|
|
#271 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Zagrożenia/złe strony życia zagranicą/emigracji
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;89153577]Czyli sama jesteś przykladem tego polskiego wścibstwa, skoro tak uważnie się przyglądasz oknom sąsiadów, że wiesz ile osób nie ma firanek xD Ja nawet nie wiem czy mój sąsiad ma, a co dopiero wszystkie domy na ulicy...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie przyglądam się...Po prostu na długiej ulicy z szerogowo ustawionymi domami jeden dom z "golymi" oknami (a jest ich tam sporo) naprawdę się wyróżnia, zwraca na siebie uwagę... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#272 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 08:49 |
|
|
|
|
#273 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#274 |
|
Konto usunięte
|
Dwa dni temu bylam ogladac kawalerke marzen, wszystko bylo super, odnowione, sliczne, meble dobrze rozmieszczone, nawet super widok na miasto, genialna za ten czysz, i co, oczywiscie wlasciciel wybral kogos innego
|
|
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest strasznie trudne, że tak naprawdę w pracy nie chodzi o kompetencje, ale o to, by się sprzedać. Jeśli ktoś nie ma tej cechy przebojowości i nie prze do przodu mimo wszystko to chyba się nie wybije. Niezależnie od kraju? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#276 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli taka pochwała celebryctwa w sumie, nie ważne że ten celebryta będzie zawalał pracę, ważne że jest głośny, entuzjastyczny i widoczny. |
|
|
|
|
|
#277 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#278 | |
|
Dzik
|
Cytat:
a jednocześnie brakuje mi ludzi, którym pewnych kodów kulturowych tłumaczyć nie trzeba. Co do tego bycia Rosjanka, to u mnie częściej są dyskusje odnośnie języka, ze polski i rosyjski to to samo a w ogóle cala wschodnia Europa to jeden wielki kocioł i dlaczego, do diaska, ja nie znam serbskiego albo węgierskiego
|
|
|
|
|
|
#279 |
|
Konto usunięte
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89153409]Nie pisz bzdur, powod jest zupełnie inny
i nie dotyczy całych Niderlandów [emoji13Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] Ktos mi kiedys opowiadal ze chodziło o to zeby zony marynarzy nie gziły sie z kochankami pod nieobecnosc małżonka. Podobno mieszczka wygladala do sasiadow przez okno a za zaslona stal jej kochanek i osładzal jej niebecność męża 🤭 |
|
|
|
|
#280 |
|
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89174817]Ktos mi kiedys opowiadal ze chodziło o to zeby zony marynarzy nie gziły sie z kochankami pod nieobecnosc małżonka. Podobno mieszczka wygladala do sasiadow przez okno a za zaslona stal jej kochanek i osładzal jej niebecność męża 🤭[/QUOTE]
to kalwinizm, ktory "promowal" transparentosc, czyli gospodarz nie ma co ukrywac, weic po co firmanki. Poza tym ilosc okien byla proporcjonalna do zamoznosci, istnial tzw. podatek okienny, dlatego lepiej (taniej) jest miec 1 duze okno niz 2 mniejsze, mmiedzy innymi stad ww NL duze okna
|
|
|
|
|
#281 |
|
Raczkowanie
|
@Kaktus424u48 Jeśli tu jeszcze zaglądasz, to czy mogłabyś mi napisać co Twojej koleżance się nie spodobało w tamtejszej kulturze, i jak Tobie się tam podoba? Zaciekawił mnie Twój post, choć sam nie mam nic z Niemcami wspólnego.
Trochę dziwi mnie podejście Twej koleżanki, że wybrała filologię której kultura państwa nie odpowiada. Podobnie drażni mnie to gadanie Polaków, że podoba im się dany kraj, ale nie podoba im się np. język lub jakieś zwyczaje. Przecież zanim się wyjedzie, to się sprawdza takie rzeczy. Dziwić się potem że ludzie mają nad dosyć jak potrafimy tylko narzekać na miejscowych... |
|
|
|
|
#282 |
|
Przyczajenie
|
Ludzie wyjezdzi w 2004 z plecakiem na plecach. Internet byl ale jeszcze social media nie byly takie rozwiniete wiec ciezko bylo gdzies dokopac sie info na temat samego kraju. Teraz ludzie maja latwiej
|
|
|
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To prawda, ja jak wyjechałam to smartfony nie były tak popularne przynajmniej w Polsce - miałam zwykły telefon tylko z dotykowym ekranie. Żeby znaleźć gdzie w nowym mieście jest jakiś urząd, czy cokolwiek, to był koszmar. Teraz ustawiasz punkt i Cie prowadzi. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
Ciezko sie nie zgodzić, dlatego jak jestem w Polsce to nawet nie mowie, ze na codzień mieszkam zagranica. Tzn. stali wieloletni znajomi wiedza i sa przyzwyczajeni, a takich przypadkowym to po co prowokować nagonke. I tak nie zrozumieją, ze oni mogli zostać w PL, bo maja mitycznych bliskich i rodzine w tym kraju. Im sie będzie wydawało, ze każdy tak ma, a jak nie ma to jego wina.
|
|
|
|
|
#285 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#286 |
|
zielony stworek
|
Usłyszałam raz twarzą w twarz, że jak mieszkam za granicą to nie powinnam głosować, bo ja tego kraju nie kocham, bo co mnie Polska obchodzi, bo przecież wyjechałam.
|
|
|
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
Z pierwszą częścią tej wypowiedzi się zgadzam. Dziwi mnie, że można głosować w wyborach danego kraju od lat mieszkając gdzie indziej.
|
|
|
|
|
#288 |
|
zielony stworek
|
Rozumiem, że nie zamierzasz wracać na emeryturę do Polski, no ja znam mnóstwo osób, które wrócą i one chcę dożyć normalnego kraju.
|
|
|
|
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
|
#290 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko ile Ci zostało do tej emerytury? 20, 30 lat? To jest szmat czasu, przez który jednak nie będziesz ponosić konsekwencji głosowania w Polsce, tylko inni będą - jednocześnie nie mogąc korzystać z dobrodziejstw kraju, w którym mieszkasz obecnie. To jest z mojego punktu widzenia trochę nie fair (ale znam Twoje stanowisko, bo już kiedyś ten temat pojawił się w wątku covidowym).
|
|
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jak ktoś się sytuacją w kraju interesuje, ma tam rodzinę, to głosuje także dla bliskich. Emigracja dziś też nie oznacza tego co kiedyś, można wrócić w każdej chwili.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#293 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie robie zadnych planow emerytalnych, nie wiem wogole gdzie bede mieszkac, moze NL mi zbrzydnie (pogodowo na pewno ) poza tym licze sie z tym, ze bede potrzebowac pomocy lekarskiej czy hospitalizacji, czyli dobrze rozwiniety i dzialajacy system zdrowotny to (dla mnie) bardzo wazny czynnik decyzyjny.Od wielu lat nie glosuje w Polsce, nie sledze zycia politcznego, do Polski mam sentymemt, ale moje zycie od wielu lat toczy sie zupelnie gdzie indziej Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2022-12-02 o 10:08 |
|
|
|
|
|
#294 |
|
Dzik
|
Chimay, ja rozumiem doskonale Twój punkt widzenia i zasadniczo myślę podobnie. W dodatku sama mam inna sytuacje jeśli idzie o obywatelstwa, więc dla mnie osobiście to dodatkowy argument odnośnie niegłosowania. Nie planuje póki co wracać do ojczyzny na emeryturze, ale tak po prawdzie to zwyczajnie tak odległej przyszłości nie da się przewidzieć i zaplanować.
Ale ten drugi winkiel tez rozumiem, szczególnie jak ktoś ma tylko polskie obywatelstwo. Było już na ten temat, więc nie będę się rozpisywać. Nb, spotkałam się raz z taka opinia, ze jak głosujemy przeciwko PIS to możemy nie, żebym nie uznała tego za zwyczajnie głupie, choć ja bym się wpisała w to oczekiwanie. To co, wolno mi już? ![]() Co do innych zagrożeń i złych stron to powiedziałabym, ze dla mnie to poczucie przynależności - nie jestem do końca stad i nigdy nie będę, ale już tez nie jestem do końca z ojczyzny i więcej nie będę. Mam czasami taki mindf*ck przy pobytach w Polsce, ze głowa mała, czuje ze nie pasuje, nie rozumiem pewnych rzeczy i zachowań, nie są one moje. Vide ciągły pośpiech, stres, dużo agresji słownej i mówienie podniesionym głosem. A tutaj te moje korzenie nigdy nie sięgną tego poziomu co tubylców, no zwyczajnie jest to nierealne i tyle. I tez są zachowania, które mnie wpieniaja i przenoszą na polska stronę - ich notoryczne unikanie konfliktów i mówienia wprost, co generuje czasami więcej konfliktów, ospałość, umiłowanie regulaminów i zasad aż do przesady i "nie da się" plus obowiązkowe godzinne spotkania o niczym, ale wszyscy szczęśliwi, bo na liście odhaczone. Brakuje mi czasami polskiej przedsiębiorczości, zaradności i szybkości w działaniu, w ogóle działania a nie ględzenia. No i ja nie umiem w småprat zupelnie, to mnie tez zdradza jak otwieram usta, bo wyglądem za bardzo nie podpadam. Ale ile można pie***elic uprzejmie o pogodzie czy innych bzdurach?
|
|
|
|
|
#295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
Polonia w USA to chyba nawet bardziej skręciła w stronę Konfy, więc może rzeczywiście powinno się im zakazać głosować
|
|
|
|
|
#299 | ||
|
zielony stworek
|
Cytat:
Co do pogrubionego to ja nawet jechać do Polski nie muszę, wystarczy sesja na skype z rodzinką. Idą święta, wiadomo kto ma być bankomatem, nie Nie przegadasz, darcie się wprost, wymaganie szacunku za nic. Ale nie ze mną takie numery, teraz już nie pozwolę na takie zachowanie i zawsze jestem ta najgorsza. Ja też nie znoszę rozmów o niczym. Nigdy nie rozumiem po co się ktoś pyta co u ciebie, skoro nie oczekuje odpowiedzi ![]() Może dlatego ja tu mam głównie znajome cudzoziemki. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#300 |
|
Dzik
|
Dlatego napisałam, ze jeśli ma się tylko rodzime obywatelstwo to jest to imho inna sytuacja. A już w ogóle jeśli ktoś wie, ze emigrantem jest tylko czasowo.
Mam podobny rozdźwięk skypowo-chatowy, ale na szczęście z roli bankomatu się wymiksowalam. Współczuję, znam ten klimat. Pytałam Cię już czy czytałaś Jeg er ikke polakken din? Mam wybitna sklerozę
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.

Niezależnie od kraju? 

Mam takie poczucie, ze cos mnie omija, zwlaszcza ze w Polsce dzieje sie duzo fajnych rzeczy, a i asortyment rzeczy ktore mnie interesuja jest lepszy niz tu gdzie mieszkam.
a w ogóle cala wschodnia Europa to jeden wielki kocioł i dlaczego, do diaska, ja nie znam serbskiego albo węgierskiego
i nie dotyczy całych Niderlandów [emoji13