Starania o dziecko od 2022 - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2022-08-22, 15:57   #3871
Oska87
Wtajemniczenie

Dot.: Starania o dziecko od 2022

Cytat:
Napisane przez farfarae Pokaż wiadomość
Super informacja, ekstra, że torbiel się wchłonął!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

W ogóle to dziś rano zrobiłam test ciążowy czułość 10 (24 dc, okres powinnam dostać w weekend, piersi mnie tak dziwnie bolą) i wyszedł pozytywny, kreska blada, ale wyraźna. Byłam na becie i mam ponad 90!!! Normalnie nie wierzę w to. To cykl, w którym zupełnie odpuściliśmy z uwagi na wyniki TŻ, ja nawet kwas foliowy łykałam jak popadło, ze dwa razy piłam też trochę alkoholu. Za 2 dni powtórzę betę, bo wydaje mi się to nieprawdopodobne…

Gratulacje

Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka
Oska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-08-22, 16:04   #3872
farfarae
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Caro_Carolla Pokaż wiadomość
No wow. Padlam z wrażenia i leze. Gratuluje
Ja tu TZ pocieszam, ze u Was podobnie i niestety tak bywa, ze nez zabiegu jesli trzeba szanse sa nikle, a tu prosze
A przyomij ile mielismie ml, jaki ruch i ile poprawnych jesli pamietasz. Nie moge znalezc.
Ps. Ja sie z Twoje ciazy ciesze jakby to moja byla tam mi identyfikacja z Wami weszla

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Ja jestem w szoku, nawet się nie martwię na zapas swoim zwyczajem, tylko zbieram szczękę z podłogi

Mój facet miał prawidłowych plemników 2%, ruch postępowy szybki 0%, postępowy wolny ok. 5%, niepostepowy ok. 25%, nieruchomych ok. 70%. Ok. 19 mln na ml i ogólnie ok. 65 mln. Sam lekarz powiedział, że wyniki słabe. A w tym miesiącu raczej nie robił nic, żeby je poprawić, co więcej, trochę imprezowaliśmy i ogólnie odpuściliśmy z dietą i suplementami.

Także nie wiadomo, jak się to u mnie/u nas rozwinie, może być puste jajo płodowe z uwagi na nieprawidłowości w nasieniu, może być szereg różnych innych problemów (oby nie), no ale póki co wynik jest pozytywny.

farfarae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-08-22, 16:16   #3873
Anastazja3208
Zadomowienie

Cytat:
Ja jestem w szoku, nawet się nie martwię na zapas swoim zwyczajem, tylko zbieram szczękę z podłogi

Mój facet miał prawidłowych plemników 2%, ruch postępowy szybki 0%, postępowy wolny ok. 5%, niepostepowy ok. 25%, nieruchomych ok. 70%. Ok. 19 mln na ml i ogólnie ok. 65 mln. Sam lekarz powiedział, że wyniki słabe. A w tym miesiącu raczej nie robił nic, żeby je poprawić, co więcej, trochę imprezowaliśmy i ogólnie odpuściliśmy z dietą i suplementami.

Także nie wiadomo, jak się to u mnie/u nas rozwinie, może być puste jajo płodowe z uwagi na nieprawidłowości w nasieniu, może być szereg różnych innych problemów (oby nie), no ale póki co wynik jest pozytywny.

Gratulacje i trzymam kciuki by wszytko było dobrze

Wysłane z mojego 2107113SG przy użyciu Tapatalka
Anastazja3208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-08-22, 16:41   #3874
Caro_Carolla
Raczkowanie

Cytat:

My mamy 1% i 9mln na ml, a ruch minimalnie lepszy ale fakt szalu tez nie bylo a jednak mozna.

Nie ma sie co martwic na zapas bo moze to byl akurat ten idealny plemnik i wystarczyl on

No mega. Oby bylo dobrze.

Caro_Carolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-08-22, 17:29   #3875
maja5433
Raczkowanie

Cytat:

wow Farfarae gratki !!!!!!
maja5433 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-08-22, 20:39   #3876
farfarae
Zadomowienie

Cytat:
My mamy 1% i 9mln na ml, a ruch minimalnie lepszy ale fakt szalu tez nie bylo a jednak mozna.

