|
|||||||
| Notka |
|
| Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Modelowanie podbródka i żuchwy kwasem hialuronowym
Witajcie.
Ponieważ nie doczekałem się odpowiedzi w wątku "kogo polecacie...", postanowiłem założyć oddzielny temat - być może wzbudzi większe zainteresowanie. Jestem facetem po 30-stce i "dokucza" mi za mała żuchwa i podbródek. Z wiekiem jeszcze bardziej, bo wiadomo - twarz się starzeje, tkanka tłuszczowa już nie jak u nastolatka, a wtedy nie było to problemem. A jak po długim czasie ogoliłem się zupełnie na gładko, to dokucza jeszcze bardziej. ![]() Poczytałem o kwasie hialuronowym i w to bym celował, bo implanty itd. to jednak spora ingerencja, dłuższa rekonwalescencja itd. A problem nie jest też tak dramatyczny, że chciałoby mi się z tym pierdzielić. Z tego co wyczytałem, kwas wydaje się łatwy, szybki i przyjemny. Pytanie na ile efektywny? Wiem, że to poprawa dość krótkotrwała - do roku, ale nie widzę przeszkód zabieg powtarzać, jeśli by się sprawdził. Zdaję sobie sprawę, że implant czy chirurgia szczękowa dałyby lepszy efekt, ale ja będę zadowolony choćby z małej poprawy. Stąd 2 pytania: 1) Czy wg Was kwas to dobra metoda na uderzenie w tego typu problem? Pełno klinik to oferuje, ale wiem, że często firmy oferują usługi, które jedyne co poprawiają to samopoczucie i to na krótko. 2) Kogo/jaką klinikę byście polecały (najlepiej w Warszawie), żeby to zrobić? Głównie chodzi mi o to, żeby ktoś wprawnym okiem szczerze ocenił jaki zabieg i w którym miejscu jest mi naprawdę potrzebny. Mnie się wydaje, że "wydłużenie" podbródka i poszerzenie dolnej szczęki po bokach, ale nigdy się specjalnie medycyną estetyczną nie interesowałem, więc wolałbym konsultować to z doświadczonym specjalistą i żeby taki ktoś szczerze potrafił stwierdzić, że na przykład u mnie to nie ma sensu, bo coś tam, zamiast robić na siłę, byle zarobić. Będę wdzięczny za porady i sugestie. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#2 |
|
Śnięta Mucha
|
Dot.: Modelowanie podbródka i żuchwy kwasem hialuronowym
W Wawie przyjmuje lekarz z Łodzi, który robił moją żuchwę. Uważam, że ma oko do wolumetrii twarzy i na to do niego chodzę. Od botoksu mam np kogoś innego. Lekarz nazywa się Ryszard Twarkowski.
Wrzucam Ci moją przed i po. ALE... jest jedno ale. Zrób na pierwszy raz kwas, chyba, że masz dobra plynnosc finansowa, wtedy po prostu powtarzaj zabieg co 6-9 mcy, bo jesli stoisz gorzej z pieniedzmi, taniej wyjdzie wszczepienie implantów. Taka zmiana jak na moich zdjęciach to rocznie minimum 2-2,5tys. Jeśli chiałbyś coś takiego jak u pana na 1 foto, to pewnie ze 4tys co roku.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2022-08-16 o 14:17 |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź. Fajny efekt i u niego, i u Ciebie. Pytanie czy brodę też robiłaś, czy tylko boki żuchwy? Zresztą jak dla mnie, to spoko to i przed u Ciebie wyglądało, no ale wiadomo, własne oko zwykle najbardziej krytyczne
.Ten gość ze zdjęć miał trochę inny problem, ja mam mimo wszystko żuchwę szerszą, ale twarz bardziej okrągłą, nie tak podłużną, więc mały podbródek i żuchwa sprawia, że jestem pyzaty i na zdjęciach wychodzi drugi podbródek i nawet jak schudnę do czasów z ogólniaka, to wiem, że pochylę głowę, a drugi podbródek i tak się będzie robił. I wg mojej oceny, oceniając po samej twarzy wydaje się grubszy niż jestem w rzeczywistości. Zresztą po to właśnie chcę kogoś, z kim mógłbym to dobrze skonsultować i kto mi doradzi, że tak powiem, z estetycznego punktu widzenia, co u mnie jest potrzebne, no ale broda na pewno. Celuję w kwas, bo to łatwiejsze, przyjemniejsze i szybsze. Nie mam czasu na rekonwalescencje, a ta kwota per rok to nie problem. Kwas chyba jednak tak spektakularnych efektów nie daje (?), ale też nie chciałbym nagle zaskoczyć znajomych kwadratową szczęką Ridge'a Forrestera... Wygooglowałem tego lekarza i widzę, że przyjmuje w Klinika Adamczyk. Dla mnie klinika jak każda inna, ale skoro polecasz, to rozważę . Ja przejrzałem kilka ofert i dobre wrażenie sprawiła Ars Estetica, bo jakoś przekonująco to opisali. Z drugiej strony, to chyba nie jest rocket science kilka zastrzyków zrobić? Bardziej właśnie chodzi o wizję estetyczną tego, co ma być zrobione. |
|
|
|
|
#4 |
|
Śnięta Mucha
|
Nie sugeruj sie copywritingiem, tylko reka konkretnego lekarza. Są specjaliści, którzy robia wolumetrie moim zdaniem bardzo brzydko.
Np to dla mnie efekt plastikowej Barbie: (Nie z Warszawy). A pojdziesz, gdzie bedziesz chciał. Może przy pyzatej twarzy trzeba będzie zacząć od lipolizy.
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Lipoliza pewnie nie zaszkodzi, ale cofniętego/małego podbródka nie wyleczy. Znam ludzi dużo grubszych ode mnie, a ich twarz wygląda szczuplej, bo mają lepiej zarysowaną szczękę. Ja i tak staram się wrócić do sportowej sylwetki, ale nawet przy niej twarz będzie sprawiała wrażenie pyzatej.
Z tym efektem Barbie (swoją drogą w życiu nie myślałem, że będę tego typu żargon rozkminiał, w ciągu jednego dnia dowiedziałem się mnóstwo nowych terminów, o jakichś bruzdach nosowo-wargowych, efektach Barbie, liniach marionetki... ) to chyba o to chodzi, że kości policzkowe za mocno jej wyeksponowali? Z policzkowymi nie mam problemu. Po prostu dolna linia twarzy zlewa się w jedno.Mój problem mniej więcej obrazuje jakże urocza twarz Marcina Różalskiego (choć u mnie ta dysproporcja nie jest aż taka) czy nawet Vina Diesla (choć ten zakładam, że i tak się jakoś poprawiał z racji zawodu). A jeszcze spytam - da się to wszystko zrobić za jednym zamachem? W sensie zakładam, że konsultację i od razu zastrzyki da się połączyć, ale jakbym sobie jeszcze zażyczył lipolizę? Edytowane przez Syn_Lasu Czas edycji: 2022-08-16 o 18:13 |
|
|
|
|
#6 |
|
Śnięta Mucha
|
Wady zgryzu leczy się operacyjnie, więc nie wiem na ile jedynie kosmetyczne poprawki będą tu satysfakcjonujace.
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Być może zbyt skrajny przykład podałem, ale nie trzeba wady zgryzu by wyglądać tak:
chin.JPG Czyli mieć słabą rozwiniętą żuchwę i podbródek. Choć ja bym rzekł, że bliżej mi do jego wyglądu po prawej (bo nie oszukujmy, się dalej daleko od ideału). Do tego dojdzie trochę więcej body fatu niż te 10-15% i twarz robi się pyzata i okrągła. Ze zgryzem u mnie wszystko okej, zęby też proste. Dlatego szukam kogoś, kto przede wszystkim z estetycznego punktu widzenia, będzie potrafił ocenić czy modelowanie kwasem jest odpowiednim podejściem, czy może wręcz przeciwnie - taki kwas dodałby tylko objętości i szerokości dolnej części twarzy, ale konturów by nie wyostrzył i finalnie tylko zaszkodził. I czy raczej bez implantu/piłowania żuchwy się nie obejdzie. Wtedy stwierdzam, że wracam do zarostu, chudnę ile wlezie i daję sobie spokój, bo ani mi się nie widzi pić miesiąc przez słomkę, ani potem z tym cackać i nadmiernie uważać (sporty kontaktowe). Tak czy inaczej dzięki za podanie konkretnego nazwiska. Jakby ktoś jeszcze miał jakieś doświadczenia i sugestie, to będę wdzięczny. A jak nie, to pewnie na tym mógłby się temat urwać, a ja ewentualnie zrobię update, dzieląc się wrażeniami, jak już jakąś decyzję podejmę. Pozdro! |
|
|
|
|
#8 |
|
Śnięta Mucha
|
Pan na zdjęciach ma jak najbardziej wadę zgryzu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Może ma, może nie ma. Taki wygląd (przynajmniej ten po prawej) może mieć różne przyczyny, a wada zgryzu to jedna z nich. Można mieć niesymetrycznie małą żuchwę przy prawidłowym zgryzie.
Zgryz to położenie łuków zębowych (górnych i dolnych) względem siebie, a nie symetria żuchwy i szczęki górnej. Że pozwolę sobie wrzucić cytat z badania naukowego (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4409795/) - A receding chin associated with an orthognathic mandible is a congenital defect and in such patients teeth may or may not be in normal occlusion. |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
mam retrogenię, nie jakąś straszna ale jednak, kwas hialuronowy odpadł (wieksze koszty, zawracanie sobie głowy żeby powtarzac zabieg, mniej przewidywalny efekt) 3 lata temu zrobilam implant, gojenie i rekonwalescencja nie byly uciążliwe - w 2 tygodnie siniak ustapil, nacięcie bylo pod broda w zalamaniu skory i nic nie widac
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Śnięta Mucha
|
Cytat:
A póki co pokusiłam się o 1ml, pewnie jeszcze 1ml dołożę za trzy tygodnie "do przodu", bo tutaj poszło raczej w wysmuklenie. Taka ilosc to jednak subtelności, ale to dobrze, mozna sobie stopniowo działać. A tu masz efekty leczenia ortodontyczno-schirurgicznego, chyba o taki efekt Ci chodziło: https://orthosmile.pl/fotografie/lec...acyjne_2_3.jpg https://orthosmile.pl/fotografie/lec...acyjne_2_4.jpg
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2022-08-25 o 19:28 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
piękny efekt, 1ml zrobił dużą różnicę
|
|
|
|
|
#13 |
|
Śnięta Mucha
|
A tu jeszcze bez vs 2ml. Pozbyłam się słodkiego drugiego podbródka
Co ciekawe... kwas tak zesztywniał na twardo (Princess Volume), nie każdy tak robi, że zniknęło mi brukowanie, które należałoby co 4 mce botoksować
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2022-09-14 o 17:39 |
|
|
|
|
#14 |
|
Śnięta Mucha
|
Raczej własnym tłuszczem się robi. Kwasem to byłby jakiś gargatuniczny koszt.
|
|
#15 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Modelowanie podbródka i żuchwy kwasem hialuronowym jest jednym z popularnych zabiegów medycyny estetycznej, który polega na wprowadzeniu kwasu hialuronowego w określone miejsca na twarzy, aby uzyskać pożądane kształty i poprawić proporcje twarzy. Kwas hialuronowy jest naturalnie występującym składnikiem w skórze, który zapewnia nawilżenie i elastyczność. Wstrzyknięcie kwasu hialuronowego w okolicę podbródka i żuchwy pozwala na uzyskanie bardziej zdefiniowanego konturu i wyraźnego profilu. Zabieg wymaga wiedzy i doświadczenia w dziedzinie medycyny estetycznej, aby uzyskać pożądane rezultaty i uniknąć potencjalnych powikłań. Zaleca się skonsultowanie się z lekarzem specjalistą przed przeprowadzeniem tego typu zabiegu. Tu jest dużo rozwiązań https://www.teambeauty.pl/zabiegi-ko...-twoj-problem/
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.

.
) to chyba o to chodzi, że kości policzkowe za mocno jej wyeksponowali? Z policzkowymi nie mam problemu. Po prostu dolna linia twarzy zlewa się w jedno.