|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Filmiki urodowe (i nie tylko) na YT + offtopy część LII
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75 Czas edycji: 2022-08-18 o 14:29 |
||
|
|
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem tych deliberacji
zdrowie psychiczne jest równie ważne co fizyczne i jeśli dla kogoś game changerem jest operacja nosa to nie widzę powodu by temu umniejszać ![]() Wysłane z mojego SM-F926B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1413 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89321891]Nie każdą wadę da się w całości wyleczyć refundowanym aparatem (często do zmniejszy zakres leczenia, ale u wielu osób i tak wyleczenie wymaga stałego) + mała jest świadomość (również dentystów, który nie skieruje rodzica kiedy powinien i rodzic nie wie, że coś jest nie tak), że np. po wczesnym usunięciu mlecznych 5 należy iść do orto w celu wykonania utrzymywacza przestrzeni, żeby nie dopuścić do mezjalizacji 6 i problemów kiedy już orto nie jest refundowane. Zresztą na nfz są takie kolejki, że nawet jak ktoś chce, to czasami jest już za późno na leczenie refundowane, bo np. dziecko już jest za duże na leczenie danym aparatem.
Ale przecież wkręcanie śrub w dziąsła nie jest fanaberią, to normalna metoda leczenia, a leczenie orto - nawet jeśli głównym/jedynym powodem dla pacjenta jest wygląd, to jest leczeniem wady, która będzie miała mniejsze lub większe powikłania. Jeśli do operacji nosa nie ma wskazań medycznych, to nie można traktować tego na równi z leczeniem orto. W sensie rozumiem, że Ci to poprawiło samoocenę i bez sensu krytykować czyjś wybór, ale to nie są rzeczy na równi[/QUOTE]Wydaje mi się że rozumiem tinker - zapewne główna motywacja koleżanki nie było zdrowie fizyczne tylko kompleks tego zgryzu a wtedy faktycznie kompleks zgryzu i kompleks nosa to to samo. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam nikogo kto by zakładał aparat ortodontyczny "oh, to dla mojego zdrowia, aby w przyszłości nie mieć problemów ze zdrowiem, wcale nie chodzi mi o względy estetyczne". Tej lasce chodziło o to, żeby mieć proste zęby do ślubu, a nie o szeroko zakrojone zdrowie ![]() Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1415 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1416 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89321944]Ja też nie
Ja tam wyczytałam w Twoim poście zdziwienie, że ktoś kto sobie daje wkręcać śruby w podniebienie (w domyśle: po chol*rę) śmie Ci mówić, że nos to fanaberia, brzmiało to jakbyś nie rozumiała celu jej leczenia i o tym mówię. Zresztą jaka nie byłaby jej motywacja, to jest to leczenie, zapobieganie konsekwencjom, dobry orto nie założy aparatu jak potencjalne korzyści nie górują nad potencjalnym ryzykiem[/QUOTE] No ale gdyby nie kompleks to nigdy by pewnie do tego orto nie trafiła. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1417 |
|
Zakorzenienie
|
Dlaczego? Stomatolog powinien skierowac, jesli zgryz jest do korekty.
|
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
Zanim jakiekolwiek prostowanie zgryzu, to najpierw do dobrego periodentologa. Aparat niestety nie załatwia wszystkich problemów plus po kilku latach mogą zacząć się kolejne. To nie jest wszystko takie proste. Prawdopodobnie będę musiała za jakiś czas ponownie mieć założony aparat, a moją siostrę czeka bardzo kosztowne, wieloetapowe leczenie wskutek powikłań, które pojawiły się po latach.
|
|
#1419 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1420 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja bym nie patrzyła na to w ten sposób, że: "O, aparat - hop siup i zakładamy" po paru u ortodonty czy nawet kilku ortodontow. Oczywiście tych kilku może dobrze zdiagnozować problem i opracować właściwy plan leczenia, ale... No ja bym się zabezpieczyła na wszelkie możliwe sposoby. Słyszałam o wielu "dramatach ortodontycznych" i w wieku jeszcze nastoletnim ani ja ani większość moich rówieśników nie wyrażala specjalnego zachwytu "zabawka" z Zachodu, jaką jawił się aparat ortodontyczny. Tak za to mysleli o nim nasi rodzice. My odnosiliśmy się do tego sceptycznie, jako coś, co nie tylko przynosi rewelacyjne efekty, ale może też coś zepsuć, pogorszyć - zwłaszcza w rękach niekompetentnej osoby, czyt. niedoświadczonego ortodonty, która uważa się za fachowca. A złych efektów czasem nie da się już odwrócić. Rozlazace się zeby wracające do swojego dawnego położenia to chyba standard, o którym nikt nie chciałby słyszeć. A potem trzeba znów zakładać aparat - to jaki to ma sens? Wg mnie coś jest tutaj nie tak. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1421 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja już pisałam, że umniejszanie czyichś powodów do korekcji kompleksów jest dla mnie niezrozumiałe, ale nie do tego się odnoszę od początku ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
b) nie każdego stać na leczenie orto w tym kraju, nfz obejmuje leczenie do 12 r.ż. (wyjątkiem są rozszczepy i inne wrodzone wady) i to aparatami wyjmowanymi, które nie zawsze wyleczą całkowicie, już nie wspomnę o kolejkach c) wielu orto partoli swoją robotę d) wielu pacjentów nie stosuje się do zaleceń i np. zaniedbuje niezbędną retencję po leczeniu, przez co wada się cofa |
||
|
|
|
|
#1422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także polecam przed zakładaniem czegokolwiek, co trwale zmienia nasze ustawienie zębów w dziąśle, jednak poddać się u dobrego periodentologa ocenie tkanek. I nawet mimo tego liczyć się z tym, że powikłania i tak mogą wyjść po latach.
|
|
|
#1423 |
|
Zakorzenienie
|
Po tym co piszecie to wcale nie zachęca do odwiedzenia ortodoty. Ja w sumie nigdy nie byłam, ale też nie chciałabym nosić aparatu.
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1424 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89322142]Tak, ale to nie zmienia faktu, że uzasadnionego leczenia orto nie można traktować na równi z operacją nosa bez wskazań medycznych, bo to nigdy nie jest fanaberia.
Ja już pisałam, że umniejszanie czyichś powodów do korekcji kompleksów jest dla mnie niezrozumiałe, ale nie do tego się odnoszę od początku ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- a) nie każdy stomatolog będzie w stanie stwierdzić wadę czy jej prawdopodobieństwo, nie każdy wie co powinien b) nie każdego stać na leczenie orto w tym kraju, nfz obejmuje leczenie do 12 r.ż. (wyjątkiem są rozszczepy i inne wrodzone wady) i to aparatami wyjmowanymi, które nie zawsze wyleczą całkowicie, już nie wspomnę o kolejkach c) wielu orto partoli swoją robotę d) wielu pacjentów nie stosuje się do zaleceń i np. zaniedbuje niezbędną retencję po leczeniu, przez co wada się cofa[/QUOTE] Ale ja mowie o osobie, ktora jak rozumiem ma ewidentną wade zgryzu. Wiele osob trafia na konsultacje do ortodontow po wskazaniu stomatologa. Kwestia pieniedzy, kompetencji ortodonty itd nie ma tu znaczenia. Chodzi mi o sam fakt zwrocenia uwagi na problem zdrowotny, a nie kompleks krzywych zebow. ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Taka sama jak z kazdym innym problemem zdrowotnym.
|
|
#1425 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli ktoś nie ma wskazań medycznych, czy jakichś mocnych wizualnych (typu nieestetycznie stłoczone zęby górnego łuku), to nie ruszałabym. U mnie niestety to było wskazanie medyczne, bo miałam mega stłoczone zęby, zaczęła mi się również wykrzywiać góra. Natomiast nauczona doświadczeniem całkiem inaczej bym to przeprowadziła. No ale te ponad 10 lat wstecz to człowiek takich rzeczy nie wiedział. Słyszało się tylko, że aparat to super sprawa i remedium na wszystkie problemy.
|
|
#1426 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1427 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam poki co luz, ale tzowi grozi aparat i troche drżę patrzac na historie znajomych
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
To pierwsze co, to periodentolog. I to taki niezależny, a nie że na zasadzie "ortodonta mnie do pana / pani przysłał".
|
|
#1429 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Zachwyt cudami ortodoncji najszczerzej wyrażali rodzice, a nie nastoletnie dzieci. Może niektórzy intuicyjnie wyczuwali, że tak duża ingerencja w wyglad, jak i zdrowie może się źle skończyć. Ja akurat tak miałam. A o potencjalnych negatywnych skutkach czy powiklaniach nikt wtedy nie mówił, bo aparaty na zęby to była wręcz "świeża moda" Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1430 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki
|
|
#1431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#1432 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Zbyt inwazyjne mi się to wydawało. Kilkanaście lat później dowiedziałam się, że ta ortodontka wciąż proponuje i stosuje podobne metody. Trochę mnie to zmrozilo. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1433 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To jest znana metoda leczenia, czasami trzeba ją zastosować, bo w łuku jest za mało miejsca i zęby są w stosunku do niego za duże i nie da się inaczej prosto ustawić zębów |
|
|
|
|
|
#1434 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89322228] nic dziwnego, że jak jej nie nosiłaś, to efektów nie było, bo nie miała jak spełniać ona swojej funkcji.[/QUOTE]
Nie napisałam, że jej nie nosiłam tylko, że lekarka twierdziła, że za krótko noszę co było nieprawdą, bo ściśle przestrzegałam zaleceń, czego już skrupulatnie pilnował mój ojciec, ale ok. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1435 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1436 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1437 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie robiłabym tego żeby wyglądać ładniej - tylko po to żeby mieć te zęby nie pościskane... i żeby mieć je do późnej starości... Nos mam niezbyt fajny ale bałabym się tej operacji...
|
|
|
#1438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#1439 |
|
zielony stworek
|
Na YT lubię też oglądać Karolinę Samson, znacie, oglądacie ?
|
|
|
|
|
#1440 |
|
Holy Crap!
|
Znam, czasami oglądam, jest bardzo spokojna, nie kręci wokół siebie afer. Kanał dobry dla odpoczywania podczas oglądania.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

zdrowie psychiczne jest równie ważne co fizyczne i jeśli dla kogoś game changerem jest operacja nosa to nie widzę powodu by temu umniejszać 

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. 

Nie robiłabym tego żeby wyglądać ładniej - tylko po to żeby mieć te zęby nie pościskane... i żeby mieć je do późnej starości...