Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 66 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-10-16, 17:42   #3601
andra
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 66

W temacie wątku. Wycofane przez yves rocher kultowe zapachy, takie jak vanilla noire i cocoon.
Nieoczekiwanie podczas porządków znalazłam zapomniane resztki w butelkach i zapragnęłam więcej! Na internecie można znaleźć tylko poszukiwania. Czy ktoś coś zna, typu wanilia + kakao?
A może potwierdza drogawe sugestie takie jak taste fragrance angel, opium extreme?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 17:45   #3602
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kocia_lapka Pokaż wiadomość
Mam dom kilkaset metrów do granicy, nikt w nim nie mieszka, czeka na wykończenie w środku. Dom znajduje się na górce, przez to działka jest wykorzystywana przez wojsko, policję i straż graniczną do obserwacji. Wyraziłam na to zgodę, jednak po odwiedzeniu miejsca zauważyłam, że działka jest cała zaśmiecona, okolice stawu całkiem rozdeptane. Dodatkowo nie mogę już udostępniać terenu.

Wojskowi twierdzą, że nie mogę przestać udostępniać im miejsca, a jeśli chodzi o śmieci to mam się zgłosić do kierownictwa. Próbowałam się kontaktować pod numery, które znalazłam w internecie, zostałam odesłana do gminy, która z kolei odsyła mnie do WP.

Czy macie pomysł z kim mogę się kontaktować, aby omówić te kilka kwestii?
Może żandarmeria wojskowa? To taka jakby policja wojskowa. Może trafisz na kogoś kto ci pomoże.

Stary 2022-10-16, 17:46   #3603
Finlora
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89380310]W wielu branżach podczas covida było lepiej, a nie gorzej. Od dluzego czasu nie było zadnego problemu z pracą, więc nie wiem o jakim kryzysie mówisz od kilku lat. Jest póki co cały czas najniższe bezrobocie w historii.
Dopiero teraz inflacja i kryzys energetyczny się rozkręca i pokaże swoje oblicz, co będzie miało wpływ na rynek.
Aha no okej, na pewno wiesz lepiej. skoro wcześniej była duża rotacja, a teraz jest niemal zerowa, to ciekawe jak to inaczej wytłumaczyć., ale kto wie, może to zbieg okoliczności.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja bym powiedziała, że w moim otoczeniu podczas covidu było raczej gorzej - niektórzy tracili pracę, niektórzy mieli mniejsze pensje, knajpy padały. Nie znam nikogo kto by powiedział, że podczas covidu było dobrze.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 18:01   #3604
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Ja bym powiedziała, że w moim otoczeniu podczas covidu było raczej gorzej - niektórzy tracili pracę, niektórzy mieli mniejsze pensje, knajpy padały. Nie znam nikogo kto by powiedział, że podczas covidu było dobrze.
Restauracje mając ciężko od covida i teraz jeszcze ciężej. Niestety.
Ale niektóre branże podczas covida nie dość że mialy wzrosty, to i jeszcze dostały tarcze covidowe, za które teraz wszyscy płacimy...
Teraz wydaje mi się, że oberwa wszyscy. Oby nie.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 18:10   #3605
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75
Konto usunięte

Oberwą oberwą choćby podwyżkami prądu. No kolorowo na bank nie będzie.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 18:26   #3606
Pusheen_
BAN stały

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89380320]Restauracje mając ciężko od covida i teraz jeszcze ciężej. Niestety.
Ale niektóre branże podczas covida nie dość że mialy wzrosty, to i jeszcze dostały tarcze covidowe, za które teraz wszyscy płacimy...
Teraz wydaje mi się, że oberwa wszyscy. Oby nie.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

No u mnie trochę lokali gastronomicznych się już pozamykalo Nie przetrwała włoska restauracja, która istniala na rynku od 1997 r. Wlasciciele otworzyli w tym samym miejscu kolejny lokal, ale to już nie to samo. Na mieście widzę często uczęszczane ulice, w których witryny sklepowe świecą pustkami i tak np. 3 miejscu z rzedu są puste, a wcześniej były tam bank, księgarnia i restauracja

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 19:05   #3607
Liliom
Rozeznanie

Możecie polecić jakieś fajne gry planszowe dla 2 osób?( Poza grą scrabble)
Liliom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 19:07   #3608
Milagros_90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Liliom Pokaż wiadomość
Mastermind

Milagros_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 19:35   #3609
lightangel
Zakorzenienie

[1=08c7cbc1c0d531be9e51934 d16bbb4732386b516_63def18 200ca5;89380212]No ale co chcesz przez to powiedzieć? Że firma taka super, że ludzie zostają?

Są ludzie, którzy chcą całe życie zostać u jednego pracodawcy, ale to już zupełne wyjątki.

Duża inflacja panuje od lutego, najpierw wielu ludzi miało nadzieję, że firma się dostosuje, dopiero teraz do ludzi dochodzi, że niekoniecznie tak będzie.

Natomiast, mnie szukanie nowej pracy zajęło miesiące, gdzie głównie odpowiadałam na wiadomości rekruterów. Miałam oczywiście sporo opcji, nawet kilka ofert, które odrzuciłam. Ale dopiero po miesiącach znalazłam coś, gdzie naprawdę chciałam przejść. Zmiana pracy trwa. W międzyczasie najlepiej zamknąć mordę i nie kłapać o tym, że się szuka.

Pomijając, że ludzie mają różne opcje. Mój były podwładny zasiedział się w poprzedniej pracy. Po 10 latach zaczął szukać następnej roboty, co "w IT powinno być łatwe". Znalezienie czegoś zajęło mu rok.

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

To chyba w USA podwyżki inflacyjne są uważane za normalność. Bo przecież każda podwyżka poniżej inflacji to salary cut.

Tylko w Polsce ludzie wrzeszczą, że "jak firma ma sobie na to pozwolić".

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

W firmach, w których pracowałam info o tym zawsze przychodziło po ocenie rocznej i zależało od oceny i tego, czy szef cię lubi.

Można oczywiście samemu negocjować dodatkowe podwyżki. Czasami jest to trudne, dopiero jak złożysz wymówienie nagle staje się to do zrobienia.[/QUOTE]Owszem, brak podwyżek w przypadku inflacji to zmniejszenie pensji, ale nie tylko pracownicy muszą się mierzyć ze wzrostem kosztów życia. Ja akurat znam temat z obu stron, czyli zarówno od strony pracownika jak i pracodawcy i wiem że nikomu nie jest łatwo. W ostatnim czasie koszty prowadzenia działalności bardzo poszły w górę, normalnie spowodowałoby to wzrost cen produktów czy usług firmy - ale nie każdy może sobie na to pozwolić, zwłaszcza jeśli spada mu popyt na produkty. Także takie twierdzenie że każda firma może sobie pozwolić na podwyżki na poziomie inflacji (czyli na dziś chyba 17,2%) jest dość naiwne, nawet w firmach w których docenia się pracowników i traktuje ich uczciwie.
Cytat:
Napisane przez kocia_lapka Pokaż wiadomość
Mam dom kilkaset metrów do granicy, nikt w nim nie mieszka, czeka na wykończenie w środku. Dom znajduje się na górce, przez to działka jest wykorzystywana przez wojsko, policję i straż graniczną do obserwacji. Wyraziłam na to zgodę, jednak po odwiedzeniu miejsca zauważyłam, że działka jest cała zaśmiecona, okolice stawu całkiem rozdeptane. Dodatkowo nie mogę już udostępniać terenu.

Wojskowi twierdzą, że nie mogę przestać udostępniać im miejsca, a jeśli chodzi o śmieci to mam się zgłosić do kierownictwa. Próbowałam się kontaktować pod numery, które znalazłam w internecie, zostałam odesłana do gminy, która z kolei odsyła mnie do WP.

Czy macie pomysł z kim mogę się kontaktować, aby omówić te kilka kwestii?
Na Twoim miejscu poszłabym do prawnika, napisze odpowiednie pisma i roześle do właściwych osób lub instytucji. Szczerze wątpię w to że nie możesz cofnąć zgody na korzystanie z terenu (chyba że podpisałaś zgodę na jakiś czas określony który jeszcze nie minął, ale nawet wtedy powinno być jakieś wyjście), do tego nikt nie powinien zaśmiecać ani niszczyć Twojej działki. Nie wiem kto za to odpowiada (czy wojsko czy gmina), prawnik na pewno będzie w stanie pomóc.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 19:36   #3610
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
U mnie jest ten drugi przypadek. Podwyżki są raz w roku zbiorowo dla wszystkich. Podwyżka poza tym tylko w ramach awansu.

W takim systemie wszyscy dostają taki sam procent podwyżki? Jakie są wrażenia pracowników w kwestii czy to sprawiedliwe?

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 19:51   #3611
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Ja bym powiedziała, że w moim otoczeniu podczas covidu było raczej gorzej - niektórzy tracili pracę, niektórzy mieli mniejsze pensje, knajpy padały. Nie znam nikogo kto by powiedział, że podczas covidu było dobrze.
Patrząc na podwyżki prądu i gazu to na tą chwilę wiele firm ma jeszcze gorzej niż w czasie covidu. U mnie w mieście większość lokali gastronomicznych przetrwała covid, teraz po kolei się zamykają bo nie są w stanie podnieść cen tak żeby odrobić straty.
Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
W takim systemie wszyscy dostają taki sam procent podwyżki? Jakie są wrażenia pracowników w kwestii czy to sprawiedliwe?

U mnie w pracy przy podwyżkach wszyscy dostają tyle samo procent. Ostatnia podwyżka to było ponad 6%, nikt nie narzeka że coś jest niesprawiedliwe. Co najwyżej że za mało procent Pensje są identyczne dla danego stanowiska - jest kilka stopni w hierarchii, podwyżki mają właśnie wyrównać inflację więc wszyscy dostają po równo (choć oczywiście nie tyle samo).

Stary 2022-10-16, 19:56   #3612
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Patrząc na podwyżki prądu i gazu to na tą chwilę wiele firm ma jeszcze gorzej niż w czasie covidu.
Aaa ok, zgadzam się. Bo jak to pisałam, to myślałam po prostu, że było kiepsko, w sensie, że nie było dobrze w porównaniu z tym co było wcześniej, a już na pewno nie lepiej. Ale fakt, teraz mają/będą mieć jeszcze gorzej. U mnie już 2 fajne knajpy się zamknęły w ciągu ostatniego miesiąca, bo stwierdziły, że nie dadzą rady. Ludzi też mniej, bo oszczędzają i z czegoś muszą zrezygnować. W pierwszej kolejności jest to pewnie jedzenie w knajpie.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 20:01   #3613
lightangel
Zakorzenienie

Często chodzę z TŻ na spacery, mamy taką trasę że wracamy przez stare miasto. W zeszłym roku wszystkie lokale były pełne, nieważne czy to w tygodniu czy w weekend. W weekendy to wręcz nie było gdzie szpilki wcisnąć, teraz nawet w piątki czy w soboty w restauracjach jest pusto - a jak już ktoś siedzi to widać że to turyści. Także obawiam się że gastronomia będzie masowo bankrutować, wielu osób już nie stać na jedzenie na mieście.

Stary 2022-10-16, 20:18   #3614
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
W temacie wątku. Wycofane przez yves rocher kultowe zapachy, takie jak vanilla noire i cocoon.
Nieoczekiwanie podczas porządków znalazłam zapomniane resztki w butelkach i zapragnęłam więcej! Na internecie można znaleźć tylko poszukiwania. Czy ktoś coś zna, typu wanilia + kakao?
A może potwierdza drogawe sugestie takie jak taste fragrance angel, opium extreme?

Wg mnie tak

Wątek waniliowy
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=32324

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 20:22   #3615
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Zamki Burgundii i Terraformacja Marsa. Kocham
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 20:23   #3616
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Często chodzę z TŻ na spacery, mamy taką trasę że wracamy przez stare miasto. W zeszłym roku wszystkie lokale były pełne, nieważne czy to w tygodniu czy w weekend. W weekendy to wręcz nie było gdzie szpilki wcisnąć, teraz nawet w piątki czy w soboty w restauracjach jest pusto - a jak już ktoś siedzi to widać że to turyści. Także obawiam się że gastronomia będzie masowo bankrutować, wielu osób już nie stać na jedzenie na mieście.

Nie chodzi tylko o to, że ludzi nie stać. Ceny żywności i prądu tak drastycznie wzrosły lub wzrosną, że wiele restauracji nie będzie miało szans pokryć tych kosztów, a co dopiero zarobić, nawet podnosząc ceny.
Moja ulubiona restauracja się zamknęła, napisali że albo musieliby drastycznie podnieść ceny albo drastycznie obniżyć jakość, a ani jedno, ani drugie nie wchodziło w grę. Podwyżki mieli już dwie, stwierdzili, że trzecia to już by było przegiecie. I to jest straszne, że upadają teraz bardzo dobre miejscówki, które wolą się zamknąć niż serwowac syf. Czarno to wszystko widzę.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 20:35   #3617
Pusheen_
BAN stały

Dziękuję za polecenie "Nakielnego" - zjadłam pyszny zestaw sniadaniowy, jak i wypilam pysznego drinka i kawę

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 21:27   #3618
Fenenna
Wtajemniczenie

Cytat:
Carcassonne
Fenenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 21:31   #3619
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Terraformacja marsa jest spoko na dwie, a o tyle fajniej, że można też grać solo lub w więcej osób.
7 cudów świata pojedynek jest na dwie.

Od dwóch osób (chociaż lepiej w więcej) można też zagrać w splendor, magic maze, tajemnicze domostwo, najlepszą grę o kotach.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 21:33   #3620
lightangel
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89380442]Nie chodzi tylko o to, że ludzi nie stać. Ceny żywności i prądu tak drastycznie wzrosły lub wzrosną, że wiele restauracji nie będzie miało szans pokryć tych kosztów, a co dopiero zarobić, nawet podnosząc ceny.
Moja ulubiona restauracja się zamknęła, napisali że albo musieliby drastycznie podnieść ceny albo drastycznie obniżyć jakość, a ani jedno, ani drugie nie wchodziło w grę. Podwyżki mieli już dwie, stwierdzili, że trzecia to już by było przegiecie. I to jest straszne, że upadają teraz bardzo dobre miejscówki, które wolą się zamknąć niż serwowac syf. Czarno to wszystko widzę.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Tak, koszty to główny problem. Ale jednak bez klientów nie da się zarobić na koszty, zwłaszcza jak idą w górę tak bardzo jak teraz.
Też szkoda mi fajnych firm otwartych od dawna, ale nie wszystkich jestem w stanie nadal wspierać. Mam np. niedaleko domu wietnamską restaurację, przed pandemią można było u nich kupić spore danie za kilkanaście złotych. Teraz porcje się zmniejszyły i ceny poszły w górę tak, że za obiad dla dwóch osób musiałabym zapłacić 70 zł. Jak na jedzenie do kupienia po pracy (bo jednak nie jest to jakość jak w wykwintnej restauracji tylko smaczny i w miarę zdrowy fast food) i to jeszcze porcje takie że ja się najem a TŻ niezbyt to sądzę że jest to zbyt wysoka cena.

Stary 2022-10-16, 22:05   #3621
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Cytat:
Tak, koszty to główny problem. Ale jednak bez klientów nie da się zarobić na koszty, zwłaszcza jak idą w górę tak bardzo jak teraz.
Też szkoda mi fajnych firm otwartych od dawna, ale nie wszystkich jestem w stanie nadal wspierać. Mam np. niedaleko domu wietnamską restaurację, przed pandemią można było u nich kupić spore danie za kilkanaście złotych. Teraz porcje się zmniejszyły i ceny poszły w górę tak, że za obiad dla dwóch osób musiałabym zapłacić 70 zł. Jak na jedzenie do kupienia po pracy (bo jednak nie jest to jakość jak w wykwintnej restauracji tylko smaczny i w miarę zdrowy fast food) i to jeszcze porcje takie że ja się najem a TŻ niezbyt to sądzę że jest to zbyt wysoka cena.

Ja bym kiedyś chciała zobaczyć porównanie kosztów prowadzenia działalności gastronomicznej w różnych krajach europejskich, bo u nas w zasadzie absurdalnie drogo bywało już przed pandemią, kryzysem i inflacją (np. śmiesznie drogie jedzenie z food trucków czy zwykłe kanapki/gofry kosztujące po 20-30 złotych). Pytanie, czy wynikało to jedynie z narzuconych kosztów, czy też z chęci szybkiego wzbogacenia się. Jeśli to drugie, to tacy przedsiębiorcy sami narobili sobie problemów, bo nie mają obecnie przestrzeni do podnoszenia cen.

Tydzień temu wróciłam z Włoch i tam nadal można zjeść i napić się za śmieszne pieniądze. Nawet przeliczając najdroższe w historii euro na złotówki, wychodzi taniej niż u nas.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 22:23   #3622
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

Co polecacie z batatów? Kupiłam na próbę i okazało się, że po prostu ugotowany do obiadu jest dla mnie obrzydliwy. Więcej nie kupię, ale niestety mam jeszcze jednego i chciałabym go przyrządzić tak, by był trochę bardziej zjadliwy

57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 22:25   #3623
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;89380499]Co polecacie z batatów? Kupiłam na próbę i okazało się, że po prostu ugotowany do obiadu jest dla mnie obrzydliwy. Więcej nie kupię, ale niestety mam jeszcze jednego i chciałabym go przyrządzić tak, by był trochę bardziej zjadliwy

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Mi smakuje pieczony, ale musi być dobrze doprawiony, żeby przełamać słodki smak. Ostatnio zrobiłam zapiekankę z pieczonych warzyw i dołożyłam też właśnie batata. Bardzo dobrze komponował się z papryką, cebulą, czosnkiem i cukinią.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 22:48   #3624
magbeth
Dzik

[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;89380499]Co polecacie z batatów? Kupiłam na próbę i okazało się, że po prostu ugotowany do obiadu jest dla mnie obrzydliwy. Więcej nie kupię, ale niestety mam jeszcze jednego i chciałabym go przyrządzić tak, by był trochę bardziej zjadliwy

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Pieczone w piekarniku z sola i rozmarynem i podawane z sosem aioli (lub cokolwiek innego z czosnkiem).
Albo można tego pojedynczego dodać do zupy/gulaszu warzywnego, wtedy nie zdominuje smaku i koniecznie - moim zdaniem - doprawić bardziej na ostro, żeby nie był słodko-mdly.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 23:02   #3625
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Pieczony w całości, pokrojony w ćwiartki, podany z sosem na bazie kwasnej śmietany z czosnkiem i ogórkiem i przyprawami
Pokrojony w plastry, doprawiony, smażony na patelni, można obtoczyć w mące
Pokrojony w paski, smażone na głębokim tłuszczu (jak frytki z ziemniaków) solony
Batata nie obiera się jak ziemniaka, zawsze musi być skórka, doprawia sokiem z cytryny, czosnkiem (nie dosłownie), solą, papryka słodka i ostra (na upieczony lub surowy) ziołami.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 23:05   #3626
chimay
Zakorzenienie

Zupa z batatów z mlekiem kokosowym.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 23:13   #3627
Snowdrop_
Animal Liberation

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość

Opium Extreme są dość kawowe, ja bym polecała testy obecnych YR Cuir de Nuit i Nouveau Genre, Montale Chocolate Greedy, Liu Jo Milano (pachną Nutellą), i wiele zapachów marki Maison Tahite, mają dużo z wanilią i kakao, niszowa marka Comptoir Sud Pacifique też ma takich kilka, Cacharel Yes I'm delicious.

Edytowane przez Snowdrop_
Czas edycji: 2022-10-16 o 23:20
Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-16, 23:43   #3628
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

Dzięki za wszystkie rady, chyba pójdę w jakaś zupę

57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-17, 06:58   #3629
Dorasek
Raczkowanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89380520]Pieczony w całości, pokrojony w ćwiartki, podany z sosem na bazie kwasnej śmietany z czosnkiem i ogórkiem i przyprawami
Pokrojony w paski, smażone na głębokim tłuszczu (jak frytki z ziemniaków) solony
Batata nie obiera się jak ziemniaka, zawsze musi być skórka, doprawia sokiem z cytryny, czosnkiem (nie dosłownie), solą, papryka słodka i ostra (na upieczony lub surowy) ziołami.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]

To mnie zaskoczyłaś. Piekę z batatów takie grube frytki z przyprawami i zawsze obieram skórkę. Mam wrażenie. że po upieczeniu ona nadal byłaby twarda. Nie jest tak?
Dorasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-17, 07:26   #3630
Natuś-77
Zakorzenienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89380520]Pieczony w całości, pokrojony w ćwiartki, podany z sosem na bazie kwasnej śmietany z czosnkiem i ogórkiem i przyprawami

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]Kurcze, ja zawsze obieram że skórki i tak też widziałam w różnych programach kulinarnych

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości