Zbędny wydatek - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-09-06, 12:09   #91
cava
Zakorzenienie

Dot.: Zbędny wydatek

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Dlaczego uważasz za wyjście do kina/teatru/na koncert za zbędny wydatek? Trochę mnie dziwi podejście, że przyjemności traktowane są jako coś zbędnego. Tak samo jak ktoś pisał o ekspresie. No jak ktoś kawy nie pije to tak no, ale jak ktoś pija to jaki to zbędny wydatek

U nas ekspres do kawy (solidny z młynkiem), ryżowar, toster i blender to jedne z najtrafniejszych zakupów "ever".
Te urządzenia chodzą praktycznie codziennie a czasem i kilka razy dziennie. Ekspres do kawy to w ogóle codziennie chodzi kilka razy dziennie. Wszyscy piją minimum 1 kawę dziennie w domu, a w weekendy on robi około 10 kaw w opcji bez gości. :/

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 12:18   #92
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Że stolarzami też różnie bywa. Jeden robił moim rodzicom kuchnię jakieś 10 lat temu, to się z nim użerali bo miał swoją wizję i na wszelkie mamy prośby odpowiadał "nie da się". Przycisnęła go i ma co chciała, ale co się naszarpała to jej. Z polecenia a trafili fatalnie.

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
W porównywaniu - w tym roku znajoma porównując Chorwację i polskie morze porównywała.. Chorwację ze swoim wyżywieniem zabranym z Polski, obiadami w słoikach i niechodzenie tam na żadne obiady i desery z polskim morzem i kupowaniem codziennie obiadów w postaci ryby, frytek że smażalni itp, gofrów, lodów i drinków. Także ten, idealne porównanie, takie adekwatne

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 12:33   #93
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
W porównywaniu - w tym roku znajoma porównując Chorwację i polskie morze porównywała.. Chorwację ze swoim wyżywieniem zabranym z Polski, obiadami w słoikach i niechodzenie tam na żadne obiady i desery z polskim morzem i kupowaniem codziennie obiadów w postaci ryby, frytek że smażalni itp, gofrów, lodów i drinków. Także ten, idealne porównanie, takie adekwatne

Takie samo porównanie widziałam w Uwaga TVN, baaardzo adekwatne.
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 12:36   #94
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:
To zależy też jaki wyjazd preferujesz. Nie wiem na jakie wyjazdy jeździsz w Polsce.
Zwiedzanie, chodzenie po górach, jakieś atrakcje, obiad w jakiejś knajpie, śniadanie mogę sobie robić sama. Bez leżenia nad basenem, tańczenia w klubach. Nocleg - tanio.
Latem często pod namiot. Samo pole namiotowe za granicą kosztuje podobnie jak w Polsce, tylko zamiast PLN jest euro.
W tym roku na jednym polu płaciłam 20 zł za osobę za noc. Czyli w przeliczeniu po dzisiejszym kursie za granicą żeby wyszło taniej musiałoby być mniej, niż 4,25 euro. Niewykonalne.
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 12:49   #95
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Takie samo porównanie widziałam w Uwaga TVN, baaardzo adekwatne.
Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość

Sprawdź sobie hotel nad morzem z pełnym wyżywieniem nad w sezonie i all gdzieś za granicą to zobaczysz różnicę. Tak samo znajdź gdzieś lot, sprawdź noclegi, ceny w knajpach tu i tu. Oczywiście ja nie twierdzę, że zawsze wyjdzie taniej. No i trzeba umieć szukać. To nie jest tak, że zawsze się znajdzie super ofertę. Tak czy inaczej Bałtyk jest drogi. Do tego u nas sezon jak chcesz mieć pogodę trwa krótko.

Cytat:
Napisane przez Norluka Pokaż wiadomość
Zwiedzanie, chodzenie po górach, jakieś atrakcje, obiad w jakiejś knajpie, śniadanie mogę sobie robić sama. Bez leżenia nad basenem, tańczenia w klubach. Nocleg - tanio.
Latem często pod namiot. Samo pole namiotowe za granicą kosztuje podobnie jak w Polsce, tylko zamiast PLN jest euro.
W tym roku na jednym polu płaciłam 20 zł za osobę za noc. Czyli w przeliczeniu po dzisiejszym kursie za granicą żeby wyszło taniej musiałoby być mniej, niż 4,25 euro. Niewykonalne.

Mnie pole namiotowe nie interesuje, więc się nie wypowiem. Tanie noclegi i tanie jedzenie można znaleźć wszędzie. Po prostu dla mnie głupie jest pisanie wakacji za granicą w kontekście, że to zbędny wydatek, bo w Polsce taniej. No nie zawsze, a często ceny podobne.

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
U nas ekspres do kawy (solidny z młynkiem), ryżowar, toster i blender to jedne z najtrafniejszych zakupów "ever".
Te urządzenia chodzą praktycznie codziennie a czasem i kilka razy dziennie. Ekspres do kawy to w ogóle codziennie chodzi kilka razy dziennie. Wszyscy piją minimum 1 kawę dziennie w domu, a w weekendy on robi około 10 kaw w opcji bez gości. :/

No ja też często używam ekspresu, więc to jest bardzo udany zakup Dlatego mnie dziwi to co tutaj niektórzy uważają za zbędny
Stary 2022-09-06, 13:02   #96
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

najbardziej nietrafiony i zbedny zakup to soda stream, uzylam kilka razy i tak stoi i zbiera kurz Ekspres do kawy jak najbardziej trafiony, pierwszy zakup do mieszkania
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 13:13   #97
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:
No ja też często używam ekspresu, więc to jest bardzo udany zakup Dlatego mnie dziwi to co tutaj niektórzy uważają za zbędny
Ja nie jestem jakiś kawoszem, lubię kawę, ale mi nie robi różnicy czy kawa jest z jakiegoś dobrego ekspresu, czy nie.
Poza tym kawy piję więcej w pierwszej połowie dnia, gdy jestem w pracy.
Ekspres nie jest mi potrzebny do niczego. Patrząc po niektórych znajomych to jest coś chyba bardziej robiące za hm. gadżet podkreślający status niż sprzęt, który serio jest wszystkim jakoś bardziej potrzebny.
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-09-06, 13:17   #98
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Kilka lat temu jak jeszcze jeździłam na all inclusive to drożej mnie wyniósł wyjazd na przedłużony weekend do Zakopanego niż tydzień na Rodos z samolotem i pełnym wyżywieniem.
Pola namiotowe to nie moja bajka. Ostatnio na nocleg w Krakowie płaciłam więcej niż w Grecji. Więc zależy kto czego szuka i gdzie.

Tostera nie mam, bo nie jem chleba. A ekspress to może bym rozważyła jakbym miała więcej miejsca, najchętniej taki z młynkiem. Teraz to jedynie na kapsułki by mi się zmieścił. Do sypanej używam AeroPress - nie lubię jak mi fusy pływają.
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 13:38   #99
Indecence
nieprzyzwoita

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89340216]najbardziej nietrafiony i zbedny zakup to soda stream, uzylam kilka razy i tak stoi i zbiera kurz [/QUOTE]

no widzisz, a u mnie hula non stop. oduczyłam domowników kupowania gazowanych napojów i wody butelkowanej. w moim mieście woda z kranu jest doskonałej jakości, wystarczy dodać trochę bąbelków z soda stream, jak ktoś chce to syrop smakowy (polecam isotonic, pyszny) kostki lodu, cytrynę i voila. Zaoszczędzone kupa pieniędzy, napełnienie naboju kosztuje 15 zeta, tyle co zgrzewka jakiegoś gazowanego shitu, a nabój starcza na 60-80 litrów wody.
ja mam model crystal, ze szklaną karafką i butelki do niego nie pasują, ale są modele, gdzie jest plastikowa butelka - swobodnie można brać taką na wynos. jej trwałość wynosi 4 lata, wg wyliczeń producenta zaoszczędza to ok. 1800 plastikowych butelek.

Sodastream to jeden z moich lepszych zakupów
Indecence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 14:01   #100
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
Sprawdź sobie hotel nad morzem z pełnym wyżywieniem nad w sezonie i all gdzieś za granicą to zobaczysz różnicę. Tak samo znajdź gdzieś lot, sprawdź noclegi, ceny w knajpach tu i tu. Oczywiście ja nie twierdzę, że zawsze wyjdzie taniej. No i trzeba umieć szukać. To nie jest tak, że zawsze się znajdzie super ofertę. Tak czy inaczej Bałtyk jest drogi. Do tego u nas sezon jak chcesz mieć pogodę trwa krótko.
(..)
ale w ktora stronę ta roznica wg Ciebie- jakby tka porownać standardy hoteli , wyzywienia adekwatnie. Bo ja po tym sezonie to juz zglupialam doszczętnie - czytałam ze np. w Chorwacji bardzo podrozalo i noclegi i wyżywienie i jest drozej niz w Polsce (bez wliczania kosztów przejazdu- bo z paliwem to juz calkiem drozej).
chcialabym za granicę- gdzies niedaleko pojechać moze na nastepne lato - tak nie przez biuro tylko nie wiem gdzie i czy 'się oplaca".

U mnie ekspres do kawy na kapsułki w domu jest tak na 80% zbędnym wydatkiem, TZ woli pić swoję zalewajkę - tzn.sypaną kawe (pól szklanki fusów ), ja też jakos z przyzwyczajenia pijam rozpuchę, bo mi te kaspulki jakies za male sie wydają ehhh.
A duzy normalny ekspres tez mi się wydaje zbędny - bo za duzo miejsca zajmie. I na te 2 kawy w tygodniu - weekend to bez sensu nieco.
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 14:12   #101
effcia82
Zakorzenienie

Większość kosmetyków. One nic nie robią.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-09-06, 14:23   #102
pempek
Zakorzenienie

Cytat:

Mnie pole namiotowe nie interesuje, więc się nie wypowiem. Tanie noclegi i tanie jedzenie można znaleźć wszędzie. Po prostu dla mnie głupie jest pisanie wakacji za granicą w kontekście, że to zbędny wydatek, bo w Polsce taniej. No nie zawsze, a często ceny podobne.

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

W zeszłym roku byłam (2 + 1) w Kołobrzegu w hotelu chyba 3* albo 4* przy samej plaży, , z wyżywieniem ( 3 posiłki dziennie) za 5500 zł w lipcu.
Podobna opcja w Chorwacji wyszła za tyle samo plus koszt dojazdu.

Najpierw miałam zarezerwowaną Chorwację, ale niestety córce się dowód przeterminował i szukałam w PL. Sporo ofert w podobnej cenie, w podobnym standardzie mogłam wtedy znaleźć, ale to był poprzedni rok.

Nie wiem jak teraz, bo nigdzie nie jechałam

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

Ekspres do kawy to dla mnie życie, mam taki na kawę ziarnistą, automatyczny - uwielbiam!
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 14:40   #103
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Indecence Pokaż wiadomość
no widzisz, a u mnie hula non stop. oduczyłam domowników kupowania gazowanych napojów i wody butelkowanej. w moim mieście woda z kranu jest doskonałej jakości, wystarczy dodać trochę bąbelków z soda stream, jak ktoś chce to syrop smakowy (polecam isotonic, pyszny) kostki lodu, cytrynę i voila. Zaoszczędzone kupa pieniędzy, napełnienie naboju kosztuje 15 zeta, tyle co zgrzewka jakiegoś gazowanego shitu, a nabój starcza na 60-80 litrów wody.
ja mam model crystal, ze szklaną karafką i butelki do niego nie pasują, ale są modele, gdzie jest plastikowa butelka - swobodnie można brać taką na wynos. jej trwałość wynosi 4 lata, wg wyliczeń producenta zaoszczędza to ok. 1800 plastikowych butelek.

Ja właśnie przymierzam się do kupna, meczy mnie to kupowanie tych napojów xd

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 14:54   #104
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:

Ale gdzieś stacjonarnie napełniają Ci naboje? Bo jeżeli trzeba wysyłać, to niestety kolejny koszt. Kiedy się nad tym zastanawiałam i niestety to wcale tak tanio nie wyszło.
Stary 2022-09-06, 15:43   #105
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Cytat:
za montaż 5 tys? serio? ja miałam składaną kuchnię z LM, w tym tak jak Ty duże cargo i dwa małe, w sumie 14 szafek, docinany blat pod zlew i zapłaciłam 700 zł panu z ogłoszenia z olx.

w której sieciówce projektant przyjeżdża do domu?
ja musiałam zrobić dokładne wymiary sama i projekt był robiony w sklepie na moją odpowiedzialność, jesli chodzi o dopasowanie wymiarów

ja też chciałam składać sama, ale ojciec się zbuntował i powiedział, że mi nie pomoże, tak jak wyżej pisałam za złożenie i powieszenie zapłaciłam 700 zł. panu, który to robił zajęło to 7 godzin, więc nie wyobrażam sobie, ile sama bym składała takie szafki...pomijając to, jak bym je powiesiła nie mając wiertarki udarowej do żelbetu.
W moim Black Red White jest opcja architekta, to już jest w cenie, gość przyjeżdża, mierzy, pyta co i jak, kolejna wizyta już w salonie - wybór frontow, uchwytów itp i mniej więcej do 2 tyg miał dla nas projekt z uwzględnieniem naszych życzeń
Zgadzam się, montaż drogi. Ale sami byśmy tego nie ogarnęli Szczerze to nie myslalam nawet o prywatnym gościu, ale też dobra opcja. Ci nasi mają podpisana umowę z BRW no i jak coś się dzieje to tylko zgłaszamy do salonu i oni nam ustalają termin itd.
W sumie po wycenach stolarzy na te +/- 35 tysi, 25 z montażem jawilo nam się jako mega promka
Aha i kuchnię montowali nam w tym roku w styczniu (to tak żeby się odnieść realnie do cen).

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 16:12   #106
ojejuniu1974
Rozeznanie

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;89340232]Kilka lat temu jak jeszcze jeździłam na all inclusive to drożej mnie wyniósł wyjazd na przedłużony weekend do Zakopanego niż tydzień na Rodos z samolotem i pełnym wyżywieniem.
Pola namiotowe to nie moja bajka. Ostatnio na nocleg w Krakowie płaciłam więcej niż w Grecji. Więc zależy kto czego szuka i gdzie.

Tostera nie mam, bo nie jem chleba. A ekspress to może bym rozważyła jakbym miała więcej miejsca, najchętniej taki z młynkiem. Teraz to jedynie na kapsułki by mi się zmieścił. Do sypanej używam AeroPress - nie lubię jak mi fusy pływają.[/QUOTE]

Możesz kupić ekspres kolbowy i kupować już zmieloną kawę (albo dokupić osobno młynek), rozmiar podobny a szybko sie zwraca bo kapsułki są droższe
ojejuniu1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 16:24   #107
magbeth
Dzik

Dział z ryzowarami sprawdzę, serio.
Zdaje się, ze powstają we mnie nowe potrzeby, może jeszcze zacznę jeść ten ryż częściej

Urządzenia w kuchni to wiadomo, kwestia preferencji, ja tez jestem team sodastream i kawosz absolutny, mam cholerstwo przelewowe i kapsułkowe, do młynka się przymierzam.

Wracajac do zbędnych wydatków: u mnie na liście jeszcze rajstopy, jeśli jest ciepło chodzę bez, jeśli zimno to nie nosze sukienek czy spódnic. A kiedyś miałam piec tysięcy par w różnych kolorach i wzorach do różnych stylizacji. To samo apaszki. Uprzedzając ewentualnie zdziwienia do gołych gir: do pracy zawsze chodzę w spodniach.

Edytowane przez magbeth
Czas edycji: 2022-09-06 o 16:33 Powód: mozg mi zamienił słowa
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 16:31   #108
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ojejuniu1974 Pokaż wiadomość
Możesz kupić ekspres kolbowy i kupować już zmieloną kawę (albo dokupić osobno młynek), rozmiar podobny a szybko sie zwraca bo kapsułki są droższe
Czyszczenie tego ustrojstwa jest za bardzo upierdliwe, nie polecam

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 16:35   #109
Darine7
Raczkowanie

Dużo takich rzeczy.
Dla mnie to np. kupowanie wakacji w 4-5 gwiazdkowych hotelach, podczas gdy na portalach do tego służących można zamówić kilka razy taniej. Chyba że ktoś korzysta z tych udogodnień, ale ja jestem cały dzień poza kwaterą na wakacjach, a niepotrzebne mi łóżko z jedwabną pościelą na tydzień czy dwa.
Kupowanie kosmetyków w nadmiarze, niestety moja słabość. Kończy się tym, że ciężko to zużyć w terminie.
Kupowanie ton ciuchów - przyłapałam się na tym, że nawet nieraz nie zdążę ubrać w sezonie tego co kupię.
Jedzenie codziennie na mieście.
Dla mnie też wszelkie zbiórki w pracy na czyjeś śluby i imieniny są marnotrawstwem pieniędzy

Pewnie by się jeszcze sporo znalazło.
Darine7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-09-06, 16:37   #110
effcia82
Zakorzenienie

Miałam ekspres kolbowy. Nie był duży i czyszczenie nie było wybitnie upierdliwie. Jak się zepsuł wróciłam jednak do kawiarki. Zajmuje zdecydowanie mniej miejsca a kawa nawet nie gorsza. Marzy mi się taki w pełni automatyczny z młynkiem ale na to nie mam miejsca. Zresztą ja przez brak miejsca nie mam nawet zmywarki. I chodzi nie tylko o brak miejsca na samo urządzenie ale na dodatkowe komplety naczyń - wszystkiego mam dosłownie po kilka sztuk.

effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 16:44   #111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Miałam ekspres kolbowy. Nie był duży i czyszczenie nie było wybitnie upierdliwie. Jak się zepsuł wróciłam jednak do kawiarki. Zajmuje zdecydowanie mniej miejsca a kawa nawet nie gorsza. Marzy mi się taki w pełni automatyczny z młynkiem ale na to nie mam miejsca. Zresztą ja przez brak miejsca nie mam nawet zmywarki. I chodzi nie tylko o brak miejsca na samo urządzenie ale na dodatkowe komplety naczyń - wszystkiego mam dosłownie po kilka sztuk.

Są też małe, kompaktowe modele

Stary 2022-09-06, 16:53   #112
ojejuniu1974
Rozeznanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89340381]Czyszczenie tego ustrojstwa jest za bardzo upierdliwe, nie polecam

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]
Dla mnie - mniej uciążliwe niż czyszczenie pełnoskalowego ekspresu, na ktory i tak nie miałabym miejsca.
ojejuniu1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 17:02   #113
Konto usunięte

Kilka lat byłam przekonana, że nie mam miejsca na zmywarkę. Wyjęłam szuflady i po przeróbkach stolarza jest pod piekarnikiem.
A naczynia na cały wsad zmywarki to raptem jedna szafka. Jakąś patelnia, garnek, szklany pojemnik zajmują pozostałe miejsce do zmywania. Nigdy mieszkania bez zmywarki.
A rzeczy z szuflad znalazły miejsce. Część sprzedałam, blachy poszły do piekarnika, a plastikowych pojemników się pozbyłam.

Aż takim wielkim kawoszem nie jestem, na razie zostanę z aero press. Niby wystarczy opłukać, a i tak często robię rozpuszczalną, bo mi się bawić nie chce. Ale przynajmniej fusy mogę wyrzucić prosto do kosza jak ze strzykawki.

A co do zbiórek w pracy na urodziny. Jak zaczynałam pracować to było może 30 osób. Z czasem wzrosło od 80. Zbiórki nadal były. Raz jeden kolega powiedział że nie będzie się zrzucał. Po kilku takich razach osoby zbierające przestały już podchodzić indywidualnie tylko pytali ogólnie kto chce się zrzucić. W końcu zaczęło pracować jeszcze więcej osób i zbiórki praktycznie zniknęły, chyba że w zespołach tylko jak ktoś z pracy odchodzi.

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Czas edycji: 2022-09-06 o 17:08
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 17:04   #114
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ojejuniu1974 Pokaż wiadomość
Dla mnie - mniej uciążliwe niż czyszczenie pełnoskalowego ekspresu, na ktory i tak nie miałabym miejsca.
Mnie szlag trafiał, fusy były wszędzie

Stary 2022-09-06, 17:19   #115
chacaos
Zadomowienie

Dla mnie ekspres do kawy to podobna kwestia co ze zmywarką - póki się tułasz po stancjach, da się żyć bez, ale jak się już jest na swoim albo ma się więcej funduszy na wynajem, to pierwsze pozycje na liście priorytetów.

Zbędny wydatek to dla mnie większość ubrań, które widzę w sklepach. Wyjąwszy specjalne okazje typu wesele albo upały 35 stopni, kupuję tylko ciuchy, w których wiem, że będę się dobrze czuła w pracy, w biedronce i na domówce - to mi pomaga odróżnić te, które są ładne, od tych, w których ładnie wyglądam i które faktycznie będę nosić. Dzięki temu nie zalegają mi już szmaty typu ,,będzie na sylwestra (chociaż nie lubię cekinów i odsłoniętego brzucha)'' czy ,,będzie na rozmowę o pracę (chociaż praca jest bez dress code'u)''. Dodając do tego to, że wybieram naturalne materiały i pasujące mi kolory i fasony, ostatnio kupuję ubrania baardzo rzadko.

Zbędny wydatek to też dla mnie kolekcjonowanie czegokolwiek dla samego kolekcjonowania. Miałam fazę na rośliny, a teraz wolę mieć kilka większych, które przeżyły ze mną latami i nie obrażą się o tygodniowy wyjazd, niż kupować w biedrze jakieś popierdółki.
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 17:24   #116
Sybil_
Zakorzenienie

tak mi przyszło do głowy, żę misstrzynią w kupowaniu zbędnych rzeczy jest youtuberka szusz, ona ma wszystkie te dziwne urządzenia typu szybko, wolnowary, do jajek itp plus markowe pierdołki dla psa

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Chyba są rasy, które potrzebują regularnego strzyżenia, ale się nie znam.

Natomiast ostatnio na fb widziałam reklamy co najmniej 2 firm oferujących catering dietetyczny dla psa z dowozem do domu
może szusz się skusi
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 17:40   #117
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Ale gdzieś stacjonarnie napełniają Ci naboje? Bo jeżeli trzeba wysyłać, to niestety kolejny koszt. Kiedy się nad tym zastanawiałam i niestety to wcale tak tanio nie wyszło.
Ja naboje wymieniam stacjonarnie
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 17:43   #118
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sybil_ Pokaż wiadomość
tak mi przyszło do głowy, żę misstrzynią w kupowaniu zbędnych rzeczy jest youtuberka szusz, ona ma wszystkie te dziwne urządzenia typu szybko, wolnowary, do jajek itp plus markowe pierdołki dla psa

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

może szusz się skusi
O no, no, wolnowar to cudowne urządzenie

Stary 2022-09-06, 17:53   #119
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75
Konto usunięte

Ja mam ekspres ciśnieniowy automatyczny, z młynkiem, jakiś model krupsa. A piję parzuchę lepiej mi podchodzi. Chcę sobie kupić ekspres przelewowy, bo to takie bardziej zbliżone do parzuchy i można naparzyć w dzbanku i pić cieplutką cały ranek. Znalazłam nawet taki model przelewowego z młynkiem- to już w ogóle dla mnie super - świeżo mielona kawusia w dzbanku.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-06, 17:53   #120
Konto usunięte

Ja mam wolnowar, ale chyba sprzedam/oddam komuś.
- mam opory przed wrzuceniem tam całkowicie surowego mięsa
- zastanawiam się czy w nocy nic mi się nie spali/nie zaleje
- zapach! W dzień jak odpalę to myślę o jedzeniu tylko, a jak w nocy, to na śniadanie czuję obiad i jakiś czas wywietrzenie tego zajmuje jak 8h się roznosił.
- niby dobre, ale jem zwykłe białe mięso i nie potrzebuje ono aż tak długiego duszenia. Rosołów wcale nie gotuję.
I tak sobie stoi w najmniej dostępnej szafce w kuchni z tyłu.

Przynajmniej garnek kamionkowy ze środka był dobry do ogórków małosolnych
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości