|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77.
Cytat:
Ceny w ostatnim czasie mocno skoczyły, ale nadal jest taniej niż w Auchan czy Carrefour. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1172 |
|
Animal Liberation
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89443495]Ludziom bardzo często asertywność myli się z chamstwem i pieniactwem.
I niestety osoby które najwięcej krzyczą faktycznie dostaną to czego chcą, zazwyczaj kosztem innych osób, które potrzebują tego samego. Staram się walczyć z tym jak tylko mogę, ale niestety czasami kłótnie i tłumaczenie zajmują więcej czasu, zabierają więcej energii i szargają nerwy bardziej niż zrobienie tego czegoś. Jednak zapewniam, że taką osobę często chce się tylko "załatwić" w zakresie niezbędnego minimum i puścić wolno, uprzejmością można więcej zdziałać, bo jeśli z jakąś osobą się zwyczajnie milej przebywa, to i się więcej dla niej zrobi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]To ja mam tak, że czy jestem u lekarzy czy gdzieś w sklepie, zawsze zachowuję się uprzejmie i jeszcze nigdy nie zostałam źle potraktowana, za granicą przy zakupach często dają mi prezenty nawet jeśli kupuję drobiazgi. Panie pielęgniarki w szpitalu były dla mnie super, generalnie gdzie nie trafię to nie mogę narzekać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1173 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Strasznie mnie drażni jak skończę pracę w sobotę o 22 i muszę siedzieć godzinę w samochodzie, żeby do Biedronki wpaść dopiero o 23:15. A teraz jeszcze zima, to zimno mi w nogi.
|
|
#1175 |
|
Konto usunięte
|
Dlaczego musisz czekac do 23? Biedronka ma przerwe o 22?
Ogolnie to uwielbiam godziny otwarcia w Polsce, przed brexitem jak bylo Tesco 24/7 to po prostu magia. I te wszystkie zabki do ktorych mozna wejsc wieczorem. Co do zakupow online, to ja sie troche oduczylam kazda p...e kupowac przez amazon. Troche sie powstrzymuje. Najczesciej kupuje albo w mniejszych sklepach online albo w miescie. Nie lubie zakupow wiec troche to ogranicza moj konsumpcjonizm. Zamykaja sie u mnie w poblizu sklepy, nie chce sie jednak do tego przyczyniac. Apteka online jest o wiele tansza niz kupowac leki w mojej aptece, z drugiej strony nie wyobrazam sobie zeby mieli ja zamknac. Jedzenie dla psa moge spokojnie zamowic na amazonie, ale jesli zamkna sie wszystkie zoologiczne w poblizu, to kiedys moge zostac bez karmy, jak przesylka sie opozni. Troche mi sie wlacza... Nie ze patriotyzm, ale lokalne firmy zatrudniaja ludzi, placa normalnie podatki, probuje je jednak troche wspierac. Amazon jakas czesc podatkow odprowadza zdaje sie w Luksemburgu. W Polsce chyba az tak tego problemu nie ma, bo amazon jeszcze w Polsce nie dziala. Allegro to chyba jednak nie miedzynarodowy kolos. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 Czas edycji: 2022-12-20 o 07:08 |
|
|
|
#1176 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1177 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89443720]Dlaczego musisz czekac do 23? Biedronka ma przerwe o 22?
Ogolnie to uwielbiam godziny otwarcia w Polsce, przed brexitem jak bylo Tesco 24/7 to po prostu magia. I te wszystkie zabki do ktorych mozna wejsc wieczorem. Co do zakupow online, to ja sie troche oduczylam kazda p...e kupowac przez amazon. Troche sie powstrzymuje. Najczesciej kupuje albo w mniejszych sklepach online albo w miescie. Nie lubie zakupow wiec troche to ogranicza moj konsumpcjonizm. Zamykaja sie u mnie w poblizu sklepy, nie chce sie jednak do tego przyczyniac. Apteka online jest o wiele tansza niz kupowac leki w mojej aptece, z drugiej strony nie wyobrazam sobie zeby mieli ja zamknac. Jedzenie dla psa moge spokojnie zamowic na amazonie, ale jesli zamkna sie wszystkie zoologiczne w poblizu, to kiedys moge zostac bez karmy, jak przesylka sie opozni. Troche mi sie wlacza... Nie ze patriotyzm, ale lokalne firmy zatrudniaja ludzi, placa normalnie podatki, probuje je jednak troche wspierac. Amazon jakas czesc podatkow odprowadza zdaje sie w Luksemburgu. W Polsce chyba az tak tego problemu nie ma, bo amazon jeszcze w Polsce nie dziala. Allegro to chyba jednak nie miedzynarodowy kolos. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ostatnio mam te same przemyślenia, Nowe Niełady zarżnęły wiele małych biznesów i staram się wspierać lokalnych przedsiębiorców, więcej kupować stacjonarnie. |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1178 |
|
Zadomowienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89443720]Dlaczego musisz czekac do 23? Biedronka ma przerwe o 22?
Ogolnie to uwielbiam godziny otwarcia w Polsce, przed brexitem jak bylo Tesco 24/7 to po prostu magia. I te wszystkie zabki do ktorych mozna wejsc wieczorem. Co do zakupow online, to ja sie troche oduczylam kazda p...e kupowac przez amazon. Troche sie powstrzymuje. Najczesciej kupuje albo w mniejszych sklepach online albo w miescie. Nie lubie zakupow wiec troche to ogranicza moj konsumpcjonizm. Zamykaja sie u mnie w poblizu sklepy, nie chce sie jednak do tego przyczyniac. Apteka online jest o wiele tansza niz kupowac leki w mojej aptece, z drugiej strony nie wyobrazam sobie zeby mieli ja zamknac. Jedzenie dla psa moge spokojnie zamowic na amazonie, ale jesli zamkna sie wszystkie zoologiczne w poblizu, to kiedys moge zostac bez karmy, jak przesylka sie opozni. Troche mi sie wlacza... Nie ze patriotyzm, ale lokalne firmy zatrudniaja ludzi, placa normalnie podatki, probuje je jednak troche wspierac. Amazon jakas czesc podatkow odprowadza zdaje sie w Luksemburgu. W Polsce chyba az tak tego problemu nie ma, bo amazon jeszcze w Polsce nie dziala. Allegro to chyba jednak nie miedzynarodowy kolos. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Dla mnie Amazon to najgorszy rak. Nic tam nie zamawiam. Jedynie propozycje zakupów świątecznych linkuje, bo nie chce wymagać od innych żeby zakładali konta w innych sklepach online czy szukali prezentów stacjonarnie. Taki prosty przykład. Buduje się sortownia Amazona, dostają profity od państwa, bo przecież rozwój i miejsca pracy. Moloch się rozrasta, kasuje lokalne sklepy. Więc taka zwolniona obsługa idzie pracować do Amazona. A za jakiś czas Bezos: 'planujemy maksymalną automatyzację więc dużej części pracowników mówimy papa' (bo przecież do tego dąży i się z tym nie kryje). No i zostają nam ludzie bez pracy, uzależnieni od Amazona, który wchłonął cały lokalny rynek. |
|
|
|
#1179 | |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że Limonka ironizuje.
![]() Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#1180 |
|
Zakorzenienie
|
Albo dlatego, że - jak w muzeum - szeroki korytarz i wielkie witryny sklepowe - jak wystawa obrazów do podziwiania.
|
|
|
|
#1181 |
|
Konto usunięte
|
Fajnie, ze nie jestem jedyna, ktora tak do tego podchodzi. Oczywiscie, zamawianie online w jednym miejscu z szybka dostawa jest bardzo latwe i przyjemne, ale no coz, cos za cos.
|
|
|
|
#1182 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#1183 |
|
Konto usunięte
|
Nigdy nic nie zamawiałam na amazonie. Ogólnie u mnie wybór sklepu internetowego to zwykle przymus. Ostatnio szukałam butów, jeden sklep, drugi... Jak już cokolwiek znajdę to brak rozmiaru. Więc musiałam kupić przez internet.
Odnośnie rzeczy spożywczych coraz mocniej przekonuje się do małych sklepików/ bazarków. Ceny naprawdę spoko, a uważam że jakość na plus. |
|
|
|
#1184 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-12-20 o 10:01 |
|
|
|
#1185 |
|
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89443834]Nigdy nic nie zamawiałam na amazonie. Ogólnie u mnie wybór sklepu internetowego to zwykle przymus. Ostatnio szukałam butów, jeden sklep, drugi... Jak już cokolwiek znajdę to brak rozmiaru. Więc musiałam kupić przez internet.
Odnośnie rzeczy spożywczych coraz mocniej przekonuje się do małych sklepików/ bazarków. Ceny naprawdę spoko, a uważam że jakość na plus.[/QUOTE] Ja już mam większość butow z małego, prywatnego sklepu w Toruniu ( specjalnie tam jeżdżę po buty , ale na Toruńskiej starówce jest ogólnie dużo małych sklepów obuwniczych z polskimi butami i jest w czym wybierać) od polskich, małych producentów.I ostatnio niestety musiałam but reklamować i jestem zachwycona jak to zostało załatwione. Buty kupiłam w piątek po południu i od razu ubrałam wieczorem na wyjście , okazało się ze zamek jest wadliwy i puścił. W sobotę rano poleciałam do sklepu z reklamacją, tuz przed wyjazdem. I tu tak, od razu sprawdzili czy maja druga pare w tym rozmiarze, bo chcieli mi je po prostu wymienić. Nie mieli, a ja nie z tego miasta i juz na walizce, to spisali protokół, wzięli mój adres i powiedzieli ze oni je odeślą do producenta ( na swój koszt) , a producent mi wyśle buty naprawione lub nowe ( na swój koszt). Kurier mi przyniósł buty juz we wtorek. Nawet nie wiem czy naprawili ten zamek czy wymienili buta na inny. Chodzę w nich codziennie wszytko gra, uwielbiam je. Ogólnie jakość tych butów jest bardzo dobra, mam botki które noszę 4 sezon a wciąż sa w stanie niezłym, choć 3 sezony nosiłam je od końca lata do początku lata dosłownie, moje ukochane buty. Najlepsze ze rok temu, udało mi się w tym samym sklepie kupić drugą , taką samą parę.
|
#1186 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1187 | ||||
|
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89443383]Może i tak. Jednak z miłym głosem nic nie osiągnęłam. Mi chodziło tylko o motyw, bo często ludzie olewają i nie walczą o swoje prawa. Co oczywiście nie oznacza awantur czy bluzgania pracowników.[/QUOTE]
Zgadzam się. Ja zawsze staram się być uprzejma i miła, a jak nie to przynajmniej neutralna. Niestety czasami przez takie coś inni próbują wejść na głowę i już nie raz się o tym przekonałam. Tylko tak jak piszesz, swoje zdanie można wyrazić stanowczo, ale nie trzeba się od razu awanturować jak ostatni buc. Cytat:
Ale ja nie twierdzę, że to jest ok. Pisałam to kontekście tego, że ludzie nie mają całego dnia na zrobienie zakupów i trzeba gnać na 10 minut przed zamknięciem. No mnie to śmieszy, bo u nas sklepy są serio długo otwarte i myślę, że każdy ma szansę na spokojnie zrobić zakupy. Nie znam nikogo kto pracuje codziennie po 12h. Jak ktoś ma takie zmiany, to 2-3 dni w pracy, a potem 1-2 dni wolnego. Jak ktoś pracuje 8h to poza pracą ma mnóstwo czasu na robienie zakupów. I niedziel handlowych nie popieram, ale z innych powodów niż ten, że ludzie nie mają przez to kiedy zrobić zakupów, a przynajmniej nie jest yo główny powód. Cytat:
Ale codziennie potrzebujesz kupować coś innego? W soboty są zamknięte? Cytat:
Ja już przed covidem nie lubiłam, a teraz jest jeszcze gorzej Ogólnie zakupy spożywcze robię raz w tygodniu, potem ewentualnie dokupuję jakieś pojedyncze produkty. Odzieżowych to w ogóle nie nawidzę. Jeszcze w lecie jakoś ujdą, ale w zimie jak się trzeba dużo rozbierać to jest dramat No i jak już idę na odzieżowe do jakiegoś centrum handlowego to jedynie w tygodniu. W weekendy jest tyle ludzi, że bym zwariowała ![]() Cytat:
U mnie głównie w okolicy Biedronki, więc zwykle robię tam albo w Lidlu. Wolę Lidla, ale nie mam aż tak po drodze. Kaufland to jest dla mnie porażka z tego względu, że nie potrafię się tam kompletnie odnaleźć. Jakoś dziwacznie maja poukładane regały Z rozmów ze znajomymi wiem, że mają podobne odczucia.
🍀🍀🍀🍀🍀 Edytowane przez meliandra Czas edycji: 2022-12-20 o 10:32 |
||||
|
|
|
#1188 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie potrzebuję codziennie kupować coś innego, w soboty część jest zamknięta, albo otwarta tylko do 13-14. Ale jak potrzebuje czegoś na jutro to idę 15 minut przed zamknięciem mimo, że według niektórych tutaj to chamstwo i buractwo.
|
|
|
|
|
#1189 |
|
Rozeznanie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89443720]
Co do zakupow online, to ja sie troche oduczylam kazda p...e kupowac przez amazon. Troche sie powstrzymuje. Najczesciej kupuje albo w mniejszych sklepach online albo w miescie. Nie lubie zakupow wiec troche to ogranicza moj konsumpcjonizm. Zamykaja sie u mnie w poblizu sklepy, nie chce sie jednak do tego przyczyniac. Apteka online jest o wiele tansza niz kupowac leki w mojej aptece, z drugiej strony nie wyobrazam sobie zeby mieli ja zamknac. Jedzenie dla psa moge spokojnie zamowic na amazonie, ale jesli zamkna sie wszystkie zoologiczne w poblizu, to kiedys moge zostac bez karmy, jak przesylka sie opozni. Troche mi sie wlacza... Nie ze patriotyzm, ale lokalne firmy zatrudniaja ludzi, placa normalnie podatki, probuje je jednak troche wspierac. Amazon jakas czesc podatkow odprowadza zdaje sie w Luksemburgu. W Polsce chyba az tak tego problemu nie ma, bo amazon jeszcze w Polsce nie dziala. Allegro to chyba jednak nie miedzynarodowy kolos. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Jak to nie działa? Jest przecież amazon.pl. Ja mam niestety doświadczenia kiepskie z kupowanie stacjonarnie drobiazgów typu kosmetyki albo końcówki do szczoteczki elektrycznej. W sklepach stacjonarnych często nie ma tego, co akurat potrzebuję albo jest, ale sporo droższe. Dlatego coraz rzadziej kupuję stacjonarnie. |
|
|
|
#1190 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1191 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-12-20 o 11:17 |
|
|
|
#1192 |
|
Zakorzenienie
|
A propos handlowych niedzielel - czy komuś przyjdzie do głowy, że zakupy w niedzielę są po prostu wygodne? Duże zakupy robię z reguły raz w tygodniu, nie chce mi się robić ich samej, a w tygodniu ciężko mi się zgrać z mężem, bo często się mijamy. W sobotę też mam różne zajęcia i jak wcisnę w to zakupy, to cały dzień w biegu, czego nie znoszę. Więc zostaje niedziela.
|
|
|
|
#1193 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
I bardzo mnie cieszyły i cieszą wszelkie inicjatywy bliższych lub dalszych znajomych - nieważne czy to coś stanowiącego kolejną konkurencję na rynku, czy bardziej oryginalnego, chociaż tu skłaniam się bardziej ku temu drugiemu ![]() Cytat:
Cytat:
Potem pracowałam w pasażu złączonym z Auchan, więc siłą rzeczy zawsze coś tam kupowałam - ale nigdy się nie przekonałam do tego sklepu Nie lubię np. ich pieczywa. I nie miałam odczucia, że jest tam taniej. Podobnie np. moja mama - dla niej Auchan funkcjonuje jako nie tani sklep. No ale ja się przy tym nie upieram - może się mylę w ocenie.[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89443834]Nigdy nic nie zamawiałam na amazonie. Ogólnie u mnie wybór sklepu internetowego to zwykle przymus. Ostatnio szukałam butów, jeden sklep, drugi... Jak już cokolwiek znajdę to brak rozmiaru. Więc musiałam kupić przez internet. Odnośnie rzeczy spożywczych coraz mocniej przekonuje się do małych sklepików/ bazarków. Ceny naprawdę spoko, a uważam że jakość na plus.[/QUOTE] Bazarki są super, uwielbiam Gorzej tylko jak Cię złapie deszcz podczas zakupów tam.Co do Amazon, to ja mam krótki epizod...pracy w nim, ale jako konsultant zdalnie. . Ale nie ma o czym gadać, nie dotrwalam nawet do końca okresu próbnego.Dla pracownikow były również przewidziane zniżki przy korzystaniu z serwisu. No cóż...Nigdy nic nie kupiłam poprzez Amazona i chyba nigdy już nie kupię ))Allegro też nie lubię i nawet nie wiem, jak tę niechęć wytłumaczyć. W sumie bardzo często robię zamówienia poprzez apke Empiku i nie narzekam, ale Empik pewnie też ma trochę wad. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Pusheen_ Czas edycji: 2022-12-20 o 11:12 |
|||
|
|
|
#1194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wygody- no są wygodne Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Dla mnie lidl jest idealny. Do Auchana lubię jechać raz na hmm pół roku/rok. A tak to za duży jest. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1195 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1196 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uwielbiam w Polsce to, ze jednak od czasu do czasu w niedziele jest otwarte. W DE niedziele wszystko jest zamkniete, zeby ludzie pracujacy w handlu mieli wolne i zeby mieli mozliwosc w swoj wolny dzien zamowic sobie cos do jedzenia w restauracji, podjechac do znajomych taksowka czy autobusem, zatankowac paliwo, pojsc do kina. bo przeciez to nie problem, niech nas obsluguja, tylko handel musi miec w niedziele wolne i spedzac czas z rodzina.
|
|
|
|
|
#1197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem, oni nawet nie metkują swoich butów. Sprzedawca mi mówił nazwę i coś od imienia Karina. (ale nie Carinii, ci to akurat duzi są). Może mam jeszcze ten formularz reklamacyjny, to sprawdzę w domu.
|
|
#1198 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Że bardzo nieuczciwie traktuje wydawców i jeszcze kilka innych zarzutów. Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1199 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też wolałabym zrobić zakupy większe zakupy w niedzielę, bo mój TŻ pracuje tak że w tygodniu nie da rady a w sobotę zazwyczaj jest tak zmęczony że nie ma siły łazić po sklepach. Dlatego staram się robić mniejsze zakupy kilka razy w tygodniu, bo nie mam wyjścia. Ale przecież nikogo to nie obchodzi, dla naszego rządu jestem nikim bo nie dość że bezdzietna to jeszcze mieszka z facetem bez ślubu, obrzydlistwo normalnie ![]() Cytat:
Co do pieczywa to się zgodzę, mam w mieście 3 Auchan i tylko w tym najbliżej mnie jest dobre pieczywo - ale tu mają piekarzy którzy robią na miejscu część pieczywa od zera. Także da się i kupić coś słabego i bardzo fajnego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#1200 |
|
Konto usunięte
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89443800]Fajnie, ze nie jestem jedyna, ktora tak do tego podchodzi. Oczywiscie, zamawianie online w jednym miejscu z szybka dostawa jest bardzo latwe i przyjemne, ale no coz, cos za cos.[/QUOTE]
i nie jest ograniczone czasowo, ja w tygodniu nawet sznurowadel albo mydla nie kupie, bo wszystkie sklepy (niespozywcze) sa zamkane o 18. Spoza tym stacjonarnie jest bardzo maly wybor sklepy zmniejszają powierzchnie i asortyment. W sobote sa tlumy ludzi, a sklepy otwarte do 17, czaasem do 17.30, w niedziele nieczynne. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.

Ceny w ostatnim czasie mocno skoczyły, ale nadal jest taniej niż w Auchan czy Carrefour. 

, ale na Toruńskiej starówce jest ogólnie dużo małych sklepów obuwniczych z polskimi butami i jest w czym wybierać) od polskich, małych producentów.
Nie lubię np. ich pieczywa. I nie miałam odczucia, że jest tam taniej. Podobnie np. moja mama - dla niej Auchan funkcjonuje jako nie tani sklep. No ale ja się przy tym nie upieram - może się mylę w ocenie.