Planujemy zajść w ciążę w 2008 roku część II - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-08, 22:52   #4501
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko
Dot.: Planujemy zajść w ciążę w 2008 roku część II

Witam kochaniutki
dziekuje za odpowiedzi Jestescie super no to jak tylko dostane wypłacioche na konto ide do apteki po wiesiolka i zaczne go jesc jeszcze przed@ . Dziewczyny jak wy wyliczacie dni płodne -tak wiem wiem ze kazda ma inaczej . Ale ja jestem ciekawa jak wy to robicie ? korzystanie z jakiego przelicznika na stronach www, obserwujecie sluz ? wiem ze sluz ktory ma konsystencje białka kurzego oznacza ze sa dni płodne . Ale czy to prawda to tez nie wiem. A co czytam na necie o jakis nowych metodach tym wydaje mi sie ze mniej wiem ! No nic kochaniutkie zycze powodzonka w starankach buziolki

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 06:21   #4502
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

eee...laleczki czy temperatura poranna 36,3 to nie jest za niska? lecę dalej pić kawę...i do pracy, będę dopiero wieczorem :) czekam na wieści jakieś...może najlepiej pozytywne :)
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 07:38   #4503
kropka75
Zakorzenienie

Dziewczyny, tak mnie się ostatnio rozmyśla... Jakie przygotowania robiłyście przed próbą zajścia w ciążę?

Szczepiłyście się na coś? Różyczka? Odra?

Brałyście już przed kwas foliowy?

Co jeszcze robiłyście w czasie przygotowań?

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 08:20   #4504
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

ogolnie przed przygotowaniami to bierze sie kwas jakies witaminy no i ostanio sie dowiedzialam ze olej z wiesiołka ktory wpływa na sluz płodny.

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2008-09-09, 08:27   #4505
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
ogolnie przed przygotowaniami to bierze sie kwas jakies witaminy no i ostanio sie dowiedzialam ze olej z wiesiołka ktory wpływa na sluz płodny.
A jak wpływa? Że jest, że jest więcej, że jest bardziej zasadowy, czy jak?

Stary 2008-09-09, 08:38   #4506
Lea2209
Raczkowanie

GG do Lea2209

Cytat:
Witam kochaniutki
dziekuje za odpowiedzi Jestescie super no to jak tylko dostane wypłacioche na konto ide do apteki po wiesiolka i zaczne go jesc jeszcze przed@ . Dziewczyny jak wy wyliczacie dni płodne -tak wiem wiem ze kazda ma inaczej . Ale ja jestem ciekawa jak wy to robicie ? korzystanie z jakiego przelicznika na stronach www, obserwujecie sluz ? wiem ze sluz ktory ma konsystencje białka kurzego oznacza ze sa dni płodne . Ale czy to prawda to tez nie wiem. A co czytam na necie o jakis nowych metodach tym wydaje mi sie ze mniej wiem ! No nic kochaniutkie zycze powodzonka w starankach buziolki
Gizmiatko, nie wiem czy mój przykład Ci pomoże bo ja mam bardzo regularne cykle, można powiedzieć książkowe - 28 dni a sama @ 3 dni więc i podręcznikowo próbowałam wyznaczyć owu. W poprzednim cyklu, żeby sprawdzić jeszcze przed staraniami co i jak, wyznaczyłam sobie ostatni dzień cyklu odjęłam 14 dni i w okolicach tego dnia który mi wyszedł sprawdzałam testami czy faktycznie będzie owu. I wg testów była. Obserwacje śluzu w moim przypadku nie wchodziły w grę bo mam go bardzo mało (pewnie przez pigułki anty) i na zewnątrz wydostają się jedynie śladowe ilości, stąd teraz olej z wiesiołka...

