Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 66 - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-10-16, 07:36   #3571
Olushka
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 66

Od 1 stycznia 2023 zwiększa się minimalna kwota wynagrodzenia. Czy te osoby, które zarabiają aktualnie ponad minimalna też dostają jakieś „wyrównanie”? Czy to zależy od firmy, w której pracują?

Czy wysoka inflacja, to wystarczający argument do prośby o podwyżkę?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

redukcja od 05.2023
68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58
Olushka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 08:09   #3572
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Co sadzicie o karmie mokrej dla psow Bozita?
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 08:37   #3573
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Olushka Pokaż wiadomość
Od 1 stycznia 2023 zwiększa się minimalna kwota wynagrodzenia. Czy te osoby, które zarabiają aktualnie ponad minimalna też dostają jakieś „wyrównanie”? Czy to zależy od firmy, w której pracują?

Ustawowo nie należy Ci się żadne wyrównanie, to będzie zależało tylko i wyłącznie od pracodawcy (mówię o firmie prywatnej). Nie możesz zarabiać poniżej minimalnej. Jeśli dajmy na to obecnie zarabiasz 3700 zł, czyli ok 700 zł powyżej minimalnej, a minimalna od stycznia 2023 będzie wynosiła 3490 zł, a od lipca 3600 zł, to pracodawca nie ma obowiązku analogicznie podwyższyć pensji Tobie, żeby nadal była ta różnica 700 zł między Twoją pensją a minimalną.

Wysoka inflacja to jak najbardziej argument do rozmowy o podwyżce.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez invisible_01
Czas edycji: 2022-10-16 o 08:53
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 09:09   #3574
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:

Moim zdaniem inflacja nie jest wystarczającym argumentem. Albo inaczej, jeśli jest taka sytuacja na rynku, że na twoje miejsce będzie trudno kogoś znalezc to tak. Jeśli pracujesz poniżej stawki rynkowej to również. Ale jeśli rynek nie nadąża za tym, to niestety nie. U mnie i u TŻ jest już taka sytuacja, że podwyżek nikt nie daje, a mimo to nikt się nie zwalnia ( ludzie się boją nadchodzącego kryzysu). Gdyby ludzie zaczęli odchodzić, to by jakieś wyrównania inflacyjne by były, a tak to nie na sensu. No i żeby podwyżka była realna podwyżka trzeba by było minimum dostać 23% więcej. Niestety nie spotkałam sie z tym obecnie.
Oczywiście zawsze warto walczyć o cokolwiek, ale trzeba się liczyć z odpowiedzią odmowną.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 09:21   #3575
Czarna2000
Inez

Facebook/Messenger
Głupie pytanie, ale bardzo mnie to zastanawia na jakiej podstawie Facebook dobiera osoby, które jak są aktywne to wyświetlają nam się na samej górze? Czasami mam tam jakiś losowych ludzi, ale jest jedną osoba, która w ostatnim czasie, jeżeli tylko jest aktywna to na 99% będzie u mnie na samej górze. Dzieje się to i na komputerze na Facebooku i na messengerze w telefonie. Znam tą osobę, ale mamy bardzo mały kontakt. Kiedyś wymienialiśmy jakieś wiadomości, ale od kilku miesięcy kompletnie nic. Na profil tej osoby w ostatnim czasie weszłam kilka razy, zobaczyć nowe zdjęcia. Nie rozmawiam też na jej temat, więc Facebook nie ma nawet jak podsłuchać.
I nasuwają mi się pytania: czy ja tej osobie również wyświetlam się tak wysoko? Czy skoro z mojej strony nie ma jakiś działań to może ta osoba odwiedza mój profil?

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 09:45   #3576
Olushka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ustawowo nie należy Ci się żadne wyrównanie, to będzie zależało tylko i wyłącznie od pracodawcy (mówię o firmie prywatnej). Nie możesz zarabiać poniżej minimalnej. Jeśli dajmy na to obecnie zarabiasz 3700 zł, czyli ok 700 zł powyżej minimalnej, a minimalna od stycznia 2023 będzie wynosiła 3490 zł, a od lipca 3600 zł, to pracodawca nie ma obowiązku analogicznie podwyższyć pensji Tobie, żeby nadal była ta różnica 700 zł między Twoją pensją a minimalną.

Wysoka inflacja to jak najbardziej argument do rozmowy o podwyżce.

Dzięki, o to mi chodziło W poprzedniej firmie dostaliśmy wyrównanie różnicy, a była to bardzo mała prywatna firma. Jestem ciekawa, jak będzie w obecnej.

redukcja od 05.2023
68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58
Olushka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 09:48   #3577
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Dzięki, o to mi chodziło W poprzedniej firmie dostaliśmy wyrównanie różnicy, a była to bardzo mała prywatna firma. Jestem ciekawa, jak będzie w obecnej.

Niestety obecnie z bardzo wysoką podwyżką minimalnej mamy bardzo szybko rosnącą inflację (jedno się z drugim w sumie łączy), więc pracodawcy też tną koszty. Nie wiem, czy znajdzie się firma, która będzie miała budżet na podniesienie wszystkim wynagrodzeń o 15-20%, więc dojdzie nam do spłaszczenia wynagrodzeń.

Stary 2022-10-16, 09:56   #3578
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:

Obecna podwyżka pensji minimalnej będzie bardzo duża, więc niestety wielu firm może nie być stać na podniesienie wszystkim pensji o tą różnicę.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 10:03   #3579
rukolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Właśnie wyrzuciłam opakowanie z Action, granatowe może znajdziesz na półce przy środkach do prania. U mnie niestety ostatnio nie było.

Dzięki, popatrzę w Action.
rukolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 10:12   #3580
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Norluka Pokaż wiadomość
1. Czym czyścicie kabinę prysznicową?
2. Jaka ścierka jest najlepsza do mycia okien?

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka
1. Vileda, fioletowa sciereczka
2.Vikeda, żółta, wcześniej brud zmywam sciereczką z mikrofibry plus płyn Sidolux różowy do mycia szyb (najlepszy, polecam, ok 6 zł).

Stary 2022-10-16, 10:15   #3581
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Norluka Pokaż wiadomość
1. Czym czyścicie kabinę prysznicową?
2. Jaka ścierka jest najlepsza do mycia okien?

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka
Nie mam typowego prysznice,ale parawan nawannowy i czyszcze go fioletowa ściereczka vileda. Jest świetna, wystarczy przetrzeć raz i szyba lśni.

Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 10:17   #3582
Juli_Juli
Zadomowienie

Dziękuję za polecenia do wywoływania zdjęć
Juli_Juli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 10:48   #3583
08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5
Konto usunięte

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89379955]Moim zdaniem inflacja nie jest wystarczającym argumentem. Albo inaczej, jeśli jest taka sytuacja na rynku, że na twoje miejsce będzie trudno kogoś znalezc to tak. Jeśli pracujesz poniżej stawki rynkowej to również. Ale jeśli rynek nie nadąża za tym, to niestety nie. U mnie i u TŻ jest już taka sytuacja, że podwyżek nikt nie daje, a mimo to nikt się nie zwalnia ( ludzie się boją nadchodzącego kryzysu). Gdyby ludzie zaczęli odchodzić, to by jakieś wyrównania inflacyjne by były, a tak to nie na sensu. No i żeby podwyżka była realna podwyżka trzeba by było minimum dostać 23% więcej. Niestety nie spotkałam sie z tym obecnie.
Oczywiście zawsze warto walczyć o cokolwiek, ale trzeba się liczyć z odpowiedzią odmowną.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Znam osoby, które od początku roku dostały 23% i więcej zostając w tej samej pracy.

To bardzo zależy od branży.

W zawodach niskowykwalifikowanych +23% w skali roku to bardzo dużo.

Ale jak na początku roku dzwoniłam po znajomych w IT zobaczyć ile dostają w ciągu roku to średnia odpowiedź była właśnie tak +20, +25% nie prosząc o podwyżkę, a to było jeszcze zanim inflacja zaczęła szaleć. (Oczywiście mam na myśli brutto). Przy zmianie pracy ta suma jest oczywiście dużo wyższa.

Chyba że dojdziesz to sufitu dla swojej branży, to wtedy zaczyna być tricky.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Cytat:

Zawsze możesz negocjować a to, czy uda Ci się wynegocjować zależy od:

1) Twojej siły negocjacyjnej. Jeśli jesteś specjalistą to ta siła jest oczywiście wyższa niż jeśli pracujesz w zawodzie gdzie entry barriers są niskie

2) Firmy. Niestety firmy mają często polityki, które nie są nawet racjonalne. U mnie aktualnie sporo osób odchodzi, bo dostali zbyt małe podwyżki i zmieniając można luzem dostać +50%. Firma zastępując tych ludzi będzie musiała nowych osobom zaproponować więcej niż tym, którym odchodzą. W dodatku nowym ludziom nauczenie się naszego sposobu pracy zajmie realistycznie biorąc dobre pół roku, rok. Ale nadal firma woli nowych od starych licząc, że część pracowników nigdy nie odejdzie, bo zbytnio boją się ryzyka zwizanego z nową pracą albo lubią ludzi w obecnej pracy albo ich kompetencje są zbyt małe. Jej wybór.

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Facebook/Messenger
Głupie pytanie, ale bardzo mnie to zastanawia na jakiej podstawie Facebook dobiera osoby, które jak są aktywne to wyświetlają nam się na samej górze? Czasami mam tam jakiś losowych ludzi, ale jest jedną osoba, która w ostatnim czasie, jeżeli tylko jest aktywna to na 99% będzie u mnie na samej górze. Dzieje się to i na komputerze na Facebooku i na messengerze w telefonie. Znam tą osobę, ale mamy bardzo mały kontakt. Kiedyś wymienialiśmy jakieś wiadomości, ale od kilku miesięcy kompletnie nic. Na profil tej osoby w ostatnim czasie weszłam kilka razy, zobaczyć nowe zdjęcia. Nie rozmawiam też na jej temat, więc Facebook nie ma nawet jak podsłuchać.
I nasuwają mi się pytania: czy ja tej osobie również wyświetlam się tak wysoko? Czy skoro z mojej strony nie ma jakiś działań to może ta osoba odwiedza mój profil?

Takie algorytmy są zazwyczaj trzymane w tajemnicy przez firmy i mało prawdopodobne, żebyś się dowiedziała, jak to dokładnie działa.

I tak najdziwniejszy dla mnie jest algo linkedin. Bywa że wchodzą kilkanaście razy w ciągu kilku dni ciągle widzę te same wpisy na górze. Bywa też często, że na górze wyświetlają mi się posty opublikowane kilka tygodni wcześniej, chociaż na linkedin wchodzę kilka razy dziennie.

Edytowane przez 08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5
Czas edycji: 2022-10-16 o 10:56
08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 11:32   #3584
andra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rukolka Pokaż wiadomość
Dzięki, popatrzę w Action.
Bardzo jestem ciekawa czy dostaniesz, odkąd ktoś wspomniał o tym kilka tygodni temu, rozglądam się wszędzie i nic (dealz/a tiin/cokolwiek)

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 11:35   #3585
squirrelqa
Zakorzenienie

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89380023]Znam osoby, które od początku roku dostały 23% i więcej zostając w tej samej pracy.

To bardzo zależy od branży.

W zawodach niskowykwalifikowanych +23% w skali roku to bardzo dużo.

Ale jak na początku roku dzwoniłam po znajomych w IT zobaczyć ile dostają w ciągu roku to średnia odpowiedź była właśnie tak +20, +25% nie prosząc o podwyżkę, a to było jeszcze zanim inflacja zaczęła szaleć. (Oczywiście mam na myśli brutto). Przy zmianie pracy ta suma jest oczywiście dużo wyższa.

Chyba że dojdziesz to sufitu dla swojej branży, to wtedy zaczyna być tricky.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Zawsze możesz negocjować a to, czy uda Ci się wynegocjować zależy od:

1) Twojej siły negocjacyjnej. Jeśli jesteś specjalistą to ta siła jest oczywiście wyższa niż jeśli pracujesz w zawodzie gdzie entry barriers są niskie

2) Firmy. Niestety firmy mają często polityki, które nie są nawet racjonalne. U mnie aktualnie sporo osób odchodzi, bo dostali zbyt małe podwyżki i zmieniając można luzem dostać +50%. Firma zastępując tych ludzi będzie musiała nowych osobom zaproponować więcej niż tym, którym odchodzą. W dodatku nowym ludziom nauczenie się naszego sposobu pracy zajmie realistycznie biorąc dobre pół roku, rok. Ale nadal firma woli nowych od starych licząc, że część pracowników nigdy nie odejdzie, bo zbytnio boją się ryzyka zwizanego z nową pracą albo lubią ludzi w obecnej pracy albo ich kompetencje są zbyt małe. Jej wybór.

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Takie algorytmy są zazwyczaj trzymane w tajemnicy przez firmy i mało prawdopodobne, żebyś się dowiedziała, jak to dokładnie działa.

I tak najdziwniejszy dla mnie jest algo linkedin. Bywa że wchodzą kilkanaście razy w ciągu kilku dni ciągle widzę te same wpisy na górze. Bywa też często, że na górze wyświetlają mi się posty opublikowane kilka tygodni wcześniej, chociaż na linkedin wchodzę kilka razy dziennie.[/QUOTE]Branża IT to ewenement i porównywanie do niej innych branż kompletnie mija się z celem.

Po podwyżkę zawsze warto iść, ale głównym argumentem nie powinna być inflacja, tylko własna praca, zaangażowanie, wyniki. Ale już wysokość tej podwyżki można argumentować tym, że rok temu pensja wystarczała na dużo rzeczy, a teraz jest ona zwyczajnie za niska. To ma wtedy sens.
Bardzo fajne dwa filmiki o chodzenie po podwyżkę gdy jesteś kobietą (oglądałam je kilka razy przed pójściem po swoją ostatnią i dały mi dużo powera ):
https://youtu.be/FWxoI0RrPvc
https://youtu.be/3g2aOXg7YP0

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 11:42   #3586
Justine1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Najlepiej wysłać do banku prośbę o potwierdzenie spłaty kredytu, powinni to zrobić bezpłatnie w jakimś krótkim okresie od ostatniej splaty (tylko już nie pamiętam czy w 2 tygodnie czy miesiąc). Warto mieć takie potwierdzenie, mi np. kredyt się sam nie zamknął bo były jakieś grosze do zapłaty a bank o tym nie informuje póki nie zbierze się większa kwota. Jak brałaś kredyt z równymi ratami to raczej jest mało prawdopodobne żebyś miała jakąś niedopłatę, ale warto mieć potwierdzenie że nic nie jesteś bankowi winna.

Cytat:
Sprawdź po przelewach czy wszystko co do grosza spłaciłaś. Bank nic nie wysyła. Ja kiedyś weszłam do banku dopytać i mi sprawdzili.
dziękuję, zastosuję się do Waszych rad
Stary 2022-10-16, 11:59   #3587
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Branża IT to ewenement i porównywanie do niej innych branż kompletnie mija się z celem.

Po podwyżkę zawsze warto iść, ale głównym argumentem nie powinna być inflacja, tylko własna praca, zaangażowanie, wyniki. Ale już wysokość tej podwyżki można argumentować tym, że rok temu pensja wystarczała na dużo rzeczy, a teraz jest ona zwyczajnie za niska. To ma wtedy sens.
Bardzo fajne dwa filmiki o chodzenie po podwyżkę gdy jesteś kobietą (oglądałam je kilka razy przed pójściem po swoją ostatnią i dały mi dużo powera ):
https://youtu.be/FWxoI0RrPvc
https://youtu.be/3g2aOXg7YP0

Jasne, branża IT jest specyficzna, ale ja tu mówię o szeroko pojętej branży IT. Czyli nie tylko programiści. Mnóstwo osób, które znam pracują w IT, ale nie w typowo technicznych pracach, ale np. w shared services w outsourcingu.

I jak spojrzysz sobie np. na te wykresy to odkryjesz, że "Informacja i komunikacja" nie była branżą z najwyższymi podwyżkami w 2021: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ile...S-8358537.html .
08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 13:58   #3588
Konto usunięte

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89380106]Jasne, branża IT jest specyficzna, ale ja tu mówię o szeroko pojętej branży IT. Czyli nie tylko programiści. Mnóstwo osób, które znam pracują w IT, ale nie w typowo technicznych pracach, ale np. w shared services w outsourcingu.

I jak spojrzysz sobie np. na te wykresy to odkryjesz, że "Informacja i komunikacja" nie była branżą z najwyższymi podwyżkami w 2021: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ile...S-8358537.html .[/QUOTE]TŻ jest z branży IT. Ale nie programiści. Nie ma podwyżek na poziomie inflacji. Mimo to nikt nie odchodzi.

bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 14:07   #3589
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Właśnie wyrzuciłam opakowanie z Action, granatowe może znajdziesz na półce przy środkach do prania. U mnie niestety ostatnio nie było.

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Zużyłam dwukrotnie Ziaji i nie zauważyłam, żeby mi coś było, tym bardziej jakiś pofarbowanych ubrań

U mnie nigdy ich nie było. W sensie nie to, że wykupione, w ogóle nigdy się nie pojawiło.

W ogóle dla mnie action to dziwny sklep. Kupiłam kilka rzeczy, genialnych, które szybko się wykupiły i nigdy w życiu już się w sklepie nie pojawiły, chociaż na grupie qction na Facebooku dziewczyny pokazują że jest, więc nie wiem czemu nie ma dostawy tego produktu do mojego sklepu

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Dorasek Pokaż wiadomość
Zostały mi po lecie dwa napoczęte balsamy do opalania Dax Cosmetics (spf 30 i 50). Nie chcę ich trzymać, bo na przyszły sezon wolałabym kupić świeże. Czy te mogę zużyć jak zwykłe balsamy do ciała po kąpieli? Próbował ktoś takiego zastosowania? Szkoda mi wyrzucić
Ja bym nie używała, bo one przeokrutnie niszczą ubrania. Pozostają żółte plamy, niczym tego się nie da wywabić.

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Justine1989 Pokaż wiadomość
Niedawno, zgodnie z harmonogramem, spłaciłam ostatnią ratę za sprzęt rtv, który brałam w sklepie typu mediamarkt, umowę o raty podpisywałam z Credit Agricole. Kojarzycie czy przychodzi jakiś mail na koniec czy po prostu rachunek do spłat zamyka się i nie da się tego gdzieś łatwo zweryfikować czy na pewno wszystko się spłaciło
Ja dostałam zawsze smsa że umowa kredytowa została zamknięta i raty są spłacone.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 14:08   #3590
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Cytat:

U nas już krąży info, że podwyżka dla wszystkich max 5%. Więc tak tylko żeby cokolwiek ludziom dać, no ale dla większości to jednak tylko na waciki

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 14:11   #3591
squirrelqa
Zakorzenienie

Chodzicie same po podwyżki? Jak często?
Czy macie takie polityki firmowe, że podwyżki są raz w roku dla każdego i nikt nic nie może ugrać więcej?

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 14:12   #3592
lightangel
Zakorzenienie

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89380106]Jasne, branża IT jest specyficzna, ale ja tu mówię o szeroko pojętej branży IT. Czyli nie tylko programiści. Mnóstwo osób, które znam pracują w IT, ale nie w typowo technicznych pracach, ale np. w shared services w outsourcingu.

I jak spojrzysz sobie np. na te wykresy to odkryjesz, że "Informacja i komunikacja" nie była branżą z najwyższymi podwyżkami w 2021: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ile...S-8358537.html .[/QUOTE]Nie tylko w branży IT można trafić na uczciwego pracodawcę. Ja niedawno zaczęłam nową pracę, więc na ostatnią podwyżkę się nie załapałam ale wiem że w tym roku były aż 3 - standardowa w styczniu, kolejna w maju i teraz jeszcze jedna, wszystkie razem dobijają właśnie do poziomu inflacji. Mam nadzieję że w przyszłym roku też tak będzie, bo to bardzo fajne rozwiązanie.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 14:23   #3593
Konto usunięte

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89380192]TŻ jest z branży IT. Ale nie programiści. Nie ma podwyżek na poziomie inflacji. Mimo to nikt nie odchodzi.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

No ale co chcesz przez to powiedzieć? Że firma taka super, że ludzie zostają?

Są ludzie, którzy chcą całe życie zostać u jednego pracodawcy, ale to już zupełne wyjątki.

Duża inflacja panuje od lutego, najpierw wielu ludzi miało nadzieję, że firma się dostosuje, dopiero teraz do ludzi dochodzi, że niekoniecznie tak będzie.

Natomiast, mnie szukanie nowej pracy zajęło miesiące, gdzie głównie odpowiadałam na wiadomości rekruterów. Miałam oczywiście sporo opcji, nawet kilka ofert, które odrzuciłam. Ale dopiero po miesiącach znalazłam coś, gdzie naprawdę chciałam przejść. Zmiana pracy trwa. W międzyczasie najlepiej zamknąć mordę i nie kłapać o tym, że się szuka.

Pomijając, że ludzie mają różne opcje. Mój były podwładny zasiedział się w poprzedniej pracy. Po 10 latach zaczął szukać następnej roboty, co "w IT powinno być łatwe". Znalezienie czegoś zajęło mu rok.

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Nie tylko w branży IT można trafić na uczciwego pracodawcę. Ja niedawno zaczęłam nową pracę, więc na ostatnią podwyżkę się nie załapałam ale wiem że w tym roku były aż 3 - standardowa w styczniu, kolejna w maju i teraz jeszcze jedna, wszystkie razem dobijają właśnie do poziomu inflacji. Mam nadzieję że w przyszłym roku też tak będzie, bo to bardzo fajne rozwiązanie.

To chyba w USA podwyżki inflacyjne są uważane za normalność. Bo przecież każda podwyżka poniżej inflacji to salary cut.

Tylko w Polsce ludzie wrzeszczą, że "jak firma ma sobie na to pozwolić".

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Czy macie takie polityki firmowe, że podwyżki są raz w roku dla każdego i nikt nic nie może ugrać więcej?

W firmach, w których pracowałam info o tym zawsze przychodziło po ocenie rocznej i zależało od oceny i tego, czy szef cię lubi.

Można oczywiście samemu negocjować dodatkowe podwyżki. Czasami jest to trudne, dopiero jak złożysz wymówienie nagle staje się to do zrobienia.

Edytowane przez 08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5
Czas edycji: 2022-10-16 o 14:19
Stary 2022-10-16, 14:27   #3594
rukolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
Bardzo jestem ciekawa czy dostaniesz, odkąd ktoś wspomniał o tym kilka tygodni temu, rozglądam się wszędzie i nic (dealz/a tiin/cokolwiek)

A może dałoby się zamówić przez internet? Ale szukałam i nie mogłam tego znaleźć.
rukolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 14:32   #3595
Konto usunięte

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89380212]No ale co chcesz przez to powiedzieć? Że firma taka super, że ludzie zostają?

Są ludzie, którzy chcą całe życie zostać u jednego pracodawcy, ale to już zupełne wyjątki.

Duża inflacja panuje od lutego, najpierw wielu ludzi miało nadzieję, że firma się dostosuje, dopiero teraz do ludzi dochodzi, że niekoniecznie tak będzie.

Natomiast, mnie szukanie nowej pracy zajęło miesiące, gdzie głównie odpowiadałam na wiadomości rekruterów. Miałam oczywiście sporo opcji, nawet kilka ofert, które odrzuciłam. Ale dopiero po miesiącach znalazłam coś, gdzie naprawdę chciałam przejść. Zmiana pracy trwa. W międzyczasie najlepiej zamknąć mordę i nie kłapać o tym, że się szuka.

Pomijając, że ludzie mają różne opcje. Mój były podwładny zasiedział się w poprzedniej pracy. Po 10 latach zaczął szukać następnej roboty, co "w IT powinno być łatwe". Znalezienie czegoś zajęło mu rok.

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

To chyba w USA podwyżki inflacyjne są uważane za normalność. Bo przecież każda podwyżka poniżej inflacji to salary cut.

Tylko w Polsce ludzie wrzeszczą, że "jak firma ma sobie na to pozwolić".

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

W firmach, w których pracowałam info o tym zawsze przychodziło po ocenie rocznej i zależało od oceny i tego, czy szef cię lubi.

Można oczywiście samemu negocjować dodatkowe podwyżki. Czasami jest to trudne, dopiero jak złożysz wymówienie nagle staje się to do zrobienia.[/QUOTE]

Nie, mówię tylko że IT to nie jest jedna wielka masa i nie wszędzie takie podwyżki są oczywiste. W żadnej firmie i w żadnym zwodzie nie są.
Teraz wszyscy zapowiadaja kryzys, więc duża szansa, że to już ostatnie podwyżki, a później wszystko siadzie.
Nie wiem co jest takiego dziwnego w tym, że ludzie podczas kryzysu boją się zmieniać pracę, bo w przypadku redukcji będą pierwsi do odstrzału. Przeczekać rok czy dwa to nie jest jakaś tragedia i wcale nie oznacza, że ktoś się zasiedział i boi wszystkiego.

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:

Ja zawsze chodziłam co roku. Sam z siebie nikt by mi nic nie dał, to nie korpo że są oceny roczne i inne tego typu.

Stary 2022-10-16, 14:50   #3596
andra
Wtajemniczenie

Cytat:
A może dałoby się zamówić przez internet? Ale szukałam i nie mogłam tego znaleźć.
Na allegro dziewczyny pisały że są podobne, no ale sam płyn to mało na smarta, chyba że więcej opakowań (muszę coś zawsze wymyślać na siłę a nie lubię gdy nic mi nie trzeba)[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89380223]Nie, mówię tylko że IT to nie jest jedna wielka masa i nie wszędzie takie podwyżki są oczywiste. W żadnej firmie i w żadnym zwodzie nie są.
Teraz wszyscy zapowiadaja kryzys, więc duża szansa, że to już ostatnie podwyżki, a później wszystko siadzie.
Nie wiem co jest takiego dziwnego w tym, że ludzie podczas kryzysu boją się zmieniać pracę, bo w przypadku redukcji będą pierwsi do odstrzału. Przeczekać rok czy dwa to nie jest jakaś tragedia i wcale nie oznacza, że ktoś się zasiedział i boi wszystkiego.

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Ja zawsze chodziłam co roku. Sam z siebie nikt by mi nic nie dał, to nie korpo że są oceny roczne i inne tego typu.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Nie tylko w korpo są oceny. Ale nigdzie też nie spotkałam się jeszcze z coroczną podwyżką bez powodu, nawet na waciki. Po prostu co kilka lat po zmianie umowy i/lub stanowiska, chodzić to sobie można = i tak się nic nie działo Wypowiedzenie i rozmowy po, na niektórych działa najskuteczniej

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 15:07   #3597
Konto usunięte

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89380223]Nie, mówię tylko że IT to nie jest jedna wielka masa i nie wszędzie takie podwyżki są oczywiste. W żadnej firmie i w żadnym zwodzie nie są.

[/QUOTE]

Jak to wszystko siądzie? Od lat jest kryzys. Teraz covid i Ukraina, ale wcześniej podobnie.

I nie, "ludzie" nie boją się zmieniać pracy, co najwyżej możesz powiedzieć, że twój facet się boi. O reszcie nie wiesz.
Stary 2022-10-16, 16:14   #3598
kocia_lapka
Zadomowienie

Mam dom kilkaset metrów do granicy, nikt w nim nie mieszka, czeka na wykończenie w środku. Dom znajduje się na górce, przez to działka jest wykorzystywana przez wojsko, policję i straż graniczną do obserwacji. Wyraziłam na to zgodę, jednak po odwiedzeniu miejsca zauważyłam, że działka jest cała zaśmiecona, okolice stawu całkiem rozdeptane. Dodatkowo nie mogę już udostępniać terenu.

Wojskowi twierdzą, że nie mogę przestać udostępniać im miejsca, a jeśli chodzi o śmieci to mam się zgłosić do kierownictwa. Próbowałam się kontaktować pod numery, które znalazłam w internecie, zostałam odesłana do gminy, która z kolei odsyła mnie do WP.

Czy macie pomysł z kim mogę się kontaktować, aby omówić te kilka kwestii?
kocia_lapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 16:53   #3599
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:

U mnie jest ten drugi przypadek. Podwyżki są raz w roku zbiorowo dla wszystkich. Podwyżka poza tym tylko w ramach awansu.

Stary 2022-10-16, 17:40   #3600
Konto usunięte

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89380237]Jak to wszystko siądzie? Od lat jest kryzys. Teraz covid i Ukraina, ale wcześniej podobnie.

I nie, "ludzie" nie boją się zmieniać pracy, co najwyżej możesz powiedzieć, że twój facet się boi. O reszcie nie wiesz.[/QUOTE]

W wielu branżach podczas covida było lepiej, a nie gorzej. Od dluzego czasu nie było zadnego problemu z pracą, więc nie wiem o jakim kryzysie mówisz od kilku lat. Jest póki co cały czas najniższe bezrobocie w historii.
Dopiero teraz inflacja i kryzys energetyczny się rozkręca i pokaże swoje oblicz, co będzie miało wpływ na rynek.
Aha no okej, na pewno wiesz lepiej. skoro wcześniej była duża rotacja, a teraz jest niemal zerowa, to ciekawe jak to inaczej wytłumaczyć., ale kto wie, może to zbieg okoliczności.

Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Czas edycji: 2022-10-16 o 17:41
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości