|
|
#61 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Łazienkowe obyczaje + offtopy
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89364872]
Z tej perspektywy trochę to jest zabawne, że ktoś potrafi się obsrać, że syrena jest czarna, bo coś tam jest to niezgodne z biologią albo że jakaś królowa jest czarna, a przecież nie była. [/QUOTE] Syrena może być zielona. Tak samo jak elf, wampir czy uj wie co - bo nie istnieją. "Jakaś królowa" - skoro film pełni rolę historycznego, no to czarny aktor dobrany do białej postaci jest... no zły. Ogólnie rasistów rasizm nie boli, gdy ich nie dotyczy. Pewien mężczyzna w moim otoczeniu ( perfidny rasista, który za takiego się nie uważa) mówił, że to normalne, że kobietę pyta się o planowanie dziecka, bo kto by chciał pracownika, co zaraz odejdzie. Oh jakie było oburzenie, gdy jego żony nie przyleli z tym argumentem... ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Z nazwami to... zabawne. Gdy koleżanka Ania prosi, by nikt nie nazywał jej Anką tylko Anią lub Anną to ludzie starają się tak właśnie mówić. No nie lubi dziewczyna. A w przypadku słów, które obrażają całe grupy jest wielki ból pupy. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-09-29 o 11:21 Powód: Słownictwo. |
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#63 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89364947]
W kontekście wcześniejszych sformułowań to Twój dziadek mógłby mówić wyżydzić, Ty mogłabyś tak mówić gdybyś miała urodę semicką.[/QUOTE] O, to dobrze, bo akurat mam!
|
|
#65 |
|
Konto usunięte
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89365093]Syrena może być zielona. Tak samo jak elf, wampir czy uj wie co - bo nie istnieją.
"Jakaś królowa" - skoro film pełni rolę historycznego, no to czarny aktor dobrany do białej postaci jest... no zły.[/QUOTE] Ludzie na potęgę mylą dokumenty i fabularyzowane filmy kostiumowe, a nawet fantasy na równi przypisując im bycie dziełem historycznym i mającym oddawać realia danej epoki czy postaci. A przecież dzieła filmowe również te historyczne, tak jak teatralne często są formą interpretacji twórców. Czasami bardzo groteskowej jak na przykład serial 'Wielka' częściowo oparty na biografii Katarzyny Wielkiej. Także w 99% oburzenie na temat rasy jest na wyrost. Już w czasach teatrów aktorzy często odgrywali postacie, które na przykład były innej płci niż oni sami, więc serio da się poruszać w obrębie pewnej umowności i świat się nie zawali. Mnie najbardziej rozśmieszyły jęki, że w fotosach do filmu o Kościuszce jego towarzysz jest czarnoskóry i znowu Netflix wciska swoje multikulti gwałcąc polską historię... No jak ktoś zna prawdziwą historię Kościuszki to wie, że jego najlepszym kumplem był były niewolnik, a on sam był wielki przeciwnikiem rasizmu. ![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Jeżeli jakieś wyrażenie jest potencjalnie drażliwe i nie jest to tajemnica dla większości społeczeństwa to może lepiej w ogóle go unikać niż dopytywać każdej jednej osoby czy jej pasuje. |
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89365108]Obcą nie. Jednak tu mówimy o grupie społecznej, która mówi "nie nazywajcie nas tak". I to uważam, że wystarczy.[/QUOTE]
Totalnie się z tym zgadzam. W ogóle polecam spojrzeć na frazeologię i przysłowia polskie... Tam można znaleźć takie rzeczy, że ho ho... Antysemityzm pełną gębą
|
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Trzepotko w moim subiektywnym odczuciu słowo ciemnoskóry jest neutralne i owszem, jest odniesieniem do koloru skóry. Zwykle okoliczności nie wymagaja określenia nacji czy koloru skóry, wyznania. Ale jeśli już zachodzi potrzeba to ja osobiście zawsze używam słowa ciemnoskóra i chyba podobnie robi wiekszość moich znajomych.
A kiedy się spotykam z obcymi osobami to nie mówię rzeczy, które mogą ich urazić, łącznie z używaniem zrobię imion. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#69 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 08:39 |
|
|
|
|
#70 |
|
Konto usunięte
|
Pytanie. Mamy film fantasy, gdzie jest mix aktorów o najróżniejszych odcieniach skóry.
Czy powiedzenie "wolałabym, aby z x plemieniu byli sami biali, a w y azjaci" jest rasistowskie? Czy oczekiwanie, by na ekranie był podział kolorów w zależnie od plemion, narodów, grup będzie rasizmem? |
|
|
|
|
#71 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 08:39 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- [1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89365093]Syrena może być zielona. Tak samo jak elf, wampir czy uj wie co - bo nie istnieją. "Jakaś królowa" - skoro film pełni rolę historycznego, no to czarny aktor dobrany do białej postaci jest... no zły. Ogólnie rasistów rasizm nie boli, gdy ich nie dotyczy. Pewien mężczyzna w moim otoczeniu ( perfidny rasista, który za takiego się nie uważa) mówił, że to normalne, że kobietę pyta się o planowanie dziecka, bo kto by chciał pracownika, co zaraz odejdzie. Oh jakie było oburzenie, gdy jego żony nie przyleli z tym argumentem... ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Z nazwami to... zabawne. Gdy koleżanka Ania prosi, by nikt nie nazywał jej Anką tylko Anią lub Anną to ludzie starają się tak właśnie mówić. No nie lubi dziewczyna. A w przypadku słów, które obrażają całe grupy jest wielki ból pupy.[/QUOTE] Pamiętam, że w podstawówce miałam taka koleżankę, która uwielbiała zwracać się do mnie w formie mojego imienia, która mi się nie podoba. jak ja nie lubiłam tej dziewczyny
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rasizm dyskusja.
Czytam sobie o tym nieszczęsnym "murzynie" i cóż...nie rozumiem o co chodzi. ",Czarnuch" owszem, brzmi pejoratywnie ale "murzyn"? Dla mnie to zupełnie neutralne słowo i widzę, że językoznawcy też są podzieleni (Miodek i Bralczyk uważają to słowo za neutralne). Kuriozalna jest dla mnie opinia Johna Godsona, który w 2011 roku pytany o to uważał że to słowo jak słowo o nic w nim obraźliwego i nagle zmienił zdanie. To powoduje, że zastanawiam się nad tym, jak wielką moc mają media, jak bardzo kreują rzeczywistośc i jak bardzo mają wpływ nawet na tak osobisye odczucia. A rasizm działa w dwie strony. Michelle Obama pisała w swojej książce, że w jej czasach szkolnych dzieciaki pytały ją dlaczego mówi jak biała, a nie jak czarna (używała zwykłej angielszczyzny nie skracając końcówek, co podobno jest charakterystyczne dla afroamerykanów). Bill Cosby zatrudniał niemal wyłącznie czarnuch aktorów, białych tylko jako "reprezentację". Biali mają swoje za uszami jeśli chodzi o rasizm i to wiadomo, ale wydaje mi się że czarni wiele nie są lepsi. Po prostu nie mieli możliwości pokazać tego na taką skalę jak biali. Ciekawe jak widzą to Azjaci. Bo w sumie Romowie też wolą we własnym sosie.
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#74 |
|
Konto usunięte
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89364815]Ale kto chce zmieniać nazwy ciast? W całej tej dyskusji, która przybrała w PL na sile od czasów BLM ciągle są czarni, którzy mówią wprost 'nie używaj tego słowa, ono mnie obraża', tłumaczą czemu, proponują zamienniki, a przychodzi jakiś Tomek i pisze im, że DLA NIEGO to nie jest obraźliwe, on nie widzi w tym problemu, więc czemu ludzi miałoby obchodzić co uważają czarni, skoro on uważa inaczej, ciągle tylko ja, ja, ja. I jednocześnie twierdzi, że rasizm nie istnieje i to jakieś brednie. A takim Mirkom wtórują tacy, którzy jak Ty na siłę szukają problemu.
'To, co, mamy teraz zmienić nazwy ciast?' 'Ale ja tego nie używam z zamiarem obrażenia kogoś' 'Ale co z M*rzynkiem Bambo, mamy teraz wymazać ten wiersz ze świadomości, przecież od dziecka go uwielbiam i codziennie czytam do poduszki' 'Ale to już nie można przebrać się za Michaela Jordana na Halloween' Piszesz w takim tonie, który wielokrotnie już widziałam w tego typu dyskusjach. Ktoś mówi 'nie nazywaj mnie tak, to mnie obraża', a Ty szukasz gdzie tylko się da argumentów, które w ogóle nie są problemem, żeby tylko ignorować ich głos. Kogoś jakieś określenie obraża, zawsze słyszał je w towarzystwie przemocy czy wyzwisk? ALE CO Z CIASTEM MURZYNEK, jak je teraz będziemy nazywać. To jest przecież problem, który musimy się teraz zająć, co tam jakieś nierówności rasowe, agresja policji czy dyskryminacja, odczucia czarnych. Co z moim ulubionym murzynkiem? Wierzę, że robisz to nieświadomie, ale to jest absurdalne i niewłaściwe. Zresztą na każdym kroku mnie to bawi jak o to czy jakieś określenie jest obraźliwe pyta się ludzi, którzy tak określani nie są. Może zróbmy ankietę czy słowo 'dz**ka' jest obraźliwe wśród klientów sex workerek albo wśród facetów ogółem. Identyczny poziom absurdu. Ale wiadomo, dla niektórych w każdej sprawie licz się tylko co ja uważam, jak ja coś odbieram, co ja chcę, co mi pasuje, ciągle tylko ja, ja i ja To jest okropna głupota. W wielu badaniach wychodziło, że rasizm czy seksizm to rzeczy bardzo głęboko w nas zakorzenione. Np. badanie z wysyłaniem do pracodawców CV gdzie wysyłano identyczne dokumenty, różniła je tylko płeć pracownika i zauważono istotną różnicę - częściej pracę dostawali faceci. Blind auditions u muzyków. Seksizm czy rasizm nie wygląda tak, że ktoś zaciera rączki jak by tu dowalić czarnym, w wielu przypadkach jest nieuświadomiony, więc żeby to zwalczać trzeba wprowadzić rozwiązania, które temu zapobiegają. Inaczej będzie się to utrwalało, przechodziło z pokolenia na pokolenie, w naszych zachowaniach, sposobie myślenia itd. Sorry, ale trzeba mieć zerowe pojęcie o historii i psychologii, żeby twierdzić inaczej. Dopóki uciśnione grupy nie protestowały ostro, to nic to nie dawało, więc takie oczekiwanie, że problem feminizmu sam się rozwiąże jak przestaniemy o nim mówić i udawać, że go nie ma zaprowadziłoby nas do tego, że dalej byśmy nie miały praw studiować, a Ty byś myślała, że mol herbaty to jakiś owad, który żeruje w torebce herbaty i nie mogła wyliczyć jaką ilością wody trzeba zalać herbatę.[/QUOTE]Kasia Ty to chyba zasad socjologi nie ogarniasz co? Bo Twoje indywidualne ja w odniesieniu do całej społeczności To możesz zatrzymać dla Ciebie. Sorry ale jakbyśmy mieli uwzględnić w dialogu społecznym wszystko co potencjalnie może urazić jednostkę to by była cisza w eterze bo każdy bałby się odezwać. Odnieś się może do faktów że w USA nie ważne czy nie dostaniesz pracy, czy wyrzucą Cię z mieszkania czy też zostaniesz oskarżony o molestowanie. Będąc czarnym wystarczy że powołasz się na rasizm i zrobisz w okół tego szum i po sprawie. Pamiętaj że kij ma zawsze dwa końce i to o co tak dumie walczysz inni wykorzystują na własne cele. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a Czas edycji: 2022-09-30 o 00:02 |
|
|
|
|
#75 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeśli ktoś nie widzi różnicy między ,,czarnoskórym/ciemnoskórym'' a ,,Murzynem'', to znaczy, że nie widzi różnicy między przymiotnikiem a rzeczownikiem. To słowo nie ma konotacji geograficznych jak Afroamerykanin czy Latynos, nie ma równie neutralnych odpowiedników jak blondynka/brunetka/szatynka (bo mówienie per ,,białas'' bez powodu do obcych na pewno neutralne nie jest). W ogóle nie rozumiem, po co go używać poza jakimś zamkniętym gronem, gdzie rzuci się czasem frazeologizmem bez zbytniego rozkminiania. I zgadzam się w pełni, że sprowadzanie tej dyskusji do ciasta murzynek to samozbłaźnienie. ---------- Dopisano o 01:54 ---------- Poprzedni post napisano o 01:49 ---------- [1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89365865] Odnieś się może do faktów że w USA nie ważne czy nie dostaniesz pracy, czy wyrzucą Cię z mieszkania czy też zostaniesz oskarżony o molestowanie. Będąc czarnym wystarczy że powołasz się na rasizm i zrobisz w okół tego szum i po sprawie. Pamiętaj że kij ma zawsze dwa końce i to o co tak dumie walczysz inni wykorzystują na własne cele. [/QUOTE] Dlaczego ktoś miałby odnosić się do USA dyskutując o polskim słowie? |
|
|
|
|
|
#76 |
|
Konto usunięte
|
Moje indywidualne 'ja'? Tak się składa, że w tej sprawie słucham opinii ludzi, których temat dotyczy i tym się kieruję, jak ktoś prosi, żeby nie używać określenia x, to tego nie robię i nie rozumiem czemu to miałby być problem.
Czemu piszesz o 'potencjalnym urażeniu jednostki', skoro tutaj masz świadectwo społeczności czarnych Polek i Polaków, którzy wielokrotnie publicznie się wypowiadali, że to słowo ich obraża. To nie jest potencjalne, tylko jawne. Ale wiadomo, klasyczny argument 'nie da się nigdy nikogo nie obrazić' albo 'zaraz już się nie będzie można odezwać', więc po co robić cokolwiek. Co do sytuacji w USA, to chyba Ty nie masz wiedzy z zakresu socjologii skoro uważasz, że bycie czarnym w Stanach to przepustka do przywilejów i faworyzowania w sprawach sądowych czy rekrutacyjnych. I to dość rażące przekłamanie, już nawet pomijając podobne sytuacje co zamordowanie Floyda. A tak poza tym to piszemy o zagadnieniach językowych w kontekście czarnej społeczności w Polsce, co ma do tego sytuacja prawna ludzi w Stanach, jaka by nie była, co to ma wspólnego z tematem? Edytowane przez d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75 Czas edycji: 2022-09-30 o 07:38 |
|
|
|
|
#77 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Biorąc pod uwagę tą dyskusję w której roważamy zasadność nazywania ciasta "murzynkiem" widać że ten zachodni trend bardzo mocno zakorzenił się już w myśli europejskiej. Zresztą widać to choćby po Francji gdzie podziały społeczne zaczynają kształtować się dokładnie na wzór amerykański. W zakresie samej nazwy ciasta to dodam tylko że w Polsce funkcjonuje sieć pizzerii Gruby Benek i jakoś nikogo to w oczy nie kole. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#78 |
|
Konto usunięte
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89365910]
Biorąc pod uwagę tą dyskusję w której roważamy zasadność nazywania ciasta "murzynkiem" widać że ten zachodni trend bardzo mocno zakorzenił się już w myśli europejskiej. Zresztą widać to choćby po Francji gdzie podziały społeczne zaczynają kształtować się dokładnie na wzór amerykański. [/QUOTE] No, tak, masz rację, oczekiwanie, że jedno słowo na (swoją drogą niezbyt popularne) ciasto zostanie zmienione to już za wiele, świat się przewraca do góry nogami, lewacka dyktatura. Swoją drogą przesłuchałam wiele rozmów z czarnymi Polakami i ani razu nie przypominam sobie, żeby ktoś z nich w ogóle poruszał ten temat, więc nie rozumiem skąd w ogóle założenie, że wszyscy realnie chcą takiej zmiany i musimy teraz koniecznie wymyślić nowe słowo. Nie rozumiem czemu ten argument pojawia się w ogóle w dyskusji, mam wrażenie, że tylko ludzie oburzający się na całą akcję i koniecznie chcący zachować to słowo gadają o tym cieście i nagle się okazuje, że każdy to ciasto uwielbia i co zrobimy, jak można inaczej nazwać czekoladowe ciasto [1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89365910]W zakresie samej nazwy ciasta to dodam tylko że w Polsce funkcjonuje sieć pizzerii Gruby Benek i jakoś nikogo to w oczy nie kole. [/QUOTE] I co w związku z tym? |
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-09-30 o 15:06 |
|
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89365925]No, tak, masz rację, oczekiwanie, że jedno słowo na (swoją drogą niezbyt popularne) ciasto zostanie zmienione to już za wiele, świat się przewraca do góry nogami, lewacka dyktatura.
Swoją drogą przesłuchałam wiele rozmów z czarnymi Polakami i ani razu nie przypominam sobie, żeby ktoś z nich w ogóle poruszał ten temat, więc nie rozumiem skąd w ogóle założenie, że wszyscy realnie chcą takiej zmiany i musimy teraz koniecznie wymyślić nowe słowo. Nie rozumiem czemu ten argument pojawia się w ogóle w dyskusji, mam wrażenie, że tylko ludzie oburzający się na całą akcję i koniecznie chcący zachować to słowo gadają o tym cieście i nagle się okazuje, że każdy to ciasto uwielbia i co zrobimy, jak można inaczej nazwać czekoladowe ciasto I co w związku z tym?[/QUOTE]Jaki to ma związek? Ano taki że słowo gruby skierowany w stronę żywej osoby może urazić natomiast w odniesieniu do rzeczy jego wydźwięk nie będzie negatywny patrz "gruba książka" lub choćby przytoczona nazwą pizzerii. Tak samo słowo murzyn skierowane do osoby czarnoskórej dla mnie będzie obraźliwe ale nie jest takie w sytuacji nazewnictwa ciasta. Dla mnie to jest właśnie przekroczenie granicy zdrowego rozsądku kiedy ktoś prosi abym nie nazywała jakiegoś przedmiotu w dany sposób bo go to obraża. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawa sprawa, że profesorowie mają wiedzieć co kogo uraża/powoduje dyskomfort. Tak samo ty nie byłaś w czyichś butach więc skąd możesz wiedzieć. Poprostu uważasz, że ludzie wydziwiają z tym całym rasizmem i przez twój post przebija pogarda. Bardzo segregujący wpis. Przecież to jest tak prosta sprawa, skoro skoro ktoś sobie nie życzy, to z czym dyskutować. To jakbym przekonywała, że słowo cygan jest piękne i kojarzy się z dzwonnikiem z Notre Dame i błyskotkami, to niemożliwe, żeby kogoś obrażało. Taka ona i o co chodzi z tym grubym Benkiem? Argument w stylu "a moje byłe to lubiły". Nie ma odpowiednika tego słowa dla innych osób, które się ściśle odnosi do "rasy". Chyba, że właśnie "białas" ale tu nikt nie ma wątpliwości, że to słowo nie jest neutralne. Np. Azjata wskazuje kontynent, Latynos podobnie. Jak wyżej ktoś napisał to jest używane w kontekście "oooo, Murzyn!". Akurat wczoraj przypadkiem oglądali w pracy Rydzyka jak wołał "ooo Murzyn!, patrzcie go, on się wcale nie umył!" I tłum zachwyconych żarcikiem babć. Albo na zbiórce mydła do Afryki tekst nauczycielki "hłe, hłe, po co Murzynom mydło i tak będą czarni, hłe, hłe" Takich prymitywnych tekstów nie słyszałam z użyciem słow ciemnoskóry/czarnoskóry. No jak ktoś nie wie, że się nie używa tego słowa to czego się spodziewać po takiej osobie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2022-09-30 o 09:25 |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-09-30 o 09:19 |
|
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89365907
No, właśnie, tylko że widzisz, w tej dyskusji nie chodzi o Twoją opinię, bo to słowo Ciebie nie dotyczy. Ciebie to słowo nigdy nie będzie obrażać i trochę nie rozumiem czemu zamiast posłuchać głosu ludzi, których ono dotyczy, oceniasz za nich jak mają je odbierać. I skąd założenie, że językoznawca powinien decydować o ewolucji języka? No, tak, masz rację, bo to nienormalne, że człowiek przez 10 lat zmienił poglądy i opinie na dany temat. Wiadomo, że poważny człowiek od czasów liceum przez całe życie na każdy temat myśli dokładnie to samo co jak miał 16 lat. Na jakiej podstawie tak uważasz? Moje indywidualne 'ja'? Tak się składa, że w tej sprawie słucham opinii ludzi, których temat dotyczy i tym się kieruję, jak ktoś prosi, żeby nie używać określenia x, to tego nie robię i nie rozumiem czemu to miałby być problem. Czemu piszesz o 'potencjalnym urażeniu jednostki', skoro tutaj masz świadectwo społeczności czarnych Polek i Polaków, którzy wielokrotnie publicznie się wypowiadali, że to słowo ich obraża. To nie jest potencjalne, tylko jawne. Ale wiadomo, klasyczny argument 'nie da się nigdy nikogo nie obrazić' albo 'zaraz już się nie będzie można odezwać', więc po co robić cokolwiek. Co do sytuacji w USA, to chyba Ty nie masz wiedzy z zakresu socjologii skoro uważasz, że bycie czarnym w Stanach to przepustka do przywilejów i faworyzowania w sprawach sądowych czy rekrutacyjnych. I to dość rażące przekłamanie, już nawet pomijając podobne sytuacje co zamordowanie Floyda. A tak poza tym to piszemy o zagadnieniach językowych w kontekście czarnej społeczności w Polsce, co ma do tego sytuacja prawna ludzi w Stanach, jaka by nie była, co to ma wspólnego z tematem?[/QUOTE] Kurde nie umiem cytować w telefonie. Spróbuję się jednak odnieść. Mnie słowo nie dotyczy, ale rozważam je sobie czysto teoretycznie i językowo. I mam do tego prawo przecież. Zastanawiam się co się takiego wydarzyło przez te 10 lat że nagle powszechnie używane słowo stało się obraźliwym. Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2022-09-30 o 09:24 |
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
Już naprawdę jak napisal ktoś już wcześniej, nie widzisz różnicy między przymiotnikiem, a rzeczownikiem.
To porównanie by miało rację bytu gdyby Murzyn=coś ciemnego i teraz przesada zmieniać zupełnie słowo używane w różnych kontekstach i na określenie różnych rzeczy. No tak nie jest. Ciasto jest ciemne więc jest nazwane jak ciemnoskóry człowiek o pochodzeniu Afrykańskim. Jak powiesz "gruba książka" przy osobie z nadwagą to nikomu nie przyjdzie nawet do głowy skojarzenie, a spróbuj przynieść ciasto cycki murzynki do grupy nastolatków, gdzie jest jedna ciemnoskóra dziewczyna, jestem pewna, że śmiechów by nie było końca. (Haha, twoje też są takie słodkie?) Opcją 2 to by zapadło wymowne milczenie i porozumiewawcze spojrzenia, bo aż się prosi o żarcik, ale nie bardzo wypada. Albo prosisz w cukierni o kostkę murzynka i masz te świadomość, że pół kolejki myśli "heheh, murzyn kupuje murzynka, ale jaja", a jak się znajdzie jakiś odważny pijaczek to powie to na głos, albo walnie coś w stylu "hehe no wiadomo, że w Afryce to kanibale". Oczywiście nie chodzi o ignorowanie koloru skóry, pochodzenia, ale odcięcie od tego okropnego słowa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#88 | |
|
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ty w swoim wpisie udowadniasz, że grupa poszkodowana wcale taka nie jest, a w sumie to gdyby dać szansę to by w drugą stronę był rasizm. Bo może i tak, ale było inaczej i teraz ból tyłka o to, że są jakieś przywileje dla prawnuków wykorzystywanych ludzi. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale ja sama też nie potrafiłabym wymyślić lepszego, żeby jakoś wszystko doprowadzić to jako takiej równości. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Raczkowanie
|
A może po prostu być miłym i widząc, ze coś komuś przeszkadza nie mówmy tego? Jeżeli osoba niskorosła mówi, że "karzeł" ewentualnie "kurdupel" jest krzywdzące i negatywnie nacechowane to po co to używać. Jeżeli osoby ciemnoskóry w Polsce mówią, że "Murzynek Bambo" je drażni i jest krzywdzące to czemu to używać? Na przekór, bo dla Ciebie to głupie? To nie ty zmagasz się ze stygmatyzacją, nie ciebie dotyczy problem, a ich. Była akcja w PL "Dont call me Murzyn" a ludzie się ciskali, że jak to?! No tak to. Ja sama za dzieciaka byłam wyzywana od okularników i innych do takiego stopnia, że przestałam nosić okulary i się ich wstydziłam. Dzieciaki z ciemną skórą po wyzywaniu przez rówieśników nie zdejmą sobie skóry albo jej nie przemaluje. Kogoś dotykają niektóre słowa to z nich nie korzystajmy. Po prostu.
---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- - Podkreślam, że słowo Murzyn było niegdyś neutralne, a w każdym razie najlepsze z możliwych, można znaleźć bez trudu neutralne i pozytywne konteksty tego rzeczownika, a osoby, które używały go w latach osiemdziesiątych czy dziewięćdziesiątych, nie mają w żadnym razie powodu do wyrzutów sumienia. Jednak słowa zmieniają skojarzenia i wydźwięk w toku naturalnych zmian świadomości społecznej. Dziś słowo Murzyn jest nie tylko obarczone złymi skojarzeniami, jest już archaiczne - napisał prof. Łaziński. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.