Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 66 - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-09-21, 09:11   #2281
olabambola
Zadomowienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 66

jak działa w Katowicach i rejonie miejska komunikacja? Czy jest jakos dobrze zorganizowana kolejka, tramwaj, autobus? Da rade dojechać do jakichś najpopularniejszych atrakcji w rejonie typu muzeum itp?
olabambola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 09:15   #2282
rebeccaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Norluka Pokaż wiadomość
Czy trzepiecie dywany?
Nie posiadam dywanów i nie planuję ich mieć. Dla mnie to siedlisko kurzu i brudu. Jedyne dywaniki jakie mam to małe łazienkowe, które odkurzam i co jakiś czas piorę w pralce.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2022-09-21, 09:15   #2283
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olabambola Pokaż wiadomość
jak działa w Katowicach i rejonie miejska komunikacja? Czy jest jakos dobrze zorganizowana kolejka, tramwaj, autobus? Da rade dojechać do jakichś najpopularniejszych atrakcji w rejonie typu muzeum itp?
Dojedziesz. Tylko dla mnie tam mają skomplikowany system biletów, ze względu na to, że niektóre autobusy/tramwaje jadą też do innych miast śląskich.
Norluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 09:17   #2284
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Dojedziesz. Tylko dla mnie tam mają skomplikowany system biletów, ze względu na to, że niektóre autobusy/tramwaje jadą też do innych miast śląskich.
ale jakieś bilety metropolitarne są? Typu kasuję jeden bilet czasowy i moge na nim wszedzie pojechac?
Stary 2022-09-21, 09:24   #2285
Norluka
Wtajemniczenie

Dzięki za odpowiedzi odnośnie dywanów.

Cytat:
Napisane przez rebeccaa Pokaż wiadomość
Nie posiadam dywanów i nie planuję ich mieć. Dla mnie to siedlisko kurzu i brudu. Jedyne dywaniki jakie mam to małe łazienkowe, które odkurzam i co jakiś czas piorę w pralce.

Ja też właśnie nie lubię dywanów i nie planowałam mieć, ale prawdopodobnie będę musiała czasowo jakieś położyć na kilka miesięcy co najmniej, może rok. I się zastanawiam, jak to ogarnąć.
To niestety będą musiały być większe, niż takie łazienkowe, żeby wyłożyć chociaż główne ciągi komunikacyjne.

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ----------

Cytat:
ale jakieś bilety metropolitarne są? Typu kasuję jeden bilet czasowy i moge na nim wszedzie pojechac?
Tego to nie pamiętam, bo takie zwiedzanie Katowic (m. in. muzeum) robiłam sobie ze dwa lata temu i nie pamiętam, jakie bilety kupowałam i jakie były, pamiętam tylko, że to było dla mnie trudne do ogarnięcia.
Przypuszczam, że na ich stronie powinno być to jakoś rozpisane.
Stary 2022-09-21, 09:26   #2286
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, moja ciocia ostatnio bardzo dużo mi pomaga, chciałabym jej kupi jakiś drobiazg w podziękowaniu.
Co polecacie? Alkoholu nie pije.

Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka
Kawy, herbaty, jakąś biżu, może bransoletkę.

Stary 2022-09-21, 09:35   #2287
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Dojechać dojedziesz, ale.. pisze z perspektywy osoby mieszkającej we Wrocławiu. Biletów nie można kupić w automatach w żadnym pojeździe (we Wro w każdym wagonie, nie tylko w pierwszym jak w Krk), brak jest też automatów w kluczowych miejscach, placach. Jeśli automaty są to na monety
Ponoć można kupować bilety u motorniczych (nasz nie miał) więc z sercem w gardle jechaliśmy bez biletu (weekend).
Za to ludzie są bardzo pomocni i pomagają, jak dojechać.
A więc lepiej za wczasu zaopatrzyć się w jakąś apkę do kupna biletów i moniaki do kieszeni
AA i jeszcze rozkłady napisane takim mini druczkiem, że na ciemnym przystanku nie było bata, żeby je odczytać

