![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbędny wydatek
Cytat:
U nas ekspres do kawy (solidny z młynkiem), ryżowar, toster i blender to jedne z najtrafniejszych zakupów "ever". Te urządzenia chodzą praktycznie codziennie a czasem i kilka razy dziennie. Ekspres do kawy to w ogóle codziennie chodzi kilka razy dziennie. Wszyscy piją minimum 1 kawę dziennie w domu, a w weekendy on robi około 10 kaw w opcji bez gości. :/
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Latem często pod namiot. Samo pole namiotowe za granicą kosztuje podobnie jak w Polsce, tylko zamiast PLN jest euro. W tym roku na jednym polu płaciłam 20 zł za osobę za noc. Czyli w przeliczeniu po dzisiejszym kursie za granicą żeby wyszło taniej musiałoby być mniej, niż 4,25 euro. Niewykonalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprawdź sobie hotel nad morzem z pełnym wyżywieniem nad w sezonie i all gdzieś za granicą to zobaczysz różnicę. Tak samo znajdź gdzieś lot, sprawdź noclegi, ceny w knajpach tu i tu. Oczywiście ja nie twierdzę, że zawsze wyjdzie taniej. No i trzeba umieć szukać. To nie jest tak, że zawsze się znajdzie super ofertę. Tak czy inaczej Bałtyk jest drogi. Do tego u nas sezon jak chcesz mieć pogodę trwa krótko. Cytat:
Mnie pole namiotowe nie interesuje, więc się nie wypowiem. Tanie noclegi i tanie jedzenie można znaleźć wszędzie. Po prostu dla mnie głupie jest pisanie wakacji za granicą w kontekście, że to zbędny wydatek, bo w Polsce taniej. No nie zawsze, a często ceny podobne. ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
No ja też często używam ekspresu, więc to jest bardzo udany zakup ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
najbardziej nietrafiony i zbedny zakup to soda stream, uzylam kilka razy i tak stoi i zbiera kurz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym kawy piję więcej w pierwszej połowie dnia, gdy jestem w pracy. Ekspres nie jest mi potrzebny do niczego. Patrząc po niektórych znajomych to jest coś chyba bardziej robiące za hm. gadżet podkreślający status ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Kilka lat temu jak jeszcze jeździłam na all inclusive to drożej mnie wyniósł wyjazd na przedłużony weekend do Zakopanego niż tydzień na Rodos z samolotem i pełnym wyżywieniem.
Pola namiotowe to nie moja bajka. Ostatnio na nocleg w Krakowie płaciłam więcej niż w Grecji. Więc zależy kto czego szuka i gdzie. Tostera nie mam, bo nie jem chleba. A ekspress to może bym rozważyła jakbym miała więcej miejsca, najchętniej taki z młynkiem. Teraz to jedynie na kapsułki by mi się zmieścił. Do sypanej używam AeroPress - nie lubię jak mi fusy pływają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
nieprzyzwoita
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89340216]najbardziej nietrafiony i zbedny zakup to soda stream, uzylam kilka razy i tak stoi i zbiera kurz
![]() no widzisz, a u mnie hula non stop. oduczyłam domowników kupowania gazowanych napojów i wody butelkowanej. w moim mieście woda z kranu jest doskonałej jakości, wystarczy dodać trochę bąbelków z soda stream, jak ktoś chce to syrop smakowy (polecam isotonic, pyszny) kostki lodu, cytrynę i voila. Zaoszczędzone kupa pieniędzy, napełnienie naboju kosztuje 15 zeta, tyle co zgrzewka jakiegoś gazowanego shitu, a nabój starcza na 60-80 litrów wody. ja mam model crystal, ze szklaną karafką i butelki do niego nie pasują, ale są modele, gdzie jest plastikowa butelka - swobodnie można brać taką na wynos. jej trwałość wynosi 4 lata, wg wyliczeń producenta zaoszczędza to ok. 1800 plastikowych butelek. Sodastream to jeden z moich lepszych zakupów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
chcialabym za granicę- gdzies niedaleko pojechać moze na nastepne lato - tak nie przez biuro tylko nie wiem gdzie i czy 'się oplaca". U mnie ekspres do kawy na kapsułki w domu jest tak na 80% zbędnym wydatkiem, TZ woli pić swoję zalewajkę - tzn.sypaną kawe (pól szklanki fusów ![]() A duzy normalny ekspres tez mi się wydaje zbędny - bo za duzo miejsca zajmie. I na te 2 kawy w tygodniu - weekend to bez sensu nieco. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Większość kosmetyków. One nic nie robią.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobna opcja w Chorwacji wyszła za tyle samo plus koszt dojazdu. Najpierw miałam zarezerwowaną Chorwację, ale niestety córce się dowód przeterminował i szukałam w PL. Sporo ofert w podobnej cenie, w podobnym standardzie mogłam wtedy znaleźć, ale to był poprzedni rok. Nie wiem jak teraz, bo nigdzie nie jechałam ![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Ekspres do kawy to dla mnie życie, mam taki na kawę ziarnistą, automatyczny - uwielbiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja właśnie przymierzam się do kupna, meczy mnie to kupowanie tych napojów xd Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#105 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się, montaż drogi. Ale sami byśmy tego nie ogarnęli ![]() W sumie po wycenach stolarzy na te +/- 35 tysi, 25 z montażem jawilo nam się jako mega promka ![]() Aha i kuchnię montowali nam w tym roku w styczniu (to tak żeby się odnieść realnie do cen). Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;89340232]Kilka lat temu jak jeszcze jeździłam na all inclusive to drożej mnie wyniósł wyjazd na przedłużony weekend do Zakopanego niż tydzień na Rodos z samolotem i pełnym wyżywieniem.
Pola namiotowe to nie moja bajka. Ostatnio na nocleg w Krakowie płaciłam więcej niż w Grecji. Więc zależy kto czego szuka i gdzie. Tostera nie mam, bo nie jem chleba. A ekspress to może bym rozważyła jakbym miała więcej miejsca, najchętniej taki z młynkiem. Teraz to jedynie na kapsułki by mi się zmieścił. Do sypanej używam AeroPress - nie lubię jak mi fusy pływają.[/QUOTE] Możesz kupić ekspres kolbowy i kupować już zmieloną kawę (albo dokupić osobno młynek), rozmiar podobny a szybko sie zwraca bo kapsułki są droższe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Dzik
|
Dział z ryzowarami sprawdzę, serio.
![]() Zdaje się, ze powstają we mnie nowe potrzeby, może jeszcze zacznę jeść ten ryż częściej ![]() Urządzenia w kuchni to wiadomo, kwestia preferencji, ja tez jestem team sodastream i kawosz absolutny, mam cholerstwo przelewowe i kapsułkowe, do młynka się przymierzam. Wracajac do zbędnych wydatków: u mnie na liście jeszcze rajstopy, jeśli jest ciepło chodzę bez, jeśli zimno to nie nosze sukienek czy spódnic. A kiedyś miałam piec tysięcy par w różnych kolorach i wzorach do różnych stylizacji. To samo apaszki. Uprzedzając ewentualnie zdziwienia do gołych gir: do pracy zawsze chodzę w spodniach. Edytowane przez magbeth Czas edycji: 2022-09-06 o 16:33 Powód: mozg mi zamienił słowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Dużo takich rzeczy.
Dla mnie to np. kupowanie wakacji w 4-5 gwiazdkowych hotelach, podczas gdy na portalach do tego służących można zamówić kilka razy taniej. Chyba że ktoś korzysta z tych udogodnień, ale ja jestem cały dzień poza kwaterą na wakacjach, a niepotrzebne mi łóżko z jedwabną pościelą na tydzień czy dwa. Kupowanie kosmetyków w nadmiarze, niestety moja słabość. Kończy się tym, że ciężko to zużyć w terminie. Kupowanie ton ciuchów - przyłapałam się na tym, że nawet nieraz nie zdążę ubrać w sezonie tego co kupię. Jedzenie codziennie na mieście. Dla mnie też wszelkie zbiórki w pracy na czyjeś śluby i imieniny są marnotrawstwem pieniędzy ![]() Pewnie by się jeszcze sporo znalazło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Miałam ekspres kolbowy. Nie był duży i czyszczenie nie było wybitnie upierdliwie. Jak się zepsuł wróciłam jednak do kawiarki. Zajmuje zdecydowanie mniej miejsca a kawa nawet nie gorsza. Marzy mi się taki w pełni automatyczny z młynkiem ale na to nie mam miejsca. Zresztą ja przez brak miejsca nie mam nawet zmywarki. I chodzi nie tylko o brak miejsca na samo urządzenie ale na dodatkowe komplety naczyń - wszystkiego mam dosłownie po kilka sztuk.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89340381]Czyszczenie tego ustrojstwa jest za bardzo upierdliwe, nie polecam
![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] Dla mnie - mniej uciążliwe niż czyszczenie pełnoskalowego ekspresu, na ktory i tak nie miałabym miejsca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
Kilka lat byłam przekonana, że nie mam miejsca na zmywarkę. Wyjęłam szuflady i po przeróbkach stolarza jest pod piekarnikiem.
A naczynia na cały wsad zmywarki to raptem jedna szafka. Jakąś patelnia, garnek, szklany pojemnik zajmują pozostałe miejsce do zmywania. Nigdy mieszkania bez zmywarki. A rzeczy z szuflad znalazły miejsce. Część sprzedałam, blachy poszły do piekarnika, a plastikowych pojemników się pozbyłam. Aż takim wielkim kawoszem nie jestem, na razie zostanę z aero press. Niby wystarczy opłukać, a i tak często robię rozpuszczalną, bo mi się bawić nie chce. Ale przynajmniej fusy mogę wyrzucić prosto do kosza jak ze strzykawki. A co do zbiórek w pracy na urodziny. Jak zaczynałam pracować to było może 30 osób. Z czasem wzrosło od 80. Zbiórki nadal były. Raz jeden kolega powiedział że nie będzie się zrzucał. Po kilku takich razach osoby zbierające przestały już podchodzić indywidualnie tylko pytali ogólnie kto chce się zrzucić. W końcu zaczęło pracować jeszcze więcej osób i zbiórki praktycznie zniknęły, chyba że w zespołach tylko jak ktoś z pracy odchodzi. Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 Czas edycji: 2022-09-06 o 17:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Dla mnie ekspres do kawy to podobna kwestia co ze zmywarką - póki się tułasz po stancjach, da się żyć bez, ale jak się już jest na swoim albo ma się więcej funduszy na wynajem, to pierwsze pozycje na liście priorytetów.
![]() Zbędny wydatek to dla mnie większość ubrań, które widzę w sklepach. Wyjąwszy specjalne okazje typu wesele albo upały 35 stopni, kupuję tylko ciuchy, w których wiem, że będę się dobrze czuła w pracy, w biedronce i na domówce - to mi pomaga odróżnić te, które są ładne, od tych, w których ładnie wyglądam i które faktycznie będę nosić. Dzięki temu nie zalegają mi już szmaty typu ,,będzie na sylwestra (chociaż nie lubię cekinów i odsłoniętego brzucha)'' czy ,,będzie na rozmowę o pracę (chociaż praca jest bez dress code'u)''. Dodając do tego to, że wybieram naturalne materiały i pasujące mi kolory i fasony, ostatnio kupuję ubrania baardzo rzadko. Zbędny wydatek to też dla mnie kolekcjonowanie czegokolwiek dla samego kolekcjonowania. Miałam fazę na rośliny, a teraz wolę mieć kilka większych, które przeżyły ze mną latami i nie obrażą się o tygodniowy wyjazd, niż kupować w biedrze jakieś popierdółki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
tak mi przyszło do głowy, żę misstrzynią w kupowaniu zbędnych rzeczy jest youtuberka szusz, ona ma wszystkie te dziwne urządzenia typu szybko, wolnowary, do jajek itp plus markowe pierdołki dla psa
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#118 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
Ja mam ekspres ciśnieniowy automatyczny, z młynkiem, jakiś model krupsa. A piję parzuchę
![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
Ja mam wolnowar, ale chyba sprzedam/oddam komuś.
- mam opory przed wrzuceniem tam całkowicie surowego mięsa - zastanawiam się czy w nocy nic mi się nie spali/nie zaleje - zapach! W dzień jak odpalę to myślę o jedzeniu tylko, a jak w nocy, to na śniadanie czuję obiad i jakiś czas wywietrzenie tego zajmuje jak 8h się roznosił. - niby dobre, ale jem zwykłe białe mięso i nie potrzebuje ono aż tak długiego duszenia. Rosołów wcale nie gotuję. I tak sobie stoi w najmniej dostępnej szafce w kuchni z tyłu. Przynajmniej garnek kamionkowy ze środka był dobry do ogórków małosolnych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:24.