![]() |
#1771 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
[quote=czoornoo;8910535]dobry wieczor
![]() no i sie zaczynaja mdlosci. biore kwas foliowy i prenatal dla kobiet w ciazy. lekarz kazal brac w ciagu posilku. no i dzisiaj jadlam jablko i wzielam najpierw prenatal,po chwili kwas. po ok 10 minutach poszlam to zwrocic. i tu moje pytanie-czy jezeli zwymiotuje te tabletki to mam je wziac jeszcze raz ![]() prosze o wpisanie mnie na liste. ![]() Nie zazdroszcze ci !!! tylko wspolczuje bo wiem co ja przechodzilam ![]() Mdłosci pewnie masz rano wiec nie jedz tych tabletek jak wiesz ze do poludnia zwymiotujesz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1772 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wymiotuje caly dzien ![]() ![]()
![]() |
#1773 |
Zakorzenienie
|
dawno się nie odzywałam i jeszcze nie nadrobiłam tego co napisałyście. Moją mamę wypisali ze szpitala w piątek i jest już w domku.
Chciałam się pochwalić, że chyba wczoraj wieczorem i dziś rano poczułam pierwsze ruchy dzidziola, trochę dziwne uczucie ale nigdy takiego czegoś nie czułam. Takie smyrnięcia w dole brzucha... nie mogę się doczekać jakiś silniejszych odczuć ![]()
#1774 | |
Wtajemniczenie
|
A co z nocą? Znaczy się, bo ja też mam problemy z tabletkami, dlatego łykam przed pójściem spać. Szybko popijam i lulu. Skutkuje
![]() Cytat:
![]() Szczęściara, ja już nie mogę sie doczekać.... Wspaniałe uczucie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1775 |
Rozeznanie
|
Czesc mamuśki!
![]() jestem dzis w jakiejs manii, powinnam juz spac, ale mi sie nie chce... mamika6: chyle czola przed doświadczona mamą. mnie troszke przeraza wizja tak duzej rodziny ( jak sobie z tym wszystkim poradzic) i jeszcze masz czas na grzybobranie... czoornoo jak wymiotujesz po 10 min od wziecia tabletki to chyba trzeba brac znowu? a jest w tej "tresci" tabletka? bo po 1/2h to juz sie napewno wchlonie a tak to trudno powiedziec..ja lykam feminatal n, niby powinnam przy obiedzie ale zapominam, wiec lykam przy sniadaniu, mysle ze to (pora dnia) nie ma znaczenia w przypadku witamin, ktore bierze sie codziennie 1 raz dziennie. Co do alkoholu w ciaży to ja tez nie ryzykuje- ani kropelki. ale mnie tez w ogole nie ciagnie (w przeciwienstwie do slodyczy od tygodnia). bylo rzeczywiscie jakies badanie dotyczace 1 lampki wina dziennie w ciazy, ze niby pozytywnie wplywa, ale to tylko pojedyncze badanie. guiness na anemie to rzeczywiscie oryginalny pomysl a czemu by jej po prostu nie leczyc zelazem w tabletkach? zapobiegac rowniez. to lekarze tak polecaja? znalazlam fajna stronke na temat opieki przedporodowej w ciąży w Polsce: http://www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rek...edporodowa.htm zanka wirtualne pokrzepienie dla Twojej mamy i Ciebie, oby wszystko bylo dobrze. zazdroszcze Tobie i spicegirl pierwszych kopniakow, fakt to rzeczywiscie wczesnie, teoria mowi o 20 tc u pierwiastek i o 18 tc u wielorodek. ale to w koncu tylko teoria. ja dopiero teraz zaczelam "czuc" przez brzuch moja macice- od dolu do jakichs 4cm ponizej pepka, troszke twardsza niz faldki tluszczu , no i czuje jak dotykam ze to macica.hurra! W kocu Sliweczka rosnie-miala w 14tc1d juz 9cm crl a z nozkami 13 cm (lekarz policzyl specjalnie dla mnie) Niestety, siostra mi dzis powiedziala, ze wygladam jakbym przytyla w brzuchu i biuscie, a nie jak ciezarna ![]() co do lozeczka to ja mam nadzieje, ze kuzyn mojego meza odda nam lozeczko w ktorym od 2,5 roku spi jego coreczka, a ktorym spal moj maz jak byl niemowleciem, a potem jego rodzenstwo i kuzyni... coz... moze kuzyn sie domysli ,a jak nie to trudno. w kazdym razie ja sie boje kupowac czegokolwiek dla dziecka tak wczesnie. pewnie te wszystkie rzeczy bede kupowala dopiero poczatkiem lutego... ![]() waga w ciazy- z tego co wiem, to optimum przytycia to 11,5-16 kg, ale to tez zalezy od BMI, jak ktos ma od 25 w gore to ma przyprac 7-11,5 kg, a jak ktos ma niedowage to wiecej iz 16 najlepiej. Na pierwszy trymestr przypada 1-2kg, na drugi dodatkwo 3-4kg, na trzeci jeszcze kolejne 5-6kg.- orientacyjnie. pod koniec ciazy na dziecko przypada:3,5 kg, na macice 1kg, na lozysko 0,5kg, na wody plodowe 2kg, napiersi nie wiem, ale zakladam ze z 05kg na obie i jeszcze troche pojdzie na wieksza objetosc krwi i ewentualnie obrzeki... czyli wynika z tego ze na tluszcyk pozostaje niewielka czesc... generalnie nie powinnismy sie za bardzo objadac... a ja ostatnio mam taka ochote na czekolade,lody,krowki i ... mleko w proszku.... a to dziwne bo w pierwszym trymestrze nie mialam zadnych zachcianek ani problemow ze slodyczami. jak sie chcialam zapisac na cwiczonka (cwiczylam duzo przed ciaza) i zapytalam lekarza to mnie ochrzanil i powiedzial, ze przytyje tyle ile dziecko potrzebuje. na razie potrzebuje 2kg. co do wywolywania porodu... najlepszy jest seks (generalnie niewskazany w ostatnich 6 tc.), pobudzanie brodawek sutkowych i glaskanie brzuszka, bo wtedy wydziela sie oksytocyna... ale nie polecam bo kazda sztuczna ingerencja to potencjalne ryzyko (choc w tym wypadku ingerencja nie jest az tak sztuczna). ale przekroczony termin porodu nie jest powodem do niepokoju,- w koncu ciaza to nie matematyka- moze akurat 41 tygodni to dla naszego dzidziusia optimum? lekarze zaczynaja sie martwic dopiero po ukonczonym 41 tyg,bo maja wtedy tydzien na rozwiazanie ciazy. usciski dla dziewczyn wymiatujacych- mi ie to zdarzylo 2x i to bardziej z powodu bolu glowy, nudnosci powoli przechodza... Edytowane przez memi Czas edycji: 2008-09-07 o 01:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#1776 |
Zakorzenienie
|
Witam, wszak juzn mamusia marcowa nie bde ale na liuście w koorze białym jestem wiec mam pytanie?
Czy nie wiecie co sie dzieje z Alkamor??? Tak czesto sie udzielała a teraz nic nie pisze od dawna , mam nadzieje ze wszystko ok??? Dajcie znac jak któras cos wie?
![]() |
#1777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wywoływania bóli sexem nie polecam.... bo min miesiac przed terminem porodu trzeba z sexu zrezygnowac wogole.... A ja od 3 dni mam takie parcie na pecherz ze czasem nie wytrzymuje i mam problem zeby doleciec do wc a to parcie jest takie nagle... nie chce mi sie sikac albo leciutko az tu nagle tak jakby ktos lub cos mocno mi naciskalo na ten pecherz i musze leciez bo mam wrazenie jakbym ze 2 dni nie sikała!!! tak wiec licze na to ze ta rosnaca macica szybko sie podniesie i przestanie tak uciskac..... za chwile wybieram sie do zoo i boje sie ze jak mnie zacznie cisnac to nie wyrobie ehhh ale uciekam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1778 |
Zadomowienie
|
Madziwnia łezki mi poleciały. Współczuję Ci bardzo.
![]() |
#1779 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie, że ja też coś słyszałam o seksie jako leku na wywołanie porodów... że niby skurcze przy orgaźmie, czy coś.... ja chyba raczej nie będe próbowała
![]() ![]() A ja dzisiaj sobie zamówilam ulubioną chińszczyznę i jak poczułam zapach krewetek, to od razu mi się odechciało..... Normalnie nie mogłam tego zjeść.... a ja tak to kocham... Zjadłam tylko ryż z warzywami i sajgonki wegetariańskie... Ciekawe, czy tak całą ciążę mnie będzie trzymało... Ponawiam pytanie o małe solarium przenośne do twarzy ![]()
![]() |
#1780 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() zanka205 - musisz mi poprawić termin na 15 kwietnia (w piatek będe znała dokładny termin), bo w tabelce jest jakies przekłamanie ![]() Jesli chodzi o imiona to mamy : Mateusz i Paulina ![]() Pozdrawiam wszystkie brzuszki ! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1781 |
Rozeznanie
|
Ale cichutko przez weekend. Dziewczyny pewnie odpoczywały w ten piękny weekend. My pojechaliśmy nad jezioro. Wolałam się nie kąpać, żeby czegoś nie złapać. Posiedzieliśmy na molo i pomoczyliśmy nogi. Popatrzyliśmy na rodziców z dzieciaczkami i nie mogliśmy wzroku oderwać.
![]() Kupiłam sobie też spodnie ciążowe w H&M, ale tam jest mały wybór, jednak już jakiś potrzebowałam. Judy, ja też słyszałam o tym, że solarium odpada, ale takie na twarz tylko to nie wiem.
![]() |
#1782 |
Raczkowanie
|
Grzybki udały sie znakomicie ,byłam bardzo zmęczona ,zaszliśmy troche za daleko no i zapomnieliśmy o wodzie a tu taki upał!Ale przeżyłam ,a zupka wynagrodziła mój trud-palce lizać!Charlotte:dzieci mam w wieku (skończone)15 i 17 lat.W sobote mialam przeprawe z córką(15) która chciała zrobić pasemka,próbowałam to jej wyperswadować ale nie dałam rady ...Co do wywołania porodu przez sex:w drugiej ciąży leżalam w szpitalu czekając na cesarke,było juz po terminie,załatwiłam przepustke na jeden dzien,zrobiliśmy z mężem male bara bara i wieczorem wróciłam na oddział.Na ranem zaczął sie poród i pojawila sie piękna córcia.Zastosuję ten przyjemny sposób znowu jak będzie taka potrzeba...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1783 |
Raczkowanie
|
Dzieci w szkole mam więc troche czasu.Do Memi:troje dzieci to duza rodzina?A co powiesz na to ,ze męza rodzeństwo +moje=15?Jakie to jest wsaniale zawsze mieć do kogo jechać,zadzwonić ,poradzić sie.Ja po dwójce dzieci powiedzialam dość,byłam zmęczona ,zniechęcona,trudna sytuacja materialna.Mąż pracowal na 3 zmiany,w weekendy jeżdzil do szkoly(aby moc dalej pracowac na swoim stanowisku).Potem dzieci urosly ,ja zaczęlam wyjeżdzać za granice za "chlebkiem".W ciągu 10 lat nie bylo mnie łącznie w domu 3 lata.To co przeżyliśmy z mężem tylko my wiemy.Ale ...warto bylo.Mam obecnie duzo lepszą sytuacje materialnie i straszne pragnienie wychowywania dziecka bez pośpiechu,strachu ze nie starczy mi do pierwszego,bez żalu że omija mnie kolejna impreza(w mlodości tak bylo,nie mialam zbytnio z kim dzieci zostawiać)-już sie wyszalałam .Moim zdaniem to najwieksze zalety póznego macierzyństwa.Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1784 |
Rozeznanie
|
Naprawdę jakoś cicho jest. Odpoczywacie? czy odrzuca Was od siedzenia przed komputerem. Żanetko, gratuluję kolejnej odczuwania ruchów maleństwa. Czekamy na kolejne
![]()
#1785 |
Raczkowanie
|
Witam!!!
Dopisuje się do wątku: termin 9 kwiecień 2009r. Jestem w 9 tyg ciąży, mdłości są cały czas ale od tyg już nie wymiotuję ![]() Mam ciągle bóle brzucha taj jakbym miała dostać okres, ale jak powiedziała ginekolog wszystko jest OK. Pozdrawiam wszystkie mamusie ![]()
#1786 |
Zakorzenienie
|
![]()
Witam wszystkie nowe i stare mamusie
![]() ![]() ![]() ![]() 2 tygodnie temu dostalam wysypki na calym dekoldzie ![]() ![]() Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest z piciem kawy? Ja mam bardzo niskie cisnienie i musze sie jakos rano obudzic. Alkohol nie wchodzi w gre. Myslicie, ze jedna mala slaba kawa do trzech razy w tygodniu nie zaszkodzi? ![]() Kiedy dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy odstawilam kawe, ale ciezko mi sie bez niej zyje ![]()
#1787 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do kawy to ja też piłam i teraz jak czuję zapach to trochę korci, ale sie powstrzymuję. Ale raz na jakis czas słaba kawa nie zaszkodzi, tylko czy słaba coś pomoże? Ja przerzuciłam się na kawę zbożową, Caro z Nestle i jak narazie wystarcza mi jako substytut kawy - jeśli chodzi o smak a nie działanie.
![]() |
#1788 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A ta Caro pijesz z mlekiem czy tak sama? ![]()
![]() |
#1789 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1790 |
Raczkowanie
|
Przed ciaza wypijalam 3 kawy dziennie zeby sie obudzic
![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1791 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#1792 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Herbata tez ma kofeine wiec tez nie powinno sie jej pic, dobrze ze ja niecierpie herbaty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1793 |
Rozeznanie
|
Co do herbaty to pytałam się lekarza. Powiedział że na początku lepiej pić w małych ilościach i nie mocną. Pod koniec ciąży natomiast pije się już mocną.
![]() |
#1794 |
Raczkowanie
|
Czyli podobnie jest z kawa
![]() Cyt "W jednym gramie suchych ziaren kawy znajduje się 0,3-2,5% kofeiny, natomiast w gramie suchych liści herbacianych 1,2-4,5%. W herbacie zatem jest średnio trzy razy więcej kofeiny (w tym wypadku nazywanej teiną) niż w kawie. Jeśli jednak porównamy, ile gramów ziaren, a ile liści trzeba zużyć do zaparzenia każdego z tych napojów, okaże się, że ilość kofeiny zawarta w filiżance kawy i herbaty jest podobna." Ale ile ludzi tyle opini, wazne zeby nie przesadzac z iloscia. Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1795 |
Zadomowienie
|
Witam Kobitki. Mam nadzieję, że dołączę do Was niedługo (czekam na drugą wizytę u ginekologa, bo na pierwszej zobaczył jedynie powiększoną macicę) W skrócie: dwa testy z moczu pozytywne, beta 126 mlU/ml w 29dc (teraz jest 32dc).
Mam pytanie do doświadczonych ciężarówek. Czy to może być normalne w 5 tc (licząc od pierwszego dnia ostatniej @), że moje piersi bolą mnie z przerwami? To znaczy potrafią boleć dłuższą chwilę albo nawet cały dzień, a czasem następnego dnia nie bolą wcale, dopiero wieczorem. Dziwne te bóle. Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za odpowiedź ![]()
#1796 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1797 |
Zadomowienie
|
Jedną filiżankę kawy dziennie można pić. Tylko weź pij jak od niej odrzuca
![]()
![]() |
#1798 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1800 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.