|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mieszkanie TZ a spłata kredytu
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89350852]Ja to oceniłam jedynie przez pryzmat samych pieniędzy z wyłączeniem stosunków międzyludzkich i w takim chłodnym podejściu facet jest stratny. Jak oni sobie to rozwiążą to już ich sprawa. Dla mnie facet zrobił głupotę bo o ile sama cenię sobie wspólnotę majątkową i nie chciałabym rozliczać się z partnerem co do złotówki o tyle trzeba trochę oleju mieć w głowie i swój majątek osobisty nabyty przed ślubem jednak zatrzymać dla siebie. Tutaj facet najprawdopodobniej włączy go do wspólnoty majątkowej co jest dużym ryzykiem. Jestem po prostu za tym aby przy wspólnocie zaczynać od zera tzn czego dorobiliśmy się przed ślubem stanowi naszą odrębną własność a czego po jego zawarciu to wszystko wspólne. W przypadku rozwodu nikt wtedy nie czuje się pokrzywdzony a przynajmniej nie powinien.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ale przecież ten facet do czasu wzięcia ślubu dorobił się tyle co nic, to ma zachować te załóżmy 30% mieszkania, które spłacił? Szczególnie, że z postów autorki wynika, że dobrze stoją finansowo, to serio wstyd by mi było kłócić się o te procenty z małżonkiem. To mieszkanie jest w kredycie, więc nie wiem naprawdę czym ten facet, aż tak twoim zdaniem ryzykuje. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałaś ochotę mu zrobić prezent, to zrobiłaś. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorce wątku radziłabym pogadać z mężem, po prostu. |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego piszę autorce, żeby zadbała o siebie i zabezpieczyła swój interes, a nie robiła jak ja, że wszystko dla misiaczka bo miłość i zaufanie. Więc o co chodzi? Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
Ale ja też jestem od początku zdania, że powinna zostać dopisana. Z tego, co zrozumiałam, to mąż kupił mieszkanie sam tylko dlatego, że ona zaniżała kredyt. A tak to mieszkają i dbają o nie i decydują wspólnie. Jeszcze zrozumiałabym jeśli to mieszkanie kupiłby sobie na boku, na wynajem, czy właśnie jako zabezpieczenie, to wtedy bym się o nic nie dopominała, nie wtrącała i nie dopłacała. Ale to jest zwyczajnie ich wspólne mieszkanie i według mnie najlepiej jakby prawnie też było wspólne. Tym bardziej, jeśli ona chce w nie włożyć wszystko, co zarobiła do tej pory.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Powinnas zostać dopisana, bo w tym wypadku będziesz spłacać mieszkanie które należy się wyłącznie Twojemu mężowi. No chyba ze pasuje Ci taki układ to No offence
|
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
Moim zdaniem powinnaś najpierw zaproponować, że oddasz mu pieniądze, które wyłożył na Twoje utrzymanie przez te lata, żeby być z nim na czysto. A następnie, że pozostałą kwotę, którą uzbieralaś, chcesz przeznaczyć na nadpłatę kredytu, ale chciałabyś zostać dopisana jako współwłaściciel i wspolkredytobiorca (jeżeli kredyt jeszcze zostanie).
Chociaż to takie trochę sztuka dla sztuki. Najlepiej to po prostu powiedzieć, że wtedy nie wzięłaś kredytu, bo była inna sytuacja, a teraz chcesz dołączyć i wszystkie pieniądze przeznaczyć na spłatę. Skoro wtedy razem planowaliscie wziąć ten kredyt, to nie powinno być teraz problemu z jego strony. Ja bym się głupio czuła, gdyby mi narzeczony powiedział: nie bierz kredytu ze mną, bo zanizasz, a potem gdybym chciała dołączyć do kredytu i w akcie notarialnym, to powiedział, że nie, bo to jego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 10:03 |
|
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#42 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie podpisałaś z nim ugodę (więc musiała ci ona pasować), nie wierzę, że wydałaś kilkadziesiąt tys i nie ma po tym wcale śladu, nie masz na to świadków, ktoś inny by byl wstanie udowodnć, ze to bylo za jego itp. Nie miałaś ochoty się z nim bujać po sądach, więc jesli cos odpuściłaś, to dlatego, że chciałaś. Jeszcze dziewczyna poniżej pisze, że on ci oddał kasę, więc nie wiem po co z siebie robisz ofiarę. [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89351427]Nieruchomość jest jego ale kredyt spłaca ze wspólnych pieniędzy. Bo mają wspólnotę majątkowa.[/QUOTE] Pisałam to kilka razy, ale mam wrażenie, że tego nikt nie pojmuje. Cytat:
Ona ma mu oddać ich wspólne pieniądze (które jej się udało nazbierać), które zostaną dalej wspólne i on za nie kupi coś co bedzie wspolne. No racja, że będą kwita. Ja rozumiem tak, że mieszkali 2 lata przed ślubem, planowali ślub i prowadzili wspólne gospodarstwo domowe ze wspólnym budżetem - dla mnie osobiście idealna sytuacja i jak są 2 sensowne osoby to pod względem finansowym jest to korzystniejsze niż granie do własnych bramek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#43 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie są dwie uczciwe opcje.
1. Ty spłacasz połowę mieszkania, on cię robi współwłaścicielem. Ewentualnie połowa może być powiększona o koszty utrzymania ciebie, które ponosił, żeby już było naprawdę ultra, mega sprawiedliwie. 2. Oddajesz mu tyle, ile go kosztowałaś w utrzymaniu i tyle, odkładasz sobie na czarną godzinę i nie spłacasz jego kredytu. Obie opcje są równie fair, zależy, która wam bardziej pasuje. Ja personalnie wolałabym opcję numer 2, bo jestem po jednym ciężkim rozstaniu, widziałam rozstanie znajomych, którzy mieli razem mieszkania i dziękuję, postoję. Wolę jednak jak każde ma swoje możliwości i jest jak najmniej papierów. Ale wy jesteście po ślubie, jeśli macie wspólnotę, to te pieniądze i tak są w połowie jego, więc pod tym kątem rozważałabym opcję 1. Bo w opcji 2 pieniądze są do podziału, a mieszkanie jest jego. W opcji 1 macie wspólne mieszkanie do podziału.
|
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Biorąc pod uwagę obecne ceny nieruchomości ja już bym wolała spłacać sobie sama kredyt niż wpisywać kogoś jako współwłaściciela. Ogólnie facet wkopał się kosmicznie bo zgodnie z prawem po zawarciu związku małżeńskiego bez rozdzielności spłacając kredyt hipoteczny na swoje mieszkanie teoretycznie dalej ze swojej pensji robi to tak naprawdę z majątku wspólnego i autorka może przy ewentualnym rozwodzie iść do sądu i domagać się żeby facet zwrócił jej część pieniędzy. Jakby trafił na bardzo wyrachowaną osobę to serio taka naiwność finansowa mogłaby się dla niego tragicznie skończyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89352635]No te pieniądze nie do końca są również jego bo oszczędności zgromadzone przed zawarciem związku małżeńskiego stanowią majątek osobisty autorki.
Biorąc pod uwagę obecne ceny nieruchomości ja już bym wolała spłacać sobie sama kredyt niż wpisywać kogoś jako współwłaściciela. Ogólnie facet wkopał się kosmicznie bo zgodnie z prawem po zawarciu związku małżeńskiego bez rozdzielności spłacając kredyt hipoteczny na swoje mieszkanie teoretycznie dalej ze swojej pensji robi to tak naprawdę z majątku wspólnego i autorka może przy ewentualnym rozwodzie iść do sądu i domagać się żeby facet zwrócił jej część pieniędzy. Jakby trafił na bardzo wyrachowaną osobę to serio taka naiwność finansowa mogłaby się dla niego tragicznie skończyć. [/QUOTE] W ogóle ich sytuacja finansowa jest ciężka, bo autorka dorobiła się też w trakcie trwania małżeństwa. Więc ja bym chyba postawiła na spłatę i uwspólnienie nieruchomości bo po prostu tak jest bezpieczniej dla obojga. Aczkolwiek nie byłabym zadowolona z tego rozwiązania prywatnie, ale dlatego ja jestem team #konkubinat4EVA, a ewentualnie team #rozdzielność_majątkowa_r ulez.
|
|
#48 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak to chociaż rata za kredyt będzie niższa. Rekin biznesu to to nie jest. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89351259]No ale skoro oddał Ci 30k i tyle wynosił kredyt na remont, to gdzie problem i ogołocenie, bo chyba nie rozumiem?
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] no dokladnie nie widze tu zadnej straty ani oszustwa z jego strony tinker jak zwykle tworzy nowa historie ,juz bylo jej to wypomniane ze to co teraz wypisuje kupy sie nie trzyma kiedy przeleci sie jej poprzednie watki |
|
|
|
|
#51 |
|
Rozeznanie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89352649]Tak to chociaż rata za kredyt będzie niższa. Rekin biznesu to to nie jest. [/QUOTE]
Ale czemu w ogóle zakładacie, że on chciał jakiś wielki biznes na tym zrobić? Skoro bez problemu utrzymywał Autorkę nawet przed ślubem, to raczej od początku planował wspólne życie i wspólne finanse. Ot po prostu mógł wziąć wtedy kredyt na ich mieszkanie, to wziął, po co mieliby się tułać bez sensu po wynajmach i tracić kasę. A teraz Autorka miałaby chomikować te pieniądze, rozdzielać, przeliczać, oddawać w imię jakiejś dziwnie pojętej równości zamiast po prostu wspólnie zmniejszyć sobie raty i mieć więcej kasy. Dla mnie to zabawne. No nie wiem, ja tam w małżeństwie kombinuję, jak tu najlepiej wyjść finansowo wspólnie (ale też tak, żeby każdy miał możliwości rozwoju, aby w razie czego mógł poradzić sobie samemu), a nie żeby jak najwięcej zgarnąć dla siebie. Z drugiej rozumiem też tych, co wolą mieć rozdzielne majątki. Ale to już warto ustalić sobie na początku, a nie tak w połowie zmieniać zasady gry, żeby nie było wzajemnych żali i wykiczeń. Edytowane przez aliani Czas edycji: 2022-09-22 o 14:22 |
|
|
|
|
#52 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tu się rozchodzi o to, że ona może zyskała jeszcze więcej, to dla niektórych lepiej nie mieć nic, niż się czuć frajerem bo ktoś dzięki nam jeszcze więcej osiągnął. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie tego nie rozumiem. Ja tam bym się cieszyła, jak dzięki mojej pomocy partner zacząłby więcej zarabiać i stać by nas było na więcej. A nie pluła sobie w brodę, że jestem (niby) stratna 2 lata rat, bo może kiedyśtam się rozstaniemy.
Edytowane przez aliani Czas edycji: 2022-09-22 o 18:03 |
|
|
|
|
#54 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Tylko skoro argumentem dla wpisania jako współwłaścicielkę mieszkania przy nadpłacania kredytu, autorki tematu jest to że w przyszłości może być róznie i ona zostanie z niczym w razie W, to tak samo można uznać w drugą stronę. Jak autorka z jakiegoś powodu zakończy to małżeństwo to okaże się że mąż źle "zainwestował". Nie mówię że mają się rozliczać ze wszystkiego czy coś. Bardziej mi się rozchodzi o treści w komentarzach: On ją utrzymuje, żeby ona mogła inwestować i rozwijać SWOJĄ firmę - grają we wspólnej drużynie, mają wspólny cel, tak powinno być. Ona ma dołożyć do kredytu który jest na niego - musi ją dopisać jako właścicielkę, bo różnie może być, ona musi się zabezpieczyć żeby nie stracić. Jest różnica w podejściu, po komentarzach można wnioskować że mężczyzna powinien śmiało inwestować w związek swoją kasę i nie martwić się że będzie stratny jak związek się rozpadnie a kobieta - odwrotnie. A matematyka jest taka sama dla wszystkich. Edytowane przez Airuf Czas edycji: 2022-09-23 o 09:17 |
||
|
|
|
|
#55 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie wspólne życie, że w jednym się zyskuje w innym jest się stratnym. Dla mnie to porównywalne do biadolenia, że byłam taka głupia że robiłam dzień w dzień obiad partnerowi czy kupowałam drogie prezenty. Cytat:
Matematyka jest taka, że on dopisze ja czy nie to zostaje z mieszkaniem, albo połowa. Ona będzie to mieszkanie spłacać, remontować, naprawiać i dlatego powinna być dopisana. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#56 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ogólnie jak czytam tego typu wątki i patrzę na statystyki rozwodowe to dziwi mnie że instytucja wspólnoty majątkowej (choć moim zdaniem piękna) dalej funkcjonuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy ona dopisze go jako współwłasciciela firmy którą mogła rozwinąć dzięki temu że on ją utrzymywał? Nie. I nikomu nie przyjdzie to nawet do głowy. Czytając komentarz po prostu widzę że dalej, gdzieś z tyłu głowy, ludzie mają przeświadczenie że mężczyzna wydający swoje środki na kobietę to prawidłowa sytuacja, jest ok. A kobieta musi dbać o to by nie była stratna. Rozliczać wszystko 50/50. |
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie porównanie nieadekwatne, bo firma jeśli wzrośnie na wartości na przestrzeni lat gdy są w małżeństwie to pewnie z powodu jej zaangażowania w pracy zawodowa, ten facet oprócz początkowych inwestycji prawdopodobnie nie pracuje w tej firmie i nic do niej nie ma. Z mieszkania korzystają razem i razem spłacają tu jest ta różnica, a nie kto co ma między nogami. Jakby ona mu pomogła spłacać mieszkanie ostatnie 2 lata to przepisanie na nią połowy byłoby bardzo hojne, tu jest sytuacja gdzie facet 2 lata płacił kredyt sam i 2 lata ja utrzymywał (co dla mnie nie podlegałoby rozliczeniom) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak samo z firmą. Jeśli mielibyśmy ją po ślubie prowadzić razem, to tak, chciałabym być dopisana jako współwłaściciel w odpowiedniej części, nawet jakbym przed ślubem nic w nią nie włożyła. Inaczej się w to nie bawię. Natomiast jakby mąż ją założył przed ślubem, nawet po części dzięki temu, że żyliśmy wspólnie, a ja bym w niej nic nie robiła, to nic mi do udziałów tej firmy. Chyba żebym wykładała kapitał w momencie zakładania, to zadbałabym wtedy o jakiś stosowny zapis. Tutaj nawet nie wiadomo czy firma jako firma jest coś warta. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:54.

Tak to chociaż rata za kredyt będzie niższa. Rekin biznesu to to nie jest.