|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
|
|
|
|
|
#512 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89457077]Myślę, że u wielu osób to wygląda inaczej, wiadomo. Ja mam długie i obfite okresy, nie ma tak, że nie zniszczę leginsów, bielizny czy ostatnio kanapy
i już trzeba kupić środek do odplamiania taki i taki. Nie podliczałam dokładnie ile to wychodzi w skali roku i nie, nie mam sytuacji, że mnie na to nie stać. Ja ubóstwo menstruacyjne istnieje, niestety. Czasem awaryjnie musze kupić podpaski/tampony, bo mnie dopadło gdzieś poza domem, a w publicznych toaletach nie ma dostępu do takich środków (super jest, ze np. w niektórych restauracjach w toalecie jest koszyczek ze środkami higienicznymi, u mnie w biurze do tego są dorzucone nawet jakies apapy i coś tam jeszcze na ból). Wiadomo, zużyję to, ale wolałabym kupić to w biedrze niż na orlenie i płacić 2x tyle.[/QUOTE]A nie lepiej wtedy trzymać w torebce taki "mini zestaw ratunkowy" niż kupować na orlenie? Ja mając regularne okresy zawsze mam w torebce tampon, paracetamol. Czasem mnie nagle glowa zaczyna boleć więc także mam zakres leków od słabych do mocnych. Dużo miejsca nie zajmuje a jaki komfort psychiczny. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#513 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2023-01-04 o 22:47 |
|
|
|
|
|
#515 |
|
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89457016]Dziwny post, bo z tego co piszesz zmieniło ci się wszystko. Z tych właśnie składników składa się życie.
Jest różnica, czym jeździsz, gdzie mieszkać, ile odkładasz. To właśnie świadczy o standardzie życia. Twój się podniósł, wiem jak możesz pisać, że nic się nie zmieniło? [/QUOTE] No jasne, że się podniósł, ale w trybie życia, sposobie spędzania czasu, typie wydatków - nic się nie zmieniło. Może gdyby to był przeskok finansowy z miesiąca na miesiąc, to odbierałabym to inaczej, ale to się zmieniało stopniowo przez kilka lat i teraz czuję, że mam normalne, przeciętne życie, tak samo jak czułam na początku drogi zawodowej. I wciąż uważam, że zarabiam za mało, bo to i tamto. Na własne mieszkanie mnie wciąż nie stać, na częste dalekie podróże itd. To raczej taka smutna refleksja, że człowiek się szybko przyzwyczaja do dobrego i jak tylko zaspokoi jedną potrzebę, to zaraz się pojawia inna i wiecznie się chce czegoś więcej. No przynajmniej u mnie tak to działa. |
|
|
|
|
#516 |
|
Konto usunięte
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;89457096]No jasne, że się podniósł, ale w trybie życia, sposobie spędzania czasu, typie wydatków - nic się nie zmieniło. Może gdyby to był przeskok finansowy z miesiąca na miesiąc, to odbierałabym to inaczej, ale to się zmieniało stopniowo przez kilka lat i teraz czuję, że mam normalne, przeciętne życie, tak samo jak czułam na początku drogi zawodowej. I wciąż uważam, że zarabiam za mało, bo to i tamto. Na własne mieszkanie mnie wciąż nie stać, na częste dalekie podróże itd.
To raczej taka smutna refleksja, że człowiek się szybko przyzwyczaja do dobrego i jak tylko zaspokoi jedną potrzebę, to zaraz się pojawia inna i wiecznie się chce czegoś więcej. No przynajmniej u mnie tak to działa.[/QUOTE] Mam podobne spostrzeżenia. Do tego naprawdę się zastanawiam ile jeszcze lat życia na tym cholernie drogim wynajmie. O posiadaniu zwierzaka czy dziecka nie myślę, a byłam pewna, że w wieku 29 lat to będzie tak, że skoro chcę, to mogę. |
|
|
|
|
#517 |
|
Konto usunięte
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;89457096]No jasne, że się podniósł, ale w trybie życia, sposobie spędzania czasu, typie wydatków - nic się nie zmieniło. Może gdyby to był przeskok finansowy z miesiąca na miesiąc, to odbierałabym to inaczej, ale to się zmieniało stopniowo przez kilka lat i teraz czuję, że mam normalne, przeciętne życie, tak samo jak czułam na początku drogi zawodowej. I wciąż uważam, że zarabiam za mało, bo to i tamto. Na własne mieszkanie mnie wciąż nie stać, na częste dalekie podróże itd.
