Zapracowani przedsiębiorcy kontra leniwi etatowcy i gen z - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-10-01, 15:05   #31
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Dot.: Zapracowani przedsiebiorcy kontra leniwi etatowcy i gen z

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Nie myślałam o tym w ten sposób, bo akurat w mojej branży nie możemy w ogóle pracować na etacie. Więc sporo osób po skończeniu aplikacji (o której niżej też coś napiszę) brało kasę z urzędu pracy, wynajmowało lokal (lub współdzieliło z kimś innym), meblowało, kupowało sprzęt i starało się prowadzić własny biznes. Siłą rzeczy niektórym się nie udawało mimo, że nie były to głupie i niedoświadczone osoby.

Co do natomiast aplikacji to w moim roczniku część osób siedziała u swoich patronów w kancelariach w ogóle za darmo. Pisali pisma, latali do sądów, na pocztę, parzyli kawę, kserowali dokumenty w imię idei nauczenia się czegoś. Utrzymywali się z tego, co zarobili chodząc na "stójki" czyli odpłatne zastępstwa na rozprawach za innych prawników. Niestety, podaż aplikantów była duża, popyt na nich mały, więc wykorzystywali ich jak tylko mogli. I ogólnie to chora sytuacja, bo od paru lat są projekty uchwał, żeby organy samorządowe kontrolowały kancelarie, czy aplikanci tam obecni są zatrudnieni i dostają wynagrodzenie, czy siedzą za free Patologia.
Moi znajomi z prawa (kończyli studia max 2-3 lata temu) mówią, że jak zaczynali studia, to było wiadome samo przez się, że na aplikacji tyra się za darmo i każdy musi przez to przejść. Jednak już pod koniec studiów znacząca większość studentów już nie dawała sobie wcisnąć takich kitów i na aplikacji pracowali za, o dziwo, pieniądze Jednak ponoć i tak znalazł się ktoś od nich z roku, kto był jeleniem i robił na za darmo, bo w kancelarii naopowiadali mu, jakie świetne perspektywy na niego u nich czekają (spoiler: nie czekały ). Może jednak w branży prawniczej też coś się rusza.

Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że najlepiej jest, kiedy kadra kierownicza nie jest z Polski. W 100% polskich firm miałam do czynienia z wyzyskiem i/lub oczekiwaniem umierania za firmę. Niedawno zmieniałam branżę i pani rekruterka z jednej znanej polskiej firmy była zdziwiona, że nie chcę skorzystać z ich oferty i zatrudnić się u nich na stanowisku, które nie dość, że wymagało kontaktu ze wszystkimi działami i ogólnie bycia w trzech miejscach jednocześnie, to jeszcze trzeba było być zawsze pod telefonem. Za wszystkie te atrakcje dostałabym niecałe 4000 na rękę

Ja sobie mogłam wybrzydzać i nie skorzystałam z tej wspaniałej szansy, ale niestety wiem, że ktoś to na bank wziął- znana w Polsce firma z danej branży + czasy są średnie na rynku pracy. Dlatego szczerze wątpię, że w polskich firmach zmieni się kiedyś mentalność pt. "umieraj za firmę, w której pracujesz, i jeszcze dziękuj za otrzymaną szansę"
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 15:23   #32
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Moi znajomi z prawa (kończyli studia max 2-3 lata temu) mówią, że jak zaczynali studia, to było wiadome samo przez się, że na aplikacji tyra się za darmo i każdy musi przez to przejść. Jednak już pod koniec studiów znacząca większość studentów już nie dawała sobie wcisnąć takich kitów i na aplikacji pracowali za, o dziwo, pieniądze Jednak ponoć i tak znalazł się ktoś od nich z roku, kto był jeleniem i robił na za darmo, bo w kancelarii naopowiadali mu, jakie świetne perspektywy na niego u nich czekają (spoiler: nie czekały ). Może jednak w branży prawniczej też coś się rusza.
Ja kończyłam studia 9 lat temu, trochę inne czasy. Na roku na aplikacji było nas 80-kilka osób, obecnie będzie jakieś 20. Więc siłą rzeczy musi się coś ruszyć- jak ktoś chce mieć pracownika, który odciąży go w jego pracy, to niech mu płaci. Skoro się dopiero uczy to rozumiem płacenie mniej (w końcu taki pracownik ma mniejszą wydajność niż ktoś, kto już jest doświadczony).

I właśnie, odnośnie zdobywania nowych umiejętności przez pracowników, to służy to obu stronom. Pracownikowi, bo może mieć większe szanse na awans czy inną robotę, oraz pracodawcy- bo w razie "W" ten pracownik będzie mógł mu zastąpić innego. Skoro zatem pracodawca odnosi korzyść, to też nie rozumiem dlaczego to szkolenie miałoby się odbywać po godzinach pracy pracownika i bez jakiegokolwiek wynagrodzenia dla niego, z oczekiwaniem, że pracownik będzie całował pracodawcę po rękach, że pozwolił mu nauczyć się czegoś nowego.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 17:13   #33
emiliais
Rozeznanie

Dot.: Zapracowani przedsiębiorcy kontra leniwi etatowcy i gen z

A może ci pracownicy się boją, że jak nabędą nowych kwalifikacji, to dostaną więcej obowiązków? Niekoniecznie za większą pensję.
emiliais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 17:26   #34
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Moim zdaniem zawsze warto zdobywać nowe kwalifikacje. Jeśli nikt w pracy tego nie doceni, to można znalezc inna, już lepiej płatną.
Z niskim bezrobociem można szaleć na rynku pracy i na szczęście nie godzić się na żadne fanaberie pracodawcy. Gdy wiesz, że znajdziesz inna pracę prędzej czy później, to nikt Cię do nadgodzin nie zmusi. Także korzystajmy z jeszcze dobrych czasów. Niewiadomo ile będą trwać, bo już jest inna gadka, gdy utrata pracy to duże prawdopodobieństwo bezrobocia na dłuższy czas.

Ja na początku kariery zawodowej poswiecalam się dla pracodawcy. Darmowe nadgodzin? Luzik. Trzeba dokończyć projekt i pracować 15 h? Luzik.
Przecież byłam za coś odpowiedzialna, musiałam to zrobić. A guzik. Nic nie musiałam. Byłam po prostu głupia. a najgorsze w tym wszystkim, że było jak w tym memie, szef za ten projekt który zabrał mi rok z życia kupił sobie dom, a ja dostałam jakaś marna premie. Nie wierze w swoje frajerstwo do dzisiaj.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 17:43   #35
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Ja kończyłam studia 9 lat temu, trochę inne czasy. Na roku na aplikacji było nas 80-kilka osób, obecnie będzie jakieś 20. Więc siłą rzeczy musi się coś ruszyć- jak ktoś chce mieć pracownika, który odciąży go w jego pracy, to niech mu płaci. Skoro się dopiero uczy to rozumiem płacenie mniej (w końcu taki pracownik ma mniejszą wydajność niż ktoś, kto już jest doświadczony).

I właśnie, odnośnie zdobywania nowych umiejętności przez pracowników, to służy to obu stronom. Pracownikowi, bo może mieć większe szanse na awans czy inną robotę, oraz pracodawcy- bo w razie "W" ten pracownik będzie mógł mu zastąpić innego. Skoro zatem pracodawca odnosi korzyść, to też nie rozumiem dlaczego to szkolenie miałoby się odbywać po godzinach pracy pracownika i bez jakiegokolwiek wynagrodzenia dla niego, z oczekiwaniem, że pracownik będzie całował pracodawcę po rękach, że pozwolił mu nauczyć się czegoś nowego.
Z tego, co wiem, w moim mieście też jest wciąż duża konkurencja wśród aplikantów, bo po prostu co roku co najmniej dwie uczelnie wypuszczają kilkaset absolwentów prawa (z tego, co słyszałam, liczba ta jest bliższa/powyżej tysiąca- ale nie jestem tego pewna, być może coś przekręcam). Wydaje mi się, że po prostu nastąpiła zmiana w pokoleniu, które widzi, że ich koledzy po innych kierunkach szybko i więcej zaczęli zarabiać już na studiach, więc absolwenci prawa też nie chcą bujać się za frajera po pięciu latach ciężkich studiów.

No i widzę po moim pokoleniu (<30 roku życia), że nikt z nas nie chce umierać w swoim miejscu pracy, każdemu zależy na work life balance i godziwej pensji.

Co ciekawe, wśród znajomych mojej siostry (wszyscy są po 30) nadal przebrzmiewają echa mentalności pt. "muszę się wykazać, niech widzą, jakim jestem świetnym pracownikiem" przy bardzo małym efekcie takiej postawy (tj. nie idzie za tym ani dużo większy awans, ani dużo wyższe zarobki w stosunku do czasu i nakładów poświęconych na pracę).

Golteria
, bardzo zgadzam się z Twoim postem
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 18:11   #36
Marcin89
BAN stały

Cytat:
Napisane przez emiliais Pokaż wiadomość
A może ci pracownicy się boją, że jak nabędą nowych kwalifikacji, to dostaną więcej obowiązków? Niekoniecznie za większą pensję.

typowe w wielu profesjach
Marcin89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 18:18   #37
Paprotka_
Zakorzenienie

Ja nie widzę sposobu na uniknięcie nadgodzin poza zmianą pracy. Od maja pracuję po godzinach, dla mojego pracodawcy stało się to normą i nie wiem jak się z tego wyślizgac. Czasami po prostu mówię że muszę już iść i wychodzę, ale codziennie się tak nie da. Jestem przez to w lekkiej rozpaczy bo lubię swoją pracę i nie chciałabym jej zmieniać, ale nie dam rady tak dłużej. Z drugiej strony myśl o szukaniu i udziały w rekrutacjach paraliżuje mnie niemożebnie. Im jestem starsza tym gorzej. I tak siedzę sfrustrowana po godzinach.

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-10-01, 18:23   #38
Marcin89
BAN stały

Teraz trudno o jakiekolwiek generalizacje. Przy niskim bezrobociu sporo się jednam zmieniło. Jeszcze 8 lat temu wiele osób prowadziło drobną działalność gospodarczą gdyż po prostu nie mieli wyboru - za mało etatów by przy niskich kwalifikacjach znaleźć pracę.
Marcin89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 18:38   #39
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Ja nie widzę sposobu na uniknięcie nadgodzin poza zmianą pracy. Od maja pracuję po godzinach, dla mojego pracodawcy stało się to normą i nie wiem jak się z tego wyślizgac. Czasami po prostu mówię że muszę już iść i wychodzę, ale codziennie się tak nie da. Jestem przez to w lekkiej rozpaczy bo lubię swoją pracę i nie chciałabym jej zmieniać, ale nie dam rady tak dłużej. Z drugiej strony myśl o szukaniu i udziały w rekrutacjach paraliżuje mnie niemożebnie. Im jestem starsza tym gorzej. I tak siedzę sfrustrowana po godzinach.

A nie możesz z nim pogadać o tym? To są wszystko rzeczy do zrobienia na już? Jeśli praca jest spoko to może on po prostu nie myśli o tym, że Ty w tych nadgodzinach siedzisz (sam też je robi? Czy może wychodzi i nie do końca czai, że Ty zastajesz?)
W mojej branży (finanse) są okresy w mcu gdzie trzeba ciut dłużej poogarniać (zamknięcie m-ca itp) ale to się zdarza na tyle rzadko, że dla nikogo nie stanowi problemu. Nadgodziny nam wypłacają w kolejnym m-cu lub możemy je wybrać. Ale też zauważam, że ludzie zmienili podejście i potrafią powiedzieć pracodawcy magiczne NIE. I wbrew pozorom nic się nie dzieje, nadal pracują i relacje z szefostwem mają dobre.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 19:06   #40
Konto usunięte

Cytat:

Płaci ci chociaż zgodnie z kodeksem pracy? Masz ewidencjonowany czas pracy?
Tygodniowy limit nadgodzin to 8, roczny przebieg to 150, przekraczasz to?

Jeśli tak możesz pomachać kodeksem pracy. Najlepiej napisać maila, że się przekroczyło i z tego powodu idzie do domu. Żeby wszystko było czarno na białym.

Jeśli nie, to jedynie możesz postraszyć odejściem, ale musi ono byc realna groźba, więc nie pozostaje Ci nic innego jak szukać pracy. Wg mnie mając pracę trochę inaczej się jej szuka, bo nie ma noża na gardle, więc idzie to łatwiej i przyjemniej.
Możesz też znajomym powiedzieć, że szukasz pracy. Ja tak zmieniałam poprzednia, nie byłam nawet na żadnej rozmowie.

bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 19:26   #41
747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c
Konto usunięte

Wszystko zalezy od branzy i stanowiska. Np. zarzadzajacy finansami zarabiaja kilkadziesiat tysi miesiecznie, ale z tego co wiem, z work-life balance bywa roznie. Analitycy w bankowosci inwestycyjnej (chociaz to bardziej case UK i US) zarabiaja krocie, ale swiezaki spia po 5h na dobe i pracuja nawet w weekendy. Mozna powiedziec, ze wiedza w co sie pakuja i cos z tej harowy jednak maja (chociazby hipoteke splacona w kilka lat i potezne oszczednosci). Czy taka pani Zosia za harowe na rzecz czyjegos biznesu cos ma? Bo pensja 4 czy 5 tysiecy nie jest warta poswiecen. Juz nie mowiac o najnizszej krajowej. Musialabym serio na glowe upasc, by brac darmowe nadgodziny dla "frajdy". Z tej frajdy pan szef bedzie mial nowy samochod, a ja wory pod oczami i uscisk reki w ramach podziekowania.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89367386]Wszystko zalezy od branzy i stanowiska. Np. zarzadzajacy finansami zarabiaja kilkadziesiat tysi miesiecznie, ale z tego co wiem, z work-life balance bywa roznie. Analitycy w bankowosci inwestycyjnej (chociaz to bardziej case UK i US) zarabiaja krocie, ale swiezaki spia po 5h na dobe i pracuja nawet w weekendy. Mozna powiedziec, ze wiedza w co sie pakuja i cos z tej harowy jednak maja (chociazby hipoteke splacona w kilka lat i potezne oszczednosci). Czy taka pani Zosia za harowe na rzecz czyjegos biznesu cos ma? Bo pensja 4 czy 5 tysiecy nie jest warta poswiecen. Juz nie mowiac o najnizszej krajowej. Musialabym serio na glowe upasc, by brac darmowe nadgodziny dla "frajdy". Z tej frajdy pan szef bedzie mial nowy samochod, a ja wory pod oczami i uscisk reki w ramach podziekowania.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]*zarzadzajacy funduszami mialo byc xD

747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-10-01, 19:55   #42
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lasagna_ze_szpinakiem Pokaż wiadomość
A nie możesz z nim pogadać o tym? To są wszystko rzeczy do zrobienia na już? Jeśli praca jest spoko to może on po prostu nie myśli o tym, że Ty w tych nadgodzinach siedzisz (sam też je robi? Czy może wychodzi i nie do końca czai, że Ty zastajesz?)
W mojej branży (finanse) są okresy w mcu gdzie trzeba ciut dłużej poogarniać (zamknięcie m-ca itp) ale to się zdarza na tyle rzadko, że dla nikogo nie stanowi problemu. Nadgodziny nam wypłacają w kolejnym m-cu lub możemy je wybrać. Ale też zauważam, że ludzie zmienili podejście i potrafią powiedzieć pracodawcy magiczne NIE. I wbrew pozorom nic się nie dzieje, nadal pracują i relacje z szefostwem mają dobre.

Tak, wszystko jest do zrobienia tego samego dnia i pracodawca wręcz oczekuje tych nadgodzin od całego zespołu. Jest nas po prostu za mało i źle jest rozłożona praca. Rozmawialiśmy nie raz ale nic to nie wnosi. Też pracuję w finansach i nadgodziny na koniec miesiąca były oczywiste, nikt nie miał o to pretensji. Zaczęłam po prostu wychodzić bo nie daje rady pracować po 9-10 h dzień w dzień, ale nie mogę tak robic codziennie. I tak już spodziewam się pogadanki na temat tego jak to zespół przeze mnie ciężko pracuje. Zespół narzeka, ale nie da się zorganizować buntu. Wszyscy się jednak boją że zostaną pociągnięci do odpowiedzialności.

Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
Stary 2022-10-01, 19:57   #43
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Tak, wszystko jest do zrobienia tego samego dnia i pracodawca wręcz oczekuje tych nadgodzin od całego zespołu. Jest nas po prostu za mało i źle jest rozłożona praca. Rozmawialiśmy nie raz ale nic to nie wnosi. Też pracuję w finansach i nadgodziny na koniec miesiąca były oczywiste, nikt nie miał o to pretensji. Zaczęłam po prostu wychodzić bo nie daje rady pracować po 9-10 h dzień w dzień, ale nie mogę tak robic codziennie. I tak już spodziewam się pogadanki na temat tego jak to zespół przeze mnie ciężko pracuje. Zespół narzeka, ale nie da się zorganizować buntu. Wszyscy się jednak boją że zostaną pociągnięci do odpowiedzialności.

Do jakiej odpowiedzialności może was podciągnąć? Że pracujecie tyle ile mówi umowa?
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 20:01   #44
Paprotka_
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89367379]Płaci ci chociaż zgodnie z kodeksem pracy? Masz ewidencjonowany czas pracy?
Tygodniowy limit nadgodzin to 8, roczny przebieg to 150, przekraczasz to?

Jeśli tak możesz pomachać kodeksem pracy. Najlepiej napisać maila, że się przekroczyło i z tego powodu idzie do domu. Żeby wszystko było czarno na białym.

Jeśli nie, to jedynie możesz postraszyć odejściem, ale musi ono byc realna groźba, więc nie pozostaje Ci nic innego jak szukać pracy. Wg mnie mając pracę trochę inaczej się jej szuka, bo nie ma noża na gardle, więc idzie to łatwiej i przyjemniej.
Możesz też znajomym powiedzieć, że szukasz pracy. Ja tak zmieniałam poprzednia, nie byłam nawet na żadnej rozmowie.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Tak, mamy ewidencję i wszystkie są rozliczane. 8 tygodniowo w okresie rozliczeniowym a u nas okres rozliczeniowy to 3 miesiące, więc się to rozkłada i lipa. Bo tak jak patrzeć na tydzień tylko to tak, były i takie tygodnie że przekraczałam. No ale średnia z 3 miesięcy załatwia sprawę. 150 jeszcze chyba nie przekroczyłam, bo zaczęłam wychodzić w niektóre dni punktualnie. Muszę znów policzyć bo w sumie w lipcu miałam już chyba 40 nadgodzin. No wiem wiem, że muszę szukać. Tylko okropnie nie chce tego robić. No ale nie bardzo mam wybór bo mi życie spitala.

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89367406]Do jakiej odpowiedzialności może was podciągnąć? Że pracujecie tyle ile mówi umowa? [/QUOTE]Za odmowę wykonania polecenia.

Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
Stary 2022-10-01, 20:07   #45
Konto usunięte

Cytat:

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

[/COLOR]Za odmowę wykonania polecenia.

Od szefa, który sam łamie prawo?
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-01, 21:53   #46
Konto usunięte

Cytat:
Tak, mamy ewidencję i wszystkie są rozliczane. 8 tygodniowo w okresie rozliczeniowym a u nas okres rozliczeniowy to 3 miesiące, więc się to rozkłada i lipa. Bo tak jak patrzeć na tydzień tylko to tak, były i takie tygodnie że przekraczałam. No ale średnia z 3 miesięcy załatwia sprawę. 150 jeszcze chyba nie przekroczyłam, bo zaczęłam wychodzić w niektóre dni punktualnie. Muszę znów policzyć bo w sumie w lipcu miałam już chyba 40 nadgodzin. No wiem wiem, że muszę szukać. Tylko okropnie nie chce tego robić. No ale nie bardzo mam wybór bo mi życie spitala.

Za odmowę wykonania polecenia.

Ale jak przekraczasz liczbę godzin, to Cię nie może zwolnić za brak wykonywania obowiązków. A ty masz prawo iść do domu. 40 nadgodzin w lipcu to spore nadużycie. Skoro masz ewidencjonowany czas pracy, to łatwo udowodnic jego łamanie prawa. Nie ma szans, że kogoś zwolni, za duże ryzyko, że ktoś to zgłosi.
To jedyna praca w promieniu 100 km i innej nie znajdziesz, że dajesz się tak gnębić?

I nie bardzo rozumiem jego politykę. Praca na nadgodzinach to dużo wyższa stawką dla pracodawcy. To się w ogóle nie opłaca na dłuższą metę. Przecież musi wszystkim zapłacić 150% stawki. Bez sensu.

Poza tym, nie rozumiem takiego robienia z siebie ofiary. Jest bardzo źle, a ty nic z tym nie robisz, bo nie. Samo lepiej nie będzie. Może innym odpowiadają te nadgodziny, bo mają dodatkowo kasę.
Mi np odpowiadaly na początku drogi zawodowej, bo " prestiżowy projekt" " dużo się nauczę", "zaowocuje to w przyszłości". Z perspektywy czasu wiem, że to nie miało sensu, ale kto nie był młody i głupi.

Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Czas edycji: 2022-10-01 o 22:03
Stary 2022-10-02, 10:03   #47
sublips
Zakorzenienie

Mnie odrealnienie pani Kulczyk, jeszcze jakiś czas temu bodajże Omeny, a nawet Martyny Wojciechowskiej żenuje. Ten komentarz to i tak mało, bo to bodajże Wojciechowska mówiła o pracy za darmo - że ludzie o zgrozo nie chcą pracować za darmo. Nie wiem, jak bardzo trzeba odlecieć, żeby coś takiego powiedzieć. Wszystkie panie są na uprzywilejowanej pozycji i nawet nie wyobrażają sobie, że niektórzy być może musieli się sami utrzymywać w dosyć wczesnym wieku (znam wiele takich osób) i po prostu nie mogą sobie pozwolić na pracę za darmo. Zresztą dlaczego w ogóle ktoś miałby pracować za darmo? I też nie sądzę, że jest cokolwiek złego w podejściu, że praca to tylko praca. Nie każdy musi być pasjonatem swojego zajęcia, wystarczy, że ma kompetencje i dobrze wykonuje swoje obowiązki, a w zamian za to dostaje pieniądze, które z kolei przeznacza np. na swoje hobby.

A brak motywacji, niekompetencje - widzę to bardzo często. Ale wcale nie tylko w swoim pokoleniu i młodszym ode mnie, ale widzę to w pokoleniu też 50-latków - zastanie się na jednej pozycji, minimum wysiłku wkładanego w pracę. Nie ma co generalizować.

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89367511]
Poza tym, nie rozumiem takiego robienia z siebie ofiary. Jest bardzo źle, a ty nic z tym nie robisz, bo nie. Samo lepiej nie będzie. Może innym odpowiadają te nadgodziny, bo mają dodatkowo kasę.
Mi np odpowiadaly na początku drogi zawodowej, bo " prestiżowy projekt" " dużo się nauczę", "zaowocuje to w przyszłości". Z perspektywy czasu wiem, że to nie miało sensu, ale kto nie był młody i głupi.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]
Też tego nie rozumiem i zazwyczaj byłam jedyną osobą w danej pracy bądź jedną z niewielu, która chciała podjąć rozmowę z szefostwem na temat tego, co mi nie odpowiada - w efekcie nierzadko byłam odbierana jako marudna, choć inne osoby za plecami szefa miały dokładnie takie samo zdanie co ja, ale wolały to w sobie dusić. Niestety, nie mając żadnego wsparcia we współpracownikach, którzy się boją odezwać, najlepszym rozwiązaniem jest po prostu zmiana pracy.
sublips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-02, 11:28   #48
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sublips Pokaż wiadomość
Mnie odrealnienie pani Kulczyk, jeszcze jakiś czas temu bodajże Omeny, a nawet Martyny Wojciechowskiej żenuje.
Ogólnie takie żale to chyba rozpoczął Matczak, bo on to kiedyś pracował po 16 godzin, a teraz ludziom się nie chce.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-02, 11:46   #49
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sublips Pokaż wiadomość
Mnie odrealnienie pani Kulczyk, jeszcze jakiś czas temu bodajże Omeny, a nawet Martyny Wojciechowskiej żenuje. Ten komentarz to i tak mało, bo to bodajże Wojciechowska mówiła o pracy za darmo - że ludzie o zgrozo nie chcą pracować za darmo. Nie wiem, jak bardzo trzeba odlecieć, żeby coś takiego powiedzieć. Wszystkie panie są na uprzywilejowanej pozycji i nawet nie wyobrażają sobie, że niektórzy być może musieli się sami utrzymywać w dosyć wczesnym wieku (znam wiele takich osób) i po prostu nie mogą sobie pozwolić na pracę za darmo. Zresztą dlaczego w ogóle ktoś miałby pracować za darmo? I też nie sądzę, że jest cokolwiek złego w podejściu, że praca to tylko praca. Nie każdy musi być pasjonatem swojego zajęcia, wystarczy, że ma kompetencje i dobrze wykonuje swoje obowiązki, a w zamian za to dostaje pieniądze, które z kolei przeznacza np. na swoje hobby.
Tak i tak.

Fajnie jest mówić o pracy za darmo ( nawet tej "szlachetnej"), gdy na koncie mamy pokaźną sumkę, czy kogoś, kto nas utrzymuje. W innym przypadku... jest średnio.

Mnie osobiście nawet drażniły praktyki szkolne/ studenckie za darmo. Poświęcałam na nie wakacje, bo trzeba było zdobyć wpis, czy tam ocenę. Oczywiście była to praca najgorszego sortu, która wcale nie uczyła niczego wartościowego. Ot przynieś i pozamiataj.

Tak samo, większość pracuje, bo musi i wcale nie kocha wstawać o 6, sortować dokumentów czy użerać się z ludźmi. Fajnie byłoby normalizować, że nie każdy ma szczęście "robić co kocha".
Stary 2022-10-02, 11:48   #50
invisible_01
Zakorzeniona

Pracę za darmo to ja mogę wykonywać w ramach wolontariatu na rzecz osób potrzebujących, a nie przedsiębiorcy, no już bez jaj.

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-02, 11:59   #51
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99
Konto usunięte

ja duzo pracuje z mlodymi ludzmi, takimi ktorzy dopiero wchodza na rynek pracy.
i widze tendencje do oczekiwania podwyzek za sam staz, bo "pracuja tu juz tyle i tyle, wiec firma powinna.."
tyle ze to korpo nigdy tak nie dzialalo, nikt kto ma do wyboru pracownika, ktory robi dodatkowe rzeczy, chetnie zostaje na nadgodzinach, angazuje sie w dobro projektu, ma pomysly na usprawnienia, itp, nie wybierze do awansu takiego, ktory "dostaje minimum wiec robi minimum", jakos trzeba sie wybic, pracownikow najnizszego szczebla mamy kilkaset, wszystkich za samo oddychanie nie da sie awansowac przeciez

0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-02, 12:03   #52
Konto usunięte

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89367812]ja duzo pracuje z mlodymi ludzmi, takimi ktorzy dopiero wchodza na rynek pracy.
i widze tendencje do oczekiwania podwyzek za sam staz, bo "pracuja tu juz tyle i tyle, wiec firma powinna.."
tyle ze to korpo nigdy tak nie dzialalo, nikt kto ma do wyboru pracownika, ktory robi dodatkowe rzeczy, chetnie zostaje na nadgodzinach, angazuje sie w dobro projektu, ma pomysly na usprawnienia, itp, nie wybierze do awansu takiego, ktory "dostaje minimum wiec robi minimum", jakos trzeba sie wybic, pracownikow najnizszego szczebla mamy kilkaset, wszystkich za samo oddychanie nie da sie awansowac przeciez

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Jest znaczna różnica między "awans za istnienie", a oczekiwanie od pracownika nadgodzin i nadmiarowej pracy, bo "może kiedyś się awansuje". Ilu jest ludzi, którzy są dobrymi pracownikami, starają się itp, a awansu nie ma?
Stary 2022-10-02, 12:24   #53
Konto usunięte

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89367817]Jest znaczna różnica między "awans za istnienie", a oczekiwanie od pracownika nadgodzin i nadmiarowej pracy, bo "może kiedyś się awansuje". Ilu jest ludzi, którzy są dobrymi pracownikami, starają się itp, a awansu nie ma?[/QUOTE]

z moich obserwacji wynika, ze najczestrzym powodem jest to, ze ktos inny jest lepszym pracownikiem i stara sie bardziej

i nikt (u nas przynanajmniej) nie oczekuje nadgodzin i nadmiarowej pracy, pracownicy, ktorzy robia swoj przydzial i nic ponad to tez sa potrzebni, bo jak mowilam: nie da sie awansowac wszystkich

0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-02, 12:27   #54
Konto usunięte

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89367835]z moich obserwacji wynika, ze najczestrzym powodem jest to, ze ktos inny jest lepszym pracownikiem i stara sie bardziej

i nikt (u nas przynanajmniej) nie oczekuje nadgodzin i nadmiarowej pracy, pracownicy, ktorzy robia swoj przydzial i nic ponad to tez sa potrzebni, bo jak mowilam: nie da sie awansowac wszystkich

Nie kwestionuje tego. Jednocześnie wyżej mamy dziewczynę z 40 nadgodzinami.
Stary 2022-10-02, 12:28   #55
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-02, 12:43   #56
Konto usunięte

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89367837]Nie kwestionuje tego. Jednocześnie wyżej mamy dziewczynę z 40 nadgodzinami.[/QUOTE]
nie wiem jak wyglada to u niej w firmie, z tego co pisze to wszyscy zostaja na nadgodziny non stop, u nas kazdy deklaruje chec i nikt sie nie boi nie zostawac na nadgodziny

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ale przeciez awanse nie sa obowiazkowe powtarzam: nikt nie oczekuje u nas nadgodzin i ponadstandardowego zaangazowania
mozna wyrabiac norme i wychodzic i juz, nikt sie nie boi tak robic, nikt na nikogo krzywo nie patrzy

mozna byc proaktywnym i zaangazowanym pracownikiem wylacznie w godzinach swojej pracy, ale jak w tym samym zespole jest ktos rownie zaangazowany i proaktywny i do tego chetny na nadgodziny, to jaka logika musialaby tu zajsc, zeby awansowac tego pierwszego?

Stary 2022-10-02, 12:47   #57
Lumimi
Zakorzenienie

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89367835]z moich obserwacji wynika, ze najczestrzym powodem jest to, ze ktos inny jest lepszym pracownikiem i stara sie bardziej

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Każdy ma swoje obserwacje. Ja np zauważyłam że bardzo często jest tak że jak ktoś stara się bardziej to znaczy że mu zależy więc jeszcze bardziej "dokręcamy". A skoro mu zależy na pracy i się stara to znaczy że nie odejdzie

Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-02, 12:49   #58
Konto usunięte

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89367848]nie wiem jak wyglada to u niej w firmie, z tego co pisze to wszyscy zostaja na nadgodziny non stop, u nas kazdy deklaruje chec i nikt sie nie boi nie zostawac na nadgodziny

ale przeciez awanse nie sa obowiazkowe powtarzam: nikt nie oczekuje u nas nadgodzin i ponadstandardowego zaangazowania
mozna wyrabiac norme i wychodzic i juz, nikt sie nie boi tak robic, nikt na nikogo krzywo nie patrzy

mozna byc proaktywnym i zaangazowanym pracownikiem wylacznie w godzinach swojej pracy, ale jak w tym samym zespole jest ktos rownie zaangazowany i proaktywny i do tego chetny na nadgodziny, to jaka logika musialaby tu zajsc, zeby awansowac tego pierwszego?

Jaka masz gwarancję, że nadgodziny dają awnas? Dlaczego w ogóle awans ma być zależny od bycia jeleniem, który pracuje ponad?
Stary 2022-10-02, 13:02   #59
Konto usunięte

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89367850]Jaka masz gwarancję, że nadgodziny dają awnas? Dlaczego w ogóle awans ma być zależny od bycia jeleniem, który pracuje ponad?[/QUOTE]nadgodziny nie sa zadna gwarancja, ale majac osobe, na ktora wiem ze moge liczyc w razie koniecznosci nadgodzin i taka, ktora deklaruje ze nadgodzin nie robi (zakladajac ze reszta ich pracy jest dokladnie taka sama) bede wolala awansowac te pierwsza

sa tez awansowani tacy ktorzy nadgodizn nigdy nie robili

Stary 2022-10-02, 13:07   #60
Konto usunięte

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89367863]nadgodziny nie sa zadna gwarancja, ale majac osobe, na ktora wiem ze moge liczyc w razie koniecznosci nadgodzin i taka, ktora deklaruje ze nadgodzin nie robi (zakladajac ze reszta ich pracy jest dokladnie taka sama) bede wolala awansowac te pierwsza

sa tez awansowani tacy ktorzy nadgodizn nigdy nie robili

Czyli pracownik, który dobrze wykonuje swoją pracę będzie ostatni w kolejce, bo chociażby ma życie prywatne, którego nie chce olewać, bo może kiedyś awansuje? No spoko.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości