![]() |
#391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wizażowe Wyzwanie Czytelnicze 2022
Ok dziękuję
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
#392 |
Zakorzenienie
|
u mnie w tym roku posucha z książkami, przeczytałam ledwie kilka z czego do wyzwania tylko 3 (2 z pierwszego które chyba dodawalam plus 1 z drugiego), ale i od początku podejrzewałam że mozę być ciężko z wyzwaniem bo jakoś punkty mi nie podeszły. teraz czytam w końcu po dosyć długiej przerwie książkę i podaję ją już do wyzwania bo wiem że skończę ją przed końcem roku. w przyszłym roku chciałabym wrócić do czytania, zobaczymy co z tego wyjdzie, wstępnie mam zamiar wziąć udział w wyzwaniu.
moje podsumowanie roku: 1. Książka polskiego autora - "Inni mają lepiej" Krystyna Mirek 2. W tytule znak interpunkcyjny (!?:-;,) - "Gdzie jest happy end?" Krystyna Mirek 12. Tytuł zawiera min 5 słów - "Nie zmienił się tylko blond" Agata Przybyłek 19. Bohater nosi Twoje drugie/trzecie imię - "Grzechu warta"Agata Przybyłek |
![]() ![]() |
![]() |
#393 |
astro-loszka
|
Moje podsumowanie roku 2022 (nr 6 na liście):
wynik: 21/26 1.Książka polskiego autora Rozwiązła - Jarosław Kamiński 2. W tytule znak interpunkcyjny (!?:-;,) Marianna, Marysia, Misia - Stanisława Platówna 3. Oparta na faktach Nikt ci nie uwierzy - Magdalena Knedler 4. Nagrodzona książka (obojętnie z którego roku) -�� Moja mroczna Vanesso â�� Kate Elizabeth Russell 5. Powieść skandynawska Suzanne Jansson - Torfowisko 7. Klasyka literatury europejskiej Cień wiatru - Carlos Ruiz Zafon 8. Napisane w duecie(płeć autorów nieistotna) Tajemnica domu Heclów - Maryla Szymiczkowa (czyli Jacek Dehnel i Piotr Tarczyński) 9. Książka do 300 stron Wodne strachy - Brenda Bellingham 10. Książka wydana w 2022 r. Dziewczyna lotnika - Nina Zawadzka 12. Tytuł zawiera min 5 słów Instrukcja nadużycia. Służące w XIX-wiecznych domach - Alicja Urbanik-Kopeć 13. Z religią w tleJa nie mam duszy. Sprawa Barbary Ubryk, uwięzionej zakonnicy, której historią żyła cała Polska - Natalia Budzyńska 14. Tytuł z kolorem Srebrna ławica - Eugeniusz Paukszta 15. Biografia kobiety Sekret Marii. Życie, miłość i pasja Marii Montessori - Laura Baldini 17. Pierwsza lub ostatnia/najnowsza książka autora Terapeutka - B.A. Paris 18. Akcja w kraju na południowej półkuli Córeczka - Anna Snoekstra 19. Bohater nosi Twoje drugie/trzecie imię Ćma - Ewa Los 20. Akcja w kraju, w którym językiem urzędowym jest jeden z języków romańskich Ulicznica - Victor Margueritte 22. Akcja dzieje się w Polsce w czasach panowania króla Kamień w wodę -�� Zofia Mąkosa 23. Tytuł zawiera przyimek Powrót do starego domu - Iwona Gołębiewska 25. Książka miała co najmniej dwie ekranizacje Bracia Karamazow -�� Fiodor Dostojewski 26. Książka o intrygującym/nieoczywistym/nietypowym tytule Traktat o łuskaniu fasoli - Wiesław Myśliwski
Kpię i o drogę nie pytam. Edytowane przez linaya Czas edycji: 2022-12-30 o 09:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#394 |
Kobieta zimowa
|
Gratuluję wszystkim, którzy ukończyli wyzwanie
![]() U mnie jeszcze nadal ostatni punkt nr 6, do którego przeczytałam już 3 książki ![]()
#395 |
💑🐱📚👶
|
Do tej pory wyniki prezentują się następująco:
1. Tytuł książki składa się tylko z jednego słowa (11 głosów) 2. Książka mająca więcej niż 500 stron (10 głosów) 3. Książka wydana w 2023 roku (9 głosów) 4. Książka w tytule zawiera słowo “cztery” (czwórka, czwarty, czworo) (9 głosów) 5. Książka w formie e-booka lub audiobooka (8 głosów) 6. Autor/Autorka pochodzi z Ameryki Północnej (8 głosów) 7. W tytule pojawia się nazwa zwierzęcia (8 głosów) 8. Akcja książki dzieje się w miejscu o wybitnie zimnym klimacie (Biegun Północny lub Południowy, Alaska, Syberia, Islandia, Grenlandia) (8 głosów) 9. Akcja książki dzieje się w pałacu/zamku/dworze (8 głosów) 10. Książka zawiera motyw podróży w czasie (8 głosów) 11. Autor ma inicjały o tych samych literach (np. AA) (8 głosów) 12. Książka w świątecznym klimacie (7 głosów) 13. Książka, której akcja rozgrywa się podczas jakiejś wojny (7 głosów) 14. Książka z matką jako bohaterką (7 głosów) 15. W tytule występuje czasownik (7 głosów) 16. Książka w jakiś sposób związana z Twoim rokiem urodzenia (np. napisana w tym samym roku, nagrodzona w tymże) (7 głosów) 17. W tytule książki pojawia się nazwa państwa lub miasta (7 głosów) 18. Akcja książki dzieje się w dwóch (lub więcej) przestrzeniach czasowych (np. w czasach współczesnych i w XIX wieku) (7 głosów) 19. Książka mająca mniej niż 200 stron (6 głosów) 20. Książka, której tytuł składa się minimum z 20 liter (6 głosów) 21. Książka napisana przez kogoś pod pseudonimem (6 głosów) 22. Książka, którą czytałaś/czytałeś w szkole i teraz chciałabyś/chciałbyś zrobić jej reread (może też być wersja, żeby to była książka po prostu z kanonu lektur, którą bardzo chcemy przeczytać) (6 głosów) 23. Książka oparta na faktach (6 głosów) 24. Książka idealna na lato (6 głosów) 25. Gatunek literacki inny niż powieść (6 głosów) 26. W treści książki pojawia się odniesienie do jakiejś postaci historycznej (6 głosów) 27. Książka napisana przez noblistę (6 głosów) 28. Książka, która ma więcej niż 100 lat (6 głosów) 29. Rok 2023 rokiem Fredry. Czytamy wybrane dzieło tego autora (6 głosów) 30. Bohater książki jest alkoholikiem/narkomanem/nałogowcem (6 głosów) 31. Kryminał, którego akcja dzieje się w czasach historycznych (6 głosów) 32. Literatura niemiecka/austriacka/szwajcarska (6 głosów) 33. Książka z literatury pięknej (wg LC) (6 głosów) 34. Akcja książki rozgrywa się w szkole (6 głosów) I teraz do ustalenia ile zostawiamy punktów w podstawowej wersji? 26? Ja proponuję, że wersja podstawowa to 26 punktów, dla chętnych wersja trudniejsza z tymi wszystkimi 34 punktami. Albo 26 punktów podstawowych, a pozostałe 8 zostawić jako punkty do ewentualnej wymiany za jakiś inny punkt, który by nam np. już tak bardzo bardzo nie pasował ![]() Co myślicie? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#396 |
Konto usunięte
|
Ja myślę, że nie będę brała udziału w wyzwaniu
![]() ![]() Ale Wam życzę oczywiście powodzenia i dobrej zabawy! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#397 | |
Kobieta zimowa
|
Cytat:
Jeśli wyniki się nie zmienią, to proponuję zostawić 18 obowiązkowych i 8 z tych 16 do wyboru. Lub tak, jak proponujesz ![]() ---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- Po tym, co napisała Zimowa Zawierucha, przyszła mi do głowy jeszcze jedna opcja- tylko 18 punktów obowiązkowych a reszta, czyli 16 na wymianę lub do realizacji dodatkowo, ale może to już zbyt łatwo by się zrobiło? ![]()
![]() |
#398 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli wyniki nie ulegną zmianie zostawiłabym 18 punktów jako wersję podstawową wyzwania a dla wytrwałych z 16 propozycji które mają po 6 punktów każda osoba będzie mogła wybrać 8 dodatkowych punktów do realizacji. W tym roku to wyzwanie zapowiada się bardzo ciekawie. Już widzę kilka trudnych punktów. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
![]() |
#399 |
Pojawiam się i znikam >.<
|
Też widzę kilka trudnych punktów, ale wyzwanie to wyzwanie
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- I jestem za 26 pkt, ale jak ktoś chce może celować w więcej z zapasową listą lub wymieniać pkt ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() filmy: 2020/8 Miałem ochotę przestać istnieć. Nie, nie popełnić samobójstwo, nie umrzeć ale przestać istnieć. Zamienić się w nic. Jarosław Borszewicz - "Mroki" Edytowane przez bedlamite Czas edycji: 2022-12-31 o 08:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#400 |
Zakorzenienie
|
Ja byłabym za 26 punktową listą, a reszta na podmiankę, czyli z 34 każdy realizuje dowolne 26.
|
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
astro-loszka
|
Również jestem za 26 punktami. Wyzwanie to wyzwanie.
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka
#402 |
💑🐱📚👶
|
Ja osobiście bym zrobiła tak jak piszecie - 34 punkty są ogólnie dostępne. Aby ukończyć wyzwanie trzeba zaliczyć z tych 34 co najmniej 26 punktów
![]() ![]() EDIT: Co myślicie o tym, bym już dzisiaj wieczorem założyła nowy wątek? ![]() Edytowane przez paula1456 Czas edycji: 2022-12-31 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#403 | |
Kobieta zimowa
|
Czytam ostatnią książkę, ale na razie wpiszę pozostałe z tego kwartału, a później podsumowanie całości.
Do punktu 1 miała być Zapolska, ale przegapiłam i nie wpisałam w odpowiednim kwartale ![]() ![]() Do punktu 6 czytam piątą książkę, bo żadna (z różnych powodów) nie spełniła moich oczekiwań ![]() Punkt 1. Książka polskiego autora Joe Alex (Maciej Słomczyński) "Gdzie przykazań brak dziesięciu" 7.5/10. Bardzo przyjemny kryminał retro trochę w stylu Christie, morderstwo w posiadłości nad morzem i pełno osób z motywami; najlepsza z dotąd czytanych tego autora. Punkt 5. Powieść skandynawska Sven Elvestad "Tajemnica torpedy" 6/10. Norweski kryminał z początku XX w., seria detektyw Krag. Według mnie bardziej powieść sensacyjna niż kryminalna, bardzo dynamiczna fabuła dotycząca rywalizacji szpiegów odnośnie zdobycia supernowoczesnej broni, i dość ciekawa. Pseudonimem autora nazwano najważniejszą nagrodę dla norweskich autorów kryminałów- nagroda Rivertona, laureatami m.in. są Horst, Nesbo, Fossum. Punkt 16. Nawiązuje do liczby 2 Charles Dickens "Opowieść o dwóch miastach" 7/10. Londyn i Paryż w czasach rewolucji francuskiej, miłość, poświęcenie, wzruszająca fabuła i świetny, wnikliwy i obrazowy styl pisania. Punkt 14. Tytuł z kolorem Grzegorz Skorupski "Smak błękitu" 8/10. kryminał z fabułą w 1911r., pierwszy tom serii z Adamem Karskim, i jak dotąd najlepszy z 3. Nowy prokurator w miasteczku stara się rozwiązać sprawę śmierci swojego poprzednika, co prowadzi do kolejnych zbrodni a w tle historia Gostynia. ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#404 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
![]() |
#405 | |
💑🐱📚👶
|
Cytat:
![]() No jestem bardzo ciekawa, jakie tytuły wybierzecie. Ja zaraz się wezmę za założenie nowego wątku ![]() EDIT: Założyłam nowy wątek, czekamy na akceptację ![]() Edytowane przez paula1456 Czas edycji: 2022-12-31 o 17:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#406 |
Raczkowanie
|
Przeczytane w IV kwartale:
6. Ze świętami w tle Discovery of Witches Deborah Harkness - końcówka rozgrywa się w czasie Halloween 11. Książka popularnonaukowa Nieznane życie lodowców Bjorn Roar Vassnes 15. Biografia kobiety Maria Curie Eva Curie 20. Akcja w kraju, w którym językiem urzędowym jest jeden z języków romańskich Zjazd absolwentów Guillaume Musso - miejsce akcji - Francja 21. W tytule coś do zjedzenia Sól morza Ruta Sepetys 23. Tytuł zawiera przyimek Za zamkniętymi drzwiami B.A.Parris łącznie zrealizowanych punktów 22 / 26 Dziękuje za świetną zabawę. Gratuluję osobom, które ukończyły wyzwanie ![]() Wszystkim gratuluję każdej przeczytanej książki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#407 | |
Kobieta zimowa
|
Cytat:
![]()
![]() |
#408 |
Kobieta zimowa
|
Skończyłam ostatnią książkę do p. 6 ze świętami w tle, niezły kryminał z fabułą w Prowansji, najlepsza jest opisywana obrazowo przedświąteczna atmosfera miasta i dlatego powieść bardzo pasowała do wyzwania, za to tłumaczenie trochę kuleje, np. odmiana imion.
Zaraz zrobię podsumowanie.
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2022-12-31 o 18:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#409 |
Kobieta zimowa
|
Podsumowanie WWCz 2022
26/26 nr 5 na liście W sumie oceniłam te książki dobrze, ale to dlatego, że jeśli trafiałam na taką, która mi się nie podobała, to czytałam kolejną do wyzwania. Może za mało klasyki (co sobie obiecywałam), ale rok był taki, że potrzebowałam więcej niż zwykle relaksujących kryminałów ![]() 1. Książka polskiego autora Joe Alex (Maciej Słomczyński) "Gdzie przykazań brak dziesięciu" 7.5/10. 2. W tytule znak interpunkcyjny Barbara Gordon "Czy pan istnieje, panie mecenasie?" 6/10. 3. Oparta na faktach Jacek Ostrowski "Sarkofag" 7/10. 4. Nagrodzona książka (obojętnie z którego roku) Tomasz Duszyński "Glatz. Kraj Pana Boga" 8/10. 5. Powieść skandynawska Sven Elvestad "Tajemnica torpedy" 6/10. 6. Ze świętami w tle Mary Lou Longworth "Zbrodnia w Boże Narodzenie" 7/10. 7. Klasyka literatury europejskiej Elizabeth Gaskell "Cranford" 6/10. 8. Napisane w duecie Agnieszka Chodkowska-Gyurics, Tomasz Bochiński "Pan Whicher na prowincji" 7/10. 9. Książka do 300 stron Michał Bałucki "Dom otwarty. Komedia w trzech aktach" 8/10. 10. Książka wydana w 2022 r Marek Stelar "Skrucha" 8/10. 11.Książka popularnonaukowa Jurgen Thorwald "Krew królów. Dramatyczne dzieje hemofilii w europejskich rodach książęcych" 5/10. 12. Tytuł zawiera min 5 słów Eliza Veinard "Dom z ogrodem tanio sprzedam. Świąteczne porządki Genevieve Hibou" 8/10. 13. Z religią w tle Grzegorz Wielgus "Pęknięta korona" 7/10. 14. Tytuł z kolorem Grzegorz Skorupski "Smak błękitu" 8/10. 15. Biografia kobiety Lytton Strachey "Królowa Wiktoria" 6/10. 16. Nawiązuje do liczby 2 Charles Dickens "Opowieść o dwóch miastach" 7/10. 17. Pierwsza lub ostatnia/najnowsza książka autora Jędrzej Pasierski "Gniazdo" 6/10. 18. Akcja w kraju na południowej półkuli Fergus Hume "Tajemnica dorożki" 7/10. 19. Bohater nosi Twoje drugie/trzecie imię Molier "Szkoła żon" 7/10. 20. Akcja w kraju, w którym językiem urzędowym jest jeden z języków romańskich William Shakespeare " Kupiec wenecki" 7/10. 21. W tytule coś do zjedzenia Zygmunt Zeydler-Zborowski "Czwartek godzina 22/ Dżem z czarnych porzeczek" 6/10. 22. Akcja dzieje się w Polsce w czasach panowania króla Maciej Liziniewicz "Czas pomsty" 8/10. 23. Tytuł zawiera przyimek Sophie Irwin "Towarzyski poradnik dla panien bez posagu. Powieść" 6/10. 24. Książka zawiera wyraz "książka" w tytule: książka, książki, księgi, książkowy. Kakuzo Okakura "Księga herbaty" 7/10. 25. Książka miała co najmniej dwie ekranizacje Victor Hugo "Dzwonnik z Notre-Dame" 6/10. 26. Książka o intrygującym/nieoczywistym/nietypowym tytule Gilbert K. Chesterton "Człowiek, który był Czwartkiem" 8/10.
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2022-12-31 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
💑🐱📚👶
|
Nowy wątek, zapraszam
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1288426 |
![]() ![]() |
![]() |
#411 |
Wtajemniczenie
|
Moje podsumowanie roku: 19/26
1. Książka polskiego autora Stefan Darda - Dom na Wyrębach 4. Nagrodzona książka Pierre Lemaitre - Do zobaczenia w zaświatach 5. Powieść skandynawska Therese Bohman -Ta druga 9. Książka do 300 stron Marie Aubert- Dorośli 10. Książka wydana w 2022 r. Stephen King - Baśniowa opowieść 11. Książka popularnonaukowa Jennifer Wright - I(nie) żyli długo i szczęśliwie 12. Tytuł zawiera min 5 słów Nikki Meredith - Ludzkie potwory. Kobiety Mansona i banalność zła 13. Z religią w tle Yasmina Khadra - Zamach 14. Tytuł z kolorem Tom Clancy - Polowanie na Czerwony Październik 15. Biografia kobiety Anna Bikont - Sendlerowa. W ukryciu 16. Nawiązuje do liczby 2 Maciej Zaremba Bielawski - Dom z dwiema wieżami 17. Pierwsza lub ostatnia/najnowsza książka autora Soren Sveistrup - Kasztanowy ludzik 18. Akcja w kraju na południowej półkuli Maciej Wasilewski - Jutro przypłynie Królowa 20. Akcja w kraju, w którym językiem urzędowym jest jeden z języków romańskich Domenico Starnone - Wyznanie 21. W tytule coś do zjedzenia Anthony Burgess - Mechaniczna pomarańcza 23. Tytuł zawiera przyimek Therese Bohman - O zmierzchu 24. Książka zawiera wyraz "książka" w tytule: książka, książki, księgi, książkowy. Maciej Marcisz - Książka o przyjaźni 25. Książka miała co najmniej dwie ekranizacje Mary Shelley - Frankenstein 26. Książka o intrygującym/nieoczywistym/nietypowym tytule Agustina Bazterrica - Wyborny trup Ogólnie ten rok czytelniczo był słaby, przeczytałam 31 książek i mało co mnie zachwycało. Najlepsze książki przeczytane do wyzwania to Sendlerowa, Dom z dwiema wieżami, Ta druga. Kompletnie nie podobała mi się Mechaniczna pomarańcza, Polowanie na Czerwony Październik. Gratulacje dla tych, które ukończyły wyzwanie ![]()
![]() |
#412 |
Zakorzenienie
|
Ja się niestety wykruszyłam z wyzwania w zeszłym roku. Wogóle mniej czytam, bo inne rzeczy na głowie. Słucham trochę audiobooki, ale też mniej. Poza tym przy mniejszej ilości czasu to wybieram książki i audiobooki, które chcę przeczytać, ostatnio to są też często takie które czytałam wcześniej. Na razie nie przystępuję do wyzwania na przyszły rok, bo raczej się nic nie zmieni. Gratulacje dla tych co ukończyli wyzwanie i życzę powodzenia na nowy rok.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:48.