![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wychodzenie w pojedynkę
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
Zawsze mozna zaczac od zaproszenia tych ludzi z pracy na kawę i ciacho, nie trzeba od razu zaczynac od imprez
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Statystycznie ofiarami zabójstw w 70% są mężczyźni, a tylko 30% kobiety, więc jak już lecimy statystykami i "wiadomo że tak jest", to opieramy się na rzeczywistych faktach, a nie widzimisię.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89256208]To ty myślisz życzeniowo. Zgrabnie ominęłas kwestię przemocy od znajomych osób. Statystyk niż zmienisz
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]I nawetw jesli wiekszosc kobiet spotyka przemoc od znajomych, to jednoczesnie te statystyki mowią, ze samotny mezczyzna wedrujacy po gorach ma takie same albo wieksze szanse na bycie zaatakowanym i napastowanym niz kobieta? No chyba nie. Nie chodzi mi o przemoc w ogole, tylko o przemoc w konkretnych sytuacjach i miejscach, czego zdajesz sie nie zauwazac. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi by było przykro że życie mi ucieka przez palce bo mama i tata mówili, że jest niebezpiecznie samej w lesie ![]() Cytat:
![]() No innym sortem są kinomaniacy, ale to chyba normlane że jeśli dla kogoś kino to hobby, to woli chłonąć film sam, najlepiej gdzieś z boku sali, nie słysząc szeptów i mlaskania popcornem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
Cytat:
Do ktorego posiadania nie moge oczywiście nikogo zmusic. Mozna zrobic tak, zeby zycie nie przeciekalo przez palce i zeby bylo bezpiecznie. Nie, kino samemu to pozornie kwestia decyzji czy kisze sie w domu czy ide sama ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez motylek_na_ramieniu Czas edycji: 2022-06-13 o 13:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No więc podałam Ci przykład, że równie dobrze wyjścia z partnerem/rodziną/znajomymi też mogą być bezpieczne DO CZASU. Na dobrą sprawę nie trzeba nawet jechać w pojedynkę do Egiptu czy innej Turcji żeby paść ofiarą napadu bo niestety czasami wystarczy wyjść do głupiego, osiedlowego sklepu. Czy do sklepu też sama nie chodzisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Większość biegaczy których mijam biega sama (obydwu płci) - kurde ale nieodpowiedzialni Ci ludzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli nie potrafisz objerzeć sama filmu, bo koniecznie potrzebujesz drugiej osoby do "współprzeżywania" to pozostaje mi współczuć. To musi być bardzo ciężkie, takie oblatywanie i wypytywanie rodziny/znajomych "pójdziesz ze mną do kina/teatru/na lunch/na wrotki [bo sama nie potrafię]?" Kojarzy mi się z niesamodzielnym pięciolatkiem, nie dorosłą osobą. W ogóle teraz doczytałam o "cenieniu relacji + wyjściach do kina" - nie wiem jak wy, ale ja do kina idę głównie aby obejrzeć film, a nie po to aby pielęgnować moje relacje. Jeszcze napisz że to twoje współprzeżywanie filmu to ciągłe komentowanie na głos różnych scen. Nie cierpię gdy grupa ludzi (najczęściej nastolatków...) przychodzi do kina sobie pogadać i się pośmiać (a film to nie komedia). Edytowane przez Sally1642 Czas edycji: 2022-06-13 o 13:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() No kobiety biegajace po lesie owszem, troche nieodpowiedzialne moim zdaniem. Jakby nie bylo innych miejsc. Widuje biegajace kobiety po osiedlach. W lesie zadnej samotnej nie widziałam. Ciekawe dlaczego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Myślę że masz sporo racji ![]() ![]() A nie tak łatwo zapoznać ludzi nowych, to proste tylko w teorii ![]() ![]() ![]() ![]() A poznań w jakieś np grupie tematycznej? Też cięzko, zazwyczaj każdy już z kimś przychodzi, we własnym towarzystwie i wszystko rozbija się właśnie o wybór: iść samemu czy zrezygnować i zostać w domu. Już nawet nie kombinuję "jak tu kogoś poznać" bo to bez sensu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem, ludzie są różni, ja bym się źle czuła jakby partner był do mnie przyspawany. Jak on nie idzie to ja nie idę i odwrotnie - dla mnie to uciążliwe na dłuższą metę. Cytat:
![]() Tu gdzie mieszkam to zupełna normlaność - akurat mamy przepiękny las z wyrównanymi ścieżkami i aż żal byłby nie skorzystać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
BAN stały
|
Cytat:
Naprawdę musze to tlumaczyć? To sa rzeczy, ktore uświadamia sie malym dzieciom, a nie doroslym kobietom bez instynktu samozachowawczego. Nie ma nikogo, ale przejezdzaja np co 10 min rowerzysci, samochody. wiadomo, co takiemu przyjdzie do glowy? Wtedy jest sporkanie sam na sam na terenie, gdzie nie ma nikogo innego i nie ma po co krzyczeć itp. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
Ja mam teraz 2 dzieci i małych i żałuję, że częściej nie chodziłam sama gdzieś tylko na spacery do kina (dla mnie kino w ogole jest jednym z najlepszych miejsc do pójścia samemu bo przecież jest film, jedt ciemno, druga osoba nie jest potrzebna). Teraz jak mogę sie wyrwać to na siłe nie szukam towarzystwa i do knajpy sama pójdę
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Rezygnacja z aktywności przez fobie, które Ty tutaj ładnie nazywasz "instynktem samozachowawczym" nie jest zdrową, normalną postawą. Wręcz przeciwnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
BAN stały
|
Cytat:
Przez wspolprzezywanie nie rozumiem komentowania na glos filmu w jego trakcie, ale gesty, dotyk, miny, rozmowę po seansie z towarzyszem i z innymi ludzmi, z ktorymi jestesmy. Taka wspolnota przezywania tego samego w tym samym miejscu i w tym samym czasie. Pojscie samemu do kina sprawia, ze macie swoje wrazenia tylko dla siebie. A to bardzo zubaza. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, po co te górnolotne wstawki o relacjach, jak w poprzednim poście się okazało, że w sumie to wszędzie łazisz z mężem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jasne, że moze stać Ci się krzywda w lesie. Tak samo jak w drodze do pracy/sklepu/kina/restauracji itd Swoją drogą ciekawe, że akurat Ty piszesz tutaj o bezpieczeństwie i o instykcie samozachwawczym bo pamiętam Cię z wątków covidowych i pisałaś nawet ostatnio, cytuję : 'Umrzeć mozna z byle powodu, jak wychodzicie rano do pracy to nie ma nawet gwarancji, że wrócicie. Statystycznie predzej mozna mieć wypadek samochodowy niż umrzeć z powodu covida czy innego przeziębienia. Kto chce siedziec w mysiej dziurze do konca zycia niech siedzi, no ale proszę was.' A wychodzi na to, że sama najchętniej bys się w niej zamknęła bo niebezpieczeństwa czyhają na każdym kroku. Paradne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
BAN stały
|
Cytat:
Uważasz, że niewsiadanie do samochodu pod wpływem alkoholu zeby nie spowodowac wypadku rowniez jest rezygnacją z przyjemnej aktywnosci pod wplywem fobii? W końcu co może się stać, nie każdy pijany kierowca laduje na drzewie czy zabija innego, mniejszośc wlasciwie. Tak samo nie kazda kobieta sama na odludziu musi byc napastowana. No sorry, jednak nie. Jedno i drugie nie jest dla mnie z racji oczywistego ryzyka niczym przyjemnym i nie polubie samotnego spaceru po lesie tylko dlatego ze mam gaz pieprzowy. Ba, ten gaz pieprzowy tylko by mnie upewnil, ze teraz powinnam sie bac. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I żałuj, bo nie wiesz co tracisz. Samotne obcowanie z przyrodą wycisza, pozwala uporządkować głowę i ładuje pozytywną energią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Ta dyskusja robi się jałowa i odchodzimy od sedna sprawy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
BAN stały
|
Cytat:
To jest wciaz to o czym pisze. Ludzie zamykają się w obrębie swoich baniek, wszędzie chca chodzic sami. Do kina, do restauracji. Teraz jeszcze to sie pogłębia, bo media zrobily szum wokol covida. Teraz macie super pretekst, nie spotykac sie z nikim, bo moze covid. Ja daze wlasnie do tego, zeby utrzymac relacje spoleczne. I w ramach tego dążenia wlasnie smieszy mnie albo wkurza nawet ta fobia covidowa. Covid sie niczym statystycznie nie rozni od innych chorob zakaznych, a zadna choroba zakazna nie spowodowala takiej zapasci relacji spolecznych i gospodarki jak covid. A wlasciwie to nie covid sam z siebie, tylko rządy. Natomiast kwestie napastowania, gwaltow, chodzenia po odludziach, choćby tego, ze "noc rzadzi się swoimi prawami" to kwestie znane od dawna i naprawdę trzeba nie mieć instynktu samozachowawczego, zeby będąc kobietą pchać się do odludnego lasu. Chodzi mi o niebezpieczeństwa realne, a nie wyimaginowane typu covid. Ktos wyzej napisal, że macie obok domu las i tam wszyscy biegają, że jest duzo ludzi. No to o jakim typie lasu my mówimy. O parku? Ja mowię o miejscach, gdzie nikogo nie ma na pierwszy rzut oka. Nie, nie chodzę TYLKO Z MĘŻEM. Mam tylu znajomych i przyjaciol, o ktorych zadbalam, ze nie ma tygodnia bez wyjscia z kims. Kiedys bylo tego wiecej, ale ciągle otaczam się ludzmi, staram sie poznawac nowych. Kwestia priorytetów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez motylek_na_ramieniu Czas edycji: 2022-06-13 o 13:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
To nie jest kwestia chcenia, tylko braku wyboru. Ludzie pracują do 16-18, mają dzieci do ogarnięcia i chcieliby jeszcze wyłuskać odrobinę czasu na hobby/zadbanie o siebie. Mając tak mało czasu z wiekiem to normalne, że selekcjonujemy rzeczy które MY chcemy robić i to robimy, a nie idziemy do kina bo koleżanka Halinka chce obejrzeć mało interesujący mnie film. Bo wolimy w tym czasie zająć się czymś dla nas interesującym. Mając dużo czasu można sobie go dzielić na czas dla siebie i dla znajomych. Mając mało czasu już się tak nie da i trzeba dokonywać wyborów. Jasne, najbardziej komfortowo jest mieć takich znajomych z którymi dzielimy pasje, ale nie zawsze to się niestety udaje. Cytat:
![]() Edytowane przez Magmag0194 Czas edycji: 2022-06-13 o 14:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
No nie wiem, ja ze swoimi znajomymi raczej nie mam tak, ze ktos mi proponuje coś co mnie totalnie nie interesuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez motylek_na_ramieniu Czas edycji: 2022-06-13 o 14:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:28.