Nie ma sie co martwic na zapas bo moze to byl akurat ten idealny plemnik i wystarczyl on

No mega. Oby bylo dobrze.

Trzymam za Was kciuki w takim razie, oczywiście nasz przypadek nie oznacza, że za każdym razem z takimi wynikami uda się zajść (zobaczymy zresztą, jak to się u mnie rozwinie - mam nadzieję, że dobrze!), ale jak widać się da i są szanse wbrew statystyce Zresztą nawet jakby Twój patent musiał mieć operację żylaków, to po tym dosyć szybko się poprawiają parametry, tak jak już dziewczyny na wątku pisały. Mój TŻ pomimo dwóch kresek nie planuje odwoływać wrześniowego zabiegu i myślę, że to dobrze.

Dzięki dziewczyny za gratulacje

Stary 2022-08-22, 21:16   #3877
wredna_loszka
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

W ogóle to dziś rano zrobiłam test ciążowy czułość 10 (24 dc, okres powinnam dostać w weekend, piersi mnie tak dziwnie bolą) i wyszedł pozytywny, kreska blada, ale wyraźna. Byłam na becie i mam ponad 90!!! Normalnie nie wierzę w to. To cykl, w którym zupełnie odpuściliśmy z uwagi na wyniki TŻ, ja nawet kwas foliowy łykałam jak popadło, ze dwa razy piłam też trochę alkoholu. Za 2 dni powtórzę betę, bo wydaje mi się to nieprawdopodobne…

Gratulacje 🥰

wredna_loszka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-08-23, 06:46   #3878
natkurka
Wtajemniczenie

Caro widzisz z kazdej beznadziejnej sytuacji mozna wyjsc. Moi znajomo mieli tez zle wyniki tak zwana terazospermie? Jest cos takiego czy przekrecilam nazwe? Teratozospermia? Nie wiem wyniko do poprawienia totalnie i w 12cs zaszli naturalnie. Dzialajcie tak czy siak z tym nasieniem co macie i wkoncu zaskoczy a moze w miedzyczasie bedzie jakas diagnoza/ zabieg
natkurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-08-23, 07:07   #3879
Caro_Carolla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natkurka Pokaż wiadomość
Caro widzisz z kazdej beznadziejnej sytuacji mozna wyjsc. Moi znajomo mieli tez zle wyniki tak zwana terazospermie? Jest cos takiego czy przekrecilam nazwe? Teratozospermia? Nie wiem wyniko do poprawienia totalnie i w 12cs zaszli naturalnie. Dzialajcie tak czy siak z tym nasieniem co macie i wkoncu zaskoczy a moze w miedzyczasie bedzie jakas diagnoza/ zabieg
Dziekuje. TZ dzis ma urologa to zobaczymy co dalej. Stresujemy się ale przynajmniej będzie cos wiecej wiadomo. U nas problem jest taki ze nie tylko jakosc ale każdy z 3 parametrow lezy. My nadal dzialamy, bez spiny i zobaczymy. Leki juz bierze, teraz ten urolog i grunt, ze do przodu.

Stary 2022-08-23, 08:50   #3880
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziekuje. TZ dzis ma urologa to zobaczymy co dalej. Stresujemy się ale przynajmniej będzie cos wiecej wiadomo. U nas problem jest taki ze nie tylko jakosc ale każdy z 3 parametrow lezy. My nadal dzialamy, bez spiny i zobaczymy. Leki juz bierze, teraz ten urolog i grunt, ze do przodu.

Mam nadzieje ze to jakis dobry urlop i zna sie na rzeczy i doradzi co i jak. W sumie mysle ze dobrze by bylo gdyby to byly te zylaki bo przynajmniej mozna by szybko poprawic parametry
Stary 2022-08-23, 09:04   #3881
Caro_Carolla
Raczkowanie

Cytat:
Mam nadzieje ze to jakis dobry urlop i zna sie na rzeczy i doradzi co i jak. W sumie mysle ze dobrze by bylo gdyby to byly te zylaki bo przynajmniej mozna by szybko poprawic parametry
Tez troche na to licze, choc TZ panikuje bo to oznacza zabieg. Wg mnie lepszy raz zabieg i gotowe niz szukanie przyczyny wieki ale rozumiem jego stres.
To dobry lekarz i mam nadzieję trop mojego ginekologa zeby zrobic to usg pod kątem zylakow jest sluszny.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-08-23, 09:34   #3882
natkurka
Wtajemniczenie

Czekam na informacje, daj znac co się dowiedzieliscie. Wiadomo zabieg to nic przyjemnego aczkolwiek juz teraz jest tak medycyna rozwinieta ze pewnie taki zabieg to jak zabieg kosmetyczny. Mysle ze ryzyko takiego zabiegu jest nieduze a moze znacznie wplynac na poprawe
Stary 2022-08-23, 10:09   #3883
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Czekam na informacje, daj znac co się dowiedzieliscie. Wiadomo zabieg to nic przyjemnego aczkolwiek juz teraz jest tak medycyna rozwinieta ze pewnie taki zabieg to jak zabieg kosmetyczny. Mysle ze ryzyko takiego zabiegu jest nieduze a moze znacznie wplynac na poprawe
A Ty kiedy do gina?

Stary 2022-08-23, 10:16   #3884
natkurka
Wtajemniczenie

Jutro o 8:50. Dzisiaj ostatnie badanie - usg piersi. Stresuje sie bo mnie bola piersi a to badanie juz przed ciaza bylo nieprzyjemne… no i bede miala komplet badan dla I trymestru.

Moglam isc dzisiaj bo sie zwolnil termin ale jednak pojde jutro bo chce do tej samej lekarki zeby nie bylo ze ciagle zmieniam. Poza tym dzisiaj jest rowno 6t0d wiec dobre i dzien pozniej bo sie boje czy cos bedzie widac.
Stary 2022-08-23, 10:49   #3885
Caro_Carolla
Raczkowanie

Cytat:
Jutro o 8:50. Dzisiaj ostatnie badanie - usg piersi. Stresuje sie bo mnie bola piersi a to badanie juz przed ciaza bylo nieprzyjemne… no i bede miala komplet badan dla I trymestru.

Moglam isc dzisiaj bo sie zwolnil termin ale jednak pojde jutro bo chce do tej samej lekarki zeby nie bylo ze ciagle zmieniam. Poza tym dzisiaj jest rowno 6t0d wiec dobre i dzien pozniej bo sie boje czy cos bedzie widac.
Daj znać jak tam Malenstwo

Stary 2022-08-23, 10:50   #3886
Jiyongie
Raczkowanie

Cytat:

Gratulacje!!!

U mnie było bardzo podobnie - około tydzień po owulacji zaczęły mnie boleć piersi i to był pierwszy znak, że coś jest na rzeczy
Jiyongie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-08-23, 12:30   #3887
natkurka
Wtajemniczenie

Dam znac

Teraz wrocilam z obowiazkowego usg piersi i nigdy przenigdy nie mialam nawet pol torbieli a teraz mam 3 calkiem spore- do kontroli

Polipy, torbiele. Co jeszcze?
Stary 2022-08-23, 13:08   #3888
Caro_Carolla
Raczkowanie

Cytat:
Dam znac

Teraz wrocilam z obowiazkowego usg piersi i nigdy przenigdy nie mialam nawet pol torbieli a teraz mam 3 calkiem spore- do kontroli

Moze byc od skoku hormonow i sie samo rozejdzie.

Stary 2022-08-23, 13:11   #3889
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Dam znac

O matko bosko, oby się rozeszło... I daj znać koniecznie jutro!

Stary 2022-08-23, 13:28   #3890
natkurka
Wtajemniczenie

Dam znac napenwo ale juz czuje duzy stres.. jakos tak co wizyta to cos dlatego mam lekka schize

Caro- tez mi sie wydaje ze od skoku hormowno bo na usg piersi chodze regularnie co roku, w ubieglym roku bylam co pol roku bo pomylilam wizyty i bylo okej
Stary 2022-08-23, 13:35   #3891
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Dam znac napenwo ale juz czuje duzy stres.. jakos tak co wizyta to cos dlatego mam lekka schize

Caro- tez mi sie wydaje ze od skoku hormowno bo na usg piersi chodze regularnie co roku, w ubieglym roku bylam co pol roku bo pomylilam wizyty i bylo okej
Tez tak mam dodatkowy stres na prenatalnych będzie, bo już wyjazd zapłacony a to tydzień przed wyjazdem wizyta. Mam nadzieję że mnie nie będą straszyć tylko wszystko książkowo będzie

Stary 2022-08-23, 22:45   #3892
Caro_Carolla
Raczkowanie

Byliśmy u lekarza urologa i z prostata wszystko dobrze, zylakow brak, ogólnie wyniki idealne. Mozna sie z jednej strony cieszyc ale z drugiej to gorsza wersja sytuacji ogolnej. Liczylismy na zylaki czy cos mocno technicznego bo to sie stosunkowo latwo rozwiązuje. Jesli wyniki sa tak slabe to cos powazniejszego. Podejrzenie jest ze moze problem immunologiczny i trzeba zrobic jeszcze raz badanie nasienia + przeciwciala bo moze organizm sam zwalcza nasienie. Zaburzeni e leczy sie sterydami, nie wspolzyje i zazwyczaj material pobiera pod insyminacje lub in vitro. Z tymi wynikami teraz w zasadzie szansy brak, leki moga minimalnie podniesc ale jesli to immunologia to i tak szalu nie bedzie. Mamy skierowanie do dobrego androloga, powtorzymy wyniki i wtedy sie zobaczy co dalej. Ogolnie sytuacja jest zla bo wszystkie parametry sa zle, a zwykle do korekty jest 1 lub 2. Jesli nie techniczne sprawy i styl zycia (az tak zle wyniki nie moga byc) to jest zle i do tego wiek.

Stary 2022-08-24, 05:27   #3893
hey_You
Raczkowanie

Caro, u mnie też immunologia namieszała. Wielu ginekologów mówiło, ze przecież poronienia się zdarzają, ze tak bywa, ze jeszcze mam czas, ze immunologia zajmiemy się po 5! Poronieniu. Dopiero immunolog nie zlekceważył sytuacji, zlecił badania, wydał zalecenia i…zaraz zaczynamy 27 tc.

hey_You jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-08-24, 06:18   #3894
Caro_Carolla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hey_You Pokaż wiadomość
Caro, u mnie też immunologia namieszała. Wielu ginekologów mówiło, ze przecież poronienia się zdarzają, ze tak bywa, ze jeszcze mam czas, ze immunologia zajmiemy się po 5! Poronieniu. Dopiero immunolog nie zlekceważył sytuacji, zlecił badania, wydał zalecenia i…zaraz zaczynamy 27 tc.

Dziekuje. Super, ze sie udalo. Kwestia Twojego organizmu ze odrzucal zarodek czy wadliwego zarodka z tytulu immunologii dotyczącej partnera (sorry, ze tak technicznie o dziecku)? Pytam bo nam wczoraj lekarz mowil ze trudna sprawa jak organizm sam sobie niszczy plemniki i leczenie tego jest srednio skuteczne. U kobiet jak juz jest po zaplodnieniu latwiej podtrzymac ciaze a tu kwestia samego zaplodnienia. Niby nawet mimo leczenie zasadniczo korzysta sie z metod wspomagania do selekcji nasienia. Na insyminacje na teraz i tak jest za kiepskie. Musimy powtórzyć wyniki i zobaczyc czy same leki cos daja zeby to co jest mialo wyzsza jakość pod zabieg.

Jak wygladalo leczenie? Dlugie od diagnozy do ciazy?

Stary 2022-08-24, 07:18   #3895
hey_You
Raczkowanie

Cytat:
Dziekuje. Super, ze sie udalo. Kwestia Twojego organizmu ze odrzucal zarodek czy wadliwego zarodka z tytulu immunologii dotyczącej partnera (sorry, ze tak technicznie o dziecku)? Pytam bo nam wczoraj lekarz mowil ze trudna sprawa jak organizm sam sobie niszczy plemniki i leczenie tego jest srednio skuteczne. U kobiet jak juz jest po zaplodnieniu latwiej podtrzymac ciaze a tu kwestia samego zaplodnienia. Niby nawet mimo leczenie zasadniczo korzysta sie z metod wspomagania do selekcji nasienia. Na insyminacje na teraz i tak jest za kiepskie. Musimy powtórzyć wyniki i zobaczyc czy same leki cos daja zeby to co jest mialo wyzsza jakość pod zabieg.

Jak wygladalo leczenie? Dlugie od diagnozy do ciazy?

U mnie wyszedł brak kirow, które odpowiadają za implantację zarodka. Lekarz powiedział, ze fakt urodzenia jednego dziecka był dużym szczęściem, bo przy takim haplotypie jest to bardzo utrudnione. Kolejne ciąże były tracone do 10-11 tc. Do immunologa udało mi się dostać pod koniec listopada, badania w grudniu, w styczniu wydane zalecenia (w międzyczasie wyszedł mi ten nieszczęsny polip). W moim przypadku leczenie akurat zaczęłam w lutym, w połowie lutego. pod koniec marca test pozytywny. Od owulacji dawałam sobie zastrzyki z accofilu żeby najprościej mówiąc, wywołać stan zapalny i organizm nie traktował potencjalnej ciąży jak zagrożenie. Udało się przy drugim cyklu. Zastrzyki robiłam do 12 tc. Póki co wszystko z dzieckiem okej, a moje wyniki tez wróciły do normy (przy tych zastrzykach bardzo rosną leukocyty).

hey_You jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-08-24, 07:43   #3896
natkurka
Wtajemniczenie

Caro a teraz idziecie do androloga czy od razu tez do immunologa zeby sie temu przyjżal
Stary 2022-08-24, 07:58   #3897
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Caro a teraz idziecie do androloga czy od razu tez do immunologa zeby sie temu przyjżal
A Ty nie u lekarza ?

Stary 2022-08-24, 09:05   #3898
farfarae
Zadomowienie

Cytat:
Byliśmy u lekarza urologa i z prostata wszystko dobrze, zylakow brak, ogólnie wyniki idealne. Mozna sie z jednej strony cieszyc ale z drugiej to gorsza wersja sytuacji ogolnej. Liczylismy na zylaki czy cos mocno technicznego bo to sie stosunkowo latwo rozwiązuje. Jesli wyniki sa tak slabe to cos powazniejszego. Podejrzenie jest ze moze problem immunologiczny i trzeba zrobic jeszcze raz badanie nasienia + przeciwciala bo moze organizm sam zwalcza nasienie. Zaburzeni e leczy sie sterydami, nie wspolzyje i zazwyczaj material pobiera pod insyminacje lub in vitro. Z tymi wynikami teraz w zasadzie szansy brak, leki moga minimalnie podniesc ale jesli to immunologia to i tak szalu nie bedzie. Mamy skierowanie do dobrego androloga, powtorzymy wyniki i wtedy sie zobaczy co dalej. Ogolnie sytuacja jest zla bo wszystkie parametry sa zle, a zwykle do korekty jest 1 lub 2. Jesli nie techniczne sprawy i styl zycia (az tak zle wyniki nie moga byc) to jest zle i do tego wiek.

Caro, bardzo współczuję Szkoda, że diagnoza okazała się trudniejsza do ogarnięcia. Najważniejsze jednak, że macie już jakiś kierunek, w którym będziecie działać. Starania są super frustrujące, o tym wie chyba każda dziewczyna z wątku. Rozeznawaliście już, jakie są terminy u tego dobrego androloga?

Stary 2022-08-24, 09:05   #3899
natkurka
Wtajemniczenie

Starania o dziecko od 2022

Bylam akurat w poczekalni

Jest serduszko, wszystko okej wedlug USG 6t1d. Kolejna wizyta za 3 tygodnie. Juz Pani kazala umawiac sie na prenatane bo podobno dlugo się czeka…
Stary 2022-08-24, 09:18   #3900
maja5433
Raczkowanie

Cytat:
Bylam akurat w poczekalni

Jest serduszko, wszystko okej wedlug USG 6t1d. Kolejna wizyta za 3 tygodnie. Juz Pani kazala umawiac sie na prenatane bo podobno dlugo się czeka…

Natkurka, pieknie! mogl byc z Toba maz? jakie emocje, juz bardziej uwierzylas?

Caro, mam nadzieje ze uda wam sie trafic na madrego lekarza ktory was dobrze poprowadzi. wszystko przed wami choc fakt ze bedziecie musieli bardziej powalczyc niz tradycyjna para

Farfarae, powtorzylas bete?
maja5433 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości