|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1591 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy IV
Xantia, tak, nasza niania jest po 60-tce, nie wiem ile dokładnie ma lat, ale dzisiaj z nią porozmawiam na pewno! Nie chcę jej właśnie urazić, bo nawet ją polubiłam już, ale z kolei to moje dziecko i ja jej płacę za to, żeby ono było bezpieczne, miało dobrą opiekę, i zapewniony prawidłowy rozwój ... chyba ...
Kurcze, już się stresuję, a nie powinnam przecież nie? W końcu mam prawo mieć jakieś uwagi i wymagania...
#1592 |
Zakorzenienie
|
Juleczko, oczywiście że masz prawo mieć uwagi i wymagania! Przecież Mati to najcenniejsze co masz w życiu i jest zrozumiałe, że chcesz dla niego jak najlepiej! Spróbuj być wiesz, "duplomatyczna", będzie dobrze!
![]()
#1593 |
Zadomowienie
|
hej kobitki!
jakos ostatnio czasu mi ubywa i nie mam kiedy wkleic obiecanych zdjec ![]() ![]() jestem załamana... przeryczalam wczoraj pol dnia , ale ze mnie matka pozal sie boze ![]() ![]() ![]() a jedyne co mi przychodzi do glowy to ta prochnica moze byc od lekarstw ![]() ![]() juleczko koniecznie porozmawiaj z niania! ![]() ja ostatnio mam schizy ze starzy faceci ktorzy dotykaja mi dziecko to pedofile i nie pozwalam juz nikomu obcemu tknac misia . moze dlatego ze przytrafila mi sie ostatnio nieziemska historia na sama mysl o ty jest mi niedobrze. bylam z misiem i tz na placu zabaw, ful dzieci. mis bawil sie z tz a ja na laweczce odpoczywalam i zwrocilam uwage na oblesnego faceta ktory szedl w kierunku placu, starszy, czysto ubrany ale bylo w nim cos co mi sie nie podobalo. usiadl na laweczce niedaleko mie tak ze katem oka go widzialam i....co tez zaobserwowalam, otoz za kazdym razem gdy przebiegala, kolo niego dziewczynka albo w zasiegu jego wzroku oblizywal sie , mierzyl ja wzrokiem i zatrzymywal swoj wzrok na jej nozkach ![]() ![]() przepraszam za bledy ale sie spiesze zeby wam to wszystko opisac, a misio wstanie zaraz. wpadne pozniej ale nie obiecuje , postaram sie bo mi teskno za wami choc was podczytuje to jednak to nie co rozmowa z wami, lubie z wami poklikac a nie zawsze mam mozliwosc niestety ... ![]()
#1594 |
Zadomowienie
|
Witajcie ja tylko wpadłam żeby się przywitac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1595 | |
Zakorzenienie
|
![]()
hej z rana
![]() ![]() Polek śpi a ja szybko nadrabiam czytanie ![]() Ajanna obiecalam sobie jak dziś korekta przyjdzie popołudniu pędzę na rynek po wielka dynię ![]() ![]() a tak nawiązując jak pracuję inwencja twórcza do obiadów jest u mnie niemal zerowa ![]() ![]() Cytat:
![]() Juleczko ![]() ![]() co do niani to starsza osoba z takim trudniej ale myśle ze musisz jej swoje uwagi przedstawic i liczyc ze sie dostosuje (moja tesciowa nie odpuszca ciagle dziwga Polę - "bo ona chce" - ja juz dałam za wygraną ...) Xantia super ze macie taka nianię moja mam widze tez sporo Polę uczy i bardzo mnie to cieszy zresztą ja bardzo szybko dużo rzeczy umiałam więc wiedzialam, ze to zasłga mamy ![]() ![]() olunek ja staram sie tej schizy pedofilowej nie mieć już mam na temat jelitek Poli i na razie starczy ale obawiam się przyszlosci i akcelareacji dojrzeania naszych dzieci teraz przecietna 12latka to takie ma doswiadczenia i przeżycia jak 14-15 latka i to mnie doluje bo strasznie skraca sie dzieciństwo naszym dzieciom ... a dzis nas córka rozbroila nauczyłą sie dawac buzi w usta - podpatrzyła nas ![]() ![]() ![]() ufff ale napisałam elaborat dziś ...
![]() ![]() |
![]() |
#1596 |
Zakorzenienie
|
juleczko jak najbardziej porozmawiaj z nianią delikatnie
![]() Masz prawo do wyrażenia swojej opinii, dobro Matiego i jego rozwój jest najważniejsze i skoro powierzyłaś go pod opiekę niani to musi postępować według twoich wskazówek ![]() Powodzenia na rozmowie ![]() olunek no widzidz twoja czujność okazała się słuszna, a ile takich chodzi po świecie to nawet sobie sprawy nie zdajemy ![]() Ja też nie pozwalam nikomu obcemu dotykać, głaskać Hani - zwracam poprostu uwagę na to ![]() Policja jeździła przez jakiś czas, ale ostatnio już jej tam nie widziałam. Moim zdaniem przy takich dużych placach zabaw powinny być jakieś patrole non stop ![]() Hanusia jeszcze śpi, po 12:00 przyjeżdża do mnie przyjaciółka też Hania, która przyleciała z Londynu (ta do której lecimy w październiku) i potem jedziemy do Bożeny jeszcze z Kasią. Bo to jest tak że jest nad piątka - Bożena, Kasia, Hania, Karolina i ja. Hania mieszka w Londynie, Karolina w Irlandii, ale zawsze staramy się tak, żeby Karolina i Hania przyleciały w jednym czasie, ale w tym roku się tak niestety nie udało, bo Karolina była w lipcu, a Hania ze względu na zmianę pracy przyleciała wczoraj. Ale w październiku Karolina przyleci też na kilka dni do Hani do Londynu wtedy, kiedy my tam będziemy ![]()
#1597 |
Zakorzenienie
|
minisia udanego spotkania!
Masz rację w takich miejscach jak parki Patrole powinny być bardzo często - u nas są kameralne place zabaw czasem nawet sie przenoszę, bo jesteśmy same a chcę by Pola sie z dziećmi pobawiła ![]()
![]() |
#1598 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko nadal śpi
![]()
#1599 |
Wtajemniczenie
|
Patrilla ja uwielbiam chodzić na bazarek owocowo-warzywny, ale u nas jest tylko w sob i nd, więc czasem trudno się wybrać, a poza tym nie bardzo daje się tam wjechać z podwójnym wózkiem
![]() Juleczka co do niani, to moją teorię znasz - u mnie górna granica wieku to 26 lat, ze starszymi nie rozmawiam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1600 |
Zakorzenienie
|
Olunek
![]() ja tez jestem za tym aby byly patrole w takich miejscach.. w aprku kolo naszego mieszkania w anglii byl taki fajny spalsh park czyli dla malych dzieci super atrakcja, bawily sie w wodzie i biegaly w samych pieluszkach lub majteczkach i tam byl zakaz fotografowania.. tam zatrzymywali nawet jak ktos za dlugo stal i gapil sie na dzieciaki jesli nie byl z rodziny ![]()
#1601 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam sie z ajanna w 100%
![]() |
#1602 |
Wtajemniczenie
|
a co do pedofilii, to ja nie jestem aż tak wyczulona jak Olunek. chociaż może jak bym zobaczyła to samo, to bym była
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1603 |
Raczkowanie
|
CZesc dziewczyny
![]() Długo nie pisałam nic, ale czytam w miarę na bierząco. Niestety ostatnio Mati był chory i trochę sie opóściłam... w piątek dostał gorączkę, pojechalismy do ośrodka, bo wizja soboty i niedzieli bez lekarza troche była przerażająca. Niestety naszej doktorki nie było, no i dostalismy diagnoze zapalenie uszka, i antybioryk...Cholerka taka jestem na siebie wściekła, ze mu dałąm to lekarstow, bo dzis na kontroli juz u naszj P doktor okazało się ze to ... zęby ![]() ![]() Przepraszam ze tak na poczatku o nas pisałam , ale musiłam sie wygadac... juleczka koniecznie pogadaj z nianią, bo inaczej bedziesz sie dreczyc psychicznie, moze zrozumie i dostosuje sie do Twoich wymagan. Ja tez sie boję zostawiac Matiego u teściów własnie ze wzgledu na psa. Mają duzą suke ok 4 lata, iu jest strasznie zazdrosna o małego, podskakuje zaraz jak tesciowie mają Matiego na rekach... kurde a ja sie boję, po porstu nie wierze obcym psom... moze ten piesek nic nie robi Mateuszkowi, ale dlaczego mają siedziec w domu niani, lepiej na zewnątrz ![]() Trzymam mocno kciukasy, zebys sie nie denerwowała rozmową i zeby niania sie poprawiła ![]() co do podejrzanych typków to my mieszkamy w małej niejscowości wiec raczej wszyscy sie znają, wiec niebezpieczenstwo prawie zerowe, Ale przerazające jest to ze Matiego rwie do obcych, chodzi zaczepia i sie smieje.. kurde on to chyba sie niczego nie boi niestety... trzyba go bedzie uczyc ostrożnosci... Nietstey chyba kazda z nas ma jakiej niesmaczne doswiadczenia z obleśnymi... :/ kropka bylismy w Krakwoie przez poprzedni weekend, ale mielismy strasznie zabiegany czas. Ale juz dawno miałam spytac w jakich okolicach mieszkasz ![]() ![]() ![]() ![]() patrilla Mati tez nauczył sie całować jak sie na nas zapatrzył ![]() ![]() minisia ale sobie poklachacie, chyba tak sie pisze ![]() olunek nie martw się przeciez mleczaki wpyadają, wiem ze mała pociecha... ale kiedys czytałam ze próchnica jest troche dziedziczna i nic nie poradzisz... ok zmykam do pracy, do potem
#1604 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny, za wypowiedzi na temat niani
![]() No to jestem po rozmowie z nianią... Poszło nieźle, byłam delikatna, ale powiedziałam wszystko to co chciałam ![]() ![]() ![]() Poza tym trochę mnie zmartwiła, bo poprosiła o tydzień wolnego (to jeszcze przed moją rozmową) bo jedzie jej syn do Niemiec do jej córki i wnuczki i ona ich widzi raz w roku i bardzo chciałaby z nim jechać i ich zobaczyć. No zgodziłam się ![]() Co do przytulania i noszenia - nie zwróciłam jej na to uwagi, bo uznałam że to nie jest złe ![]() ![]() ![]() ![]() olunek, nie martw się, to tylko mleczaki ![]() Pati, no to cieszę się, że u was nocka też lepsza ![]() Mati jak chce dać buzi to z otwartym dziobem ![]() minisiu, miłego spotkanka ![]() ajanna, wiem, znam twoje zdanie ![]() ![]() A ja już nawet wymyśliłam plan ![]() ![]() ![]() Madziu, buziaki dla ząbkującego Matiego ![]() ![]() ![]() Niania właśnie ululała Maiego do snu (pierwszy raz i to w 5 minut) i poszła sobie ![]() ![]() A ja idę jakiś obiad zacznę robić ![]()
#1605 |
Zadomowienie
|
dziekuje dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jezeli chodzi o nianie to ja mam male doswiadczenie wlasciwie zadne hehe ale to nie jest tak ze nie pozwole jej brac misia na rece czy cos w tym stylu, poprostu najpierw musze jej zaufac. sama bylam niania i wiem na co zwracac uwage, ale najwczesniej niania u nas w planach za pol roku moze za rok. narazie nie ma takiej potrzeby- ja siedze z misiem. a to ze mam ograniczone zaufanie do obcych uwazam za duuuzy +. nie popadam tez w skrajnosc nie izoluje miska poprostu zwracam uwage na to , rozgladam sie obserwuje zachowania innych ( wczesniej tez tak mialam zanim mis sie urodzil)a jak mi sie cos nie podoba to mowie nie i wlasnie tego NIE nauczylam sie odkad mis jest na swiecie. kiedys pewnie nie powiedzialabym prosze nie dotykac mojego dziecka a teraz mowie to stanowczo no bo jezeli ktos ma czyste sumienie i troche wie co sie dzieje dookola nas to zrozumie moje zachowanie i go nie uraze tym .nie pozwalam robic zdjecia misiowi obcym. fakt sama daje zdjecia do netu tu na watek ale to ja wybieram jakie i napewno nie beda to zdjecia nagie czy w kapieli.jestem za wychodzeniem do ludzi za poznawaniem nowych osob ale jestem tez ostrozniejsza w takich sytuacjach. no bo dziewczyny przyznajcie ze nieraz nie zwracacie zupelnie uwagi kto siedzi obok na lawce na placu zabaw ja tez nie zwracalam zbytniej uwagi na to do czasu "przygody" z tamtym czlowiekiem.no to sie wygadalam ...uffffffff. a co do psa to ja mam labusia i wszystko moje dziecie z nim robi. wklada palec do oka i ucha , siada na nim , turla sie po nim, gryzie ogon. wiem ze aldo mu nic nie zrobi ale...no wlasnie TO TYLKO PIES i skoro nie mam 100% zaufania do niego to napewno nie mam do innych psow( chociazby do b. lagodnego psa moich rodzicow)i nawet nie wiem jak by mnie przekonywal wlasciciel ze pies jest lagodny to to jest jednak zwierze w ktorym moga sie obudzic dzikie instynkty np obronne.ale generalnie uwielbiam psy i koty i pozwalam misiowi dotykac ( za zgoda wlasciciela) no i oczywiscie pod bacznym okiem moim ![]() alez sie rozpisalam o zaufaniu bosze jak to wyglada ![]() dzis misio chodzil tylko w majteczkach i nagle patrze a on siada na garnek ( ma 3 male garnki do zabawy) i robi siku ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1606 | ||
Konto usunięte
|
ale długaśne posty, jak nigdy.
![]() juleczko, widzisz, rozmowa zawsze pomaga. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ale w niedzielę, to już mnie samą ta moja urojona porządkowość wkurzyła, ![]() ![]() ja przez cały dzień TV nie włączam, wieczorem TŻ włącza, a Maks wyłącza. ![]() olunek, kochana, rzeczywiście rzadko tu zaglądasz, brakuje mi twoich postów. A matką jestes po prostu cudną. ![]() ![]() Byłam na kawie u Kamili i jej córeczek, potem wkleję fotki. pogoda dziś zdecydowanie lepsza niż wczoraj, więc liczę, ż ejeszcze popołudniu długi spacer będzie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1607 |
Zakorzenienie
|
olunek ja mam spory dystans do wszystkiego staram sie bo inaczej bym oszalała ..
![]() ![]() ![]() lea35 zazdroszczę byc porządną! ja się staram ![]() ![]()
![]() |
#1608 |
Rozeznanie
|
Lea, mój mąż tak miał, ale przy mnie zkapitulował biedak. ja jestem bałaganiara, ale z poczuciem obowiązku, więc sprzątam co dzień wieczorem, żeby niania się rano nie wystraszyła.
doradźcie mi: chcemy kupić Tymkowi jeździk - pchacz taki na dłużej, czy opłaca się inwestować w coś takiego? http://www.allegro.pl/item431543945_...ek_injusa.html czy może lepszy byłby rowerek? http://www.allegro.pl/item426731550_..._od_4m_ca.html dziś chcę coś w końcu zamówić, bo jak Tymek widzi na ekranie to wyciąga palec i krzyczy "daj daj daj"
#1609 |
Wtajemniczenie
|
Olunek, ja zawsze zwracam uwagę na to kto siedzi koło mnie w parku, w metrze, kto jedzie ze mną windą itd. i dlatego często wolę usiąść na trawie, piasku, czy krawężniku, albo przepuścić kogoś przy windzie, żeby mieć komfort psychiczny
![]() a co do próchnicy, to chyba rzeczywiście coś pokręciłaś - pisałam już o tym, że Igorek miał taką malutką plamkę i dentystka stwierdziła, że to 1. stadium rozwoju próchnicy i dlatego właśnie ją polapisowała. i teraz ta plamka zamiast być beżowa, jest czarna ![]() ![]() Kancia, moi chłopcy kiedyś oglądali Mini Mini, ale właśnie te reklamy nas dobijały - trzeba było co chwilę przełączać, a właściwie wyłączać, bo innych kanałów nie pozwalamy im oglądać. na szczęście od niedawna mamy UPC HD czy jak to się tam nazywa i mamy Baby First TV - bez reklam i naprawdę dla maluszków (bo MM to raczej dla przedszkolaków) i jeszcze mamy chyba jeden podobny i bez reklam kanał - Jim Jam zdaje się ![]() Lea ja po prostu nie za bardzo mam wyjście z tymi wakacjami - chyba lepiej samej niż wcale, no nie? ![]() ![]()
![]() |
#1610 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;8938245]a ja mam kręćka w drugą stronę. ![]() Ale w niedzielę, to już mnie samą ta moja urojona porządkowość wkurzyła, ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Lecę wstawić obiadek na jutro, bitki wołowe z kluseczkami. Mniam, Elis uwielbia ![]() ![]()
![]() |
#1611 |
Wtajemniczenie
|
hejo, a ja posłałam TŻ po Gingersa , bo mnie naszła ochota. Idę kąpać Weronikę, a potem mam zamiar serfować po necie do białego rana gdyż jutro WOLNY DZIeń
![]() ![]() tO TYCZASEM...
#1612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja powiem Wam tylko, że odbyłam bardzo budującą rozmowę z jedną osobą i mam super nastrój! O szczegółach napiszę Wam później - jak wszystko załatwię ![]() Ale trzymajcie kciuki!! ![]()
![]() |
#1613 |
Zadomowienie
|
a ja dzis zrobilam zakupy duuuuze
![]() ![]() ![]() ![]() za 2 tygodnie wraca nasz dentysta wiec pojde do niego bo teraz byl jakis w zastepstwie i zobacze co on powie ![]()
#1614 | ||||||
Zadomowienie
|
Hej, to jeszcze raz ja
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;8938245] a ja mam kręćka w drugą stronę. ![]() Ale w niedzielę, to już mnie samą ta moja urojona porządkowość wkurzyła, ![]() ![]() No nieźle ... ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja sprzątam rano, zanim niania przyjdzie, bo wieczorem jak Mati zaśnie to nie ma szans na sprzątanie, bo by się obudził ... i to mnie strasznie wkurza ![]() ![]() A co ![]() Cytat:
![]() Hehe a z tym siedzeniem do rana to mi się śmiać zachciało...bo jakby trza było z dzieckiem do rana siedzieć to łojezu, ale poserfować do rana to chętnie nie ? ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Idę oglądać Mjakmiłość ![]()
![]() |
#1615 |
Wtajemniczenie
|
xantia- a później to kiedy??? bo mnie ciekawość zżera
![]()
#1616 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Jak będzie glejt w łapce, wtedy Wam powiem ![]()
![]() |
#1617 |
Zakorzenienie
|
![]()
Xantia dobre fluidy dla ciebie u bas pod dostatkiem
![]() ![]() a jutro mam wolne ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1618 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1619 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
kawy i klachy są dziennie, czasem nawet dwa razy dziennie, tak na zmianę spotykam się z 8 osobami. ![]() Cytat:
![]() Xantia, aleś Ty tajemnicza, a mnie tu ciekawość zżera. Ale trzymam kciuki wedle Pani życzenia. juleczko, skąd u Ciebie takie przeczucia, że niania podziękuję? mi też Maksiu robi bajzel na kółkach, ale ja non stop, na bieżąco po nim sprzątam, no i oczywiście staram się juz teraz angażować go, np. przy zbieraniu klocków z podłogi. ![]() ![]() zapisuję się dziś do Waszego klubu. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1620 |
Zakorzenienie
|
Xantia
![]() ![]() Ja wróciłam ze spotkania już lekko na rauszu ![]() juleczko no to zobaczysz co i jak z tą nianią, ale nic na siłę moim zdaniem ![]() olunek no to fajnie, że zakupy się udały ![]() Myśmy dziś byli po buciki na jesień dla Hany i nic nie było ciekawego, więc nie bedę kupować na siłę i jeszcze poczekamy ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.