|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2761 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77.
Cytat:
To prawda. Cytat:
Bardzo dziwne podejście. Skąd wiesz, że dana cecha charakteru jest wynikiem bycia jedynakiem albo posiadania rodzeństwa, a nie czegoś innego. Mam znajomych i jedynaków i taki którzy maja rodzeństwo i nie widzę różnicy, która mogła by z tego faktu wynikać. Dziwne jest dla mnie przypisywanie komuś czegoś tylko dlatego, że ma rodzeństwo. Poza tym znam kilka rodzeństw i często bywa tak, że to są totalnie dwie rożne osobowości. Inna kwestia jest taka, że znam sporo ludzi i nawet nie wiem czy mają rodzeństwo czy nie. Dowiaduję się o tym po jakimś czasie. Rozumiem, że Ty pytasz o to na wstępie i się uprzedzasz?
|
|
#2762 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To skupienie na sobie to właśnie egocentryzm. Jedynacy przeżywają drobne uwagi i porażki łatwo ich dołują. Mają przekonanie, że ludzie się im przypatruja i mielą ich problemy, ale trudno się temu dziwić - skoro w domu byli sami, a rodzice skupiali się tylko na nich, to jaki mogą mieć punkt odniesienia? Nie umieją siebie nigdzie umiejscowić, bo w domu nie funkcjonowali w takiej przestrzeni z większą liczbą ludzi wokół. I to jest wada pewnie, ale jak winić okoliczności życiowe, które nie są zależne od Ciebie .Jak masz wiecej rodzeństwa, to kontakty społeczne przychodzą ci łatwiej (w większości przypadków) - to chyba nie jest żadna tajemnica? Większość znanych mi osób z kilkorgiem rodzeństwa na stanie jest do siebie podobna - komunikatywna, towarzyska, raczej pozytywnie nastawiona do innych i umiejąca się wykłócać o swoje. Raczej też zaradna i powiedziałabym, że "obcykana" w kontaktach międzyludzkich na tyle, żeby swobodnie z tego korzystać czy wręcz wykorzystywać. No ci z rodzeństwem są po prostu sprytniejsi, bo szybciej nauczyli się egzystowania z większa ilością ludzi. Trening do tego odebrali w domu. I nie mają takich problemów, że "Jakiś tam X powiedział, że jestem gorszy, to na pewno tak jest". Raczej rywalizacja ich nakręca i to jest takie podejście, że wszystko jest do zdobycia Mają w sobie więcej luzu przynajmniej na poziomie "nieprzejmowania się" tym, co inni o nich myślą czy mówią. I brak kompleksów chyba?No kurczę, posiadanie rodzeństwa musi mieć jakieś zalety. Więc to jest akurat super, że mają zdrowe podejście - wiedzą, że jedna porażka nie przekreśla wszystkiego i to, że ktoś ich nie lubi nie oznacza, że są "do bani". A wielu jedynakow przeżywa wszystko bez końca i dzieli "włos na czworo". Po prostu brakuje im właściwej perspektywy (dystansu). Jedynacy są też często ugodowi, bo nie mają wyboru. Ale z drugiej strony...Są też spokojniejsi, nie mają w sobie takiego wewnętrznego rozedrgania i agresji, która jest typowa dla wielu osób mających więcej rodzeństwa. Zalecam to traktować z przymrużeniem oka ![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Pusheen_ Czas edycji: 2023-01-13 o 12:26 |
|
|
|
|
#2763 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
potraktowany z przymrużeniem oka stek bzdur.. ![]() jestem z rodziny wielodzietnej (mam szóstkę rodzeństwa), sama mam córkę jedynaczkę. i to co napisałaś w moich relacjach rodzinnych jest dokładnie na odwrót. zawsze byłam cicha, wycofana i nie umiejąca walczyć o swoje. co innego moje dziecko: od małego uwielbiające towarzystwo, lgnące do dzieciaków, obecnie bardzo lubiana, wesoła dziewczyna, która nie ma najmniejszych problemów z nawiązaniem kontaktów, dzieleniem się itp. kwestia charakteru, ale tez wychowania
|
|
|
|
|
#2764 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze uważam, że znaczenie ma też to jaka jest różnica wieku między rodzeństwem. Jak duża, to mam wrażenie, że to drugie dziecko jest jeszcze bardziej rozpieszczanie i wychuchane niż jedynacy. W sumie nie wiem czemu tak jest. Ja mam dwie kuzynki. Jedna jest w moim wieku, a jej siostra jest o 11 lat młodsza. Ta w moim w wieku jest cudowną osobą. Bardzo pomocną, życzliwą, zawsze każdemu pomoże, zawsze wesprze, mamy ze sobą bardzo dobry kontakt, natomiast młodsza to jest tragedia. Odkąd pamiętam strasznie manipulowała rodzicami i strasznie grała im na emocjach. Oni jej na wszystko pozwali. Była okropnym rozkapryszonym dzieckiem, potem nastolatką, a teraz młodą kobietą. Kłótliwa, roszczeniowa, egoistyczna. Aż ciężko uwierzyć, że to siostry.
Moi rodzice mają znajomych, którzy mają dwóję dzieci i tam różnica jest jeszcze większa i jest tak samo.
|
#2765 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
podkreślone fragmenty są najbardziej trafnym opisem mnie (także tej teraźniejszej, kiedy mam gorszy czas- na szczęście umiem zająć się sobą, żeby nie wpaść w tę spiralę).Kulą w płot. I też wolałabym być jedynaczkę jeśli będę mieć dziecko, to nie mam zamiaru dawać mu rodzeństwa.
|
||
|
|
|
#2766 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Rodzice pozwalali im na wiele czy właściwie na wszystko, co wzmaga w nich manipulatorstwo albo...totalne bumelanctwo. No bo jak od najmłodszych lat rodzice czy rodzeństwo wyręczali Cię we wszystkim i nianczyli, to czemu potem ma tak nie być - w szkole, w paczce znajomych, z partnerem czy nawet...w pracy? ![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Pusheen_ Czas edycji: 2023-01-13 o 12:45 |
|
|
|
|
#2767 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Taki może głupi przykład. Rodzina z jednym dzieckiem i rodzina z dziećmi w liczbie mnogiej. Obie rodziny jadą sobie na wakacje, obie samochodem. W pierwszym po posadzeniu pasażerów i włożeniu do auta potrzebnego bagażu zostaje dużo miejsca na rzeczy, które można wziąć, ale nie trzeba, bo jest miejsce. W drugim nie. Tż na początku na urlopy brał np. jakieś duże (dla mnie duże) ilości ręczników, bo był do tego przyzwyczajony, bo w jego rodzinie się zawsze brało, bo właśnie - było miejsce. |
|
|
|
|
#2768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam starszego brata, jeździliśmy z rodzicami na wakacje, ferie zimowe pociągiem, więc siłą rzeczy trzeba było pakować się oszczędnie. Wszystko miało się zmieścić w plecak / torbę, bez miliona bagaży na łebka i walających się luzem rzeczy.Wszystko się zmieniło kiedy rodzice kupili samochód. Wolna amerykanka: plecak, torba, siaty, siateczki, poupychane pomiędzy to sandały itd. Natomiast zgodzę się z tym, że mając rodzeństwo ma się inną sytuację wyjściową, choćby ze względów finansowy. Rodzice, dysponujący określonym budżetem, muszą utrzymać jedno lub więcej dzieci, więc w przeliczeniu na łebka kwota wyjdzie niższa. |
|
|
|
|
#2769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sory, ale dla mnie jakieś od czapy doszukiwania się w tym winy tego, że jest jedynakiem Ja też jestem jedynakiem, za dziecka jeździłam na wakacje z rodzicami głównie autem i też braliśmy sporo rzeczy jak było miejsce, teraz nie mam najmniejszego problemu żeby spakować się w podręczny.
|
|
#2770 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2771 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to samo, doszukiwanie się połączenia, które nie istnieje. Jak ktoś nie potrafi się pakować, to po prostu nie potrafi sie pakować, albo po prostu potrzebuje więcej rzeczy. Co za różnica czy jedynak czy nie ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#2772 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2773 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jako jedynak podejrzewam że chodzi też o czas dla siebie do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Znajoma z wielodzietnej mówi że nie lubi być sama, a nawet boi się jak nikogo nie ma w domu, a ja znowu potrzebuję tego czasu dla siebie i świętego spokoju ![]() Rodzeństwo to nie tylko kłótnie, ale wsparcie kiedy rodzice umierają, wspólnie spędzony czas, wspomnienia... Jedynak trochę przypomina najstarszego w rodzinie wielodzietnej, tylko tu musi być bardziej odpowiedzialny za siebie a z wielo za innych też czasem, szybciej dorasta. Jedynak chce postawić na swoim i nawet nie wie że tak robi, myślę ze potrzebuj żeby jego zdanie było ostatnim
|
|
#2774 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Trochę to wygląda jak przerzucanie się stereotypami rodzeństwo vs jedynaki
Czekam na walkę chude vs grube, koty vs psy, miasto vs wieś ![]() Już kiedyś był ten temat, ja swoją siostrę uwielbiam, w życiu bym nie chciała być jedynakiem. Mamy super relacje, czuję do niej większą sympatię i więź niż do rodziców. Nawet jeśli były jakieś kwestie nierównego traktowania to nigdy nie miałyśmy pretensji do siebie nawzajem. Wśród przyjaciół nie mam jedynaków, ale nie kojarzę nikogo kto by się jakoś mocno wyróżniał (negatywnie) z tego powodu. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
#2775 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2776 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to nie chodzi o to czy potrafi czy nie, tylko że jest przyzwyczajony, że zawsze się tyle brało, bez zastanawiania się pewnie czy potrzeba czy nie. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
|
|
|
|
#2777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, ale to kwestia przyzwyczajenia a nie bycia jedynakiem. Ja nie jestem do czegoś takiego przyzwyczajona, nie mam rodzeństwa. Zawsze biorę najmniej jak się da. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
#2778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja patrzę na podobieństwo cech do mojego męża najstarszego i tego odpowiedzialnego i widzę tu podobieństwa. Ktoś wyżej wspomniał o stereotypach - no ludzie są stereotypowi widocznie, nie widzę w tym nic dziwnego że wymieniamy się poglądami co się komu wydaje, nikt tu na szabelki nie walczy z tego powodu
|
|
#2779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też jestem jedynakiem, za dzieciaka jeździłam na wakacje głównie autokarem lub pociągiem. Liczba bagaży była mocno ograniczona. Czego to dowodzi? Ano niczego. |
|
|
|
|
#2781 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2782 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie wiem, o co chodzi z tym egoizmem u jedynakow. Moje dwie najblizsze przyjaciolki to jedynaczki i nie widze zadnej roznicy miedzy nami, gdzie ja mam i rodzenstwo, i kuzynostwo z ktorym sie wychowywalam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem dlaczego piszecie tu o podróżowaniu pociągiem, bo w tym przypadku każdy musiał się oszczędnie spakować. |
|
|
|
|
#2784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo nawet jazda samochodem o niczym nie świadczy. Równie dobrze rodzeństwo mogło jechać kombiakiem i też nabrać mase niepotrzebnych rzeczy a jedynak maluchem gdzie miejsca na za wiele bagaży nie było. |
|
|
|
|
#2785 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale się czepiasz słówek Chodziło mi o to, że szukasz związku tam gdzie go nie ma. Bardzo wątpię, że Twój partner nie potrafi spakować małej ilości rzeczy, bo jest jedynakiem.Cytat:
Dokładnie, no i jest jeszcze opcja, że człowiek po prostu dostosowuje się do sytuacji. Ja jak jadę autem też biorę więcej, jak muszę się spakować w podręczny to się pakuję i tyle. Cytat:
A ja znam osoby, które właśnie przez to teraz bardzo lubią być same i doceniają ciszę, więc pewnie kwestia osoby.
|
|
#2786 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2787 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie. Poza tym mnie czasem fascynuje jak trójka rodzeństwa w podobnym wieku, wychowana w tym samym domu, przez tych samych rodziców, z tymi zasadami może być różna.
|
|
#2789 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2790 |
|
Zakorzenienie
|
To o co chodzi? Ale się doszukujesz dziury w całym. Uważasz, że bierze dużo rzeczy, bo od dzieciństwa jest tego nauczony, że ma prawie cały samochód dla siebie i może naładować gratów pod sam dach. Widzę, że masz problem z interpretacją jak coś jest napisane innymi słowami. Sens jest ten sam.
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.