|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
Cytat:
Mój tez dość często przerabia, w porównaniu do mnie. Ja kiedy mi coś nie pasuje to nie kupuję, a on kupi za długie spodnie, albo z długich zrobi sobie krótkie. Raz zwężałam w ramionach marynarkę, bo się w niej zakochałam i chciałam bardzo nosić. Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
Moja przyjaciółka ma mamę krawcową i ta mama jej i siostrze chyba wszystko przerabia Sent from my iPhone using Tapatalk |
||
|
|
|
|
#212 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
ja dawno nie przerabialam krawiecko zadnego ubrania, mam 164 cm wzrostu. Chociaż swoją drogą sama umiem szyć wiec wszycie zamka to nie problem |
||
|
|
|
|
#213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama piszesz, że finalnie nie wiesz jak te Twoje uslugodawczynie robią, jak "omijaja" prawo. Najpierw może się dowiedz a później mów jaki to wspaniały pomysł. I dalej - jak ktoś wynajmuje to sobie nie może zrobić w domu "biura" legalnie bez zgody właściciela. Na czarno jako wlasciciel mieszkania byłabym bardzo zdenerwowana jakbym się dowiedziała że pani Karolina sobie w domu zrobiła pracownie krawiecka i zaprasza do mieszkania. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- [1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89455044]u mnie w mieście tez jest sporo gabinetów stomatologicznych i lekarskich w mieszkaniach w bloku - w takich w CAŁOŚCI będących tym gabinetem. Salonu kosmetycznego nie kojarzę w bloku żadnego. ja dawno nie przerabialam krawiecko zadnego ubrania, mam 164 cm wzrostu. Chociaż swoją drogą sama umiem szyć wiec wszycie zamka to nie problem[/QUOTE]Ale to co innego jeśli w całości się go użytkuje jako lokal usługowy a co innego jakby się chciało wydzielić pokój I przyjmować klientów. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Sama czasem coś dam do krawcowej - zmniejszyć, skrócić, ale nie latam z każdą rzeczą- jednak staram się kupować takie ubrania aby od razu pasowały (też mam 160 cm) więc ze mnie krawcowa ma może 200 zł w całym roku jak widzę to glownie chodza starsze osoby. Zawsze jest jednak obawa że coś się nie uda. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89454993]kanałowe + koronka + ubytki i można zostawić kilka koła w ciągu roku.
Niestety wiem :P Co z tego, że o zęby dbam i kontroluje, jak genetycznie są po prostu słabe. Czytałam też artykuły, że próchnica jest mega powszechną chorobą i masa osób ma problemy. A terminy na nfz? Bywa różnie, wiadomo. I na NFZ nie leczą wszystkich zębów [/QUOTE]U mnie tak samo. I niestety ale łatanie ubytku ( nie żadne kanałowe leczenie) to wydatek 350 zł u mnie u dość taniego dentysty, do którego ciężko się zapisać na wizytę z uwagi właśnie na niskie koszty. Wystarczy dwa ubytki na jednym zębie plus znieczulenie i z tego się robi 740 zł. A co to jest jeden ząb do leczenia. Kanałowe pewnie koło 800-1000 zł. To są ceny z zeszłego lata. Pewnie teraz już jest sporo drożej. Plus skaling z fluoryzacją raz na pół roku to też jest już od 350zł do nawet 500 zł. Ja akurat mam skaling w pakiecie medycznym ale zapisać się na niego próbowałąm przez 4 miesiące z rzędu, musiałam brać wolne w pracy, żeby udać się na wizytę, bo "leczenie" w ramach pakietuto teraz bardziej leczenie na NFZ przypomina, a są to przecież też dla mnie comiesięczne dodatkowe koszty- mam najwyższy pakiet, a i tak leczenie zębów jest tylko z 10 proc. rabatem, który to de facto po obniżce daje cenę wyższą niż u "mojego dentysty:". Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2023-01-03 o 11:16 |
|
|
|
|
#215 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja chodzę do dziewczyny do mieszkania na paznokcie, narzędzia zawsze wyciąga z tej torebeczki od autoklawu. Nie mam z tym problemu, koszty wynajmu i utrzymania lokalu to często jedne z najwyższych miesięcznych wydatków. Swoją działalność sama mam zarejestrowaną u rodziców :P
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale gdzie ja napisałam, że ktoś ma pracować cały czas na czarno albo bez zgody właściciela i od razu rzucać etat? Pisałam, że wg mnie taka krawcowa ma opcję żeby stworzyć coś swojego. Początkowo świadczyć usługi znajomym i znajomym znajomych, a potem myśleć dalej jak będzie mieć chętnych na usługi. No dla mnie pisanie, że gdzie koszty reklamy, kupna maszyny, nożyczek i manekina krawieckiego, to jest wymyślanie, bo uważam, że to nie są jakieś nie wiadomo jakie koszty. Poza tym myślę, że jak ktoś potrafi szyć i pracuje gdzieś jako krawcowa, to raczej maszynę i nożyczki w domu ma. Jasne, że może nie wypalić, ale i tak uważam, że w przypadku takiego biznesu nawet jak nie wyjdzie to straty nie są wielkie. Nie wiem jak moje usługodawczynie omijają prawo i czy w ogóle to robią. Do prowadzenia działalności może być wyznaczony cały budynek, może być jeden lokal, a może być jeden pokój w lokalu. Może mają wszystko załatwione z właścicielem. Nie zagłębiam się w to, bo nie jest mi to potrzebne. Gdybym jednak chciała otwierać coś swojego to bym się zagłębiła i sprawdziła różne opcje.
|
|
|
#217 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i to nie to, ze raz sie to zrobi i koniec, niestety.Jak mieszkalam za granica to miałam tez pakiet ubezpieczenia i wszystko full wypas i tylko przy dentyście było ograniczenie do 1000 euro/rok. |
|
|
|
|
|
#218 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli dla Ciebie sama maszyna ( a pisałam, że maszyna to mało) za kilka tysięcy złotych to mało to nie wnikam. Bo tak - to nie może być maszynka z lidla za 300 zł. Gdzie ta krawcowa ma mierzyć coś? Na podłodze? Na dywanie? No super profesjonalizm. Da się? Da. To, że ktoś pracuje w pracy jako krawiec nie jest równoznaczne z posiadaniem sprzętu. Po za tym nadal mówimy o procesjonalnych usługach, a nie jakiś drobnostkach, które można zrobić samemu w domu. I naprawdę uważasz, że świadcząc usługi znajomym ( bo przecież od razu każdy ma tłum znajomych, którzy potrzebują przeróbek) wyciągnie powyżej najniższej? Bo o tym ciągle mowa? Naprawdę, dajesz coraz lepsze argumenty. Najpierw "dziewczyna wynajmuje z koleżanką i ma pokój, gdzie przyjmuje", a teraz to... ![]() ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- [1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89455044]u mnie w mieście tez jest sporo gabinetów stomatologicznych i lekarskich w mieszkaniach w bloku - w takich w CAŁOŚCI będących tym gabinetem. Salonu kosmetycznego nie kojarzę w bloku żadnego. [/QUOTE] Mieszkanie w całości to po prostu lokal usługowy. Takich jest sporo. |
|
|
|
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89455097]No tak, ta opieka dentystyczna w pakietach też jest droga. Ja sobie postawilłam za cel wyleczenie wszystkich zebow w tym roku, ale to wiąże się z tym, ze pewnie na zadne wakacje nie pojade i w ogole bedzie słabo (a zarabiam ponad minimalna, ale czynsz pożera prawie połowę pensji i tak)
i to nie to, ze raz sie to zrobi i koniec, niestety.Jak mieszkalam za granica to miałam tez pakiet ubezpieczenia i wszystko full wypas i tylko przy dentyście było ograniczenie do 1000 euro/rok.[/QUOTE] Ja tak leczyłam w zeszłym roku-poszło spokojnie z 4 tysiące- ubytki plus złamany ząb. Ale u mnie to co dwa lata jest przynajmniej kilka jak nie kilkanaście wizyt na leczenie. Więc nigdy nie mogę powiedzieć, że wyleczone i mam spokój na dłużej |
|
|
|
|
#220 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tyle, ze ja mam to do siebie, że zawsze staram się jeszcze z pensji zostawić trochę kasy by mieć w zapasie na jakieś niespodziewane wydatki, jak np.: nagłe kanałowe xD
|
|
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89455113]Jeśli dla Ciebie sama maszyna ( a pisałam, że maszyna to mało) za kilka tysięcy złotych to mało to nie wnikam. Bo tak - to nie może być maszynka z lidla za 300 zł. Gdzie ta krawcowa ma mierzyć coś? Na podłodze? Na dywanie? No super profesjonalizm. Da się? Da.
To, że ktoś pracuje w pracy jako krawiec nie jest równoznaczne z posiadaniem sprzętu. Po za tym nadal mówimy o procesjonalnych usługach, a nie jakiś drobnostkach, które można zrobić samemu w domu. I naprawdę uważasz, że świadcząc usługi znajomym ( bo przecież od razu każdy ma tłum znajomych, którzy potrzebują przeróbek) wyciągnie powyżej najniższej? Bo o tym ciągle mowa? Naprawdę, dajesz coraz lepsze argumenty. Najpierw "dziewczyna wynajmuje z koleżanką i ma pokój, gdzie przyjmuje", a teraz to... [/QUOTE]No dla mnie mało. Nie wiem ile chciałabyś zainwestować w biznes? 500 zł? Będzie ok? Pomiędzy maszyna za 300 zł, a 8k jest jeszcze kilka opcji. Maszynę można kupić na raty. Gdzie ma mierzyć? No nie wiem, może na biurku albo na stole? Zakładam, że nie mieszka jaskini. Moja mama szyje hobbistycznie i ma maszynę, a krawcową nie jest. Zakładam, więc że ta co pracuje na etacie też ma, bo to jest bardzo przydatne. Skoro potrafi szyć pewnie robi sobie jakieś przeróbki, szyje zasłony czy poszewki. Jak nie ma to tak pisałam, można kupić nawet na raty. Dla Ciebie wymiana krytego zamka albo skrócenie płaszcza to drobnostka dla laika? No ja bym sama tego nie zrobiła i nikt z moich znajomych też nie. Nawet by spodni nie skrócił. Tzn pewnie by skrócił, ale nie obszył na maszynie, więc każdy woli dać do krawcowej. A gdzie pisze, że od razu ma tyle wyciągać? Ma zrobić rozeznanie czy to ma sens. Pisałam tu o znajomej co ma biznes cukierniczy. Początkowo piekła torty i cista po znajomych. Znajomi polecali ją dalej. Teraz ma firmę i mnóstwo zleceń, chodzi na różne szkolenia. Naprawdę dziwi Cię, że to tak działa? Serio nie spotkałaś się z tym, że ktoś robi paznokcie w mieszkaniu? I ma do tego przeznaczony jeden pokój, a nie całe mieszkanie?
|
|
#222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz ile kosztuje dobra maszyna do takich przeróbek? No chyba nie bardzo skoro piszesz o kilku tysiącach. Taką maszynę można spokojnie do 2k kupić. Można wziąć na raty. No, ale spoko najlepiej to nic nie robić i płakać, że się guano zarabia. Po co w ogóle próbować
|
|
|
#224 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na czarno ma pracować? A jak zarejestruje dg to nie wyrobi na te opłaty plus jeszcze raty. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#225 |
|
Zasiedzenie
|
Maszyna to nie jest aż taki problem. Podstawowa a dobra kosztuje do tysiąca, overlock do dwóch. Są raty 0%, są dotacje na rozkręcenie firmy z UP. Ale zgadzam się z tym, że w wynajętym mieszkaniu zarejestrowanie działalności jest właściwie nierealne (nie wiem czy usługi krawieckie się łapią do rejestracji bez stałego adresu); szwaczka nie zacznie od ręki szyć na miarę, co bylo już tu poruszane; plus nie każdy jest tak zdeterminowany, żeby założyć swoją firmę.
Sent from my M2101K9G using Tapatalk
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
Większość przywoływanych przykładów dotyczy szwaczek, nie krawcowych. To inny zakres umiejętności, inny zawód. Ale nawet mówiąc o krawcowych, szycie od zera w dzisiejszych czasach się nie opłaca. A na takich przeróbkach zarobek jest groszowy, a zabawy dużo. Panie mają długie terminy, bo pewnie gros ich zleceń to szycie dla firm na akord, a nie skracanie spodni.
Zresztą tu nie na wielkiej tajemnicy - wystarczy popytać szerszą grupę znajomych kto regularnie korzysta z usług krawieckich. W moim otoczeniu takich osób praktycznie nie ma i myślę, że nie jestem wyjątkiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2023-01-03 o 13:12 |
|
|
|
|
|
#229 | ||
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
Co do drugiego – nie wiem jak moi znajomi, ale ja regularnie skracam i przerabiam, ale sama, więc faktycznie nie korzystam z usług krawcowej. Na miarę głównie słyszę, że ktoś szył suknię ślubną. Sent from my M2101K9G using Tapatalk ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
Zawsze sprawdzam opinie, zanim się umówię. Sent from my M2101K9G using Tapatalk
Nie ma złych roślin, są tylko źli ludzie. Edytowane przez jaksy Czas edycji: 2023-01-03 o 13:18 |
||
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio? Kurde ja mam zawsze na NFZ i nic nie czuję bolesnego, może kwestia dentysty Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak samo nie każdy prywatnie będzie super. Raz poszłam do dentysty (już ostatnia wizyta z pięciu chyba) i tam mu dłonie jechały fajkami. Okropne Moja przyjaciółka ostatni wyrywała ósemki na NFZ i była bardzo zadowolona. Mnie to też czeka niedługo |
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89455254]Na pewno
Tak samo nie każdy prywatnie będzie super. Raz poszłam do dentysty (już ostatnia wizyta z pięciu chyba) i tam mu dłonie jechały fajkami. Okropne Moja przyjaciółka ostatni wyrywała ósemki na NFZ i była bardzo zadowolona. Mnie to też czeka niedługo[/QUOTE] Z lekarzami to wg mnie loteria. Wydałam ostatnio 300 zł na prywatnego buca, więc idę raz jeszcze, ale na NFZ Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
Dla kogos na minimalnej, 2k to nie jest mało i nie jest łatwo od zera tyle odłożyć, często wręcz niemożliwe jeśli nie odejmie się sobie od przysłowiowej buzi. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89455192]Po prostu to nie jest tak proste jak Ci się wydaje inaczej każdy by tak robił. Co to jest 2 k - No dla kogoś to jest dużo.
Na czarno ma pracować? A jak zarejestruje dg to nie wyrobi na te opłaty plus jeszcze raty. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ale ja nie twierdzę, że jest super proste. Uważam jednak, że jest to opcja do rozważenia i może wypalić. Cytat:
Serio jesteś tak odklejona? Myślisz, że każdy kto zarabia najniższą to żyje sam w jaskini i wydaje hajs tylko na opłaty i jedzenie i nie kupuje żadnych sprzętów, nie ma tv, laptopa, telefonu i nie stać go na ratę 100 zł w miesiącu? I to już nawet nie tyczy się tej nieszczęsnej krawcowej i rozkręcania jakiegokolwiek biznesu. No dziwi mnie myślenie, że jak ktoś żyje za najniższą to w ogóle jak dziad najgorszy.
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osoba za najniższa nie żyje jak dziad co nie znaczy że ma wolne kilka tysięcy w skarpecie, o których piszesz Ty. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka Edytowane przez kasiunia788742 Czas edycji: 2023-01-03 o 14:12 |
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Zakorzenienie
|
Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
Cytat:
Słusznie zauważyłaś - kwestia czy żyje sam. Jeśli tak, to wg mnie takie życie to już bieda. 2,500 na rękę i wynajmij cos (u mnie w mieście pokoje są po 1000-1700zl) zjedz cos, idź do lekarza, kup bilety czy benzynę, ubierz się, opłać wszystko i odłóż sobie chociażby te 100 zł. Nie odłożysz, chyba, ze zrezygnujesz z jakiejś podstawy. Polecam spróbować jeśli nie wierzysz. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#237 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie dopowiadam sobie, po prostu za wszelka cenę próbujesz udowodnić, że ktoś kto zarabia najniższą krajową nie jest w stanie kupić sprzętu za 1,5-2k tak jakby nie istniały raty 0% ani jakakolwiek możliwość odłożenia czegokolwiek. Nawet po te 100 zł miesięcznie. Cytat:
No, ale jednak dużo ludzi żyje związkach albo mieszka przy rodzinie. Nie co miesiąc tez każdy ma te same wydatki.
|
|
|
#238 |
|
Śnięta Mucha
|
Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
2700 to teraz najniższa krajowa. Opłaty w dużym mieście, ale nie topowym typu Kraków za 45m2, internet, telefon - 1000zl, jedzenie bez żadnych frykasów i łososi -700-800zl, 200zl na leki, zostaje 700zl na ubrania, książki, Netflixa, cokolwiek co se zepsuje w domu, oszczędności, środki do sprzątania, jedzenie dla psa, kota, wizyty kontrolne, badania okresowe, urlop. Z doświadczenia osoby żyjącej długo za minimalna - to dziadowanie. Wiele razy nie miałam na lekarza. Przegląd pełen u ginekologa w moim mieście 450-500zl. Leczenie kanałowe zęba obecnie wynosi 1600zl.
Wzięcie kredytu dla kogos kto żyje od 1 do 1 to dość zabawna rada⌠Korona teraz 2tys, implant od 4tys. Właśnie zaniosłam nowy pantomograf i cyk - kolejny spory ubytek Usuwalam znamię, bo chirurg na NFZ odmówił - 770zl Dodajcie do tego transport 200-400zl, dowolne niedopłaty z rozliczenia gazu, energii etc. Czasem mam je po 600zl. W połowie sierpnia przygarnęłam pieska. Zaniedbany. Rachunki za leczenie dobiły do 6k. Gdybym nie miała pomocy od rodziny, mogłabym mieć pluszowego psa, albo złotą rybkę.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2023-01-03 o 14:50 |
|
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
Serio, serio. Na pewno dużo zależy od osoby wykonującej zabieg nie przeczę natomiast na NFZ to w ogóle ciężko się umówić gdziekolwiek,a co mówić jeszcze o wyborze konkretnego specjalisty z polecenia innych pacjentów. Tak czy owak uważam że te 4 koła rocznie na dentystę wcale u mnie nie oznaczało zębów w ruinie,więc w sumie nie wiem skąd zdziwienie, że wydatki na stomatologa które przedstawiła inna Wizażanka to jakieś ekstremum. Wręcz przeciwnie, sądząc po kolejkach to wydaje mi się, że ludzie płacą dużo i że regułą wcale nie jest 100 zł raz na parę miesięcy jak tu ktoś napisał,a jednak dużo więcej.
|
|
|
|
|
#240 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, mnie wydają się spore te wydatki, bo max jaki wydałam na dentystę w zeszłym roku to było 250 za wyrwanie, a to było moje pierwsze wyrwanie od ponad 20 lat. Tak, to chodzę za darmo na NFZ. Nie mam może z nimi jakichś problemów, może gdybym miała kanałowe i każda wizyta prywatnie to by się nazbierało. Niemniej, ja chyba w ogóle nie mam w otoczeniu osoby, która wydaje rocznie 4K na zęby tak reasumując wizyty, a mój tż chodzi tylko prywatnie do dentysty Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
Kurde, ja 2 lata temu miałam pracę za 1600 zł miesięcznie i wynajmowalam pokój za chyba 1050, później mi podniosła do 1150, gdyby nie moja matka, to nie wiem co bym jadła XD Sent from my iPhone using Tapatalk |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:31.

), lubi się nosić na opięto, więc jego krawcowa co chwila mu coś skraca, zwęża, taliuje itp 

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.