Mroczne historie, kryminalne zagadki, urban exploring - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-10-25, 21:43   #4261
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Dot.: Mroczne historie, kryminalne zagadki, urban exploring

Cytat:
Napisane przez magbeth Pokaż wiadomość
Oby wróciła.
Slucham teraz historii o Małgorzacie Zarnowskiej (zabójstwo dróżniczki w Czerwionce-Leszczynach) na kanale Polska na Faktach. Dość znana historia, ciagle niestety nierozwiązana.
Oooo ktoś wreszcie o tym nagrał podcast!
To jest sprawa, którą ciągle mam gdzieś z tyłu głowy, jedna z nielicznych, która zapadła mi w pamięć..

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-25, 22:23   #4262
Pusheen_
BAN stały

Mnie ta sprawa przerazila na maxa.

Zwlaszcza ten fragment, gdzie po sprawdzeniu miejsca zbrodni śledczy zaznaczyli, że zabójca jakis czas obserwował drozniczkę przez małe okienko na jednej ze ścian i chyba zostawił odcisk nosa, ale odcisk ten do niczego się nie przydał...Zmrozilo mnie, jak to przeczytałam.

Zawsze mnie ta sprawa przerazala. Wg mnie sprawcą był jeden z pracowników, którego ta kobieta znala przynajmniej z widzenia. Nie sądzę, że otworzyła drzwi komuś nieznajomemu. No chyba, że ją jakoś wywabil.

Za tym, że był to pracownik przemawia też fakt, że raczej dobrze znał teren, a ten nie należał przecież do małych. Dobrze wiedział na jakich zmianach pracowała ofiara, czy będzie mógł ją latwo zaatakować i w ogóle w spokoju poobserwowac oraz ile czasu zajmie mu ewakuowanie się z miejsca zbrodni albo ewentualna ucieczka, gdyby ktoś go zauważył. Przy dobrej znajomości terenu oraz zwyczajów pracy różnych pracowników czy grup pracowniczych mógł się tam poruszać swobodnie i znaleźć najbezpieczniejszy sposób oddalenia się stamtąd po dokonaniu zbrodni. Chociaż z drugiej strony to ryzyko przylapania było tutaj dość spore i gdyby jakiś znajomy go zauważył czy nawet do niego zagadał, to potem raczej by o tym pamiętał. Wg mnie to zbrodnia w teorii niby nietrudna do popełnienia, a moim zdaniem i tak trzeba było mieć do niej stalowe nerwy. Ale może się mylę. W końcu tyle lat minęło i nic, nie pojawił się żaden podejrzany i sledztwo nie doprowadzilo do niczego konkretnego.

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Pusheen_
Czas edycji: 2022-10-25 o 22:24
Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-25, 22:32   #4263
magbeth
Dzik

Cytat:
Napisane przez Pusheen_ Pokaż wiadomość
Mnie ta sprawa przerazila na maxa.

Zwlaszcza ten fragment, gdzie po sprawdzeniu miejsca zbrodni śledczy zaznaczyli, że zabójca jakis czas obserwował drozniczkę przez małe okienko na jednej ze ścian i chyba zostawił odcisk nosa, ale odcisk ten do niczego się nie przydał...Zmrozilo mnie, jak to przeczytałam.

Zawsze mnie ta sprawa przerazala. Wg mnie sprawcą był jeden z pracowników, którego ta kobieta znala przynajmniej z widzenia. Nie sądzę, że otworzyła drzwi komuś nieznajomemu. No chyba, że ją jakoś wywabil.

Za tym, że był to pracownik przemawia też fakt, że raczej dobrze znał teren, a ten nie należał przecież do małych. Dobrze wiedział na jakich zmianach pracowała ofiara, czy będzie mógł ją latwo zaatakować i w ogóle w spokoju poobserwowac oraz ile czasu zajmie mu ewakuowanie się z miejsca zbrodni albo ewentualna ucieczka, gdyby ktoś go zauważył. Przy dobrej znajomości terenu oraz zwyczajów pracy różnych pracowników czy grup pracowniczych mógł się tam poruszać swobodnie i znaleźć najbezpieczniejszy sposób oddalenia się stamtąd po dokonaniu zbrodni. Chociaż z drugiej strony to ryzyko przylapania było tutaj dość spore i gdyby jakiś znajomy go zauważył czy nawet do niego zagadał, to potem raczej by o tym pamiętał. Wg mnie to zbrodnia w teorii niby nietrudna do popełnienia, a moim zdaniem i tak trzeba było mieć do niej stalowe nerwy. Ale może się mylę. W końcu tyle lat minęło i nic, nie pojawił się żaden podejrzany i sledztwo nie doprowadzilo do niczego konkretnego.

Myślę bardzo podobnie do Ciebie. Zdecydowanie był to ktoś, kto miał wiedzę o ofierze i był przygotowany. W podkaście jest wspomniane, ze były pewne podejrzenia, ze wręcz niektórzy mogą dokładnie wiedzieć kto jest sprawca, ale milczą bojąc się zemsty.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-25, 22:51   #4264
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Nabrałam się na tą sprawę w książce Lacha i Bondy, bo tam niby ta sprawa była rozwiązana.
Kryminalne historię też mają o tym podcast. I też mi ta sprawa siedzi w głowie.

a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-26, 05:32   #4265
Pusheen_
BAN stały

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;89389886]Nabrałam się na tą sprawę w książce Lacha i Bondy, bo tam niby ta sprawa była rozwiązana.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Jest sporo podcastow na temat tej sprawy. Tytuł jednej z nich to np. "Nocna zmiana". No tytuł jak z horroru.

Stary 2022-10-26, 15:05   #4266
Higurashi
Czarna owca

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Oooo ktoś wreszcie o tym nagrał podcast!
To jest sprawa, którą ciągle mam gdzieś z tyłu głowy, jedna z nielicznych, która zapadła mi w pamięć..

Kryminalne Historie widziałam ma odcinek na ten temat i chyba Kryminatorium (ale ja nie lubię Kryminatorium...)

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-26, 15:32   #4267
khloe
Strzelaj lub emigruj!

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;89389886]Nabrałam się na tą sprawę w książce Lacha i Bondy, bo tam niby ta sprawa była rozwiązana.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie mogę strawi. Kryminalnych historii, dla mnie dziewczyna opowiada z taką maniera, jakby chciała a nie mogła, mam wrażenie, że opowiadanie sprawia jej straszna mękę.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-10-26, 18:45   #4268
sublips
Zakorzenienie

Też czekam na powrót Jaśmin, dla mnie niekoniecznie nawet musiałaby nagrywać historie kryminalne; choć przyznam, że podcasty ciemno wszędzie mi ją nieco zastąpiły, bo też są szczegółowe i Autorka też wplata ironiczne żarty.

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Ja zaczęłam słuchać pierwszej części o Katarzynie i tak, jak mi się spodobało, tak szybko porzuciłam w momencie z kiedy autorka podcastu zaczęła niepotrzebnie się rozgadywac o Rutkowskim, cały jego życiorys, potem nie wiem po co gadała o tym, że miał epizod w tv, jakie ten program miał oceny na fimwebie, zupełnie niepotrzebna dłużyzna, która mnie zniechęciła, na koniec na dobitkę z kim się spotykał.

A myślałam, że Olga herring na tendencję do bezsensownych dłużyzn.

Moim zdaniem to mocno kwestia preferencji, sama nie lubię Rutkowskiego i średnio mam ochotę o nim słuchać, ale w tej historii był kluczową postacią, więc przedstawienie jego backgroundu też. Ale nie ma co ukrywać, że ciemno wszędzie nagrywa bardzo, ale to bardzo szczegółowe podcasty i niektórych to może po prostu nudzić.
sublips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-26, 21:40   #4269
chimay
Zakorzenienie

Mnie z kolei powrót Jaśmin ani ziębi ani grzeje. Miała swój istotny moment w początkach polskiego tc, ale w międzyczasie tyle się wydarzyło, zostało opowiedziane i nagrane w przeróżne sposoby, że nie wiem, po co jej powrót, skoro najwyraźniej straciła ochotę na robienie podcastów w tej tematyce. Sama mówiła w jednym wywiadzie, że nagrywa, poki sprawia jej to przyjemność i nie zamierza nakładać sobie żadnej presji, a że nie nagrała nic już parę lat, to chyba o czymś to świadczy.

Ja bym się bardziej cieszyła, jakby Kompulik nagrywał troszkę częściej, ale za to nie aż tak rozwleczone historie. Bo ta ostatnia to - jak to ktoś ujął w komentarzach - góra urodziła mysz.

Widzę że Kryminatorium i teraz Olga Herring wypuścili w krótkim odstępie czasu sprawę Andrew Gosdena.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-27, 08:58   #4270
Kalindaa
Zadomowienie

Oj tak, też wolałabym krótsze odcinki u Kompulnika. Ostatniego dotąd nie przesłuchałam do końca
Kalindaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-27, 11:59   #4271
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalindaa Pokaż wiadomość
Oj tak, też wolałabym krótsze odcinki u Kompulnika. Ostatniego dotąd nie przesłuchałam do końca
Ja przedostatniego nie dałam rady. Ostatni tak, ale gubiłam się - wolę jak dłuższe historie są dzielone na odcinki. Ale cała ta historia rzekomego skarbu, którego najpewniej nigdy nie było, moim zdaniem nie jest warta takiej pracy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-10-28, 05:47   #4272
Pusheen_
BAN stały

Znowu donoszą o sprawie Iwony. Podobno jakiś ksiądz, który pomagał dziewczynom mających problem z Krystkiem czy innymi osobami powiązanymi z Zatoką Sztuki popełnił samobójstwo. No i jak zwykle pojawiają się informacje, że może to wcale nie było samobójstwo.

Ta sprawa nie ma końca.

Stary 2022-10-29, 21:29   #4273
magbeth
Dzik

Odbije od Iwony, słuchaliście ostatniego odcinka u Agi Rojek? Najbardziej polska sprawa na jej kanale, ciekawa historia, moim zdaniem jak zwykle dobrze opowiedziana.
I przychylam się do zdania Agi odnośnie samego rozwiązania. Celowo nie pisze więcej, bo nie chce komuś zepsuć słuchania.
Stary 2022-10-29, 22:30   #4274
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magbeth Pokaż wiadomość
Odbije od Iwony, słuchaliście ostatniego odcinka u Agi Rojek? Najbardziej polska sprawa na jej kanale, ciekawa historia, moim zdaniem jak zwykle dobrze opowiedziana.
I przychylam się do zdania Agi odnośnie samego rozwiązania. Celowo nie pisze więcej, bo nie chce komuś zepsuć słuchania.
Co to znaczy najbardziej polska? Myślałam, że ona polskich spraw nie nagrywa, przez to jej nie słucham. Ale jeśli ma coś polskiego to chętnie włączę bo bardzo ją chwalicie.

a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-10-30, 07:31   #4275
magbeth
Dzik

Główny bohater tej historii jest Polakiem, wyemigrował z rodzina jako dziecko.

edit: wczoraj późnym wieczorem odsłuchałam jeszcze najnowszy odcinek u Justyny czyli historie zaginięcia Ani Jalowiczor. Myślicie ze to było uprowadzenie?

Edytowane przez magbeth
Czas edycji: 2022-10-30 o 07:33
Stary 2022-10-30, 16:59   #4276
sublips
Zakorzenienie

Powiedziałabym, że osoby, które liczyły na polską sprawę u Agi, to byłyby raczej rozczarowane po odsłuchaniu, bo jedyne, co ta sprawa ma wspólnego z Polską, to fakt, że główny bohater ma polskie korzenie. Niemniej mnie się bardzo podoba ostatnio dobór tematów u Agi, widać, że wybiera takie zaskakujące i bardzo nietypowe sprawy.
Stary 2022-11-01, 15:31   #4277
Callianna
Zadomowienie

DELPHI, Indiana -- A Delphi, Indiana, man, Richard Allen, has been arrested for the 2017 murders of eighth graders Abby Williams, 13, and Libby German, 14, Indiana State Police Superintendent Doug Carter announced at a news conference Monday.

aresztowano mordercę dwóch nastolatek Abby i Libby
niedawno słuchałam podcastu o ich strasznej historii
Stary 2022-11-01, 15:35   #4278
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Callianna Pokaż wiadomość
DELPHI, Indiana -- A Delphi, Indiana, man, Richard Allen, has been arrested for the 2017 murders of eighth graders Abby Williams, 13, and Libby German, 14, Indiana State Police Superintendent Doug Carter announced at a news conference Monday.

Justyna Mazur mówiła o tym jakieś 2 dni temu. Zaczęła tym samym serię aktualizacji starych spraw i aktualnie świeżych. Moim zdaniem bardzo dobry pomysł.
Stary 2022-11-01, 17:45   #4279
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Justyna Mazur mówiła o tym jakieś 2 dni temu. Zaczęła tym samym serię aktualizacji starych spraw i aktualnie świeżych. Moim zdaniem bardzo dobry pomysł.

Mi tez się podobało, fajne podsumowanie, bo na fb mam totalny bajzel informacyjny i czasem się gubię co się w danej sprawie dzieje

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-11-01, 23:03   #4280
sublips
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o Deplhi, to chyba było już iluś podejrzanych, a nawet i aresztowanych, ale tutaj podobno też rodzina wydała oświadczenie - a wcześniej tego nie robili.

Cóż, podejrzewam, że w tej zbrodni są jakieś szczegóły, które nie zostały dopuszczone do informacji publicznej i które pozwalają im stwierdzić, że to na pewno on.

Mimo że jak wszyscy na wątku wiedzą, jak bardzo cenię twórczość Justyny, to podsumowanie miesiąca to ciekawy pomysł i może nawet sobie odpalę.
Stary 2022-11-01, 23:11   #4281
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sublips Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o Deplhi, to chyba było już iluś podejrzanych, a nawet i aresztowanych, ale tutaj podobno też rodzina wydała oświadczenie - a wcześniej tego nie robili.

Cóż, podejrzewam, że w tej zbrodni są jakieś szczegóły, które nie zostały dopuszczone do informacji publicznej i które pozwalają im stwierdzić, że to na pewno on.
O ile pamiętam, to nie są podane do wiadomości publicznej szczegóły tego, co stało się dziewczynom, w jaki sposób zginęły.
Stary 2022-11-01, 23:55   #4282
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Callianna Pokaż wiadomość

Nie cierpię USA za tego typu sprawy...

Stary 2022-11-02, 08:47   #4283
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
O ile pamiętam, to nie są podane do wiadomości publicznej szczegóły tego, co stało się dziewczynom, w jaki sposób zginęły.
Tak, miał zostawić jakiś charakterystyczny ślad na miejscu zbrodni, którego policja zdecydowała się nie ujawniać.
Jakiś czas temu była aktualizacja u Agi i był jeszcze inny, obiecujący podejrzany. Oby tylko złapali właściwego człowieka.

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka
Stary 2022-11-11, 13:21   #4284
sublips
Zakorzenienie

A rzeczywiście to nie był koniec cyklu o Waśniewskiej, jakoś przespałam końcówkę przedostatniego odcinka chyba . Ogólnie cały cykl mi się bardzo podobał, bardzo interesujący materiał nie tylko z punktu widzenia true crime, ale analizy działania mediów, socjotechnik, manipulacji itd. W ogóle trochę inaczej patrzę na Katarzynę Waśniewską - absolutnie jej nie współczuję, ale kojarzyła mi się ogólnie z jakąś taką typową przedstawicielką patologii, a w sumie jak tak popatrzyłam z boku, to zgadzam się z Autorką podcastu, że to w sumie była para całkiem atrakcyjnych ludzi, a Katarzyna W. potrafiła się składnie wypowiadać, bo przejrzałam też inne materiały. Najgorzej ja pamiętam te przeróbki i piosenki o Madzi, jakby w ogóle to morderstwo obdarto ze wszelkiej powagi i nie okazywano współczucia temu zamordowanemu dziecku.

No i serii o BTK nic chyba dla mnie nie przebije - nie tylko u ciemno wszędzie, ale ogólnie w polskich podcastach.

Ogólnie to jakoś nie mam kogo słuchać, polecacie jakieś nowe kanały, które być może przegapiłam?
Stary 2022-11-11, 13:57   #4285
Pusheen_
BAN stały

A mnie jednak dziwi taka popularność sprawy Wasniewskiej w świecie true crime, ale może tego nie rozumiem.

Dla mnie całokształt jest odstreczajacy i jak mówię całokształt to właśnie to mam na myśli, a nie kwestie zabicia dziecka przez matkę, które samo w sobie jest czynem okrutnym. Całokształt obejmuje pewnie życiorys Katarzyny W., jej środowisko i rodzinny background i w to ja raczej nie chcę się zagłębiać, bo nie jawi mi się ani jako szczególnie atrakcyjne, ani interesujące.

Ale może sympatycy true crime widzą to jakoś inaczej i chcą zgłębić to od strony psychologii i tutaj rozważanie, czy zabójczyni jest socjopatka jest ciekawe i ma jakiś sens, podczas gdy dla przeciętnego człowieka to funkcjonuje raczej w kategoriach obskurnej patologii, o której lepiej szybko zapomnieć.

Edytowane przez Pusheen_
Czas edycji: 2022-11-11 o 13:59
Stary 2022-11-11, 14:41   #4286
Konto usunięte

Cytat:
A mnie jednak dziwi taka popularność sprawy Wasniewskiej w świecie true crime, ale może tego nie rozumiem.

Dla mnie całokształt jest odstreczajacy i jak mówię całokształt to właśnie to mam na myśli, a nie kwestie zabicia dziecka przez matkę, które samo w sobie jest czynem okrutnym. Całokształt obejmuje pewnie życiorys Katarzyny W., jej środowisko i rodzinny background i w to ja raczej nie chcę się zagłębiać, bo nie jawi mi się ani jako szczególnie atrakcyjne, ani interesujące.

Ale może sympatycy true crime widzą to jakoś inaczej i chcą zgłębić to od strony psychologii i tutaj rozważanie, czy zabójczyni jest socjopatka jest ciekawe i ma jakiś sens, podczas gdy dla przeciętnego człowieka to funkcjonuje raczej w kategoriach obskurnej patologii, o której lepiej szybko zapomnieć.

Gdyby nie ten cały cyrk medialny to o tej sprawie nikt by już dawno nie pamiętał. Dlatego jest taka specyficzna.

Jestem już po wysłuchaniu całości. Jak będę miała czas to napiszę moje odczucia.

Stary 2022-11-11, 15:44   #4287
chimay
Zakorzenienie

Cytat:

Ta sprawa jest interesująca, bo stała się bardzo medialna i ciekawe jest właśnie to, jak do tego doszło. Oczywiście "nie dorównuje" (jeśli można tak powiedzieć) sprawie Iwony Wieczorek, bo w tę jest zamieszany półświatek, a Katarzyna to była przeciętna dziewczyna bez żadnych znajomości. Ale jeśli patrzeć przez ten pryzmat, to kolejna głośna sprawa czyli Ewa Tylman to w ogóle nuda straszna, bo dwójka pracowników Rossmanna się nawaliła i doszło do wypadku nad rzeką, a przecież Polska żyła tym ze dwa tygodnie, chociaż tak naprawdę to nic tam wyjątkowego nie było, mało to utonięć po pijaku. Ale z jakichś powodów jedne sprawy stają się medialne, a inne (większość) nie.

Definicja patologii to też kwestia względna. Dla mnie na przykład związek Gabi Petito był patologiczny, no ale ta nie mieszkała w Sosnowcu, tylko zajmowała się przedstawianiem ulukrowanego życia podróżniczki, więc nie była to obskurna patologia
Stary 2022-11-11, 16:05   #4288
Keira90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sublips Pokaż wiadomość
A rzeczywiście to nie był koniec cyklu o Waśniewskiej, jakoś przespałam końcówkę przedostatniego odcinka chyba . Ogólnie cały cykl mi się bardzo podobał, bardzo interesujący materiał nie tylko z punktu widzenia true crime, ale analizy działania mediów, socjotechnik, manipulacji itd. W ogóle trochę inaczej patrzę na Katarzynę Waśniewską - absolutnie jej nie współczuję, ale kojarzyła mi się ogólnie z jakąś taką typową przedstawicielką patologii, a w sumie jak tak popatrzyłam z boku, to zgadzam się z Autorką podcastu, że to w sumie była para całkiem atrakcyjnych ludzi, a Katarzyna W. potrafiła się składnie wypowiadać, bo przejrzałam też inne materiały. Najgorzej ja pamiętam te przeróbki i piosenki o Madzi, jakby w ogóle to morderstwo obdarto ze wszelkiej powagi i nie okazywano współczucia temu zamordowanemu dziecku.

No i serii o BTK nic chyba dla mnie nie przebije - nie tylko u ciemno wszędzie, ale ogólnie w polskich podcastach.

Ogólnie to jakoś nie mam kogo słuchać, polecacie jakieś nowe kanały, które być może przegapiłam?
A znasz Wschodnie Zbrodnie? Co prawda autorka od dawna niczego nie nagrywała, ale ma dość sporo wcześniejszych odcinków. Bardzo ciekawie opowiada, poruszane sprawy są w większości niezbyt znane – zza naszej wschodniej granicy.

Keira90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-11-11, 16:29   #4289
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Ta sprawa jest interesująca, bo stała się bardzo medialna i ciekawe jest właśnie to, jak do tego doszło. Oczywiście "nie dorównuje" (jeśli można tak powiedzieć) sprawie Iwony Wieczorek, bo w tę jest zamieszany półświatek, a Katarzyna to była przeciętna dziewczyna bez żadnych znajomości. Ale jeśli patrzeć przez ten pryzmat, to kolejna głośna sprawa czyli Ewa Tylman to w ogóle nuda straszna, bo dwójka pracowników Rossmanna się nawaliła i doszło do wypadku nad rzeką, a przecież Polska żyła tym ze dwa tygodnie, chociaż tak naprawdę to nic tam wyjątkowego nie było, mało to utonięć po pijaku. Ale z jakichś powodów jedne sprawy stają się medialne, a inne (większość) nie.

Definicja patologii to też kwestia względna. Dla mnie na przykład związek Gabi Petito był patologiczny, no ale ta nie mieszkała w Sosnowcu, tylko zajmowała się przedstawianiem ulukrowanego życia podróżniczki, więc nie była to obskurna patologia
No wychodząc z takiego założenia to wiele spraw można tak określić A zbrodnie bywają po prostu...prymitywne, głupie (niestety) i proste, w zależności od pobudek jakie kieruja sprawcą, jego "związków" z ofiarą, no i okoliczności, które do niej doprowadziły/w jakich doszło do zbrodni.

Dla mnie sprawa Ewy Tylman jest akurat ciekawa, więc może wszystko zależy od perspektywy.

Sprawa Katarzyny W. była medialna i opisywana jako patologiczna, chyba z tego samego powodu - bo dotyczy dzieciobojstwa, które zwłaszcza w takim kraju jak nasz wzbudza odrazę.

Co do nadawania jakiejś lepszej otoczki sprawom z zagranicy, to nie widzę tego w ten sposób. Akurat mnóstwo spraw kryminalnych z USA jawi się jako prymitywna i obskurna, bo takie są często zbrodnie. Jednak to twórcy podcastow ubarwiaja i wręcz "romantyzuja" je jak w powieściach. Nie mówiąc już o seryjnych mordercach, którzy urastaja do rangi bohaterów masowej wyobraźni, ale może to jest akurat osobny temat do rozwinięcia.

Ja akurat uważam sprawę Gaby Petito oraz Ewy Tylman za podobnie smutne i to gdzie do nich doszło nie ma większego znaczenia. W życiu bym nie pomyślała, że Tylman była jakąś tam durną laską, która "poszła się nawalic i dała się odprowadzić koledze z pracy (co też rodzi jakieś dwuznaczne skojarzenia), a potem nawalona wpadła do rzeki i nad czym się tutaj zastanawiać".

Co do sprawy Petito, to nie uważam jej za atrakcyjną, bo ma jakis romantyczny wymiar instagramowej podróżniczki, która marzycielsko przemierzala Stany vanem, no litości :P. Co do patologii, to wiadomo, że tam była - w końcu zginęła z rąk własnego chłopaka i najprawdopodobniej była ofiarą "domestic violence" dużo wcześniej.

Sprawę KW uważam za zniechęcająca na tyle mocno, że nie chcę się z nią zaznajomiać i nie obchodzi mnie czy miała miejsce w Sosnowcu czy gdziekolwiek indziej. I jestem pewna, że znajdziesz sporo innych spraw tego typu rodem z USA np., które będą jej dorównywać prymitywizmem.

Edytowane przez Pusheen_
Czas edycji: 2022-11-11 o 16:41
Stary 2022-11-11, 18:19   #4290
magbeth
Dzik

Nie odniosę się do Wasniewskiej, przynajmniej nie teraz, ale właśnie mnie dopadło info, ze w sprawie wspomnianej Iwony Wieczorek pojawił się nagle jakiś Daniel S. i czarne bmw.
Czekam aż wjadą kosmici, albo nie wiem, papież (tak, wiem, ze media są durne i robią sensacje z byle czego, ale ta sprawa jest wyjątkowa...).

Edytowane przez magbeth
Czas edycji: 2022-11-11 o 18:21
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości