|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Gość na weselu - bliska osoba, czy koperta i talerzyk?
Cytat:
![]() Obrazuję tylko to, że w każdych czasach można być kulturalnym. Odnoszę się do ww wierszyków sugerujących, czy wręcz domagających się pieniędzy w prezencie. Gość powinien mieć wybór co da nowożeńcom. Wiadomo, że nie żelazko, czerwoną pościel, czy bibelot od czapy. Jednak takie nagabywanie na kasę dla wielu rodzin, które są duże i mają np kila wesel, komunii, osiemnastek w roku, to jest problem, a nie świętowanie. Uważam, że takie wierszyki są nie na miejscu. Prezenty są czymś dobrowolnym. cieszą obdarowanego i dającego, czy to kasa, czy rzeczowy prezent. Natomiast sama nie raz dostałam zaproszenie w którym za pomocą wierszyków mówiono co mam dać, czego nie dawać (kwiaty, wino, maskotki, loteria) I czułam się nie jak gość, tylko jak ktoś komu dano zadanie i później ocena, czy wywiązałam się z prezentu, czy nie zjadłam może za dużo wglądem tego ile daliśmy. A zdarza się, że goście w środku wesela głodni, bo w jednym regionie Polski są wystawne przyjęcia a w innym skromne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#692 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2022-05-30 o 16:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#694 |
Wtajemniczenie
|
Tak w temacie - co sądzicie o składkowych panieńskich i kawalerskich?
Ja już któryś raz słyszę o dramach, które odbywają się w grupowych konwersacjach o wysokość składki i jakbym kiedyś miała mieć swój wieczór panieński, to wolałabym go sama sfinansować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#695 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Znam parę, która na wesele dostała 3 frytkownice. Inne prezenty też się powielały, ale ten mi zapadł w pamięć, bo to sprzęt którego codziennie nie używasz, raczej szybko się nie wyeksploatuje... no kicha straszna, i później foch osób które dały te prezenty, że frytkownice zostały sprzedane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Ja byłam zaproszona na 2 wieczory w których "prowodyrki" tego spotkania wymyślały jakieś gadżety na siłę typu:zakup koszulek specjalnie na tą okazję, z jakimś napisem, wykupienie prywatnego seansu w kinie. Do tego obowiązkowo jakiś prezent ( po kiego grzyba)? Jak dla mnie szkoda kasy i się z takich spotkań wymiksowalam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#697 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z opowieści składkowych, byłam na panieńskim gdzie organizatorka-swiadkowa "żądała" 200 zł od osoby bo wymyśliła piętrowy tort, prywatną loże w klubie, prezent niespodziankę i tancerza bo "panna młoda o tym marzy" ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#698 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Ale nie oczekiwałabym jeszcze jakiś prezentów, ten panieński sam w sobie byłby dla mnie prezentem, bez przesady... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#700 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
U innej koleżanki panieński był chyba jeszcze lepszy. Wyjazd nad jezioro I dwa noclegi w nie tak drogim domku i składałyśmy się ale panna młoda też płaciła za siebie bo chciała. Bardzo fajna sprawa dużo relaksu, pływanie bo już było ciepło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Monia284 Czas edycji: 2022-05-30 o 21:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 07:59 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#703 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A teraz w Twoim stylu: Może u Ciebie to norma, że zapraszasz i piszesz: "Bez kasy wstęp wzbroniony! Nie przynosić mi żadnych prezentów niespieniężanych! " |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#706 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Czujesz się urażona, że ktoś "woła o kasę" obgadując go tu na forum, bo ty chciałaś kupić prezent, a ostatecznie dajesz kasę tak, jak chcieli. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby mi ktoś wyskoczył ze składką po 200 zł czy więcej plus prezent to raczej bym odpuściła, bo uważam że to przesada. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 |
Wtajemniczenie
|
Te 200-250 złotych składki to chyba teraz standard. Modne jest kupowanie biżuterii na prezent.
Ja raczej sama bym sfinansowała swój panieński. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 |
Zakorzenienie
|
200 zł na panieński? Jak dobrze, że wszystkie koleżanki są już zamężne
![]() 200 na panieński, 600 (co najmniej) na wesele plus sukienka itd, to już się spokojnie ponad tysiąc robi. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#710 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#711 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie przy dużej ilości wesel dawanie pieniędzy to zbawienie. Miałam w jednym roku sześć wesel tydzień po tygodniu i gdybym miała przed każdym wymyślać i szukać zindywidualizowanego prezentu, to wolałabym zrezygnować z udziału niż się tak męczyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Już nie chciałam poruszać tego tematu, bo zaraz by się znalazł ktoś, kto napisałby, że sukienkę można kupić w lumpeksie i iść w rozpuszczonych włosach ![]() Ale to prawda, składka na panieński plus koperta na ślub - moim zdaniem to za wiele i dlatego dziwi mnie, że te składkowe wieczory są tak popularne. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 |
Wtajemniczenie
|
A, na babyshower też słyszę o składkach rzędu 150 zł - kolejna niepotrzebna impreza moim zdaniem. I tak samo kłótnie wraz z rozbijaniem guana na atomy na grupowym czacie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#714 | |
Zadomowienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89240457]a co to za różnica dla takiej rodziny, czy da prezent czy kasę?
Dla mnie przy dużej ilości wesel dawanie pieniędzy to zbawienie. Miałam w jednym roku sześć wesel tydzień po tygodniu i gdybym miała przed każdym wymyślać i szukać zindywidualizowanego prezentu, to wolałabym zrezygnować z udziału niż się tak męczyć. wysłane z aplikacji forum wizaz[/quote] współczuć znajomym i rodzinie ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
Ja na weselu też dostałam pieniądze. I prezenty. Nic nie pisałam, żeby wypchali się prezentami a dali kasę, ani odwrotnie. Nie sugerowałam, że życzę sobie to i to a tego nie. Nadal uważam, że tak się po prostu nie robi. Edytowane przez tinpanalley Czas edycji: 2022-05-31 o 10:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#716 |
Zadomowienie
|
Mam przykład z własnego otoczenia: mam koleżankę w pracy, która została zaproszona przez przyjaciółkę na wesele. Wtedy zarabiała stosunkowo mało, była singielką i sama utrzymywała się z malutkiej pensji. Chciała kupić jakiś prezent, coś pomysłowego, co jednocześnie zadowoli młodych a nie nadszarpnie jej budżetu. Przyjaciółka powiedziała jej, że woli, żeby to co miałaby przeznaczyć na prezent, dała jej w kopercie. A była to kwota, które nie nadawała się do koperty. Natomiast z odrobiną wyobraźni coś mogła wymyślić. I koleżanka miała naprawdę zagwozdkę jak wybrnąć z tego. W końcu pod jakimś pretekstem nie poszła, bo wstydziła się dać tak mało a wiedziała, że w zasadzie nie miała wyboru. Przyjaciółka wyraźnie dała znać, że chce pieniędzy. I uważam, że tu to ta przyjaciółka zrobiła nietakt, poruszając ten temat. Nie chodzi mi o to, że w ogóle daje się to, tylko o ten sposób w jaki goście są traktowani z zaproszeniach. Jak w tytule wątku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#718 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Słodkopierdzace gadżety, sztuczna oprawa, kobiety kwiczace nad słodkością tych tyci-tyci ubranek, blehhh. Rz.ygam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#719 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uważam, że składkowy jest ok, jak to jest inicjatywa gości, a nie młodego czy młodej. Dla mnie jest trochę dziwne oczekiwanie, że ktoś zrobi imprezę na moją część i za nią zapłaci. No ja bym się dziwnie czuła w takiej sytuacji, że moje koleżanki mają wyskakiwać z kasy, bo mi się impreza zamarzyła. Jak bym chciała panieński to bym sama zapłaciła i tyle. Ale ja mam praktycznie same złe doświadczenia z panieńskimi. Młode zapraszają laski z różnych towarzystw, a to kuzynkę, a to koleżanki z pracy, a to ze studiów, do tego jeszcze jakaś ze szkoły i siostra młodego. Nikt się nie zna, nikt nie potrafi się dogadać, każda wymyśla co innego, każda ma możliwości finansowe. Potem impreza i tak jest słaba, więc dla mnie kasa wyrzucona w błoto. Raz jak jedna kumpela brała ślub to pojechałyśmy we 4 nad morze, ale ogólnie wyjeżdżamy w takim gronie, więc nikt nie miał problemu i super się bawiłyśmy i wszystko razem były planowane i organizowane. Cytat:
Widzę, że takie aferki na czatach to norma.
![]() |
![]() |
#720 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.