To raczej taka smutna refleksja, że człowiek się szybko przyzwyczaja do dobrego i jak tylko zaspokoi jedną potrzebę, to zaraz się pojawia inna i wiecznie się chce czegoś więcej. No przynajmniej u mnie tak to działa.[/QUOTE] A ok, teraz bardziej rozumiem. Z tym, że wiecznie za mało, to niestety też tak mam. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#518 |
|
BAN stały
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89457077]Myślę, że u wielu osób to wygląda inaczej, wiadomo. Ja mam długie i obfite okresy, nie ma tak, że nie zniszczę leginsów, bielizny czy ostatnio kanapy
i już trzeba kupić środek do odplamiania taki i taki. Nie podliczałam dokładnie ile to wychodzi w skali roku i nie, nie mam sytuacji, że mnie na to nie stać. Ja ubóstwo menstruacyjne istnieje, niestety. Czasem awaryjnie musze kupić podpaski/tampony, bo mnie dopadło gdzieś poza domem, a w publicznych toaletach nie ma dostępu do takich środków (super jest, ze np. w niektórych restauracjach w toalecie jest koszyczek ze środkami higienicznymi, u mnie w biurze do tego są dorzucone nawet jakies apapy i coś tam jeszcze na ból). Wiadomo, zużyję to, ale wolałabym kupić to w biedrze niż na orlenie i płacić 2x tyle.[/QUOTE] Hmm... Ja mając okres zazwyczaj noszę czarne spodnie. Generalnie nie zdarzają mi się plamy, kiedy jestem poza domem, ale na wszelki wypadek...No tak się lepiej czuję. A w domu jest goooorzej. Gorzej, dlatego że mając okres jestem senna, więc drzemki są standardem. Albo wolę leżeć, po prostu. I jak już śpię, to nie powstrzymuję tak zupełnie wiercenia się, to i plamy na spodniach od piżamy/dresach/leginsach są standardem. Dlatego dla bezpieczeństwa podkladam sobie jakiś ręcznik jednak. Spodnie to spodnie - kiedyś się przejmowalam, że będzie plama a teraz to tylko niektórych rzeczy nie noszę (bardzo jasnych albo z konkretnych materiałów), a tak to mnie nie obchodzi - zaplamie, to idą do prania i tyle. Ale nie ma mowy o zabrudzeniu kanapy/fotela/materaca. Po prostu boję się, że tego nie doczyszczę, więc stąd ręcznik. Nie starcza Ci podpasek, że musisz dokupywać? Kurczę, nie wyobrażam sobie za bardzo takich sytuacji. Ja rozrzucam w jakichś szufladach pojedyncze podpaski, w razie czego. W torebce też zazwyczaj mam jakieś 1-2 ze sobą zawsze. No i przez wiele lat w jednym koszyku z wizytowkami miałam listek Nospy, drugi zawsze nosiłam ze sobą w torebce. Nie znam lepszych tabletek na tego typu bóle. No i teraz jak trafia się promocja, to z automatu kupuję 2 paczki podpasek w Biedrze - zresztą te promki są tak ustawione, że taniej jest dopiero przy zakupie 2 opakowań. Nie wiem jak długo w sprzedaży jest ta Femina z organicznej bawełny, ale dla mnie to strzał w dziesiątkę w sumie, bo do niedawna narzekalam, że nie mogę znaleźć porządnych podpasek, a te są dla mnie super. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Pusheen_ Czas edycji: 2023-01-04 o 23:05 |
|
|
|
|
#519 |
|
Konto usunięte
|
Ja mam zapas tamponów i podpasek w torebce. Nie ruszam się bez. Nieregularne miesiączki, biegać, szukać tylko problem.
A tampony zamawiam na allegro. Mi komfort życia wraz ze wzrostem zarobków bardzo wzrósł. Nawet ten psychiczny, przestałam przejmować się pracą, bo raz że mogę sobie znaleźć inną. A dwa mogę sobie przy moich wydatkach i pół roku siedzieć bez. Nawet mogę wyróżnić kilka poziomów Np przeprowadzka z wynajmowanego pokoju do mieszkania.
|
|
|
|
|
#520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mieliście czegoś takiego w podstawówce/początku gimnazjum? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#522 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#523 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#524 | |
|
Zakorzenienie
|
Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89456543]Ciuchy w sieciówkach (czy ktoś teraz kupuje gdzieś indziej w ogóle?
tzn. poza centrami handlowymi) są średniej jakości i tanie też już nie są. Ja uwielbiam buszować po ciuchlandach, aż żałuję, że jakoś w Warszawie jeszcze nie trafiłam na fajny.[/QUOTE]Ja nie kupuję ani w sieciówkach ani w centrach handlowych, znam duzo takich osób i nie wiem co w tym dziwnego, po prostu jest dużo innych alternatyw Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 07:00 ---------- Poprzedni post napisano o 06:58 ---------- [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89457185]Rewelacyjna jest widać utleniona, polecił mi ratownik[/QUOTE] Tak, schodzi od razu Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 07:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:00 ---------- Cytat:
Tak, każdy pamięta jakieś zajęcia (w większości pewnie słabo przeprowadzone) z podstawówki. podobnie jak każdy kto wówczas zdawał na kartę rowerowa i nie ma obecnie prawa jazdy, zna się na znakach, bo przecież się ich uczył. Sent from my iPhone using Tapatalk Edytowane przez chwast Czas edycji: 2023-01-05 o 08:03 |
|
|
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
i już trzeba kupić środek do odplamiania taki i taki. Nie podliczałam dokładnie ile to wychodzi w skali roku i nie, nie mam sytuacji, że mnie na to nie stać. Ja ubóstwo menstruacyjne istnieje, niestety. Czasem awaryjnie musze kupić podpaski/tampony, bo mnie dopadło gdzieś poza domem, a w publicznych toaletach nie ma dostępu do takich środków (super jest, ze np. w niektórych restauracjach w toalecie jest koszyczek ze środkami higienicznymi, u mnie w biurze do tego są dorzucone nawet jakies apapy i coś tam jeszcze na ból). Wiadomo, zużyję to, ale wolałabym kupić to w biedrze niż na orlenie i płacić 2x tyle.[/QUOTE]Ja zawsze w torbie mam ze sobą awaryjnie wkładki czy podpaski, więc okres mnie nie zaskoczy. W sumie od zawsze tak mam zakodowane. Może zacznij po prostu nosić ze sobą mała kosmetyczkę i spakuj podpaski czy tampony? Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- [1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89457089]Oczywiście, że lepiej, ale zdarzalo mi się nie miec, bo np. rozdałam koleżance i zapomniałam uzupełnić. Albo patrzę, a tu leki przeterminowane, no i wolę kupić nowe.[/QUOTE]No to się regularnie sprawdza. Jakbym miała kupować na stacji to też bym fortunę wydała, tam to jest przecież z dwa razy drożej albo i lepiej. Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Poza tym staram się kupować na zapas,więc jak jest jakaś promocja na podpaski to kupuje. Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#526 |
|
Konto usunięte
|
No patrz Misia, ja nie sprawdzam, nie mam tego nawyku, ale pewnie gdybym zarabiała minimalna to raz dwa bym się nauczyła. U mnie problemy z hormonami wiążą się z tak dużym zmęczeniem, szczególnie rano, że każda dodatkowa czynność to mount Everest niestety i masę takich prostych rzeczy przez to zaniedbuje
---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Chwast to gdzie kupujesz jeśli nie sieciowki i nie używane? Pytam z ciekawości bo mało widuje sklepów odzieżowych poza centrami. I zazwyczaj to są jakieś specjalistyczne typu suknie ślubne, wieczorowe, garnitury, ciążowe itd |
|
|
|
|
#527 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89457214]No patrz Misia, ja nie sprawdzam, nie mam tego nawyku, ale pewnie gdybym zarabiała minimalna to raz dwa bym się nauczyła. U mnie problemy z hormonami wiążą się z tak dużym zmęczeniem, szczególnie rano, że każda dodatkowa czynność to mount Everest niestety i masę takich prostych rzeczy przez to zaniedbuje
---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Chwast to gdzie kupujesz jeśli nie sieciowki i nie używane? Pytam z ciekawości bo mało widuje sklepów odzieżowych poza centrami. I zazwyczaj to są jakieś specjalistyczne typu suknie ślubne, wieczorowe, garnitury, ciążowe itd[/QUOTE]Nie zarabiam minimalnej,a mimo to sprawdzam. Wydaje mi się to dość oczywiste, mimo że raczej mam regularne okresy. Po prostu wiem,że może mnie to zaskoczyć i nie chce chodzić z plama czy latać i szukać podpasek. Nie zajmuje to dużo czasu, a można być zabezpieczonym ![]() Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#528 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89457214]
