|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
Cytat:
Masz rację, po 15 czy 20 latach noszenia jednego swetra może on faktycznie być aż tak zjechany. ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Puchowe też możesz prać w pralce, podczas suszenia trzeba puch przesypywać, żeby się rozłożyć równomiernie w komorach. |
|
|
|
|
|
#482 | |||
|
nieprzyzwoita
|
Cytat:
no cóż, dla mnie masło to życie, zawsze mam zamrożone z 10 kostek na ciężkie czasy, mimo tego, że często są promocje w Biedrze. Cytat:
że co? składnikiem normalnego masła 82% jest wyłącznie śmietanka... Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#483 |
|
Śnięta Mucha
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89456534]Idziesz w duuuże skrajności. Korzystam z biblioteki, bo naprawdę NIE WIEM dlaczego miałabym za każdym razem kupować książkę, którą chce przeczytać jak mogę ją mieć za darmo. Po co mi te dziesiątki książek w domu? Nie jedz na mieście. Kto to napisał? Sama jem na mieście sporadycznie, bo zwyczajnie wolę domowe i sprawdzone jedzenie. Uważam, że jedzenie na mieście bardzo spadło na jakości. Kto pisze o jedzeniu kajzerek z najtańszym serem?
Kserówki na studiach to złoto. Sorry, ale jak studiowałam w 2018 r to książki specjalistyczne kosztowały lekką ręką po 200 zł, a potrzebowałam ich kilka. Kserówki mega się mi sprawdziły. I kto tu pisał o jakiś 15 stopniach?Na czymś bazować trzeba. Nie każdy ma sąsiada gospodarza, niestety. Ale tu nie ma co rozumieć. Nie każdego jarają zagraniczne podróże. Mega drażni mnie to wmawianie, że muuusisz podróżować.[/QUOTE] Dlatego, ze nie wszystko dostaniesz w bibliotece, to chyba dość proste. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#484 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za każdym razem, jak robię kanapkę "bez niczego" (bo a to masło za twarde, a to serek/hummus/pasta warzywna się skończyły), to wszystko mi z niej zjeżdża i spada na talerz, albo na mnie.Biorę na poprawkę to, że jestem okropną niezdarą, także w temacie spożywania pokarmu ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#485 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#486 | |
|
Dzik
|
Cytat:
A z grzeczności nie wspomnę o takich miejscach, które eufemistycznie nazywamy "krajami rozwijającymi się". |
|
|
|
|
|
#487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W polskich warunkach jest to jak najbardziej osiągalne. I nie musi to być od razu historia w stylu "wyszedłem ze skrajnej biedy, teraz jestem właścicielem najpopularniejszego portalu na świecie", tylko chociażby mała wielka zmiana w stylu "moi rodzice byli zawodowo bezrobotni, a ja zarabiam i mam stabilną sytuację życiową". |
|
|
|
|
|
#488 | |
|
Dzik
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wciąż jednak uważam (może zbyt optymistycznie), że tego typu sytuacje to jest ułamek społeczeństwa i jednak większość jest w sytuacji, w której może mieć fajne życie pomimo słabego kapitału rodzinnego/społecznego/kulturowego. |
|
|
|
|
|
#490 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tacy ludzie nie przeskoczą swoich ograniczeń. Nie bez powodu bieda jest dziedziczna. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2023-01-04 o 20:16 |
|
|
|
|
|
#491 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wszystko jest niestety wypadkową genów, wychowania, środowiska w którym się dorastało oraz wzorcow - no i jedne czynniki wybijaja się mocniej, inne mniej - zależy od osoby, ale też okoliczności życiowych.Niektórzy mają tak nieszczególne, niefartowne combo tych czynników, że cuda na kija mogliby robić, a i tak nie wygrzebia się ze swoich problemów, mimo chęci. I takie przypadki są najbardziej przykre. I z jednej strony jest tak, że ktoś może się starać, a i tak skończy bardzo średnio mimo mozolnej pracy, a innemu wszystko idzie z płatka, bo miał farta urodzić się w takiej a nie innej rodzinie. Czasem jest też tak, że człowiek się stara i próbuje jakoś wygrzebać ze swojego bagienka, a wystarczy jedno tąpniecie, które zadziała jak efekt domina i już po wszystkim, nie ma już o co się starać. Nie mówiąc o tym, że ja akurat wierzę w coś takiego jak "gen przestępcy" i że pewne negatywne, destrukcyjne skłonności się dziedziczy. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#492 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#493 |
|
Konto usunięte
|
Ostatnia moja refleksja w tematach zarobkowych: mimo że zarabiam teraz prawie dwa razy tyle co zaraz po studiach, to styl życia właściwie mi się nie zmienił. Po prostu wcześniej wszystkie wybory były bardziej budżetowe i z kalkulatorem w ręku, teraz są bardziej na luzie. Realizuję sobie więcej zachcianek zakupowych (zwłaszcza ciuchowych), częściej chodzę do knajp, na wyjazdach śpię w lepszych hotelach, wynajmuję fajniejsze mieszkanie, kupuję bliskim droższe prezenty, no i mogę co miesiąc coś odkładać. Ale to nie jest żadna radykalna zmiana. Przy okazji wzrosły też ceny, wiadomo. Ale kiedyś mi się wydawało, że z taką kasą jaką mam teraz, to będę żyła nie wiadomo jak. A żyję bardzo zwyczajnie niestety.
|
|
|
|
|
#494 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;89456967]Ostatnia moja refleksja w tematach zarobkowych: mimo że zarabiam teraz prawie dwa razy tyle co zaraz po studiach, to styl życia właściwie mi się nie zmienił. Po prostu wcześniej wszystkie wybory były bardziej budżetowe i z kalkulatorem w ręku, teraz są bardziej na luzie. Realizuję sobie więcej zachcianek zakupowych (zwłaszcza ciuchowych), częściej chodzę do knajp, na wyjazdach śpię w lepszych hotelach, wynajmuję fajniejsze mieszkanie, kupuję bliskim droższe prezenty, no i mogę co miesiąc coś odkładać. Ale to nie jest żadna radykalna zmiana. Przy okazji wzrosły też ceny, wiadomo. Ale kiedyś mi się wydawało, że z taką kasą jaką mam teraz, to będę żyła nie wiadomo jak. A żyję bardzo zwyczajnie niestety.[/QUOTE]
Jednak jak piszesz - sporo się zmieniło - większy luz, więcej "rozpieszczania sie". Co do późniejszej części posta - mam tak samo - zarabiam więcej niż chciałam jak byłam na początku studiów a wcale tego za świetne zarobki nie uważam:P ciągle mi mało, ale przyznaje, że łatwiej mi kupić sobie droższa rzecz i cieszę się że mogę ją kupić jeśli mam ochotę Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#495 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|||
|
|
|
|
#496 |
|
Dzik
|
[1=cb0d8ace8e3f55c20d68522 71041c68dd40c3dc3_65540ac 21a6bc;89456963]Co to jest kraj eufemistyczny
[/QUOTE]Nawiązałam do mojego poprzedniego posta o krajach "eufemistycznie nazywanych rozwijającymi się" czyli po prostu kraje o niskim poziomie życia i dochodów, no ale w imię spokoju ducha niech będą "rozwijające się". Ironicznie. Mam nadzieje, ze wyjaśniłam. |
|
|
|
|
#497 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89456607]szmateksy
Ja sporo wydaję na.. rajstopy Noszę sukienki/spódnice przez cały rok, spodnie może 2-3 razy w roku. Więc jesienią/zimą idzie jakaś kwota na to. Ile bym za nie nie zapłaciła, to i tak się czasem zaciągną, podrą, po kilku praniach nie są juz fajne i trzeba kupić nowe.O tym też się ostatnio sporo mówi, że osóby, które miesiączkują też muszą się liczyć z niezłymi wydatkami. No i ja sie niestety zaliczam do tej grupy, bo środki higieniczne to jedno (kubeczek nie jest dla mnie), a jeszcze leki przeciwbólowe, L4 gdy naprawde nie moge sie podniesc z lozka, czasami zniszczona bielizna/pościel.[/QUOTE]Polecam spiralę. Wszystkie te problemy odejdą w zapomnienie. Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nigdy nie jeżdżę w jedno miejsce. Zazwyczaj planuję tak by załatwiać sprawę za sprawą. Uroki mieszkania na wsi, oraz cen paliwa. Masło musi być. O ile zjem kanapki z serkiem, tak ciasto bez masła, nie nie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Jeżdżę raz na dwa miesiące, bo mam w domu dwie zamrażarki, i nie jadę po kawałek mięsa , a po spory zapas. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#499 |
|
Konto usunięte
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;89456967]Ostatnia moja refleksja w tematach zarobkowych: mimo że zarabiam teraz prawie dwa razy tyle co zaraz po studiach, to styl życia właściwie mi się nie zmienił. Po prostu wcześniej wszystkie wybory były bardziej budżetowe i z kalkulatorem w ręku, teraz są bardziej na luzie. Realizuję sobie więcej zachcianek zakupowych (zwłaszcza ciuchowych), częściej chodzę do knajp, na wyjazdach śpię w lepszych hotelach, wynajmuję fajniejsze mieszkanie, kupuję bliskim droższe prezenty, no i mogę co miesiąc coś odkładać. Ale to nie jest żadna radykalna zmiana. Przy okazji wzrosły też ceny, wiadomo. Ale kiedyś mi się wydawało, że z taką kasą jaką mam teraz, to będę żyła nie wiadomo jak. A żyję bardzo zwyczajnie niestety.[/QUOTE]Dziwny post, bo z tego co piszesz zmieniło ci się wszystko. Z tych właśnie składników składa się życie.
Jest różnica, czym jeździsz, gdzie mieszkać, ile odkładasz. To właśnie świadczy o standardzie życia. Twój się podniósł, wiem jak możesz pisać, że nic się nie zmieniło? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#500 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bardzo lubię masło wiadomo to prawdziwe ale żeby tak dużo go jesc w tej cenie to nie za bardzo. Szkoda mi pieniędzy. Dlatego nie zawsze kupuje i używam. Te tańsze miksy to cóż nie to samo i już niezbyt zdrowo. Zdarzyło się zjeść ale to nie to samo. Czasem jem bez masła. Też jest dobrze.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#501 |
|
Konto usunięte
|
U mnie maslo służy tylko do gotowania, ciast, więc rzadko kupuje.
Na kanapki wolę jakiś serek śmietankowy czy cos, od lat nie używałam do tego masła i tak stwierdzam że nie jest w ogóle potrzebne. ![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#502 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#503 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- [1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89457045]nie mogę hormonów w ogóle Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#504 |
|
Konto usunięte
|
Niestety, a chętnie bym je brała, bo mam ostre PCOS. Ale mam problemy z krwią, jest bardzo podatna na zakrzepy, a hormony to strasznie podkręcają. Może kiedyś jak wyreguluje PCOS, ale troche to zajmie, bo mam jedynie do dyspozycji diete itp.
|
|
|
|
|
#505 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89457056]Niestety, a chętnie bym je brała, bo mam ostre PCOS. Ale mam problemy z krwią, jest bardzo podatna na zakrzepy, a hormony to strasznie podkręcają. Może kiedyś jak wyreguluje PCOS, ale troche to zajmie, bo mam jedynie do dyspozycji diete itp.[/QUOTE]Współczuję...
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#506 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja to marzę o miesiącu, w którym wydam kasę tylko na mieszkanie i jedzenie
Tak nawiazując do tych wyliczeń i przyjemności. Wiecznie coś wypada: a to choroba i leki, a to się coś zniszczy/zepsuje, weterynarz, niedopłata rachunków, urodziny, no ciągle. Teraz w grudniu nie dość, że święta, to rozbolał mnie ząb i poszło ponad 600 zł na dentystę, w listopadzie naprawa za 2000 zł, w październiku i wrześniu choroby i majątek zostawiony w aptece, do tego chłop wypadek i rehabilitacja z prywatnymi wizytami… W między czasie jeszcze firmę zakładałam i też szły pieniądze na domeny, reklamę, stronę www, dostęp do portali, teraz w styczniu muszę kupić oprogramowanie i sprzęt.
|
|
|
|
|
#507 | |
|
Konto usunięte
|
Dzięki
---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#508 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89456759]To ciekawe, bo ja też jestem z dużego miasta wojewódzkiego, tu też studiowałam, bo wyjeżdżać nie było szans i na palcach jednej ręki mogłabym policzyć ludzi, którzy jeździli na wymiany, erasmusy, wakacje itp.
Nie wszyscy pracowali, ale praktycznie nikt nie miał na nic kasy. Główną atrakcją było picie w akademikach. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ja się uparłam na erasmusa i żyłam tylko za stypendium, które dostałam plus niewielkie oszczędności. Wsparcie finansowe na studiach miałam niewielkie, a podejście matki do dzisiaj takie, żeby tkwić tam gdzie bezpiecznie. Przy każdej zmianie pracy słyszę krytykę „po co Ci to”. Gdybym żyła słuchając się jej rad to nigdy bym niczego nie osiągnęła. ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- [1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89456607]szmateksy O tym też się ostatnio sporo mówi, że osóby, które miesiączkują też muszą się liczyć z niezłymi wydatkami. No i ja sie niestety zaliczam do tej grupy, bo środki higieniczne to jedno (kubeczek nie jest dla mnie), a jeszcze leki przeciwbólowe, L4 gdy naprawde nie moge sie podniesc z lozka, czasami zniszczona bielizna/pościel.[/QUOTE] Jakie to są wydatki? Pytam z ciekawości, bo już wiele razy o tym słyszałam, a u mnie idą na to naprawdę grosze. Co prawda nie biorę środków przeciwbólowych, ale bieliznę czy pościel, a nawet spodnie zawsze udało mi się doprać, a same podpaski czy tampony są bardzo tanie. |
|
|
|
|
#509 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i już trzeba kupić środek do odplamiania taki i taki. Nie podliczałam dokładnie ile to wychodzi w skali roku i nie, nie mam sytuacji, że mnie na to nie stać. Ja ubóstwo menstruacyjne istnieje, niestety. Czasem awaryjnie musze kupić podpaski/tampony, bo mnie dopadło gdzieś poza domem, a w publicznych toaletach nie ma dostępu do takich środków (super jest, ze np. w niektórych restauracjach w toalecie jest koszyczek ze środkami higienicznymi, u mnie w biurze do tego są dorzucone nawet jakies apapy i coś tam jeszcze na ból). Wiadomo, zużyję to, ale wolałabym kupić to w biedrze niż na orlenie i płacić 2x tyle. |
|
|
|
|
|
#510 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89457056]Niestety, a chętnie bym je brała, bo mam ostre PCOS. Ale mam problemy z krwią, jest bardzo podatna na zakrzepy, a hormony to strasznie podkręcają. Może kiedyś jak wyreguluje PCOS, ale troche to zajmie, bo mam jedynie do dyspozycji diete itp.[/QUOTE]
Jak wyregulujesz to szkoda by było brać hormony, bo to Ci najprawdopodobniej wszystko rozwali na nowo.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:27.

Kserówki na studiach to złoto. Sorry, ale jak studiowałam w 2018 r to książki specjalistyczne kosztowały lekką ręką po 200 zł, a potrzebowałam ich kilka. Kserówki mega się mi sprawdziły. I kto tu pisał o jakiś 15 stopniach?
Za każdym razem, jak robię kanapkę "bez niczego" (bo a to masło za twarde, a to serek/hummus/pasta warzywna się skończyły), to wszystko mi z niej zjeżdża i spada na talerz, albo na mnie.

Tak nawiazując do tych wyliczeń i przyjemności.