Stary 2022-09-21, 09:56   #2288
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Dojechać dojedziesz, ale.. pisze z perspektywy osoby mieszkającej we Wrocławiu. Biletów nie można kupić w automatach w żadnym pojeździe (we Wro w każdym wagonie, nie tylko w pierwszym jak w Krk), brak jest też automatów w kluczowych miejscach, placach. Jeśli automaty są to na monety
Ponoć można kupować bilety u motorniczych (nasz nie miał) więc z sercem w gardle jechaliśmy bez biletu (weekend).
Za to ludzie są bardzo pomocni i pomagają, jak dojechać.
A więc lepiej za wczasu zaopatrzyć się w jakąś apkę do kupna biletów i moniaki do kieszeni
AA i jeszcze rozkłady napisane takim mini druczkiem, że na ciemnym przystanku nie było bata, żeby je odczytać

ooo, dzięki myslałam, że automaty to już standard w zbiorkomie
Stary 2022-09-21, 10:18   #2289
08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5
Konto usunięte

Cytat:
Poza czynszem jedyne co płacimy to prąd, mamy rozliczenie pół roczne i wychodzi ok 640 zł.,wiec za miesiąc ok 100 zł.

Bardzo mało jak za 2 osoby. Za jedną osobę płacę obecnie ok. 80-85 zł za prąd i wydawało mi się, że to mało. Wszystkie sprzęty AGD wybrałam patrząc na ich konsumpcję energii. Pracuję z domu, ale wyłączam laptopy jak z nich nie korzystam. Mało gotuję, mało piorę (średnio raz na 2 tygodnie, krótki program), z piekarnika i zmywarki nie korzystam. Toster i czajnik eletryczny chyba nie pochłaniają bardzo dużo energii.

Edytowane przez 08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5
Czas edycji: 2022-09-21 o 10:22
08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 10:39   #2290
andra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Herbatę z herbaciarni?

W czas na herbatę są nawet całe zestawy prezentowe i robią też na życzenie, malutki oszczędnościowy to opakują ci wybraną na wagę herbatę i np słoiczek miodu i imbiru czy co tam wybierzesz. Naczynia i puszki też kiedyś mieli. Bardzo fajny pomysł

Cytat:
Źle działa. Centrum Kato to jedno wielkie centrum przesiadkowe, zależy od kierunku odległości między przystankami są ogromne i niemożliwe dla niepełnosprawnych. Na pewno internet niezbędny bo nawet zapytany miejscowy może ci nie pomóc pomimo chęci znaleźć linię lub przystanek... Co chwilę coś zmieniają.
Powstały nawet memy na ten temat z mapą Kato i podpisem centrum przesiadkowe Zależy dokąd chcesz zajechać: na Nikiszowiec tak i to bdb autobusem, do muzeum śląskiego też się dostaniesz bez problemu autobusami co chwilę w kierunku Dąbrowa Górnicza Sosnowiec, choć w ładną ciepłą pogodę z dworca poleca się piechty (kilka km). Wzdłuż atrakcji parku śląskiego jest kilka przystanków tramwajowych i tak najlepiej dotrzeć, tramwaje są z Rynku. Autobusem też się da ale może być dalej do konkretnego obiektu.
Dla rozkładu polecam spr stronę ZTM. To największy obszar komunikacji w kraju, nie nadążają z rozklejaniem nowych i wprost zalecają sprawdzać stronę. Dla trasy i szukania przesiadek polecam nie stronę ZTM a 'gop jak dojadę'
Cytat:
ooo, dzięki myslałam, że automaty to już standard w zbiorkomie
Najlepiej będzie ci z jakąkolwiek aplikacją (wybierz obszar metropolia) Bardzo mało jest stacjonarnych automatów i odchodzi się też powoli od sprzedaży u kierowcy. Kasowniki na kartę płatniczą w każdym pojeździe są tylko w tyskich pojazdach (warunek miasta by do ZTM dołączyć ) W pojedynczych innych liniach są ale to testowane lub jak jeździ pojazd tyski. Dopiero kiedyś tam będą wszędzie...
Bilety są na 1, 2 i więcej miast i jednocześnie czasowe 20, 40, 90 minut. Na nich można się przesiadać. Na rozkładzie jest czas ile pojedziesz

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 10:48   #2291
onlythelonly
Raczkowanie

Trochę się w Kato pozmieniało. Automaty są prawie wszędzie na przystankach, na pewno na dworcu autobusowym i przy większych węzłach. Można w nich płacić po prostu kartą jak wszędzie, nie trzeba mieć gotówki. Bilet można też kupić przez apkę jak dojadę czy moBilet. Właściwie na wszystkich przystankach są też elektroniczne tablice z wyświetlanym rozkładem, można go też odsłuchać po naciśnięciu przycisku, więc problem z odczytywaniem mikroliterek znikł
onlythelonly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 11:01   #2292
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Garderoba - często widzę zdjęcia garderób z otwartymi szafami, bez frontów. Wiadomo, że pewnie to tnie sporo koszty, ale przecież chyba ciuchy się wtedy mocno kurzą?

Kurzą się na pewno mocniej niż w zwykłej szafie, zawsze mnie zastanawia czy ktoś tak naprawdę regularnie nosi te ubrania które tak luzem wiszą bo przecież po kilku miesiącach będą zdrowo zakurzone. [1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89355718]Ile teraz płacicie za: prąd, gaz, wodę, c.o. // 2 osoby, w bloku. Mniej więcej oczywiście, bo wiadomo że zawsze to ,'to zależy ' [/QUOTE]Za prąd do 200 zł za 2 miesiące, za wodę około 100 zł w ryczałcie (około 30 m3 miesięcznie, z tego jakieś 10 ciepłej wody). Gazu nie mamy, ogrzewanie to ryczałt 40 zł miesięcznie ale głównie za piony bo blok jest ciepły i grzejniki rzadko kiedy włączamy.
Cytat:
Dzięki za odpowiedzi odnośnie dywanów.

Ja też właśnie nie lubię dywanów i nie planowałam mieć, ale prawdopodobnie będę musiała czasowo jakieś położyć na kilka miesięcy co najmniej, może rok. I się zastanawiam, jak to ogarnąć.
To niestety będą musiały być większe, niż takie łazienkowe, żeby wyłożyć chociaż główne ciągi komunikacyjne.

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ----------

Tego to nie pamiętam, bo takie zwiedzanie Katowic (m. in. muzeum) robiłam sobie ze dwa lata temu i nie pamiętam, jakie bilety kupowałam i jakie były, pamiętam tylko, że to było dla mnie trudne do ogarnięcia.
Przypuszczam, że na ich stronie powinno być to jakoś rozpisane.
Jak mają być tylko na kilka miesięcy albo rok to spokojnie ogarniesz, nawet bez trzepania. Ja mam długie włosy i jeszcze kota, więc regularnie oprócz odkurzania wyczesuję dywan gumową szczotką - zbiera sporo kurzu, włosów i zanieczyszczeń których samo odkurzanie nie usuwa. Oprócz tego dwa razy do roku piorę dywan Vanishem.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 11:05   #2293
andra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez onlythelonly Pokaż wiadomość
Trochę się w Kato pozmieniało. Automaty są prawie wszędzie na przystankach, na pewno na dworcu autobusowym i przy większych węzłach. Można w nich płacić po prostu kartą jak wszędzie, nie trzeba mieć gotówki. Bilet można też kupić przez apkę jak dojadę czy moBilet. Właściwie na wszystkich przystankach są też elektroniczne tablice z wyświetlanym rozkładem, można go też odsłuchać po naciśnięciu przycisku, więc problem z odczytywaniem mikroliterek znikł
Przystanków tylko w mieście jest zgodnie ze stroną ponad 350, nie szafowalabym z tym 'prawie wszędzie '