[/COLOR]Chwast to gdzie kupujesz jeśli nie sieciowki i nie używane? Pytam z ciekawości bo mało widuje sklepów odzieżowych poza centrami. I zazwyczaj to są jakieś specjalistyczne typu suknie ślubne, wieczorowe, garnitury, ciążowe itd[/QUOTE] Albo przez neta albo w sklepach stacjonarnych, w których dostępne są te same rzeczy i marki, co właśnie przez neta, tylko można sobie od razu przymierzyć. Dodatkowo niektóre te sklepy internetowe mają swoje stacjonarne. Przykładowo - sklep roma concept store, który w zasadzie ma na miejscu wszystko, czego bym potrzebowała, a co mnie interesuje. Czasem nawet mogę sobie cos specjalnie sprowadzić do nich, żeby nie kupować przez neta od razu. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#529 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#530 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89457241]Ale piękne kiecki
No ale wiesz, pójdziesz do takiej zary i będzie podobnie chyba cenowo Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#532 |
|
Konto usunięte
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89452376]No może nie było mnie stać na zagraniczne wakacje. Hobby miałam. Nie każde hobby generuje mnóstwo wydatków.[/QUOTE]
Tutaj akruat mam ciekawa historie. Moja znajoma z Azerbajdzanu brala udzial w wolontariacie w Europie i korzystajac z tego, ze ma wize, zwiedzala sobie co mogla. A jednak tez nie miala nie wiadomo jakiego budzetu. Jak jej ktos opowiadal, ze brak czasu na podrozowanie, brak pieniedzy, to patrzyla wielkimi oczami i nie mogla sie nadziwic, co my mowimy. Ona sobie np. bukowala bilet za 10 zl do Finlandii, jakis tani hostel i miala zwiedzona Finlandie za grosze. Tak samo Wlochy i inne, po prostu szukala tanich biletow. Wedlug niej mamy tutaj w Europie nieskonczone mozliwosci, ceny w Azji sa czesto o wiele wyzsze i nieproporcjonalne do dochodow. Np. ceny zywnosci. Oczywiscie, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, ale jednak cos w tym jest. Czasami ludzie sie zastanawiali, jak to robia Ukraincy, ktorzy tutaj pracuja wlasnie za pensje minimalna, ze sobie wszystko kupia i jeszcze na Ukraine wysla pieniadze. No wlasnie tak - dla nich nasze warunki sa super (w Ukrainie poza jakimis podstawowymi produktami typu kasza, marchew i kapusta, spozywka jest dosyc droga, a wyplata, wiadomo - nizsza o wiele. Mowie o czasie sprzed wojny. |
|
|
|
|
#533 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#534 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#535 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#536 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja kiedyś zapierałam majtki zimną wodą, ale zauważyłam, że się dopierają i bez tego w pralce.
|
|
|
|
|
#537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#538 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Strzelam, że w sieciówkach promocje są większe. Bo regularne ceny to fakt, są zbliżone do polskich małych firm odzieżowych. Ale na wyprzedaży w Zarze kupisz z rabatem 60% za jakiś czas. |
|
|
|
|
|
#539 |
|
Konto usunięte
|
[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89457277]Dokładnie. Moje pogadanki w szkole były takie, żeby nie używać tamponów, bo to zło i najlepiej się tam w ogóle nie dotykać
[/QUOTE]Od tamponów gnije pochwa i ma się różne choroby. Czy jakoś tak Bo ten cały "brud i smród z podpaski" zostaje w środku. Tak nas uczyła jakaś ameba. I dziewczynki przyjmowały to różnie. Ja do tego podeszłam olewniczo. Miałam już styczność z tamponami, więc może dlatego. Niestety, część dziewczynek uwierzyła w te brednie. |
|
|
|
|
#540 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i serio te sukienki z tego podanego sklepu wygladaja dokladnie tak samo jak z sieciówki, jest parę wyjątkowych, ae one kosztuja juz w ogole 600 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.

jak wyreguluje i bedzie spoko, to dobrze, ale no zobaczymy. Eh, być kobietą 

Np przeprowadzka z wynajmowanego pokoju do mieszkania.

podobnie jak każdy kto wówczas zdawał na kartę rowerowa i nie ma obecnie prawa jazdy, zna się na znakach, bo przecież się ich uczył.
26.08.2023