|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 |
|
Dzik
|
Dot.: Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89469162]Apartamentem *
To nie są mieszkania, a apartamenty To sa studia, mieszkanie studio Nie wiem jak jest teraz w Polsce ale norweska nowomowa w ogłoszeniach mieszkaniowych jest porażająca, najbardziej kocham określenie "arealeffektiv" (chyba nie trzeba tłumaczyć, nie?) w odniesieniu do klitek 20m2 na sprzedaż za 2 miliony koron.
|
|
|
|
|
#1082 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1084 |
|
Konto usunięte
|
Ja mam 3m w domu i ja nie widzę kompletnie antresoli przy takiej wysokości, no chyba, że na samo łóżko. Sensowna atresola wymaga wyższego pomieszczenia.
|
|
|
|
#1085 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1086 |
|
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89469453]No to zdecydowanie za niskie na antresolę i nie ma to żadnego sensu.
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ale już antresola jako platforma z samym materacem będzie dobra. |
|
|
|
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
[1=cb0d8ace8e3f55c20d68522 71041c68dd40c3dc3_65540ac 21a6bc;89469517]Ale już antresola jako platforma z samym materacem będzie dobra.[/QUOTE]Ototo toto
![]() Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1088 |
|
Zakorzenienie
|
Moja siostra taką ma. Nienawidzę tam spać. Niewygodnie wchodzić i schodzić, ciasno, gorąco.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1089 |
|
Konto usunięte
|
[1=cb0d8ace8e3f55c20d68522 71041c68dd40c3dc3_65540ac 21a6bc;89469517]Ale już antresola jako platforma z samym materacem będzie dobra.[/QUOTE]Można za to się udusić.
![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1090 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1091 |
|
Zakorzenienie
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89469161]
Albo "salon z aneksem kuchennym", gdzie nawet nie ma wyodrebnionej wneki, tylko przy jednej ze scian jest lodowka i cala zabudowa kuchenna, a naprzeciwko kanapa. No marzenie po prostu. [/QUOTE] No ja tak mam i w sumie do głowy by mi nie przyszło, że coś jest nie tak. Nie widzę sensu w zamkniętej kuchni-klitki, a kuchnia powyżej 6 mkw to dla mnie strata metrażu. Wynajmowałam z oddzielną kuchnią, z L-ką i taki jeden długi pokój najbardziej mi odpowiada. Szkoda by mi było kasy na drugi telewizor do kuchni. I tak nienawidzę gotować, a co dopiero jakbym nie miała możliwości oglądać podczas krojenia warzyw albo siedzenia na kanapie i pilnowania jak się coś gotuje/piecze. Jedyny problem moim zdaniem to brak wyboru. Wszystkie mieszkania mają praktycznie jeden rozkład. Więc jak ktoś by chciał z osobną kuchnią albo z osobną łazienką i toaletą w nowym mieszkaniu to ma problem.
|
|
#1092 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mieszkałam w mieszkaniu 3 pokojowym 63 metry i jak dla mnie to odpowiedni metraż dla rodziny 2+1, a przede wszystkim odpowiednią ilość pokoi. Jest salon, sypialnia i pokoj dla dziecka. Dla 2+2 pewnie też by było ok, no ale dzieci by miały wspólny pokoj. Myślę że 63 byłoby tez ok dla 2+2, ale musiałoby to być inaczej podzielone. Ja mialam 3 pokoje i osobno kuchnie. Na tym metrażu dałoby się zrobić 3 pokoje i salon z aneksem, wtedy nawet przy 2+2 każdy by miał swój pokoj, a my sypialnie.
|
|
|
|
#1093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem optymalnie to 40/50m dla singla i jakieś 10 metrów na każdego dodatkowego domownika. Każdy powinien mieć własny pokój i kropka. Dzieci swoje, rodzice po biurze, no i sypialnia. Jeśli mamy mniej pokoi to po kolei rezygnujemy z: - biura 1, rodzice dzielą jednym, - biura 2, no trudno - sypialni rodziców na rzecz salonu, ciężko, no ale życie. Wspólny pokój dla dzieci to moim zdaniem ostateczność. Głównie dlatego, że one nie powinny ponosić odpowiedzialności za decyzje rodziców. Moim zdaniem ryzykowanie czyjejś higieny psychicznej, bo może akurat się dogadają i nie będzie im źle dzielić pokój jest nieodpowiedzialne. Oczywiście jak pogorszy się nagle sytuacja rodziny, to co innego, wiadomo, do wszystkiego się idzie przyzwyczaić. No i wtedy rezygnujemy z pokoi według powyższego schematu. Ale świadomie zdecydować się na to, bo "ja chcem dwójkę/trójkę" - no nie...
|
|
|
#1094 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1095 |
|
Konto usunięte
|
Ja myślę, że przy jednym dziecku chciałabym miec pokój dla dziecka
+ sypialnie z jakimś sensownym miejscem na biurko, a nie ze sie nie da ruszyc i salon, juz moze byc z aneksem. Drugie dziecko, kolejny pokój. Metraż trudno powiedziec, 60 przy jednym dziecku wydaje mi sie minimum. ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Antresola fajnie wygląda, ale chyba bym z niej jakoś nie korzystała mocno. Zazwyczaj jest tam dosyć ciemno, więc czytanie przy naturalnym świetle odpada. Dosyć nisko, więc taka pozycja wiecznie pół leżąca, no raczej nie. W jakimś domku letniskowym czy coś - tak, ale nie do codziennego użytkowania. |
|
|
|
|
#1096 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89469592]A po cóż te 2 biura? Ja pracuje hybrydowo i mnie żadne biuro nie jest w ogóle potrzebne, mój mąż wyłącznie stacjonarnie. A Ty wymieniasz te biura gdzie takie pomieszczenie większości ludzi nie jest potrzebne.
[/QUOTE] Odpowiadam według siebie. Biuro to po prostu mój prywatny pokój - mam tam swoje kolekcje książek, mang, zbroje z pianki, dwa komputery stacjonarne (każdy po 2 ekrany, nie pytajcie, tak wyszło, z odzysku poskładałam i mi teraz wygodnie), laptop, drugi laptop podręczny, drukarkę, kolekcję kabli/akcesoriów dla połowy wsi, różne gadżety z okazji premiery tego i 20-lecia siamtego. Facetów też takich zawsze miałam, bo to mój target. Jeden kolekcjonował bronie, od włóczni po repliki ASG, inny grał w WH40k/Infinity i gdzieś musiał sklejać/malować i trzymać armię. No a sorry, ja nie wystawiam 100 tomów One Piece w salonie, a ty w zamian nie wieszasz tam mapy Tamriel, moja replika hełmu jest u mnie w biurze, a twoja paskudna figurka Mortariona jest u ciebie i wszyscy zadowoleni. Taki pokój, w którym mogę sobie przebywać i mieć prywatność, wszystko jest urządzone pode mnie. NIKT poza mną tam nie wchodzi. Ja się mogę zamknąć i grać w gry w dniu premiery i przeżywać/ryczeć jak umrze moja ukochana postać, romansować do woli i nie czuć się oceniana. A czasem to się sama oceniam, bo patrzeć nie mogę jaki mam fatalny gust i jakie te dialogi tandetne. ![]() To mógłby być jeden duży pokój i tak mieszkałam z tym od Warhammera, no ale wolę osobno ze względów estetyczno-porządkowych. No i właśnie - oglądanie i granie w pewne rzeczy razem - spoko, nawet lepiej niż solo. Inne to przeżycie intymne i nikt nie ma do tej przestrzeni w moim życiu wstępu. Gdzie indziej miałabym się uczyć tak, żeby nikomu nie przeszkadzać? Uczę się po nocach i na głos mówię do siebie chodząc po pokoju. No uczyłam się kiedyś w kiblu, bo były miał lekki sen - ale po co? W biurze zamontowałam tablicę i sobie łażę, piszę i rysuję dowoli. W moim domu rodzinnym tak było i to jest moim zdaniem normalne, że każdy ma swoją przestrzeń i tam swój bałagan. Brak mojego miejsca mnie po prostu męczył latami na wynajmie.
|
|
#1097 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak samo jeśli ktoś pracuje zdalnie, to będzie w końcu bliski o*ipienia nie mając własnego kąta do pracy, tylko siedząc np. w salonie z aneksem kuchennym. Jeśli dzieciaki cały dzień siedzą na dworze albo na zajęciach dodatkowych, to przeżyją najmłodsze lata w jednym małym pokoju z łóżkiem piętrowym, z kolei jeśli jedno zacznie grać na trąbce, a drugie będzie często chorować i kaszleć w nocy, to sytuacja zrobi się niewesoła. Z tych powodów ja bym w dzisiejszych czasach nie kupiła 2-pokojowego mieszkania z zamiarem życia tam w 3 czy 4 osoby, mam taki charakter, że pewnie skończyłoby się to rozwodem i zostawieniem dzieci w oknie życia. Nie cierpię też mieszkań z niemal nieistniejącymi korytarzami i pokojami-klitkami ściana w ścianę, gdzie nie da się nawet odbyć rozmowy telefonicznej czy przez neta, żeby wszyscy nie słyszeli. ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1098 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to też niesamowite. Ale zauważyłam, że często cierpią na to kobiety. Facet zwykle ma jakiś kąt dla siebie, bo ma jakieś hobby, a kobiety przestrzenią jest salon. Tylko moim zdaniem to się nie liczy, bo to przestrzeń wszystkich. Tylko kobieta tam siedzi sama, bo wszyscy siedzą u siebie. Tylko moim zdaniem to nie jest definicja prywatnej przestrzeni.
|
|
|
#1100 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie znaczy to też że nie mam zainteresowan. Nie wymagają one po prostu miejsca. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1101 |
|
Konto usunięte
|
W idealnym założeniu też bym chciała mieć pokój tylko dla siebie. Nie będę tego nazywać biurem, bo jak najbardziej widzę tam biurko, ale raczej do przyjemności, a nie do pracy. Mała biblioteczka, wygodny fotel/leżanka i miejsce żeby rozłożyć matę do jogi i się trochę porozciągać. Ale to tylko takie marzenia, jesli byloby mnie stac bez problemu na to - to spoko, jakby mnie to bolało i byłoby ciułanie na te kilka metrów więcej - to dałabym sobie spokój.
|
|
|
|
|
#1102 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89469733]Coz, bo nie kazdy takiej przestrzeni potrzebuje. Tz będzie miał teraz swoje biuro z pokojem do gier w jednym, a ja nic. Ja lubię się zamknąć w sypialni, łóżko to chyba moje ulubione miejsce.
Nie znaczy to też że nie mam zainteresowan. Nie wymagają one po prostu miejsca. [/QUOTE] No właśnie. Ja ci nie każę teraz szukać nowego hobby, tylko to moim zdaniem ciekawe, bo często się to powtarza ten sam schemat. Czy to nie jest jakoś społecznie warunkowane od najmłodszych lat? Wiecie, standardowe uczenie dziewczynek, żeby przypadkiem nie sprawiały za dużo kłopotu, zajmowały mało miejsca itd. A boys will be boys, im to potrzeba spokoju po pracy, własnego miejsca, hobby chłonącego zasoby. Jakby kobietom pozwalano na pewne rzeczy dopóki są młode, a potem dupa, pora się zajmować bliskimi i poświęcać, ewentualnie przykucnąć w kącie i poczytać książki z biblioteki.
|
|
#1103 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1104 | |
|
Zadomowienie
|
[1=cb0d8ace8e3f55c20d68522 71041c68dd40c3dc3_65540ac 21a6bc;89469517]Ale już antresola jako platforma z samym materacem będzie dobra.[/QUOTE]
Straszne. Można się udusić. I potencjalne niebezpieczne. Dziwi mnie, że niektórzy ludzie mają ochotę spać z sufitem zaraz nad ich głową, na siedząco, bez dostępu do okna. A fakt, że deweloperzy takie rozwiązania sprzedają za duże pieniądze to czyste naciągactwo. ---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1105 |
|
Śnięta Mucha
|
Obecnie mam 45m2 z wysokością ok 3,5m i kiedy się wprowadzałam, stały tu dwa piętrowe łóżka. Wyglądało bardzo kiepsko. Nie chciałabym tu mieć faceta, bo straciłabym swoją przestrzeń. Do tego rzeczy drugiej osoby - byłoby po prostu ciasno. Jest tylko przejściowy salon i sypialnia. 45m dla jednej osoby jest moim zdaniem optymalne, choć nie obrazilabym się za te 5m więcej przedpokoju i balkon. Gdyby był jeszcze trzeci pokoj, moznaby rozważać mieszkanie we dwójkę. Albo dwa pokoje, ale w innym rozkładzie i większym metrażu. Mieszkałam z partnerem na 77m plus taras i to była fajna przestrzen mimo tylko dwóch pokoi. Mogliśmy siedzieć w tym samym pomieszczeniu, ale nie sobie na głowach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#1106 |
|
Konto usunięte
|
U nas nikt nie ma swojego pokoju, jak chce być sama to zamykam się w sypialni, mój mąż nie ma takich potrzeb, spokojnie mu wystarcza kanapa w salonie. No chyba, że źle się czuje, to wtedy również sypialnia. Konsolę mamy w salonie jedna i w sypialni drugą wiec do wyboru do koloru. Netflix też na kilka urządzeń. Zbieracze figurek to nie jest mój target, więc nie mam tego problemu.
|
|
|
|
#1107 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja pracuję 100% stacjonarnie, więc mi niepotrzebny taki pokój. Konsola to taki dodatek, bo nie chce jej mieć w salonie. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1108 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Potem w domu, który ojciec wybudował zrobił sobie gabinet. Ale to tak naprawdę był jego mini kącik dla siebie, miał tam nawet mini kanapę. Po iluś latach pod jego dłuższą nieobecność zaczęłam korzystać z tego pokoju i poczułam, co to znaczy mieć takie miejsce. Że jak masz wydzielony taki własny kąt do pracy, to naprawdę możesz tam pracować i łatwiej przychodzi skupienie i wiesz, że siadasz do tego biurka, żeby pozałatwiać różne sprawy albo pracować, wypełniać jakieś zadania. To było wiele lat temu i wtedy chwyciłam tam też pierwszą pracę zdalną. Mogłam przećwiczyć to jak się pracuje w domu i było super. Bardzo lubiłam się tam zamykać i świetnie mi się tam siedziało i potem też pracowalo. Po prostu lubiłam tam spędzać czas. Nie miałabym problemu pracować w takim miejscu 8h. Wchodziłam do tego pokoju i z automatu wpadalam w tryb "praca". I nikt mnie specjalnie nie musiał dyscyplinować. Super sprawa. [1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89469743]W idealnym założeniu też bym chciała mieć pokój tylko dla siebie. Nie będę tego nazywać biurem, bo jak najbardziej widzę tam biurko, ale raczej do przyjemności, a nie do pracy. Mała biblioteczka, wygodny fotel/leżanka i miejsce żeby rozłożyć matę do jogi i się trochę porozciągać. Ale to tylko takie marzenia, jesli byloby mnie stac bez problemu na to - to spoko, jakby mnie to bolało i byłoby ciułanie na te kilka metrów więcej - to dałabym sobie spokój.[/QUOTE] Też zawsze miałam takie marzenia. Od razu przypomina mi się serial Ally McBeal i jeden z bohaterów, który w kancelarii miał tajemną "skrytkę", z której zrobił sobie pokój do relaksu Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#1109 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1110 |
|
Zakorzenienie
|
My na 2 osoby na 45 m2 mamy dwa pokoje ale siedzimy w jednym. Drugi jednak przydaje się do przechowywania części rzeczy i jako suszarnia. Kiedyś spał tam kot ale teraz cały czas z nami siedzi.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.