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Kropka, olej z wiesiołka, podobnie jak picie siemienia lnianego, wpływają na ilość śluzu (dziewczyny mówią, że jest go dużo dużo więcej, albo w ogóle że jest u tych co nie miały) i podobno poprawia też jego jakość ale nie wiem w jakim sensie. Ja dopiero drugi dzień biorę. Nie wiem czy to już od wiesiołka ale ja dzisiaj rano zauważyłam jakieś minimalne ilości śluzu A co do przygotowań to ja od lipca biorę kwas foliowy, prawie rok temu odstawiłam pilsy a od początku tego cyklu, bo to jest nasz pierwszy w którym staramy się tak faktycznie, również wszelkie napoje alkoholowe
Lea2209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 09:03   #4507
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Cytat:
Witam kochaniutki
Gizmiatko koszt wiesiolka jest nieduzy ale bierze sie go do owu potem odstawia i mozna znow zaczac jak przychodzi @. Dziala po okolu tygodniu juz regularnego stosowania oczywiscie. Co do metody planowania. Musisz codziennie o stalej porze mierzyc temperature przed wstaniem z lozka zaraz po przebudzeniu. Codziennie tez o stalych porach badac pozycje szyjki macicy i ilosc i rodzaj sluzu wtedy jak wszystko naniesiesz sobie na wykres to samo sie ulozy. Tuz przed owu jest skok tempki. Ale przed skokiem temperatura sie obniza o kilka kresek zeby potem skoczyc. Po owu powinna sie utrzymyac przez kilka dni wysoko i jesli zajdzesz w ciazy juz tak zostac jesli nie przed okresem zaczyna znow spadac a szyjka sie obnizac. Jak jeszcze masz jakies pytania po prostu pytaj mnie postaram sie pomoc

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
eee...laleczki czy temperatura poranna 36,3 to nie jest za niska? lecę dalej pić kawę...i do pracy, będę dopiero wieczorem czekam na wieści jakieś...może najlepiej pozytywne
Aliisanka taka temka nie jest niczym dziwnym, potrzebuje wiedziec ktory masz dzien cyklu tylko. Bo jesli okolo polowy to moze to wlasnie spadek przed skokiem czyli przed owu.

Cytat:
Dziewczyny, tak mnie się ostatnio rozmyśla... Jakie przygotowania robiłyście przed próbą zajścia w ciążę?

Witaj kropka. Ja nie szczepilam sie bo i odre i rozyczke przechodzilam. Na rozyczke bylam szczepiona kilkukrotnie jeszcze w liceum - badania profilaktyczne dla dziewczat A kwas foliowy bie od 8 cykli i tyle tez sie staramy z mezem

Cytat:
Wiesiolek dziala po okolo 1-2 tygodniach od zazywania. U mnie to po prostu sie wylewalo ...... jest go wiecej bardziej rozciagliwy jest no i ze w ogole jest skoro ktos mial z tym problemy mam nadzieje ze pomoglam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-09, 09:11   #4508
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea2209 Pokaż wiadomość
Kropka, olej z wiesiołka, podobnie jak picie siemienia lnianego, wpływają na ilość śluzu (dziewczyny mówią, że jest go dużo dużo więcej, albo w ogóle że jest u tych co nie miały) i podobno poprawia też jego jakość ale nie wiem w jakim sensie. Ja dopiero drugi dzień biorę. Nie wiem czy to już od wiesiołka ale ja dzisiaj rano zauważyłam jakieś minimalne ilości śluzu A co do przygotowań to ja od lipca biorę kwas foliowy, prawie rok temu odstawiłam pilsy a od początku tego cyklu, bo to jest nasz pierwszy w którym staramy się tak faktycznie, również wszelkie napoje alkoholowe
Oj, to ja śluzu więcej nie chcę. Czułabym się jak ślimak.

Powodzenia!

Stary 2008-09-09, 09:16   #4509
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Kropka ja tez z Gliwic pochodze !!!
Stary 2008-09-09, 10:19   #4510
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mischoko Pokaż wiadomość
Kropka ja tez z Gliwic pochodze !!!
I mieszkasz tu? Czy teraz na emigracji?

Stary 2008-09-09, 10:25   #4511
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Nie ja na emigracji ale Gliwice odwiedzam reguralnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-09, 10:45   #4512
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ja na emigracji ale Gliwice odwiedzam reguralnie
A już myślałam, że spotkam koleżankę w poczekalni u gina.

Witam krajankę więc.

Stary 2008-09-09, 10:51   #4513
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Moze spotkasz kropka moze spotkasz Jestem z Zatorza a Ty?
Stary 2008-09-09, 11:01   #4514
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Moze spotkasz kropka moze spotkasz Jestem z Zatorza a Ty?
Druga strona. Okolice Andersa - Kozielskiej.

Stary 2008-09-09, 11:07   #4515
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Kiedys pracowalam w Tesco ponad 3,5 roku )) znam te okolice dobrze Mieszkasz pewnie niedaleko kwiaciarni roza i do Nowego Swiata na pychota lody masz blisko ech czase mbywam w Gliwicach zawsze bede je dobrze wspominac lubie to miasto Chodzialam kiedys do dr Rozyckiej- Lupa ona mieszkala tez gdzies tam w tych okolicach a przyjmuje w gabinecie na Chorzowskiej Ale jej podejscie jest takie sobie. Lubie ja i wierze jej ale moze sprobuje jeszcze potwierdzic jej wskazowki jesli mi sie nie uda szybko zafasolkowac a chcialabym chciala..... i laj laj
Stary 2008-09-09, 11:09   #4516
kropka75
Zakorzenienie

Ja się niedawno przeniosłam do polecanego tu (i nie tylko) szeroko doktora Strzałkowskiego. Super lekarz! Jestem nim zachwycona.

Ps. Tak, niedaleko Róży mieszkam.

Stary 2008-09-09, 11:14   #4517
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Wlasnie planuje po kolejnej wizycie do Pl zawitac do dr Strzalkowskiego slyszalam o nim tyle pochlebnych opinii. No ale zobaczymy. Mam nadzieje ze nie bedzie potrzeby ale i tak sobie powiedzialam ze jak juz sie uda zafasolkowac to i tak na kontrole do PL przyjade
Stary 2008-09-09, 11:20   #4518
Foka29
Zadomowienie

Cytat:

Jestem w trakcie przygotowań. Zaczynamy pod koniec listopada.
-3 tygodnie temu rzuciłam palenie i zaczęłam brać Feminatal800 (kw. foliowy+ metafolina+witaminy)
- chodzę do dentysty
- w tym miesięcu szczepienie przeciw grypie, poczatek listopada 3 dawka WZW B, rózyczkę przechodziłam w dzieciństwie
- październik/ listopad planuję zrobic badania na obecność przeciwciał toksoplazmozy i cytomegalii
Ufff... o ile prościej byłoby "wpaść"
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 11:22   #4519
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Gizmiatko koszt wiesiolka jest nieduzy ale bierze sie go do owu potem odstawia i mozna znow zaczac jak przychodzi @. Dziala po okolu tygodniu juz regularnego stosowania oczywiscie. Co do metody planowania. Musisz codziennie o stalej porze mierzyc temperature przed wstaniem z lozka zaraz po przebudzeniu. Codziennie tez o stalych porach badac pozycje szyjki macicy i ilosc i rodzaj sluzu wtedy jak wszystko naniesiesz sobie na wykres to samo sie ulozy. Tuz przed owu jest skok tempki. Ale przed skokiem temperatura sie obniza o kilka kresek zeby potem skoczyc. Po owu powinna sie utrzymyac przez kilka dni wysoko i jesli zajdzesz w ciazy juz tak zostac jesli nie przed okresem zaczyna znow spadac a szyjka sie obnizac. Jak jeszcze masz jakies pytania po prostu pytaj mnie postaram sie pomoc

Wiesiolek dziala po okolo 1-2 tygodniach od zazywania. U mnie to po prostu sie wylewalo ...... jest go wiecej bardziej rozciagliwy jest no i ze w ogole jest skoro ktos mial z tym problemy mam nadzieje ze pomoglam

NO WITAM SERDECZNIE no i dalej nic nie wiem to temp ma skoczyc czy sie obizyc -jaki ja mam mentlik ....chyba ze temp musi sie obizyc np przez dwa dni a jak skoczy o min o,3 ? to znaczy ze owu jest ?czy juz byla? . Ja wiem mecze was pytaniami ale sie kurde zastanwiam bo ja juz to chyba nic nie wiem
Wiem ze ja mam jesc wiesiolka do owu c-ale nie wiem kiedy ja bed emiala, wiem ze kwas fliowy lykac caly czas musze i ze a moj tzn cynk+selen dla dobrych zołnierzykow.

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2008-09-09, 11:28   #4520
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Wlasnie planuje po kolejnej wizycie do Pl zawitac do dr Strzalkowskiego slyszalam o nim tyle pochlebnych opinii. No ale zobaczymy. Mam nadzieje ze nie bedzie potrzeby ale i tak sobie powiedzialam ze jak juz sie uda zafasolkowac to i tak na kontrole do PL przyjade
Opinie są słuszne. Facet jest przemiły i bardzo kompetentny. Poświęca pacjentce dużo uwagi. Jeszcze takiego lekarza nie spotkałam.

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Jestem w trakcie przygotowań. Zaczynamy pod koniec listopada.
-3 tygodnie temu rzuciłam palenie i zaczęłam brać Feminatal800 (kw. foliowy+ metafolina+witaminy)
- chodzę do dentysty
- w tym miesięcu szczepienie przeciw grypie, poczatek listopada 3 dawka WZW B, rózyczkę przechodziłam w dzieciństwie
- październik/ listopad planuję zrobic badania na obecność przeciwciał toksoplazmozy i cytomegalii
Ufff... o ile prościej byłoby "wpaść"
Ja się za rzucanie palenia zabieram jak pies za jeża. Co mi się uda to góra na 7 dni.
Dentystę załatwiłam wiosną, kwas żrę od kilku miesięcy, teraz zakupiłam Centrum Materna (drogie to jak byk), wzw załatwione dawno temu z racji wykonywanego zawodu.

Ano właśnie, tokso... ! Tylko ta grypa mnie kurde nie przekonuje, raz się szczepiłam, mało że samą szczepionkę odchorowałam to jeszcze potem byłam chora ponownie.

A wpaść faktycznie, prościej.

Stary 2008-09-09, 11:41   #4521
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Cytat:
NO WITAM SERDECZNIE no i dalej nic nie wiem to temp ma skoczyc czy sie obizyc -jaki ja mam mentlik ....chyba ze temp musi sie obizyc np przez dwa dni a jak skoczy o min o,3 ? to znaczy ze owu jest ?czy juz byla? . Ja wiem mecze was pytaniami ale sie kurde zastanwiam bo ja juz to chyba nic nie wiem
Wiem ze ja mam jesc wiesiolka do owu c-ale nie wiem kiedy ja bed emiala, wiem ze kwas fliowy lykac caly czas musze i ze a moj tzn cynk+selen dla dobrych zołnierzykow.
Gizmiatko Ty mi kochana lepiej daj linka do twojego wykresu temperaturek a ja ci powiem A tu Ci cos wkleje moze to pomoze

Aby określić zmianę podstawowej temperatury ciała, należy codziennie mierzyć temperaturę ciała i dokładnie zapisywać ją w tabeli.
Zaobserwujesz, że po miesiączce temperatura będzie niska, aż do owulacji. Kilka dni przed owulacją temperatura ma tendencję do maksymalnego obniżania się, ale nie zawsze. W czasie owulacji temperatura szczytuje. Różnica przed owulacją i w dniu owulacji powinna wynosić przynajmniej 2 kreski (0.2 st. C). Od owulacji temperatura będzie wyższa, niż przed owulacją, co bardzo dokładnie pokaże wykres. Wysoka temperatura będzie się utrzymywać aż do miesiączki. Fazę od owulacji do pojawienia się miesiączki nazywamy fazą poowulacyjną. Zazwyczaj wynosi ona 14 dni.

Zasady :
- temperaturę mierzymy po okresie, aż do pojawienia się następnej miesiączki
- codziennie rano, o tej samej porze ( + - 1,5 godziny ) tuż po przebudzeniu mierzymy temperaturę (leżymy, nie siadamy na łóżku).
- zwykły termometr lekarski przeznaczony tylko dla ciebie, "strzepujemy" wieczorem każdego dnia
- mierzymy temperaturę 5 minut w pochwie lub w odbytnicy lub 8 minut w ustach pod językiem ( szczelnie zmykamy usta, oddychając nosem, nie rozmawiamy )
- jeżeli zdarzyło się, że noc była nieprzespana, bądź pracowałaś w nocy, wystarczy zmierzyć temperaturę już po 2 godzinach snu.

UWAGA!
1. Ogólna wysokość temperatury jest całkowicie indywidualna dla każdej kobiety. U części kobiet temp. rozpocznie się np. od 36,3 st.C a przy owulacji będzie wynosiła np. 36,7. U innych kobiet temperatura po miesiączce będzie wynosić np.36,7 a w okresie owulacji osiągnie wynik 37,7.
2. Każde przeziębienie czy nawet ból zęba może zniekształcić wykres. Ważne jest zanotowanie, wszystkiego co może zakłócić temperaturę, nawet spożycie alkoholu, leku itp..
3. Notujemy każde współżycie, pojawienie się śluzu ( co bardzo ułatwi nam określenie dni płodnych). Notujemy każdy większy wysiłek, czy zmianę termometru. To wszystko może wpłynąć lub zmienić obraz na wykresie.
4. Jeżeli przy dokładnym mierzeniu temperatury, zachowując wszystkie wymogi, temperatura nie będzie się np. podwyższać (co oznaczałoby nie występowanie owulacji), bądź temperatura po owulacji będzie się obniżać, bez konkretnego powodu - należy zgłosić się z tym problemem do lekarza ginekologa. Możliwe, że potrzebna będzie kuracja hormonalna.

Cytat:
Opinie są słuszne. Facet jest przemiły i bardzo kompetentny. Poświęca pacjentce dużo uwagi. Jeszcze takiego lekarza nie spotkałam. Ja się za rzucanie palenia zabieram jak pies za jeża. Co mi się uda to góra na 7 dni. Dentystę załatwiłam wiosną, kwas żrę od kilku miesięcy, teraz zakupiłam Centrum Materna (drogie to jak byk), wzw załatwione dawno temu z racji wykonywanego zawodu. Ano właśnie, tokso... ! Tylko ta grypa mnie kurde nie przekonuje, raz się szczepiłam, mało że samą szczepionkę odchorowałam to jeszcze potem byłam chora ponownie. A wpaść faktycznie, prościej.
Powiem Wam ze slyszalam juz rozne opinie o tej Maternie a dziewczyny ktore juz zafasolkowaly na watku mamusiowym wrecz odradzaja mnie sie wydaje ze sam folik wystarczy a zreszta. Tyle niechcianych czy niespodziewanych moze lepiej brzmi ciaz sie zdarza i laski pija pala i nie wiedza a potem dzidzia zdrowa wiec moze ja nie bede sie az tak kloszowac przed) Czego oczywiscie pozostalym Paniom nie odradzam Ale ja sie ze soba raczej nie certole hihihi

AaAA no i witamy foczke nowa staraczke
Stary 2008-09-09, 11:44   #4522
Foka29
Zadomowienie

Tak, z tym paleniem to najgorszy koszmar. Zabierałam się do tego pół roku... Tak naprawde to brakowało mi motywacji, zwyczajnie uwielbiam dymka
No ale jak już zapadła decyzja... Wmówiłam sobie (całkiem skutecznie), że byłabym żałosna gdybym jednoczesnie brała kwas foliowy i paliła. No i teraz nie chce się osmieszać przed samą sobą
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 11:46   #4523
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Piekne podejscie ja podziwiam. Nigdy duzo nie palilam, ale ktoregos pieknego dnia odstawialm i przytylam potem 15kg. Do dzis sie borykam ale powiem Wam ze choc nigdy nie bylam szczupakiem to nie wroce do palenia nigdy...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-09, 11:49   #4524
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

ja słyszalam ze odradzaja branie witamin przed ciaza i w pierwszej jej trymestrze . Ponoc od drugiego trymestru zaleca sie jesc witaminy.Przed ciaza i w pierwszym jej trymestrze zaleca sie jesc kwas foliowy, ktory odstawia sie w czasie drugiego trymestru bo to na co ma wpływac kwas foliowy juz sie rozwija u płodu w czasie wąłsnie pierwszego trymestru.
- ale jak pisalam słyszalam tylko -jeszcz enie sprawdzalam tej informacji u gina
Mischoko dziekuje za linki tez juz wiem ze jak jest owu to jest skook ja jeszcz enie mam wykresiuku dopiero bede robic od 20 -czyli od pierwszego dnia miesiaczki po odstawieniu antykow.Cierpie na chorobe zwana PCo i lekarz zalecil mi starnaia zaraz po odstweniu aby korzystac z efetu odbijania czyli jajniki produkuja wieksza ilosc jajeczek i ponoc ?! ma sie wiecej owulacji w czasie cyklu -ale tak zupelnie nie wiem czy to prawda. Bo nie mam jak tego sprawdzic !

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2008-09-09, 11:58   #4525
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Masz PCO czy Zespol PCOS?? Jest na pewno trudny do leczenia. Ale nie przejmuj sie na pewno nie niemozliwy

Zespół wielotorbielatych jajników (lac.syndroma ovariorum policysticum, PCOS - od ang. PolyCystic Ovary Syndrome, znany również pod kliniczną nazwą zespołu Steina-Leventhala) jest endokrynnym zaburzeniem, który dotyka 5–10% kobiet. Występuje wśród wszystkich ras i narodowości i jest najczęstszym zaburzeniem hormonalnym u kobiet w wieku rozrodczym, a także najczęstszą przyczyną bezpłodności. Objawy oraz stopień ich nasilenia różnią się bardzo pomiędzy kobietami. Przyczyny zespołu są nieznane, ale wiadomo, że oporność na insulinę (często wtórną do otyłości) jest silnie powiązana z PCOS (wykazuje wysoki stopień korelacji).

Zespół policystycznych jajników (Polycystic Ovary Syndrome - PCO) to pojęcie obejmujące niejednorodną grupę schorzeń. Jednostka ta spotykana jest zarówno wśród kobiet z regularnymi cyklami owulacyjnymi o prawidłowej masie ciała, u których torbiele w jajnikach wykryto przypadkowo podczas badania USG, jak również u kobiet z w pełni rozwiniętym (opisanym przez Steina i Leventhala1) obrazem klinicznym, na który składają się oligo- bądź amenorrhoea,
otyłość, hirsutyzm oraz hiperandrogenizm. Ocenia się, że na zespół PCO cierpi 3% wszystkich kobiet, jednak w populacji kobiet z zaburzeniami miesiączkowania spotyka się go u ponad 50%. Można zatem ten zespół uważać za najczęściej wykrywaną endokrynopatię u kobiet2. U wielu występuje mniejszego lub większego stopnia oporność na insulinę, co niekoniecznie wiąże się z otyłością3.

Widziz ja jestem gruba i jedna lekarka jak mnie zobaczyla glupia baba od razu ooo pani to w ciaze nie zajdzie na pewno ma pani zespol PCOS. Ja wystraszona polecialam do mojej gina ona na to no fakt jest pani gruba ale zeby tak straszyc zadnego PCO nie ma pani o ) i widzisz nie ma reguly
Stary 2008-09-09, 12:09   #4526
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Masz PCO czy Zespol PCOS?? Jest na pewno trudny do leczenia. Ale nie przejmuj sie na pewno nie niemozliwy

Zespół wielotorbielatych jajników (lac.syndroma ovariorum policysticum, PCOS - od ang. PolyCystic Ovary Syndrome, znany również pod kliniczną nazwą zespołu Steina-Leventhala) jest endokrynnym zaburzeniem, który dotyka 5–10% kobiet. Występuje wśród wszystkich ras i narodowości i jest najczęstszym zaburzeniem hormonalnym u kobiet w wieku rozrodczym, a także najczęstszą przyczyną bezpłodności. Objawy oraz stopień ich nasilenia różnią się bardzo pomiędzy kobietami. Przyczyny zespołu są nieznane, ale wiadomo, że oporność na insulinę (często wtórną do otyłości) jest silnie powiązana z PCOS (wykazuje wysoki stopień korelacji).

Zespół policystycznych jajników (Polycystic Ovary Syndrome - PCO) to pojęcie obejmujące niejednorodną grupę schorzeń. Jednostka ta spotykana jest zarówno wśród kobiet z regularnymi cyklami owulacyjnymi o prawidłowej masie ciała, u których torbiele w jajnikach wykryto przypadkowo podczas badania USG, jak również u kobiet z w pełni rozwiniętym (opisanym przez Steina i Leventhala1) obrazem klinicznym, na który składają się oligo- bądź amenorrhoea,
otyłość, hirsutyzm oraz hiperandrogenizm. Ocenia się, że na zespół PCO cierpi 3% wszystkich kobiet, jednak w populacji kobiet z zaburzeniami miesiączkowania spotyka się go u ponad 50%. Można zatem ten zespół uważać za najczęściej wykrywaną endokrynopatię u kobiet2. U wielu występuje mniejszego lub większego stopnia oporność na insulinę, co niekoniecznie wiąże się z otyłością3.

Widziz ja jestem gruba i jedna lekarka jak mnie zobaczyla glupia baba od razu ooo pani to w ciaze nie zajdzie na pewno ma pani zespol PCOS. Ja wystraszona polecialam do mojej gina ona na to no fakt jest pani gruba ale zeby tak straszyc zadnego PCO nie ma pani o ) i widzisz nie ma reguly

PCO kazdy lekarz mowi ze PCO ale wiesz oni sami do konca nie wiedza mam namdierne owłosieie wage mam w granicach normy tzn przed braniem antykow wazylam 63 i bylam na skarju niedowagi z waga normlana ale przytylam 10 kg i waze 73 i tez jestem na skraju wagi normlnej z nadwaga.Nadmierne owłosienie takze mam a obraz jajnikow mam policystyczne -czyli mam liczne pecherzyki na jajnikach ktore nie chca pekac . dlatego bralam antyki aby jajniki mi sie uspokoiły i bylo mniej pecherzy i jak juz sie uspokiły i od razu włosy znikły to moge zaczac staranka bo wsyztsko wrocilo do normy i chcialabym za 1 czy 2 razem zajsc w ciąze

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2008-09-09, 12:22   #4527
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Zycze zeby sie udalo oczywiscie A diagnoza sie nie martw bedzie ok zafasolkujemy wszystkie w koncu wizaz przynosi szczescie
Stary 2008-09-09, 12:24   #4528
Eleonorka947
Raczkowanie

hej, ja rowniez mam podejrzenie o PCO. I rowniez mam zamiar sprobowac w 1 cylku po odstawieniu tabsow. Tylko czy w ogole bede miala owulacje? ostatnio jak odstawilam tabsy to przez 3 miesiace nie mialam okresu - trzeba bylo wywolywac, kolejny zreszta tez...
Eleonorka947 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 12:33   #4529
Mischoko
Zakorzenienie

GG do Mischoko

Witaj Eleonorka jestes nasza nowa staraczka cieszymy sie mam nadzieje ze na podejrzeniac h sie skonczy nic wiecej i oby sie wszystkim nam udalo szyko dolaczyc do watku mamusiowego
Stary 2008-09-09, 12:35   #4530
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Powiem Wam ze slyszalam juz rozne opinie o tej Maternie a dziewczyny ktore juz zafasolkowaly na watku mamusiowym wrecz odradzaja mnie sie wydaje ze sam folik wystarczy a zreszta. Tyle niechcianych czy niespodziewanych moze lepiej brzmi ciaz sie zdarza i laski pija pala i nie wiedza a potem dzidzia zdrowa wiec moze ja nie bede sie az tak kloszowac przed) Czego oczywiscie pozostalym Paniom nie odradzam Ale ja sie ze soba raczej nie certole hihihi

AaAA no i witamy foczke nowa staraczke
Ja ją kupiłam bo dużo schudłam ostatnio i jakieś witaminy się przydadzą.

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Tak, z tym paleniem to najgorszy koszmar. Zabierałam się do tego pół roku... Tak naprawde to brakowało mi motywacji, zwyczajnie uwielbiam dymka
No ale jak już zapadła decyzja... Wmówiłam sobie (całkiem skutecznie), że byłabym żałosna gdybym jednoczesnie brała kwas foliowy i paliła. No i teraz nie chce się osmieszać przed samą sobą
Brawo.

Cytat:
Piekne podejscie ja podziwiam. Nigdy duzo nie palilam, ale ktoregos pieknego dnia odstawialm i przytylam potem 15kg. Do dzis sie borykam ale powiem Wam ze choc nigdy nie bylam szczupakiem to nie wroce do palenia nigdy...
Skąd ja to znam. Poprzednim razem przytyłam najpierw w miesiąc 2 kg, potem kolejne 8 w ciągu pół roku.

Cytat:
Napisane przez Eleonorka947 Pokaż wiadomość
hej, ja rowniez mam podejrzenie o PCO. I rowniez mam zamiar sprobowac w 1 cylku po odstawieniu tabsow. Tylko czy w ogole bede miala owulacje? ostatnio jak odstawilam tabsy to przez 3 miesiace nie mialam okresu - trzeba bylo wywolywac, kolejny zreszta tez...
Próbujecie w 1szym miesiącu?? A podobno trzeba odczekać?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości