|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Gdzie kupić węgiel?
Hej. Czy komuś udało się kupić węgiel w ostatnich miesiącach/tygodniach, a jeżeli tak, to gdzie?
Od jakiegoś czasu próbuję na sklep.pgg.pl ale ciągle jest tam informacja "brak towaru" (przy każdym rodzaju węgla) a dodzwonić się do nich jest niemożliwe. Może ktoś kupował bezpośrednio z kopalni i mógłby coś poradzić? Mama ma ogrzewanie na węgiel no i kiepsko się rysuje perspektywa zimy. |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Gdzie kupić węgiel?
Cytat:
Bezpośrednio na kopalni nie można kupić ekogroszku (jakis czas temu można było kupić zwykły węgiel ale auto często musialo stać tydzień pod kopalnia).Pytanie czy chcesz klasyczny węgiel czy ekogroszek? Ten pierwszy jeszcze czasem udaje się ludziom kupić (zajrzyj na grupy na fb), ten drugi to jedynie w skupach (na Górnym Śląsku ok 3600/3700 za tonę). My kupujemy opal od kwietnia/maja i mamy ledwo połowę tego co potrzebujemy na cały sezon (na PGG udało nam się kupić tylko raz 2 tony). Tak wiec naprawdę życzę powodzenia (niech mama już kupuje jakaś kozę/piecyk kaflowy jeśli ma taką możliwość i do tego drewno, póki jest). Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki. Jakies konkretne grupy ja fb polecasz w tym celu? Mama od czerwca próbuje się dodzwonić do pgg, ja stronę zaczęłam sprawdzać dopiero jakieś miesiąc temu, jak mi mama o tym powiedziała (wcześniej nawet nie byłam swiadoma ze jest aż tak źle). Mama zawsze kupowała klasyczny węgiel, nie ekogroszek. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Przerażona jestem tym co piszecie. Nie znam się na grzaniu węglem, ale to serio trzeba tak już od kwietnia kupować? Gdzie trzymacie tyle ton? A jak się skończy ten węgiel to gdzie kupić kolejne tony?
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Gdzie kupić węgiel?8
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89354169]Przerażona jestem tym co piszecie. Nie znam się na grzaniu węglem, ale to serio trzeba tak już od kwietnia kupować? Gdzie trzymacie tyle ton? A jak się skończy ten węgiel to gdzie kupić kolejne tony?
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Tylko w tym roku są takie jazdy z węglem. Moja mama w poprzednich latach kupowała jakoś jesienią, a jak się skończył to dokupowała w zimie, nie było nigdy problemu. Trzymała w piwnicy, pewnie jak większość ludzi. |
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Przeraża mnie nieudolność kolejnych rządów i zwlekanie z budową reaktorów jądrowych.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
My kupiliśmy groszek na składzie, jak zawsze. Tylko, że za horrendalne pieniądze. Kupienie ze sklepu pgg graniczy z cudem, próbowaliśmy od czerwca i nic.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Gdzie kupić węgiel?8
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- [1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89354169]Przerażona jestem tym co piszecie. Nie znam się na grzaniu węglem, ale to serio trzeba tak już od kwietnia kupować? Gdzie trzymacie tyle ton? A jak się skończy ten węgiel to gdzie kupić kolejne tony? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]I to jest pytanie za milion - jak się skończy to zostanie skład po prawie 4 tysie za tonę (tona to +/- miesiąc grzania ). Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Z węglem jest trochę prościej niż z ekogroszkiem. Większa szansa upolowania PGG. Tak jak dziewczyny piszą, węgiel jest na składach cena około 3600 (na PGG 1100).
Nas nie było stać na wydanie 20 000 na ekogroszek na około 4 miesiące grzania więc kupiliśmy węgiel na PGG i kruszyliśmy. Ano wielką czkawką odbiją się socjalne nam teraz....
|
|
|
#14 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Sami takich wybrali i sami takich chcieli. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Oni wybrali i oni chcieli tylko ja też za to płacę - dosłownie i w przenośni.
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
To jest chore. Gorzej niż kolejki po papier toaletowy w prl-u. A na eksport to jakoś nie brakuje...
|
|
|
|
|
#18 |
|
zielony stworek
|
Moim rodzicom się nie udało kupić węgla do domu dziadka i nie wiedzą serio gdzie go można kupić. Obdzwonili wiele miejsc i nic. Gdzie w Łodzi i okolicach jest węgiel ?
Opcji innego ogrzewania jego domu nie ma. |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89354169]Gdzie trzymacie tyle ton?
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] W kotłowni razem z piecem W pomieszczeniu 5x5 spokojnie zmieścisz 6 ton i regały na jakieś szpargały.
|
|
#20 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#21 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ogólnie jestem zdziwiona brakiem dostępności, bo w moich stronach węgiel jest, po prostu zbyt drugi i mało kto kupuje. Oczywiście współczuję. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89355512]Skoro ktoś ma piec na węgiel to przecież i spokojnie może palić drewnem?
Ogólnie jestem zdziwiona brakiem dostępności, bo w moich stronach węgiel jest, po prostu zbyt drugi i mało kto kupuje. Oczywiście współczuję.[/QUOTE]Niekoniecznie. Jeśli to piec z podajnikiem slimakowym lub tłokowym to można palić tylko drobnym opałem typu ekogroszek. Nie ma tam możliwości palenia węglem typu orzech czy drewnem. Pytanie jaki to rodzaj pieca. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
Rzeczywiście niektóre składy mogą nie mieć węgla, ponieważ mają zakaz kupna polskiego węgla i czekają na węgiel kolumbijski. Na dniach powinien dojść.
Ja ze swojej strony palenie owsem. W miarę wydajny energetycznie, a cena nie poszybowała aż tak do góry. |
|
|
|
|
#27 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dalej uważam, że sporo ludzi myśli, że nagle węgiel/eko pojawi się w normalnych cenach i w dużej ilości bo tak im obiecuje Państwo, że węgla nie zabraknie ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Realistka
|
Po kilku miesiacach prob zakupu na stronie pgg, tesciowa w koncu zaplacila posrednikowi, ktory skupuje wegiel na tejze stronie przez jakis program komputerowy i boty.
Wiem, ze to napedzanie tego chorego systemu, ale coz... kupila 3 tony, bo tylko tyle sie udalo. na szczescie miala jeszcze spory zapas z zeszlego roku (kolejne 3 tony) wiec 6 ton powinno jej wystarczyc.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:36.

Bezpośrednio na kopalni nie można kupić ekogroszku (jakis czas temu można było kupić zwykły węgiel ale auto często musialo stać tydzień pod kopalnia).Pytanie czy chcesz klasyczny węgiel czy ekogroszek? Ten pierwszy jeszcze czasem udaje się ludziom kupić (zajrzyj na grupy na fb), ten drugi to jedynie w skupach (na Górnym Śląsku ok 3600/3700 za tonę). My kupujemy opal od kwietnia/maja i mamy ledwo połowę tego co potrzebujemy na cały sezon (na PGG udało nam się kupić tylko raz 2 tony). Tak wiec naprawdę życzę powodzenia (niech mama już kupuje jakaś kozę/piecyk kaflowy jeśli ma taką możliwość i do tego drewno, póki jest). 

W pomieszczeniu 5x5 spokojnie zmieścisz 6 ton i regały na jakieś szpargały.

Dalej uważam, że sporo ludzi myśli, że nagle węgiel/eko pojawi się w normalnych cenach i w dużej ilości bo tak im obiecuje Państwo, że węgla nie zabraknie