![]() |
#1201 | |
theatrical romantic
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. VII
Cytat:
Nie dla mnie znajomości z dzieciatymi. Nie mam ani chęci ani cierpliwości. Męczą mnie. Czułam tylko frustrację i szkoda mi było czasu. ![]() Wiem, ze to kwestia wychowania, bo są dzieci, które potrafią się zachować, ale ja zawsze trafiałam na takie, które nie potrafiły. No, nie śmieszy mnie, że ktoś się spóźnił pół godziny, bo 'dziecko'. To teraz wolę szukać znajomości wśród bezdzietnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1202 |
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89299269]Ale tak serio- ci wasi znajomi to tak zmieniaja charaktery i osobowości, poziom kultury i egoizmu jak tylko się im dziecko urodzi? Czy może jednak zawsze tacy jakby byli?
Moim znajomym się tak charakter nue zmienia drastycznie. znam jedna osobę z rodziny, która nieco podobne akcje z pozwalaniem na zbyt wiele dziecku wyprawiała, ale i przed urodzeniem była dosyć samolubna i mało empatyczna.[/QUOTE] Jak wyżej. Osoba dobrze wychowana nie zmienia się nagle w dzikusa "bo dziecko". Pewne zachowania się pewnie wyostrzają, ale nie za bardzo wierzę w zmianę o 180 stopni.
![]() |
#1203 |
theatrical romantic
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89299269]Ale tak serio- ci wasi znajomi to tak zmieniaja charaktery i osobowości, poziom kultury i egoizmu jak tylko się im dziecko urodzi? Czy może jednak zawsze tacy jakby byli?
Moim znajomym się tak charakter nue zmienia drastycznie. znam jedna osobę z rodziny, która nieco podobne akcje z pozwalaniem na zbyt wiele dziecku wyprawiała, ale i przed urodzeniem była dosyć samolubna i mało empatyczna.[/QUOTE] W moim przypadku było tak, że poznawałam ludzi na eventach. I nie wiedziałam, że mają dzieci. Albo mówili, że mają, ale zawsze mieli nianię na wyjścia. Mówię o dzieciach lat do lat 12. Wyskoczyliśmy parę razy do kina, na koncert, do kawiarni. Znajomości się zacieśniły. I zaczęli nagle zabierać wszędzie swoje dzieci. Parę razy przebolałam, bo może niania naprawdę anulowała, ale potem to już było nagminne. I się zmienili diametralnie w obecności dziecka. Umówiliśmy się na wypad w góry (!), a oni zabierają ze sobą dziecko i nie przejdziesz połowy szlaku, bo ich dziecko się męczy i muszą wracać. To po co się umawialiście w góry? I po co targać małe dziecko na szlak? Robienie pobojowiska w restauracji, pretensje jak im osoby z innych stolików zwrócą uwagę. Próba zabrania dziecka do kina na horror i szok, że nie chcą go wpuścić. Tak, pięciolatka na The Conjuring mają wpuścić. Może jeszcze frytki podać? ![]() Spóźnialstwo wiecznie, zwalana wina na dziecko, a wcześniej się nie spóźniali. No, ja odpadam. Nie chcę, męczy mnie to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanawia mnie tylko, czy odpuściłabyś również znajomość z kimś chorym na coś, kto czasami spóźniłby się na spotkanie z powodu choroby?
![]() |
![]() |
#1205 | |
theatrical romantic
|
Cytat:
Możliwe. Uważam, że dzieciatym brakuje wyrozumiałości. Jak idziemy do pubu to nie powinni zabierać tam dziecka. To samo na 10km szlak. A jak wiesz, że osoba, z którą się spotkasz spóźnialstwa nie trawi to powinnaś się ogarnąć wcześniej, żeby mimo wszystko postarać się zdążyć. A moi dzieciaci znajomi się ogarniali długo po czasie. To podziękowałam. Mogę być niewyrozumiała, ale mieć swój własny, święty spokój. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nadal nie rozumiesz - nie da się niektórych rzeczy ogarnąć wcześniej. To jakbyś komuś napisała, że migreny mógł dostać wcześniej, a nie jak jest Z TOBĄ umówiony. Zarzucasz dzieciatym, że często zaczynają się zachowywać jak pępki świata, tylko czy w tym momencie sama trochę nie przejawiasz podobnej postawy? Do przemyślenia.
![]() |
![]() |
#1207 | |
BAN stały
|
Cytat:
Chociaż ja np. zniechęciłam się do spacerów z psem koleżanki bo byłyśmy na spacerze, i jej pies ciągle plątał mi się pod nogami, nie mogłam przejść w spokoju 5 metrów bo po prostu ładował mi się pod buty. Raczej już nie wyjdziemy we trójkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1208 | |
theatrical romantic
|
Cytat:
I jak gdzieś razem idziemy to ty zawsze masz nianię. A potem sobie zaczynasz przychodzić z dzieckiem. Za każdym razem, kiedy umawialiśmy się, że bez dzieci. Dlatego ja przestałam się kolegować. Chcę iść z tobą do kina, z tobą, a nie z tobą i dzieckiem. Umawiamy się, że to wypad dla dorosłych albo idziemy na piwo. I ludzie się spóźniają, jasne. Mi może taki autobus nie przyjechać, bo mieszkam w małym mieści. Ale u moich dzieciatych znajomych to było za każdym razem. Nie było telefonu, że się spóźnią, ode mnie nie odbierali. Ja się czułam wystawiona i wracałam do domu. A oni pojawiali się pół godziny później z pytaniem gdzie jestem. I dlaczego się spóźnili? Dziecko. Nie mieli czasu zadzwonić i poinformować, bo 'dziecko'. No, sorry. Ja nie chcę takich znajomości. Nie toleruję takiego zachowania, oni mogą mnie nie tolerować. Świat jest duży. Swój na swojego trafi. Nic na siłę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1209 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Hm ale germofobia to lęk przed zarazkami, nie przed dziećmi. Na pewno chodzi ci o to zaburzenie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1210 |
theatrical romantic
|
[QUOTE=Agnom;89299336]To co piszesz jest po prostu pozwalaniem, aby twoje zaburzenie (czyli coś nieracjonalnego) wpływało na twoje decyzje życiowe (czyli na coś, co powinno być racjonalne). Źle robisz wg mnie.
---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Hm ale germofobia to lęk przed zarazkami, nie przed dziećmi. Na pewno chodzi ci o to zaburzenie?[/QUOTE] Nieracjonalne jest to, że nie lubię dzieci? Jestem bezdzietna i obracam się w towarzystwie bezdzietnych. Po prostu. Nie mam od jakiegoś czasu dzieciatych znajomych i nie planuję znajomości z takimi. Jedni nie lubią psów, inni dzieci. Nie boję się dzieci. Dzieci boją się pedofobicy. Ja jestem germofobem. Brzydzą mnie ludzie, który nie zakrywają ust i kaszlą na wszystkie strony. Albo mają brudne dłonie i chcą się przywitać uściskiem. A dzieci są często chore, ulewa im się, wszystko macają, biorą do buzi itd. To nie chcę ich trzymać na rękach na przykład. Edytowane przez _medianoche Czas edycji: 2022-07-26 o 23:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1211 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1212 | |
theatrical romantic
|
Cytat:
Wyjdę zaraz na potwora ![]() Idziemy na koncert, spotykamy się pod halą. Koncert jest o 7 wieczorem. A wy dopiero o 7 wieczorem ogarniacie się, żeby wyjść z domu. To ja na ten koncert / film pójdę sama. A wy po dołączacie po godzinie. I czasem jest już po wszystkim. I tak w kółko, za każdym razem. O takie spóźnialstwo mi chodzi. I jakie takie znajomości kończę od razu. A nie, że samochód padł i nie możesz dojechać na czas. Możecie mnie uważać za mało wyrozumiałą, dla mnie takie wiecznie spóźnialstwo to brak szacunku. Edytowane przez _medianoche Czas edycji: 2022-07-26 o 23:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo tak. Nigdy chyba nie byłam nigdzie na czas poza maturami, nieważne jak wcześnie wstanę, jak bardzo się przygotuję wieczorem dnia poprzedniego, jak wcześniej wyjadę, no będę spóźniona. Mam znajomych, którym to nie przeszkadza i tyle. Jeżeli komuś to przeszkadza, to nie jesteśmy znajomymi i tyle. To naprawdę proste, nie trzeba lubić wszystkich bezwarunkowo, czy mają ADHD, dzieci, czy cokolwiek innego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1214 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1215 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1216 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1217 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pewnie, ze nie da sie wszystkiego przewidzic, ale od tego sa tel zeby zadzwonic, napisac- przepraszam, spoznie sie/ nie przyjde. Jesli to sie zdarza nagminnie, tez dziekuje za taka znajomosc, nie lubie byc wystawiana do wiatru. Podobnie jak Medianoche, bardzo ograniczylam wypady ze znajomi, ktorzy zaczeli ciagac dziecko na kolacje, do pubu czy inne rozrywki wieczorne. Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2022-07-27 o 08:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1218 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A te twoje dzieciate znajome to sa samotne matki? w sensie - mają z kim dziecko zostawić pod opieką? ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- medianoche - doczytałam resztę- tez bym zerwała znajomości z takimi osobami jak opisujesz - brak szacunku z ich strony i 'sobiepaństwo'. Robienie pozorów na początku znajomości, a potem mamciewdupizm, a fe! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1219 |
Inez
|
Znaczy powiem tak, każdy ma prawo dobierać sobie znajomych na podstawie własnych kryteriów, nieważne czy to posiadanie dzieci, kotów czy kolor oczu.
Ale co w sytuacji, gdy z kimś się lubisz, a potem ta osoba decyduje się na potomstwo? Out bo masz ziemniaka? No kurde, to nie brzmi za fajnie. Jasne, czasem ludziom odwala po dziecku, ten wątek doskonale to pokazuje. Jednak jeśli ktoś wcześniej był fajną, ogarniętą osobą, to nie ma co zakładać, że będzie robił niewiadomo co. Patrząc z drugiej strony, gdybym miała dziecko, na które czekałam, które kocham i jest dla mnie ważne, to od przyjaciół oczekiwałam jakiegoś wsparcia, cieszenia się moim szczęściem, nawet jeśli sami za dziećmi nie przepadają. Jeśli chodzi zabieranie dzieci do knajp z alkoholem czy na jakieś trudne szlaki to oczywiście się zgadzam, to nie są miejsca dla nich i kropka. Ja za spóźnieniami nie przepadam i sama zazwyczaj jestem na czas. Ale też uważam, że spotkanie ze mną to nie jest matura. Nie odliczam nikomu co do minuty. Rozumiem też sytuacje losowe. Komuś nie przyjechał autobus, no zdarza się. Dziecko trzeba było przewinąć w ostatniej chwili, no co mu zrobisz? Kot zrzygał się na dywan? Zostawić i wyjść? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1220 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że nie chodziło o widok tylko żeby czymś zainteresować dziecko. Ja bym z tym problemu nie miała, nie zapraszam jakiś przypadkowych ludzi do domu tylko bliskich znajomych, więc jak zobaczą moje czyste gacie na suszarce to zobaczą. Zwłaszcza, że na suszarce zwykle wisi dużo rzeczy, wątpię żeby ktoś wypatrywał co tam jest, bo pranie to normalna rzecz. No ale rozumiem, że Tobie z jakiegoś powodu mogło to przeszkadzać. Co do stolika to mnie dziwi, ze rodzice nie reagowali, bo przecież mogło zrobić sobie krzywdę. Ogólnie mi by chyba samo wchodzenie nie przeszkadzało, bo przecież tego nie zniszczy. Kwestia bezpieczeństwa, ale to już sprawa rodziców. Cytat:
Szarpania zwierzą i takie podejścia nie rozumiem. Zwierzak to nie zabawka. Cytat:
Wg mnie przesadzasz. Jak ktoś ma dziecko to dla mnie to jest logiczne, że musi się nim zajmować. Przecież nie zostawi 2 latka samego w domu, bo Ty chcesz się napić kawusi. Nie wiem jakich masz znajomych. U mnie znajomy zwykle chętnie by gdzieś się wyrwali bez dziecka, no ale nie zawsze jest z kim zostawić. Zawsze jednak w rozmowie wychodzi czy będą z dziećmi czy bez. Mi to ogólnie nie przeszkadza jak dziecko jest w miarę grzeczne. Jeśli chodzi o spotkania w domu to zwykle się spotykamy w domu tych co dziecko mają, bo tak jest łatwiej. Dziecko jest siebie, ma swoje zabawki, można w międzyczasie położyć je spać. Cytat:
Możesz szukać znajomych bez dzieci, tylko dla mnie to jest głupie, bo dzisiaj ktoś dziecka nie ma, a za jakiś czas mieć będzie. Jakby nie było jednak dużo ludzi się na dzieci decyduje. To że dziecko jest małe i niesamodzielne to jest okres przejściowy, potem wszystko wraca do normy. Na tym początkowym etapie wszystko zależy od chęci dwóch stron. Ja ma dzieciatych znajomych i spotykamy się normalnie i w domu i na mieście i wyjeżdżamy razem na wakacje i jest fajnie. Tylko każda ze stron musi iść na jakieś kompromisy. Jak będę miała kiedyś dzieci nie chciałabym żeby znajomi się ode mnie odsunęli, bo mam dziecko. Cytat:
To co opisujesz to są jakieś skrajne sytuacje ![]() ![]() [1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89299462]Szacunek działa w obie strony. Niektórych rzeczy nie zaplanujesz, jasne. Jednak zbyt często spotkałam się z tym, że rodzice wcale nie starali się być punktualnie. Dlaczego cudze dziecko ma niszczyć komfort innych? Jak ktoś stoi i czeka godzinę jak kołek to nie ma prawa się złościć, bo dziecko ? Więc niech rodzic wybiera się godzinę wcześniej i sam czeka.[/QUOTE] Ja nie lubię jak się ktoś spóźnia. Tzn. rozumiem jak coś nagle wyskoczy, ale dużo ludzi po prostu ma wywalone na punktualność. Ja rozumiem, że można się spóźnić 5-10 minut, ale jakiś dłuższych to nie akceptuje jak ktoś mnie wcześniej nie uprzedzi, że się spóźni, bo to jest nie szanowanie mojego czasu. Jedna moja kumpela kiedyś miała taki okres, że się umawiałyśmy i ja mówię, że wychodzę (mieszkałyśmy blisko siebie), a ta że spoko ona zaraz też tylko się wykąpie i włosy umyje. Przecież to nie zajmuje chwili. I tak było za każdym razem, że ona nie ogarnęła, że ta godzina, że nagle na zakupy poszła i dopiero wraca, że to że tamto. No ale powiedzieliśmy jej ze znajomy, że jak się umawiamy to się umawiamy i na szczęście się ogarnęła.
![]() |
![]() |
#1221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli umawial się na kawę we dwoje, to kogo bym na trzeciego nie brała, to zawsze informuję drugą stronę, że jest taka sytuacja. I wtedy można odwołać spotkanie, jeśli się komuś nie podoba.
![]() |
![]() |
#1222 |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89299186]Można nie lubić dzieci. Tak samo jak blondynów, gejów, muzułmanów i innych grup społecznych. Możesz wybierać znajomych jak ci pasuje. Jednak ziemniak, serio? Żenujące jest wyzywanie ( ziemniak to wyzwisko) jakiejś grupy społecznej, a dzieci tak są ludźmi. To ten sam styl jak nazywanie kobiet loszkami, facetów byczkami....[/QUOTE]
A kto tak ustalił? Nie wiem, ale u mnie takie określenie wywołuje raczej uśmiech (pozytywny) niż uważam je za obraźliwe. Obraźliwy byłby gówniarz i tego typu określenia, ja bym się nie obraziła za ziemniaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie wiem o jakich tu relacjach jest mowa i o jak dużych dzieciach. U mnie jest tak, że jak się ugadujemy to albo wiem, że dziecko będzie albo wychodzi to w rozmowie. Jakby mi koleżanka powiedziała, że będzie sama, ale przyszła z dzieckiem, bo jednak coś nawaliło i nie miała z kim zostawić to nie miałabym problemu. Nie trzeba mnie o tym specjalnie informować, ale mi to nie przeszkadza. Jak ktoś tak bardzo nie lubi dzieci, to nie pozostaje nic innego jak dosadne informowanie swoich znajomych o tym fakcie tylko najprawdopodobniej przestaną być znajomymi, bo ja sobie nie wyobrażam sytuacji, że ma dziecko, a moja koleżanka udaje, że ono nie istniej. Można za dziećmi nie przepadać, ale one magicznie nie znikną. No i jednak dziecko byłoby dla mnie ważniejsze niż koleżanka, która nie potrafi ogarnąć rozumiem, że roczne dziecko musi mieć opiekę i samo nie zostanie.
![]() |
![]() |
#1224 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1225 |
Zakorzenienie
|
Akurat w rym względzie mam szczęście.
Plus zawsze wybierałam prace, w których nie musiałam być na konkretną godzinę, bo znam swoje ograniczenia. Mogę pracować 16 godzin dziennie, spać 2 godziny przez tydzień i wciąż być na chodzie bez problemu, ale jeśli każesz mi przyjść na 8 rano, to będę najwcześniej na 8:15, coś za coś. ![]() ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Miałam problemy w szkole, bo tam się nie dało, ale do tego też się w końcu nauczyciele przyzwyczaili, bo co mieli zrobić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1226 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1227 |
Konto usunięte
|
Oh, przypomniało mi się jak koleżanka zostawiła u mnie na stole zasraną pieluchę swojego dziecka. Uznaje to za roztargnienie, ale ogólnie sytuacja mocno średnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1228 |
Zakorzenienie
|
Mówimy zdaje się o dzieciach? Często mówi się o nich określając je trochę żartobliwie typu "mały szkodnik" itp. i w odniesieniu do dziecka brzmi to nieobraźliwie, co innego gdyby użyć tego w stosunku do dorosłego. Dziwne, że tego nie odróżniasz. A pisanie, że ziemniak to wyzwisko to już Twoje zdanie, a nie powszechne przekonanie. EOT
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1229 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1230 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.