Stary 2022-09-21, 11:07   #2294
Norluka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Kurzą się na pewno mocniej niż w zwykłej szafie, zawsze mnie zastanawia czy ktoś tak naprawdę regularnie nosi te ubrania które tak luzem wiszą bo przecież po kilku miesiącach będą zdrowo zakurzone. Za prąd do 200 zł za 2 miesiące, za wodę około 100 zł w ryczałcie (około 30 m3 miesięcznie, z tego jakieś 10 ciepłej wody). Gazu nie mamy, ogrzewanie to ryczałt 40 zł miesięcznie ale głównie za piony bo blok jest ciepły i grzejniki rzadko kiedy włączamy. Jak mają być tylko na kilka miesięcy albo rok to spokojnie ogarniesz, nawet bez trzepania. Ja mam długie włosy i jeszcze kota, więc regularnie oprócz odkurzania wyczesuję dywan gumową szczotką - zbiera sporo kurzu, włosów i zanieczyszczeń których samo odkurzanie nie usuwa. Oprócz tego dwa razy do roku piorę dywan Vanishem.

Dzięki, dobrze wiedzieć. U mnie też na pokładzie kor i za chwilę pies do tego.
Stary 2022-09-21, 11:08   #2295
Lavi92
Zakorzenienie

Wyszukiwarka niestety w tej kwestii nie działa... A kojarzę, że całkiem niedawno był temat poruszany.

Jaką pralko-suszarke polecacie?

Nie, niestety nie mogę kupić dwóch osobnych urządzeń bo mam mikrołazienkę

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Stary 2022-09-21, 11:09   #2296
andra
Wtajemniczenie

Całe 21 biletomatów na całe miasto, faktycznie prawie wszędzie (no tak, zgodnie z def wszędzie z wyjątkiem skończonej ilości ) https://www.metropoliaztm.pl/pl/s/biletomaty

Stary 2022-09-21, 11:13   #2297
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Codziennie korzystam z komunikacji miejskiej w Katowicach i powiem tak - działa różnie. Tramwajem dojedziesz do Parku Śląskiego i okolicznych atrakcji, autobusem do Spodka, NOSPRu, linią 930 na Nikiszowiec

Bilety w dla mniej zorientowanych lepiej kupić czasowe - 20/40/90 minut
Bilety można kupić w aplikacji (na przykład JakDojadę), albo na niektórych przystankach, czy w kioskach.
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 11:14   #2298
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Miałam o to spytać wcześniej, ale zapomniałam.
Jak było ze sprawdzaniem biletów na koncercie Eda Sheerana w Warszawie? Trzeba było pokazywać dowód albo być z kimś, na kogo bilet był kupiony?
Chciałam kupić od kogoś bilet, ale w końcu zrezygnowałam, bo bałam się, że będzie problem z wejściem... Słusznie?

To zależy jak trafisz. Czasem sprawdzają czasem nie. Na jednym koncercie na różnych bramkach może być inaczej, bo to zależy czy komuś się chce czy nie. No, ale teoretycznie powinni. Zmienić możesz na miejscu za dopłatą. To trwa chwilę chyba, że kolejka jest.

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
Gdzie kupujecie ciepłe, dobre jakościowo swetry/kardigany? Strasznie marznę w pracy i rozglądam się za fajnymi swetrami z dużą zawartością wełny,które jednocześnie nie kosztowałyby 800 zł za sztukę. Tylko żeby znowu nie gryzły, bo w zeszłym roku zamówiłam z Benetton sukienkę wełnianą i to było okropne doświadczenie mimo że w dotyku była przyjemna
Taka Wólczanka np.to wełniane swetry ma tylko z nazwy. Podobnie Wilsoor- dużo gorsze materiały niż swetrów męskich. Wszędzie króluje akryl połączony z krojem oversize, w kórym wyglądam na ogół komicznie nawet w rozmiarze XS(choć noszę S/M)

Też się chętnie dowiem, bo bo sezon szukam i same sztuczne szmatki, co zaraz wyglądają okropnie.

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Garderoba - często widzę zdjęcia garderób z otwartymi szafami, bez frontów. Wiadomo, że pewnie to tnie sporo koszty, ale przecież chyba ciuchy się wtedy mocno kurzą?

Wg mnie kurzy się i to mocno. Wystarczy postawić torebkę w szafie i torebkę na półce obok szafy i sprawdzić po np. 3 miesiącach ile jest kurzu na której, chociaż znam osoby co mają otwarta i twierdzą, że się nie kurzy

Cytat:
Gdzie stacjonarnie szukać długich legginsów takich na siłownię, fitness? (gładkich, śliskich, nie wiem jaki to materiał)

Teraz to praktycznie wszędzie. I sklepach typowo sportowych i też takich zwykłych typu HM, Reserved.

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89355718]Ile teraz płacicie za: prąd, gaz, wodę, c.o. // 2 osoby, w bloku. Mniej więcej oczywiście, bo wiadomo że zawsze to ,'to zależy ' [/QUOTE]

Gaz 20-30 zł na 2 miesiące, prąd ok. 80 zł miesiąc, woda i ogrzewanie w czynszu i potem wyrównanie
Stary 2022-09-21, 15:03   #2299
beatiska
Zakorzenienie

Lepszy koc z 100 merino, czy 100% alpaki?

Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 16:15   #2300
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez onlythelonly Pokaż wiadomość
Fajnie, że zmienia się na plus. Duże ułatwienie zwłaszcza dla turystów.

Stary 2022-09-21, 16:25   #2301
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Lepszy koc z 100 merino, czy 100% alpaki?

I jedno i drugie będzie dobre. Alpaka może trochę klaczyć. Skąd zamawiasz?

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 16:57   #2302
jente1984
Bookworm ;)

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89355718]Ile teraz płacicie za: prąd, gaz, wodę, c.o. // 2 osoby, w bloku. Mniej więcej oczywiście, bo wiadomo że zawsze to ,'to zależy ' [/QUOTE]U mnie 4 osoby to nie wiem czy coś Ci to da, ale: prąd 240 zł co 2 miesiące, gaz niecałe 80 zł co 2 miesiące (mam na gaz kuchenkę i piecyk do podgrzewania wody), woda w czynszu więc nie wiem ile (ale chyba ok 10m3 miesiecznie), ogrzewanie też w czynszu ale około 240 zł miesięcznie jeśli dobrze kojarzę, akurat niedawno było rozliczenie więc sprawdzałam.

The glass is refillable."

jente1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 17:05   #2303
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Mało płacicie za prąd. Ja ostatnio dostałam rachunek 170 zł za dwie osoby. Kuchenka na gaz, brak suszarki, brak ogrzewania elektrycznego. Nie wiem skąd takie rachunki. ;/

Czy może ktoś z Warszawy polecić jakieś studio jogi? Koniecznie w samym centrum.
Czy gdzies blisko centrum znajdę jakiś sensowny basen? Czy wszystko zapchane od rana do nocy?
Jaka siłownie polecacie?

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 17:06   #2304
MeIike
Zadomowienie

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89356037]Bardzo mało jak za 2 osoby. Za jedną osobę płacę obecnie ok. 80-85 zł za prąd i wydawało mi się, że to mało. Wszystkie sprzęty AGD wybrałam patrząc na ich konsumpcję energii. Pracuję z domu, ale wyłączam laptopy jak z nich nie korzystam. Mało gotuję, mało piorę (średnio raz na 2 tygodnie, krótki program), z piekarnika i zmywarki nie korzystam. Toster i czajnik eletryczny chyba nie pochłaniają bardzo dużo energii.[/QUOTE]
To u mnie za dwie osoby płaciliśmy mniej więcej od 115 do 135 zł za dwa miesiące (nie mamy gazu w bloku). Ostatni rachunek po podwyżce przyszedł nieco wyższy, bo 150zł bez groszy. Obydwoje pracujemy z domu, ale wiadomo, że jak nikt nie korzysta to tv, laptopy są wyłączone, poza tym nie oszczędzamy jakoś specjalnie, normalnie używam piekarnika, gotuje się codziennie, prasuję, odkurzam itp. a toster czy gofrownica to niemal co drugi dzień w użytku.
MeIike jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 17:06   #2305
rebeccaa
Zadomowienie

Czy był ktoś na Madagaskarze?

Stary 2022-09-21, 17:15   #2306
6roove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
Chyba nie, bo można mieć ogrzewanie nie z sieci np. elektryczne. W każdym razie ja kwoty nie podam, bo musialabym zerknąć w rozpiskę czynszowa a to się co chwile zmienia. Opłaty, na które uwazam, że mam jakiś realny wpływ, to właśnie prad czy gaz, no i woda. Ale tutaj zużywam jakies okropne ilości ponoc i zupełnie nie wiem, jak to możliwe. TŻ wlasnie przerabia spłuczkę, bo doszlismy do wniosku, że to może tutaj są zatopione koszty...

Nie jesteś jedyna z wodą, ja też bardzo dużo zużywam. Latem na podlewanie kwiatów na balkonie idzie dużo (już i tak przywoziłam z działki z własnej studni grawitacyjnej ), sporo idzie na kąpanie, bo przywykłam że po pracy prysznic a i przed spaniem też lubię jeszcze raz wskoczyć. Z racji że mam wodę na gaz, to wiadomo jak działa takie ogrzewanie, na początku leci zimna woda i stopniowo ogrzewa się i przez to w uj się marnuje.

6roove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 17:37   #2307
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
I jedno i drugie będzie dobre. Alpaka może trochę klaczyć. Skąd zamawiasz?

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
To chyba rozejrze się za merino jest tańsze.
Ja szukam dla dziecka. Alpake widziałam w martello, merino też mają. Nie wiem, czy mają takie większe koce.

Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 18:14   #2308
Marigold19
🦄

Cytat:
Napisane przez 6roove Pokaż wiadomość
Nie jesteś jedyna z wodą, ja też bardzo dużo zużywam. Latem na podlewanie kwiatów na balkonie idzie dużo (już i tak przywoziłam z działki z własnej studni grawitacyjnej ), sporo idzie na kąpanie, bo przywykłam że po pracy prysznic a i przed spaniem też lubię jeszcze raz wskoczyć. Z racji że mam wodę na gaz, to wiadomo jak działa takie ogrzewanie, na początku leci zimna woda i stopniowo ogrzewa się i przez to w uj się marnuje.

Z tym, że ja już niebardzo mam na czym oszczędzać- jak myję zęby, ręce czy twarz to zakręcam wodę. Kwiatki podlewam wodą z ekspresu (świetnie działa na krotony). Prysznic biorę długi, ale też w trakcie namydlania zakręcam wodę, z tym że mam włosy do pasa, ich umycie też na pewno trochę więcej schodzi...

Sama nie wiem, co mogłabym robić inaczej...

12.03.2023 r.- 12.06.2023 r.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 18:45   #2309
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
Z tym, że ja już niebardzo mam na czym oszczędzać- jak myję zęby, ręce czy twarz to zakręcam wodę. Kwiatki podlewam wodą z ekspresu (świetnie działa na krotony). Prysznic biorę długi, ale też w trakcie namydlania zakręcam wodę, z tym że mam włosy do pasa, ich umycie też na pewno trochę więcej schodzi...

Sama nie wiem, co mogłabym robić inaczej...
Skoro zużywasz ogromne ilości mimo że nie leje się strumieniami, to ja bym wezwała hydraulika i sprawdziła spłuczki, rury, żeby wykluczyć to, że skądś Ci wypływa woda. Myjesz ręcznie czy masz zmywarkę? Bo u mnie na mycie ręczne szły ogromne ilości wody, zmywarka to pod tym względem wspaniała zmiana.

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-09-21, 18:48   #2310
Norluka
Wtajemniczenie

Skamieniał mi cukier i inka. Czy są jakieś sposoby na przywrócenie tego do stanu pierwotnego? Albo przynajmniej tak, żeby się dało normalnie używać.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości