|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 66
|
|
|
|
|
#872 |
|
BAN stały
|
Zdarzyło wam się kupić jakąś mgiełkę do ciała, której zapach utrzymuje się dłużej?
Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#874 |
|
Konto usunięte
|
[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89323141]3-4 k + czysz + media. Ale podobno dosyć ciężko coś znaleźć, bo schodzą na pniu. I trzeba być otwartym na podpisanie umowy o najem okolicznościowy.
"2 pokojowe" to jedna sypialnia i salon, tak? Z dwiema sypialniami byłoby raczej 4-5,5 k + czynsz i media.[/QUOTE] Przypadkiem mi się wyświetliło: https://www.rp.pl/nieruchomosci/art3...O2YM65cknp5kFU |
|
|
|
|
#875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#876 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki, chyba też spróbuję
Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#878 |
|
Konto usunięte
|
[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89323141]3-4 k + czysz + media. Ale podobno dosyć ciężko coś znaleźć, bo schodzą na pniu. I trzeba być otwartym na podpisanie umowy o najem okolicznościowy.
"2 pokojowe" to jedna sypialnia i salon, tak? Z dwiema sypialniami byłoby raczej 4-5,5 k + czynsz i media.[/QUOTE] Tak, chodzi nam o sypialnie i salon. Ogólnie to jednak zajrzałam na ten OLX i nie ma tragedii według mnie. Myślałam, ze za 3 k nic nie znajdę, a jest tego sporo. Tym bardziej, że biorę pod uwagę bycie jednak dalej niż bliżej centrum i coś w stylu 40m2 będzie ok. Poza standardem typowo ikeowym, to jedyne wymaganie to balkon który pomieście stolik i dwa krzesła. ![]() A jakie są kruczki w takiej umowie? ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Ale oczywiście trafiam na ogłoszenia w stylu: "wynajem tylko dla Polaków"
|
|
|
|
|
#879 |
|
Zakorzenienie
|
1. Jakie marki mają swetry z dobrym składem? Chcę spróbować coś ustrzelić na vinted :d
2. Czy któraś z Was piła palikotową Pomarańczową Alternatywę? Jeśli tak, to czy rzeczywiście smakuje jak aperol? Nie jest dużo tańsza od oryginału (ok. 10 zł/butelka), jednak kusi mnie, żeby spróbować :P |
|
|
|
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#881 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#882 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#883 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#884 |
|
Konto usunięte
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89323867]Tak, chodzi nam o sypialnie i salon.
Ogólnie to jednak zajrzałam na ten OLX i nie ma tragedii według mnie. Myślałam, ze za 3 k nic nie znajdę, a jest tego sporo. Tym bardziej, że biorę pod uwagę bycie jednak dalej niż bliżej centrum i coś w stylu 40m2 będzie ok. Poza standardem typowo ikeowym, to jedyne wymaganie to balkon który pomieście stolik i dwa krzesła. ![]() A jakie są kruczki w takiej umowie? ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Ale oczywiście trafiam na ogłoszenia w stylu: "wynajem tylko dla Polaków" [/QUOTE]Ja się tym aktualnie interesuję bardziej od strony wynajmującej niż najemcy. Ludzie piszą, że "tylko Polakom", bo podobno jest takie prawo, że Ukraińców nie można eksmitować. Nawet Polaków jest potwornie ciężko eksmitować i jak najemca się uprze to może to trwać latami gdzie właściciel ponosi koszty i mieszkanie nie zarabia. W przypadku Ukraińców podobno jest jeszcze trudniej. Więc z jednej strony taki zapis jest nie do zaakceptowania, z drugiej to wina prawa. Natomiast przez wiele lat byłam najemcą. Na Twoim miejscu umówiłabym się z wynajmującym na dokumentację foto. Czyli oczywiście musisz mieć protokół przejęcia mieszkania i tam zapisane, że np. gdzieś tam jest pęknięta szyba albo coś tam nie działa. Ale również zrób zdjęcia i wyślij to wynajmującemu i niech on/ona odpisze, że potwierdza. I na przejęcie najlepiej idź z kimś, bo samemu łatwo zapomnieć czegoś sprawdzić. Plus stan liczników. Plus oczywiście pokwitowania na wszystko - albo lepiej, płacenie przelewem za wszystko, w tym kaucję. I jeśli bierzesz mieszkanie, gdzie chcesz założyć internet to upewnij się, że się da. Kiedyś uwierzyłam właśicielowi i potem spędziłam rok z internetem na sticka i koszmarym połączeniem. Większość wynajmujących nie chce zwierząt, więc jak masz psa czy kota, od razu spadają Ci szanse albo będziesz płaciła więcej. Edytowane przez 08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5 Czas edycji: 2022-08-20 o 14:45 |
|
|
|
|
#885 |
|
Zakorzenienie
|
Był ktoś z Was w Centrum Nauki w Gdyni? Można mieć tam wózek dla dziecka? Byliśmy dziś w Hewelianum i jesteśmy umęczeni, bo na wystawy nie można było zabierać wózka.
|
|
#886 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli ktoś wynajmuje na podstawie najmu okazjonalnego to ukrainiec czy ktokolwiek innej narodowości nie będzie miał adresu polskiego. Pomijając już fakt, że nadal mamy pandemie i eksmisja nie działa
|
|
#887 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie lubię. To już lepiej zadzwonić i porozmawiać, zamiast takie coś nagrywać.
|
|
#888 |
|
BAN stały
|
[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89323929]Ja się tym aktualnie interesuję bardziej od strony wynajmującej niż najemcy. Ludzie piszą, że "tylko Polakom", bo podobno jest takie prawo, że Ukraińców nie można eksmitować. Nawet Polaków jest potwornie ciężko eksmitować i jak najemca się uprze to może to trwać latami gdzie właściciel ponosi koszty i mieszkanie nie zarabia. W przypadku Ukraińców podobno jest jeszcze trudniej. Więc z jednej strony taki zapis jest nie do zaakceptowania, z drugiej to wina prawa.
Natomiast przez wiele lat byłam najemcą. Na Twoim miejscu umówiłabym się z wynajmującym na dokumentację foto. Czyli oczywiście musisz mieć protokół przejęcia mieszkania i tam zapisane, że np. gdzieś tam jest pęknięta szyba albo coś tam nie działa. Ale również zrób zdjęcia i wyślij to wynajmującemu i niech on/ona odpisze, że potwierdza. I na przejęcie najlepiej idź z kimś, bo samemu łatwo zapomnieć czegoś sprawdzić. Plus stan liczników. Plus oczywiście pokwitowania na wszystko - albo lepiej, płacenie przelewem za wszystko, w tym kaucję. I jeśli bierzesz mieszkanie, gdzie chcesz założyć internet to upewnij się, że się da. Kiedyś uwierzyłam właśicielowi i potem spędziłam rok z internetem na sticka i koszmarym połączeniem. Większość wynajmujących nie chce zwierząt, więc jak masz psa czy kota, od razu spadają Ci szanse albo będziesz płaciła więcej.[/QUOTE]Aż się człowiekowi słabo robi, jak czyta tego typu historie. Słyszałam ich trochę i zawsze mnie zaskakuje dlaczego prawo jest tak kulawe w tych kwestiach. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#889 |
|
Konto usunięte
|
Hmm ale przeciez wiadomosci glosowe (przynajmniej na whatsapp, nie wiem jak na messengerze) mozna odslychac tak, ze normalnie przyklada sie do ucha, wtedy nie slysza tego wszyscy tylko tak jakby byla normalna rozmowa.
|
|
|
|
|
#890 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny jeszcze ja mam pytanie do tego sera żółtego mrożonego w plastrach. też tak macie że później te plasterki nie chcą normalnie od siebie odchodzić? nie wiem czy to od sera zależy czy ogólnie tak jest, ale ostatnio mroziłam i później bardzo ciężko mi te plasterki od siebie odchodziły i ciężko było wziąć plaster tak żeby był w całości, a przy takim niemrożonym nie było tego problemu
|
|
|
|
|
#891 |
|
Konto usunięte
|
[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89323929]Ja się tym aktualnie interesuję bardziej od strony wynajmującej niż najemcy. Ludzie piszą, że "tylko Polakom", bo podobno jest takie prawo, że Ukraińców nie można eksmitować. Nawet Polaków jest potwornie ciężko eksmitować i jak najemca się uprze to może to trwać latami gdzie właściciel ponosi koszty i mieszkanie nie zarabia. W przypadku Ukraińców podobno jest jeszcze trudniej. Więc z jednej strony taki zapis jest nie do zaakceptowania, z drugiej to wina prawa.
Natomiast przez wiele lat byłam najemcą. Na Twoim miejscu umówiłabym się z wynajmującym na dokumentację foto. Czyli oczywiście musisz mieć protokół przejęcia mieszkania i tam zapisane, że np. gdzieś tam jest pęknięta szyba albo coś tam nie działa. Ale również zrób zdjęcia i wyślij to wynajmującemu i niech on/ona odpisze, że potwierdza. I na przejęcie najlepiej idź z kimś, bo samemu łatwo zapomnieć czegoś sprawdzić. Plus stan liczników. Plus oczywiście pokwitowania na wszystko - albo lepiej, płacenie przelewem za wszystko, w tym kaucję. I jeśli bierzesz mieszkanie, gdzie chcesz założyć internet to upewnij się, że się da. Kiedyś uwierzyłam właśicielowi i potem spędziłam rok z internetem na sticka i koszmarym połączeniem. Większość wynajmujących nie chce zwierząt, więc jak masz psa czy kota, od razu spadają Ci szanse albo będziesz płaciła więcej.[/QUOTE] Dzięki za takie podsumowanie Po prostu będę chciała wynajmować z obcokrajowcem i jestem ciekawa, jak duży może to być problem... Na początku pewnie, miesiąc czy dwa, będę mieszkała tylko ja, ale no nie chce ukrywać faktu, że jednak lada moment będzie tam też ktoś inny |
|
|
|
|
#892 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#893 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#894 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89324090]Nie mamy już oficjalnie pandemii od kilku miesięcy. Eksmisje można już przeprowadzać.[/QUOTE]To dobrze.
Teraz jest stan zagrożenia i administracja nie chce wymienić bojlera i podłączyć cieplej wody z sieci miejskiej, bo zasłania się stanem zagrożenia epidemiologicznym ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#896 |
|
Bookworm ;)
|
[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89324090]Nie mamy już oficjalnie pandemii od kilku miesięcy. Eksmisje można już przeprowadzać.[/QUOTE]Ale pozostaje stan zagrożenia epidemicznego. Nie wiem czy w kwestii eksmisji coś zmienia bo nie czytałam tych przepisów, ale w sprawach którymi zajmuję się w pracy stan epidemii i stan zagrożenia epidemicznego mają identyczną "moc".
|
|
|
#897 |
|
Zakorzenienie
|
[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89324090]Nie mamy już oficjalnie pandemii od kilku miesięcy. Eksmisje można już przeprowadzać.[/QUOTE]
Spoko, ale wcześniej wyrok sądu, a jak sąd orzeknie prawo do lokalu socjalnego to masz trolla na kilka kolejnych lat w lokalu. |
|
|
|
|
#898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#899 |
|
lokalna gwiazda
|
|
|
|
|
|
#900 |
|
Konto usunięte
|
Esprit, Massimo Dutti, Marks&Spencer, ale i tak trzeba czytać składy, bo zdarzają się z materiałów naturalnych, ale też z dużą domieszką sztucznych. Także w ciemno bez metki przez Internet bałabym się kupić.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.