy okazji szczepienia się trzecią dawką, zajrzałam do Abra Meble. Tak w ogóle to mam stąd moją ukochaną, chwaloną przez wszystkich kanapę, którą kupiłabym u nich po raz drugi, tylko już nie mają tego modelu. Zmacałam dla jaj kilka ich kuchni. Brrr. Jednak tandeta mnie odrzuca. Okropne.
Stary 2022-05-19, 14:36   #1729
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Odcinek o planowaniu remontu będę traktowała, jak Biblię. Właśnie tak zrobimy, punkt po punkcie. Wszystko ustalę z fachmanem, żeby nie było potem zdziwienia. Plan funkcyjny, szczególnie gniazdka i oświetlenie.

Kochani, żeby było jasne: nie mam żadnych złych skojarzeń z meblami robionymi na zamówienie jako takimi. Ba, dobrze wiem, że w większości przypadków są zapewne lepsze, niż gotowce. Natomiast mam niezbyt dobre doświadczenia ze słownością i terminowością prywaciarzy.

Mam plan, aby zrobić na podstawie własnego projektu plus dać się nieco wykazać doradcom, rozeznanie we wszystkich najpopularniejszych sieciówkach (Ikea, Agata Meble, BRW) oraz w przynajmniej jednej firmie w Katowicach, która robi na wymiar (mam jedną upatrzoną, nie że ktoś mi polecał, ale mają bardzo dobre opinie). I zobaczymy. Zapytam również koleżankę, której robili kuchnię na zamówienie (ale ona kompletnie nie musiała się liczyć z kosztami, podejrzewam, że tam pękło 50 tysięcy jak nic) co to dokładnie za firma i czy nadal ją poleca.

Ale słyszałam też o przypadkach, że ktoś wydał niezłą kasę na kuchnię na wymiar, a dostał coś, co stało poziomem na równi z sieciówkami i to bynajmniej nie Ikeą, tylko niżej, znacznie niżej. I procesuj się tu później z jakimś panem Januszem.

W piątek, przy okazji szczepienia się trzecią dawką, zajrzałam do Abra Meble. Tak w ogóle to mam stąd moją ukochaną, chwaloną przez wszystkich kanapę, którą kupiłabym u nich po raz drugi, tylko już nie mają tego modelu. Zmacałam dla jaj kilka ich kuchni. Brrr. Jednak tandeta mnie odrzuca. Okropne.
Ja będę musiała położyć nową instalację i dołożyć gniazdek. Teraz mam 7 w nieustającym użyciu.
Też oglądałam meble w Abrze i jak na pierwszy rzut oka 1 zestaw mi się spodobał, to za drugim razem zwątpiłam
Stary 2022-05-19, 16:30   #1730
_hiver_
Kobieta zimowa

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Ja jestem w nowym mieszkaniu/ nowowybudowanym/ takim docelowym za kuchnią na wymiar.

Mnie się nie podoba w tych gotowych zestawach prawie wszystko, choć wiem można tam dokupić to czy tamto. Do tego te firmy często mają meble obecnie modne, a kuchnia to wg mnie jest zakup na lata. Moda szybko przemija.
W Ikea nie podoba mi się, że u nich wszystko jest ekstra płatne i dużo biegania jest przy robieniu kuchni. Finalnie cena podobna do kuchni na wymiar.

Zgodzę się co do ikea, bo często zdarzają się pomyłki np. inna szafka albo jakieś akcesoria wykończeniowe nie są doliczone. Tak było u mnie i 2x u rodziny (3 różne miasta), jeśli się ma sklep blisko, to można podjechać, ale 150 km w jedną stronę po szafkę, bo na już potrzebna, to gorzej. U rodziny były przywiezione inne szafki niż w zamówieniu.
Panowie od transportu byli niezadowoleni, że muszą wnosić na 2-gie piętro, panowie od montażu również, bo montaż trwał 2 dni i musieli ponownie przyjechać.
Składając zamówienie wedlug naszego planu, pani z działu kuchni potwierdziła, że może być taka szafka narożna mimo rury z gazem, dopiero montażysta powiedział, że nie pasuje, bo ze względów konstrukcyjnych nie można wyciąć w niej otworów, trzeba było wymienić szafkę na inną i dokupić kilka elementów.
Kuchnia ikea: na jednej ścianie 2 m zabudowa pod sufit, na innych ścianach L-ka 2x2 m (szafki stojące i wiszący nad nimi 1 rząd niskich szafek) z agd oprócz zmywarki, z transportem i montażem kosztowała prawie 23 tys. ( koniec 2017 roku), więc niemało. Oczywiście najpierw byliśmy bardzo zadowoleni, bo szczęśliwi z posiadania w końcu nowej kuchni, ale potem, na spokojnie, jak sobie przypomniałam panów od transportu i montażu, to nie podzielam zachwytów nad obsługą w ikea, a w sumie problem powstał przez niekompetencję pani z działu kuchni, trzeba było szafkę narożną wymienić na 2 inne, w tym skracać jedną. Na szczęście w sumie to tylko 3 nerwowe dni, a nie miesiące, jak w przypadku stolarzy, bo oczywiście chcielibyśmy kupić gotowe meble po bardzo złych doświadczeniach z zamawianiem poprzedniej kuchni na wymiar.
Wybrałam dość ponadczasowe szafki (dąb + biel), więc będą na lata
Może jeśli miałabym w mieście ikea, to bym to powtórzyła, ale nie mam, więc teraz spróbowałabym z szafkami innej firmy na miejscu, np. niektóre z castoramy mi się podobają, ale połączyłabym z ładniejszymi niemarketowymi blatami, np. z kwarcu, blaty robią efekt.

Edytowane przez _hiver_
Czas edycji: 2022-05-19 o 16:35
Stary 2022-05-19, 16:35   #1731
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Ja będę musiała położyć nową instalację i dołożyć gniazdek. Teraz mam 7 w nieustającym użyciu.
Też oglądałam meble w Abrze i jak na pierwszy rzut oka 1 zestaw mi się spodobał, to za drugim razem zwątpiłam
Z Abry to jedynie narożnikom się przyjrzę, bo mój obecny jest serio genialny jak za te pieniądze. Jeszcze posłuży nowemu właścicielowi - chce sobie wymienić tapicerkę i nieco dołożyć wypełnienia.

W sobotę uderzamy po jakieś katalogi i oglądanie. BRW chyba na pierwszy rzut. O dziwo TŻ również chętny. Mieszkanie jeszcze nie kupione, ale co tam - przyjrzeć się co gdzie jest nie zaszkodzi. Wolę mieć wszystko rozplanowane, bo jeżeli się uda, to będziemy iść za ciosem i kuchnię, łazienkę i podłogi będzie trzeba zrobić tak, czy siak. Żeby jakoś mieszkać.

Czy ktoś z Was ma / użytkował zlewozmywak podwieszany? Bo takie jakie mi się podobają (tzw. z szynami, typu workstation) są głównie podwieszane. Podobno duża zaleta, że bez problemu zmiata się do takiego wszystkie okruchy z blatu.
Stary 2022-05-19, 16:40   #1732
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

A jaki blat planujesz?
Stary 2022-05-19, 16:44   #1733
_hiver_
Kobieta zimowa

Podwieszany zlew jest bardzo wygodny i marzyłam o nim, ale można go połączyć chyba tylko z kamieniem albo konglomeratem.

Stary 2022-05-19, 17:05   #1734
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
A jaki blat planujesz?
Cytat:
Napisane przez _hiver_ Pokaż wiadomość
Podwieszany zlew jest bardzo wygodny i marzyłam o nim, ale można go połączyć chyba tylko z kamieniem albo konglomeratem.
Cholewcia, wiedziałam, że musi być jakiś haczyk. To jednak będę szukała nakładanego zlewu tego typu, bo granit łatwo łapie plamy (ja bym wycierała na bieżąco, ale już widzę, że jak TŻ to robi ) a na konglomerat to mnie zdecydowanie nie stać. Chociaż podobno niektórzy odważni podwieszają zlewy w blacie wiórowym. Muszę poczytać i poradzić się kogoś, kto zna się lepiej.

Ps. Polak jednak potrafi. Widzę, że są firmy zajmujące się montowaniem takich zlewów w blatach wiórowych. Nadzieja wróciła. Przy okazji zaczynam rozumieć czemu nakładane workstation kosztują 3-4 razy więcej, niż podwieszane (wiadomo, też zależy od firmy). Po prostu albo to, albo ładujesz kasę w droższy blat.

Ps2. Uratowana. Zlewozmywak który mi się podoba z koloru, wyglądu, cenowo i ma to, czego chcę (akcesoria do workstation, w dodatku nie za miliony monet jak kilka innych firm) to... zlewozmywak wpuszczany.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2022-05-19 o 17:37
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-19, 18:27   #1735
_hiver_
Kobieta zimowa

Cytat:
Cholewcia, wiedziałam, że musi być jakiś haczyk. To jednak będę szukała nakładanego zlewu tego typu, bo granit łatwo łapie plamy (ja bym wycierała na bieżąco, ale już widzę, że jak TŻ to robi ) a na konglomerat to mnie zdecydowanie nie stać. Chociaż podobno niektórzy odważni podwieszają zlewy w blacie wiórowym. Muszę poczytać i poradzić się kogoś, kto zna się lepiej.

Ps. Polak jednak potrafi. Widzę, że są firmy zajmujące się montowaniem takich zlewów w blatach wiórowych. Nadzieja wróciła. Przy okazji zaczynam rozumieć czemu nakładane workstation kosztują 3-4 razy więcej, niż podwieszane (wiadomo, też zależy od firmy). Po prostu albo to, albo ładujesz kasę w droższy blat.

Ps2. Uratowana. Zlewozmywak który mi się podoba z koloru, wyglądu, cenowo i ma to, czego chcę (akcesoria do workstation, w dodatku nie za miliony monet jak kilka innych firm) to... zlewozmywak wpuszczany.
Pokaż, co znalazłaś Chyba lepiej, że taki, bo jakoś nie wierzę w dobrą izolację w blacie laminowanym.
Ja mam teraz zlew wpuszczany z jasnego konglomeratu ikea hallviken i nakładkę ociekacz/ sitko. Denerwuje mnie ta krawędź zlewu
Nawet bardziej niż akcesoria do nakładania i krojenia na zlewie chciałabym nie mieć tej krawędzi i móc kroić obok zlewu, a przede wszystkim blat odporny na wszystko czyli kwarcowy, bo teraz mam łatwiejszy do czyszczenia biały konglomeratowy zlew niż laminowany blat (też ikea). Kolejnym razem zainwestuję w bezproblemowy blat, nawet kosztem czegoś innego. Jeśli zostaniemy w tym mieszkaniu, to z czasem zmienię fronty szafek (jeśli ikea wycofa korpusów szafek, jak już raz zrobiła ) i przy okazji blaty i zlew, ale dopiero za 3-4 lata.

Stary 2022-05-19, 18:37   #1736
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Czemu masz problem z czyszczeniem blatu? Pytam, bo pierwotnie tez mialam brac z ikei, ale potem plany sie zmienily
Stary 2022-05-19, 18:54   #1737
_hiver_
Kobieta zimowa

Cytat:
Czemu masz problem z czyszczeniem blatu? Pytam, bo pierwotnie tez mialam brac z ikei, ale potem plany sie zmienily
Mam biały blat i np. herbata czy kawa pozostawia ślady, ja zwykle przecieram go tylko eko płynem do naczyń, więc nie działa na te plamy i raz na jakiś czas mąż czyści jakimś silniejszym środkiem, ktorych nie lubię używać tam, gdzie jest żywność. Na szczęście barwniki z pomidorów, buraków czy inne czerwone wystarczy wytrzeć, nie robią plam. Nie polecam białego laminatu (ale tylko taki pasował u mnie).

Stary 2022-05-19, 20:10   #1738
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Pokaż, co znalazłaś Chyba lepiej, że taki, bo jakoś nie wierzę w dobrą izolację w blacie laminowanym.
Ja mam teraz zlew wpuszczany z jasnego konglomeratu ikea hallviken i nakładkę ociekacz/ sitko. Denerwuje mnie ta krawędź zlewu
Nawet bardziej niż akcesoria do nakładania i krojenia na zlewie chciałabym nie mieć tej krawędzi i móc kroić obok zlewu, a przede wszystkim blat odporny na wszystko czyli kwarcowy, bo teraz mam łatwiejszy do czyszczenia biały konglomeratowy zlew niż laminowany blat (też ikea). Kolejnym razem zainwestuję w bezproblemowy blat, nawet kosztem czegoś innego. Jeśli zostaniemy w tym mieszkaniu, to z czasem zmienię fronty szafek (jeśli ikea wycofa korpusów szafek, jak już raz zrobiła ) i przy okazji blaty i zlew, ale dopiero za 3-4 lata.
Ten mi się podoba. Rzekomo polska marka, ale jak znam życie to pod polskim znaczkiem może kryć się po prostu import z Chin. Nie wnikam. Postaram się go gdzieś zobaczyć na żywo.
https://m.ceneo.pl/117786469

Konfigurowałam sobie ile by kosztowało to robienie blatu z podwieszanym zlewozmywakiem, ale droga impreza dosyć. Blat wprawdzie wiórowych, ale z wyższej półki i zlewozmywak również, bo akurat tylko na tym pracują. Wyszła spora sumka.
Stary 2022-05-19, 20:45   #1739
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Mam biały blat i np. herbata czy kawa pozostawia ślady, ja zwykle przecieram go tylko eko płynem do naczyń, więc nie działa na te plamy i raz na jakiś czas mąż czyści jakimś silniejszym środkiem, ktorych nie lubię używać tam, gdzie jest żywność. Na szczęście barwniki z pomidorów, buraków czy inne czerwone wystarczy wytrzeć, nie robią plam. Nie polecam białego laminatu (ale tylko taki pasował u mnie).
Bialy moze faktycznie byc problematyczny. Choc mam moj stary ekspres na standardowej bialej polce i jakies rozbryzgi kawy lecą prosto na nią lub biale boki i tylko przecieram po prostu mokrą gąbką do naczyn, wszystko schodzi.
Stary 2022-05-19, 21:12   #1740
_hiver_
Kobieta zimowa

Cytat:
Ten mi się podoba. Rzekomo polska marka, ale jak znam życie to pod polskim znaczkiem może kryć się po prostu import z Chin. Nie wnikam. Postaram się go gdzieś zobaczyć na żywo.
https://m.ceneo.pl/117786469

Konfigurowałam sobie ile by kosztowało to robienie blatu z podwieszanym zlewozmywakiem, ale droga impreza dosyć. Blat wprawdzie wiórowych, ale z wyższej półki i zlewozmywak również, bo akurat tylko na tym pracują. Wyszła spora sumka.
Wygląda dobrze na zdjęciu

To, co mnie jeszcze denerwuje w kuchni z ikea, to bateria, bo jest zbyt wysoko i bardzo chlapie woda, czasem wyciągam niżej tę ruchomą część ( tzw. wylewkę?) i blokuję.
Cytat:
Bialy moze faktycznie byc problematyczny. Choc mam moj stary ekspres na standardowej bialej polce i jakies rozbryzgi kawy lecą prosto na nią lub biale boki i tylko przecieram po prostu mokrą gąbką do naczyn, wszystko schodzi.
Jeśli się od razu wytrze, to ok, ale kiedy ubrudzony od spodu kawą czy herbatą kubek zostawi kółko , to po jakimś czasie nie zejdzie łatwo.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości