|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 65.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3542 |
|
Konto usunięte
|
To ja chyba ostatnio (badałam się jakoś 3-4 lata temu) miałam 2.75, a miałam wtedy 24-25 lat. Muszę odgrzebać te badania.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- [1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89268570]To ja chyba ostatnio (badałam się jakoś 3-4 lata temu) miałam 2.75, a miałam wtedy 24-25 lat. Muszę odgrzebać te badania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ciut za, wysokie, ale niektóre osoby dobrze funkcjonują przy takim wyniku. Ale gdy pojawiają się problemy z zajściem w ciążę to zbija się do 1-1,5. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3544 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89268379]Zrob sobie 3 tarczycowa. Bedziesz miala szerszy obraz.
Dobrze sie czujes? Nie masz nadwagi? Nie schudlas ostatnio? Nie planujes dzieci? Ja przy takim tsh zle sie czulam. B. Dobrze czulam sie jak mialam 1,5.[/QUOTE]Trójka tarczycowa czyli TSH, anty-tpo i ft4? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3546 |
|
Zakorzenienie
|
Chciałabym się zapisać na siłownię, nigdy nie ćwiczyłam na żadnych urządzeniach oprócz rowerka i orbitreka. Czy będę mogła liczyć na to że na siłowni będzie jakiś trener który w razie potrzeby wytłumaczy mi jak używać jakichś innych sprzętów? Wiem że może być różnie w zależności od konkretnej siłowni, ale jestem ciekawa jak jest w tych z których korzystacie. Nie chodzi mi o indywidualne treningi czy o to żeby ktoś mnie nadzorował przy ćwiczeniach, bardziej żeby raz pokazał co i jak żebym sobie krzywdy nie zrobiła.
|
|
|
|
#3547 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi w sprawie Żabki.
![]() Nie mieszkałam u siebie od października, przyjechałam i znalazłam na balkonie gniazdo i pisklęta gołębi. Nie ruszę ich, dopóki są, wiadomo, ale chcę założyć siatkę jak tylko się wyprowadzą. Wie ktoś, kiedy mniej więcej się nastawiać? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3548 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie odpowiem na to pytanie, aleeee wiem że ochrona itp ale: jeśli wychowają się u ciebie te pisklaki będą potem wracać. Innymi słowy ciężko będzie przekonać dorosłe że balkon jest twój...
|
|
|
|
#3549 |
|
Zakorzenienie
|
Młode kobiety powinny mieć tsh do 1-1,5 jeżeli planują ciąże. Jeżeli nie i samopoczucie jest ok to może być w granicach normy laboratoryjnej. Ja czuję się tak samo wujowo przy 1 jak i 3, 5. Jak nie widać różnicy to po co przepłacać
Rzecz w tym że niektórzy uznają, że każda kobieta w wieku reprodukcyjnym to potencjalna ciężarna. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3550 | |
|
🦄
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3551 | |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 65.
Cytat:
Mam wręcz odwrotne wrażenie. Lekarze jak widzą, że w normie to olewają temat. Poza tym warto się zainteresować tym nie tylko ze względu na ciążę. Często jak pogrzebie się głębiej to wychodzą przeróżne niedobory. Czasami zmiana diety potrafi sporo zmienić.
Edytowane przez rukolka Czas edycji: 2022-06-25 o 20:56 |
|
|
|
|
|
#3552 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Te normy nizsze sa nie tylko dla mlodych ktore chca zajsc w ciaze, ale tez np dla ludzi ktorzy maja inne choroby autoimmunologiczne. Ja przez takie "tsh 4.0, w normie" stracilam dwa lata w wieku nastoletnim, bo nie bylam w stanie normalnie funkcjonowac a potem sie okazalo, ze rozwijalo mi sie hashi. Dlatego wszystkim polecam od razu piatke tarczycowa i usg. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak masz już pisklaki to za jakieś 2 - 4 tygodnie pewnie się wyniosą, wtedy będziesz miała chwilę żeby sprzątnąć i osiatkować balkon. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3554 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89268665]Yyy nie rozumiem. Ja mam od 15 lat hashi, biore prawie najwyzsza dawke eurhyroxu ktora jest na rynku, nie planuje ciazy i przy tsh 3.0 czuje sie okropnie. Lekarze wtesy zazwyczaj mowia, ze wyniki sa w normie (nie mam aktualnie dostepu do dobrego endo tylko do internistow), ale ja juz wtedy sama mowie ze wynik jest dla mnie za wysoki.
Te normy nizsze sa nie tylko dla mlodych ktore chca zajsc w ciaze, ale tez np dla ludzi ktorzy maja inne choroby autoimmunologiczne. Ja przez takie "tsh 4.0, w normie" stracilam dwa lata w wieku nastoletnim, bo nie bylam w stanie normalnie funkcjonowac a potem sie okazalo, ze rozwijalo mi sie hashi. Dlatego wszystkim polecam od razu piatke tarczycowa i usg. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Sorki za osobiste pytanie, ale co to znaczy,że czujesz się okropnie? W ogole co was skłoniło do badań? Jakies objawy? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3555 | ||
|
Konto usunięte
|
Znalazłam wyniki, w 2019 miałam TSH 2.89, to chyba wysoko.
Ft 3 - 2.9, a FT 4- 1.1 Cytat:
Ćwiczenia z wolnymi ciężarami są bardziej efektywne niż maszyny tak btw. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Cytat:
Ja się czuję raczej dobrze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#3556 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Te objawy sklonily moja mame zeby mnie zbadac te 15 lat temu. Wtedy to nie bylo tak rozpowszechnione i nie bylo u nas endokrynologa. 2 lata pozniej jak juz do niego trafilam to zlapal sie za glowe i zapytal jak funkcjonuje, czy zdaje w ogole do nastepnej klasy. Ja kiedys myslalam, ze to normalne codziennie drzemac. Teraz moge spac nawet 4 godziny dziennie i drzemki robic nie musze. A nawet jak robie to nie na zasadzie, ze jestem nieprzytomna i nie jestem w stanie sie umyc jesli na kilka godzin sie nie poloze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę tylko uchwycić ten moment, żeby jedne wyfrunęły, a następne się nie wykluły. Przynajmniej taką mam nadzieję. Jak te wylecą to zamierzam wysprzątać cały balkon i gonić towarzystwo na bieżąco, wyrzucać gałązki itd. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3558 |
|
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89268677]Znalazłam wyniki, w 2019 miałam TSH 2.89, to chyba wysoko.
Ft 3 - 2.9, a FT 4- 1.1 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Możesz sobie policzyć konwersję ft3 i ft4 (w internecie są kalkulatory, powinna być powyżej 50%). Chociaż to stare wyniki to nie wiem czy jest sens. |
|
|
|
|
#3559 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89268680]Jak czuje sie okropnie to nie mam sil witalnych. Nie jestem w stanie sie skupic, mam wiecznie wrazenie ze zaraz zasne, codziennie musze sobie urzadzac drzemke, jestem przybita, brak mi energii, wypadaja mi wlosy, mam sucha skore. Mam okropne bole miesiaczkowe. Tyje. Tarczyca to troche tak jak lancuch na rowerze, jest potrzebny zeby wszystko dzialalo.
Te objawy sklonily moja mame zeby mnie zbadac te 15 lat temu. Wtedy to nie bylo tak rozpowszechnione i nie bylo u nas endokrynologa. 2 lata pozniej jak juz do niego trafilam to zlapal sie za glowe i zapytal jak funkcjonuje, czy zdaje w ogole do nastepnej klasy. Ja kiedys myslalam, ze to normalne codziennie drzemac. Teraz moge spac nawet 4 godziny dziennie i drzemki robic nie musze. A nawet jak robie to nie na zasadzie, ze jestem nieprzytomna i nie jestem w stanie sie umyc jesli na kilka godzin sie nie poloze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Moje TSH jest coprawda z września zeszłego roku ( w tym tygodniu zrobię nowe) , ale teraz tak rozkminiłam, bo szukam przyczyny zerowego libido. To nawet nie jest zerowe libido, to jest ujemne libido, jestem po prostu aseksualna od czasu, gdy urodziłam dziecko. Do tego mam okropnie bolesne miesiączki, czego wcześniej nie miałam. Trudno mi schudnąć, mam takie lekkie stany depresyjne, tzn ogólnie jestem taka przygnębiona. Ogólnie ja te dwie rzeczy skorelowałam z porodem, ale teraz myślę, czy to nie tarczyca właśnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() Edytowane przez khloe Czas edycji: 2022-06-25 o 21:47 |
|
|
|
|
#3560 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3561 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89268680]Jak czuje sie okropnie to nie mam sil witalnych. Nie jestem w stanie sie skupic, mam wiecznie wrazenie ze zaraz zasne, codziennie musze sobie urzadzac drzemke, jestem przybita, brak mi energii, wypadaja mi wlosy, mam sucha skore. Mam okropne bole miesiaczkowe. Tyje. Tarczyca to troche tak jak lancuch na rowerze, jest potrzebny zeby wszystko dzialalo.
Te objawy sklonily moja mame zeby mnie zbadac te 15 lat temu. Wtedy to nie bylo tak rozpowszechnione i nie bylo u nas endokrynologa. 2 lata pozniej jak juz do niego trafilam to zlapal sie za glowe i zapytal jak funkcjonuje, czy zdaje w ogole do nastepnej klasy. Ja kiedys myslalam, ze to normalne codziennie drzemac. Teraz moge spac nawet 4 godziny dziennie i drzemki robic nie musze. A nawet jak robie to nie na zasadzie, ze jestem nieprzytomna i nie jestem w stanie sie umyc jesli na kilka godzin sie nie poloze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Jakbym o sobie czytała, wybieram się w przyszłym tygodniu po skierowanie i zmykam do jakiegoś endo, bo idzie oszaleć. Tsh mi wyszło 2.9... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3562 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Khloe, ciezko powiedziec, ale problemy z libido tez moga byc. Skoro niedawno urodzilas, to moze wybierz sie do ginekologa-endokrynologa, w Polsce sa tacy lekarze. Moze byc cos z tarczyca a moga byc inne hormony. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#3564 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
|
#3565 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dwa lata temu miałam tsh w normie, bo wynik 1,2 a ft3 i ft4 też ok. Za to poziom przeciwciał anty tpo miałam bardzo wysoki, około 250, do tego guzki na tarczycy. Wtedy lekarze mówili że nic nie da się zrobić póki tsh jest w normie, mimo że rozwijało się hashi - a to że czułam się jakby mnie coś zeżarło i zwymiotowało to już ich nie interesowało. W tym roku już tsh miałam około 3 więc dostałam leki i mogę szczerze powiedzieć że jest znacznie lepiej. Nie jest idealnie, bo mam też inne choroby autoimmunologiczne oprócz hashimoto ale da się z tym żyć. Przede wszystkim nie wpadam w furię jak coś mnie zirytuje. Mój TŻ bardzo sobie chwali zmiany spowodowane leczeniem ![]() Cytat:
||
|
|
|
|
#3566 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89268728]Jesli tak samo sie czujesz to polecam pojsc prywatnie na wizyte. A przedtem zrobic na czczo piatke tarczycowa. Takie zycie i tak "za wiele nie daje", jesli wiesz o co mi chodzi, to nie jest dobra jakosc zycia. Lepiej czegos sobie odmowic, zwlaszcza ze niedoczynnosc latwo sie wyprowadza na prosta, w sensie lek jest dostepny.
Khloe, ciezko powiedziec, ale problemy z libido tez moga byc. Skoro niedawno urodzilas, to moze wybierz sie do ginekologa-endokrynologa, w Polsce sa tacy lekarze. Moze byc cos z tarczyca a moga byc inne hormony. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Mam pakiet z pracy, więc na szczęście ominą mnie kosmiczne kolejki - poproszę internistę tylko o całą piątkę, żebym miała z czym iść do endo. Dokładnie, jakość życia licha, po pracy musi być drzemka, wieczorem też zasypiam Mega szybko, w pracy chce mi się spać. I tyje strasznie szybko, jedząc tyle samo - dwa lata temu ważyłam 58kg, rok temu 62, a teraz wybiło mi 70kg ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
️Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3569 |
|
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89268703]Oba mi wyszły poniżej 50%, jedno 38, a drugie 15.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No to powtórz sobie lepiej badania. Lekarz powinien zlecić też przeciwciała anty TPO i anty TG i usg tarczycy. Przynajmniej tak mi się wydaje. ![]() Ja miałam większość objawów tutaj wymienionych. Już dawno podejrzewałam u siebie niedoczynność, ale nie pokrywa mi się jedno - nie tyję. Dlatego długo nie robiłam badań, bo myślałam, że jednak sobie wmawiam. Okazało się, że nie. |
|
|
|
|
#3570 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zmęczona jestem raczej tylko w dni pracujące, ale uważam, że mam prawo, bo pracuję po 11 godzin. Przygnębiona rzeczywiście jestem często, ale tu także mam powody + mam dość niski poziom energii, ale to bym tłumaczyła charakterem/temperamentem. Także no nie wiem, u mnie to wszystko da się wytłumaczyć, a na pewno nie czuję się jakoś źle. Ale rzeczywiście może poproszę o badania na wszelki wypadek. A, lekką endometrioze i bolesne miesiączki też mam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 Czas edycji: 2022-06-26 o 00:13 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.

Rzecz w tym że niektórzy uznają, że każda kobieta w wieku reprodukcyjnym to potencjalna ciężarna.
Poza tym warto się zainteresować tym nie tylko ze względu na ciążę. Często jak pogrzebie się głębiej to wychodzą przeróżne niedobory. Czasami zmiana diety potrafi sporo zmienić.

masakra. Tylko mnie jeszcze bardziej wkurzyli, no ale już było ustalone to doszło i skasowałam. 

️